Menu
A+ A A-

Μάξιμος Βουλή tv 1

Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη ΒΟΥΛΗ TV
και στην “Πρωινή Επισκόπηση”
με τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου

ΠΕΓΚΟΣ: Νομίζω Λουκία, μέρες αγιοσύνης τώρα, αρκετά με τον προϋπολογισμό και με τα πολιτικά, να πάμε στον Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή της Ν.Δ. στον νομό Λαρίσης. Καλώς ήρθατε, καλημέρα.

Καλημέρα και καλά Χριστούγεννα να πούμε εκ προοιμίου αφού μπαίνουμε σε εορταστικό κλίμα πια.

ΠΕΓΚΟΣ: Βεβαίως, επειδή είναι Διακοινοβουλευτική η Επιτροπή και είμαστε και κανάλι Βουλής, να το συνδέσουμε και με την πολιτική, γιατί νομίζω ότι η Επιτροπή αυτή είναι ένα σημαντικό διπλωματικό βήμα.

Αναμφίβολα είναι ένα forum στο οποίο μπορεί να ασκηθεί κοινοβουλευτική και θρησκευτική διπλωματία. Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας όπως ξέρετε, ιδρύθηκε το 1993, επί των ημερών του αειμνήστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και το ιδρυτικό μας συνέδριο ήταν στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, ακριβώς μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού. Διότι τότε, ορθώς, διεγνώσθη ότι υπάρχει μια μεγάλη ενδοχώρα λαών οι οποίοι μοιράζονται με εμάς κοινό πολιτιστικό υπόβαθρο, κοινή ορθόδοξη πίστη και κοινές παραδόσεις. Με αυτούς τους λαούς, για πολλές δεκαετίες, λόγω των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, δεν υπήρχε η δυνατότητα στενότερης επικοινωνίας και συνεργασίας και γι’ αυτό δημιουργήθηκε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, για τη στενότερη συνεργασία με όλους αυτούς τους Ορθόδοξους λαούς του πρώην ανατολικού “μπλοκ”, για την ανάδειξη των κοινών πολιτιστικών στοιχείων που μας συνδέουν: η Ορθόδοξη πίστη, η Ορθόδοξη κληρονομιά, αλλά και οι κοινές Χριστιανικές αξίες, πώς θα αναδειχθούνε στη Γηραιά ήπειρο, στην Ευρώπη, γιατί είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και βεβαίως στους στόχους μας είναι ο Διαθρησκειακός και ο Διαπολιτισμικός διάλογος. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία, σε διάλογο, όχι μόνο με άλλα δόγματα και ομολογίες, με τους Καθολικούς νομοθέτες ή με τους Προτεστάντες, αλλά και με το ήπιο Ισλάμ, στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε την ανάγκη κοινής, ειρηνικής συνύπαρξης ιδιαίτερα στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

ΠΕΓΚΟΣ: Επισκεφτήκατε και με Ρώσους βουλευτές, τον τάφο του Καποδίστρια.

Βρεθήκαμε αυτές τις μέρες στην Κέρκυρα για τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Συμμετείχανε Ορθόδοξοι βουλευτές από δέκα χώρες, -ήταν η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των προέδρων και των εισηγητών των επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Ορθοδοξίας. Ήταν βουλευτές από τη Ρωσία, από τη Ρουμανία, από τη Σερβία, από την Αλβανία, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Συρία και δεν ξέρω αν ξεχνώ κάποιες χώρες. Επιλέξαμε να γίνει, όπως είπατε στην Κέρκυρα και να επισκεφτούμε και τον τάφο του πρώτου Κυβερνήτη, ακριβώς γιατί φέτος γιορτάζουμε τα διακόσια χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, της εξέγερσης κατά του Οθωμανικού ζυγού, αλλά είναι και έτος φιλίας με τη Ρωσία, κοινό έτος Ιστορίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Θέλαμε να αναδείξουμε αφ’ ενός το γεγονός ότι οι Έλληνες ήμασταν οι πρώτοι Ορθόδοξοι των Βαλκανίων που εξεγέρθηκαν απέναντι στον αλλόθρησκο οθωμανικό ζυγό, η Κέρκυρα είναι ο γενέθλιος τόπος, αλλά εκεί βρίσκεται και η τελευταία κατοικία, όπως είπατε και ο τάφος του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος του Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος ήταν φλογερός πατριώτης, ήταν θρησκευόμενος, πιστός Ορθόδοξος χριστιανός, δολοφονήθηκε έξω από την εκκλησία, Κυριακή, πηγαίνοντας στην εκκλησία, αλλά ήταν και ένας άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες με ιδιαίτερη παιδεία, που πίστευε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Ταυτόχρονα, εκείνες τις μέρες γιορτάζονταν και ο πολιούχος της Κέρκυρας, που είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας και αυτό έχει επίσης μια αξία να το πούμε, γιατί ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ένας Άγιος των πρώτων αιώνων, της ενωμένης Χριστιανοσύνης και εμείς προάγουμε, υποστηρίζουμε τον διαθρησκειακό διάλογο, πιστεύουμε ότι –βεβαίως αυτό είναι δουλειά των Εκκλησιών, οι Εκκλησίες θα βρούνε τις δογματικές διαφορές και πώς αυτές μπορούνε να ξεπεραστούνε-, εμείς οφείλουμε ως πολιτική, Διακοινοβουλευτική οργάνωση που είμαστε, να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία όλων των Χριστιανικών λαών, όλων των Κοινοβουλευτικών που έχουμε κοινό, χριστιανικό υπόβαθρο. Γιατί κακά τα ψέματα κ. Πέγκο, οι τρομοκράτες του ISIS που μέχρι εχθές σφαγιάζανε Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή, δε ρωτούσαν αν είναι ορθόδοξος, καθολικός ή προτεστάντης. Άρα, έχουμε κοινές προκλήσεις, τις οποίες θα πρέπει από κοινού να αντιμετωπίσουμε και για να τις αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να έχουμε ένα σοβαρό υπόβαθρο διαλόγου και συνεννόησης μαζί και με τους άλλους χριστιανικούς λαούς με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές αξίες.

ΓΚΑΤΣΟΥ: Για το επόμενο διάστημα τι προγραμματίζετε με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας;

Μας απασχόλησε πάρα πολύ το ζήτημα του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Έχει ξεκινήσει από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αυτός ο οργανωμένος διάλογος, ήταν ένα ζήτημα που μας απασχόλησε στην προηγούμενη Γενική μας Συνέλευση που έγινε στην Κρήτη -και να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά το Κανάλι της Βουλής που παρακολούθησε στενά τις εργασίες μας και τις ανέδειξε. Υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός αν στη συζήτηση αυτή θα αναδειχθεί αυτό το κοινό υπόβαθρο για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, που είναι οι χριστιανικές αξίες. Δυστυχώς, δεν έχουμε ενθαρρυντικά δείγματα γραφής. Μάλιστα, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και συζητήθηκε έντονα στην Κέρκυρα, στις εργασίες μας, αυτό το κείμενο εργασίας που είδε το φως της δημοσιότητας με την εισήγηση της Μαλτέζας Επιτρόπου, που μεταξύ άλλων έλεγε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί η ευχή “Καλά Χριστούγεννα” από το ουδέτερο “Καλές γιορτές”, προκειμένου να μην προκαλούνται άνθρωποι άλλων θρησκευμάτων, που μένουν στην Ευρώπη. Εμείς διαφωνούμε κάθετα με αυτές τις αντιλήψεις και ευτυχώς είδα ότι αποσύρθηκε τελικά αυτό το έγγραφο. Πιστεύουμε ότι οι χριστιανικές αξίες είναι βασικό υπόβαθρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μαζί με το ρωμαϊκό δίκαιο και την αρχαία ελληνική γραμματεία. Δεν μπορεί αυτά να τα αποσιωπούμε, είναι οι τρείς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τα επόμενα, λοιπόν, βήματά μας είναι, πρώτον να κάνουμε μια μεγάλη συνδιάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης -δεν έχουμε ορίσει ακόμα τον τόπο, ίσως είναι η Αθήνα, ίσως είναι η Αρμενία, όπου θα κληθούνε εκπρόσωποι όλων τον Ορθοδόξων Εκκλησιών. Πιστεύουμε ότι αυτός ο διάλογος δε θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στα κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά θα πρέπει να λάβει μέρος η “Μεγάλη Ευρώπη” των 47 κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή και οι χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ αλλά προσδοκούν να μπούνε στην ΕΕ ή η Ρωσία, που είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη. Δεν μπορούμε, δηλαδή, με χώρες με τις οποίες βρισκόμαστε σε γειτνίαση, με χώρες με τις οποίες συνορεύουμε, χώρες με τις οποίες επίσης μοιραζόμαστε κοινές αξίες, αυτές οι χώρες να μην έχουν λόγο στο ευρωπαϊκό μέλλον. Άλλωστε, οι οραματιστές της Ευρώπης πίστευαν σε μια Ευρώπη που θα ξεκινάει από τον Ατλαντικό και θα φτάνει στα Ουράλια, δεν εξαιρούσαν καμία χώρα. Ένα βασικό είναι αυτό.
Το δεύτερο το οποίο θέλουμε να οργανώσουμε την χρονιά που έρχεται είναι ένα διεθνές συνέδριο, γιατί είναι μια χρονιά σημαδιακή το 2022 καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Για τους Έλληνες είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά, ο ξεριζωμός εκατομμυρίων Ελλήνων. Παύει να λειτουργεί ουσιαστικά ο ανατολικός πνεύμονας του Ελληνισμού, που τρείς χιλιάδες χρόνια ήταν μια βασική παράμετρος του Ελληνισμού, οι Ελληνικές κοινότητες στη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Ιωνία. Δεν θα το δούμε, όμως, από εθνική πλευρά. Θέλουμε να το δούμε από τη θρησκευτική διάσταση, γιατί ταυτόχρονα με τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων στη Μικρά Ασία, ουσιαστικά εξαλείφεται η χριστιανική παρουσία στη Μικρά Ασία, μετά από δυο χιλιάδες χρόνια, μετά από χίλια εννιακόσια είκοσι δυο χρόνια, από τη στιγμή που μετρούμε ως πρώτο έτος τον χρόνο της γέννησης του Χριστού. Άρα λοιπόν, εμείς θέλουμε να αναδείξουμε με ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο, όπου φιλοδοξούμε να γίνει στη Θεσσαλονίκη, με παρουσία καταξιωμένων, διεθνών ερευνητών που έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα της γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής, ένα συνέδριο, το οποίο να φωτίζει τις όψεις της γενοκτονίας Αρμενίων, Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας ευρύτερα και βεβαίως Ασσυρίων. Τα πρακτικά αυτού του συνεδρίου φιλοδοξούμε να εκδοθούν σε έναν τόμο, ακριβώς για να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή, κοινή γνώμη. Γιατί δυστυχώς, εκείνη η γενοκτονία που ξεκίνησε στις αρχές του εικοστού αιώνα, συνεχίζεται και στις μέρες μας με αυτά που είδαμε να γίνονται στη Συρία και στο Ιράκ από το Ισλαμιστικό κράτος, από τον ISIS, με τις δολοφονίες των Χριστιανών και με τις εκτοπίσεις. Ουσιαστικά κινδυνεύει η Μέση Ανατολή που είναι το λίκνο του Χριστιανισμού, να αδειάσει από Χριστιανούς. Είναι ελάχιστοι πια, μια μικρή μειοψηφία. Εμείς καυχόμαστε και σεμνυνόμαστε ότι τα παλαίφατα, τα πρεσβυγενή πατριαρχεία των Ιεροσολύμων, της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας, έχουνε τα βασικά προσκυνήματα του Χριστιανισμού, αλλά αν δεν μείνουν Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή;

ΠΕΓΚΟΣ: Είχατε και συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας, αυτό ήταν στην ατζέντα με τον ISIS;

Ο Πατριάρχης βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και τον συνάντησα στο Μετόχι του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας. Τον ενημέρωσα για τα αποτελέσματα της Διεθνούς Γραμματείας που είχαμε στην Κέρκυρα και για τις πρωτοβουλίες που έχουμε για τον διάλογο με τους Μουσουλμάνους, με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα. Αντιπροσωπεία τους πρόσφατα είχε επισκεφθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο και είχαμε συνεργασία εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου που είναι και η έδρα της Διακοινοβουλευτικής μας Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Ο Πατριάρχης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον διάλογο για ευνόητους λόγους. Είναι η έδρα του Πατριαρχείου στην Αίγυπτο, σε μια χώρα η οποία έχει συντριπτική πλειονότητα μουσουλμάνων και σε μια ευρύτερη περιοχή στην οποία υφίσταται διώξεις Χριστιανών. Έχουμε τρομοκρατικά χτυπήματα στις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, επιτελεί ένα θεάρεστο, ιεραποστολικό έργο. Μπορεί οι Έλληνες που έχουν απομείνει στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο να είναι μερικές εκατοντάδες, αλλά έχει μια τεράστια ενδοχώρα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, γιατί είναι και πάσης Αφρικής. Έχει εκατομμύρια νεοφώτιστους, εκατομμύρια Αφρικανούς σε διάφορες χώρες οι οποίοι βαπτίζονται Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντικό, ιεραποστολικό, θεάρεστο το έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και έθεσε στη διάθεσή μας και τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου. Έχει μια “Ακαδημία Διαλόγου” που θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε ομολόγους μας από ισλαμικές χώρες, που πιστεύουνε στην κοινή συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Βεβαίως είχαμε θρησκευτικούς πολέμους στο παρελθόν, είχαμε σταυροφορίες, αλλά είχαμε και αιώνες ειρηνικής συνύπαρξης. Αυτά τα φωτεινά παραδείγματα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην ευρύτερη περιοχή, θέλουμε να φωτίσουμε ως φωτεινά μονοπάτια που μπορούμε να ακολουθήσουμε και εμείς στις μέρες μας, σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, που περισσεύει δυστυχώς ο θρησκευτικός φανατισμός, ο φονταμενταλισμός που πιστεύαμε ότι ανήκε σε άλλες εποχές.

ΠΕΓΚΟΣ: Κλείνοντας θα θέλαμε τις ευχές για τη νέα χρονιά από τον γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και με τόση Ορθοδοξία, δεν ξέρω αν έχετε πάρει και εξουσιοδότηση να ευλογείτε κιόλας…

Όχι βέβαια.. Οι ευχές είναι καλά Χριστούγεννα, γιατί είναι και πράξη αντίστασης πια, με τις απόψεις που ένα μέρος της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας προάγει, θα έλεγα ότι είναι πράξη αντίστασης να λέμε καλά Χριστούγεννα.

ΓΚΑΤΣΟΥ: Να διατηρηθεί αυτή η ευχή.

Λοιπόν… καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά με υγεία, ειρήνη και πρόοδο σε όλες και σε όλους. Να είστε καλά.

ΠΕΓΚΟΣ: Να είστε καλά και σας ευχαριστούμε πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ.

Μάξιμος Βουλή tv 5

Μάξιμος Βουλή tv 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/RcATV_3VfpE

back to top