Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2022

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗΝ «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»
& ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟ


-Έχουμε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο, Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτή ταυτόχρονα Λάρισας, της Ν.Δ. Κύριε Χαρακόπουλε καλημέρα σας.

-Καλημέρα. Καλημέρα στους όπου γης ακροατές μας.

-Υποθέτω σας βρίσκουμε στη βουλή. Μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη –να ξεκινήσουμε από εκεί– η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ίσως η πλέον σημαντική συζήτηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην ελληνική βουλή.

-Έτσι είναι, αλλά η φετινή συζήτηση του προϋπολογισμού, καθώς είναι η τέταρτη συζήτηση προϋπολογισμού αυτής της κυβέρνησης, έχει και έναν χαρακτήρα απολογιστικό του έργου που έγινε στα τρεισήμισι αυτά χρόνια και βεβαίως, μια ευκαιρία συγκρίσεων με το έργο και τις μέρες της προηγούμενης διακυβέρνησης.

-Θα μιλήσετε και εσείς υποθέτω σε αυτή τη διαδικασία.

-Προφανώς! Έχω εγγραφεί και θα μιλήσω.

-Εμείς όμως εδώ, σας θέλουμε περισσότερο για τη δεύτερη ιδιότητά σας ως Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Βρεθήκατε στη Ρουμανία τις προάλλες, με αυτή σας την ιδιότητα, είχατε συναντήσεις με το κοινοβούλιο της χώρας, με βουλευτές Ορθόδοξους και ελληνικής καταγωγής μάλιστα, είχατε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ρουμανικής Βουλής, θα μας δώσετε ένα στίγμα αυτών των επαφών;

-Ήταν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσκεψη. Η Ρουμανία είναι μια κατά βάση Ορθόδοξη χώρα, με την οποία έχουμε άριστες σχέσεις. Βρεθήκαμε εκεί με αφορμή τη διεθνή καμπάνια που έχουμε αναλάβει ως Δ.Σ.Ο. για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας και της μετατροπής της σε τζαμί από την τουρκική ηγεσία, στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης της θρησκείας, που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια στη γείτονα χώρα. Αλλά με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας μας, ζήτησα και οργανώθηκε από τις ρουμανικές αρχές με άψογο τρόπο, μια επίσκεψη-προσκύνημα στο Δραγατσάνι πρώτα απ’ όλα, γιατί, από εκεί, από τη Μολδοβλαχία, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Ιερό Λόχο. Και πραγματικά και οι ρουμανικές αρχές τιμούν το γεγονός αυτό, υπάρχει ένας οβελίσκος που έχει τοποθετηθεί εκεί σε ανάμνηση της μάχης και της θυσίας των Ιερολοχιτών, όπου καταθέσαμε στεφάνι. Υπήρχε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών, επίκαιρη ομιλία δική μου, επιμνημόσυνη δέηση από τη Ρουμάνικη Ορθόδοξη εκκλησία. Ήταν εκεί συνάδελφοι βουλευτές από το ρουμανικό κοινοβούλιο, βεβαίως ο ελληνικής καταγωγής, ο υπερδραστήριος βουλευτής Ντράγκο Ζήσοπολ -Ζησόπουλος στα ελληνικά- και ο δήμαρχος της πόλης. Ήταν μια συγκινητική, θα έλεγα, εκδήλωση και μάλιστα επισκεφθήκαμε και το πεδίο μάχης του Δραγατσανίου, που είναι σήμερα ένας εντυπωσιακός αμπελώνας, όπου η Ένωση Ελληνικών Κοινοτήτων Ρουμανίας, έχει αγοράσει ένα τμήμα του αμπελώνα αυτού και έχει αναγείρει μια εκκλησία, την οποία προτίθενται να την εγκαινιάσουν ως ναό αφιερωμένο στην Του Θεού Σοφία. Έναν ναό ακόμη της Αγάς Σοφίας, που μαρτυρά και αυτό το γεγονός ότι και στις μέρες μας αναγείρονται ναοί αφιερωμένοι στη Σοφία του Θεού, το βαθύ αποτύπωμα που έχει η Αγία Σοφία σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο.

-Συμπληρώνονται και τριάντα χρόνια, της ΔΣΟ το 2023…

-Βεβαίως και με αφορμή αυτό, κάλεσα στην Αθήνα στην επετειακή εκδήλωση και τον πρόεδρο της Βουλής της Ρουμανίας, ο οποίος μας δέχτηκε σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο, που έγινε την περίοδο Τσαουσέσκου, για την ανέγερση του οποίου γκρεμίστηκαν εκκλησίες, συναγωγές, ιστορικά κτίρια…

-Δεν έμεινε τίποτα είναι αλήθεια και πολλές κατοικίες…

-…πάρα πολλές, πάρα πολλές, νομίζω το είκοσι τοις εκατό της ιστορικής πόλης αν δεν κάνω λάθος. Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το γεγονός που επισήμανε ο εκπρόσωπος του Ρουμάνου Προέδρου, ο οποίος είναι και ο ίδιος ακαδημαϊκός, ότι παρουσιάζουμε τον τόμο για την Αγία Σοφία, σε ένα κτίριο που χτίστηκε ως «ναός της αθεΐας», από το καθεστώς Τσαουσέσκου.

-Το δεύτερο μεγαλύτερο κτίριο στον κόσμο και εντυπωσιακό βέβαια, όσοι έχουν πάει Βουκουρέστι και το έχουν δει. Νομίζω ότι ήταν και ένα ποτάμι, το οποίο το έθαψαν προκειμένου να δημιουργηθεί δρόμος, αυτή η τεράστια λεωφόρος που βλέπει το κτίριο…

-Αλλοιώθηκε πάντως, ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης και χάθηκε ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Σε αυτή την εκδήλωση, λοιπόν, στην παρουσίαση που κάναμε στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ήτανε ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ήταν πολλοί βουλευτές, όχι μόνο του ρουμανικού κοινοβουλίου, αλλά ήταν και βουλευτές που ήρθανε από Ορθόδοξες χώρες και δη από τη Μ. Ανατολή. Είχαμε βουλευτές από την Αίγυπτο, από την Παλαιστίνη και από τις γειτονικές χώρες, από τη Γεωργία και βεβαίως από την Ελλάδα. Είναι σημαντικό ότι ήταν πολλοί άνθρωποι που επηρεάζουν, που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα ρουμάνικα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κάλυψαν την εκδήλωση, ζήτησαν να τους παραχωρήσουμε συνεντεύξεις. Ήταν εκεί πολλά παιδιά της ελληνικής ομογένειας -και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι συνεχίζεται η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Μάλιστα, κατά ευτυχή συγκυρία κατά την εκεί παρουσία μας, στην ελληνική πρεσβεία, στο σπίτι της Ελλάδος, υπήρξε μια εκδήλωση για την παρουσίαση ενός βιβλίου, της ακαδημαϊκού Φιλίτη, το «Ελληνικό Βουκουρέστι», που είχα την τιμή να προλογίσω και να επαινέσω ιδιαίτερα το έργο που επιτελεί εδώ και 31 χρόνια, ο εκδοτικός οίκος «Ομόνοια», μιας σημαντικής Νεοελληνίστριας Ρουμάνας, της Έλενας Λάζαρ, η οποία δημιούργησε αυτό τον εκδοτικό οίκο, που εκδίδει ποιοτικά βιβλία, σημαντικές μεταφράσεις Ελλήνων ποιητών, συγγραφέων και λογοτεχνών. Έχουν εκδοθεί «Τα άπαντα» του Καβάφη, έχουν εκδοθεί στη ρουμανική γλώσσα και στην ελληνική, έργα του Καζαντζάκη και πραγματικά μέσω αυτής της δράσης, του πολιτιστικού αυτού έργου που επιτελείται από τις εκδόσεις «Ομόνοια», νομίζω ότι προάγονται περαιτέρω οι Ελληνο-Ρουμανικές σχέσεις, που κρατούν βέβαια αιώνες.

-Υπάρχει έντονο και το οικονομικό αποτύπωμα στη Ρουμανία κύριε Χαρακόπουλε, το ξέρετε πολύ καλά και εσείς.

-Βεβαίως, το οικονομικό αποτύπωμα είναι πολύ έντονο, επίσης από τους Βυζαντινούς και Οθωμανικούς χρόνους στις Παραδουνάβιες ηγεμονίες. Οι ηγεμόνες ήταν Φαναριώτες και είχαν πολύ έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα οι Έλληνες, ιδιαίτερα στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, σε κοινότητες όπου άνθισε ο ελληνισμός, στη Βράϊλα, στην Κωνστάντζα και στο Βουκουρέστι, βεβαίως, πρωτίστως. Αυτή την παράδοση τη συνεχίζει και σήμερα, μετά την κατάρρευση του κομουνιστικού καθεστώτος και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, πολλώ δε μάλλον, μετά την ένταξη της Ρουμανίας στην ΕΕ, στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται πολύ έντονα στη Ρουμανία,.
Μάλιστα, επισκεφτήκαμε και την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που ανεγέρθηκε το 1899 από έναν Κεφαλλονίτη ευπατρίδη, εθνικό ευεργέτη, τον Παναγή Χαροκόπο και νομίζω είναι μοναδική, ίσως, εκκλησία, γιατί συνδυάζει κύριε Διονυσόπουλε, Αρχαιοελληνικά χαρακτηριστικά εξωτερικά, είναι ένας ναός με κίονες που παραπέμπει σε ναό της αρχαίας Ελλάδας…

-Έχω την τύχη να τον έχω δει κύριε Χαρακόπουλε οπότε έχω άποψη. Όντως είναι εντυπωσιακός.

-…και στο εσωτερικό του είναι ένας βυζαντινός ναός.

-Είναι απίστευτο, δεν έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο και δεν ξέρω και αν υπάρχει κιόλας.

- Πραγματικά και εγώ εντυπωσιάστηκα. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα, δεν είχε ξανατύχει να δω κάτι αντίστοιχο και δείχνει τελικά πόσο αυτός ο τόπος, ο μικρός, ο μέγας, που λέει και ο ποιητής, που είναι η Ελλάδα και αυτός ο μικρός λαός, απ’ όπου πέρασε αφήνει έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα.

-Υπάρχει κάποια περιοδεία, για το επόμενο χρονικό διάστημα, κάποια συνάντηση;

-Συνεχίζοντας αυτήν τη διεθνή καμπάνια που έχουμε ξεκινήσει, σε συνέχεια της παρουσίασης που κάναμε στη Βενετία στο Διεθνές Βυζαντινολογικό συνέδριο, ακολούθως στην Καρλσρούη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, την επίδοση στον Πάπα Φραγκίσκο στην Αγία έδρα, στη Ρώμη, στον Οικουμενικό Πατριάρχη, βεβαίως, έχουμε δώσει τον τόμο σε προκαθημένους, την παρουσίαση σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις, σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά τις γιορτές –πρώτα ο Θεός– να παρουσιάσουμε τον τόμο στη γερμανική του έκδοση, στη Βασιλεία της Ελβετίας. Στα άμεσα σχέδια είναι αυτό και βεβαίως υπάρχει ένας προγραμματισμός, τον οποίο θέλω να πιστεύω θα μπορέσουμε να τον υλοποιήσουμε, αν και φαίνεται ότι οδεύουμε σε μια προεκλογική περίοδο από το νέο έτος.

-Ούτως ή άλλως, δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνονται και πρόωρες εκλογές, απ’ ότι φαίνεται, λένε οι πληροφορίες, κανείς δεν ξέρει, ή οι εκτιμήσεις αν θέλετε καλύτερα…

-Κοιτάξτε, όταν περάσουν τα τρεισήμισι χρόνια και μπαίνουμε πια στο τελευταίο εξάμηνο, δε νομίζω πως είναι πρόωρες εκλογές, αν θα γίνουν ένα-δυο μήνες πριν. Είναι ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του συνταγματικού βίου μιας κυβέρνησης.

-Κύριε Χαρακόπουλε, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία μας.

-Εγώ σας ευχαριστώ! Καλά Χριστούγεννα σε όλους τους ακροατές μας και καλή χρονιά με υγεία πάνω απ’ όλα.

-Επίσης! Να είστε καλά.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/h-dSr8LrTaw

back to top