Menu
A+ A A-

Προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικές Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο με αφορμή τη τελετή της νέας Ινδικτιώνος

ΜΑΞ 1 3

Κωνσταντινούπολη, 1 Σεπτεμβρίου 2023

Προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικές Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο με αφορμή τη τελετή της νέας Ινδικτιώνος

Παναγιώτατε,

Άφατη χαρά μάς διακατέχει κάθε φορά που αξιωνόμαστε να βρεθούμε, εδώ, στην Πόλη των πόλεων και στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στην ιστορική του καθέδρα στην Κωνσταντίνου Πόλη.
Τύχη αγαθή, μας χάρισε τη δυνατότητα να ευρισκόμαστε σήμερα, ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, κατά τον μεγάλο εορτασμό της Ινδίκτου, της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους που από χρόνων έχετε καθιερώσει και ως ημέρα προσευχής υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Η χαρά μας πολλαπλασιάζεται διαπιστώνοντας τον πάντα δημιουργικό σας οίστρο και την πνευματική σας διαύγεια, που σας επιτρέπουν τρεις και πλέον δεκαετίες που έχετε το πηδάλιο της πρωτόθρονης εκκλησίας να επιτελείτε ένα πρωτόγνωρο, αξιοζήλευτο και,πιστεύω,ιστορικό έργο για την οικουμενική Ορθοδοξία προς δόξαν Θεού.
Όλα τα μέλη της ΔΣΟΣας ευχόμαστε εγκαρδίως και ολοψύχως ο Θεός να σας έχει υγιή και ακμαίο για να συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό, μη πτοούμενος από δυσχέρειες και πρόσκαιρα προσκόμματα.
Ιδιαίτερα σας συγχαίρουμε για την ακαταπόνητη προσπάθεια που καταβάλλετε καθ’ όλην την διάρκεια της πατριαρχικής ποιμαντορίας σας να ακουστεί ο λόγος του Θεού στις εκκλησιές που σιώπησαν απότομα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922.
Και το πετυχαίνετε τούτο παρά τα εμπόδια που αναφύονται, όπως αποδείξατε και με την πρόσφατη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον δεκαπενταύγουστο, γεγονός που συγκίνησε όλο τον ορθόδοξο κόσμο.

Παναγιώτατε,
Είμεθα βέβαιοι ότι και κατά το εκκλησιαστικό έτος στο οποίον σήμερα εισερχόμεθα, θα μπορέσετε να φέρετε σε πέρας τους στόχους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στόχους που εκπορεύονται από την αγωνία σας για την ενότητα της Ορθοδοξίας, την αποκατάσταση της Ειρήνης, όπου αυτή υποφέρει από τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού, όπως συμβαίνει την παρούσα στιγμή στην Ουκρανία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρωπίνων όντων, της αποκατάστασης των σχέσεων του ανθρώπου με τη φύση που έχουν πληγεί δραστικά από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες πυρκαγιές.
Και καθώς τη σημερινή ημέρα την έχετε αφιερώσει στο περιβάλλον, επιτρέψτε μου να πω ότι εγκαίρως έχετε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που συνιστά για την ανθρωπότητα η αλόγιστη χρήση αν όχι κατάχρηση των φυσικών πόρων και η συνακόλουθη περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ερημοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η αδυναμία πρόσβασης όλων σε πόσιμο νερό.
Και η κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που πια παίρνει διαστάσεις κλιματικής κρίσης, πυροδοτεί ευρύτερες ανακατατάξεις, όπως οι μεταναστευτικές ροές προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.
Εγκαίρως τα έχετε επισημάνει όλα αυτά και δικαίως έχετε αποκληθεί ο πράσινος πατριάρχης. Είμαι βέβαιος ότι για τον ιστορικό του μέλλοντος οι παρεμβάσεις σας με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογικής ισορροπίας θα αποτελέσουν ξεχωριστό κεφάλαιο.
Ιδιαίτερα για εμάς τους χριστιανούς, θα έλεγα -χωρίς να μπαίνω στα χωράφια σας και να θεολογίζω- ότι ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ο σεβασμός στη δημιουργία είναι πρωτίστως σεβασμός στον Δημιουργό και Κτίστη των απάντων. Όλοι εμείς είμαστε εφήμεροι ένοικοι τούτου του κόσμου. Έχουμε, όμως, χρέος να διατηρήσουμε την αειφορία του πλανήτη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές έως της συντελείας του αιώνος

Παναγιώτατε,
ΗΔΣΟ, που όπως γνωρίζετε, εφέτος συμπληρώνει αισίως 30 έτη βίου και δράσεων, έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει την ανάγκη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα από τα πεδία δράσης μας ήταν και είναι και η προστασία του περιβάλλοντος. Και μέρος του περιβάλλοντοςαναμφίβολα είναι και τα μνημεία που απειλούνται από αυθαίρετες ανθρώπινες αποφάσεις.
Όλη αυτή την μακρά περίοδο, επιδιώξαμε να συντονίσουμε τις ενέργειες των Ορθοδόξων κοινοβουλευτικών. Καταφέραμε στους κόλπους του διακοινοβουλευτικού θεσμού μας να δραστηριοποιούνται ήδη εκπρόσωποι 25 χωρών, ενώ υπάρχει σαφής πρόθεση διεύρυνσης και με εκπροσώπους κι άλλων κοινοβουλευτικών σωμάτων.
Ταυτόχρονα, ο θεσμός μας έχει αποκτήσει αναβαθμισμένη διεθνή αναγνώριση, και βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με αντίστοιχους θεσμούς κοινοβουλευτικών εκπροσώπων άλλων ομολογιών, όπως οι Καθολικοί Νομοθέτες, αλλά και θρησκειών, όπως η Μουσουλμανική Λίγκα. Πάντοτε προς όφελος της αλληλοκατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Κατά τον περασμένο Ιούνιο, πραγματοποιήσαμε την πανηγυρική 30η Γενική Συνέλευσή μας, στην Χαλκιδική, εκεί, που μπήκε και ο θεμέλιος λίθος της ΔΣΟ το 1993. Ο απολογισμός των δράσεών μας αποδείχθηκε ιδιαίτερα πλούσιος και ουσιαστικός.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αναμφίβολα, οι προσπάθειές μας για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής, που κινδυνεύουν με ολοκληρωτική εξαφάνιση, λόγω του μισαλλόδοξου φονταμενταλισμού.
Αλλά και η εκστρατεία μας για την προστασία των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται εν κινδύνω, σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Πρωτεύουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει αναμφίβολα ο διαχρονικός και οικουμενικός πνευματικός φάρος, ο Ναός της Αγίας Σοφίας εδώ στην Πόλη.
Τέλος, σταθερές είναι οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη της χριστιανικής συνιστώσας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γεγονός που, δυστυχώς, φαίνεται να αποσιωπάται από κάποιους κύκλους.
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήσαμε να συμβάλλουμε στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, με εποικοδομητικές προτάσεις που αφενός αναδεικνύουν το χριστιανικό παρελθόν της ηπείρου μας, αφενός ικανοποιούν την μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστών, που αγνοούνται επιδεικτικά από τα επίσημα κείμενα της ΕΕ.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα λάβουμε και νέες πρωτοβουλίες ευελπιστώντας ότι εν τέλει θα πρυτανεύσει η κοινή λογική και θα βρούμε ευήκοα ώτα από τις αρμόδιες αρχές.

Παναγιώτατε,

Καταλήγοντας θέλω να αναγνωρίσω για μια ακόμη φορά ότι όλ’ αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της ΔΣΟ σταθήκατε ηθικός συμπαραστάτης των προσπαθειών μας, πνευματικός οδηγός των αποφάσεών μας, καθοριστικός αρωγός των ενεργειών μας.
Και πάλι, λοιπόν, ιστάμεθα ενώπιόν σας, με τον νέο πρόεδρο της Γενικής μας Συνέλευσης τον συνάδελφο βουλευτή Ευγένιο Τσιβκίν, με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή που τον προίκισε με εμπειρία, σύνεση και σοφία, αιτούμενοι την ευλογία Σας για την καρποφόρα συνέχιση του έργου μας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσφώνηση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=ureVl3uIW8w&t=9s

 

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων που βρίσκονται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας»

MAX 1 4

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2023

 

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων που βρίσκονται εκτός της Ελληνικής Επικράτειας»

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κυρία υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η σημερινή συζήτηση διεξάγεται, δυστυχώς, υπό το βάρος των εκτεταμένων πυρκαγιών που κατακαίουν πολλά μέρη της χώρας.
Η σκέψη μας αυτές τις στιγμές στρέφεται ιδιαιτέρως στην Ρόδο, όπου οι καταστροφές είναι οι πλέον εκτεταμένες, και χιλιάδες ντόπιοι και επισκέπτες βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Αναμφίβολα, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και οι εθελοντές πυροσβέστες αξίζουν τον δημόσιο έπαινο για την αυτοθυσία με την οποία προσπαθούν να περιορίσουν τα μέτωπα αλλά και όλοι όσοι προσφέρουν αρωγή στη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

Κύριε Πρόεδρε,
Θεωρώ τύχη αγαθή ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκινά με ένα νομοσχέδιο πανεθνικής εμβέλειας που αφορά τον οικουμενικό ελληνισμό, τον ελληνισμό εκτός συνόρων. Και ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, έχει ενωτική, υπερκομματική διάσταση.
Μιλούμε σήμερα για μια νίκη του αυτονόητου, που αναμένεται να επικυρωθεί με ευρεία πλειοψηφία αλλά και μακρά καθυστέρηση! Γιατί η ψήφος στους απόδημους συμπατριώτες μας, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά για ποικίλους λόγους βρέθηκαν στην ξενιτιά, είναι αυτονόητο δικαίωμα.
Αυτονόητο, γιατί το κάνουν όλα σχεδόν τα κράτη. Χωρίς πουθενά να καταγγέλλεται ως προσπάθεια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.
Και είναι αυτονόητο διότι ο ίδιος άνθρωπος, εφόσον έχει τα χρήματα, τον χρόνο και βεβαίως τη διάθεση, μπορεί να πάρει το αεροπλάνο και να έρθει να ψηφίσει στην εκλογική περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένος.
Δηλαδή, αν υποστεί όλη αυτή την ταλαιπωρία τον δεχόμαστε. Αν, όμως, ψηφίσει από τον τόπο διαμονής του είναι παραχάραξη της λαϊκής βούλησης! Πρόκειται ασφαλώς για παραλογισμό που δεν δικαιολογείται από καμία αντιπολιτευτική εμμονή.
Δυστυχώς, σε ολόκληρη την περίοδο της μεταπολίτευσης ζήσαμε με τέτοιου είδους παραλογισμούς και εμμονές.
Ακόμη και τα πλέον αυτονόητα, που στον υπόλοιπο κόσμο τα θεσμοθετούσαν με ευκολία, και βλέπαμε να αποδίδουν καρπούς, εμείς τα απορρίπταμε και διεξαγάγαμε μάχες οπισθοφυλακών, παλεύαμε με τους ανεμόμυλους ενός αόρατου εχθρού, που μας κληρονόμησε μια σχολή σκέψης γεμάτη από ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής.
Άπειρα τα παραδείγματα, όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που ακόμη προσπαθούμε να θεσμοθετήσουμε.
Σε αυτόν τον κυκεώνα των παρωχημένων αντιλήψεων είχε πέσει και η διευθέτηση της ψήφου των αποδήμων. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε ήδη από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά δεν ευτύχισε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 της βουλής.
Η αδυναμία αυτή μας ανάγκασε την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο να βάλουμε τόσο νερό στο κρασί προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο με 200 ψήφους που,τελικά, το εγχείρημα -με τους περιορισμούς που τέθηκαν- σχεδόν ακυρώθηκε, καθώς μόλις μερικές χιλιάδες από τους δυνητικά εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας αποδήμους είχαν το δικαίωμα της ψήφου στον τόπο κατοικίας τους.
Αλήθεια, όμως, τι μπορεί να φοβούνται οι αρνητές του νόμου;
Κατ’ αρχάς οι πρώτοι ωφελημένοι θα είναι οι δεκάδες χιλιάδες Έλληνες φοιτητές, που ακριβώς η αρτηριοσκληρωτική στάση κάποιων πολιτικών δυνάμεων, που αρνούνται την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τους έχει στείλει στο εξωτερικό για σπουδές.
Δεν θέλουν οι νέοι μας να συμμετάσχουν στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα για να συνεχίσουν τη ζωή τους;
Κατά δεύτερον, ο νόμος εξυπηρετεί τους χιλιάδες που ξενιτεύτηκαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.
Είναι άνθρωποι, οι οποίοι διατηρούν ενεργούς, διαρκείς δεσμούς με τον τόπο τους.Είναι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που είμαστε υποχρεωμένοι να κρατήσουμε μαζί του ουσιαστική σχέση.
Ασφαλώς, κοντά σε αυτές τις πολυπληθείς κατηγορίες είναι και ομογενείς μας παλαιότερων ετών, που δεν έχουν χάσει την επαφή τους με τον γενέθλιο τόπο τους, που διατηρούν την αγάπη τους για την Ελλάδα, που συμμετέχουν στα δρώμενα των τοπικών ομογενειακών κοινοτήτων τους. Και είναι και αυτοί, όπως εξυπακούεται, εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
Η Ελλάδα πάντοτε είχε ένα ζωντανό κομμάτι της εκτός των κρατικών ορίων της, το οποίο διατηρούσε άσβεστη την εθνική του συνείδηση, τις παραδόσεις του, και πάνω από όλα μια άδολη και αγνή αγάπη προς την πατρίδα.
Αυτή την μεγάλη δύναμη, το ελληνικό κράτος σπανίως την αξιοποίησε. Σήμερα, όμως, στην εποχή που η επανάσταση στις επικοινωνίες και στις μεταφορές έχουν κάνει τον κόσμο μας τόσο μικρό, που το παραμικρό γεγονός γίνεται αμέσως γνωστό σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, που οι επαφές από κάθε σημείο της γης είναι εφικτές κάθε στιγμή, εμείς δεν πρέπει να λειτουργούμε με όρους του παρελθόντος.
Οφείλουμε να διατηρούμε τους δεσμούς με τον ελληνισμό που βρίσκεται εκτός της επικράτειας ζωντανούς και ουσιαστικούς. Οι συμπατριώτες μας να μπορούν να ασκούν, όπως δικαιούνται άλλωστε, το ύψιστο δημοκρατικό τους δικαίωμα, που είναι η συμμετοχή τους στις εκλογές.
Ως εκ τούτου, κύριε Πρόεδρε, καλώ όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Ας δείξουμε ότι μπορούμε πλέον να προχωρήσουμε με πνεύμα εθνικής ενότητας στα αυτονόητα.
Ας αποδείξουμε στους συμπολίτες μας που βρίσκονται στα ξένα ότι η Ελληνική Πολιτεία τους τιμά και τους υπολογίζει.
Όσο πιο ευρεία θα είναι η πλειοψηφία που θα εγκρίνει το νομοσχέδιο των αποδήμων τόσο πιο ισχυρό και αισιόδοξο θα είναι το μήνυμα για το αύριο της χώρας.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/kHYKDaDo4pQ

Read more...

Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.)

ΜΑΧ 1 3

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2023

Χαιρετισμός
Γενικού ΓραμματέαΔιακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)
δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην 14η Γενική Συνέλευση
της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.)

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι βουλευτές και γερουσιαστές, μέλη της 14ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.), εκ μέρους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ),με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω κι εγώ στη Βουλή των Ελλήνων και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.
Χαίρομαι που βλέπω ανάμεσα σας και καλούς συναδέλφους που συμμετέχουν και στις εργασίες της ΔΣΟ εκπροσωπώντας τα κοινοβούλια τους, όπως τον Βαγγέλη Ντούλε από την Αλβανία, τον Γεράσιμο Καουάς από την Ιορδανία και τον Λαοκράτη Κόρανις από την Ουγγαρία. Εκ προοιμίου να πω ότι προσβλέπουμε σε ακόμη ενεργότερη συμμετοχή των ελληνικής καταγωγήςΟρθοδόξων βουλευτών στην Οργάνωσή μας.
Ο ρόλος τον οποίο εσείς επιτελείτε, όπως ήδη επισημάνθηκε, είναι αναμφίβολα κομβικός για την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και για αυτό σας ευχαριστούμε. Ιδιαίτερα σήμερα, τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στη μαρτυρική Κύπρο, δεν λησμονούμε τους αγώνες του απόδημου ελληνισμού και τις παρεμβάσεις του στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος και γενικότερα για τα δίκαια του ελληνισμού.

Ο απόδημος ελληνισμός, δημιουργημένος από αλλεπάλληλα κύματα μεταναστών, που σε διαφορετικές εποχές αναζήτησαν ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης, συνιστά,χωρίς υπερβολή,μια δεύτερη Ελλάδα. Ομογενείς μας διαπρέπουν σε κάθε τομέα της επαγγελματικής, ακαδημαϊκής, κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας. Το πλέον τρανταχτό παράδειγμα είστε, άλλωστε, εσείς, ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι στα νομοθετικά σώματα των χωρών σας.

Επανειλημμένως, στις συναντήσεις μου με εκπροσώπους της ομογένειας, όπου γης, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω την ενεργή εθνική συνείδηση των Ελλήνων του εξωτερικού και την αγνή προσήλωση στις κοινές μας παραδόσεις και αξίες.Αναμφίβολα, αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται κατά μέγα μέρος στην Ορθοδοξία και στην Εκκλησία. Η πίστη στον Έλληνα είναι σχεδόν συνυφασμένη με την ταυτότητά του.

Και αυτή την πίστη την είχαν μαζί τους ως δύναμη ελπίδας στον τόπο που κατέφευγαν, αλλά και κιβωτό διατήρησης της ανάμνησης της πατρίδας. Και η Εκκλησία, κυρίως υπό τη σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φρόντισε μέσω των ενοριών να διατηρήσει ζωντανή όχι μόνον την πίστη και την μνήμη αλλά και τη διασύνδεση των Ελλήνων στον νέο τόπο κατοικίας τους. Οι ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού στις πλείστες περιπτώσεις είναι ταυτισμένες με την εκκλησιαστική ζωή, ακόμη και όταν χάνεται και η γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Κύριε υφυπουργέ Εξωτερικών,
Αυτή τη σπουδαία δύναμη για δεκαετίες δεν είχαμε την οξυδέρκεια ή και την αποφασιστικότητα να την αξιοποιήσουμε στο βαθμό που θα έπρεπε. Μόνον σχετικά πρόσφατα, ακολουθώντας τις επιτυχείς πρακτικές στις σχέσεις άλλων εθνών με τη διασπορά τους, κατορθώσαμε να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Γιατί πράγματι, η επιλογή αυτή έχει ήδη αποδώσει σημαντικούς καρπούςστην προώθηση των εθνικών μας θέσεων σε καίρια κέντρα λήψης αποφάσεων, με κορυφαίο το παράδειγμα των ΗΠΑ. Χωρίς υπερβολή, η ομογενειακή συμβολή ήτανουσιαστική για την πρόσφατη αναβάθμιση της θέσεως και του κύρους της χώρας. Κι αυτό σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από πολλαπλές προκλήσεις και απειλές, ιδιαιτέρως από την γείτονα Τουρκία, η οποία επέμενε σε επικίνδυνα αναθεωρητικά δόγματα, όπως είναι αυτά του νεοοθωμανισμού ή της γαλάζιας πατρίδας.

Με την ιδιότητα του επικεφαλής Γενικού Γραμματέα της ΔΣΟ, ενός επίσης διακοινοβουλευτικού θεσμού, τρία μόλις έτη γηραιότερου από τον δικό σας, που συνενώνει στους κόλπους του Ορθόδοξους βουλευτές από 25 χώρες, είχα τη χαρά να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε με την ηγεσία της ΠαΔΕΕ, τον αγαπητό Πρόεδρο, Γερουσιαστή του ΡόουντΆιλαντ των ΗΠΑ, ΛουΡαπτάκηαλλά και το σύνολο του προεδρείου της ΠαΔΕΕ.Σε αυτές τις επαφές διαπιστώσαμε ότι μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως είναι ηειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, η καταδίκη του αναθεωρητισμού και της καταπάτησης των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία –και τόσο παραστατικά μας περιέγραψε πριν λίγο ο συνάδελφος από την Ουκρανία, με τον οποίο είχα χθες και ιδιαίτερη συνάντηση- η προώθηση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα και με την Διακήρυξη που ψηφίσαμε στην πρόσφατη επετειακή Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, καθώς συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την ίδρυσή της το 1993, με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, στην Χαλκιδική:«Επενδύουμε στην ανάπτυξη διαθεσμικής συνεργασίας με άλλους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Κοινοβουλευτικούς Θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι. Ενδιαφερόμαστε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικούς χώρους που έχουν ως σημείο αναφοράς του πεδίου δράσης τους τις χριστιανικές αξίες. Στοχεύουμε στην δημιουργία συνεργατικών σχέσεων με οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που σχετίζονται με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός), μέσω των οποίων προάγουμε την πολιτιστική και θρησκευτική ποικιλομορφία και ταυτόχρονα επιχειρούμε να αναδείξουμε το κοινό αξιακό υπόβαθρο των διαφορετικών θρησκευτικών καταβολών ως σημείο αρμονικής συνύπαρξης».

Ιδιαίτερα, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ της ΔΣΟ και της ΠαΔΕΕ έχουν τεθεί οι βάσεις για μια ενεργότερη και συντονισμένη παρέμβαση και κοινές δράσεις σε δύο εξαιρετικής σπουδαιότητας ζητήματα. Και ευελπιστώ το επόμενο διάστημα να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.

Το ένα αφορά στην εργαλειοποίηση της θρησκείας εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίαςμε την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε μουσουλμανικό τέμενος.Πρόκειται για μια πράξη η οποία προσβάλλει βάναυσα την ιερότητα ενός μνημείου που αποτέλεσε για αιώνες σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας, και σύμβολο της βυζαντινής οικουμενικότητας.

Είναι χρέος όλων να επιμείνουμε στην αφύπνιση και αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ώστε η αυθαιρεσία να μην γίνει αποδεκτή ως νομιμότητα και να μην βρει επίδοξους μιμητές.
Ως γνωστόν, στο πλαίσιο αυτό έχουμε εκδώσει έναν Τόμο με εμβληματικούς ιστορικούς Ναούς της Αγίας του Θεού Σοφίας, που περιλαμβάνει 37 Ναούς από πολλές χώρες, εκκινώντας από την Σκωτία και καταλήγοντας στην Κίνα, με κεντρικό άξονα βεβαίως την Αγιά Σοφιά στην Πόλη.

Ο τόμος αυτός έχει ήδη μεταφραστεί σε 14 γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε 7 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ρουμανία, Γερμανία, Ελβετία και Βέλγιο), και έχει επιδοθεί σε πολλούς ανώτατους πολιτειακούς, πολιτικούς αλλά και εκκλησιαστικούς παράγοντες, μεταξύ αυτών στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο. Τον τόμο τον επιδώσαμε στηνεκπρόσωπο του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην έδρα της, στο Παρίσι, ζητώντας η Αγία Σοφία να κηρυχθεί μνημείο εν κινδύνω.

Η εκστρατεία μας συνεχίζεται τόσο με την έκδοση του τόμου και σε άλλες γλώσσες, όσο και με την παρουσίασή του και σε άλλες χώρες και πόλεις. Προς τούτο προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί σας για την παρουσίασή του το φθινόπωρο στις ΗΠΑ, στο Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσιγκτον, και ακολούθως στην Αυστραλία και τον Καναδά.

Το δεύτερο πεδίο συνεργασίας είναιη κοινή μας αγωνία για τη διατήρηση της χριστιανικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή, όπου ο χριστιανικός πληθυσμός κινδυνεύει με εξαφάνιση.Ως γνωστόν, σε Συρία και Ιράκ, οι πολεμικές περιπέτειες των τελευταίων δεκαετιών, η δράση του ISIS και των ακραίων ισλαμιστών, και η κατακόρυφη πτώση του επιπέδου ασφάλειας και διαβίωσης,ανάγκασανπολλούς Χριστιανούς σε μαζική φυγή και προσφυγοποίηση.

Για τον λόγο αυτό και απαιτούνται σοβαρές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την επιστροφή των Χριστιανών προσφύγων στις εστίες τους. Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε, επίσης, να συνδράμουμε στην στήριξη των πρεσβυγενών Πατριαρχείων, που παραμένουν προμαχώνες της Ορθοδοξίας ανά τους αιώνες στον χώρο της Μέσης Ανατολής.

Ως εκ τούτου, αναμένουμε με χαρά να συναντηθούμε με το νέο προεδρείο που θα εκλέξει η συνέλευσή σας και να συντονίσουμε τις ενέργειες και τις δράσεις μας. Είμαστε ανοικτοί σε εποικοδομητικές προτάσεις και σκέψεις που θα προάγουν τις κοινές μας αξίες και τα κοινά μας οράματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία, και όπου οι προκλήσεις καθημερινώς γιγαντώνονται οφείλουμε να χαράξουμε τολμηρούς δρόμους δημιουργικής προσφοράς στον παγκόσμιο ελληνισμό, στην οικουμενική Ορθοδοξία, στην ειρηνική συνύπαρξη και αλληλοεπίδραση μέσα στην ανθρωπότητα.

Σας ευχαριστώ.

Read more...

Απολογισμός ΓΓ ΔΣΟ δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου στην 30η Γενική Συνέλευση – Χαλκιδική 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 2

Απολογισμός ΓΓ ΔΣΟ δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην 30η Γενική Συνέλευση – Χαλκιδική 2023

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προτού περάσουμε στην παρουσίαση της απολογιστικής δράσης της Οργάνωσής μας, επιτρέψτε μου να καλωσορίσω στις εργασίες μας τους νέους συναδέλφους. Κατ’ αρχάς να συγχαρώ τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας για την επανεκλογή τους και το έως σήμερα ταμία μας Σταύρο Κελέτση για την τοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίον και ευχόμαστε καλή επιτυχία. Καλωσορίζω και τους συναδέλφους από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, που εξελέγησαν πρόσφατα.
Εμφανώς πιο εμπλουτισμένη παρουσιάζεται στην επετειακή μας Συνέλευση η αφρικανική πτέρυγα της Οργάνωσης με συμμετοχή για πρώτη φορά συναδέλφου από το Κοινοβούλιο της Αιθιοπίας, η οποία ενισχύει την εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου στις εργασίες μας.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και προς τους συναδέλφους μας βουλευτές από το Σουδάν, το οποίο πλήττεται από μια εμφύλια σύγκρουση.
Σας καλωσορίζουμε, λοιπόν, όλους παλαιούς και νέους φίλους στην 30η μας Συνέλευση και ευχόμαστε η συγκυρία αυτή να αποτελέσει μια δυναμική αναθέρμανση των διακοινοβουλευτικών μας σχέσεων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως γνωρίζετε, η τελευταία φορά που η Οργάνωση μας πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση ήταν τον Ιούνιο του 2021 στα Χανιά. Εκεί με ιδιαίτερη ικανοποίηση εξαγγείλαμε την επιστροφή στην κανονικότητα και τις τακτικές συνεδριάσεις μετά από μια περίοδο αποστασιοποίησης επιβεβλημένη από τα μέτρα πρόληψης της διασποράς της πανδημίας του Covid-19.
Δυστυχώς, η αισιοδοξία μας δεν επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις που ακολούθησαν και τελικά, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες θεσμικής κρίσης για την Οργάνωση μας, στις οποίες κληθήκαμε να προσαρμοστούμε.
Και το πράξαμε, θα μου επιτρέψετε να πω, με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης, όχι μόνο για την ιστορική μας διαδρομή, αλλά πρωτίστως για την επόμενη μέρα του θεσμού που υπηρετούμε.
Η έκρυθμη κατάσταση μας υποχρέωσε να αποφασίσουμε την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης που προγραμματίζαμε να διοργανώσουμε στην Αρμενία το 2022.
Αν δεν το κάναμε, το πλέον πιθανό ήταν οι περισσότερες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στις εργασίες της Οργάνωσής μας να μην ανταποκρίνονταν στην πρόσκληση σύγκλησης της Γενικής μας Συνέλευσης από τον Ρώσο πρόεδρο και να μην παρίσταντο, ακολουθώντας την επίσημη πολιτική των κρατών τους.
Ωστόσο, η επιμονή μας στην τήρηση των καταστατικών διατάξεων της ΔΣΟ και η επιθυμία μας για την κατά το δυνατόν ομαλότερη λειτουργία του θεσμού μας, μας οδήγησε στην εφαρμογή δημιουργικών λύσεων ευρείας εκπροσώπησης, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της αδράνειας και της παύσης των εργασιών.
Συγκεκριμένα, διοργανώσαμε δυο φορές συνεδριάσεις της Διεθνούς Γραμματείας Ευρείας Συνθέσεως διαδικτυακά τον Οκτώβριο 2022 και δια ζώσης στη Λεμεσό τον περασμένο Μάρτιο.
Διαχειριστήκαμε, λοιπόν, τους κλυδωνισμούς των διεθνών εξελίξεων με τόλμη και με αίσθημα ευθύνης, αλλά και με συμπεριληπτική λογική, καθώς θεωρήσαμε ότι σε μια κρίσιμη περίοδο, οι συλλογικές αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται από ολιγομελείς ομάδες αλλά με ευρεία συναίνεση.
Η σημερινή επετειακή συνεδρίαση ελπίζουμε να αποτελέσει το ξεκίνημα για μια δυναμική επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών που θα αναδείξουν το εκτόπισμα της Οργάνωσης μας στο διεθνές στερέωμα με ορίζοντα το μέλλον.
Η επαναφορά της κανονικής ροής των εργασιών μας δικαιολογεί και την απόφαση μου να εκθέσω ενώπιον σας το απολογιστικό έργο της ΔΣΟ από την τελευταία Γενική μας Συνέλευση στην Κρήτη, ώστε να γίνετε μάρτυρες της άοκνης προσπάθειας μας να ξεπεράσουμε σκοπέλους και δυσκολίες των γεωπολιτικών κρίσεων.
Ξεκινώντας από την Κρήτη και φτάνοντας μέχρι σήμερα, θα διανύσουμε την πορεία της Οργάνωσης μας, γεφυρώνοντας την περίοδο της θεσμικής αμηχανίας μας με την περίοδο της θεσμικής προοπτικής μας. Δικαιολογείται εξάλλου, και από το θέμα της φετινής Συνέλευσης μας «Απέναντι σε νέες προκλήσεις – Μπροστά σε νέες προοπτικές».
Θα σας παρουσιάσω λοιπόν συνοπτικά τις δράσεις της Οργάνωσης μας από τον Ιούνιο 2021 ως σήμερα:

28η Γενική Συνέλευση, Χανιά, Ιούνιος 2021: Πρόκειται για μια από τις πιο επιτυχημένες Γενικές Συνελεύσεις της Οργάνωσης μας, καθώς παρά τις πρακτικές δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, συγκεντρώθηκαν στα Χανιά δεκάδες βουλευτές από 17 χώρες, εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών και Διεθνών Κοινοβουλευτικών Θεσμών, αλλά και εκπρόσωποι του χώρου των Εκκλησιών και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών.
Η επιτυχία δεν έγκειται μόνο στα αριθμητικά στοιχεία, αλλά και στον ποιοτικό χαρακτήρα της Συνέλευσης, καθώς υπήρξε σημαντική εκπροσώπηση αρχών που εξήραν το έργο της Δ.Σ.Ο.
Το κεντρικό θέμα της Συνέλευσής μας ήταν αφιερωμένο στο «Μέλλον του Κόσμου και το Μέλλον της Ευρώπης μετά την Πανδημία», ένα ζήτημα καίριο και κομβικό για την μετα-covid εποχή.
Η Γραμματεία της Οργάνωσής μας κατέγραψε τις απόψεις που διατυπώθηκαν και τις συνόψισε σε ένα κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο διαβιβάσαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μια πρώτη συνεισφορά της Οργάνωσης μας στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης. Για τις δράσεις μας για το Μέλλον της Ευρώπης θα σας παρουσιάσω περισσότερες λεπτομέρειες στη συνέχεια.

Συμμετοχή της Δ.Σ.Ο. στη «Συνάντηση του Ρίμινι για τη Φιλία των Λαών», Αύγουστος 2021: Επρόκειτο για μια πολύ σπουδαία συνάντηση προσωπικοτήτων του πολιτικού, του θρησκευτικού, του ακαδημαϊκού, του πολιτιστικού και του κοινωνικού χώρου όχι μόνο της Ιταλίας αλλά συνολικά του Καθολικού Κόσμου, στην οποία η Οργάνωση μας εκπροσωπήθηκε για πρώτη φορά.
Η Συνάντηση του Ρίμινι διοργανώνεται με τη συνεργασία του “Ιδρύματος για την Φιλία μεταξύ των Λαών” και της κοινωνικο-θρησκευτικής διεθνούς οργάνωσης “Κοινωνία και Απελευθέρωση” (comminicione eliberazione). Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι η οργάνωσή μας εδώ και χρόνια επιδιώκει να οικοδομήσει σχέσεις συνεργασίας αμοιβαία ωφέλιμες με την εν λόγω μεγάλη οργάνωση.
Το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν “Το θάρρος του να δηλώσω ΕΓΩ”, ενώ στα πάνελ φιλοξενήθηκαν θρησκευτικοί παράγοντες, στοχαστές, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού.
Μαζί με το Σύμβουλο Δρ. Κώστα Μυγδάλη μας υποδέχθηκε ο πρόεδρος της “Συνάντησης του Ρίμινι για τη φιλία των λαών” κ. Μπέρνχαρντ Σόλτς, ενώ την τελετή έναρξης του forum κήρυξε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ο κ. Σέρτζιο Ματαρέλα.
Κατά την παραμονή μας στο Ρίμινι πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τους επικεφαλής του forum και ανταλλάξαμε απόψεις για τη δρομολόγηση στενότερης συνεργασίας και σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των οργανώσεων που εκπροσωπούν Ορθόδοξοι και Καθολικοί. Όπως θα εξηγήσω και στον προγραμματισμό μελλοντικών δραστηριοτήτων, η επαφή μας με το Forum του Ρίμινι έχει ενισχυθεί και πλέον συζητούμε το ενδεχόμενο ουσιαστικής παρέμβασης μας στην επόμενη συνάντηση του προσεχούς Αυγούστου.

Συμμετοχή εκπροσώπου της Δ.Σ.Ο. με καθεστώς παρατηρητή στις Κοινοβουλευτικές Εκλογές της Ρωσική Ομοσπονδίας, 17-19 Σεπτεμβρίου 2021:
Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βιάτσεσλαβ Βολόντιν και βάση της απόφασης της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. στις εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία, που διεξήχθησαν από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, ο συνάδελφος από την Εθνοσυνέλευση της Σερβίας κ. Αλεξάντερ Τσότριτς συμμετείχε ως διεθνής παρατηρητής εκπροσωπώντας τη ΔΣΟ.

Συναντήσεις με Προέδρους των Κοινοβουλίων Ευρωπαϊκών Κρατών, Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2021: Στο περιθώριο της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των Ευρωπαϊκών Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, 21–22 Οκτωβρίου 2021, συνοδευόμενος από τον Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. Δρα Κώστα Μυγδάλη, πραγματοποιήσαμε σειρά συναντήσεων με τους Προέδρους των Κοινοβουλίων της Αρμενίας, της Φινλανδίας, της Πολωνίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Σλοβενίας.
Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών ενημερωθήκαμε για την κατάσταση της Ορθοδοξίας και τις τρέχουσες κοινοβουλευτικές εξελίξεις στις πραπάνω χώρες.
Ταυτόχρονα, είχαμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τις προγραμματισμένες δραστηριότητές μας, κυρίως αναφορικά με την ανάδειξη του ζητήματος της προστασίας των απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς των Ορθοδόξων στον απόηχο της τουρκικής προκλητικής απόφασης να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και τη Μονή της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράσαμε την επιθυμία για φιλοξενία εκδηλώσεων σχετικών με την παρουσίαση του Τόμου «Η Αγία Σοφία ανά τον Κόσμο» και του φωτογραφικού υλικού που προέκυψε από τον ομώνυμο Διεθνή Φωτογραφικό Διαγωνισμό της Δ.Σ.Ο. στις εν λόγω χώρες.
Επιπλέον, εισηγηθήκαμε τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων για το Κοινό Πάσχα του 2025, που συμπίπτει με την επέτειο των 1.700 ετών από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Τέλος, συζητήθηκε το ενδεχόμενο αναβάθμισης των θεσμικών επαφών και σχέσεων με τα εν λόγω εθνικά Κοινοβούλια.

Χειμερινή Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., Κέρκυρα, Δεκέμβριος 2021: Μετά την επιτυχή έκβαση της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. στα Χανιά της Κρήτης, που υπενθυμίζουμε ότι διεξήχθη με απόλυτο σεβασμό προς τις συστάσεις και τα υγειονομικά πρωτόκολλα των αρμόδιων εθνικών υγειονομικών αρχών, αποφασίσαμε να γίνει δια ζώσης και η Διεθνής Γραμματεία των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Οργάνωσης μας.
Βέβαια, η νέα πραγματικότητα η οποία προέκυψε με τον πόλεμο στην Ουκρανία δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον, και επιπρόσθετα ζητήματα λειτουργικότητας και οργάνωσης, τα οποία συνυπολογίσαμε και διαμόρφωσαν την ημερήσια διάταξη και τις δράσεις μας.
Κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε βουλευτές από 10 χώρες. Οι συζητήσεις μας υπήρξαν ιδιαίτερα γόνιμες και, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε το θέμα για τον διάλογο που διεξάγεται για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Γραμματεία συζήτησε επί του θέματος και επί των τοποθετήσεων φορέων και πολιτών του ευρωπαϊκού χώρου και εξέδωσε ανάλογη Δήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης.
Τη Δήλωση αυτή την αποστείλαμε στα ευρωπαϊκά όργανα, που ηγούνται του Διαλόγου, σε Προέδρους Εθνικών Κοινοβουλίων, στις ηγεσίες Διεθνών Κοινοβουλευτικών Θεσμών, σε Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών και σε επικεφαλής φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Εαρινή Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., Μιλάνο, Μάρτιος 2022:
Πραγματοποιήσαμε τη συνεδρίαση της Γραμματείας μας στο Μιλάνο. Υπενθυμίζω ότι στην πόλη αυτή είχαμε προγραμματίσει να διοργανώσουμε έκθεση με θέμα «Η Ανάσταση του Χριστού» στην Αμπροζιάνα Βιβλιοθήκη, όμως, λόγω της πανδημίας αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Την παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης του Τόμου για την Αγία Σοφία στο Μιλάνο τη συνδυάσαμε με τη Γραμματεία μας.
Πρόκειται για μια επιτυχημένη Διεθνή Γραμματεία, που πραγματοποιήθηκε με υβριδικό τρόπο -κυρίως δια ζώσης στο Μιλάνο στην Βιβλιοθήκη Teca Brera και με ορισμένες αντιπροσωπείες να συμμετέχουν διαδικτυακώς.
Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας καταδίκασε την εισβολή ενός κράτους στο έδαφος άλλου και τις εχθροπραξίες μεταξύ των ομόδοξων λαών δυο ιδρυτικών μελών της Δ.Σ.Ο.
Ανταλλάξαμε απόψεις και υπογραμμίσαμε τη δέσμευσή μας για καταβολή κάθε προσπάθειας για την εδραίωση της ειρήνης. Μάλιστα, στον απόηχο των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας, με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα προέβην και σε σχετική έκκληση για ανακωχή του ρωσο-ουκρανικού πολέμου και επικράτηση της ειρήνης.
Παράλληλα με τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, πραγματοποιήσαμε και την παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης του Τόμου: «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο» στην Galleria Meravigli, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Μπρούνο Ταμπάτσι και του Μητροπολίτη Ιταλίας Πολύκαρπου, οι οποίοι, μάλιστα, χαιρέτισαν με ιδιαίτερα θερμούς λόγους την πρωτοβουλία της Οργάνωσης μας.
Επίσης πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην οικουμενική Μονή του Μποζέ κοντά στο Μιλάνο και είχαμε ουσιαστικές και εγκάρδιες συνομιλίες με του εκεί μοναχούς και τον ηγούμενο.

Διαδικτυακή Χειμερινή Συνεδρίαση της Διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας, Οκτώβριος 2022: Η διεθνής κρίση μάς ανάγκασε να λάβουμε μια απόφαση άνευ προηγουμένου για την Οργάνωση μας.
Είναι γεγονός ότι με τις εχθροπραξίες να βρίσκονται σε έξαρση, η διεξαγωγή της Γενικής μας Συνέλευσης στην Αρμενία, όπως προγραμματίζαμε δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί.
Το πιθανότερο σενάριο θα ήταν οι περισσότερες κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στις εργασίες της Οργάνωσης μας να μην παραστούν, ακολουθώντας την ευρύτερη πολιτική αποκλεισμού των σχέσεων με τη Ρωσία.
Ως αποτέλεσμα, δεν θα συγκεντρωνόταν ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών μελών για απαρτία και θα βρισκόμασταν ενώπιον ενός θεσμικού αδιεξόδου που θα μας παρέσυρε σε υπαρξιακές αναζητήσεις.
Πήραμε, λοιπόν, τη δύσκολη απόφαση για αναβολή της Γενικής Συνέλευσης και την πραγματοποίηση μιας διαδικτυακής Διευρυμένης Γραμματείας.
Σημειώθηκε συμμετοχή βουλευτών μελών από 15 χώρες (Αίγυπτος, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ελλάδα Ιορδανία, Κύπρος, Λευκορωσία, Λίβανος, Μολδαβία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σουδάν).
Είχαμε δε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε ως απόρροια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, καθώς και την μελλοντική πορεία της Οργάνωσης μας ενόψει των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Επίσης, εγκρίθηκε ο προγραμματισμός δραστηριοτήτων της Οργάνωσης και ο οικονομικός προϋπολογισμός ως τον Μάρτιο του 2023. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια επιτυχημένη Διεθνή Γραμματεία, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε χωρίς φυσική παρουσία και υπό έκτακτες συνθήκες.

Εαρινή Συνεδρίαση της Διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας, Λεμεσός, Απρίλιος 2023: Οι εκλεκτοί συνάδελφοι από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου εξασφάλισαν μια εξαιρετική διοργάνωση της Γραμματείας μας και κυριολεκτικά ανέβασαν τον πήχη. Στη Διευρυμένη Γραμματεία της Λεμεσού συγκεντρωθήκαμε βουλευτές από 15 χώρες.
Ο λόγος της διευρυμένης σύνθεσης του καταστατικού οργάνου εντοπίζεται στις σοβαρές συνέπειες που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία σε επίπεδο λειτουργίας και εκπροσώπησης στη ΔΣΟ.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως γύρω από τη διαχείριση του μέλλοντος της Οργάνωσης μας ενόψει των διεθνών εξελίξεων καθώς και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την 30η επετειακή μας Συνέλευση. Εγκρίθηκε επίσης, κείμενο επιστολής προς τα ευρωπαϊκά όργανα και τους Ευρωπαίους πολίτες σχετικά με το Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Μάλιστα, στο περιθώριο των εργασιών μας είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνο Κόμπο, την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου και τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, τον οποίο συγχαρήκαμε για την πρόσφατη εκλογή του.
Επισκεφτήκαμε ακόμη την Πράσινη Γραμμή στην Λευκωσία, που χωρίζει την τελευταία διχοτομημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης και είχαμε την τιμή να μας υποδεχτεί στο Δημαρχείο της Λευκωσίας ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος μάλιστα μας έδειξε το κατεχόμενο τμήμα της πρωτεύουσας από την οροφή του κτιρίου που βρίσκεται δίπλα στο Δημαρχείο της πόλης, απ’ όπου είναι ορατή και η Εκκλησία της Αγίας Σοφίας.
Θα ήθελα να επαινέσω την υποδειγματική διοργάνωση της Γραμματείας στην Κύπρο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στην οργάνωση μας να ξεφύγει από το αμιγώς διακοινοβουλευτικό πλαίσιο, αλλά αντίθετα ενισχύουμε τους δεσμούς και τις επαφές μας και με τις εκτελεστικές εξουσίες, τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων και ακόμη και τους Επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των χωρών μελών μας.
Τέλος, στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία, σε συνεργασία με την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος ο Δήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Νικολαΐδης, και ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου δρ. Παντελεήμονας Κελίρης. Για τον τόμο ουσιαστικές εισηγήσεις ανέπτυξαν ο Βυζαντινολόγος-αρχαιολόγος δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, ο Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου δρ. Στέφανος Ευθυμιάδης και ο Πολιτικός Επιστήμονας-συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας.

Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης: Η ΔΣΟ εκ της συστάσεως της έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ανατρέχοντας στη θεσμική μνήμη της Οργάνωσης μας, διαπιστώνουμε ότι μέχρι το 2001 η ίδια η ονομασία της «Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας» δήλωνε ευθέως την ευρωπαϊκής της φυσιογνωμία.
Και λέγοντας Ευρώπη, δεν εννοούμε την στενά προσδιορισμένη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –εξάλλου μέχρι το 2004 από τα μέλη της ΔΣΟ μόνο η Ελλάδα ήταν κράτος μέλος της ΕΕ- αλλά την μεγάλη Ευρώπη των 47 χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.
Στηρίζουμε φυσικά την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ενωσιακή αρχιτεκτονική, όμως για εμάς το Μέλλον της Ευρώπης αφορά όλα τα ευρωπαϊκά κράτη άνευ αποκλεισμών. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η Οργάνωση μας επέδειξε αυθεντικό ενδιαφέρον για την υπόθεση του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης που εξήγγειλαν τα ευρωπαϊκά όργανα ήδη από το 2019.
Στο παρελθόν, είχαν γίνει και πάλι συζητήσεις για το Μέλλον της Ευρώπης και όλοι μπορούμε να θυμηθούμε τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης που σημειώθηκε την περίοδο 2002-2003 με αποτέλεσμα το Σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο όμως δεν συγκέντρωσε τη λαϊκή ετυμηγορία της γαλλικής και ολλανδικής κοινής γνώμης κι έτσι απορρίφτηκε.
Και σε εκείνο τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, η ΔΣΟ είχε τοποθετηθεί και είχε εκφράσει τις απόψεις της. Πρόκειται, λοιπόν, για μια διαχρονική θέση της Οργάνωσής μας.
Ας δούμε, όμως ακριβώς το χρονολόγιο των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης μας σε ότι αφορά τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης από το 2019 έως σήμερα:
Ήδη, από τον Φεβρουάριο 2020, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σχετικό Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διοργάνωση της Διάσκεψης του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης, η Οργάνωση μας –υπό την ηγεσία του τότε Γενικού Γραμματέα κ. Μιχαηλίδη- απέστειλε επιστολές προς τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών οργάνων σχετικά με τη σημασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Κάναμε μάλιστα, έκκληση για συμπερίληψη όλων των διακοινοβουλευτικών θεσμών –ανεξαρτήτως θεματικού αντικειμένου και γεωγραφικού προσδιορισμού- (και κυρίως της IPU) στη Διάσκεψη. Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στους επικεφαλής πολλών διεθνών και περιφερειακών διακοινοβουλευτικών θεσμών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών (ICLN,RfP, WCC, CEC, MppU).
Οι απαντήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν κατώτερες των προσδοκιών μας, αφού μπορεί να χαιρέτισαν την πρωτοβουλία μας, όμως δεν ανταποκρίθηκαν στις προτάσεις μας.
Μελετήσαμε, ακόμη, την πολύγλωσση πλατφόρμα που δημιούργησε η ΕΕ για το Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, όπου κάθε ευρωπαίος πολίτης είχε τη δυνατότητα να γράψει τις απόψεις του.
Δυστυχώς, δεν είχε την απήχηση που θα περίμενε κανείς, γεγονός που δείχνει ότι ίσως να μην υπήρξε κατάλληλη προβολή του εγχειρήματος ή χειρότερα ίσως οι Ευρωπαίοι πολίτες να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ.
Με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Οργάνωσης μας πραγματοποίησα για το θέμα αυτό κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.
Ταυτόχρονα, ο Σύμβουλός Δρ. Μυγδάλης ήρθε σε επαφή με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως τον εκλεκτό φίλο από την Κύπρο κ. Λευτέρη Χριστοφόρου.
Επίσης, αντάλλαξε απόψεις με αξιωματούχους της Κομισιόν, όπως ο Συντονιστής για τον Διάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Εκκλησίες, Θρησκείες και τους Φιλοσοφικούς και Μη Ομολογιακούς Οργανισμούς κ. Βίνσεντ Ντεπεν και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Ευρωβουλευτής από την Αυστρία κ. Λούκας Μαντλ.
Τον Ιούλιο 2021 κατά την 28η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. στην Κρήτη που ήταν αφιερωμένη στο «Μέλλον της Ευρώπης και του Κόσμου μετά την πανδημία», διατυπώθηκαν σημαντικές προτάσεις αναφορικά με τον τρόπο που η Δ.Σ.Ο. μπορεί να εμπλακεί ενεργά στον όλο διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Εκτός από την ανάγκη για ενεργότερη εμπλοκή των Διεθνών Κοινοβουλευτικών Θεσμών στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, επισημάναμε την εκκωφαντική απουσία αναφοράς στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης από τον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Για εμάς η σαφής αναφορά στην χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης ήταν εκ των ων ουκ άνευ για μια συζήτηση περί του Μέλλοντος.
Η Γραμματεία μας κατέγραψε αυτές τις απόψεις και τις συνόψισε σε ένα κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο διαβιβάσαμε στα ευρωπαϊκά όργανα ως μια πρώτη συνεισφορά της Οργάνωσης μας στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
Στη συνέχεια, στη Διεθνή Γραμματεία της Κέρκυρας τον Δεκέμβριο 2021, υιοθετήσαμε ανάλογη Δήλωση για το Μέλλον της Ευρώπης, η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “η διαδικασία του διαλόγου είναι μια μοναδική ευκαιρία καταγραφής ιστορικών αληθειών που μόνο αυτές μπορεί να φωτίσουν το μέλλον μας.
Οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης είναι μια από τις στέρεες βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού στο σύνολό του. Κάθε προσπάθεια απόκρυψης τέτοιων καθοριστικών για την ιστορία των ευρωπαϊκών λαών πηγών πολιτισμού, στο όνομα δήθεν της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων, οδηγεί στην αλλοίωση της ιστορικής πραγματικότητας.
Η συρρίκνωση της ιστορικής αλήθειας του ευρωπαϊκού χώρου συμβάλλει αναντίρρητα στη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής ιδέας”.
Τη Δήλωση αυτή την κοινοποιήσαμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, που ηγούνται του Διαλόγου, σε Προέδρους Εθνικών Κοινοβουλίων, στις ηγεσίες Διεθνών Κοινοβουλευτικών Θεσμών, σε Προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών και σε επικεφαλής φορέων της κοινωνίας των πολιτών.
Η Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκλήρωσε τις εργασίες της τον περασμένο Μάιο και δημοσίευσε ένα κείμενο τελικών συμπερασμάτων, στο οποίο περιλαμβάνονται 49 συστάσεις.
Το κείμενο αυτό υποβλήθηκε στους προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων στις 9 Μαΐου 2022, με σκοπό να το λάβουν υπόψη τους για την λήψη σχετικών αποφάσεων. Πλέον, τα όργανα της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκεκριμένη δράση που να βασίζεται στα αποτελέσματα της Διάσκεψης, που περιέχεται σε αυτήν την τελική έκθεση.
Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι στο κείμενο συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης –έκτασης 336 σελίδων-, οι λέξεις «θρησκεία», «πίστη», «ομολογία» και «Εκκλησία» απουσιάζουν παντελώς.
Μας προβληματίζει σοβαρά το γεγονός ότι οι χριστιανικές αρχές, οι χριστιανικές ευρωπαϊκές ρίζες, δεν βρίσκουν θέση στα επίσημα κείμενα της ΕΕ για το κοινό μέλλον που οραματιζόμαστε.
Δεν μπορεί να μην συνυπολογίζεται η άποψη του θεσμικού χώρου των εκκλησιών ή να εκλείπουν τελείως αναφορές για τις θρησκευτικές καταβολές των ευρωπαϊκών λαών.
Στο μεταξύ, εμείς διακινήσαμε τις θέσεις της Οργάνωσης μας για το Μέλλον της Ευρώπης σε ένα κείμενο που βρίσκεται σε διαλεκτική σχέση με την Τελική Έκθεση της Διάσκεψης.
Αμέσως μετά τη διαδικτυακή Γραμματεία του Οκτωβρίου, μαζί με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα δρα Ανδρέα Μιχαηλίδη, τον Ταμία της ΔΣΟ κ. Σταύρο Κελέτση και τους δυο Συμβούλους της Οργάνωσης μας, πήγαμε στις Βρυξέλλες και πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να συζητήσουμε τις επόμενες κινήσεις τους σε σχέση με το Μέλλον της Ευρώπης και την προώθηση των θέσεων της ΔΣΟ.
Συναντήθηκα με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίο συζητήσαμε για την προστασία των τόπων λατρείας, τις θρησκευτικές ελευθερίες και τον διαθρησκευτικό διάλογο.
Επιπλέον, είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της ΕΕ (COMECE), Ρωμαιοκαθολικό ιερέα π. Μάνουελ Μπάριος Πριέτο, τον Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της COMECE κ. Μάρεκ Μισάκ, καθώς και τον Γενικό Γραμματέα της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Εκκλησιών δρ. Γιόργκεν Σόρενσεν, στην έδρα της COMECE.
Εκεί μοιραστήκαμε την αγωνία για την πορεία της Ευρώπης, ενώ εστιάσαμε στην παραμέληση από την ΕΕ της αναγνώρισης της χριστιανικής θρησκείας και παράδοσης ως θεμελιώδους στοιχείου της ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Μεταφέραμε τις ιδέες μας για το Μέλλον της Ευρώπη και στη δεύτερη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τον Νοέμβριο, στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Lukas Mandl.
Στην εκδήλωση συμμετείχε μεταξύ άλλων και αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Together for Europe. Συμφωνήσαμε όλοι από κοινού να συνεχίσουμε τον διάλογο και να ασκήσουμε πιέσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να προωθήσουμε τις θέσεις μας.
Κατόπιν ζύμωσης και ανταλλαγής απόψεων σε αυτές τις συναντήσεις, στη Διευρυμένη Γραμματεία της Λεμεσού υιοθετήσαμε κείμενο επιστολής με αποδέκτες τα ευρωπαϊκά όργανα και στελέχη της γραφειοκρατίας της ΕΕ, στην οποία εκθέτουμε προβληματισμούς και ζητούμε σαφή ενημέρωση των διακοινοβουλευτικών οργανισμών, των εκκλησιών και των θρησκευτικών οργανώσεων αναφορικά με τους τρόπους εφαρμογής του Άρθρου 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Επισημάναμε τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιμονή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών να προβάλλουν τις ευρωπαϊκές αξίες ως αμιγώς εκκοσμικευμένες και αποστερημένες από το χριστιανικό τους υπόβαθρο, υποδαυλίζοντας τον ευρωσκεπτικισμό.
Το κείμενο της επιστολής καταλήγει στην άποψη ότι «Η εκκοσμικευμένη και αντιθρησκευτική στάση της Ε.Ε. αδυνατίζει τη θέση και την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει στους λαούς των περιοχών, αυτών η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και καλεί τα ευρωπαϊκά όργανα:
α) να ενημερώσουν τους διακοινοβουλευτικούς θεσμούς, τις Εκκλησίες, και τις θρησκευτικές οργανώσεις σχετικά με την ουσιαστική εφαρμογή του Άρθρου 17 (3) της ΣΛΕΕ και
β) να συμπεριλάβουν στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης τα ζητήματα της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης, «τόσο ως ανάδειξη του χριστιανικού παρελθόντος της ηπείρου μας, όσο και ως προώθηση των βασικών χριστιανικών αξιών ως τμήματος των κοινών αξιών της σύγχρονης ευρωπαϊκής οικογένειας».
Πλέον, καλούμαστε και από αυτό το βήμα της επετειακής Γενικής Συνέλευσης των 30 ετών να επαναδιαδηλώσουμε την πίστη μας στις ευρωπαϊκές αξίες και το ενωσιακό κεκτημένο που έχει πετύχει μέχρι σήμερα ο θεσμικός φορέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Όμως, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας για τον παραγκωνισμό της χριστιανικής υπόστασης και ιστορίας των ευρωπαϊκών λαών και την ριψοκίνδυνη αποστείρωση των κειμένων της ΕΕ από οποιαδήποτε θρησκευτική αναφορά.
Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την ανάδειξη των αρχών και των αξιών της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης ως εργαστήριο στο οποίο σφυρηλατήθηκαν οι σημερινές ευρωπαϊκές αξίες.

Έκδοση και Παρουσιάσεις του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»: Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο σημαντικές εκδόσεις της Οργάνωσης μας στα 30 χρόνια θεσμικής πορείας της.
Θα μου επιτρέψετε να ομολογήσω ότι ήταν ανέλπιστη η αποδοχή που έτυχε από τη διεθνή κοινή γνώμη και η απήχηση που εξακολουθεί να έχει σε κάθε χώρα που τον παρουσιάζουμε.
Υπενθυμίζω ότι ο Τόμος αποτελεί καρπό της συνεργασίας της ΔΣΟ με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σύμφωνα με σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2021.
Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Οργάνωσης μας, αναδεικνύεται ο πλούτος των μνημείων που έχουν αφιερωθεί στην Αγία του Θεού Σοφία. Περιλαμβάνονται στοιχεία για την ιστορία, τη θεολογία και την ναοδομία των 37 εμβληματικών ναών της Αγίας Σοφίας, που εκτείνονται από τις Βρετανικές ακτές έως τα βάθη της Κίνας.
Ο Τόμος ήδη κυκλοφορεί σε 13 γλώσσες και συνεχίζουμε να τον μεταφράζουμε και σε άλλες, προκειμένου να καταστήσουμε κοινωνούς των προσπαθειών μας όλο και περισσότερους λαούς του Κόσμου.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο εγχείρημα η παρούσα έκδοση. Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες τόσο με την επιλογή των μελετητών που θα διασφάλιζαν τον απαιτούμενο βαθμό επιστημονικής εγκυρότητας και γεωγραφικής εκπροσώπησης, όσο και με τις μεταφράσεις. Οι κόποι μας, όμως, έχουν αποζημιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ταυτόχρονα, δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας ως Ορθόδοξος Κόσμος απέναντι στην ανιστόρητη και προκλητική απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί.
Πιστεύουμε ότι αυτή η μνημειώδης έκδοση αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο», προκειμένου να επικοινωνήσουμε το μήνυμά μας για καταδίκη της αυθαιρεσίας κατά της ιστορικής αλήθειας και για την ανάγκη καθολικής συμμόρφωσης στις θεμελιώδεις αξίες του πανανθρώπινου πολιτισμού.
Έχουμε επιδώσει τον Τόμο σε επίσημες επισκέψεις και συναντήσεις με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ενεχείρησα τον Τόμο και ενημέρωσα για την πρωτοβουλία μας τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκο Δένδια, ενώ η εν λόγω έκδοση έχει ήδη επιδοθεί στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι και στον Πάπα Ρώμης Φραγκίσκο κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Ο Τόμος έχει επιδοθεί και στη Γενική Διευθύντρια της UNESCO κ. Οντρεϊ Αζουλάϊ, κατά την επίσκεψη μας στην έδρα του παγκοσμίου οργανισμού για να ζητήσουμε την αναγνώριση της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης μνημείο «εν κινδύνω» λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που έχει υποστεί ως απόρροια της αθρόας συνέλευσης μουσουλμάνων.
Έχουμε επιδοθεί σε μια σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης μέσω της παρουσίασης του Τόμου. Αναφέρομαι στη διοργάνωση επίσημων παρουσιάσεων του Τόμου σε διάφορες χώρες, με συγκέντρωση πλήθους προσωπικοτήτων της πολιτικής, πολιτειακής και θρησκευτικής ηγεσίας, του διπλωματικού σώματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Σε αυτές τις εκδηλώσεις ο Τόμος αναδεικνύεται ευρέως και ταυτοχρόνως συστήνεται ένα δίκτυο ενδιαφερομένων, που αναλαμβάνουν να μας υποστηρίξουν στην εκστρατεία ενημέρωσης μας.
Είναι αλήθεια ότι η Οργάνωσή μας έχει αναλάβει ένα πραγματικό «μαραθώνιο» παρουσιάσεων, με ενδεικτικούς σταθμούς που θα σας αναφέρω ευθύς αμέσως:

- Αθήνα (Φεβρουάριος 2022): Η πρώτη παρουσίαση του Τόμου –το εναρκτήριο λάκτισμα θα λέγαμε- έγινε στην Αθήνα στο Κέντρο Ελληνικός Κόσμος, όπου παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω covid, συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου. Το έργο της ΔΣΟ χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, καθώς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

- Μιλάνο (Μάρτιος 2022): Στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας, πραγματοποιήσαμε την παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης του Τόμου στην Galleria Meravigli, παρουσία του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Μπρούνο Ταμπάτσι και του Μητροπολίτη Πολύκαρπου, οι οποίοι, μάλιστα, χαιρέτισαν με ιδιαίτερα θερμούς λόγους την πρωτοβουλία της Οργάνωσης μας.

- Φλωρεντία (Μάιος 2022): Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής της Κεντρικής Ιταλίας στην Φλωρεντία με τη συμμετοχή του καρδινάλιου κ. Giuseppe Betori και καθηγητών εγνωσμένου κύρους.
- Διδυμότειχο (Ιούλιος 2022): Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον Προαύλιο χώρο της Εκκλησίας της Παναγίας της Ελευθερώτριας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής, ακαδημαϊκής και θρησκευτικής κοινότητας της περιοχής.

- Βενετία (Αύγουστος 2022): Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, παρουσία διακεκριμένων βυζαντινολόγων από διάφορες χώρες.

- Καρλσρούη (Σεπτέμβριος 2022): Η παρουσίαση έγινε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πλαίσιο της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Η παρουσίαση και μόνο στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών συνιστά σημαντικό γεγονός που μαρτυρά το κύρος που απολαμβάνει η ΔΣΟ, γεγονός που επιβεβαίωσε και με τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών δρ Ιοάν Σαούκα παρουσία εκπροσώπων όλων των εκκλησιών.
- Χίος (Σεπτέμβριος 2022): Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Δ.Σ.Ο. δρος Ανδρέα Μιχαηλίδη και του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου. Μάλιστα, ο επιχώριος αρχιερέας, αναγνωρίζοντας την προσφορά της ΔΣΟ, εξήρε το έργο μας, απονέμοντας μας τον Χρυσούν Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου.

Πρόκειται για μια τιμητική αναφορά που μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τους σκοπούς μας, γνωρίζοντας ότι έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο των πολιτικών όσο και θρησκευτικών αρχών του Ορθόδοξου Κόσμου.

- Θεσσαλονίκη (Οκτώβριος 2022): Η παρουσίαση στην ιστορική πόλη της Θεσσαλονίκης –την αιώνια συμβασιλεύουσα- πραγματοποιήθηκε στον αίθριο χώρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, με πλούσια συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, ακαδημαϊκής και θρησκευτικής κοινότητας της περιοχής.

- Βουκουρέστι (Δεκέμβριος 2022): Κατόπιν πρόσκλησης του επικεφαλής της ρουμανικής αντιπροσωπείας στη Δ.Σ.Ο., βουλευτή κ. Ιοάν Βουλπέσκου, διοργανώσαμε την παρουσίαση του Τόμου στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας.

- Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ρουμανίας, κ. Σέρτζιου Νίστορ, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Παιδείας και Έρευνας, καθηγητής Φιλοσοφίας, κ. Σόριν Κοστρέγιε, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βασίολες Σουτσιού, ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας της Ρουμανίας και πρώην υπουργός Πολιτισμού, καθηγητής κ. Εμίλ Τεοντορέσκου και εκπρόσωπος του Πατριάρχη της Εκκλησίας της Ρουμανίας.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής της Ρουμανίας σε συνάντηση που είχαμε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα μας ευχαρίστησε για τη δράση μας και τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την ανάδειξη του θέματος της Αγίας Σοφίας.

- Βασιλεία (Ιανουάριος 2023): Παρουσιάσαμε τον Τόμο σε συνεργασία με τον τοπικό Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου για τον τόμο ανέπτυξε εισήγηση ο Ιστορικός δρ. Κραφτ.

- Ρώμη (Φεβρουάριος 2023): Η παρουσίαση του Τόμου στη Ρώμη -τη γενέτειρα του ρωμαϊκού πολιτισμού και δικαίου- πραγματοποιήθηκε εντός του Πανεπιστημίου “La Sapienza”, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ευρώπης.

- Λονδίνο (Φεβρουάριος 2023): Με ιδιαίτερη χαρά, «ταξιδεύσαμε» τον Τόμο μέχρι τη βρετανική νήσο. Παρουσιάσαμε την έκδοση μας στο κέντρο του Λονδίνου εντός του Ναού της Αγίας Σοφίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός Ιστορικός Richard Klogg, τον οποίο τιμήσαμε για την γενικότερη προσφορά του στις Επιστήμες και τα Γράμματα.

- Λεμεσός (Απρίλιος 2023): Στο περιθώριο των εργασιών της Διευρυμένης Διεθνούς Γραμματείας, όπως ήδη σας είπα, διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου μια από τις πιο πετυχημένες παρουσιάσεις του Τόμου στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού με ουσιαστικές εισηγήσεις παρουσία της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου.

- Βαρσοβία (Μάιος 2023): Με την ευτυχή συγκυρία των εγκαινίων του νεόδμητου Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας στην Βαρσοβία της Πολωνίας, αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. υπό τον επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας εκλεκτό συνάδελφο και φίλο Πανίκο Λεωνίδου μετέβη στην Πολωνία για την παρουσίαση της πολωνικής έκδοσης του Τόμου.

- Πελοπόννησος (Μάιος 2023): Η παρουσίαση του Τόμου πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο του Μυστρά, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για την άλωση της Πόλης και τον τελευταίο βυζαντινό αυτοκράτορα, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, που από το Δεσποτάτο του Μυστρά μετέβη στην Πόλη και πέρασε στην ιστορία ως ο μαρμαρωμένος βασιλιάς.

- Βουδαπέστη (Ιούνιος 2023): Ιδιαίτερα επιτυχής ήταν και η παρουσίαση του τόμου στην πρωτεύουσα της Ουγγαρία, κατά την οποία υπήρξε και συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουγγρικής Βουλής.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Περί τις 20 παρουσιάσεις του Τόμου έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο μια αναφορά στην αμέριστη συμπαράσταση και αρωγή του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε αυτή την πρωτοβουλία της Οργάνωσής μας. Σειρά εκτυπώσεων στην ελληνική, ιταλική και αγγλική έχουν γίνει με δαπάνες του Ελληνικού κοινοβουλίου.
Επιπλέον, στη Ρουμανία τυπώθηκαν ιδίοις εξόδοις 3.000 αντίτυπα της ρουμανικής έκδοσης και τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό.
Εξίσου, ενθαρρυντική υπήρξε η πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας να εγκρίνει την εκτύπωση σημαντικού αριθμού Τόμων, την οποία επίσης ευχαριστούμε.
Η ιστορική απόφαση της Οργάνωσης μας να αναλάβει την υλοποίηση μιας διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης της κοινής γνώμης με τον Τόμο για τις Αγίες Σοφίες δικαιώνεται και στέφεται από μεγάλη επιτυχία. Δεν σταματάμε εδώ. Θα συνεχίσουμε τη δράση αυτή με όλες μας τις δυνάμεις. Περισσότερα για αυτό θα σας αναπτύξω στον Προγραμματισμό μας.

3ος Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας με θέμα τους Ναούς της Αγίας Σοφίας του Θεού: Στη ΔΣΟ όταν αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία προσπαθούμε να αναδεικνύουμε όσο περισσότερες διαστάσεις της μπορούμε.
Έτσι, στην περίπτωση των Ναών της Αγίας Σοφίας, εκτός από την έκδοση και την παρουσίαση του περικαλλούς Τόμου στον οποίο αναφέρθηκα διεξοδικά, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε και σχετικό Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας, αλλά και την υποβολή φακέλου για την αναγνώριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης μιας Πολιτιστικής Διαδρομής των Ναών της του Θεού Σοφίας.
Ο Διαγωνισμός προκηρύχθηκε από την Οργάνωση μας τον Ιανουάριο 2021 για δυο κατηγορίες Εκκλησιών αφιερωμένων στην Σοφία του Θεού: α) Ναοί – Μνημεία, που ανεγέρθησαν ως το 1907 και β) Νεότεροι Ναοί, που ανεγέρθησαν από το 1907 ως σήμερα.
Η διαδικασία αξιολόγησης των συμμετεχόντων στον 3ο κατά σειρά Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας που διοργάνωσε η Οργάνωση μας σε συνεργασία με την ιστοσελίδα OrthPhoto.net ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2021. Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν 140 διαγωνιζόμενοι από 21 χώρες, οι οποίοι υπέβαλαν το φωτογραφικό υλικό τους προς αξιολόγηση και κατάταξη σε αρμόδια Διεθνή Επιτροπή Αξιολόγησης.
Η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης απαρτίστηκε από εντεκαμελή ομάδα ειδικών από διάφορες χώρες του κόσμου και η διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώθηκε μέσα από τρεις διαδοχικές φάσεις. Οι 8 νικητές βραβεύτηκαν από τη ΔΣΟ με τα ανάλογα χρηματικά έπαθλα.
Η διοργάνωση του Διαγωνισμού μάς επιτρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας ένα αξιόλογο φωτογραφικό υλικό, το οποίο φροντίζουμε να το εκθέτουμε συνοδευτικά προς κάθε εκδήλωση παρουσίασης του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες. Έτσι, το ακροατήριο, πέρα από τα στατικά πάνελ παρουσιάσεων έχει τη δυνατότητα να αλληλοεπιδράσει και με περιήγηση στη φωτογραφική έκθεση.

Συμμετοχή στις εργασίες Διεθνών Θεσμών και Διαθεσμική Συνεργασία: Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η συνεργασία μας με άλλους διεθνείς οργανισμούς και fora είναι κρίσιμος παράγοντας για την ευόδωση των σκοπών της ΔΣΟ. Και σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάσαμε πρόοδο στο ποηγούμενο διάστημα.
Όπως προανέφερα, συμμετείχαμε στις εργασίες της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γερμανία, ενώ αντιπροσωπεία στείλαμε και στην Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών (ICLN) στη Ρώμη το 2021.
Αλλά και στη Γενική Συνέλευση της Κρήτης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Ομάδων Εργασίας της ΔΣΟ με τους Καθολικούς Νομοθέτες.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θεματικές που αφορούν τα κοινά μας ενδιαφέροντα, όπως η ανάγκη ανάδειξης της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, το Μέλλον μιας ενωμένης γεωγραφικά και πολιτικά Ευρώπης χωρίς αποκλεισμούς ευρωπαϊκών λαών, οι διώξεις που υφίστανται χριστιανικοί πληθυσμοί σε πολύπαθες περιοχές του πλανήτη, όπως η Μέση Ανατολή και η Αφρική και η ανάδειξη διαχρονικών χριστιανικών μνημείων του ενωμένου Χριστιανισμού, όπως η Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρης (Γκρότα Φερράτα).
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι ένας φιλικά διακείμενος στην ΔΣΟ διακοινοβουλευτικός θεσμός, η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) δραστηριοποιείται όλο και ενεργότερα στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.
Δεν είναι τυχαίο, ότι έχουμε τακτικές επαφές με το Προεδρείο της ΠαΔΕΕ, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να συζητούμε για τους άξονες της κοινής μας δράσης με εκλεγμένους αντιπροσώπους των νομοθετικών σωμάτων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Αλβανίας και άλλων χωρών.
Τέλος, σημαντική είναι η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU). Κατόπιν έκκλησης τους, απαντήσαμε σε μια έρευνα υπό μορφή ερωτηματολογίου για να συνεισφέρουμε στην εκπόνηση ενός «Εγχειριδίου για το Ρόλο των Κοινοβουλίων στον διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο με σκοπό την οικοδόμηση ανεκτικών και συμπεριληπτικών κοινωνιών».
Μάλιστα, η IPU αναγνωρίζοντας την προσφορά της Οργάνωσής μας στην προαγωγή του διαθρησκειακού διαλόγου και της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων σε όλο τον Κόσμο, μας συμπεριέλαβε μεταξύ των Οργανώσεων που ανέπτυξαν εισήγηση στην σπουδαία Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για το Διαθρησκειακό Διάλογο, που έλαβε χώρα στο Μαρακές πριν λίγες μέρες, όπου συμμετείχαμε με εισηγητή τον καλό συνάδελφο κ. Γιάννη Σαρακιώτη.
Η Δ.Σ.Ο. επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πλέγμα διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων με φορείς από όλο τον Κόσμο που έχουν στο επίκεντρο τους τις αξίες που απορρέουν από διαφορετικές εκκλησίες, ομολογίες και χριστιανικές εκφράσεις.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις προσπάθειες συνεργασίας με φορείς και οργανώσεις του Μουσουλμανικού Κόσμου με γνώμονα την αξία της Ετερότητας (otherness).
Σε αυτό το πλαίσιο, αξιολογούμε ως κατ’ αρχήν θετική την εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ένωσης των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στις ετήσιες Γενικές μας Συνελεύσεις. Λυπούμαστε που δεν έχει χορηγηθεί σε αμοιβαία βάση το δικαίωμα συμμετοχής με την απόδοση στη ΔΣΟ του καθεστώτος του μόνιμου παρατηρητή στις εργασίες της (PUIC).
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της εν λόγω Οργάνωσης κ. Σιτζανί έρχεται πάντα με διάθεση αλληλοκατανόησης και η παρουσία του μας δίνει πάντα μια αχτίδα αισιοδοξίας για την ουσιαστική ενεργοποίησης της Συμφωνίας που έχουμε υπογράψει με το εν λόγω διακοινοβουλευτικό όργανο από το 2005.
Μένοντας στον Μουσουλμανικό Κόσμο, θα ήταν σφάλμα να μην αναφερθούμε στη συνεργασία που επιχειρούμε να εδραιώσουμε με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (MWL), που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία.
Μέχρι σήμερα, με πολύ κόπο έχει οριστικοποιηθεί το κείμενο του Μνημονίου Κατανόησης που θα συνυπογράψουν οι δυο Οργανώσεις και έχουν πραγματοποιηθεί αμοιβαίες επισκέψεις στις έδρες τους.
Στο εν λόγω Σύμφωνο θα καθορίζονται οι θεσμικές βάσεις και τα εργαλεία της συνεργασίας, δηλαδή η πρόβλεψη για σύσταση δύο μόνιμων ομάδων εργασίας, οι οποίες θα συζητούν διαρκώς τις πρωτοβουλίες που θα λαμβάνονται και θα αξιολογούν τα αποτελέσματα.
Τον Σεπτέμβριο 2021, είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη του επικεφαλής της Οργάνωσης Σεΐχη Αλ Ίσσα με πολυμελή αντιπροσωπεία, προκειμένου να υπογράψουμε το Μνημόνιο στους χώρους του ελληνικού κοινοβουλίου.
Τελικά για δικούς τους λόγους, λίγες μέρες πριν, ανέβαλαν την επίσκεψη. Ως εκ τούτου, και επιζητώντας να βολιδοσκοπήσουμε ενδεχόμενες επιφυλάξεις που μπορεί να γεννήθηκαν στην άλλη πλευρά, μετέβην στο Ριάντ με το Σύμβουλο δρα Μυγδάλη, κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα της MWL Σεΐχη Αλ-Ίσσα, για να θέσουμε τις βάσεις της μελλοντικής συνεργασίας μας.
Κατά την επίσκεψη μας αυτή, ο Σεΐχης εξήρε το έργο της Οργάνωσης μας και δήλωσε την πρόθεση του να ενισχυθούν οι σχέσεις με τη ΔΣΟ.
Την 1η Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Δ.Σ.Ο. αντιπροσωπείας της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας, κατά την οποία οι δυο Οργανώσεις συμφώνησαν να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη περιοχών του Ευρωπαϊκού Χώρου και της Μέσης Ανατολής που ιστορικά έχει καταγραφεί η ειρηνική συνύπαρξη χριστιανικών και μουσουλμανικών πληθυσμών.
Έκτοτε, δεν έχουμε καταφέρει να συναντηθούμε ξανά και να συζητήσουμε για την τελειοποίηση και την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης. Είναι όμως μια από τις προτεραιότητες μας για το μέλλον.

Επαφές με τη Θρησκευτική Ηγεσία της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας: Είμαστε υπερήφανοι διότι τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί και έχουν αποκτήσει σχεδόν τακτικό χαρακτήρα οι επαφές μας με τη Θρησκευτική Ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Φανάρι για να συναντήσουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο τον Ιούνιο 2022 με αφορμή την πατριαρχική και συνοδική λειτουργία στον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου, την Κυριακή της Πεντηκοστής, στην οποία συλλειτούργησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την επίλυση του ακανθώδους εκκλησιαστικού ζητήματος της Βόρειας Μακεδονίας.
Παράλληλα, επιδιώκουμε να έχουμε τακτική επαφή και με τους Προκαθημένους των Θρόνων των υπόλοιπων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, με την ευκαιρία της επίσκεψης μου στα Ιεροσόλυμα με αφορμή την τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο, πραγματοποίησα με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα και συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο.
Ούτως ή άλλως, διατηρούμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’, τον οποίο ενημερώνουμε για τις δράσεις μας, μέσω του Συνδέσμου μας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, τον φίλτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννη.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι δημιουργία καλών σχέσεων και ευνοϊκής αντιμετώπισης της Οργάνωσης μας από την Ορθόδοξη Εκκλησία είναι δεδομένη –αν όχι αυτοδίκαιη-, όμως μια τέτοια άποψη θα ήταν υπεραπλουστευτική στο σύνολο της.
Πράγματι, η ενασχόληση μας με την προαγωγή των αρχών της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης μάς συνδέει άρρηκτα με την Ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν αγωνιζόμαστε διαχρονικά για τη διαφύλαξη αυτών των σχέσεων.
Κάθε άλλο, επιδιώκουμε να απορροφούμε τους κραδασμούς των αναδυόμενων διεκκλησιαστικών διενέξεων και να κρατούμε την ισορροπία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον προς όφελος της Οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας.
Επίσης, ως ΔΣΟ είχαμε επαφές και με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, πάντοτε σε πνεύμα διάθεσης για συνεργασία σε κρίσιμους τομείς, όπως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ή η προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.
Στη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας μου ως Γενικός Γραμματέας, είχα την τιμή ως να συναντήσω τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τον Πάπα Φραγκίσκο δυο φορές. Μάλιστα, κατά την ακρόαση μας από τον Προκαθήμενο της Αγίας Έδρας τον Αύγουστο 2022 είχα την ευκαιρία να του επιδώσω τον Τόμο για τις Αγίες Σοφίες και να τον ενημερώσω για τη διεθνή εκστρατεία της Δ.Σ.Ο.
Σχέσεις έχουμε αναπτύξει και με πληθώρα φορέων και οργανώσεων του Καθολικού Κόσμου, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών (ICLN), η Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων στην ΕΕ (COMECE), η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) με τις οποίες συζητούμε για το Μέλλον της Ευρώπης και η Οργάνωση Together for Europe και το Κίνημα των Foccolari με τους οποίους διοργανώνουμε ένα πρόγραμμα κοινών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών ενόψει του Κοινού Πάσχα όλων των Χριστιανών το 2025.
Για αυτή την δράση θα μιλήσουμε εκτενέστερα στον προγραμματισμό.

Δημόσιες παρεμβάσεις της Δ.Σ.Ο. για τις Διεθνείς Εξελίξεις: Τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε όλο και περισσότερο να τοποθετούμαστε δημόσια για τις διεθνείς εξελίξεις που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων χριστιανών σε όλη την Οικουμένη.
Υιοθετούμε Δηλώσεις και Ανακοινώσεις, τις οποίες φροντίζουμε να δημοσιοποιούμε κατά περίπτωση στους αρμόδιους εθνικούς και διεθνείς φορείς και πολλές φορές προβαίνουμε σε εκκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση για ευθυγράμμιση με τις αρχές και της αξίες της διεθνούς δικαιοταξίας.
Στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία καθίσταται εναργέστερα από ποτέ επιτακτική η ανάγκη να αρθρώνουμε όλοι τον κοινοβουλευτικό μας λόγο και να αντιτιθέμεθα σε καταστάσεις που δεν προάγουν την ευημερία των λαών μας.
Εξ αρχής και άνευ περιστροφών καταδικάσαμε την εισβολή της Ρωσίας σε Ουκρανικό έδαφος και των πόλεμο που ακολούθησε μεταξύ δυο ομοδόξων λαών, όπως κάνουμε σε κάθε περίπτωση χρήσης βίας ή επιθετικές ενέργειας από κρατικούς ή μη κρατικούς δρώντες.
Στη Δήλωση της 28ης Φεβρουαρίου 2022 εκφράσαμε την ανησυχίας μας και ζητήσαμε από τη Διεθνή Κοινότητα να παρέμβει με όσα διπλωματικά μέρα διαθέτει προκειμένου να επικρατήσει η Ειρήνη, που εδώ και σχεδόν 8 δεκαετίες η Ευρώπη προσπαθεί να διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού.
Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στον Ουκρανικό λαό και καλέσαμε τα εμπόλεμα μέρη να απέχουν από ενέργειες κλιμάκωσης. Δυστυχώς, ακόμη σήμερα διατηρείται η εμπόλεμη κατάσταση που επί δυο έτη έχει ενσκήψει στη Γηραιά Ήπειρο.
Υπενθυμίζω ότι η Οργάνωσή μας αντέδρασε άμεσα και κατά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και στη διάρκεια της εαρινής Διεθνούς Γραμματείας της 17ης Μαρτίου 2021, εξουσιοδοτήθηκα στην διατύπωση σχετικής δήλωσης για την προστασία των χριστιανικών μνημείων στην περιοχή που μαίνεται μια «παγωμένη σύρραξη».
Εκφράσαμε δε την πλήρη στήριξη στην απόφαση της 7ης Δεκεμβρίου 2021 του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη λήψη προσωρινών μέτρων στην υπόθεση της εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των μορφών Φυλετικών Διακρίσεων (Αρμενία κατά Αζερμπαϊτζάν), στην οποία το δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών υπέδειξε στο Αζερμπαϊτζάν «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και την καταστολή των πράξεων βανδαλισμού και βεβήλωσης που επηρεάζει την αρμενική πολιτιστική κληρονομιά, περιλαμβανομένων εκκλησιών και άλλων τόπων λατρείας, μνημείων και αρχαιοτήτων».
Αναμένουμε με ενδιαφέρον και την τελεσίδικη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την οριστική επίλυση της διακρατικής διαφοράς και την επικράτηση της ειρήνης μεταξύ των δυο λαών.
Τον Ιανουάριο 2023 επανήλθαμε στην χαίνουσα πληγή του Νοτίου Καυκάσου με νέα Δήλωση στην οποία καταδικάζαμε αυτή την φορά τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό από το Αζερμπαϊτζάν του μοναδικού δρόμου επικοινωνίας του θύλακα με την Αρμενία, που δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.
Ακολούθησαν, πιεστικά αιτήματα της Πρεσβείας του Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα για να πραγματοποιήσω συνάντηση με τον Πρέσβη, όμως θεώρησα θεσμικά και ηθικά σωστό να τα απορρίψω.
Σημαντική θεωρούμε και την παρέμβαση, που υιοθετήσαμε, στις 13 Ιανουαρίου 2022, από κοινού με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης αναφορικά με τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Στην ανακοίνωση αυτή, η ΔΣΟ εκφράζει την «αντίθεση της σε κάθε μορφής απόπειρα διατάραξης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Παλαιφάτου Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ, η οποία απειλείται από εξτρεμιστικές ομάδες ισραηλινών» σε μια ακόμη προσπάθεια «περαιτέρω εκδίωξης του χριστιανικού στοιχείου από την Αγία Γη».
Αγαπητοί συνάδελφοι, σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε ο απολογισμός των δραστηριοτήτων της Δ.Σ.Ο. Θα δώσω τώρα το λόγο σε εσάς για να τοποθετηθείτε επί του απολογισμού των δραστηριοτήτων.

Σας ευχαριστώ.

MAXIMOS SYNELEYSH 1

Read more...

Ομιλία ΓΓ της ΔΣΟ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ειδική Θεματική Συνεδρίαση: «Ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις» στο πλαίσιο της 30ης επετειακής Συνέλευσης της ΔΣΟ

MAX 1 2

Χαλκιδική, 30 Ιουνίου 2023

 

Ομιλία ΓΓ της ΔΣΟ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην
Ειδική Θεματική Συνεδρίαση: «Ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις»
στο πλαίσιο της 30ης επετειακής Συνέλευσης της ΔΣΟ

 

 

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή θεματική συζήτηση διεξάγεται την ημέρα που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ να εορτάζεται ο κοινοβουλευτισμός, η πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Μια ιδέα που η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), ως θεσμός συνεργασίας βουλευτών, προάγει σταθερά σε όλα τα χρόνια του βίου της.
Η ΔΣΟ, όμως, στην ιεράρχηση των πολυεπίπεδων δράσεών της έχει τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή και το μείζον ζήτημα της υπεράσπισης των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη.
Πρόκειται για έναν στόχο που είναι συνυφασμένος με την ίδρυση της το 1993. Το πλαίσιο της ενότητας και του συντονισμού των μελών μας αποτέλεσε εξ αρχής η Ορθόδοξη παράδοση που συγκροτούσε το πολιτισμικό υπόβαθρο των κοινωνιών μας.
Αυτή η θρησκευτική διάσταση της συνεργασίας μας ήταν, όμως, ταυτόχρονα συνυφασμένη με την εν γένει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στόχευε, δηλαδή, στην συμβολή της ορθόδοξης συνιστώσας που εκπροσωπούσε ο βαλκανικός και ανατολικοευρωπαϊκός χώρος στις ευρωπαϊκές διεργασίες. Ομού βεβαίως με την υπόλοιπη χριστιανική Ευρώπη.
Ο στόχος που ετέθη από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας της ΔΣΟ πριν από μια τριακονταετία δεν ερχόταν ούτε κατά διάνοια σε αντίθεση με το πλαίσιο λειτουργίας της Ενωμένης Ευρώπης, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στην μεταπολεμική εποχή.
Δηλαδή, τη διαφύλαξη και προαγωγή των ατομικών δικαιωμάτων, των ατομικών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης απερίφραστα της θρησκευτικής ελευθερίας, την εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, την ελεύθερη πολιτική έκφραση, την ισότητα των πολιτών, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Ποτέ, δηλαδή, δεν υπήρξε η παραμικρή διάσταση μεταξύ της υπεράσπισης και προαγωγής των χριστιανικών και ορθοδόξων αρχών και αξιών με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες, το σύγχρονο ευρωπαϊκό δικαιικό κεκτημένο.
Αντιθέτως, η στόχευση ήταν η εναρμόνιση με αυτό και για τις κοινωνίες που τότε έβγαιναν από τη μακρά δοκιμασία του υπαρκτού σοσιαλισμού και αναζητούσαν τον σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο της ελευθερίας και του δικαίου.
Αλλά, αυτή η διαδικασία δεν θα μπορούσε να γίνει με όρους “τάμπουλα ράζα”, καθόσον οι παραδόσεις και δη οι θρησκευτικές ήταν ταυτισμένες με την εθνική ταυτότητα αυτών των λαών.
Αλλά ούτε αυτό αποτελούσε μια κάποια ιδιαιτερότητα για τον ανατολικό ορθόδοξο κόσμο. Γιατί και ο δυτικός ευρωπαϊκός κόσμος συνέχιζε να επηρεάζεται από το χριστιανικό του παρελθόν, των δύο χιλιάδων ετών, με τις όποιες εκφράσεις πήρε στο διάβα των αιώνων.
Όλοι, άλλωστε, σε ανατολή και δύση, θεωρούσαμε ως αυτονόητη την διατύπωση του Πωλ Βαλερύ ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται πάνω σε τρεις μεγάλους στιβαρούς πυλώνες: την ελληνική γραμματεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και, εννοείται, την χριστιανική παράδοση.
Τι θα ήταν άλλωστε η Ευρώπη χωρίς την ελληνική φιλοσοφία και ποίηση; ή την λεπτομερή καταγραφή και προσήλωση της ρωμαϊκής νομοθεσίας, ιδίως σε ότι αφορά στο αστικό δίκαιο; Και βεβαίως τι θα ήταν η Ευρώπη χωρίς την Αγία Γραφή, τις Οικουμενικές Συνόδους, τα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίες;
Γυρίζουμε πίσω και βλέπουμε συνεχώς αυτό το χριστιανικό αποτύπωμα που εν τέλει διαμόρφωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, πυροδότησε την ευρωπαϊκή σκέψη, οικοδόμησε εντυπωσιακούς ναούς ή δημιούργησε ανεπανάληπτης ωραιότητας εικόνες και έργα τέχνης.
Οι χριστιανικές αξίες ήταν αυτές που επηρέασαν καταλυτικά τον τρόπο αντίληψης του κόσμου για τον ευρωπαίο πολίτη.
Κι όμως, αυτή την αυταπόδεικτη αλήθεια υπάρχουν κάποιοι εντός της ΕΕ οι οποίοι σταθερά την αμφισβητούν. Βλέπουμε επί χρόνια να προσπαθούν να εκτοπίσουν τις χριστιανικές παραδόσεις, τις χριστιανικές αξίες, το χριστιανικό αποτύπωμα στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Φθάσαμε στο σημείο να εορτάζουμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Να επιβάλλεται στο όνομα της πολιτικής ορθότητας ένας τεχνητός κώδικας ευχών, από τον οποίον διαγράφεται οτιδήποτε αναφέρεται στον χριστιανισμό.
Φαίνεται σαν κάποιοι να επιδιώκουν να βάλουν στην προκρούστεια κλίνη την ευρωπαϊκή ταυτότητα ή να την αντικαταστήσουν με κάποια άλλη, που οι ίδιοι έχουν επιλέξει ότι είναι η αρμόζουσα. Χωρίς βεβαίως να ρωτήσουν τους λαούς της Ευρώπης γι’ αυτό.
Αυτό θεωρούμε ότι είναι μια πολύ δυσάρεστη και επικίνδυνη εξέλιξη. Πρώτον, διότι επιδεικνύεται μια απαξίωση στα πιστεύω εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών σε Δύση και Ανατολή.
Ασφαλώς, είναι πολλοί όσοι δεν είναι χριστιανοί ή είναι άθεοι, αγνωστικιστές ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία. Η ανεξιθρησκεία στην Ευρώπη είναι κατοχυρωμένη ακριβώς γιατί υπάρχει κράτος δικαίου και ουσιαστική ισότητα και σεβασμός στις ελευθερίες και στα δικαιώματα του κάθε πολίτη.
Όμως, από το σημείο αυτό μέχρι να αποσιωπάται η παράδοση της Ευρώπης και να αγνοείται η πίστη της πλειοψηφίας των πολιτών της υπάρχει μια τεράστια απόσταση.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Μα φυσικά η αποξένωση των Ευρωπαίων από το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η ενίσχυση αισθημάτων αποστασιοποίησης από τα ευρωπαϊκά όργανα, ο ευρωσκεπτικισμός.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η ΕΕ έχει ταλαιπωρηθεί για διαφόρους λόγους από ανάλογες φυγόκεντρες τάσεις.
Ταυτόχρονα, η αποσιώπηση των χριστιανικών παραδόσεων υπονομεύει και την ενότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών, αφού είναι ακριβώς αυτό το πολιτισμικό θεμέλιο επί του οποίου συγκροτήθηκε η αίσθηση της ενότητας.
Ως ΔΣΟ, λοιπόν, θεωρήσαμε καθήκον μας όλα αυτά να τα επισημάνουμε στα αρμόδια όργανα της ΕΕ και ιδιαίτερα στις διαδικασίες του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.
Δυστυχώς, οι προσπάθειές μας δεν βρήκαν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Οι φορείς που σχετίζονται με την Εκκλησία ή με την χριστιανική παράδοση δεν εισακούστηκαν. Και τελικά δεν υπήρξε καμία αναφορά στο χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης, στις χριστιανικές της αξίες και παραδόσεις.
Είναι κάτι που προκάλεσε αισθήματα λύπης και απογοήτευση. Όμως, δεν καταθέτουμε τα όπλα. Συνεχίζουμε με επιμονή γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο.
Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί σε αυτή την προσπάθεια συναντηθήκαμε με πολλούς φίλους από τον ευρωπαϊκό χώρο, με οργανώσεις και θεσμούς της καθολικής εκκλησίας, που είναι σήμερα μαζί μας, όπως και από άλλα δόγματα και ομολογίες. Δημιουργώντας ένα μεγάλο μέτωπο, που δηλώνει παρών στην ανάγκη συμπερίληψης της χριστιανικής διάστασης στο ευρωπαϊκό μέλλον.
Και αυτή η επιτυχία της συνεργασίας που δείχνει και τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ενότητας μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία.

Σας ευχαριστώ.

Read more...

Ομιλία Γ.Γ. ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην 30η επετειακή Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 2

Χαλκιδική, 29 Ιουνίου 2023

 

Ομιλία Γ.Γ. ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην 30η επετειακή Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ

«Σεβασμιώτατοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Εκπρόσωποι διεθνών Οργανισμών,
Μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω και πάλι στην σημερινή επετειακή Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξία. Βρισκόμαστε εδώ, στη Χαλκιδική, όπου πριν 30 χρόνια μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την πραγματοποίηση ενός σπουδαίου οράματος, που έως τότε φαινόταν απλώς αδιανόητο.
Επρόκειτο για την πολιτική ενότητα του ορθόδοξου κόσμου, ως αδιάσπαστου τμήματος και βασικής συνιστώσας του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου.
Ήταν η εποχή που γκρεμίζονταν τα τείχη του ψυχρού πολέμου και κατέρρεαν ιδεολογίες δεκαετιών. Ιστορικά γεγονότα που επέτρεπαν να αναδυθεί εκ νέου το ταυτοτικό υπόβαθρο των λαών της βαλκανικής, της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στο οποίο κυρίαρχο στοιχείο παραμένει το θρησκευτικό.
Κάτι που αποδείκνυε την αντοχή του θρησκευτικού συναισθήματος, παρά την κατασταλτική λειτουργία των κρατικών μηχανισμών και των κέντρων ιδεολογικής χειραγώγησης.
Τις ανάγκες των καιρών αντιλήφθηκαν ευαίσθητοι πολιτικοί άνδρες της περιόδου εκείνης, όπως ο Βασίλης Κοραχάης και ο Στέλιος Παπαθεμελής. Και το σχέδιο προωθήθηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα από την Βουλή των Ελλήνων, που τότε ακόμη ήταν το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΟΚ, νυν ΕΕ, με συντριπτική πλειοψηφία ορθόδοξο πληθυσμό.
Η πρόσκληση για την ανάδειξη της ορθοδοξίας σε έναν κόσμο που άλλαζε ραγδαία, με τις εύλογες προκλήσεις που συνόδευαν αυτές τις διαδικασίες αλλαγής, βρήκε ευήκοα ώτα στα κοινοβούλια πολλών κρατών με ορθόδοξο πληθυσμό.
Εκείνες οι ημέρες του Ιουνίου του 1993, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, έδειχναν ότι πιάναμε και πάλι το νήμα που φαινόταν ότι είχε κοπεί. Η αποδοχή, μάλιστα, ήταν ευρύτατη. Απόδειξη ότι το παρών έδωσε η τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα του Ζακ Ντελόρ, νυν ΕΕ, με την αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν.
Ο τόπος συνάντησης δεν θα μπορούσε να είναι πιο ιδανικός. Εδώ στην Χαλκιδική, δίπλα από το Άγιο Όρος, το Περιβόλι της Παναγίας, ζωντανή συνέχεια του Βυζαντίου και χώρο ιδεολογικής συνάφειας όλων των ορθόδοξων λαών.
Δίπλα από την Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, της συμβασιλεύουσας του Βυζαντίου, της πόλης των Ελλήνων αδελφών φωτιστών των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Στον χώρο που γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους όλων των εποχών, ο Αριστοτέλης, συμβολίζοντας έτσι όχι μόνον τη διαχρονία της ευρωπαϊκής σκέψης, αλλά παραπέμποντας και στον πυλώνα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που μαζί με το ρωμαϊκό δίκαιο και την χριστιανική παράδοση θεμελίωσε αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Η σημερινή ημέρα επιβεβαιώνει τα οράματα, τις ελπίδες, τις αγωνίες και τις προσπάθειες των πρωτεργατών και των πρωταγωνιστών της ΔΣΟ, μερικοί εκ των οποίων διαπιστώνω με συγκίνηση ότι βρίσκονται σήμερα ανάμεσα μας. Βλέποντας από αυτό το βήμα παλαιούς αλλά και νεότερους συναδέλφους από πολλές χώρες του Ορθόδοξου Κόσμου, ανατρέχω σε κάποιες κορυφαίες στιγμές της 30χρονης πορείας μας.
Στην ιστορική αυτή αναδρομή, η τριακονταετής θεσμική ζωή και δράση της ΔΣΟ δεν υπήρξε ούτε δεδομένη, ούτε εύκολη, αλλά απαίτησε μακροχρόνιες προσπάθειες για την προσαρμογή στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και την απορρόφηση των κλυδωνισμών ποικίλλων και αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων.
Απαίτησε κόπο για να καταγραφεί στη συνείδηση και στα αρχεία της διεθνούς κοινοβουλευτικής πραγματικότητας, η οποία συχνά μεταβάλλεται με βάση τις επιταγές του εκλογικού σώματος.
Χρειάστηκε επιμονή για να αποτυπωθεί στην ατζέντα των θρησκευτικών φορέων και Εκκλησιών ως αποκλειστικά διακοινοβουλευτική οργάνωση που σέβεται την Εκκλησία και δρα παράλληλα στο πολιτικό πεδίο για τις ίδιες αξίες. Και επιπλέον να διαμορφώσει έναν πολιτικό – κοινοβουλευτικό λόγο σύγχρονο και με βάση τις αρχές της Ορθόδοξης Παράδοσης.
Χρειάστηκε χρόνος και υπομονή για να προωθήσει την ιδέα των διακοινοβουλευτικών σωμάτων, ως μέρος της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής διπλωματίας, να αναδείξει τον Ορθόδοξο πολιτισμό και να συμβάλει καθοριστικά στον διακοινοβουλευτικό διάλογο, όπως ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης και η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της IPU για τον Διαθρησκειακό Διάλογο.

Κυρίες και κύριοι,
Διαχωρίζω την ιστορία της ΔΣΟ σε τρεις φάσεις:
Η, ας την ονομάσουμε, νηπιακή περίοδος της ΔΣΟ, που ξεκινά από το ιστορικό έτος ίδρυσης της, το 1993.
Η πτώση του σοσιαλιστικού μπλοκ, μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ και της Γιουγκοσλαβίας, οδήγησε σε απότομη ανάδυση νεοπαγών κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία φιλοδοξούσαν και απαιτούσαν την άμεση ισότιμη αναγνώριση τους από την διεθνή κοινότητα.
Ταυτόχρονα, οι λαοί των νεότευκτων δημοκρατιών αναζητούσαν ένα νέο ιδεολογικό προσανατολισμό, που να διαπνέει την πολιτική και κοινωνική τους ύπαρξη στο μέλλον.
Το συνέδριο της Ορμύλιας με θέμα “Η Ορθοδοξία στην Νέα Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα” γέννησε την ιδέα της ίδρυσης του θεσμού μας με πρόθεση να συμβάλλει στην προσαρμογή των λαών αυτών στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, όχι μεταβάλλοντας την ιδιοπροσωπία τους, αλλά κομίζοντας τα στοιχεία της δικής τους Ορθόδοξης ταυτότητας.
Αυτά μπροστά σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση –αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ- η οποία έδειχνε να αντιμετωπίζει τους λαούς της Ανατολικής Ευρώπης ως φτωχούς συγγενείς, δίχως να προσπαθεί να εδραιώσει μια ουσιαστική διαλεκτική της ευρωπαϊκής ιδέας με την ορθόδοξη παράδοση των Ανατολικοευρωπαίων.
Από πλευράς μας επιμείναμε στη ανάγκη συνδυασμού της εμπέδωσης των δημοκρατικών αρχών, του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών με την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της παράδοσης, ενάντια σε ισοπεδωτικές παγκοσμιοποιητικές επιλογές, με στόχο πάντα την στέρεη ευρωπαϊκή ενότητα, που θα περιελάμβανε επί ίσοις όροις Δύση και Ανατολή.
Παράλληλα, η ΔΣΟ στην πρώτη φάση ανέπτυξε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την προαγωγή της παιδείας, τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών και τα ζητήματα βιοηθικής.
Η δεύτερη περίοδος της ΔΣΟ, η εφηβική φάση της θα λέγαμε, εγκαινιάζεται επί της ουσίας το 2001, οπότε και η τότε Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας που είχε αμιγώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αποφασίζει να διεθνοποιήσει τον ρόλο της.
Η μετατροπή της Οργάνωσης σε διεθνή σηματοδοτείται όχι απλώς δια της μετονομασίας της, αλλά και από το γεγονός της συμμετοχής κοινοβουλευτικών από χώρες εκτός Ευρώπης, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και ορισμένες Αφρικανικές χώρες.
Είναι η εποχή της ψήφισης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος το οποίο ουδέποτε κατέστη επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όμως αναγνώριζε κατ’ έναν τρόπο την συμβολή του Χριστιανισμού στην Ευρωπαϊκή ιστορία.
Την περίοδο αυτή τα διαδοχικά κύματα διευρύνσεως της ΕΕ και οι πολιτικές κρίσεις που εκδηλώθηκαν σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οδήγησαν πληθυσμούς να μετακινηθούν αναζητώντας ευνοϊκότερους όρους διαβίωσης στις χώρες της Δύσης.
Η αντιμετώπιση, ωστόσο, που τύγχαναν είχε στοιχεία σοβαρών διακρίσεων, εναντίον των οποίων η ΔΣΟ αγωνίστηκε με συνέπεια. Ιδιαίτερα υποστηρικτικός ως προς αυτό ήταν και ο ρόλος που διαδραμάτισε και η Εκκλησία, με την οποία η ΔΣΟ ανέπτυξε σχέσεις στενής και αγαστής συνεργασίας.
Ταυτόχρονα, η ΔΣΟ επιχείρησε να δημιουργήσει μια δίοδο επικοινωνίας με τους Μουσουλμάνους, προκειμένου να υπάρξει αλληλοκατανόηση και συνεργασία προς όφελος της ειρήνης.
Τότε καταγράφεται και η πρώτη απόπειρα προσέγγισης με την Κοινοβουλευτική Ένωση των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας δια της μονογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας, η οποία όμως απέτυχε λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας. Το ενδιαφέρον μας, όμως, για την εμπέδωση και εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας είναι ειλικρινές και η προσπάθειά μας συνεχίζεται έως σήμερα.
Την ίδια περίοδο, η ΔΣΟ εντατικοποιεί τις σχέσεις της με τον Ορθόδοξο κόσμο και τα παλαίφατα Πατριαρχεία της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής αλλά και τον κόσμο της Αφρικής και τις εκεί Ορθόδοξες ιεραποστολές.
Η τρίτη φάση της ΔΣΟ είναι αυτή της ενηλικίωσης, καθώς εκτυλίσσεται σε ένα περιβάλλον εξελίξεων και κρίσεων σε παγκόσμια κλίμακα, απέναντι στις οποίες η Οργάνωση μας έπρεπε να ανταποκριθεί άμεσα και να προσαρμόσει τις δράσεις της, ώστε να επιβιώσει και να συνεχίσει να εκπροσωπεί και να προάγει τα συμφέροντα των Ορθοδόξων λαών.
Τέτοια γεγονότα είναι ο κίνδυνος εξαφάνισης των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, το πρόβλημα της καταστροφής, βεβήλωσης ή αλλοίωσης των χριστιανικών μνημείων σε μια σειρά από περιοχές, η προσπάθεια αποχριστιανισμού της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας, η τεταμένη κατάσταση σε διάφορα σημεία, πέραν της Μέσης Ανατολής, όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Κοσσυφοπέδιο, στην αφρικανική ήπειρο.
Τελευταίο, αλλά ασφαλώς το σημαντικότερο από άποψη άμεσων συνεπειών στην ίδια τη λειτουργία της ΔΣΟ, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μεταξύ δύο κατά βάσει ομοδόξων λαών.
Και όλα αυτά έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες από τις σοβαρές ενδοεκκλησιαστικές διαφορές που εκδηλώθηκαν κυρίως μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδος των Ορθοδόξων το 2016 στην Κρήτη.
Η ΔΣΟ προσπάθησε, σεβόμενη τα απολύτως διακριτά όρια του ρόλου της, να εργαστεί ανεξαρτήτως από τις διεκκλησιαστικές διαμάχες και ασυμφωνίες, στο πεδίο που της αναλογεί, πάντοτε με γνώμονα την προώθηση των κοινών αξιών μας.
Από τα ζητήματα που ανέφερα ξεκινώ με τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, που επιδείνωσε έτι περαιτέρω την κατάσταση των Χριστιανών στο ίδιο το λίκνο του Χριστιανισμού.
Έπειτα από το Ιράκ, και στη Συρία οι Χριστιανοί, διωκόμενοι από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, οδηγούνταν μαζικά στην προσφυγιά. Ο χριστιανισμός κινδύνευε και κινδυνεύει να εξαφανιστεί εντελώς από το μεγαλύτερο τμήμα της Μέσης Ανατολής, ολοκληρώνοντας την γενοκτονία που ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα από τα εδάφη της Μικράς Ασίας ο τουρκικός εθνικισμός.
Απέναντι σε αυτό το έγκλημα δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε σιωπηλοί. Υψώσαμε τη φωνή μας, καταγγείλαμε και απαιτήσαμε να υπάρξει ενεργότερη ευρωπαϊκή παρουσία στην περιοχή.
Να δοθούν περισσότερα κονδύλια για να επιστρέψουν οι Χριστιανοί όλων των δογμάτων ασφαλείς στις εστίες τους. Συνεργαστήκαμε γι’ αυτό τον σκοπό με εκπροσώπους άλλων χριστιανικών ομολογιών και δογμάτων αλλά και μουσουλμάνους.
Σε ότι αφορά στην προστασία των χριστιανικών μνημείων, εγείραμε το ζήτημα για την κατεχόμενη Κύπρο, τις κατεχόμενες περιοχές της Συρίας, το Κοσσυφοπέδιο, το Ναγκόρνο Καραμπάχ και βεβαίως την Τουρκία.
Αιχμή της δράσης μας συνιστά αναμφίβολα η εκστρατεία που έχουμε ξεκινήσει ενάντια στην καθ’ όλα αυθαίρετη και απαράδεκτη ενέργεια της τουρκικής ηγεσίας, στο πλαίσιο του νεοοθωμανικού ιδεολογήματος, να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αυτό το οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, σε τέμενος.
Αισθανόμαστε, χωρίς υπερβολή, υπερήφανοι γιατί χάριν στις δικές μας ενέργειες αυτό το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα. Και είμαστε εμείς, κυρίως, αυτοί που συνεχίζουμε να ζητούμε την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, χάριν της ιστορικής αλήθειας, της προστασίας ενός μνημείου προστατευόμενου από την ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και των πανανθρώπινων ιδανικών.
Όπως όλοι γνωρίζετε, στο πλαίσιο της εκστρατείας μας προχωρήσαμε στην έκδοση ενός Τόμου σε συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολυεθνική ομάδα επιστημόνων, στον οποίον παρουσιάσαμε 37 εμβληματικούς ναούς που έχουν αφιερωθεί στην του Θεού Σοφία και εξαπλώνονται από τις βρετανικές ακτές ως τα βάθη της Κίνας.
Ο Τόμος έχει ήδη κυκλοφορήσει σε 12 γλώσσες και έχει παρουσιαστεί σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μητροπόλεις, ενώ έχει επιδοθεί και σε πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, μεταξύ αυτών στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον πάπα Φραγκίσκο, καθώς και σε προβεβλημένες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, πεπεισμένοι ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε το Άδικο της ισχύος να επικρατήσει της ισχύος του Δικαίου.
Σε ότι αφορά στην χριστιανική παράδοση στην Ευρώπη, η οποία από κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους γίνεται προσπάθεια να αποσιωπηθεί και να αγνοηθεί, η ΔΣΟ ανέλαβε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ιδιαιτέρως στο πλαίσιο του Διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.
Σε συνεργασία με άλλες ομάδες, φορείς, θεσμούς επιμένουμε στην ανάγκη της ανάδειξης της χριστιανικής σφραγίδας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ως βασικής συνιστώσας του, η οποία διαμόρφωσε τον σύγχρονο Ευρωπαίο, αλλά και ως στοιχείο ενότητας της Ευρώπης.
Επιπλέον, καταδικάσαμε πρακτικές που επιδιώκουν τον περιορισμό των θρησκευτικών ελευθεριών, μέσω και της χρήσης μιας συμπεριληπτικής και ουδέτερης γλώσσας, που αποφεύγει κάθε θρησκευτική αναφορά, συστήνοντας φερ’ ειπείν αντί της ευχής “Καλά Χριστούγεννα”, τη φράση “Καλές Χειμερινές Διακοπές”.
Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στα ευρωπαϊκά όργανα ότι αυτή η συμπεριφορά οξύνει έτι περισσότερο τον ευρωσκεπτικισμό και τις φυγόκεντερες τάσεις.
Τέλος, σε ότι αφορά το μέγιστο πρόβλημα της τρέχουσας περιόδου, που είναι και κεντρικό πρόβλημα της ΔΣΟ, καθώς εμπλέκει δύο κατά βάση ορθόδοξα κράτη, τον πόλεμο στην Ουκρανία, η θέση μας ήταν εξ αρχής, από την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής, ξεκάθαρη.
Ζητήσαμε την παύση των εχθροπραξιών, την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη λύσης που θα βασίζεται στις αρχές της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, του σεβασμού των συνόρων και των ανθρωπιστικών αρχών.
Δυστυχώς, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο από την έναρξη αυτού του αιματηρού πολέμου, δεν έχουμε εισακουστεί. Οι φωνές της ειρήνης και της καταλλαγής είναι ακόμη αδύναμες. Τον πρώτο λόγο έχουν ακόμη τα όπλα, με συνέπεια μεγαλύτερες καταστροφές, περισσότερα θύματα, περισσότερους πρόσφυγες.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε, και από εδώ, στο όνομα των ορθοδόξων αρχών και αξιών, που είναι αυτές της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης, σύντομα αυτός ο πόλεμος να λάβει επιτέλους τέλος.

Κυρίες και κύριοι,
Στα 30 αυτά χρόνια ύπαρξης και δράσης της, η ΔΣΟ έχει αποδείξει περίτρανα, ότι παρά τις πολλές και σοβαρές αντιξοότητες, είναι ένας θεσμός που έχει αντοχές και ικανότητα προσαρμοστικότητας. Γι’ αυτό έμεινε μέχρι σήμερα ενωμένος και διευρύνεται με νέα μέλη.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται διαρκώς το διεθνές της κύρος. Αυτή η διαπίστωση μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη για να συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε όλοι μαζί επιλέξει. Για έναν κόσμο με υψηλότερες πνευματικές αξίες, έναν κόσμο ειρήνης και συνεργασίας.
Όλοι μαζί, με πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας και τις αξίες της Ορθοδοξίας μπορούμε να φέρουμε τη ΔΣΟ ακόμη ψηλότερα.
Σας ευχαριστώ».

Read more...

Καλωσόρισμα από τον ΓΓ ΔΣΟ δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο στους συμμετέχοντες στην επετειακή 30η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 2

Χαλκιδική, 29 Ιουνίου 2023

 

Καλωσόρισμα
από τον ΓΓ ΔΣΟ δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο
στους συμμετέχοντες στην επετειακή 30η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ

Εκλεκτοί
προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή, σας καλωσορίζω στην επίσημη τελετή έναρξης της 30ης επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.
Για όλους τους συμμετέχοντες είναι αναμφίβολα ένα γεγονός με ιστορική αξία.
Γιατί επιβεβαιώνει τις αρχικές ελπίδες και τους οραματισμούς αυτών που σχεδίασαν και εργάστηκαν ώστε να δημιουργηθεί ένας θεσμός που θα συνενώνει και θα συντονίζει τον ορθόδοξο κόσμο.
Τότε, το μακρινό 1993, που τα Βαλκάνια, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη έβγαιναν από την εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού και οι λαοί τους αναζητούσαν την πυξίδα του αύριο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις παραδόσεις του χθες, τις γερές πνευματικές ρίζες της ορθοδοξίας, που αποδείχθηκε ότι δεν είχαν κοπεί.

Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, μερικές δεκαετίες να εξαφανίσουν αυτό που σπάρθηκε,φύτρωσε, άνθισε και κάρπισε τόσους αιώνες, ως κληρονομιά του ανεπανάληπτου βυζαντινού πολιτισμού!
Η ΔΣΟ, λοιπόν, κατόρθωσε μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες όχι μόνον να επιβιώσει ως οργανισμός αλλά να διευρυνθεί, να επεκταθεί, να αποκτήσει επίζηλο διεθνές κύρος, να βάλει το στίγμα της σε σημαντικούς τομείς της διεθνούς πολιτικής.
Στους κόλπους της εκπροσωπούνται όχι μόνο κοινοβούλια ευρωπαϊκών κρατών με πλειοψηφία ορθοδόξου πληθυσμού, αλλά και εκλεγμένοι ορθόδοξοι βουλευτές από χώρες όπου γης.
Ταυτόχρονα, έχει τη χαρά να συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και σημαντικούς θεσμούς,μερικοί από τους οποίους εκπροσωπούνται σήμερα εδώ.

Φίλες και φίλοι,
Οι εργασίες της επετειακής μας συνέλευσης γίνονται στον φιλόξενο χώρο του Πόρτο Καρράς, στην Χαλκιδική. Εδώ, που το φυσικό κάλλος συνδυάζεται άριστα με την λαμπρή ιστορία, και την βαθιά πνευματικότητα.
Εδώ, που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης, δίπλα από τη Θεσσαλονίκη του Κύριλλου και Μεθόδιου, δίπλα από το Άγιο Όρος, σημείο πνευματικής ενότητας των απανταχού Ορθοδόξων. Κι αυτό αναμφίβολα θα εμπνεύσει και την αποτελεσματικότητα του έργου μας.
Είμαι βέβαιος ότι τις ημέρες αυτές θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά και γόνιμα όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την οργάνωσή μας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ακόμη πιο επιτυχημένη μελλοντική πορεία της ΔΣΟ.

Καλώς ορίσατε!

Read more...

Κεντρική προεκλογική ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο DvaniPalace

 larisa 1

 

Λάρισα, 19 Μαΐου 2023

Ολόκληρη η κεντρική προεκλογική ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο DvaniPalace

 

 

Φίλες και φίλοι,

Η συγκλονιστική παρουσία σας σήμερα εδώ είναι προμήνυμα νίκης για τις εκλογές της Κυριακής. Νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκριμααυτοδυναμίας. Ψήφοςστη σταθερότητα, στη σιγουριά, στην ελπίδα, στο αύριο.

Αλλά και ψήφος ανανέωσης της εμπιστοσύνης σας προς το πρόσωπό μου.Εμπιστοσύνη, που οικοδομήθηκε βήμα βήμαόλα αυτά τα χρόνια που μου κάνετε την τιμή να σας εκπροσωπώ στη Βουλή των Ελλήνων.

Εμπιστοσύνη που δεν ράγισε ούτε στιγμή. Ούτε στα πιο δύσκολα. Γιατί πάντοτε, και το γνωρίζετε, ήμουν μαζί σας.Ήμουν με τα δίκαια αιτήματά σας, ήμουν με το καλό του τόπου μας. Και ήμουν πρωτίστως με την αλήθεια, ακόμη και όταν αυτή ήταν πικρή. Με κάθε κόστος. Πολιτικό και προσωπικό.

Γι’ αυτό και σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ τη διαχρονική σας στήριξη, που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω, το ίδιο μάχιμα, το ίδιο αποφασιστικά, το ίδιο αποτελεσματικά.

Φίλες και φίλοι,
Η σημερινή συγκέντρωση είναι το τέρμα μιας μακράς και επίπονης προεκλογικής περιόδου. Όλο αυτό το διάστημα, πήγαμε σε κάθε περιοχή της περιφέρειάς μας. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό.

Αν και, όπως καλά γνωρίζετε, ποτέ δεν περίμενα τις εκλογές για να το κάνω αυτό. Γιατί πάντοτε ήμουν παρών.Από τότε που ξεκίνησα να πολιτεύομαι.

Σε κάθε ομιλία, όμως, σε κάθε συγκέντρωση, σεκάθε συζήτηση επέμενα σε ένα πράγμα. Στην ανάγκη της συμμετοχής στις εκλογές. Στην ανάδειξη της κρισιμότητας του αποτελέσματος αυτών των εκλογών.

Να μην επιτρέψουμε να επικρατήσει κλίμα χαλαρότητας και αδράνειας. Να μην αφήσουμε να εκραγεί η νάρκη της απλής αναλογικής που άφησε πίσω του ο κ. Τσίπρας, ζηλώσας τη δόξα του αείμνηστου Κουτσόγιωργα.

Τότε, το μακρινό 1989, πουη δική του απλή αναλογικήοδήγησε τη χώρα σε 3 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και σε παρατεταμένη αβεβαιότητα.Μέχρι να κερδίσει ο Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης οριακή αυτοδυναμία, με πάνω από 46%.

Τώρα,ευτυχώς, τις εκλογές της απλής αναλογικής θα τις διαδεχθούν αυτές με την ενισχυμένη. Και τότε η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι στόχος απολύτως εφικτός. Όπως παραδέχονται όλες οι δημοσκοπήσεις.

Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο αλλά, μια σκόπελος που πρέπει να παρακάμψουμε.

Διότι εάν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και κόμμα του Βαρουφάκη συγκεντρώσουν γύρω στο 46%, μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Για την ώρα, οι δύο μικρότεροι εταίροι κάνουν τους δύσκολους. Μάλιστα, οΓιάνης με το ένα (ν) προτίθεται να κόψει ακόμη και το χέρι του για να μας πείσει ότι δεν συνεργάζεται.

Αν όμως τους βγαίνουν τα κουκιά;Ανδουν ότι υπάρχει η δυνατότητα μεριδίου της εξουσίας;Όταν αναμένουν βέβαιη μείωση δυνάμεων, λόγω πόλωσης και εκλογικού συστήματος ενισχυμένης αναλογικής, στις επόμενες εκλογές;Τότε, ασφαλώς,μπορεί να αλλάξει και ο χαβάς.

Και επειδή από τρελόαλλά και από Ζουράρι μαθαίνεις την αλήθεια, πληροφορηθήκαμε ότι προκειμένου να μην κυβερνήσει ο Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει και με τον Βελόπουλο,πάει και με τον διάβολο.
Τώρα τι κυβέρνηση θα είναι αυτή, ο Θεός και η ψυχή τους. Τούτοι εδώ δεν συμφωνούν ούτε στα βασικά. Ούτε ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Ούτε στην οικονομική πολιτική. Ούτε στην εξωτερική πολιτική.

Ο Βαρουφάκης μας είπε στο ντιμπέιτότι αν μπουν οι Τούρκοι σε ελληνική βραχονησίδα θα απαντήσει κάνοντας πολλά τηλεφωνήματα.

Μια κυβέρνηση ηττημένων, θα είναι μια κυβέρνηση Βαβυλωνία.

Στην απόγνωσή τουο περιδεής κ. Τσίπρας, που βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται -πρωτοφανές για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης-και την ήττα να έρχεται πάνω του με φόρα, για να θυμηθώ την κυρίαΤσαπανίδου,κάλεσε και τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής και του Κασιδιάρη να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ως την πιο γνήσια αντισυστημική δύναμη!

Και έβγαλε από το συρτάρι, μετά την κυβέρνηση ηττημένων, μετά την κυβέρνηση ανοχής και την κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Πόση ανευθυνότητα, πόσος τυχοδιωκτισμός πιά σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Τίποτε δεν διδάχθηκαν στα χρόνια που κυβέρνησαν. Τον στόχο μας να πετύχουμε και ας πάει και το παλιάμπελο. Δηλαδή η χώρα;

Γιατί όσο μια κυβέρνηση ηττημένων θα απεργάζεται τρόπους και μέσα για να βάλει τους πολιτικούς της αντιπάλους στη φυλακή,θα επικρατήσει γενική παραλυσία. Θα παγώσει η οικονομική ζωή. Θα προκύψει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις. Θα σταματήσουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για να μην μιλήσω για την διαρκή απειλή από την γείτονα, στην οποία επικεφαλής θα συνεχίσει όπως φαίνεται να είναι ο νεοσουλτάνος Ερντογάν.
Και την ώρα μιας πιθανής κρίσης, θα πρέπει να συνεννοηθούν πολλές κεφαλές και πολλοί «κοκόροι». Κι όπου λαλούν πολλοί κοκόροιαργεί να ξημερώσει με μοιραία το αποτελέσματα.

Και ρωτώ.Όχι τον νεοδημοκράτη, όχι τον ψηφοφόρο της παράταξής μας, αλλάκάθε συμπολίτη μας, επαγγελματία, αγρότη, κτηνοτρόφο, οικογενειάρχη, συνταξιούχο.Που έχει άλλες πολιτικές αντιλήψεις ή είναι αποστασιοποιημένος από τα πολιτικά. Θα ρίσκαρεποτέ μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα, είτε με τη ψήφο του, είτε με την αποχή του;

Θεωρώ ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. Σε καμία των περιπτώσεων. Γι’ αυτό σας καλώ όλους, και ιδίως τους αναποφάσιστους,που μας ακούν από τον τηλεοπτικό τους δέκτη να πάμε όλοι την Κυριακή στις κάλπες.

Και όσοι είμαστε εδώ να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα στις ώρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Να κλείσουμε με την ψήφο μας ερμητικά την πόρτα σε κάθε απευκταία πιθανότητα κυβέρνησης ηττημένων.

Και αν κάποιος δεν πείστηκε από την περιγραφή ενός χαοτικού αύριο, τον καλώ να κοιτάξει το χθες. Να αναλογιστεί αυτό που βίωσε η χώρα στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑτο 2015-2019.

Την τυχοδιωκτική πολιτική που μας οδήγησε ένα βήμα από την πτώση στον γκρεμό.Στην έξοδο από την Ευρωζώνη.Στην εκδίωξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ύψιστο σε καιρό ειρήνης επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας.

Που και αυτό, οφείλεται σε αυτήν εδώ την παράταξη και στον ιδρυτή της στον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παρά και ενάντια στις φωνές των τότε λαϊκιστών της αντιπολίτευσης.
Να θυμηθεί, λοιπόν, τις κλειστές τράπεζες, τους απελπισμένους καταθέτες, το τρίτο, και εντελώς αχρείαστο μνημόνιο, των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.

Να θυμηθεί ακόμη την χωρίς προηγούμενο φοροκαταιγίδα, με τους 29 φόρους, που στοίχησαν στους πολίτες επιπλέον 7 δισ.

Και αν κάποιος τα έχει λησμονήσει, ή πιστεύει καλόπιστα ότι οι δράστες έχουν μετανοήσει, έρχονται οι ίδιοι να μας τα υπενθυμίσουν.

Προχθές ο κ. Κατρούγκαλος μας είπε ότι θα επιβάλλουν πάλι ασφαλιστικές εισφορές 20%. Θα ξαναβάλουν τη θηλιά στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Είχε προηγηθεί, ο αμετανόητος κ. Βαρουφάκης, που μας προτείνει αντί του ευρώτις«Δήμητρες».
Ακολούθησε, ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, επικεφαλής και της συριζαϊκήςτάσης «Ομπρέλα των 53», που μας προτείνει κάτι ακόμη πιο ριζοσπαστικό και ευφάνταστο.

Όχι πανελλήνιο νόμισμα, αλλά τοπικό. Ίσως ανά περιφέρεια.Θεσσαλικό, μακεδονικό, ηπειρωτικό και ούτω καθ’ εξής.

Και πάλι ρωτώ. Ποιος θα άφηνε στην τύχη το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν αντιλαμβανόταν ότι θα μπορούσαν να συμβούν κάτι από τα παραπάνω, τα παράλογα και συνάμα επικίνδυνα;

Ποιος θα επέτρεπε τέτοιους πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς να καταστρέψουν το μέλλον το δικό του και των οικείων του;

Βέβαια, όπως έχω ξαναπεί, ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να στείλει ανθοδέσμες στα στελέχη της αριστεράς. Γιατί η προσφορά τους στην αφύπνιση του εκλογικού σώματος είναι αναμφίβολα καθοριστική.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Καλώ κάθε σκεπτόμενο πολίτη, ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες και κομματικές επιλογές του παρελθόντος να επιλέξει με βάση το έργο και τα προγράμματα κάθε κόμματος εξουσίας.

Να συγκρίνει το έργο αυτής της κυβέρνησης με τα έργα και τις ημέρες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι η ζυγαριά θα γύρει απολύτως στη δική μας την πλευρά. Τόσο στο σύνολο του έργου που παρήχθη το διάστημα 2019-2023, όσο και ανά τομέα.

Γιατί αυτά τα χρόνια, πραγματοποιήθηκε κάτι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα, έπειτα από μια μακρά περίοδο κρίσεων, αναταράξεων, αβεβαιότητας, μπήκε επιτέλους σε μια κανονικότητα.

Κορυφαία απόδειξη αυτού είναι ότι κατόρθωσε να πετύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης διπλάσιους από τους μέσους ευρωπαϊκούς. Αυτό θα συμβεί και το 2023 αρκεί να υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Και τούτοτο κατόρθωσε στο πιο αντίξοο περιβάλλον που θα μπορούσε να συμβεί σε μια κυβέρνηση. Σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί έπεσαν στο κεφάλι μας αυτή την περίοδο.

Από την πανδημία, που δοκίμασε το εθνικό σύστημα υγείας και την οικονομία, μέχρι την πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση τουρκική επιθετικότητα.

Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που συντάραξε το παγκόσμιο σύστημα μέχρι την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των πληθωριστικών πιέσεων, που προκλήθηκαν από τον πόλεμο. Όλα ήταν ενάντια.

Κι όμως. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι αυτή η παράταξη που βγάζει πάντα τα κάστανα από τη φωτιά. Γιατί σε όλες αυτές τις κρίσεις, μέσα στη φουρτούνα, κράτησε σταθερά το πηδάλιο της χώρας και την έβγαλε στο ξέφωτο.

Το «μαύρο πρόβατο» έγινε πρότυπο μίμησης. Μας επαινούν όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Μας επιβραβεύουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Βρισκόμαστε ένα μόνο βήμα, λίγους μήνες, εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα, από την επενδυτική βαθμίδα.

Που σημαίνει ότι ανεβαίνουμε πίστα στις δυνατότητες εισροών κεφαλαίων και επενδύσεων.

Δεχόμαστε τα μπράβο των ξένων κυβερνήσεων. Ποιος Έλληνας άραγε δεν ένοιωσε υπερήφανος όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτείτο από το σύνολο των βουλευτών και γερουσιαστών του Κογκρέσου των ΗΠΑ;

Αυτό ακριβώς το διάστημα ήταν που δοκιμαστήκαμε από την πανδημία του κορονοϊού, που απείλησε σοβαρά την παραγωγική δομή της χώρας.

Όμως, με 50 δισεκατομμύρια στηρίξαμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Και μείναμε όρθιοι. Παράλληλα ενισχύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πόρους και επιπλέον ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό.

Ενώ δέσμευση μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και οι προσλήψεις 10.000 στον χώρο της υγείας, κυρίως νοσηλευτών.

Και ρωτώ. Αναλογιστείτε αν στη θέση του υπουργού Υγείας ήταν ο πολλά βαρύς Σφακιανός, ο κ. Πολάκης. Ένας αρνητής των εμβολίων. Ποια θα ήταν η κατάσταση;

Αυτό ακριβώς το διάστημα ήταν και ο υβριδικός πόλεμος που δεχθήκαμε από την Τουρκία. Με αρχή την εισβολή των μεταναστών στον Έβρο. Που τον αποκρούσαμε με αποφασιστικότητα.

Και αλλάξαμε άρδην το σκηνικό με τις εισροές των παράτυπων μεταναστών. Ενώ προηγουμένως το 75% των παράνομων μεταναστών που έμπαιναν στην Ευρώπη, περνούσαν από την Ελλάδα, τώρα συρρικνώθηκε μόλιςστο 5%.

Κι αποδείξαμε στον κ. Τσίπρα ότι και η θάλασσα έχει σύνορα. Και θα προχωρήσουμε στον φράχτη του Έβρου είτε με ευρωπαϊκά είτε με εθνικά κονδύλια, παρά τις προσπάθειες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ,προεξάρχοντος του κ. Παπαδημούλη, να σαμποτάρουν το έργο.

Και ρωτώ. Αναλογιστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση αν την εποχή της εισβολής στον Έβρο υπουργός Μετανάστευσης ήταν η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, που ήθελε τους μετανάστες να λιάζονται στην Ομόνοια.

Και το ίδιο διάστημα, η Άγκυρα ξεκίνησε μια επίθεση διαρκείας, αμφισβητώντας και την κυριαρχία μας επί των νήσων του Αιγαίου.

Και απαντήσαμε όπως έπρεπε. Με ένα γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Έπειτα από υπερδεκαετή πάγωμα. Με νέα αεροσκάφη, RAFALE από την Γαλλία, με εκσυγχρονισμό των F16, με τις φρεγάτες Μπελαρά.

Καισήμερα που τιμούμε την μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων, κατανοούμε όλοι πόση αξία έχει το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέκτησε την υπεροπλία της σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Και ρωτώ. Σκεφτείτε αν υπουργός Άμυνας τις ώρες της κρίσης ήταν ο κ. Πάνος Καμμένος. Ουδέν σχόλιον.

Και το ίδιο διάστημα, ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, με τη ρωσική εισβολή. Που εκτίναξε τις τιμές της ενέργειας αλλά και πολλών αγαθών, που προέρχονται από αυτήν την περιοχή. Και πολλοί προέβλεπαν κατάρρευση της οικονομίας.

Κι όμως, με 8 δισεκατομμύρια στηρίχθηκαν οι λογαριασμοί του ρεύματος. Και με επιδοτήσεις, ενισχύσεις, pass, το κράτος βρέθηκε δίπλα στον πολίτη. Ασφαλώς, και υπάρχει ακόμη πρόβλημα από αυτήν την εξωγενή κρίση.

Ασφαλώς και η ακρίβεια είναι ένα αγκάθι για τα νοικοκυριά. Αλλά έγιναν βήματα. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στο 4,5%.

Και ρωτώ για ακόμη μια φορά. Αναλογιστείτε τι θα είχε γίνει αν υπουργός Οικονομικών σε αυτή τη συγκυρία ήταν ο κ. Βαρουφάκης, αν αντί του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Φίλες και φίλοι,
Το σπουδαιότερο είναι ότι όλα αυτά έγιναν, χωρίς να ξεφύγουμε από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε 50 φόρους.

Μείωση 35% τουΕΝΦΙΑ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου γονικών παροχών, του φόρου στο κρασί και στον καφέ.

Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός 20% από το 2019, από τα 650 στα 780 ευρώ. Με στόχο να φθάσει στα 950 την νέα τετραετία.

Αυξήθηκαν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά 12 χρόνια. Ναι, υπάρχουν ακόμη οι αδικημένοι από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, αλλά αναγνωρίζοντας την αδικία η κυβέρνηση έδωσε την έκτακτη ενίσχυση των 200 έως 300 ευρώ.

Δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας, μειώθηκε η ανεργία σχεδόν 7 μονάδες. Μπήκε ένα φρένο στην μεγάλη διαρροή νέων στο εξωτερικό.

Όλ’ αυτά αποδεικνύουν στην πράξη ποιος είναι ο κοινωνικά ευαίσθητος. Γιατί για δεκαετίες ζούσαμε με τον μύθο της αριστεράς, που είχε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, που ήταν στο πλευρό των αδυνάτων.

Ήρθε,όμως, το πλήρωμα του χρόνου. Κυβέρνησε η αριστερά. Και τι έκανε για τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους; Τους στραγγάλισε με φόρους, με περικοπές συντάξεων, με εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών.

Αν και πληρώσαμε ακριβά το πάθημα της περιόδου 2015-2019, τουλάχιστον μας έγινε μάθημα. Το παραμύθι της αριστεράς Ρομπέν των Δασών πλέον δεν πουλάει. Γιατί το ψέμα έχει πάντοτε κοντά ποδάρια.

Αλλά γιατί τα κατάφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Διότι ακολούθησε μια συνετή οικονομική πολιτική. Με λιγότερους φόρους, με καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα, με μικρότερη γραφειοκρατία.

Δείτε τι συνέβη με το ψηφιακό κράτος. Πρόκειται για μια ειρηνική επανάσταση. Από το κινητό σου πλέον μπορείς να κάνεις μια η σειρά από δοσοληψίες με υπηρεσίες. Γλυτώνοντας χρόνο, κόπο, χρήμα. Κι αυτό είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας.

Το ίδιο συμβαίνει με τις επενδύσεις. Την τελευταία 4ετία αυξήθηκαν κατά 45%. Είχαμε 36 νέες στρατηγικές επενδύσεις, με πάνω από 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επενδύουν στη χώρα μας παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer.

Αυτό είναι ένα νέο τοπίο για την ελληνική οικονομία. Είναι η βάση για τομεγάλο άλμα στην νέα τετραετία. Που θα επιτρέψει την σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων.

Που θα δώσει τη δυνατότητα οι νέοι να μείνουν στον τόπο τους, να δουλέψουν, να κάνουν οικογένειες, να αποκτήσουν παιδιά.

Κι αυτό θα έπρεπε να είναι το μεγάλο μας όραμα, η νέα Μεγάλη Ιδέα μας. Να αντιστρέψουμε τη δημογραφική μας συρρίκνωση.

Και είναι κάτι που φωνάζω χρόνια τώρα. Και εργάστηκα εντατικά και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να δούμε πού βρισκόμαστε και τι πρέπει να γίνει, για να μην εξαφανιστούμε τον επόμενο αιώνα ως έθνος.

Και χαίρομαι, που αυτή η κυβέρνηση προώθησε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε νέους έως 39 ετών, σε νέα ζευγάρια. Κάτω από το νοίκι που πληρώνουν. Για να αγοράσουν μια στέγη. Και ήδη, σχεδόν 1500 αιτήσεις έχουν εγκριθεί. Και το πρόγραμμα των 500 εκ. διπλασιάζεται.

Και στην νέα τετραετία, εφόσον η ΝΔ κυβερνήσει και πάλι, θα φθάσει σχεδόν τα 2 δις. Είναι μια επιλογή που δείχνει τον δρόμο για το αύριο. Και το καταλαβαίνουν πρώτοι από όλους οι ίδιοι οι νέοι μας που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους για τη δική τους ζωή.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Δεν θα μπορούσε σε έναν αγροτικό νομό, εδώ στο κέντρο του κάμπου, στην καρδιά της πρωτογενούς παραγωγής όλης της Ελλάδας, να μην μιλήσω για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Γιατί γνωρίζετε εσείς καλύτερα από τον καθένα ότι δεν έπαψα ποτέ, ούτε μια ημέρα, να ασχολούμαι με τα προβλήματα, με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Και ομολογουμένως η προηγούμενη τετραετία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Οι φυσικές καταστροφές, όπως ο Ιανός, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, είχαν συνέπειες στο αγροτικό εισόδημα.

Θεωρώ,όμως, ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.Δεν υπήρξε χρηματοδοτικό εργαλείο, δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης που δεν χρησιμοποιήθηκε:

• Μόνο πέρυσι δόθηκαν 340 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, υπερδιπλάσιο ποσό του ετήσιου προυπολογισμόυ του για αποζημιώσεις.
• 80 εκατομμύρια για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο -αυτό που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

• 98 εκατομμύρια για ζωοτροφές.

• Κι ακόμη Κορονοενισχύσεις, «Ουκρανόμετρο», Deminimis, Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις.

• Μειώσαμε δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές,που με τον νόμο Κατρούγκαλου καθορίζονταν με βάση τον τζίρο και είχαν γίνει βρόχος και για τους παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους.

• Καταργήσαμε τον φόρο στο κρασί.

• Πατάξαμε τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και τα βαφτίσια φέτας.

• Με την αστικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και την εντατικοποίηση των ελέγχων η τιμή του πρόβειου γάλακτος από τα 65 λεπτά το λίτρο που είχε καταβαραθρωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε στο 1,7 ευρώ.

• Προχωρήσαμε στο πιο γενναίο πρόγραμμα νέων αγροτών, με πριμ πρώτης εγκατάστασης ύψους 40.000 ευρώ.

• Μειώσαμε στο μισό τη φορολόγηση των αγροτών και κτηνοτρόφων μελών συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών, αλλά και σε όσους προχωρούν σε συμβολαιακή γεωργία.

• Επιπλέον, μπήκε το νερό στο αυλάκι για σημαντικά έργα που αφορούν στο σημαντικό πρόβλημα του νομού που είναι το υδατικό.

Όπως είναι το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, για το οποίο είμαι υπερήφανος γιατί όταν το έθεσα στον πρωθυπουργό στη συνάντησή μας την 1η Φεβρουαρίου 2021, στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο πείσθηκε για την αναγκαιότητά του, αλλά μπροστά μου έδωσε οδηγίες στον τότε Γ.Γ. Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη να δρομολογήσει την υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ.

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και μέσα στην επόμενη τετραετία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, αλλάζοντας άρδην τις αναπτυξιακές δυνατότητες της επαρχίας Φαρσάλων.

Και επειδή, όπως έχω ξαναπεί, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ούτε αγνώμονες είναι, ούτε αδύναμη μνήμη έχουν, παρά τις όποιες επιμέρους αστοχίες της τελευταίας στιγμής, όπως αυτές για τα αμύγδαλα και τα επιτραπέζια σταφύλια, θα στείλουν το δικό τους μήνυμα στις κάλπες της Κυριακής.
Θα δώσουν τη στήριξή τους και πάλι στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί βίωσαν τις πολιτικές και των δύο διεκδικητών της εξουσίας. Και τώρα ξέρουν. Ξέρουν ποιος έταζε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, και ποιος ήταν δίπλα τους. Ποιος τους αφαίμαξε οικονομικά και ποιος τους στήριξε.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Όλη αυτή την προεκλογική περίοδο είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τι υπόσχεται για την επόμενη ημέρα το κάθε κόμμα. Ακούσαμε τα προγράμματά τους. Τις δεσμεύσεις τους για τη νέα τετραετία.

Τι αποκομίσαμε; Ότι το δίλημμα της κάλπης είναι ένα: αξιοπιστία ή λαϊκισμός. Σταθερότητα ή πορεία στο άγνωστο. Ελπίδα ή επιστροφή στο ζοφερό παρελθόν.

Και το λέω αυτό συγκρίνοντας τα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξε και σε αυτές τις εκλογές ότι είναι ανεπίδεκτο μαθήσεως. Ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η παραπλάνηση είναι στο DNAτου.

Παρά το γεγονός ότι κάηκε η γούνα του ελληνικού λαού με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ύψους 40 δις, επανέρχονται σήμερα με διπλάσιου κόστους πρόγραμμα, 83 δις. Πάλι τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, προσφέροντας τα πάντα σε όλους, προς άγραν ψήφων.

Και αν το πρώτο πρόγραμμα μάς βούλιαξε και φέσωσε εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί, 100 δις, τι θα χρεωθούμε για το νέο πρόγραμμα; Από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;

Τους καλέσαμε να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας αντικειμενικά. Από την Τράπεζα της Ελλάδας ή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Να δούμε πόσο στοιχίζουν οι υποσχέσεις καθενός. Και αυτό να το νομοθετήσουμε. Να πάψει αυτή η κοροϊδία, το ανεύθυνο εμπόριο ελπίδας. Έως αυτή την ώρα αρνούνται με διάφορα προσχήματα.

Για εμάς,όμως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Με ένα πρόγραμμα 9 δισεκατομμυρίων, πλήρως κοστολογημένο. Που στοχεύει στην ανάπτυξη και στηδημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Έχουμε δεσμευτεί. Και θα το πράξουμε όπως κάναμε και σε αυτήν την τετραετία. Να αυξηθούν οι μισθοί. Και στους δημοσίους υπαλλήλους. Ο μέσος μισθός σε αυτή την τετραετία στόχος είναι να ανέβει στα 1.500 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Να αυξηθούν οι συντάξεις. Να μειωθεί η ανεργία στο 8%.
Φίλες και φίλοι,
Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει. Οι πειραματισμοί στη διακυβέρνηση της χώρας στοιχίζουν ακριβά. Και το πληρώνουμε όλοι. Και πρωτίστως η νέα γενιά. Που είναι το μεγάλο θύματων λαθών του παρελθόντος.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη πορεία. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία και βεβαιότητα. Κι αυτά μόνον μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία τα εγγυάται.

Και η αυτοδυναμία θα έλθει στις επόμενες εκλογές. Αλλά πριν, έχουμε ανάγκη την ισχυρή αφετηρία των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ένα αποτέλεσμα αδιαμφισβήτητο. Γι’ αυτό, λοιπόν, την Κυριακή ρίχνουμε δαγκωτό το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,
Από την πρώτη στιγμή που πολιτεύθηκα, ο τόπος μας και οι άνθρωποι του ήταν και είναι η πρώτη μου προτεραιότητα.

Στα χρόνια που είμαι στην πολιτική βρέθηκα συχνά σε δύσκολα σταυροδρόμια. Δεν δίστασα, όμως, ούτε στιγμή να πράξω αυτό που η συνείδησή μου υπαγόρευε. Με κάθε κόστος, όπως πολύ καλά ξέρετε.

Αυτή η στάση ειλικρίνειας είναι που με δένει μαζί σας, με ένα ισχυρό συμβόλαιο εμπιστοσύνης, με όλους εσάς που μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές. Γιατί πολιτική χωρίς αρχές, χωρίς ήθος, είναι ένα πουκάμισο αδειανό!

 

Γιατί στην πολιτική δεν μπορεί να σταθεί κανείς σε βάθος χρόνου αν στέκεται σε πήλινα πόδια και σε δεκανίκια, αν προσπαθεί να υποκλέψει την ψήφο των πολιτών λέγοντας παχιά λόγια και ωραία ψέματα.

Αν προβάλλει ένα όμορφο περιτύλιγμα, που φιλοτεχνούν άλλοι, όσα χρήματα κι αν ξοδεύει.

Γιατί ο χρόνος είναι ο αλάνθαστος κριτής. Κι αυτός ξεσκεπάζει το κάλυμμα, αποκαλύπτει το ψεύδος, γκρεμίζει τα ψεύτικα στηρίγματα.

Σε όλα αυτά χρόνια που μου κάνετε την τιμή να σας εκπροσωπώ αξιοποίησα κάθε θέση, κάθε αρμοδιότητα για να δοθούν λύσεις που βοηθούν τη χώρα και τους πολίτες της.

 

Είτε ως υπουργός, είτε ωςσυνεπής βουλευτής, είτε ως πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου επεξεργαστήκαμε κρίσιμα νομοσχέδια, είτε ως επικεφαλής του διεθνούς θεσμού της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, που προωθήσαμε μια σειρά ζητημάτων υπέρ της ορθοδοξίας, εργάστηκα με ευσυνειδησία και αφοσίωση.

Φίλες και φιλοι,
Η ποιότητα της δημοκρατίας μας,το επίπεδο της πολιτικής ζωής του τόπου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα όσων επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν στη Βουλή των Ελλήνων.

Η ώρα της κάλπης είναι η ιερότερη στιγμή της δημοκρατίας και με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης οφείλουμε να κάνουμε τις επιλογές εκείνων που θεωρούμε ότι επάξια θα μας εκπροσωπήσουν.
Η ψήφος σας για εμένα ήταν πάντοτε τιμή αλλά χρέος να είμαι πάντα μάχιμος δίπλα σας.

Στέκομαι, λοιπόν,σήμερα απέναντί σας και κοιτώντας σας στα μάτια ζητώ από εσάς τους συνοδοιπόρους μου, αλλά και από τη σιωπηλή πλειοψηφία των σκεπτόμενων, των ενεργών πολιτών του νομού, την ανανέωση της εντολής σας στο πρόσωπό μου.

Ζητώ την ψήφο σας, ζητώ τη στήριξη σας για να συνεχίσω επάξια να σας εκπροσωπώ με σοβαρότητα, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα στη Βουλή των Ελλήνων.

Την Κυριακή,εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου, με το σημείο της νίκης, το «εν τούτω νίκα» του Μεγάλου Κωνσταντίνου, πάμε και πάλι μαζί για τη νίκη, σταθερά, μπροστά, τολμηρά!

 larisa 2

larisa 13

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στις γυναίκες της Λάρισας

ΓΥΝΙΚΕΣ 0

Λάρισα, 2 Μαΐου 2023

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στις γυναίκες της Λάρισας

Αγαπητές φίλες,

Η Λίζα είχε λίγο άγχος γιατί ο καιρός δεν ήταν ο ιδανικότερος για μια τέτοια συγκέντρωση και φοβόταν ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να ανταποκριθείτε θετικά στην πρόσκλησή μας. Αλλά νομίζω ότι τη διαψεύσετε παταγωδώς. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, για την αγάπη σας, για τη στήριξή σας. Μου δίνει πραγματικά μεγάλη δύναμη ενόψει των εκλογών που έχουμε μπροστά μας στις 21 Μαΐου. Μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην οποία όλοι και όλες θα πρέπει να είμαστε παρόντες και πρωτίστως παρούσες.

Η Νίκη είναι γένους θηλυκού όπως και η Νέα Δημοκρατία είναι γένος θηλυκού. Και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση η Νίκη θα είναι δική μας, αρκεί όλες οι γυναίκες να συστρατευτούν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Με συγχωρείτε που είμαστε λίγο στριμωγμένα. Ελπίζαμε ότι ο καιρός θα ήταν καλύτερος, οπότε θα είχε κατακλυστεί και ο εξωτερικός χώρος.

Λέγεται ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα βρίσκεται μία ισχυρή γυναίκα. Δεν ξέρω τι εννοεί ο καθένας όταν λέει “πετυχημένο”. Στην Ελλάδα η επιτυχία έχει πολλές φορές διαφορετική προσέγγιση από την καθεμία και τον καθένα. Πολλοί θεωρούν πετυχημένους τους οικονομικά εύρωστους. Εγώ δεν θεωρώ ότι επιτυχημένος είναι ο πλούσιος, θεωρώ ότι επιτυχημένος είναι αυτός που αφήνει ένα καλό όνομα στα παιδιά του. Αλλά πέρα από την διαφορετική διάσταση που μπορεί να δίνει η καθεμία και ο καθένας στον όρο πετυχημένος, σίγουρα η Λίζα είναι ισχυρή γυναίκα που βρίσκεται πίσω από έναν πετυχημένο ή λιγότερο επιτυχημένο. Και πραγματικά είναι μία ευαίσθητη ψυχή, η οποία θυσιάζεται πρωτίστως για την οικογένειά της, όπως και κάθε Ελληνίδα μάνα φαντάζομαι. Είμαι ευγνώμων στο Θεό γιατί συναντήθηκαν οι δρόμοι μας και έκτοτε πορευόμαστε μαζί σε αυτό το ταξίδι της ζωής.

Αγαπητές φίλες,
η εργαζόμενη γυναίκα, η επιστήμονας, η μητέρα, η οικογενειάρχης δεν είναι το ασθενές φύλο, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Αντιθέτως, είναι οι πραγματικές μαχήτριες της ζωής και οφείλουμε όλες και όλοι εμείς, ως πολιτεία, να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε τη γυναίκα, η οποία προσπαθεί να συγκεράσει την καριέρα με την οικογένεια, την επαγγελματική εξέλιξη με την φροντίδα της οικογένειας. Και πραγματικά χρειάζεται αγώνας γιατί ακόμα και σήμερα η μητέρα, η εργαζόμενη γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει πολλά στερεότυπα που μας ταλαιπωρούν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Και σε αυτήν την τετραετία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάστηκε προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης ουσιαστικότερων μέτρων, για την εμβάθυνση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα σε μία εποχή που δυστυχώς αυξάνονται και τα φαινόμενα της έμφυλης βίας. Νομίζω, όμως, ότι έγινε ουσιαστικό έργο αυτήν την τετραετία κατοχυρώνοντας στην πράξη τα δικαιώματα της εργαζόμενης μητέρας με αύξηση των γονικών αδειών, ενώ δώσαμε για πρώτη φορά και άδεια γονική για τον πατέρα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εργαζόμενη έγκυο γυναίκα αυτή την τετραετία, γιατί δεν λείπανε και φαινόμενα καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της εργαζόμενης γυναίκας που ήθελε να γίνει μητέρα.

Όπως, επίσης, ξέρετε ότι αυτή την τετραετία προχωρήσαμε σε ένα νέο μέτρο την ιατρική πρόληψη με τη δωρεάν μαστογραφία στις γυναίκες άνω των 50 ετών. Και είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο, διότι ήδη νομίζω μέχρι το Φεβρουάριο από εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας που έγιναν βρέθηκαν πάνω από 5.000 γυναίκες οι οποίες διεγνώσθησαν με καρκίνο και περί τις 500 εδώ στη Θεσσαλία. Και ξέρετε πολύ καλά ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου βοηθάει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας -μιας και βρίσκομαι εδώ στην οικογένεια του Γενικού Νοσοκομείου, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν, κυριολεκτικά σώζονται ζωές από τις προληπτικές εξετάσεις και θα σας προτρέψω όλες να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία που δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αγαπητές φίλες,
η Ελληνίδα μητέρα έχει τη φήμη της υπερπροστατευτικής μητέρας. Και νομίζω ότι αυτό το κλίμα το αποτυπώνει πολύ καλά -δεν ξέρω αν συνεχίζει- αυτό το σήριαλ “ζακέτα να πάρεις”. Μπαίνω πια στα 55 κι η μάνα μου ακόμα με αντιμετωπίζει ως το παιδί που πριν πάει στο γραφείο πρέπει να πιει τον χυμό πορτοκάλι, όπως θα έπρεπε να πίνει τον χυμό πορτοκάλι πριν πάει στο σχολείο. Νομίζω ότι για τις μητέρες, σε όποια ηλικία και αν φτάσουμε, θα είμαστε τα παιδιά τα οποία θα πρέπει να τα προσέχουν. Όμως οι μητέρες, η Ελληνίδα μητέρα και όλες όσες θα γίνετε μητέρες, και το εύχομαι, κατανοείτε ακόμα περισσότερο την ανάγκη της σιγουριάς του μέλλοντος για τα παιδιά μας. Και για να υπάρχει σίγουρο μέλλον, χρειάζεται πρωτίστως πολιτική σταθερότητα η χώρα, για να μπορεί να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη. Όλες και όλοι τι ονειρευόμαστε; Να καλοπαντρευτούν τα παιδιά μας, να είναι καλότυχα στη ζωή τους, να συναντήσουν ανθρώπους που θα αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να έχουν καλές σπουδές, να είναι χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία, να μπορέσουν να βρουν καλές δουλειές και να μείνουν στον τόπο τους. Κανείς δεν θέλει να ξενιτευτούν τα παιδιά του και όσα παιδιά βγαίνουν έξω για σπουδές ή για εργασία, στα χρόνια της κρίσης, φιλοδοξούμε μία μέρα να γυρίσουν πίσω και να ριζώσουν εδώ.

Για να μπορέσει, όμως, ένα παιδί να έχει τη δυνατότητα να βρει δουλειά και να βρει στέγη θα πρέπει η οικονομία πάνω απ’ όλα να πάει καλά. Και η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτή την τετραετία αξιοποίησε όσο λίγες τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την οικονομία προς τις δύο κατευθύνσεις: εργασία και στέγη, καλές αμειβόμενα δουλειές και πρόσβαση σε φθηνή στέγη. Όπως ξέρετε, η ανεργία που συναντήσαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ξεπερνούσε το 17%. Δυσθεώρητα νούμερα. Και στις γυναίκες ακόμα χειρότερα, ξεπερνούσε το 25% η ανεργία. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πραγματικά κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση. Η Ελλάδα ξέρετε ότι είναι ήταν το ‘‘μαύρο πρόβατο’’ της Ευρώπης. Λίγο έλειψε να βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή να χάσουμε το κεκτημένο το ευρωπαϊκό, να απωλέσουμε τη μεγαλύτερη εθνική επιτυχία σε καιρό ειρήνης, που ήταν η ένταξή μας τότε στην ΕΟΚ από τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στα τέσσερα αυτά χρόνια, λοιπόν, η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης έγινε σημείο αναφοράς Success Story, ιστορία επιτυχίας μιας χώρας η οποία έφτασε στο τελευταίο σκαλοπάτι και όχι μόνο ανέκαμψε αλλά την ίδια ώρα είναι από αυτές που πρωταγωνιστούν σε ανάπτυξη. Μιλούμε για διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. 300.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό περισσότερο από όσο είχαμε δεσμευτεί. Είχαμε δεσμευτεί για διπλάσια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά η αύξηση ήταν τριπλάσια και έφθασε ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ. Και η δέσμευση του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι και τη νέα περίοδο ο κατώτατος μισθός θα αγγίξει τα 1.000 ευρώ, θα είναι 950 ευρώ, ο μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ, και στο δημόσιο θα έχουμε αυξήσεις μετά από πολλά χρόνια μειώσεων και περικοπών. Άρα το ένα είναι η πρόσβαση σε καλές δουλειές, καλές ευκαιρίες απασχόλησης.

Και το δεύτερο, όπως είπα, και δεν μακρηγορώ είναι το σπίτι. Ξεκινήσαμε με το πρόγραμμα το ‘‘σπίτι μου’’. Απευθύνεται σε νέα ζευγάρια δίνοντας τη δυνατότητα είτε να πάρουν δάνειο ουσιαστικά με λιγότερο από το ενοίκιο που δίνουν σήμερα, δηλαδή με το ένα τέταρτο του επιτοκίου. Και μάλιστα για μία οικογένεια τρίτεκνη ή πολύτεκνη το επιτόκιο είναι μηδενικό, είναι άτοκο. Βάλαμε 500 εκατομμύρια αρχικά και μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρχε το ποσό διπλασιάζεται στο ένα δισεκατομμύριο. Και την νέα τετραετία το πρόγραμμα αυτό, ‘‘σπίτι μου’’ θα έχει 1 δισεκατομμύριο 800 εκατομμύρια, προκειμένου χιλιάδες νέα ζευγάρια να το αξιοποιήσουν.

Προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά, όπως είπα, είναι η πολιτική σταθερότητα. Και πολιτική σταθερότητα στη χώρα μπορεί να υπάρξει μόνο με την καθαρή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Με Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στη νεφελώδη πρόταση της Κυβέρνησης ηττημένων του κυρίου Τσίπρα του κυρίου Βαρουφάκη, που μας υπενθύμισε και πάλι ότι τα εφιαλτικά σενάρια που ζήσαμε το 2015 είναι παρόντα. Απειλεί ουσιαστικά με την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενθυμούμενος τις ‘‘Δήμητρες’’.

Για να μην επιτρέψουμε να γίνουν όλα αυτά στις 21 Μαΐου προσερχόμαστε όλες και όλοι στις κάλπες ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία. Προχωρούμε μπροστά, τολμηρά, αποφασιστικά, και είμαι βέβαιος ότι όλες, όπως το κάνατε πάντα, όταν πάρετε το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσετε βάζοντας σταυρούς από χαμηλά μην εξαντληθούν οι σταυροί πριν φτάσουμε στο Χ, στον Χαρακόπουλο.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την αγάπη σας, την παρουσία σας. Ζητώ από εσάς όχι απλά να ανανεώσετε την εντολή σας στο πρόσωπό μου να σας εκπροσωπώ και τη νέα τετραετία στη Βουλή των Ελλήνων μαχητικά, όπως το έκανα πάντα, αλλά και εσείς να γίνετε “απόστολοι” αυτής της νίκης για τη Νέα Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς, να είστε όλες και όλοι καλά».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/0w6n3tE4M5s

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών»

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 5

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2023

 

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη ολομέλεια της Βουλής
στη συζήτηση του ν/σ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
«Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών και άλλες επείγουσες διατάξεις»

 

Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο πυρήνας του σημερινού νομοσχεδίου σχετίζεται με το ανείπωτο στην τραγικότητά του γεγονός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, που συντάραξε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία πριν από ένα περίπου μήνα.
Πρόκειται για μέτρα που συνιστούν την ελάχιστη οφειλή εκ μέρους της Πολιτείας προς τους συγγενείς των θυμάτων και τους πληγέντες αυτής της καταστροφής. Μέτρα που βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των συγγενών όσων έφυγαν από τη ζωή.
Όμως ως οργανωμένη πολιτεία έχουμε χρέος τόσο σε επίπεδο συμβολικό όσο και πρακτικό να σταθούμε κοντά στους ανθρώπους που πάσχουν, στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό.
Και επ’ αυτού θεωρώ ότι είναι λάθος να υπάρχει η οποιαδήποτε μεμψιμοιρία, ισοπεδωτική κριτική ή απαξίωση. Η κριτική ας στραφεί αλλού και όχι σ’ αυτό το σημείο.
Με αφορμή τα μέτρα στήριξης των συγγενών θυμάτων και των πληγέντων, θα ήθελα, να επανέλθω σε ένα θέμα, που έθιξα και στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή. Την ανάγκη δηλαδή οι ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπονται για τους συγγενείς θυμάτων και πληγέντες από σιδηροδρομικά δυστυχήματα να επεκταθούν σε βάθος εικοσαετίας.
Έχουμε για παράδειγμα το τραγικό δυστύχημα σε αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση, την 1η Φεβρουαρίου του 2004, δυστυχώς και πάλι στη Λάρισα, στη σιδηροδρομική Γραμμή Λάρισας-Βόλου.
Τότε, ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε μια μητέρα με τις τρεις ανήλικες κόρες της συγκρούστηκε με αμαξοστοιχία. Το αποτέλεσμα ήταν μαζί με την μητέρα να χάσουν τη ζωή τους και οι δύο από τις τρεις κόρες, ηλικίας 15 και 8 ετών και να επιζήσει μόνον η τρίτη, τότε 14 ετών.
Το κορίτσι αυτό νοσηλεύθηκε στην εντατική μεγάλο διάστημα, αλλά η ταλαιπωρία του από τις κακώσεις που είχε υποστεί συνεχίστηκε ακόμη για χρόνια. Δυστυχώς, από πλευράς του ΟΣΕ δεν υπήρξε καμία σοβαρή στήριξη, παρά μόνον ένα ελάχιστο χρηματικό ποσό μετά από δικαστικό αγώνα του πατέρα του κοριτσιού.
Επιπλέον, σε αίτημα του πατέρα, η ενήλικη πλέον κοπέλα να διοριστεί στον ΟΣΕ, η απάντηση του οργανισμού ήταν ψυχρά και γραφειοκρατικά αρνητική σε μια οικογένεια που ξεκληρίστηκε λόγω μιας αφύλακτης διάβασης.
Ευελπιστώ η ρύθμιση που αναμένεται την Μεγάλη Εβδομάδα για την επέκταση των μέτρων στήριξης των πληγέντων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών να είναι σε βάθος εικοσαετίας, ανακουφίζοντας όλους όσοι βίωσαν τον πόνο τέτοιων ατυχημάτων.
Με αφορμή το θλιβερό συμβάν των Τεμπών, που θα μείνει ανεξίτηλο στην μνήμη μας, καλούμαστε να λάβουμε τα μέτρα που δεν θα επιτρέψουν την επανάληψή του.
Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι το ανθρώπινο λάθος οδήγησε στην ολέθρια σύγκρουση, όμως αυτό επιτράπηκε από αδυναμίες στη λειτουργία του συστήματος των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα.
Αδυναμίες που όπως όλοι πληροφορηθήκαμε δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου. Με ευθύνη της Πολιτείας που τις επέτρεψε να παγιωθούν.
Και πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, με τη δέουσα σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης που επιβάλλεται και από την τραγικότητα όσων συνέβησαν την αποφράδα ημέρα της 28ης Φεβρουαρίου.
Μακριά από λαϊκισμούς και τοξικότητες, εντασσόμενες μοιραία και στην προεκλογική μάχη. Δεν είναι αυτό το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στην κοινωνία.
Και ένα μέτρο, που πρέπει να ληφθεί, και το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές είναι οι σιδηροδρομικές γραμμές να μη είναι εντός του αστικού ιστού όπου αυτό είναι εφικτό.
Όπως συμβαίνει στη πόλη της Λάρισας. Είτε με την υπογειοποίησή τους είτε με την παράκαμψη της πόλης. Είχα και προσωπικά στο παρελθόν συνεργασία με τη διοίκηση του ΟΣΕ για την δημιουργία ανισόπεδων διαβάσεων εκεί που περνά η γραμμή του τρένου, καθώς υπήρχαν προμελέτες.
Τελικά προκρίθηκε η εκπόνηση νέας μελέτης, για τη βέλτιστη λύση, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που θα υποδείξει ποια από τις τρεις λύσεις είναι η ενδεδειγμένη.
Επιτέλους, όμως, πρέπει να μπει ένα χρονοδιάγραμμα, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα, να μην κινδυνεύουν άλλοι συμπολίτες μας από τη διέλευση των τραίνων μέσα στην πόλη.
Τέλος, κ. πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ζήτημα για το οποίο έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, και έχω αναφερθεί και πάλι από το βήμα της Βουλής.
Μιλώ για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων από τα νεοσυσταθέντα γεωπονικά τμήματα.
Όπως όλοι θυμόμαστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προχώρησε στη συγχώνευση των Τ.Ε.Ι. με Πανεπιστήμια με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς προεργασία και χωρίς καμία πρόνοια για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων από τα νέα Τμήματα.
Σε λίγες μέρες επίκειται ορκωμοσία αποφοίτων και, ευτυχώς σήμερα, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο λύνεται και αυτό το πρόβλημα.
Όμως, όπως, επισημαίνουν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές αυτών των τμημάτων -μεταξύ των οποίων και από τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας-χρειάζεται επαναδιατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου 126 με ονομαστική αναφορά και των Τμημάτων Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, και Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως ακριβώς ισχύει και για τα δύο παλαιότερα Τμήματα της Σχολής.
Καταθέτω στα πρακτικά το ομόφωνο ψήφισμα της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Επιπλέον, με ανάλογο υπόμνημα του τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ζητείται η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ως δασολόγων.
Καταθέτω τη σχετική επιστολή.
Νομίζω ότι η επαναδιατύπωση είναι αναγκαία ώστε να μην παραμείνει καμία ασάφεια, που προκαλεί ανασφάλεια και καχυποψία. Οι φοιτητές δικαιούνται να είναι σίγουροι για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/7ebWXUSKMJ8

Read more...