Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 26 Μαΐου 2021

Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ρ/Σ Η Φωνή της Ελλάδας
και στον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο

 

Έχουμε μαζί μας τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και Βουλευτή, βεβαίως, Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας. Κύριε Χαρακόπουλε καλημέρα σας.

Καλημέρα κύριε Διονυσόπουλε. Καλημέρα, ανάλογα με την ώρα τώρα, στους ακροατές μας σε όλον τον κόσμο, τους απανταχού Έλληνες της διασποράς.

Κύριε Χαρακόπουλε εμείς εδώ βεβαίως σας καλούμε κυρίως με την δεύτερη ιδιότητα που έχετε, αυτή του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία, μιας και τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα αρκετοί βουλευτές από ξένα κοινοβούλια,από κοινοβούλια βεβαίωςκυρίως των ορθόδοξων χωρών. Είχατε σειρά επαφών...

Ναι. Ήταν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, ο Ρώσος συνάδελφος, μέλος της κρατικής Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ με τους συνεργάτες του, με αφορμή την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης,ενός μνημονίουσυνεργασίας με το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, το ΕθνικόΚαποδιστριακόΠανεπιστήμιο Αθηνών. Η ΔΣΟ προσέφυγε στη συνεργασία αυτή με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπογράψαμε με τον πρύτανη, τον κ. Δημόπουλο, το μνημόνιο κατανόησης, ακριβώς γιατί χρειαζόμαστε στέρεηγνώση στις όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ως ένας διεθνής θεσμός στον οποίο, όπως είπατε κιεσείς,συμμετέχουν δεκάδες βουλευτές, από πλέον των 25 χωρών όπου υπάρχει Ορθόδοξη μαρτυρία.

Κι ένας θεσμός να πούμε που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια σχεδόν...

Ναι, βέβαια. Ο θεσμός δημιουργήθηκε το 1993, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον μνημονεύσαμε και στην συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό προχθές. Και μάλιστα, ο Ρώσος συνάδελφος είπε ότι χαίρεται που ακολουθεί αυτήν την καλή “οικογενειακή παράδοση” της ενίσχυσης του διεθνούς θεσμού και η παρούσα κυβέρνηση της Ελλάδος.Όπως είπατε είναι ένας θεσμός με σχεδόν 30 χρόνιαπια, τρεις δεκαετίες δράσης και ζωής,και ο στόχος ο δικός μας δεν είναι άλλος από τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύτων Ορθόδοξων λαών, την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών,ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημαγιατίοι χριστιανικές αξίες είναι ένας από τουςτρειςβασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού,μαζί με την αρχαιοελληνική γραμματείαβεβαίωςκαι τορωμαϊκό δίκαιο. Όπως έχει ειπωθεί Αθήνα, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη είναι οι τρεις κολόνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εμείςόλοι, όμως,όπου γης κι αν βρισκόμαστεπιαοι Ορθόδοξοι,μοιραζόμαστε αυτόν τον πλούτο της κληρονομιάς της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αυτά είναι τα κοινάπολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν τουςόπου γηςΟρθοδόξους,η κοινή αυτή ορθόδοξη παρακαταθήκη, η κοινή Ορθόδοξηπαράδοση.

Είχατε και επαφές κιόλας νομίζω και με την πολιτική και με την πολιτειακή ηγεσία. Είδατε τον Πρωθυπουργό εν προκειμένω, κ. Χαρακόπουλε νομίζω, έτσι δεν είναι; Και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Ήταν στο ανώτατο υψηλό επίπεδο οι επαφές που είχαμε. Συναντήσαμε, όπωςείπατε, την πολιτική,πολιτειακήκαι θρησκευτικήηγεσία της χώρας. Είχαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθως με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία ΚατερίναΣακελλαροπούλου. Χτες είδαμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον κ. Ιερώνυμο. Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση για τα ζητήματα της πανδημίας και τη συμβολή τηςΕλλαδικήςΕκκλησίας στην αντιμετώπισή της με τον νηφάλιο λόγο του Μακαριωτάτου, και για τα ζητήματα των διώξεων των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με την μετατροπή της σε τζαμί. Ακολούθως είδαμε, επίσης, τον Πρόεδρο της Βουλής. Η ελληνική Βουλή, το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι η έδρα του διεθνούς αυτού θεσμού και πραγματικά η Βουλή παρέχει άπλετα τη στήριξή της στον θεσμό μας.Δυστυχώςείμαστε σε καιρούς ταραγμένους και χρειάζεται περισσότερη αλληλοκατανόηση, καταλλαγή των παθών και αλληλεγγύη. Εμείς είμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά και έχουμε μια σειρά προβλημάτων, σε μια εποχή πουπερισσεύει,δυστυχώς,ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία. Βλέπετε την εργαλειοποίηση της θρησκείας, εν προκειμένω του Ισλάμ από την γειτονική μας χώρα,από την τουρκική ηγεσία, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του Οικουμενικού αυτού συμβόλου της Ορθοδοξίας και θα έλεγα όλης της Χριστιανοσύνης, σε τζαμί. Δεν υπηρετεί παρά αυτόν τον στόχο, την χρησιμοποίηση θρησκευτικών συμβόλων για πολιτικούς σκοπούς.

Στις συζητήσεις που είχατε με τον κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, με την ιδιότητα βεβαίως του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ορθοδοξίας, αλλά ταυτόχρονα και με την ιδιότητά του ως μέλος της Ρωσικής Δούμας, κ. Χαρακόπουλε, διότι σε ότι αφορά το θέματης Αγίας Σοφίας, οι Ρώσοι κράτησαν έτσι μια λίγο αμφίσημη στάση. Δεν ήταν έτσι ιδιαίτερα καυστικοί απέναντι στην τουρκική πρωτοβουλία...

Κοιτάξτε να δείτε, εμείς ως ΔΣΟ από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε με απόλυτο τρόπο την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Στείλαμε ψηφίσματα σε διεθνείς οργανισμούς, στα Ηνωμένα Έθνη, στην UNESCO, σε κυβερνήσεις και Κοινοβούλια. Είναι αλήθεια ότι πολλές κυβερνήσεις, σταθμίζοντας γεωπολιτικά συμφέροντα δεν ανταποκρίθηκαν με τη θέρμη πουθααναμέναμε. Ωστόσο, τα Κοινοβούλια, οι κοινοβουλευτικοί, άνδρες και γυναίκες, κινούνταιμε περισσότερη ελευθερία κινήσεων, εκφράζονταςεάν θέλετε και το κοινό αίσθημα, και η καταδίκη που υπήρχε και από την ρωσικήΔούμαήταν ξεκάθαρη και απόλυτη. Επειδή, όμως, για εμάς το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και δεν θέλουμε επ’ ουδενί να περιέλθει σε λήθη, κι επειδή πιστεύουμε στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Γιατί η διεθνής κοινή γνώμη, οι κοινωνίες σε κάθε κράτος είναι αυτές που ασκούν μια πίεση και στην εκτελεστική εξουσία κιέτσιαλλάζουν και αποφάσεις. Αναλάβαμε, λοιπόν, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες και παρουσιάσαμε στους υψηλούς συνομιλητές μας, χτες και προχθέςεδώστην Αθήνα, για την ευαισθητοποίηση, όπως σας είπα, της διεθνούς κοινής γνώμης.Η πρώτη είναι ο διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός που “τρέχει” μέχριτοτέλος Ιουνίου γιατις Αγίες Σοφίες σε όλον τον κόσμο. Είναι ένας φωτογραφικός διαγωνισμός που απευθύνεται κυρίως σε ερασιτέχνες φωτογράφους και νέα παιδιά.Διεθνής διαγωνισμός. Έχει συσταθεί και διεθνής κριτική επιτροπή και υπάρχουν και χρηματικά έπαθλα και έπαινοι,προκειμένου να φωτογραφηθούν παλαιότεροι εμβληματικοί ναοί, αλλά και νεότεροι ναοί της Αγίας Σοφίας.Γιατί το γεγονός ότι χτίζονται ακόμη και σήμερα στις μέρες μας και νέοι ναοί προς τιμήν της του Θεού Σοφίας αναδεικνύει την ιδιαίτερη δοξολογική σχέση που έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι με τη Σοφία του Θεού.
Η δεύτερη πρωτοβουλία που αναλάβαμε κ. Διονυσόπουλε είναι η συγγραφή ενός τόμου αφιερωμένου σε εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, από την Κωνσταντινούπολη βεβαίως και το “Φάρο της Ορθοδοξίας” μέχρι μια σειρά ευρωπαϊκών και όχι μόνο πόλεων στις οποίες υπάρχουν ιστορικοί ναοί της Αγίας Σοφίας. Από το Κίεβο μέχρι τη Σκωτία και την Κίνα. Αυτόν τον τόμο μόλις ολοκληρωθεί, μόλις εκδοθεί -και θέλω να πιστεύω ότι πλέον ζούμε και το τέλος της πανδημίας- θα έχουμε την ευκαιρία να τον παρουσιάσουμεσε μεγάλες εκδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο πρωτεύουσες, δημιουργώντας έτσι τον ανάλογο επικοινωνιακό “θόρυβο” για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Και η τρίτη πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει και ζητήσαμε προςαυτό και τη στήριξητης ελληνικής πολιτείας, το αναφέραμε και στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο τηςΒουλής, είναι η χάραξη μιας πολιτιστικής διαδρομής στο πλαίσιο του συμβουλίου της Ευρώπης που θα λέγεται “Αγία Σοφία”, μια πολιτιστική διαδρομή με τις πόλεις δηλαδή στην Ευρώπη και όχι μόνο όπου υπάρχουν εμβληματικοί ναοί που είναιαφιερωμένοι στη Σοφία του Θεού. Θα είναι μια πολιτιστική διαδρομή,όπως αντίστοιχες πολιτιστικές διαδρομές υπάρχουν και δημιουργούν και πάλι μια ευαισθητοποίηση των πολιτών για αυτό το μέγα ζήτημα. Δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Θα επιμείνουμε σε αυτό.

Και καλά θα κάνετε.

Και στην επικείμενη Γενική μας Συνέλευση, που θα έχουμε στην Κρήτη, θα υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά και πάλι στα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της γενικότερης κουβέντας που θα γίνει για το μέλλον της Ευρώπης. Όπως ξέρετε εμείς συμμετέχουμε ενεργά στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον της Ευρώπης. Στην επικείμενη Διάσκεψη που θα είναι του χρόνου την άνοιξη για το Μέλλον της Ευρώπης, θα συμμετάσχουμε με προτάσεις, καταθέτοντας τη δική μας οπτική και τονίζοντας εκ προοιμίου ότι βεβαίως στην Ευρώπη υπάρχει ανεξιθρησκία, είναι σεβαστές όλες οιαπόψεις, αλλά η χριστιανική παράδοση έχει συνδιαμορφώσει είτε το θέλουμε είτε όχι τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δεν μπορείνα είμαστε, λοιπόν, αδιάφοροι ως προς αυτό. Θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Έτσι είναι. Εμένα μου έκανε εντύπωση κ. Χαρακόπουλε και το γεγονός ότι παρουσιάσατε βεβαίως αυτές τις πρωτοβουλίες και στον Πρωθυπουργό ότι ίσως ήταν η πρώτη φορά, έτσι θυμάμαι τουλάχιστον εγώ, εσείς ξέρετε καλύτερα, που να υπήρχε και ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου για μια επίσκεψη της Διακοινοβουλευτικής.

Η ενημέρωση που έχω είναι ότι δεν είχε υπάρξει στα 28 χρόνια διαδρομής του θεσμού άλλη συνάντηση της ηγεσίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Και πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω και για μία ακόμη φορά και δημόσια τον Πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του. Ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα αυτά και πραγματικά μας προέτρεψε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλουμε συμβάλλοντας στον διαθρησκευτικό και τον διαπολιτισμικό διάλογο που είναι απαραίτητος όσο ποτέ άλλοτε στην εποχή μας.

Και βεβαίως ζούμε και σε μία εποχή, κ. Χαρακόπουλε που ο χριστιανισμός θα μπορούσαμε να πούμε ότι διώκεται κιόλας μέχρι ενός σημείου. Δεν εργαλειοποιείται μόνο, όπως έγινε στην περίπτωση της Τουρκίας. Σε άλλα μέρη του κόσμου, είτε μιλάμε για διάφορες περιοχές της Αφρικής, της Βόρειας Ανατολής, της Ασίας...

Ναι αλήθεια είναι αυτό. Και προς τούτο έχουμε αναλάβει, επίσης, πρωτοβουλίεςσυνεννόησης. Πραγματοποιήσαμε πριν δύο χρόνια στη Βηρυτό του Λιβάνου ένα διεθνές συνέδριο με συμμετοχή εκπροσώπων και από τις 18 θρησκείες, δόγματα και ομολογίες που κατοικοεδρεύουν ειρηνικά μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο. Τις εργασίες μας είχε ευλογήσει και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείουο κ. Ιωάννης, με συμμετοχή εξαίρετων επιστημόνων και κοινοβουλευτικών. Τα πρακτικά αυτού του συνεδρίου τα εκδώσαμε τώρα με την επιμέλεια και τη φροντίδα της Βουλής των Ελλήνων και ενεχειρήσαμε τον τόμο και στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Αρχιεπίσκοπο και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ακριβώς ένας τόμος αφιερωμένος στη Συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς, όπως κι εσείς μνημονεύσατε, η λεγόμενη “αραβική Άνοιξη” οδήγησε σε ένταση, σε εμφυλίους πολέμους, σε διώξεις χριστιανών. Εκατομμύρια χριστιανοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, χιλιάδες σφαγιάστηκαν από το ισλαμικό κράτος, πολλοί κατέφυγαν στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα, και όλη αυτή η αναταραχή, η εμπόλεμη κατάσταση οδηγεί στην εξάλειψη των χριστιανών. Κινδυνεύει με ολοκληρωτικό αφανισμό ο χριστιανισμόςαπό το λίκνο του χριστιανισμού, που είναι η Μέση Ανατολή και τα πρεσβυγενή και παλαίφατα Πατριαρχεία που εδρεύουν στην περιοχή.Προς αυτήν την κατεύθυνση εμείς προσπαθούμε να βρούμε διαύλους και κανάλια επικοινωνίας με τον μουσουλμανικό κόσμο. Δεν μπορεί συλλήβδην να θεωρούμε όλους τους μουσουλμάνους ότι είναι εξτρεμιστές, φανατικοί. Αντιθέτως, υπήρχαν αιώνες κατά τουςοποίους υπήρξε ειρηνική συνύπαρξη. Γι’ αυτό είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΜουσουλμανικήΛίγκαπου έχει έδρα την ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία, φιλοδοξούμε τοεπόμενο διάστημα να υπογράψουμε από κοινού ένα μνημόνιο κατανόησης, στέλνοντας ακριβώς ένα μήνυμα καταλαγής, αλληλοκατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών ανεξαρτήτως θρησκειών. Άλλωστε, ο χριστιανισμός, όπως και το Ισλάμ, ο μουσουλμανισμός, είναι μια από τις τρεις Αβρααμικές θρησκείες, τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες που εκ των πραγμάτων συνυπάρχουν αιώνες τώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Κύριε Χαρακόπουλε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία μας. Να σας ευχηθούμε καλή δύναμη, καλή συνέχεια και πιστεύω θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Ευχαριστώ κ .Διονυσόπουλε και θέλω να πιστεύω ότι θα καλύψετε αναλόγως και τις εργασίες μας στην Γενική μας Συνέλευση στην Κρήτη, που θα πραγματοποιηθεί 22-24 Ιουλίου. Κι όπως είπε ο Πρόεδρος της Γενικής μας Συνέλευσης, ο Ρώσος συνάδελφος ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ στον Πρωθυπουργό, είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα το γεγονός ότι επιλέχθηκε η Κρήτη για την πραγματοποίηση της Γενικής μας Συνέλευσης. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την χώρα μας, από την ελληνική κυβέρνηση. Θα έρθουν δεκάδες βουλευτές από όλον τον κόσμο. Αναμένουμε από την Αμερική, από την Αυστραλία, βεβαίως από την Ευρώπη, από την Αφρική, είναι εκεί ο Σύνδεσμός μας με το Παναφρικανικό Συμβούλιο “ο Άγιος Ζάμπιας”, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωάννης, που επιτελεί εξαιρετικό έργο και ως ιεραποστολή θα έλεγα στην “μαύρη ήπειρο”, την Αφρική. Αναμένουμε στην Κρήτη να έχουμε μια Γενική Συνέλευση που θα σηματοδοτήσει την επάνοδο στην κανονικότητα σε όλον τον κόσμο.

Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα, Καλή δύναμη.

Να είστε καλά. Καλημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/0JuepjrIRW0

 

back to top