Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος στη βουλή για Ψήφο Αποδήμων: Ο απόδημος ελληνισμός η μεγάλη εθνική εφεδρεία!

Maximos president

Αθήνα, 15 Απριλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΨΗΦΟ ΑΠΟΔΗΜΩΝ:

Ο απόδημος ελληνισμός η μεγάλη εθνική εφεδρεία!

«Όλοι θυμόμαστε το θρίλερ με τις εκλογές του 2000 και πόσο καθοριστική ήταν σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση η δυνατότητα των κομμάτων να μεταφέρουν με ναυλωμένα αεροπλάνα ομογενείς, αλλά και τα ερωτηματικά διαφάνειας για τα οικονομικά τους και τις δυνατότητές τους να οργανώνουν τέτοιες μετακινήσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισηγητική του παρέμβαση ως πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε στην παρέμβασή του ότι «ο απόδημος ελληνισμός ήταν πάντοτε η μεγάλη εθνική εφεδρεία. Είναι η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό, και γέφυρα φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες που ζουν. Πολλοί διατηρούν τα ήθη και τις παραδόσεις της πατρίδας εντονότερα απ’ ότι εμείς εδώ. Οι δεσμοί μαζί τους πρέπει να διατηρούνται ισχυροί. Κι αυτό μπορεί να το πετύχει η άμεση συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες της χώρας. Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα της άμεσης ενημέρωσης στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ανά πάσα στιγμή. Χωρίς αμφιβολία, μείζον στόχος είναι να διατηρήσουμε τη σχέση με τα τελευταία κύματα των μεταναστών μας, των παιδιών της κρίσης, που ξενιτεύτηκαν για να βρουν εργασία. Αυτούς τους θέλουμε όχι μόνον να ψηφίζουν, όχι μόνον να έχουν άμεσο λόγο για τα εσωτερικά πράγματα της χώρας, αλλά ει δυνατόν να επιστρέψουν στα πάτρια, να έλθουν οι περισσότεροι πάλι πίσω. Τους έχουμε ανάγκη γιατί αργοπεθαίνουμε ως χώρα δημογραφικά, και γιατί είναι άνθρωποι νέοι, με προσόντα, με ικανότητες, και μπορούν να προσφέρουν στην ανασυγκρότηση της οικονομίας».

Να ακουστούν οι απόδημοι
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «για να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους συμπατριώτες μας εκτός των τειχών είναι αναγκαία η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Γι’ αυτό και προσπάθειες στο παρελθόν, όπως το 2009, δεν ευδοκίμησαν. Η τελευταία, όμως, νομοθετική προσπάθεια του 2019 συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία, αλλά και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των αποδήμων για τις απαγορευτικές προϋποθέσεις συμμετοχής τους στις εκλογές.
Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις, μιλούμε, πάντα, για όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας και αν βρεθούν στην Ελλάδα την Κυριακή των εκλογών μπορούν να ψηφίσουν. Γι’ αυτούς συζητούμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία των μετακινήσεων».
Ωστόσο, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη σημείωσε ότι «η πρόδρομη συζήτηση που ξεκίνησε με την αναγγελία της πρόθεσης της κυβέρνησης να καταθέσει την παρούσα πρόταση νόμου προοιωνίζει ότι δύσκολα θα προκύψει η απαραίτητη συναίνεση για την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3. Μακάρι να διαψευσθώ. Σε κάθε περίπτωση είναι χρήσιμο να ακουστεί και πάλι στην αρμόδια επιτροπή της εθνικής αντιπροσωπείας η φωνή των αποδήμων και να διατυπωθούν καθαρά οι θέσεις των κομμάτων και ίσως στο μέλλον να υπάρξουν καλύτερες προϋποθέσεις συναινέσεων και συγκλίσεων».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/4Xfu0Bc9X84

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των ομογενών!

Μαξιμος Astra 13.04.21

Αθήνα, 14 Απριλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται την ψήφο των ομογενών!

«Αν αποδεχόμασταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πολίτες δύο κατηγοριών. Άλλη βαρύτητα θα είχε η ψήφος όσων ψήφιζαν στη χώρα και άλλη βαρύτητα όσων ψήφιζαν εκτός της χώρας, που δεν θα προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα. Δηλαδή θα είναι άνευ ουσίας. Νομίζω ότι είναι ένας εμπαιγμός. Δείχνει ότι κάτι φοβούνται. Δεν θέλουν να ακουστεί η φωνή του απόδημου ελληνισμού, η φωνή των Ελλήνων της διασποράς». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, για τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφο των αποδήμων (στον AstraTV και τη δημοσιογράφο κ. Ελευθερία Τζανακούλη).
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με τους Έλληνες της διασποράς, με τους απόδημους Έλληνες. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό. Και, ει δυνατόν, όσους μπορέσουμε, τα επόμενα χρόνια που η κατάσταση στην οικονομία θα βελτιώνεται, να τους προσελκύσουμε, να επιστρέψουν τα δημιουργικά αυτά μυαλά που έφυγαν από τη χώρα, αναζητώντας καλύτερη τύχη λόγω της οικονομικής κρίσης. Τους χρειαζόμαστε και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και για τη δημογραφική κρίση που διέρχεται η χώρα».

Μικροπολιτικές σκοπιμότητες...
Ο κυβερνητικός βουλευτής, κληθείς να σχολιάσει την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των ομογενών, υποστήριξε ότι «προφανώς φοβάται την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, ίσως γιατί οι απόδημοι Έλληνες είναι πιο κοντά σε παραδοσιακές, σε συντηρητικές αρχές. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει τους απόδημους Έλληνες είναι φαιδρό. Σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον της τετραετίας και θα ήταν δικαιολογημένο να παρατηρούνται και φαινόμενα κάμψης της δημοτικότητας του πρωθυπουργού, της δημοφιλίας και της πρόθεσης ψήφου προς το κυβερνόν κόμμα, όχι μόνον δεν συμβαίνει τούτο, αλλά μάλλον βλέπουμε να διευρύνεται η απόσταση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγράφει ποσοστά πολύ μικρότερα από αυτά που είχε στην τελευταία κάλπη των εθνικών εκλογών. Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να δούμε το θέμα μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Το δικαίωμα της ψήφου σε όλους τους απόδημους Έλληνες που έχουν τις προϋποθέσεις του νόμου, δηλαδή είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει».

Ανατροπή “τετελεσμένων” στη Λιβύη
Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Λιβύη ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «υπάρχει μια έντονη διπλωματική κινητικότητα της χώρας τους τελευταίους μήνες. Μια εργώδης προσπάθεια, υπό τον Νίκο Δένδια, τον υπουργό Εξωτερικών, βεβαίως με την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ανατραπούν δυσμενή τετελεσμένα που επιχειρήθηκαν να δημιουργηθούν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι «είναι θετικό ότι και με παρέμβαση της ΕΕ βρέθηκε ένας δρόμος ειρήνευσης και η χώρα φαίνεται ότι οδεύει τον Δεκέμβριο σε εκλογές. Είναι σημαντικό να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις από την περιοχή και υπάρχουν, δυστυχώς, χιλιάδες μισθοφόροι, αλλά και Τούρκοι στρατιώτες στη Λιβύη. Βλέπουμε πια μια ουσιαστική παρουσία της ΕΕ κι αυτό έχει σημασία γιατί την ημέρα που προσγειωνόταν ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Τρίπολη, αποχωρούσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Και δεν είναι ίσως τυχαίες και χωρίς νόημα οι δηλώσεις Ντράγκι όσον αφορά το χαρακτηρισμό “δικτάτορας” στον Πρόεδρο της Τουρκίας για την απρεπή, την προσβλητική συμπεριφορά που επεφύλαξε στην υποδοχή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της επικεφαλής της Κομισιόν στην τουρκική πρωτεύουσα».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/cULgvvfgj2I

Read more...

Μάξιμος προς Σταϊκούρα: Να μειωθεί το αντάλλαγμα της χρήσης αιγιαλού για εστίαση

ΜΑΞΙΜΟΣ Α

Αθήνα, 14 Απριλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ:

Να μειωθεί το αντάλλαγμα της χρήσης αιγιαλού για εστίαση

Να μειωθεί το αντάλλαγμα παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας για το 2021 στο 40%, όπως και το 2020, λόγω του τεραστίου οικονομικού πλήγματος που έχει δεχθεί ο κλάδος της Εστίασης και των Συναφών Επαγγελμάτων από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων προς αντιμετώπιση της πανδημίας, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με Αναφορά που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με την Αναφορά του συνηγορεί στο αίτημα του δήμου Αγιάς, ο οποίος με την αριθμ. 35/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προέβη στον καθορισμό του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας και στον καθορισμό των χώρων μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού παραλίας σε τρίτους. Όπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή του αντιδημάρχου Αγιάς κ. Νικόλαου Ντάγκα «κατά την λήψη Απόφασης έγινε ιδιαίτερη μνεία από το σώμα, στο γεγονός ότι με τον Ν. 4787/2021, ΦΕΚ Α 44 για το έτος 2021 το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίστηκε σε ποσοστό 60% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το έτος 2020 ήταν 40%.
Όπως όλοι γνωρίζουμε ο κλάδος της Εστίασης και των Συναφών Επαγγελμάτων είναι αυτός ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον επαγγελματικό κλάδο από την πανδημία. Η επιβολή και δεύτερου lockdown επιβάρυνε περαιτέρω την ήδη δυσχερή θέση των επιχειρήσεων του Κλάδου Εστίασης. Η θερινή περίοδος δεν θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς ή θα ξεκινήσει καθυστερημένα. Επιπλέον δεν έχουν λυθεί θέματα όπως ο εμβολιασμός των εμπλεκομένων στην εστίαση και ο τρόπος μετακίνησης τουριστών -ταξιδιωτών. Υπό το φάσμα αυτό η περίοδος που απομένει για την περιοχή μας αγγίζει μετά βίας το δίμηνο λειτουργίας των beach bars και εστιατορίων».
Για τους ανωτέρω λόγους, ο Θεσσαλός πολιτικός ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να υπάρξει μείωση του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος στο 40%, όπως το 2020.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Δέσμη μέτρων για πληγέντες αγρότες από απανωτές ζημιές παγετού

Μαξιμος Βουλη

Αθήνα, 13 Απριλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ:

Δέσμη μέτρων για πληγέντες αγρότες από απανωτές ζημιές παγετού

«Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι αγρότες του νομού Λάρισας, καθώς έχουν δεχθεί απανωτά χτυπήματα στις παραγωγές τους από διαδοχικούς παγετούς. Οι καλλιέργειές τους, ειδικά οι μόνιμες όπως οπωροφόρα και αμπέλια, έχουν υποστεί σημαντικότατες ζημιές και πλέον εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην πολιτεία και τον ΕΛΓΑ». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με την οποία ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αποζημιώσεων και την εξέταση λήψης δέσμης μέτρων στήριξης των πληγέντων αγροτών.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «η “Μήδεια” τον Φεβρουάριο (17-18/2) και τρείς στη σειρά παγετοί τον Μάρτιο (3/3, 12/3 και 26/3) έπληξαν τη φυτική παραγωγή, αλλά η “χαριστική βολή”, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, ήταν ο πρόσφατος όψιμος παγετός. Προκλήθηκαν, ζημιές στα πρωιμανθή αμύγδαλα, στις πρώιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών από τη “Μήδεια’ και τους πρώτους παγετούς του Μαρτίου, ζημιές στα υπόλοιπα οπωροφόρα από τον παγετό της 26ης Μαρτίου και εκτενείς ζημιές σε αμπέλια, ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, αχλάδια, άλλα και καρπούζια, πεπόνια και βιομηχανική ντομάτα, που φυτεύτηκαν αυτή την περίοδο, από τον παγετό της 9ης Απριλίου.
Σύμφωνα με τους αγρότες, ακόμα και στις περιπτώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων όπου καλλιεργούνται διαφορετικά είδη, για να υπάρχει κλιμακωτά μέσα στο έτος εισόδημα από τις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων και να υλοποιείται η διασπορά του κινδύνου για ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα, οι ζημιές από τα διαδοχικά φαινόμενα παγετού προκαλούν οξύ πρόβλημα επιβίωσης. Το πρόβλημα υφίσταται εντονότερο στις περιπτώσεις μονοκαλλιεργειών που ζημιώθηκαν από τους παγετούς.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες ζητούν εκτός από την άμεση ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ, το προσωπικό του οποίου ήδη κάνει τις απαραίτητες επισημάνσεις που αφορούν τις ζημιές, να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Να γίνουν έγκαιρα και δίκαια οι εκτιμήσεις, με ενίσχυση του ΕΛΓΑ με επαρκές προσωπικό και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις, αφού για πολλούς αγρότες υφίσταται θέμα επιβίωσης. Επιπροσθέτως, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω κορονοϊού, άλλα και του γεγονότος ότι η καλλιεργητική περίοδος είναι ακόμα στην αρχή και τα καλλιεργητικά έξοδα θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς να αναμένονται έσοδα, ζητούν να υπάρξει δέσμη μέτρων που θα τους ανακουφίσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες της εκτίμησης των ζημιών και των αποζημιώσεων;
2. Εξετάζετε δέσμη μέτρων, που θα διευκολύνουν τους πληγέντες αγρότες στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που θα βρεθούν λόγω απώλειας εσόδων από τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδοχικοί παγετοί στις καλλιέργειές τους;

Read more...

Μάξιμος προς Κικίλια: Επίσπευση εμβολιασμού και για τους Ιατρικούς Επισκέπτες

Μάξιμος Βουλή 3

Αθήνα, 13 Απριλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ:

Επίσπευση εμβολιασμού και για τους Ιατρικούς Επισκέπτες

«Όσο προχωρά το πρόγραμμα του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του COVID-9 τόσο εγγύτερα πλησιάσουμε στην έξοδο από το τούνελ των περιορισμών που έχουμε εισέλθει για πάνω από έναν χρόνο. Σε αυτή την διαδικασία των εμβολιασμών, πολύ ορθά, προηγούνται κάποιες ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας, με πρώτους τους υγειονομικούς, για ευνόητους λόγους. Θεωρώ ότι σε αυτές θα πρέπει να ενταχθούν και οι ιατρικοί επισκέπτες, καθώς για την εκτέλεση του επαγγέλματός τους, που σχετίζεται άμεσα με τις υπηρεσίες και τις δομές υγείας, πρέπει να είναι προστατευμένοι από την έκθεση στον κίνδυνο του ιού». Τα παραπάνω σημειώνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την κατάθεση Αναφορά του προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, με την οποία συνηγορεί στο αίτημα των Ιατρικών Επισκεπτών Θεσσαλίας για τον εμβολιασμό τους.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισυνάπτει στην Αναφορά του σχετική επιστολή του Συλλόγου Ιατρικών Επισκεπτών Θεσσαλίας στην οποία αναφέρεται ότι «Το πρόγραμμα εμβολιασμού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κατά της COVID-19 που είναι σε εξέλιξη πολύ σωστά περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες, τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας. Παρόλα αυτά στον κεντρικό σχεδιασμό έμεινε εκτός μόνο η επαγγελματική ομάδα των Ιατρικών Επισκεπτών που ανήκουν στα επαγγέλματα υγείας. Ως εκ τούτου οι Ιατρικοί Επισκέπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άσκηση της εργασίας τους καθώς τους απαγορεύεται η πρόσβαση στις δομές υγείας και στην ασφάλεια της υγείας των ίδιων και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα οι Ιατρικοί Επισκέπτες είναι εργαζόμενοι στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής ενημέρωσης και ως εκ τούτου κυκλοφορούν εντός Νοσοκομείων και Ιατρειών για την άσκηση των καθηκόντων τους ερχόμενοι σε επαφή με το ιατρικό προσωπικό των Νοσοκομείων και με ιδιώτες ιατρούς, αλλά και με ασθενείς ή πολίτες εντός των χώρων αυτών. Οι συνθήκες εργασίας τους καθιστούν την εν λόγω επαγγελματική ομάδα Υγείας, μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα εργαζομένων, που είναι εκτεθειμένοι καθημερινά στον κίνδυνο του ιού.
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα έχει γίνει ή προγραμματίζεται να γίνει ο εμβολιασμός όλων των επαγγελματικών ομάδων που ανήκουν στο χώρο της υγείας (Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό, Φαρμακοποιοί και βοηθοί Ιατρών και Φαρμακοποιών, υπόλοιπο προσωπικό δομών υγείας). Επίσης αρκετές χώρες της Ευρώπης ήδη προγραμμάτισαν τον εμβολιασμό των αντίστοιχων επαγγελματικών ομάδων (π.χ. Ιταλία). Θυμίζουμε τέλος ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας της χώρας μας με σημαντικότατη συνεισφορά τόσο στον επιστημονικό κόσμο όσο και στον κρίσιμο τομέα της παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων».

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος με Ελληνοαμερικανό Γ. Τζιτζίκο: ΔΣΟ και OPAC σε κοινή δράση υπέρ των διωκόμενων χριστιανών όπου γης

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΟΣ 1

Αθήνα, 12 Απριλίου 2021

 

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ Γ. ΤΖΙΤΖΙΚΟ:

ΔΣΟ και OPAC σε κοινή δράση υπέρ των διωκόμενων χριστιανών όπου γης

• Προώθηση διεθνώς του ζητήματος της Αγιάς Σοφιάς

«Μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για την προστασία των χριστιανών όπου Γης και κοινός μας στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Προϋπόθεση, όμως, της ευαισθητοποίησης είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης, γιατί, δυστυχώς, πάρα πολλά καθεστώτα, που προβαίνουν στις διώξεις κατά των χριστιανών, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα εγκλήματά τους». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο της Ορθόδοξης Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (ΟΡΑC) στις ΗΠΑ, κ. Γεώργιο Τζιτζίκο (George Gigicos). Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν ακόμη μέρος ο συνιδρυτής της OPAC, επίσης Ελληνοαμερικανός, κ. Ανδρέας Βενιόπουλος, και ο σύμβουλος της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας ήταν ο συντονισμός της δράσης των δύο οργανισμών με σκοπό την προστασία των διωκόμενων χριστιανών όπου γης, καθώς και η προστασία των χριστιανικών μνημείων από κάθε είδους παρεμβάσεις.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η ΔΣΟ και η OPAC έχουν παρεμφερείς στόχους, καθώς θέτουν στο επίκεντρο της δράσης και των πρωτοβουλιών τους τούς ορθόδοξους πληθυσμούς που πλήττονται από διώξεις, προκαταλήψεις και διακριτική μεταχείριση λόγω της θρησκείας. Ιδιαιτέρως έντονη είναι η φροντίδα που έχει επιδείξει η ΔΣΟ για τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή, Ορθοδόξους και μη. Τελικός σκοπός μας είναι η δημιουργία συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας, με την εξάλειψη κάθε είδους απειλής λόγω της θρησκευτικής ή εθνικής ταυτότητας, ώστε οι χριστιανικοί πληθυσμοί να επιστρέψουν στις εστίες τους».
Ειδικά για θέμα της Αγίας Σοφίας ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «συντελείται μια γενοκτονία της μνήμης, που έχει να κάνει με την καταστροφή των χριστιανικών μνημείων ή την αλλοίωση τους, την αλλαγή του χαρακτήρα τους, τη μεταβολή της χρήσης τους, όπως, δυστυχώς, συνέβη τελευταία με την απόφαση της τουρκικής Κυβέρνησης που άλλαξε τη χρήση και της Αγιάς-Σοφίας και της Μονής της Χώρας», ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές πρωτοβουλίες ανάδειξης του θέματος από τη ΔΣΟ.
Ο κ. Τζιτζίκος από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συναντίληψη και τη διάθεση συνεργασίας των δυο Οργανισμών, ενώ αναφορικά με την Αγία Σοφία, επισήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υπεραμυνθούμε της ιερότητας του χώρου. Συνεργαζόμαστε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο κάνει εξαιρετική δουλειά. Θα θέλαμε να συνδεθούμε με τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο κοινής δράσης». Ο πρόεδρος της OPAC ενημέρωσε ότι στο αμερικανικό Κογκρέσο λειτουργεί ομάδα που είναι υπεύθυνη για την θρησκευτική ελευθερία, υπογραμμίζοντας ότι «μέρος της αποστολής μας είναι να συνεργαστούμε με τα μέλη της ομάδας αυτής, που έχει μάλιστα ως πρόεδρο τον ομογενή κ. Gus Bilirakis, και τα οποία έχουν δεσμευτεί να μας βοηθήσουν με κάθε τρόπο».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΟΣ 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Ν.Κεραμέως: Μεταβατική ρύθμιση για φοιτούντες στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Αθήνα, 12 Απριλίου 2021

 

ΜΑΞΙΜΟΣΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Μεταβατική ρύθμιση για φοιτούντες στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Να εισαχθεί μεταβατική ρύθμιση για τους ήδη φοιτούντες στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ώστε να μην έχουν επιπτώσεις από την μετατροπή των ΕΠΑΣ σε ΣΕΚ, ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, από την αρμόδια υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.
Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει ότι «οι σχολές μαθητείας ιδρύθηκαν με το Βασιλικό Διάταγμα 3/1952 (Α΄ 157) «Περί εκπαιδεύσεως μαθητών − τεχνιτών» και εντάχθηκαν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με το Ν. 1566/1985 (ΦΕΚ Α ́ 167). Στη συνέχεια, αφού το 1998 μετατράπηκαν σε ΤΕΕ, το 2006 (βάσει του N. 3475/2006) μετατρέπονται σε Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.). Με τον Ν. 4186/2013 καταργούνται οι ΕΠΑ.Σ., ενώ όπου λειτουργούν ΕΠΑ.Σ. μαθητείας ΟΑΕΔ, ιδρύονται ισάριθμες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ).
Τελικώς, όμως, οι σχολές δεν καταργήθηκαν αλλά μετά από ετήσιες παρατάσεις λειτουργίας, το 2016 ψηφίστηκε η παράταση λειτουργίας των ΕΠΑ.Σ. του ΟΑΕΔ μέχρι το σχολικό έτος 2020 - 2021 με το άρθρο 66 του ν. 4386/2016 «Ρυθμίσεις για τα ζητήματα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης». Ειδικά για τους μαθητές που φοιτούν στην Α΄ τάξη των ΕΠΑ.Σ. κατά το σχολικό έτος 2020−2021 συνεχίζουν στη Β΄ τάξη και ολοκληρώνουν τις σπουδές του το 2022.
Με το ν. 4763/2020 (ΦΕΚ Α’ 254/21.12.2020) το Υπουργείο Παιδείας οι Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ μετατρέπονται σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ωστόσο, στο νόμο, δεν προβλέπεται καμία μεταβατική ρύθμιση σε σχέση με όσους, κατά το χρόνο ψήφισής του, είχαν ήδη εισαχθεί και φοιτούσαν στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ βάσει του προηγούμενου νομικού καθεστώτος. Αυτό δημιουργεί εύλογες αντιδράσεις, καθώς οι ενδιαφερόμενοι υποστηρίζουν ότι ακυρώνονται οι λόγοι για την επιλογή των σπουδών τους χωρίς δική τους ευθύνη».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό αν προτίθεται να εισάγει μεταβατική ρύθμιση για τους ήδη φοιτούντες στις ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ, ώστε να μην έχουν επιπτώσεις από την μετατροπή των ΕΠΑΣ σε ΣΕΚ, σύμφωνα με τον ν. 4763/2020.

Read more...

Καραμανλής σε Μάξιμο: Ιδού τα “βήματα” για Αχελώο μετά την απόφαση του ΣτΕ

Μάξιμος Υπ. Υποδομών

Αθήνα, 11 Απριλίου 2021

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟ:

Ιδού τα “βήματα” για Αχελώο μετά την απόφαση του ΣτΕ

«Δεν κουράζομαι να τονίζω με κάθε ευκαιρία ότι το έργο του Αχελώου, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά δημόσια έργα των τελευταίων δεκαετιών, είναι έργο πνοής για την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και, ταυτόχρονα, με θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Θα συνιστούσε τεράστια ζημία τα κονδύλια που δόθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες για την πραγματοποίησή του να χαθούν λόγω αναποφασιστικότητας και γραφειοκρατικών εμποδίων. Ως εκ τούτου, με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το ΥΗΕ Μεσοχώρας, είναι απαραίτητος ένας νέος σχεδιασμός, ώστε τα έργα να μην βουλιάξουν και πάλι στον βούρκο της στασιμότητας. Η απάντηση του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση, και ελπίζουμε σε ανάλογα αντανακλαστικά σύντομα και από τα άλλα εμπλεκόμενα υπουργεία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Υποδομών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή σε σχετική του ερώτηση.
Όπως ενημερώνει ο αρμόδιος υπουργός «το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας έχει κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ, που είναι εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για την ολοκλήρωσή του θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος με στόχο την εναρμόνιση με τα αναφερόμενα στην τελευταία απόφαση του ΣτΕ. Οι αρμοδιότητες του Υπουργείου μας αναφέρονται σε δράσεις για να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν τα έργα στον Άνω Ρού του Αχελώου (Φράγμα και Υδροηλεκτρικός Σταθμός Συκιάς, σήραγγα μεταφοράς υδάτων προς Μουζάκι Καρδίτσας κλπ). Χρειάζονται μετά την απόφαση του ΣτΕ, επομένως, συγκεκριμένα βήματα δράσεων για επανασχεδιασμό, επανεκκίνηση και ολοκλήρωση των έργων ήπιας μεταφοράς νερού στη θεσσαλική πεδιάδα που έπονται δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα τα βήματα είναι τα εξής:
1. Ανάθεση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μελέτης για την τροποποίηση των δύο Σχεδίων Διαχείρισης Νερού των υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και για την εκπόνηση των δύο Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
2. Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω μελετών, Σύγκλιση και Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για συζήτηση και έγκριση των τροποποιημένων Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων των δύο, ως ανωτέρω, Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδος.
Εφόσον τα ανωτέρω σχέδια εγκριθούν με πρόβλεψη ήπιας μεταφοράς νερού στον θεσσαλικό κάμπο, τότε εκκινούν οι δράσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα:
1. Ανάθεση μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ) και ΜΠΕ έργων Συκιάς.
2. Ανάθεση Τεχνικών Μελετών (Προμελέτης, Οριστικής Μελέτης, Τευχών Δημοπράτησης) του νέου έργου Συκιάς, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα απόφαση ήπιας μεταφοράς νερού στο θεσσαλικό κάμπο και επανασχεδιασμό των έργων.
3. Δημοπράτηση των επανασχεδιασμένων έργων».

Read more...

Λιβανός σε Μάξιμο: Αλλάζει ο κανονισμός ΠΣΕΑ για επίσπευση αποζημιώσεων - Στα ΠΣΕΑ οι ζημιές της "Μήδειας" στο γάλα αν…

Μάξιμος Λιβανός 1

Αθήνα, 10 Απριλίου 2021

ΛΙΒΑΝΟΣ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ:

Αλλάζει ο κανονισμός ΠΣΕΑ για επίσπευση αποζημιώσεων

Στα ΠΣΕΑ οι ζημιές της Μήδειας στο γάλα αν…

«Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι η κυβέρνηση με αφορμή τις ζημιές του “Ιανού” έχει δρομολογήσει νομοσχέδιο για την ταχύτερη καταβολή των ΚΟΕ, των γνωστών ως ΠΣΕΑ, με αποζημίωση και των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών της «Μήδειας», όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι έχει συνέπειες στην παραγωγή γάλακτος, η οποία προβλέπουν ότι θα δεν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Εφόσον η πολιτεία μέσω του ΕΛΓΟ Δήμητρα μπορεί να έχει σαφή εικόνα από τις παραδόσεις γάλακτος, μόλις υπάρξουν τα δεδομένα που απαιτούνται, θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς η ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Η συνεισφορά της κτηνοτροφικής παραγωγής στην οικονομία της περιφέρειας είναι τεράστια, τα προϊόντα της αποτελούν τη βάση της διατροφικής αλυσίδας και διαθέτουν ιδιαίτερη εξαγωγική δυναμική. Συνεπώς η μέριμνα για τις ζημιές πρέπει να είναι ουσιαστική». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού για τις ζημιές, κυρίως στην γαλακτοπαραγωγή και στο πάγιο κεφάλαιο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, από την κακοκαιρία «Μήδεια».
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι, «η μειωμένη παραγωγή γάλακτος λόγω του καιρικού φαινομένου “Μήδεια” δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Ωστόσο, η εν λόγω μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιχορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής τους. Ένας εκ των βασικών όρων, είναι να έχει ζημιωθεί η παραγωγή του έτους ζημιάς κατά είδος προϊόντος, σε επίπεδο νομού, σε ποσοστό 30% και άνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία συλλέγονται από τις ΔΑΟΚ και δίνονται στο ΥπΑΑΤ και, βεβαίως, η μειωμένη παραγωγή να είναι αποτέλεσμα δυσμενούς καιρικής συνθήκης».

Παραγωγή γάλακτος
Στην απάντηση παρατίθενται στοιχεία παραγωγής γάλακτος (αγελαδινό, γίδινο και πρόβειο) για τους μήνες Δεκέμβριος 2019, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Δεκέμβριος 2020 και Ιανουάριος 2021, προερχόμενα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΆΡΤΕΜΙΣ» που διαχειρίζεται ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενώ διευκρινίζεται, ότι, τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2021 είναι ελλιπή, εξαιτίας του γεγονότος ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων παραλαβών γάλακτος από τις επιχειρήσεις βρίσκεται σε εξέλιξη. Ολοκληρωμένα στοιχεία για την περίοδο της κακοκαιρίας αναμένονται εντός του Απριλίου 2021.
Σε ότι αφορά τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, «έχουν υποβληθεί εκ μέρους των παραγωγών ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο (αρμοδιότητας ΚΟΕ), που αφορούν σε εξοπλισμό, στάβλους, σταβλοϋπόστεγα, θερμοκήπια, αποθήκες κ.λπ. Για τις εν λόγω ζημιές οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ πρόκειται να προβούν στους σχετικούς ελέγχους, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό ΚΟΕ. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του ανωτέρω Κανονισμού, και μετά την έγκριση του σχετικού προγράμματος από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών) θα καταβληθούν οι σχετικές ενισχύσεις στους δικαιούχους μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού».

Αλλαγές ΠΣΕΑ
Σε ότι αφορά γενικότερα τις ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή τονίζεται ότι «μετά την εμπειρία της διαχείρισης των ζημιών του μεσογειακού κυκλώνα "ΙΑΝΟΣ", τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών και ο ΕΛΓΑ, σε στενή συνεργασία, διαμόρφωσαν το νομοσχέδιο με τίτλο "ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΩΓΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ", το οποίο εισήχθη στη Βουλή προς συζήτηση και έγκριση. Με το εν λόγω νομοσχέδιο, διαλαμβάνεται μέριμνα, προκειμένου οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται άμεσα στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους με ταχύτατες διαδικασίες και πέραν των χρονοβόρων καθυστερήσεων του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Επίσης, στο εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται στις αποζημιώσεις και οι καλλιέργειες που ανήκουν σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι θα αποζημιώνονται μέχρι ποσοστού 50% από την αποζημίωση την οποία θα λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η στενή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ με την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και άλλων στελεχών της Κυβέρνησης, επιτρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπιστία, αμεσότητα και ταχύτητα οι ανάγκες αποζημιώσεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίες προκύπτουν μετά από τις καταστρεπτικές συνέπειες ακραίων καιρικών φαινομένων».

Read more...

Μάξιμος με ΓΓ ΠροΠο: Έρχεται προκήρυξη για προσλήψεις στις φυλακές Λάρισας

Μάξιμος Νικολάου

Αθήνα, 9 Απριλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ Γ.Γ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ:

Έρχεται προκήρυξη για προσλήψεις στις φυλακές Λάρισας

• Αναβάθμιση των συστημάτων φύλαξης

Οι ανάγκες στελέχωσης του σωφρονιστικού καταστήματος Λάρισας, η αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου των φυλακών και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από την ενημέρωση που είχε από τον Αρχιφύλακα του καταστήματος κράτησης Λάρισας κ. Κώστα Παπαθανασίου για τα προβλήματα των φυλακών, είχε συνεργασία με την κ. Νικολάου, η οποία τον ενημέρωσε ότι εντός του μηνός θα προκηρυχθεί διαγωνισμός πρόσληψης 381 υπαλλήλων, διαφόρων ειδικοτήτων, για τη στελέχωση των 34 σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας και του ιδρύματος ανηλίκων Βόλου. Συγκεκριμένα, για το κατάστημα της Λάρισας η προκήρυξη θα περιλαμβάνει την κάλυψη 14 θέσεων εσωτερικής φύλαξης, 1 θέσης Γενικού Ιατρού, 1 θέσης Εγκληματολόγου, 2 θέσεων Υγείας Πρόνοιας – Κοινωνικής Εργασίας, 1 θέσης Πληροφορικής Τ.Ε., 2 θέσεων Δ.Ε. Διοικητικού Λογιστικού και 1 θέσης Νοσηλευτικής. Όπως εξήγησε η αρμόδια Γραμματέας, το σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας είναι δεύτερο στην κατανομή μετά το κατάστημα του Κορυδαλλού. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι στον διαγωνισμό θα υπάρχει και το κριτήριο της εντοπιότητας. Στην παρατήρηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στις φυλακές Λάρισας, η κ. Νικολάου προανήγγειλε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει και δεύτερη προκήρυξη, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις.
Ο κυβερνητικός βουλευτής ζήτησε, επίσης, την ικανοποίηση του αιτήματος της αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτρονικού ελέγχου φυλακών, για την αποτελεσματικότερη φύλαξη του καταστήματος, με τη Γενική Γραμματέα να δεσμεύεται για την άμεση υλοποίησή του.
Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε την κ. Νικολάου για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στις φυλακές Λάρισας και την πρόταση που διατύπωσε στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως για τη δημιουργία και ΕΠΑΛ στο κατάστημα, μετά από την πληροφόρηση που είχε από τον σύμβουλο-συντονιστή εκπαίδευσης του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας κ. Γιώργο Τράντα.

Read more...