Menu
A+ A A-

MAJIMOS

Λάρισα, 5 Απριλίου 2023

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο δελτίο ειδήσεων του astra tv
με τους δημοσιογράφους Μακη Θεοδωρου και Ιωάννα Μπουροπούλου


Καλησπέρα κ. Χαρακόπουλε. Τι κάνετε;

Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε λίγο όλοι μας. Πάμε σε εκλογές. Το λέγαμε και το ξαναλέγαμε τέσσερα χρόνια και συνέβη τελικά.

Έτσι είναι. Νομίζω ότι πιστώνεται αυτή η κυβέρνηση ότι εξήντλησε το συνταγματικό βίο της τετραετίας και αυτό είναι κάτι θετικό. Θα σας έλεγα μακάρι να αποτελέσει ένα προηγούμενο κύριε Θεοδώρου. Γιατί, δυστυχώς, στα χρόνια της μεταπολίτευσης ελάχιστες ήταν οι κυβερνήσεις που ολοκλήρωσαν τον κύκλο της τετραετίας. Και αυτό νομίζω είναι ένα αρνητικό για τη χώρα, γιατί όταν μία κυβέρνηση ολοκληρώνει τον βίο της, δημιουργεί μία συνθήκη σταθερότητας στην πολιτική ζωή. Η συζήτηση στην Ελλάδα την επομένη των εκλογών για πρόωρες εκλογές και βεβαίως για ανασχηματισμό, που είναι προσφιλές θέμα για όλους τους δημοσιογράφους, δημιουργεί αστάθεια, αναστάτωση, αβεβαιότητα. Ίσως θα πρέπει στην επόμενη αναθεώρηση του συντάγματος να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε έτι περαιτέρω την ολοκλήρωση του κύκλου των εκλογών, της πλήρους τετραετίας.

Κύριε Χαρακόπουλε, θεωρείτε ότι δεν δημιουργήθηκε αστάθεια όλο αυτό το διάστημα που μιλούσαμε για εκλογές και δεν βλέπαμε εκλογές;

Αυτό ακριβώς σας λέω. Μιλούσαμε για εκλογές, παρασυρμένοι από το κλίμα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Αλλά νομίζω ότι η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού επιβεβαιώθηκε στην πράξη -αυτό που από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε, ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Και αυτό βλέπουμε ότι γίνεται ουσιαστικά. Οι εκλογές είχε πει ότι θα γίνουν την άνοιξη του 2023, στο τέλος της άνοιξης, και θα γίνουν στις 21 Μαΐου.

Κύριε Χαρακόπουλε, δεν σας βγήκε σε καλό γιατί είχατε μεγάλη διαφορά το φθινόπωρο. Αν κάνατε εκλογές τότε θα τις κερδίζατε άνετα. Ενώ τώρα η διαφορά έχει μικρύνει.

Τότε θα μας κατηγορούσατε ότι είμαστε πολιτικάντηδες και ότι αξιοποιούμε τη χρονική συγκυρία για να κάνουμε εκλογές και τώρα…

Η αυτοδυναμία αυτή αμφισβητείται, δεν είναι…

Ο στόχος της αυτοδυναμίας παραμένει κύριε Θεοδώρου. Πράγματι μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών καταγράφηκε ένα πάγωμα στην κοινή γνώμη, υπήρξε μία αποστασιοποίηση από τα πολιτικά πράγματα. Αλλά βλέπετε ότι ενώ κάποιοι πολίτες ένιωσαν, αν θέλετε, ενοχλημένοι από το γεγονός ότι χρόνιες παθογένειες στον ΟΣΕ, φάνηκε εκ του αποτελέσματος δεν αντιμετωπίστηκαν και μετατοπίστηκαν στη γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων, αλλά δεν φαίνεται να καταγράφεται μία αύξηση στα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, οι έρευνες της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι όσο αποστασιοποιούμαστε χρονικά, όσο απομακρυνόμαστε από το συμβάν, και καταλαγιάζει αν θέλετε η συναισθηματική φόρτιση που υπήρξε στις πρώτες εβδομάδες -εύλογα-, τόσο περισσότερο δείχνει η Νέα Δημοκρατία ότι ανακάμπτει. Ήδη έχει καλύψει το 1/3 των απωλειών που είχαν καταγραφεί τις πρώτες μέρες και πιστεύω ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα τα διλήμματα που θα κληθούμε να απαντήσουμε στην κάλπη με την ψήφο μας. Και εκεί νομίζω ότι θα είναι συντριπτικό το πλεονέκτημα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί εμείς δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση αλλά την σύγκριση Η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται ότι επενδύει στην τοξικότητα, στην ένταση, σε χυδαίους χαρακτηρισμούς. Εμείς επιμένουμε στη σύγκριση του κυβερνητικού μας προγράμματος και του έργου που επιτελέσαμε αυτά τα τέσσερα σχεδόν χρόνια -κλείνουμε τετραετία- σε σχέση με τι έγινε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια που κυβέρνησαν οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Επενδύουμε στη θετική ατζέντα, στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα, αυτό που θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε στις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές και να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την έγκρισή του, για την ανανέωση της εντολής στη Νέα Δημοκρατία.

Κύριε Χαροκόπουλε, καλά είναι όλα αυτά. Όμως αύριο, μεθαύριο έχουμε Πάσχα. Το αρνί παίζει στα 13 με 14 ευρώ. Τα πράγματα είναι δύσκολα.

Μισό λεπτό, πού προκύπτει αυτό, γιατί νωρίτερα έβλεπα δελτία ειδήσεων, άκουγα ότι είναι στο 10, 11 ευρώ ο οβελίας αυτή την ώρα που μιλάμε.

Οι κρεοπώλες με τους οποίους συζητάμε αυτές τις μέρες, μας λένε για ένα τέτοιο νούμερο.

Μιλάμε για προβλέψεις ή για ότι ισχύει αυτή την ώρα που μιλάμε;

Όχι άμα πάω να πάρουμε ένα μπούτι αρνί, δεν ξέρω. Πηγαίνετε στο κρεοπωλείο εσείς ή στέλνετε τη γυναίκα σας;

Εγώ καταλαβαίνω να μιλήσουμε για τα προβλήματα της καθημερινότητας και το κατανοώ απόλυτα...

Ξέρετε και εσείς ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Δηλαδή πάτε σε εκλογές δεν ξέρω τι λένε οι δημοσκοπήσεις, γιατί ξέρετε καμιά φορά και οι δημοσκοπήσεις, όχι ότι το κάνουν επίτηδες οι άνθρωποι, αλλά από το τηλέφωνο ρωτάνε. Εντάξει, δεν είναι κάλπη η δημοσκόπηση. Πάτε σε εκλογική αναμέτρηση αυτή τη στιγμή με μία ακρίβεια που θερίζει έξω, θερίζει. Δεν σας ανησυχεί αυτό;

Μισό λεπτάκι. Ότι υπάρχει ακρίβεια, αυτό είναι μία πραγματικότητα που αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος μετά την ενεργειακή κρίση που καταγράφηκε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, της εκτίναξης των τιμών στα καύσιμα και συνεπακόλουθα σε μία σειρά από αγαθά και προϊόντα. Εγώ βλέπω τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας και της eurostat. Η eurostat λοιπόν μας λέει κύριε Θεοδώρου ότι ο πληθωρισμός στη χώρα έπεσε στο 5,4% τον προηγούμενο μήνα και είναι ο πέμπτος χαμηλότερος σε επίπεδο ΕΕ. Να δεχτώ ότι πράγματι η αποκλιμάκωση δεν είναι η ίδια στα τρόφιμα. Υπάρχει εκεί ένα ζήτημα και θα πρέπει να εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι έλεγχοι. Το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει μία προσπάθεια και με το λεγόμενο καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο λοιδορήθηκε, αλλά λειτούργησε θετικά προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμών. Αλλά τα πράγματα θέλω να πω ότι δεν είναι χειρότερα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αντιθέτως και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι και σε σχέση και με άλλες χώρες που η Ελλάδα έχει λίγο-πολύ τα ίδια δεδομένα είναι καλύτερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το πώς ο κόσμος τα φέρνει βόλτα με την καθημερινότητά του και ότι θα πρέπει να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Το προηγούμενο διάστημα άλλωστε κ. Θεοδώρου ξέρετε ότι δεχθήκαμε κριτική ότι ενδώσαμε και εμείς στον πειρασμό με τα επιδόματα, με το market pass, για την στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Όλα αυτά κινούνται προς την κατεύθυνση να στηριχθεί το εισόδημα του νοικοκυριού σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνούμε. Αυτά που έχουν τύχει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη πραγματικά ήταν πρωτόγνωρα. Κανείς δεν τα φανταζόταν, ότι θα είχαμε ενεργειακή κρίση, πόλεμο, πανδημία μεταναστευτική κρίση. Όλα αυτά, αναμφίβολα, δημιούργησαν μια σειρά από παρενέργειες που έχουν αντίκτυπο στην οικονομία. Η οικονομία μας τα πήγαινε πολύ καλύτερα, ήδη θυμόσαστε ότι τον πρώτο χρόνο, πριν ενσκήψει η πανδημία οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν πολύ μεγάλοι και σήμερα το γεγονός ότι μπορούμε και στηρίζουμε ευάλωτους συμπολίτες μας, το γεγονός ότι μπορέσαμε να αυξήσουμε κατά 20% τον κατώτατο μισθό σε σχέση με το 2019, να δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η οικονομία άντεξε, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υπερδιπλάσιοι του μέσου ευρωπαϊκού όρου και ότι το τουριστικό προϊόν απέδωσε πολύ περισσότερα από ότι αναμέναμε, και επενδύουμε ακόμη περισσότερα αν θέλετε και στην τρέχουσα τουριστική περίοδο. Σε αυτή τη χρονιά ευελπιστούμε να έχουμε ρεκόρ όχι μόνο αφίξεων, αλλά κυρίως εσόδων. Από τον κόσμο που έρχεται και το εισόδημα που διαθέτει τον χρόνο που βρίσκεται ως τουρίστας στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα της φορολόγησης μέσω του ΦΠΑ, της κατανάλωσης, της αποκόμισης έτσι εσόδων στα κρατικά ταμεία για να μπορέσουμε να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική, να στηρίξουμε πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, να δώσουμε αυξήσεις εκεί που πραγματικά χρειάζονται.

Τώρα μην το δένετε και κόμπο για τους τουρίστες γιατί εμείς θα έχουμε εκλογές.

Οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα.

Πόσες εκλογές θα έχουμε;

Νομίζω ότι θα έχουμε δύο εκλογές. Νομίζω ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι δεδομένος. Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άφησε αυτή την νάρκη της απλής αναλογικής στην χώρα. Το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα στη δύσκολη γειτονιά που βρίσκεται και με τις προκλήσεις που έχει απέναντί της, τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζουμε, είναι αστάθεια και αβεβαιότητα. Και δυστυχώς, η απλή αναλογική παράγει αστάθεια και αβεβαιότητα. Δείτε τη γειτονιά μας, στη Βουλγαρία μέσα σε δύο χρόνια είναι η πέμπτη φορά που πάνε σε εκλογές γιατί έχουνε δυστυχώς και αυτοί τη νάρκη της απλής αναλογικής και δεν μπορούν να την απενεργοποιήσουν. Εμείς, ευτυχώς, είχαμε τη δυνατότητα να την απενεργοποιήσουμε. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που θα δώσει τη δυνατότητα, πιστεύω, σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά είναι πολύ σημαντικό και θα επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό για τους τηλεθεατές μας, το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης να είναι τέτοιο,που θα διασφαλίσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η πρώτη δύναμη με διαφορά, έτσι ώστε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να ξεκαθαρίσει και πώς θα κυβερνήσει αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία. Άρα την πρώτη Κυριακή ψηφίζουμε ποιος θα κυβερνήσει και στη δεύτερη Κυριακή ψηφίζουμε πώς θα κυβερνήσει, αν θα είναι αυτοδύναμη…

Το 32 είναι ένα καλό νούμερο, είναι μία καλή αφετηρία ή είναι πολύ χαμηλό;

Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να είναι πολύ καλύτερο το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και θα είναι ένας βατήρας που θα μας δώσει τη δυνατότητα να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση…

Αν είναι κάτω από 32 για τη Νέα Δημοκρατία είναι θέμα;

Όλα αυτά είναι σε συνάρτηση και με τα αποτελέσματα που θα έχουν τα άλλα κόμματα και πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση κ. Θεοδώρου. Θα ήταν επιπόλαιο να σας πω οποιοδήποτε νούμερο αυτή την ώρα εάν δεν έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης σε σχέση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Νομίζω, όμως, ότι όσο οδεύουμε προς τις εκλογές και γίνονται πιο ξεκάθαρα τα διλήμματα στα οποία θα κληθούμε με την ψήφο μας ως πολίτες να απαντήσουμε τόσο περισσότερο θα ενισχύεται το ρεύμα προς την Νέα Δημοκρατία, το ρεύμα προς τη σταθερότητα. Γιατί η άλλη πλευρά το μόνο που έχει να προσφέρει είναι αβεβαιότητα, σύγχυση, αστάθεια. Το τρίτο κόμμα, μάλιστα, που υποτίθεται ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ως ρυθμιστής της πολιτικής κατάστασης στη χώρα, της πολιτικής ζωής, παρουσιάζει ως «άγνωστο Χ» τον προτεινόμενο ως πρωθυπουργό. Αρνείται να δεχθεί ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, όπως συμβαίνει σε όλο τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, θα είναι αυτός που θα έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αυτός θα είναι ο πρωθυπουργός που θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου. Αλλά, όπως σας είπα και νωρίτερα, λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, όχι μόνο της απουσίας κουλτούρας συνεργασίας στη χώρα, κάποια στιγμή ενδεχομένως να την αποκτήσουμε, αλλά το γεγονός ότι ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσεων και προκλήσεων, οι οποίες διαδέχονται η μία την άλλη, επιβεβαιώνει την ανάγκη ισχυρής, σταθερής κυβέρνησης η οποία θα μπορεί να λειτουργεί με γρήγορα αντανακλαστικά. Το έχω ξαναπεί, σκεφτείτε να είχαμε την εισβολή -απόπειρα εισβολής ήταν αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο- και να έχουμε μία κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία μπορεί να έχει και διαφορετικές αποχρώσεις, αν θέλετε, απόψεις, στο σύστημα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Λοιπόν, πριν αποφασίσουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα είχαν ήδη εισβάλει οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εξωθούνταν από τις τουρκικές αρχές στον Έβρο για να εισέλθουν στην Ελλάδα προκειμένου να προκαλέσουν αστάθεια στη χώρα και βεβαίως να ασκήσουν ποικίλες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικότερα. Άρα, λοιπόν, εκείνο που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα, να δούμε τα μείζονα διακυβεύματα που έχουμε μπροστά μας και εκείνο που χρειαζόμαστε, και είναι το στοίχημα της επόμενης τετραετίας όπως έχει δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Δημοκρατία, είναι περισσότερες δουλειές και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Θα είναι μία τετραετία αποκατάστασης μισθών και συντάξεων η τετραετία που έχουμε μπροστά μας. Βεβαίως, μέσω, όχι δανεισμού, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και υποθήκευε το μέλλον των επόμενων γενεών και το πληρώσαμε πολύ αυτό την προηγούμενη δεκαετία, αλλά της παραγωγής πραγματικού πλούτου μέσα από ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με τη φορολόγηση των οποίων, μπορούμε να έχουμε όπως σας είπα τις οικονομικές εκείνες δυνατότητες για να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά, να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην κοινωνική πολιτική που είναι τόσο αναγκαία.

Φαντάζεστε πάντως, η απλή αναλογική να λειτουργήσει έτσι ώστε να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – Βαρουφάκη; Είναι ένα ενδεχόμενο. Μάλιστα, ακόμα και ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή είπε ότι βγαίνουν τα νούμερα, ότι μαθηματικά τουλάχιστον, μπορεί να έχουμε και κάτι τέτοιο. Αυτό για τον πρωθυπουργό και για τη Νέα Δημοκρατία, τι θα σήμαινε;

Πολύ καλά κάνετε και το θέτετε κ. Θεοδώρου, για να το ακούσουνε και οι τηλεθεατές μας και να αντιληφθούν πόσο κρίσιμη είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση, διότι, επειδή ακριβώς θεωρούμε ότι θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, μπορεί, είτε να μην προσέλθουν στην κάλπη, για να μη χαλάσουν το Σαββατοκύριακό τους, είτε κάποιοι να πούνε, ότι αφού είναι χαλαρή η ψήφος, μπορώ να στείλω και ένα άλλο μήνυμα, ψηφίζοντας ένα κόμμα διαμαρτυρίας. Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία να προσέλθουν στην κάλπη, όσοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα αυτής της αναμέτρησης και όσοι θεωρούν ότι η Ν.Δ. είναι η πολιτική δύναμη, εκείνη που μπορεί να κρατήσει σταθερά το πηδάλιο της χώρας, διότι πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος της τερατογένεσης, μιας ετερόκλητης συμμαχίας των ηττημένων, εάν τα τρία κόμματα της αξιωματικής και της ήσσονος αντιπολίτευσης, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής και με το κόμμα Βαρουφάκη, μπορούν να συγκεντρώσουν 45%. Εάν έχουν 45%, τότε υπάρχει η πιθανότητα να έχουν μια οριακή πλειοψηφία εκατόν πενήντα μίας εδρών και να σχηματίσουν κυβέρνηση, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την πορεία της χώρας. Θα είναι νομίζω ένα εφιαλτικό σενάριο και γι’ αυτό ακριβώς, έχει πολύ μεγάλη σημασία, να μη λείψει και η τελευταία ψήφος από την κάλπη της πρώτης Κυριακής, που θα ξεκαθαρίσει ποιός θα είναι αυτός που θα κυβερνήσει τη χώρα. Και θα είναι τερατογένεση, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, εάν το πρώτο κόμμα, που όπως όλα δείχνουν, θα είναι η ΝΔ -εγώ δε θέλω να προδικάσω την ψήφο κανενός και το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά νομίζω ότι σε αυτό συγκλίνουν όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης. Από τη στιγμή που η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα, σε αυτήν θα πρέπει να είναι πρωτίστως η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και όχι σε μια ετερόκλητη συμμαχία -όπως είπα– των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό πιστεύω λοιπόν, ότι δεν πρέπει να λείψει κανείς από την κάλπη, έτσι ώστε να προδικαστεί το αποτέλεσμα, που θα οδηγήσει στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με έναν ισχυρό βατήρα που θα δώσει αυτοδυναμία στη ΝΔ.

Τώρα, πριν κλείσουμε τη συζήτηση, έχουμε και σταυρό σε αυτές τις εκλογές και είναι και σημαντικός ο σταυρός. Είστε εκλεγμένος πόσες φορές;

Θυμίζει λίγο το Γολγοθά που θα περάσουμε και τη Μεγάλη εβδομάδα, κυριολεκτικά και εμείς ως εσταυρωμένοι…

Έτσι νιώθετε; Είναι δύσκολα;

Κοιτάξτε, οι πολίτες της Λάρισας με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους από τις εκλογές του 2004 κ. Θεοδώρου και από τις εκλογές του 2007, με εκλέγουν και πρώτο σε σταυρούς προτίμησης και στον νομό και σε επίπεδο Θεσσαλίας. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη αυτή και νομίζω ότι με την πολιτική μου διαδρομή, προσπαθώ κι εγώ να είμαι άξιος της εμπιστοσύνης τους. Γνωρίζετε ότι όποτε χρειάστηκε, δε δίστασα να συγκρουστώ ακόμη και με κυβερνήσεις τις οποίες υπηρέτησα, προκειμένου να προασπίσω τα συμφέροντα των ανθρώπων του τόπου μου, όποτε πίστευα ότι αυτά ήτανε δίκαια και εύλογα. Γνωρίζετε, δεν είναι και πολλά τα παραδείγματα στα χρόνια της μεταπολίτευσης, ότι παραιτήθηκα από αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν διεφώνησα με την πολιτική εκείνη, που ουσιαστικά υπαγόρευε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ τότε. Αλλά, τέλος πάντων, το ζητούμενο είναι στην εκλογική αναμέτρηση που έχουμε μπροστά μας, οι πολίτες να κάνουν τη σωστή επιλογή. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, δεν χρειάζεται περιπέτειες. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι αστάθεια στη δύσκολη αυτή συγκυρία που περνούμε. Και νομίζω ότι από τη στιγμή που θα κάνουν την επιλογή του ψηφοδελτίου της Ν.Δ. θα κάνουν και την επιλογή μεταξύ των τριών σταυρών που έχουν και του Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Πόσο χρονών είστε κύριε Χαρακόπουλε;

Είμαι γεννηθείς το 1968. Μπήκαμε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη βουλή το 2004 και ανήκουμε και στην ίδια γενιά. Και ο πρόεδρος είναι του 1968, με περνάει λίγους μήνες. Οπότε τον Οκτώβριο, θα μπω στα πενήντα πέντε.

Καλή δύναμη και καλό Πάσχα. Αν και πιθανότατα να τα ξαναπούμε, να δούμε πώς θα κινηθεί η επικαιρότητα.

Να είστε καλά.

Ευχαριστούμε πολύ.

Καλή Ανάσταση, με υγεία σε όλους μας, καλό Πάσχα. Έχουμε μπροστά μας, μια μακρά προεκλογική περίοδο και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε και πιο συγκεκριμένες προτάσεις, μια συζήτηση, αν θέλετε θεματική για τα ζητήματα που αφορούν και τους αγρότες μας. Νωρίτερα, είχα σήμερα μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, μετά τις ζημιές που είχαμε από τον παγετό των τελευταίων ημερών του Μαρτίου, που έπληξε ιδιαίτερα δενδροκαλλιέργειες…

Έχουμε κάποιο νέο;

Ναι. Θα ενταθούν οι εκτιμήσεις, προκειμένου να έχουμε και γρήγορα αποζημιώσεις και θα έχουμε και ευχάριστα επίσης, μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα, θα έχουμε αποζημιώσεις για ζημιές που είχαμε μέσα στην προηγούμενη χρονιά, το 2022.

Πάντως, αυτές τις ζημιές στην Αγιά, κεράσια, μήλα, δεν τις περίμεναν, ήταν κάτι που αυτόν τον καιρό τουλάχιστον, δεν το περίμενε κανείς. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά, επιμένουν οι αγρότες.

-Κύριε Θεοδώρου, αυτό που ζούμε πραγματικά, δεν είναι ο κανόνας, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι έχουμε περάσει από την εποχή που μιλάγαμε γενικώς περί κλιματικής αλλαγής. Εδώ μιλούμε πραγματικά για κλιματική κρίση και αυτό θα πρέπει να το θέσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην Ε.Ε. γιατί και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, σχεδιάστηκε σε προηγούμενες εποχές και πολλές φορές αδυνατεί να αποζημιώσει όπως πρέπει τους παραγωγούς που πλήττονται. Το επόμενο στοίχημα, κατά τη γνώμη μου, θα είναι η αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, προκειμένου να συμπεριλαμβάνει όλους αυτούς τους κινδύνους που πολλές φορές δεν αποζημιώνονται και να ζητήσουμε και ένα γενναιότερο πακέτο στήριξης, σε επίπεδο Ε.Ε. έτσι ώστε, ει δυνατόν, να είναι και επιδοτούμενα τα ασφάλιστρα, μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον πρωτογενή τομέα, γιατί είναι πια, αλλεπάλληλες οι ζημιές και οι καταστροφές. Φανταστείτε ότι πέρυσι, δόθηκαν ως αποζημιώσεις από τον Οργανισμό γεωργικών ασφαλίσεων, ποσά που είναι υπερδιπλάσια των ασφαλίστρων που έχουν δώσει τη χρονιά εκείνη, οι αγρότες. Και αυτό μπόρεσε να γίνει πράξη, ακριβώς λόγω της στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύννομα βέβαια, με ενημέρωση των ευρωπαϊκών οργάνων, για να μην έχουμε αυτά που περάσαμε στο παρελθόν, με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη» και τις παραπομπές της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλά, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, που συνιστά πια, η κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε και την ανάγκη, η λύση να δοθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Εγώ ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtu.be/7EAld2oMzXw

back to top