Menu
A+ A A-

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ DE MINIMIS ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ DE MINIMIS ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

Στην Θεσσαλία τα δύο προηγούμενα έτη ήταν ιδιαιτέρως ζημιογόνα για την αγροτική παραγωγή. Οι πλημμύρες του 2023 προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, άλλα και το 2024, που οι αγρότες ήλπιζαν να ανακάμψουν οικονομικά, σχεδόν όλες οι καλλιέργειες επηρεάστηκαν αρνητικά από το κύμα υψηλών θερμοκρασιών που έπληξε την περιοχή από το τέλος της άνοιξης και διήρκησε για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.
Μια από τις καλλιέργειες που επλήγησαν από αυτές τις συνθήκες ήταν τα ξερά φασόλια. Σύμφωνα με επιστολή τεσσάρων συνεταιρισμών του νομού Λάρισας (Α.Σ Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών-ΘΕΣΤΟ, Α.Σ Θεσσαλίας-ΘΕΣΓΗ, Α.Σ Λαρισαίων Αγροτών- Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ, Α.Σ Χάλκης- Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ), σπάρθηκαν περίπου 5 με 6 χιλιάδες στρέμματα στον νομό για το 2024, άλλα οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας και έπειτα ήταν τόσο σημαντικές, που προκάλεσαν σοβαρότατη μείωση της παραγωγής και συνεπώς μεγάλη οικονομική ζημία στους παραγωγούς.
Από τη στιγμή που η ζημιά έγινε αντιληπτή υπήρξε ενημέρωση του αρμόδιου οργάνου της πολιτείας, του ΕΛΓΑ, και κατόπιν ξεκίνησε η διαδικασία που προβλέπεται, οι σχετικές αναγγελίες για ζημιές από καύσωνα, οι επισημάνσεις των γεωτεχνικών του Οργανισμού, οι δηλώσεις ζημιάς και στη συνέχεια οι εκτιμήσεις ανά αγροτεμάχιο και παραγωγό.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συνεταιρισμοί, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής, η οποία είναι γεγονός στην συντριπτική πλειονότητα των αγροτεμαχίων, λόγω της “αδυναμίας” του Κανονισμού να υφίστανται αποζημιώσεις για τις έμμεσες ζημιές, τις οποίες προκάλεσε το ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν από νωρίς πέρυσι το καλοκαίρι.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι εν λόγω παραγωγοί ξερών φασολιών ζητούν την συνδρομή της πολιτείας μέσω των ενισχύσεων de minimis, ώστε να καλύψουν επαρκώς το απωλεσθέν τους εισόδημα για μια καλλιέργεια που επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια και δημιουργεί θετικές οικονομικές προσδοκίες για τους αγρότες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ενισχυθούν μέσω de minimis οι παραγωγοί των ξερών φασολιών στον νομό Λάρισας για να αναπληρώσουν το εισόδημα που έχασαν λόγω των πραγματικά ασυνήθιστα παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών κατά την περυσινή καλλιεργητική περίοδο;

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

Α) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Β) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κάθε χρόνο, κυρίως στην αρχή της αρδευτικής περιόδου, είναι οι κλοπές του αρδευτικού εξοπλισμού, ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων, άλλα και ολόκληρων μετασχηματιστών του δικτύου μεταφοράς του ρεύματος προς τις αρδευτικές παροχές.

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ολόκληρες περιοχές κυριολεκτικά ρημάζονται, με λεία μπρούτζινα αρδευτικά εξαρτήματα, βάνες, σωληνώσεις, άλλα και καλώδια ρεύματος, πίνακες ηλεκτροδότησης και μετασχηματιστές λόγω του χαλκού που περιέχουν. Οι αγρότες θύματα των κλοπών διαμαρτύρονται εντονότατα για την κατάσταση αυτή, καθώς οι ζημιές είναι επαναλαμβανόμενες και επιφέρουν βαριές οικονομικές απώλειες. Ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel και υπάρχει καινούργιος αρδευτικός εξοπλισμός από την αποκατάσταση των ζημιών, η κατάσταση είναι τραγική από την απογύμνωση λόγω των κλοπών.

Όπως τονίζουν οι πληγέντες, η οικονομική ζημιά δεν είναι μόνο άμεση –για την αντικατάσταση του αρδευτικού εξοπλισμού- άλλα και έμμεση, διότι οι ανοιξιάτικες σπορές των ποτιστικών καλλιεργειών π.χ αραβόσιτου, βαμβακιού, μηδικής κ.α δεν γίνονται έγκαιρα ελλείψει αρδευτικού νερού, με συνέπειες στην παραγωγή.

Τα συνεργεία αποκατάστασης των βλαβών, είτε του ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση των μετασχηματιστών και την ηλεκτροδότηση είτε των ιδιωτών για την επισκευή των αρδευτικών δικτύων και των ηλεκτρολογικών, “τρέχουν και δεν φτάνουν” αυτή την περίοδο στον κάμπο. Οι αγρότες, που βιώνουν από πρώτο χέρι αυτή την κατάσταση, κατανοούν ότι οι μαζικές εκκλήσεις τους για να επιδιορθωθούν έγκαιρα οι ζημιές δημιουργούν συχνά έλλειψη υλικών και κυρίως μεγάλη πίεση και φόρτο εργασίας, ο οποίος δεν είναι πάντοτε δυνατόν να διεκπεραιωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, η εν γένει αδυναμία τους να περιορίσουν από μόνοι τους το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, τους οδηγεί σε αγανάκτηση και σε αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια από την πολιτεία.

Εν κατακλείδι, οι πληγέντες αγρότες, εκτός από τις πρωτοβουλίες τους για τον περιορισμό της “γάγγραινας” των κλοπών αρδευτικού εξοπλισμού, απαιτούν την προστασία της πολιτείας απέναντι στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τα κλοπιμαία. Όπως υποστηρίζουν, εκεί βρίσκεται η “πηγή του κακού” και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εστιάσουν στην εξάρθρωσή τους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προστατευτούν οι περιουσίες των αγροτών και να σταματήσει το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των κλοπών του αρδευτικού τους εξοπλισμού, που τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, και πώς θα συνδράμετε στην ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την αφαίρεσή του;

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ 3.1.2

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ 3.1.2

Δύο από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται η στρατηγική για τον αγροτικό τομέα στη χώρα μας, είναι ο σχηματισμός σύγχρονων και ευέλικτων συνεργατικών σχημάτων και η εφαρμογή συστημάτων ποιότητας για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων. Τα παραγόμενα με πιστοποιήσεις προϊόντα, όχι μόνο αποφέρουν προστιθέμενη αξία στον παραγωγό και στον τόπο, άλλα ταυτόχρονα, σε εναρμόνιση με τις περιβαλλοντικές νόρμες της ΕΕ, έχουν και χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η ελληνική πολιτεία προωθεί την συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν την παραγωγή με εθνικά συστήματα ποιότητας, άλλα διάφοροι σκόπελοι που εμφανίζονται στην πορεία δεν επιτρέπουν την έγκαιρη χρηματοδότηση των συμμετεχόντων, δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για την διάχυση της σύγχρονης αυτής φιλοσοφίας παραγωγής στον παραγωγικό ιστό.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων “Cotton Farsala”, μια αναγνωρισμένη οργάνωση βάμβακος από το 2018, με επιστολή του επισημαίνει τις καθυστερήσεις που υφίστανται στην χρηματοδότηση για την συμμετοχή του στη δράση 3.1.2 “Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α). Το εν λόγω συνεργατικό σχήμα είναι μια δραστήρια ομάδα νέων αγροτών, που πρωτοπορεί στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους, άλλα και στην εφαρμογή καινοτομιών που αφορούν τόσο τους τρόπους καλλιέργειας όσο και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Από την αρχή της ίδρυσής του είναι προσανατολισμένος στην εφαρμογή συστημάτων ποιότητας AGRO, γεγονός που του επέτρεψε να ενταχθεί με επιτυχία στην εν λόγω δράση.

Ωστόσο, η αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί έγκαιρα στην χρηματοδότηση που δικαιούνται για το πρώτο έτος εφαρμογής της δράσης, όπως ορίζουν οι σχετικές διαδικασίες, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία τα μέλη του δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν. Οι επιπτώσεις από τις ζημιές του Daniel και την χαμηλή παραγωγικότητα, άρα και πρόσοδο από τη σοδειά του 2024, δεν έχουν ξεπεραστεί, όμως, όπως τονίζεται και στην επιστολή, ο Συνεταιρισμός και τα μέλη του κατέβαλαν κάθε οικονομική και καλλιεργητική προσπάθεια για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την επιτυχημένη εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η χρηματοδότηση για το πρώτο έτος εφαρμογής της δράσης 3.1.2 του Π.Α.Α, “Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας”, στο οποίο συμμετείχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων “Cotton Farsala”, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ορθά η πρακτική εφαρμογή της δράσης, η οποία ομολογουμένως βρίσκεται στον πυρήνα της σύγχρονης φιλοσοφίας για την αγροτική παραγωγή;

Αθήνα,12 Μαρτίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΛΟΓΩ DANIEL

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΛΟΓΩ DANIEL

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολεί, καθώς παραμένει άλυτο, τους πληγέντες από τον Daniel αγρότες στην Θεσσαλία, είναι οι αποζημιώσεις για στους αγρούς που δεν ήταν δυνατό να καλλιεργηθούν την επόμενη των πλημμυρών καλλιεργητική περίοδο, δηλαδή την περίοδο 2023-2024. Στον νομό Λάρισας, εκτός από την περιοχή της λίμνης Κάρλας, όπου στα πλημμυρισμένα για μήνες αγροτεμάχια δόθηκαν γενναίες αποζημιώσεις για δύο έτη, υπάρχουν αγροί και σε πολλές άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπου η καλλιέργεια για το 2024 κατέστη αδύνατη και μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αποζημιώσεις. Αυτές οι αγροτικές εκτάσεις δεν καλλιεργήθηκαν κυρίως διότι οι όγκοι των φερτών υλικών από τις πλημμύρες ήταν τεράστιοι και συνεπώς απαιτούνταν χρόνος και οικονομικοί πόροι που οι αγρότες δεν διέθεταν για να τους απομακρύνουν και να καλλιεργήσουν έγκαιρα, το αργότερο μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2024.
Οι αγρότες που έχασαν εισόδημα το 2024 λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των χωραφιών τους, διαμαρτύρονται εύλογα διότι οι κατά καιρούς εξαγγελίες για πρόγραμμα αποζημίωσης για τα εν λόγω αγροτεμάχια, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Επίσης, σημειώνουν ότι αυτή η κατάσταση δημιούργησε και άλλα προβλήματα, που μείωσαν το εισόδημά τους. Πρώτον, η προσμονή για τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις, οδήγησε τους ενοικιαστές αγρότες ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων να διατηρήσουν την μίσθωση, παρότι γνώριζαν ότι δεν θα εσοδέψουν, με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους με έξοδα που δεν είχαν οικονομικό αντιστάθμισμα από τα έσοδα.
Δεύτερον, διαπίστωσαν ότι παρά το γεγονός ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ του 2024 ως ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών, διαπίστωσαν την επιβολή ποινών ή την απουσία πληρωμών σε προγράμματα στα οποία ήταν ενταγμένα αυτά τα αγροτεμάχια, όπως η βιολογική γεωργία ή η μείωση νιτρορύπανσης. Επειδή οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν γνώσει της πολιτείας οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων ανέμεναν την εκ προοιμίου πρόβλεψη των αρμοδίων αρχών και όχι την επιβολή ποινών, για λόγους ανωτέρας βίας.
Εν κατακλείδι, η αδυναμία καλλιέργειας αγροτεμαχίων λόγω φερτών υλικών το 2024, επιβάρυνε οικονομικά τους ήδη εξασθενημένους αγρότες. Εύλογα την επομένη των πλημμυρών χρονιά, ευελπιστούσαν σε στήριξη μέσω αποζημιώσεων, άλλα αντ’ αυτού, παραμένουν σε μια μακρά περίοδο αναμονής, προσμένοντας την υλοποίηση των εξαγγελιών. Όπως επισημαίνουν, οι δηλώσεις καλλιέργειας για το 2024, όπου δηλώθηκαν τα μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια με ειδικό κωδικό, έχουν τελειώσει εδώ και περίπου έξι μήνες. Εντούτοις, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, άλλα ούτε και σχετικό χρονοδιάγραμμα για το εξαγγελθέν πρόγραμμα, μέχρι σήμερα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.Προτίθεστε να προβείτε σε αποζημιώσεις για τα ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών αγροτεμάχια και αν ναι πότε και με ποιο τρόπο;
2.Επειδή έχει παρέλθει εύλογος χρόνος από την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ του 2024, ποια η εικόνα των εκτάσεων που δηλώθηκαν ακαλλιέργητες λόγω φερτών υλικών στον νομό Λάρισας και την Θεσσαλία;

3.Θα προβείτε σε διορθώσεις, ώστε να αρθούν οι ποινές και να πληρωθούν οι αγρότες δικαιούχοι προγραμμάτων που κατείχαν την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024 αγροτεμάχια που λόγω φερτών υλικών ήταν αδύνατον να καλλιεργηθούν;

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Για αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων μιλούν οι πληγέντες από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023 κτηνοτρόφοι και ζητούν από την πολιτεία να λάβει ευέλικτα μέτρα ώστε να μπορέσουν να ξαναδημιουργήσουν τα κοπάδια τους και να επιδιορθώσουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω κτηνοτρόφοι αναφέρουν ότι οι αποζημιώσεις που έλαβαν για το χαμένο ζωικό τους κεφάλαιο είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν για τους συναδέλφους τους που επλήγησαν από τις ζωονόσους.
Επιπλέον, τονίζουν ότι ως πλημμυροπαθείς, εκτός από την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των κτηνοτροφικών τους μονάδων, οι οποίες έπρεπε να επιδιορθωθούν άμεσα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν, γεγονός που τους έφερε σε ακόμα δυσμενέστερη οικονομική θέση, μέχρι να λάβουν τις αποζημιώσεις της κρατικής αρωγής. Ωστόσο, λόγω των δυσκαμψιών του προγράμματος 5.2, για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων – καθώς, ακόμη και μετά τις ολοκληρωτικές καταστροφές, απαιτούνταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την συμμετοχή τους σε αυτό- πολλοί είναι εκείνοι που έμειναν εκτός νυμφώνος. Όπως διατείνονται οι εν λόγω κτηνοτρόφοι, το πρωτεύον μέλημά τους ήταν η κάλυψη των αναγκαίων εξόδων για την επαναλειτουργία των μονάδων τους και συνεπώς η προσκόμιση των ενημεροτήτων θα μπορούσε να είναι απαιτητή σε επόμενο στάδιο του προγράμματος, καθώς θα είχαν λυθεί τα βασικά λειτουργικά προβλήματα και οι ίδιοι θα ήταν σε θέση να τις προσκομίσουν.
Εν κατακλείδι, οι πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι ζητούν από την πολιτεία να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες, ώστε να καλυφθεί η διαφορά των χαμηλότερων αποζημιώσεων που έλαβαν για το ζωικό τους κεφάλαιο, σε σχέση με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις ζωονόσους και επιπλέον αξιώνουν την λειτουργία ενός πιο ευέλικτου μέτρου, ανάλογου με το 5.2, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και να επιδοτηθούν για να επαναφέρουν σε πλήρη λειτουργία τις μονάδες τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεστε να προβείτε σε διορθωτική αποζημίωση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους, ώστε να τύχουν ανάλογης αποζημίωσης με όσους έχασαν τα ζώα τους από ζωονόσους;
2. Για τους πληγέντες από τον Daniel κτηνοτρόφους που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο μέτρο 5.2, προτίθεστε να επανεξετάσετε την δυνατότητα ένταξής τους ή την ενεργοποίηση ανάλογου ευέλικτου μέτρου, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και αυτοί οι κτηνοτρόφοι;

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΔΩΣΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΩΣΤΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ

Μετά και τις πρωτοφανείς καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023, η κυβέρνηση ανταποκρινόμενη στο αίτημα των αγροτών για φθηνότερο αγροτικό ρεύμα, θεσμοθέτησε την χαμηλότερη τιμολόγησή του μέσω του τιμολογίου “Γαία”, άλλα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών στους πληγέντες από τον Daniel.
Ωστόσο, στην πράξη, υπήρξαν δυσκολίες τόσο στην πλήρη ενημέρωση των αγροτών για την ένταξή τους στο εν λόγω τιμολόγιο, όσο και στην αποπληρωμή των οφειλών τους. Έτσι, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες προκύπτουν πολλά περιστατικά απώλειας των ευνοϊκών ρυθμίσεων, περιστατικά αυξημένης τιμολόγησης του αγροτικού ρεύματος, άλλα και περιπτώσεις επιβολής τόκων από την ΔΕΗ.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζονται οι θιγόμενοι αγρότες, με την ένταξή τους στο τιμολόγιο “Γαία”, υπήρξε ευνοϊκή ρύθμιση 120 άτοκων δόσεων για τις οφειλές τους μέχρι 31.12.2023, η οποία, όμως, υπέπεσε στην αντίληψή τους καθυστερημένα, μετά την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 31η Οκτωβρίου 2024, ή και ακόμη αργότερα, μετά την παρέλευση των αρχικών δόσεων. Οι επιστολές που στάλθηκαν από την ΔΕΗ δεν έφτασαν εγκαίρως, κατά περιπτώσεις και καθόλου στα χέρια των αγροτών, ειδικά σε μικρά χωριά που εξυπηρετούνται ανεπαρκώς με το ταχυδρομείο. Ως εκ τούτων, η ευνοϊκή ρύθμιση για πολλούς χάθηκε και πλέον οι οφειλές τους ρυθμίζονται μόνο με βάση την ισχύουσα πολιτική διακανονισμών της ΔΕΗ, δηλαδή με προκαταβολές ύψους 15 ή 20% της συνολικής οφειλής και 18 ως 24 έντοκες δόσεις αντίστοιχα.
Επιπλέον, προβλήματα και καθυστερήσεις στις πληρωμές και τις αποζημιώσεις των πληγέντων από το κράτος, όπως και η αδυναμία για πλήρη ανασύσταση των καλλιεργειών τους για το 2024, τους στέρησαν εισόδημα και δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν έγκαιρα οφειλές του 2024, με συνέπεια να χάσουν την ευνοϊκή ρύθμιση. Ακόμη, αναφέρονται και περιπτώσεις όπου οι πληρωμές των δόσεων, λόγω λαθών, μεταφέρονταν για την αποπληρωμή λογαριασμών του 2024, γεγονός που επίσης οδήγησε στην απώλεια των ρυθμίσεων του “Γαία”. Ως αποτέλεσμα υπήρξαν και περιστατικά επιβολής τόκων και αυξημένων χρεώσεων, πάνω από την τιμές που ισχύουν σύμφωνα με το τιμολόγιο “Γαία”.
Τέλος, οι αγρότες διαμαρτύρονται διότι στις περιπτώσεις που συνάπτουν νέο συμβόλαιο με την ΔΕΗ για αγροτικές παροχές, εξαιτίας διάφορων καταστάσεων και αναγκών –πχ κληρονομικοί λόγοι, αλλαγή δικαιούχων- δεν είναι εφικτό να ενταχθούν στο τιμολόγιο Γαία. Εντάσσονται στο πράσινο τιμολόγιο και ως εκ τούτων έχουν αυξημένες και κυμαινόμενες χρεώσεις στο ρεύμα που καταναλώνουν.
Οι Θεσσαλοί αγρότες καλούνται να ανταποκριθούν σε δύσκολες καταστάσεις, ειδικά μέσα στον «ορυμαγδό» των οικονομικών υποχρεώσεων μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες. Γι αυτό και ζητούν από την πολιτεία να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για την τακτοποίηση των οφειλών τους με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις μέσω του ειδικού τιμολογίου “Γαία”.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να λάβετε υπόψη την έκκληση των αγροτών και να προχωρήσετε σε νέα ρύθμιση οφειλών στη ΔΕΗ για όσους έχασαν ή δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις εξόφλησης της ευνοϊκής ρύθμισης που υπήρξε για το αγροτικό ρεύμα μέσω του “Γαία”;

2. Προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε νέα συμβόλαια σε αγροτικές παροχές να έχουν την δυνατότητα επιλογής για να ενταχθούν στο τιμολόγιο “Γαία”, ώστε να απολαμβάνουν χαμηλές σταθερές και όχι κυμαινόμενες χρεώσεις ρεύματος;

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΛΟΓΩ DANIEL 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΛΟΓΩ DANIEL 

Οι επιπτώσεις του Daniel στην αγροτική παραγωγή ταλανίζουν ακόμη τους παραγωγούς, καθώς εκτός από τις άμεσες καταστροφές στην παραγωγή του 2023, στον εξοπλισμό και στο φυτικό κεφάλαιο, υπήρξε και σημαντική υποβάθμιση της παραγωγικότητας των δενδροκαλλιεργειών, για την επόμενη της ζημιάς καλλιεργητική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, στις πλημμυρισμένες περιοχές που οι δενδροκαλλιέργειες βρέθηκαν κάτω από το νερό για αρκετές ημέρες, υπήρξε καταστροφή των δένδρων, ως πρωτογενής ζημιά, η οποία καλύπτεται από τις αποζημιώσεις της κρατικής αρωγής για το φυτικό κεφάλαιο. Ωστόσο, υπήρξαν και περιπτώσεις όπου το φυτικό κεφάλαιο επιβίωσε της πλημμύρας. Αυτές οι δενδροκαλλιέργειες, όμως, αντιμετώπισαν σοβαρό θέμα παραγωγικότητας για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 και οι παραγωγοί διαμαρτύρονται διότι από την πολιτεία δεν υπήρξε καμία μέριμνα μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι δενδροκαλλιέργειες σε μια περιοχή 2.000 περίπου στρεμμάτων, που γειτνιάζει με τον Πηνειό, στα Πλατανούλια του δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με μαρτυρίες των παραγωγών, οι δενδροκαλλιέργειες -κυρίως με οπωροφόρα- που διέφυγαν της καταστροφής από την πλημμύρα, παρότι τα πλημμυρικά ύδατα από την υπερχείλιση του Πηνειού έφτασαν μέχρι και τα τρία μέτρα ύψος, την άνοιξη του 2024 είχαν έντονες αναβλαστήσεις, άλλα μηδενική ως ελάχιστη ανθοφορία, με συνέπεια την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής της χρονιάς.  

Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε με επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατανουλίων στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 28.06.24 και στη συνάντηση που ακολούθησε στις 25.07.24 με τις διοικήσεις των δύο Συνεταιρισμών του χωριού υπήρξαν δεσμεύσεις για την επίλυση του πρωτόγνωρου προβλήματος και την αποζημίωση των παραγωγών.

Οι δενδροκαλλιεργητές τονίζουν ότι το συνολικό μέγεθος της ζημιάς από τις πλημμύρες διαπιστώθηκε και στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, στο επίκεντρο της εν λόγω έκτασης στις 14.01.24. Ωστόσο, πέρα από την απώλεια του φυτικού κεφαλαίου, και αντιμετωπίζοντας για πρώτη φορά τις συνέπειες των εκτεταμένων πλημμυρών στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο, ζητούν από την πολιτεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αποζημιώσεις για την απώλεια της παραγωγής τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε, πότε και πώς να αποζημιώσετε τους δενδροκαλλιεργητές της Λάρισας για την ολοκληρωτική απώλεια που υπέστησαν στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς μετά τον Daniel, από την δευτερογενή επίδραση των πλημμυρών στις δενδρώδεις καλλιέργειές τους;  

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

 ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΔΕΝΔΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Τα τελευταία χρόνια οι δενδροκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή και το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται ολοένα και συχνότερα προς την πολιτεία για να μπορέσουν να βρουν λύσεις και να επιβιώσουν.

Η κλιματική κρίση επιφέρει πρωτόγνωρες αρνητικές επιδράσεις στην ποσότητα και την ποιότητα των προϊόντων, η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση αύξησαν το κόστος παραγωγής, η αστάθεια στην ευρύτερη γειτονιά μας προκαλεί αναταράξεις στις αγορές που δέχονται τα προϊόντα μας και ο ανταγωνισμός -που δεν περιορίζεται πλέον στα ευρωπαϊκά σύνορα άλλα είναι περισσότερο διεθνής από ποτέ- είναι παράγοντες που προκαλούν κλυδωνισμούς στην παραγωγή και την πώληση των δενδροκομικών προϊόντων. Οι τιμές τους, από τις οποίες εξαρτάται άμεσα το εισόδημα των παραγωγών έχουν κατά κανόνα φθίνουσα πορεία και συνεπώς για πολλούς δενδροκαλλιεργητές υφίσταται σοβαρό θέμα επιβίωσης.

Η δενδροκομία, σε σχέση με τις εκτατικές καλλιέργειες, πλεονεκτεί στο ότι αυξάνει την πρόσοδο ανά στρέμμα. Στη χώρα μας το ηπιότερο κλίμα άλλα και οι μικρότερες σε μέγεθος εκμεταλλεύσεις ευνοούν την επέκτασή της. Ωστόσο, η πολυετής φύση της παραγωγής των δένδρων και το υψηλό κόστος για την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό, εμποδίζει τους δενδροκαλλιεργητές να είναι ευέλικτοι, να κάνουν γρήγορες διορθωτικές κινήσεις για την παραγωγή τους, να την αναδιαρθρώσουν, να αλλάξουν δενδρώδη καλλιεργούμενα είδη και να εσοδέψουν γρήγορα.

Σήμερα στην Θεσσαλία, η οικονομική πίεση που ασκείται στο εισόδημα των δενδροκαλλιεργητών από τις προαναφερόμενες συνθήκες, αυξήθηκε σημαντικά λόγω των ζημιών από τις πλημμύρες του Daniel και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές τους, όπως για παράδειγμα η απειλή ασθενειών σε πλημμυρισμένα ή γεμάτα με φερτά υλικά εδάφη. Συνεπώς, για τους δενδροκαλλιεργητές, υφίσταται επιτακτική η ανάγκη για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους με την αρωγή της πολιτείας.

Το 2022 ήταν η τελευταία χρονιά που προκηρύχθηκε σχετικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών μόνο για συνεταιριστικά σχήματα, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε με προϋπολογισμό 167 περίπου εκατ. ευρώ. Όμως, η απορροφητικότητά του δεν ήταν η αναμενόμενη καθώς δεν είχε την ευελιξία που ανέμεναν οι ωφελούμενοι παραγωγοί.

Εν κατακλείδι, οι δενδροκαλλιεργητές στη Θεσσαλία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οικονομική δυσπραγία στην οποία έχουν περιέλθει λόγω των συνθηκών στην αγορά για τα προϊόντα τους, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης -με τις άμεσες και έμμεσες ζημιές που αυτή προκαλεί ολοένα και συχνότερα- ζητούν από την πολιτεία να προβεί σε επιδοτούμενα και κυρίως ευέλικτα προγράμματα για να μπορέσουν να αναδιαρθρώσουν τις καλλιέργειές τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε ευέλικτες επιδοτούμενες δράσεις αναδιάρθρωσης δενδρωδών καλλιεργειών για την πληγείσα Θεσσαλία και πρωτίστως για τον νομό Λάρισας, προκειμένου οι δενδροκαλλιεργητές να μπορέσουν να εξέλθουν γρηγορότερα από την οικονομική δίνη που έχουν περιέλθει και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους στις υπάρχουσες συνθήκες;

Αθήνα,16 Ιανουαρίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2025»

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2025»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» έχει ευρεία κοινωνική αποδοχή, καθώς χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των κύριων κατοικιών και συμβάλει στην μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά. Ωστόσο, στην πρόσφατη προκήρυξη για το 2025, υφίστανται διαμαρτυρίες από σεισμόπληκτους συμπολίτες μας ότι κάποιοι εξ αυτών δεν απολαμβάνουν το ίδιο ποσοστό επιχορήγησης και θα πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληγέντες του σεισμού της 21ης Μαρτίου του 2021 στην Θεσσαλία, με επίκεντρο σε χωριά τις Ελασσόνας, εκφράζουν τις ενστάσεις τους διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις ειδικές κατηγορίες των ωφελουμένων, όπως οι υπόλοιποι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου και της Σάμου, παρότι υπάρχει σχετική παραπομπή στον επίσημο οδηγό του προγράμματος για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, που ανακοινώθηκε επίσημα στις 27 Δεκεμβρίου 2024. Όπως διατείνονται, το πρόβλημα εντοπίζεται στις λεπτομέρειες του οδηγού και πιο συγκεκριμένα στον πίνακα 2.2.2 που αφορά την επιχορήγηση ανά εισοδηματική κατηγορία. Ο μονός αστερίσκος για τους πληγέντες της Θεσσαλίας στον εν λόγω πίνακα παραπέμπει σε διευκρινήσεις για τους δικαιούχους ανά δημοτική κοινότητα, με βάση την ΚΥΑ 20875/Δ.Α.Ε.Φ.Κ.–Κ.Ε./Α325/04/10/2023, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με μια σειρά αποφάσεων, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά.

Ωστόσο, ανατρέχοντας σε αυτές τις αποφάσεις που αναφέρονται με τον αριθμό του ΦΕΚ, οι σεισμόπληκτοι χωριών του Δήμου Ελασσόνας, οι οποίοι είχαν βρεθεί στο επίκεντρο του σεισμού της 21ης Μαρτίου 2021, όπως το Μεσοχώρι, το Αμούρι, το Πραιτώρι κ.α., διαπιστώνουν ότι οι δημοτικές τους κοινότητες δεν αναγράφονται και εύλογα συμπεραίνουν ότι δεν είναι δικαιούχοι της αυξημένης επιχορήγησης που προβλέπεται για τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου, της Σάμου, αλλά ακόμη και του γειτονικού τους και επίσης σεισμόπληκτου Δαμασίου, του Δήμου Τυρνάβου.

Το ζητούμενο για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων χωριών του Δήμου Ελασσόνας, είναι να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις και διορθώσεις, ώστε να διασαφηνιστεί ότι δικαιούνται την ίδια επιχορήγηση ως σεισμόπληκτοι και ότι αντιμετωπίζονται ισότιμα με τους πληγέντες των άλλων σεισμόπληκτων περιοχών της χώρας για το πρόγραμμα «εξοικονομώ 2025».

 

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

  1. 1. Προτίθεστε να διερευνήσετε τις παρατηρήσεις των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας από τα χωριά της Ελασσόνας, τα οποία αποδεδειγμένα επλήγησαν από τον σεισμό του Μαρτίου του 2021 και να προβείτε στις απαραίτητες διευκρινήσεις ή άμεσες διορθωτικές ενέργειες, ώστε να δικαιούνται όλοι όσοι επλήγησαν από τον εν λόγω σεισμό την αυξημένη επιχορήγηση για το πρόγραμμα «εξοικονομώ 2025», αντίστοιχη με τους σεισμόπληκτους των υπόλοιπων περιοχών της χώρας;

 

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Οι σεισμοί τον Μάρτιο του 2021 προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές και κατοικίες στους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προώθησε μέτρα στήριξης των πληγέντων. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπροσώπους των σεισμοπαθών των συγκεκριμένων δήμων, μετά από 3 και πλέον χρόνια, υφίστανται ακόμη σκόπελοι και προβλήματα στις διαδικασίες για την αποκατάσταση των σπιτιών τους.
Προσφάτως, μετά από σύσκεψη στο δημαρχείο Τυρνάβου (18.11.2024) οι πληγέντες συνόψισαν τα προβλήματά τους σε συγκεκριμένο ψήφισμα, το οποίο επέδωσαν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (26.11.2024) και ενώπιον του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ κ. Θανάση Κοντογιώργη, στο περιθώριο εκδήλωσης της ΠΕΔ Θεσσαλίας στα Τρίκαλα (01.12.2024).
Οι πληγέντες αναφέρουν ότι ο κύριοι λόγοι που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων σπιτιών είναι οι καθυστερήσεις σε πολλά σημεία των διαδικασιών που απαιτούνται. Για σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί “κόκκινα” και έχουν κατεδαφιστεί από τους δήμους ή “κίτρινα” και έχουν επισκευαστεί από τους πολίτες, υφίστανται καθυστερήσεις στην χρηματοδότηση από το κράτος, παρότι οι διαδικασία των δικαιολογητικών έχει διεκπεραιωθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι πολίτες έχουν λάβει εγκρίσεις χρηματοδότησης-αποζημίωσης, όμως, δεν έχουν λάβει τα χρήματα που δικαιούνται και συνεπώς αδυνατούν να προχωρήσουν στις επόμενες φάσεις.
Επιπλέον, σημαντικό για τους πληγέντες είναι η αναθεώρηση προς τα άνω του ποσού της αποζημίωσης των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, καθώς οι τιμές στον κλάδο των κατασκευών από το 2021, έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Επίσης, για τα “κόκκινα” σπίτια, οι πληγέντες υποστηρίζουν ότι οι δήμοι αδυνατούν λόγω εκκρεμοτήτων στην χρηματοδότησή τους να ολοκληρώσουν την κατεδάφισή τους, με συνέπεια εκτός των καθυστερήσεων να εγείρονται και κίνδυνοι για την ασφάλεια και την υγεία όλων των κατοίκων.
Τέλος, μέρος των καθυστερήσεων οφείλεται σε ιδιοκτησιακά προβλήματα, την στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, άλλα και εκκρεμότητες πολεοδομικής φύσης στους οικισμούς, που δεν είναι στην κατεξοχήν αρμοδιότητα των πολιτών για να επιλυθούν. Τα ζητήματα αυτά εμποδίζουν την έγκαιρη κατάθεση ή την ολοκλήρωση των κατατεθειμένων φακέλων των πληγέντων στις αρμόδιες υπηρεσίες και εύλογα οι πολίτες ζητούν την παράταση των προθεσμιών για να μην μείνει κανείς εκτός διαδικασιών αρωγής.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.Υπάρχουν πράγματι καθυστερήσεις στην αποζημίωση των πληγέντων που έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες; Αν ναι τι προτίθεστε να πράξετε για να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες;
2.Υπάρχουν οφειλές προς τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας για την ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων των κόκκινων σπιτιών; Αν ναι ποιο το χρονοδιάγραμμα εξόφλησής τους;
3.Θα εξετάσετε την παράταση των προθεσμιών που ισχύουν για την υποβολή φακέλων και δικαιολογητικών για τους πληγέντες που αδυνατούν λόγω ιδιοκτησιακών ή πολεοδομικών ζητημάτων να ολοκληρώσουν το φάκελό τους στις αρμόδιες υπηρεσίες; Αν αυτό δεν είναι εφικτό σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να ξεπεραστούν υφιστάμενα προβλήματα και οι πληγέντες να μην απολέσουν το δικαίωμα αποζημιώσεων;

4.Προτίθεστε να αυξήσετε το ποσό της αποζημίωσης των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό για την κατασκευή κατοικιών, καθώς οι τιμές πρώτων υλών στον κλάδο των κατασκευών έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τις προ τριετίας τιμές;

Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2024

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...