Menu
A+ A A-

Μάξιμος Θεσσαλία Τηλεόραση 1

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμο Χαρακόπουλου
στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση»
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

Πάμε τώρα να συνομιλήσουμε ζωντανά μέσω skype με τον συντοπίτη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, καθώς έχουμε μια θετική εξέλιξη που προέκυψε χθες το απόγευμα από μια επίσκεψη που έκανε ο ίδιος προς τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μπροστά του έδωσε την εντολή στον γενικό γραμματέα υποδομών, τον Γιώργο τον Καραγιάννη, για να ξεκινήσει η σύνταξη της μελέτης του φράγματος στον Ενιπέα, στη Σκοπιά, το Παλιοδερλί όπως το ξέρουν οι περισσότεροι. Ένα έργο το οποίο φάνηκε ότι η απουσία του πόσο σημαντική ήταν και στην πρόσφατη θεομηνία «Ιανός». Καλησπέρα κ. Χαρακόπουλε.

Καλησπέρα κ. Κολλάτο. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας. Πραγματικά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση αυτή χθες με τον Πρωθυπουργό και ήταν θα έλεγα άκρως παραγωγική, εποικοδομητική και έβγαλε και θετικές ειδήσεις για τον νομό. Δεν ήταν μια συνάντηση εθιμοτυπική και μια γενική κουβέντα απλά για την πολιτική κατάσταση...

Θα το δούμε στη συνέχεια γιατί θεωρώ ότι δεν είναι μόνο για το νομό σημαντικό έργο. Είναι και για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλου του νοτιοδυτικού τμήματος της Θεσσαλίας όπως φάνηκε από τον «Ιανό». Δηλαδή, μέχρι και το Κεραμίδι και τη Φαρκαδώνα, πόσο μάλλον τον Παλαμά, απ’ τον Ενιπέα πλημμυρίζουν κάθε χειμώνα.

Έτσι ακριβώς. Είναι ένα έργο με πολλαπλή αξία. Είναι ένα έργο το οποίο το ακούμε χρόνια τώρα, δεκαετίες. Είχε αρχίσει να μελετάται από τη δεκαετία του ’60, όπως ξέρετε, το έργο αυτό από την Electrowatt. Είναι κάτι το οποίο η τοπική κοινωνία το επιζητά. Είναι στο “τριεθνές” ακριβώς, μεταξύ των νομών Λαρίσης, Μαγνησίας και Φθιώτιδας και ένα έργο με πολλαπλή αξία για την περιοχή.

Είναι το έργο που θα παραλαμβάνει τα νερά της Όθριος, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο και έπαιξαν στον «Ιανό» και το είχαμε πει και αμέσως μετά από την κακοκαιρία αυτή, τη θεομηνία του αιώνα όπως φάνηκε ειδικά για τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, ότι το νερό το σταματάς στο βουνό, δεν το σταματάς εύκολα στον κάμπο. Στον κάμπο απλώς του δίνεις μια διέξοδο. Αλλά προτού πάμε σε αυτό επειδή θέλω να το συνδέσω λίγο και με το προηγούμενο κι επειδή ξέρω ότι δεν είστε ποτέ άδικος και δεν μπαίνετε στην κομματική πάντα ταυτότητα όταν είναι να πείτε κάποια πράγματα.Είχαμε προηγουμένως τον κ. Χρηστίδη, ο οποίος δεν θα έλεγα ότι ο άνθρωπος είναι από άλλον πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Τον γνωρίζετε τον Γιάννη τον Χρηστίδη, τον πρόεδρο των εστιατόρων. Είναι πάρα πολύ εξοργισμένοι με τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη.

Νομίζω υπήρξε διορθωτική δήλωση...

Εντάξει σήμερα το διασκεύασε. Ναι δεν εννοούσε αυτό ακριβώς. Αλλά ξέρετε κάτι. Ρίχνεις αλάτι στην πληγή όταν ο άλλος είναι κλειστός τόσους μήνες; Το καταλαβαίνετε κι εσείς έτσι δεν είναι; Και του λες «φέρτε τα κλειδιά σε μένα» είναι ίσως...

Νομίζω υπήρξε διευκρινιστική δήλωση από τον υπουργό Ανάπτυξης. Δεν έχει νόημα να σχολιάσω εγώ περαιτέρω. Είναι γνωστό το ύφος με το οποίο πολλές φορές ασκεί την κριτική...

Ναι. Είναι λίγο “large” σε αυτά ο κ. Γεωργιάδης.

Αλλά σημασία έχει πως η κυβέρνηση συνολικά αντιμετωπίζει το ζήτημα και επ’ αυτού, εάν θέλετε, είχαμε χθες συζήτηση με τον Πρωθυπουργό...

Ναι είδα ότι έκανε και κάποιες δηλώσεις και από την Καρδίτσα εκεί που συναντήθηκε με καταστηματάρχες και άφησε να εννοηθεί...

Του έθεσα τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία και κυρίως τις συνέπειες που υπάρχουν στο χώρο της εστίασης, όπου υπάρχουν εύλογα παράπονα εάν θέλετε και ζητούν περαιτέρω στήριξη. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, όπως είπε και στην Καρδίτσα, μου είπε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να στηριχθεί και ο κλάδος της εστίασης που πραγματικά πλήττεται περισσότερο ίσως από οποιανδήποτε άλλο.

Κι απ’ ότι καταλαβαίνουμε θα είναι κι ο τελευταίος που θα ανοίξει. Έτσι; Λογικά απ’ ότι καταλαβαίνουμε.

Νομίζω ναι. Δεν είναι στην αρμοδιότητα τη δική μου να κάνω τέτοιες εξαγγελίες αλλά η κοινή λογική λέει αυτό. Νομίζω θα είναι από τους τελευταίους κλάδους και ίσως προηγηθεί ένα άνοιγμα στους εξωτερικούς χώρους όσο το επιτρέπει πια και η είσοδός μας στην άνοιξη.

Πάμε τώρα σ’ αυτό καθαυτό το έργο του Ενιπέα. Κατ’ αρχάς είναι σίγουρα σημαντικό έργο για τα Φάρσαλα. Δεν το συζητώ. Δεν είναι μόνο αρδευτικό, που είναι το πιο σημαντικό για να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του. Είναι και υδροδοτικό. Τα Φάρσαλα είναι κατεξοχήν περιοχή της Θεσσαλίας που πίνει νερό εμφιαλωμένο εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες θα έλεγα, λόγω νιτρικών έτσι;

Πραγματικά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτό από την επιβάρυνση των υδάτων από την νιτρορύπανση των τελευταίων δεκαετιών. Η πόλη των Φαρσάλων δυστυχώς αναγκάζεται να πίνει εμφιαλωμένο νερό όπως είπατε. Γι’ αυτό το έθεσα στον πρωθυπουργό, και πραγματικά με εντυπωσίασε το ότι έγινε μια συζήτηση σε βάθος. Ο ίδιος ζήτησε κατ’ επανάληψιν διευκρινίσεις, μελέτησε τα έγγραφα που είχα μαζί μου για την ιστορία του φράγματος στον Ενιπέα και επί τόπου, όπως σας είπα, μίλησε με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, τον Γιώργο Καραγιάννη, δίνοντάς του εντολή να προχωρήσει άμεσα η μελέτη. Το έργο, λοιπόν, έχει πολλαπλή αξία. Πρώτον θα λύσει το ζήτημα ύδρευσης της πόλεως των Φαρσάλων. Δεύτερον θα δώσει προστιθέμενη αξία σε όλο τον φαρσαλινό κάμπο. Ναι, η προοπτική είναι για να αρδεύσει 120.000 στρέμματα.

Είναι τεράστια έκταση, έτσι;

Ξεπερνά τον φαρσαλινό κάμπο το έργο αυτό.

Ναι, γιατί φτάνει μέχρι Ιτέα, Φίλο, Ορφανά και πιο κάτω το νερό του Ενιπέα.

Θα μπορεί να αρδεύσει επίσης και περιοχές της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας στον Αλμυρό.

Βέβαια.

Άρα θα δώσει τη δυνατότητα για δυναμικές καλλιέργειες, όχι απλά ξερικές καλλιέργειες, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται σ’ όλον τον κάμπο της Θεσσαλίας λόγω του τεράστιου υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Η περιοχή αυτή των Φαρσάλων -οι κάτοικοι το ξέρουν αλλά να το ακούσουν ευρύτερα στη Θεσσαλία- έτσι κι αλλιώς, και με την έλευση των νερών του Αχελώου όταν πραγματοποιηθεί επιτέλους η ήπια εκτροπή του ποταμού και έρθει στο θεσσαλικό κάμπο δεν προβλέπεται να ωφεληθεί. Άρα, λοιπόν, εδώ χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση. Ο πρωθυπουργός το κατανόησε αμέσως. Τον ενημέρωσα επίσης ότι, αυτό που είπατε κι εσείς εισαγωγικά, θα είχαμε αποφύγει ένα μεγάλο μέρος της καταστροφής που προκάλεσε η ορμή του Ιανού στην επαρχία των Φαρσάλων εάν υπήρχε το φράγμα στο Παλιοδερλί, στη Σκοπιά. Και επιπλέον του εξήγησα ότι υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κατασκευαστεί και υδροηλεκτρικός σταθμός. Μένει όλα αυτά να μελετηθούν. Νομίζω ότι η αρχική σκέψη που υπήρχε από την ELectrowatt ήταν να γίνει και υδροηλεκτρικός σταθμός.

Τώρα θα σας πω τι λέει το δικό μου το περιβάλλον. Επειδή ξέρετε ότι το παρακολουθώ κι εγώ στενά το θέμα θα σας πω τι λέει το δικό μου το ρεπορτάζ. Είναι ένα έργο το οποίο άρχισε να συζητιέται από τις αρχές του καλοκαιριού πριν τον «Ιανό». Είχε κάνει και μια επίσκεψη και στο Υπουργείο Υποδομών και ο δήμαρχος Φαρσάλων, ο κ. Εσκίογλου.

Ήταν ο πρώτος που άκουσε χτες την ευχάριστη είδηση. Τον ενημέρωσα βγαίνοντας από το γραφείο του πρωθυπουργού...

Το ξέρω. Ωρίμασε πολύ περισσότερο μετά τις 18 του Σεπτέμβρη. Ακριβώς για τους λόγους που είπατε. Το κατάλαβαν και στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ο ίδιος ότι εάν είχε γίνει αυτό το φράγμα, πιθανόν να είχαμε μετριάσει πάνω από το 50% τα καταστροφικά φαινόμενα. Και μάλιστα εάν το βάλουμε όχι μόνο σε αποζημιώσεις στον αγροτικό τομέα αλλά και στον εμπορικό ιστό που επλήγη, το τι αποζημιώσεις δώσανε, ίσως να φτιάχναμε δύο ή τρία φράγματα με τα λεφτά που δώσαμε μόνο μία φορά που είχαμε τη θεομηνία.

Κοιτάξτε το έργο υπολογίζεται περί τα 70.000.000 ευρώ η κατασκευή του.

Εκεί είναι 60.000.000 – 70.000.000. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα…

Εάν υπήρχε, όμως, η μελέτη ενδεχομένως θα μπορούσε τώρα να ενταχθεί άμεσα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς, τόσα χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί η μελέτη. Ήταν άλλες οι προτεραιότητες. Είναι θετικό ότι τώρα τουλάχιστον…

Να σας πω τι λέει το ρεπορτάζ. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης λοιπόν οι σκέψεις στην κυβέρνηση, αυτό λέει το ρεπορτάζ μου και νομίζω είναι έγκυρες οι πηγές μου γιατί το έχω διασταυρώσει από δύο και τρεις πηγές από κυβερνητικά στελέχη, είναι να προκηρυχθεί διαγωνισμός για να γίνει μέσω ΣΔΙΠ, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, όπου ο ιδιώτης πιθανόν να είναι ένας μεγάλος ενεργειακός παίχτης ο οποίος θα θελήσει να αναλάβει το υδροηλεκτρικό κομμάτι του. Άρα, αυτό είναι θετικό, γιατί, πρώτον όταν μπαίνει ιδιώτης, κακά τα ψέματα, ας είμαστε ρεαλιστές, προχωράνε πιο γρήγορα τα πράγματα σε ότι αφορά τα έργα, απ’ ότι όταν είναι μόνο το δημόσιο. Δεύτερον, ο ιδιώτης θα θελήσει να το κάνει σε πιο ψηλό σημείο ώστε να έχει μεγαλύτερο όφελος από την υδατόπτωση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άρα αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση νερού, άρα αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη άρδευση, αυτό σημαίνει και ακόμη μεγαλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση. Να τα βλέπουμε στην ευρύτητα.

Εγώ δεν θέλω να προτρέχω κ. Κολλάτε...

Αυτό λέει το ρεπορτάζ.

Ακούω με πολύ ενδιαφέρον το ρεπορτάζ σας. Εγώ ξέρω τι είπα προσωπικά με τον πρωθυπουργό και ξέρω από χθες, καθώς μου είπε πως μπορεί να δημοσιοποιηθεί, ότι προχωρούμε στην εκπόνηση οριστικής μελέτης για αυτό το μεγάλο έργο.

Είμαστε λοιπόν σε καλό δρόμο.

Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι και αυτή στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τις συμπράξεις, τα ΣΔΙΠ. Έτσι προχωρήσαμε και τα μεγάλα οδικά έργα. Και ο Ε65 -που επίσης είχαμε θετικές ειδήσεις τις τελευταίες μέρες που ανέβηκε και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλία- θα ολοκληρωθεί, καθώς θα γίνει και το βόρειο κομμάτι. Κι αυτό είναι μια πολλή μεγάλη θετική εξέλιξη. Θα συνδέσει τους δύο αυτοκινητοδρόμους, την ΠΑΘΕ με την Εγνατία. Νομίζω ότι δείχνει την κατεύθυνση η κυβέρνηση.

Κ. Χαρακόπουλε δεν σας το κρύβω ότι συζητώντας με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα της Θεσσαλίας, με τους οποίους έχετε κι εσείς στενή επαφή, με τον Φάνη τον Γέμτο, με τον Τάσο το Μπαρμπούτη, με τον Κώστα τον Γκούμα, με τον Κώστα τον Γιαννακό..

Και ήταν πολύτιμη η συνεισφορά τους στην κατεύθυνση της επιτυχίας που είχαμε όσον αφορά την μελέτη για το φράγμα στη Σκοπιά. Μου έδωσαν πολύτιμα στοιχεία, τα οποία τα αξιοποίησα.

Κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ γιατί είστε ίσως απ’ τους λίγους που ασχολείστε με αυτά τα ζητήματα και έχετε καταλάβει την αξία τους. Βέβαια, ίσως και το πέρασμά σας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σας έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβετε την αξία τους...

Τότε εάν υπήρχε αυτή η μελέτη έτοιμη, κ Κολλάτε, θα μπορούσαμε να το εντάξουμε, γιατί ήμασταν στη φάση που μπορούσαμε να εντάξουμε έργα. Όπως ξέρετε, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τουλάχιστον, τα μεγάλα έργα που μπορεί να γίνουν είναι μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ζήτημα είναι να έχεις μελέτες όταν σχεδιάζεται αυτό το πρόγραμμα και να τις εντάξεις για να υλοποιηθούν. Δυστυχώς δεν υπήρξε τότε μελέτη για να ενταχθεί. Την αναζήτησα. Κάποιοι μου λέγανε για μια παλιά μελέτη...

Ε όχι αυτή ήθελε επικαιροποίηση.

Και να υπήρχε δεν ήταν επικαιροποιημένη. Μιλούμε για τη δεκαετία του ’60. Άρα έχει μεγάλη αξία να μελετούμε προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε έργα.

Πάντως είπε κάτι καλό ο Φάνης ο Γέμτος. Θα πρέπει από δω και στο εξής, επειδή δυστυχώς, και δεν το λέω για εσάς, δεν είναι προσωπική μομφή, μιλάω γενικότερα για το πολιτικό σύστημα πως λειτουργεί και σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Τα έργα αυτά που μετράνε και φέρνουν ψήφους είναι αυτά που κόβεις κορδέλα. Κακά τα ψέματα. Θα έπρεπε λοιπόν όταν βάζουμε αυτές τις πινακίδες να λέμε, μελετήθηκε επί υπουργίας Μάξιμου Χαρακόπουλου. Άσχετα αν αυτός δεν έκοψε την κορδέλα. Γιατί αυτός ήταν που έβαλε το πρώτο λιθαράκι. Έτσι ίσως να δινόταν κι ένα κίνητρο και στους πολιτικούς να προχωρούν με τις μελέτες. Γιατί τώρα, καλή ώρα, όπως πολύ σωστά είπατε, αν είχαμε τη μελέτη με το ταμείο ανάκαμψης τα 50, 60 εκατομμύρια ευρώ που θα στοίχιζε αυτό το έργο δεν νομίζω να ήταν απαγορευτικό για να γίνει πολύ πιο ταχύτερα μέχρι να πάμε στην προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΣΔΙΒ για παράδειγμα, όπως λέει το ρεπορτάζ.

Τώρα μου θυμίσατε κάτι που πραγματικά αξίζει να το πω και δημόσια πια, μετά από τόσα χρόνια που έχω αποχωρήσει απ’ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θυμούμαι, λοιπόν, που είχαν έρθει παραγωγοί μαζί με έναν δήμαρχο από έναν δήμο της Δυτικής Μακεδονίας, να μην τον εξειδικεύσω, οι οποίοι ζήταγαν έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να συνδέσουν ένα αρδευτικό έργο που είχαν με τον αγωγό που επίσης υπήρχε για να ποτίσουν τα χωράφια τους που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ξηρασίας και καταστροφές. Πριν από αυτόν τον δήμαρχο η προηγούμενη δημοτική αρχή παραμονές εκλογών αντί να ζητήσει χρήματα για να συνδεθεί το φράγμα που ήταν έτοιμο, η λιμνοδεξαμενή που ήταν έτοιμη, με το αρδευτικό δίκτυο που ήταν έτοιμο, τα χρήματα αυτά προτίμησε να τα αξιοποιήσει για μια ανάπλαση πλατείας, για μια ανάπλαση εξωτερικών χώρων σε ένα κεφαλοχώρι...

Γιατί έκοψε κορδέλα και πήρε ψήφους.

Τελικώς, και τις εκλογές έχασε εκείνος ο δήμαρχος που λειτούργησε με αυτά τα κριτήρια, αλλά και η πολιτεία βρέθηκε σε αυτό το παράδοξο. Να έχει έτοιμο ένα αρδευτικό έργο και να μην μπορεί να δεχθεί το νερό ο κάμπος της περιοχής εκείνης, και τα χωράφια, οι καλλιέργειες, να υφίστανται ζημιές και μετά να τρέχουμε στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Αυτές οι κοντόφθαλμες λογικές και οι πολιτικές πρέπει να ξεπεραστούν. Δυστυχώς, στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως είπατε, είναι δύσκολο να δει κανείς, να σχεδιάζει ένα έργο και να προλάβει την υλοποίησή του. Συνήθως κατά προσέγγιση μένουν στο υπουργείο δύο χρόνια...

Δεν σας το ανέφερα αυτό τυχαία. Ότι κοιτάμε μόνο τα εγκαίνια και τις κορδέλες. Θα ξαναπάω λοιπόν πάλι σε αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους ξέρω ότι είστε και σε στενή επαφή, οι οποίοι παρακολουθούν κι αυτοί στενά τα έργα και θα σας μεταφέρω λοιπόν και το σκεπτικισμό τους απ’ τα λεγόμενα του πρωθυπουργού. Μάλιστα μου είπαν, πες και τον Μάξιμο, μήπως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ‘χρυσώσει το χάπι’ με το φράγμα του Ενιπέα, που είναι σπουδαίο και σημαντικό και δεν το συζητώ έπρεπε να γίνει και είναι προς τιμήν της κυβέρνησης που το προχωρά με τη μελέτη, γιατί φαίνεται ότι στο φράγμα της Συκιάς, ας αφήσουμε τη Μεσοχώρα, εντάξει είναι σημαντικό έργο, δεν το συζητάμε, αλλά αφορά τη ΔΕΗ. Όταν μιλάμε στη Θεσσαλία για Αχελώο το ξέρουμε ότι είναι το φράγμα της Συκιάς, όπου εκεί φαίνεται ότι τα ‘μάσησε’ κατά την άποψή τους ο πρωθυπουργός και κατά την άποψη πολλών. Δηλαδή, ναι το καταλαβαίνω, υπάρχουν πάρα πολλά νομικά εμπόδια, ναι το καταλαβαίνω ότι χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά, αλλά θυμίζω ότι πρόπερσι το Δεκέμβριο, το Δεκέμβριο του 2019, απ’ τα Τρίκαλα πάλι ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει για πρώτη φορά ότι θα προχωρήσουμε τη μερική εκτροπή του Αχελώου. Απ’ το Δεκέμβριο του ’19 έγινε μετά η συνάντηση με τον Γεραπετρίτη που είχατε κι εσείς την πρωτοβουλία και την κλείσατε και ήρθαν όλοι οι φορείς τον Ιανουάριο του ’20. Και φτάσαμε στον Ιανουάριο του ’21, στα τέλη να λέει πάλι ο πρωθυπουργός ότι έχουμε σοβαρά νομικά εμπόδια. Ρωτάει λοιπόν ο κόσμος, όλο αυτό το διάστημα του ενός χρόνου – το άλλοθι της πανδημίας είναι σεβαστό έτσι, δεν μπορούν να προχωρήσουν με τον ίδιο τρόπο κάποια πράγματα. Απ’ τον Μάρτιο σχεδόν είναι κλειστή και η αγορά και η οικονομία. Φαντάζομαι ότι και το κυβερνητικό έργο δεν είναι τόσο εύκολο να προχωρήσει- αλλά δεν έπρεπε να γίνει τουλάχιστον ένα, αυτό που λέει και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ο Θανάσης ο Νασιακόπουλος. Να ’ρθει στη Βουλή ρε αδερφέ... Να δούμε τι λένε και τα κόμματα. Να πάρουμε και μια πολιτική απόφαση και σιγά-σιγά μετά να το δρομολογήσουμε. Είναι παράπονα Θεσσαλών και τα μεταφέρω σ’ έναν άνθρωπο ο οποίος ξέρω ότι έχει τον περισσότερο ευήκοο νου σε τέτοια ζητήματα. Γι’ αυτό το μεταφέρω σε εσάς.

Εγώ κατανοώ απόλυτα την καχυποψία εάν θέλετε που υπάρχει σε ανθρώπους, που ασχολούνται ενεργά δεκαετίες τώρα με το μέγα αυτό ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Ένα ζήτημα που για πολλούς πια “δεν πουλάει” και γι’ αυτό βλέπετε ότι πολλοί δεν ασχολούνται, ενώ ουσιαστικά θα αντιμετωπίσει τα αναπτυξιακά προβλήματα της Θεσσαλίας. Ένα έργο που, όπως έχουμε πολλές φορές πει, έχει πρωτίστως περιβαλλοντική αξία. Δεν είναι ένα ζήτημα μόνο το οποίο θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην αγροτική παραγωγή. Έχει πρωτίστως περιβαλλοντική αξία γιατί στερεύει η υδάτινη φλέβα...

Εγώ σας ρωτώ ευθέως γιατί ξέρω ότι στο θέμα του Αχελώου δεν μασάτε τα λόγια σας. Σας ικανοποίησε ο πρωθυπουργός; Περιμένατε να πει και κάτι παραπάνω για το φράγμα της Συκιάς;

Εγώ θα σας έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος και από την δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού και από την κουβέντα που είχαμε, ο οποίος μου επανέλαβε ότι προχωρούμε άμεσα στο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας. Επικοινώνησα και με τον συντοπίτη μας, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Κώστα Σκρέκα, και θα προχωρήσει άμεσα στη νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση. Και βεβαίως θα γίνει παν δυνατόν προκειμένου να ξεπεράσουμε τα νομικά εμπόδια και για τη Συκιά, προκειμένου να έρθει το νερό του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους ανθρώπους που αυτό που λένε το εννοούν. Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει.

Εγώ θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο γκρινιάρης γιατί ξέρετε όπως κι εσείς το παρακολουθείτε το έργο και γιατί ο κόσμος δεν έχει καταλάβει. Εάν θέλουμε να μιλάμε για Θεσσαλία, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας και δεν θέλω να γίνω επικολυρικός, μιλάμε μόνο με αυτό το έργο. Χωρίς αυτό το έργο δεν θα υπάρχει Θεσσαλία. Όσοι το βλέπουν λίγο πιο μακροπρόθεσμα αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα ήδη είναι υπαρκτό. Έχουμε υφαλμύρωση και ερημοποίηση. Πόσο μάλλον σε μερικές δεκαετίες από τώρα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό το βλέπει κοντόφθαλμα τι να πω.. Θέλω να πω το εξής. Είναι Δεκέμβριος του ’19, τα λέει αυτά στα Τρίκαλα. Αναπτερώνεται το ηθικό μας. Θυμάστε είχαμε κάνει τη συνάντηση στο ΓΕΩΤΕΕ..

Όπως ξέρετε η συνάντηση αυτή στο ΓΕΩΤΕΕ, στην οποία ήσασταν από τους μόνους, από τους λίγους δημοσιογράφους που παραβρεθήκατε κ. Κολλάτε και αναδείξατε το θέμα σε δραματικούς τόνους, ήταν και η αφορμή να ζητήσουμε τη σύσκεψη τη διευρυμένη που έγινε με τον κ. Γεραπετρίτη, που ήταν μια σύσκεψη που για πρώτη φορά έγινε με όλους τους φορείς...

Περιμέναμε ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να σας πω την αλήθεια. Να πει ότι τώρα θα το φέρουμε στη Βουλή, τώρα θα αναλάβει ίσως ο κ. Γεραπετρίτης το νομικό κομμάτι, τώρα ίσως να αναλάβει ο κ. Καραμανλής το κομμάτι των υποδομών και των τεχνικών λύσεων. Δηλαδή αυτά μέχρι τώρα δεν τα έχουμε δει.

Εγώ θέλω να βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι. Μετά την τελευταία τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΔ, του Θανάση του Νασιακόπουλου, του δημάρχου Κιλελέρ, του συμπατριώτη μου, ο οποίος διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των δημάρχων της Θεσσαλίας, όλων των αυτοδιοικητικών και άρα των πολιτών και των αγροτών του κάμπου, ζήτησε να υπάρξει ένας καθαρός οδικός χάρτης, να ξεπεραστούν τα εμπόδια πρωτίστως για τη Μεσοχώρα που ετέθησαν στο συμβούλιο της επικρατείας, έθεσα το θέμα στη Βουλή. Όπως ήδη ανακοινώθηκε αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού προχθές που βρέθηκε στη Θεσσαλία...

Αντιλαμβάνομαι ότι πέφτει και μεγάλο βάρος και στους ώμους του συντοπίτη του Θεσσαλού, του υπουργού Ενέργειας, του Κώστα του Σκρέκα.

Νομίζω είναι μια ευτυχής συγκυρία για τον θεσσαλικό κάμπο το γεγονός ότι βρίσκεται ένας Θεσσαλός στη θέση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που έχει άμεση εμπλοκή με το έργο.

Ναι, εάν μιλάμε για το έργο του Αχελώου είναι κατεξοχήν αρμοδιότητα του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Δεν το συζητάω.

Θα βοηθούσε όπως είπατε και μια συζήτηση στη Βουλή. Όχι γιατί μια δημόσια συζήτηση θα οδηγούσε σε απεμπλοκή των νομοθετικών εμποδίων. Αλλά νομίζω θα ήταν μια ευκαιρία κάθε πολιτική παράταξη να τοποθετηθεί υπεύθυνα. Τι πιστεύει για τη Μεσοχώρα; Τι πιστεύει για τη Συκιά; Θα πρέπει να γίνουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; Θα πρέπει να έρθει και πόσο νερό στον θεσσαλικό κάμπο; Να τοποθετηθούν δημόσια. Διότι εδώ γίνεται μια σκιαμαχία, ένα παιχνίδι που θυμίζει τι να σας πω... Κάποιοι είναι υπέρ, κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά.

Όση ώρα συζητάμε μου έρχεται συνειρμικά το εξής. Φαντάζομαι στη Βουλή να τοποθετούνται από τη μεριά της κυβέρνησης οι δυο καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί: ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι Θεσσαλός, ο Κώστας ο Σκρέκας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι Αιτωλοακαρνάνας. Σημειολογικό είναι βέβαια αντιλαμβάνεστε.

Κοιτάξτε να δείτε. Στην Αιτωλοακαρνανία εγώ θυμάμαι ότι πολλές φορές πληρώναμε αποζημιώσεις από ζημιές που προκαλούσε η υπερχείλιση του Αχελώου...

Το λέω γιατί βλέπουμε μέσω youtube και στη Δυτική Ελλάδα αυτή τη στιγμή που συζητάμε ξέρετε τι γίνεται; Έχει πλημμυρίσει όλος ο κάμπος της Αιτωλοακαρνανίας από τα νερά του Αχελώου. Ζητούν αποζημιώσεις. Έχουν κατακλυστεί όλα τα φράγματα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα λένε και τα χωριά του Βάλτου.

Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να δούμε ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Μιλούμε για μια ήπια εκτροπή. Ένα πολύ μικρό μέρος των νερών του ποταμού που χύνονται στη θάλασσα θα έρθουν να δώσουν ζωή στον θεσσαλικό κάμπο και τίποτα παραπάνω.

Πέστε μου κάτι τελευταίο. Πήραν κάποιοι τηλεθεατές όση ώρα μιλάμε. Νόμιζα ότι έχει λυθεί το θέμα. Ρωτούν πότε θα πληρωθούν τα ΠΣΕΑ του ’17. Είχα την αίσθηση ότι είχαν πληρωθεί. Κάνω λάθος;

Πληρώθηκε ένα μέρος των ΠΣΕΑ του ’17. Πληρώθηκαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί του δήμου Τεμπών. Εκκρεμούν αμυγδαλοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί στον νομό, το μνημόνευσα χθες και στην κουβέντα που είχαμε με τον πρωθυπουργό. Εκκρεμεί η πληρωμή τους στον νομό. Δυστυχώς, υπάρχουν ζητήματα στον ΕΛΓΑ. Είπα και στον πρωθυπουργό ότι είναι θετικό ότι προχωρά -ξεκίνησε πιλοτικά- η ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας στον ΕΛΓΑ, αλλά κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ενίσχυση ο ΕΛΓΑ. Ιδιαίτερα το υποκατάστημα στη Λάρισα που σηκώνει μεγάλο βάρος, σ’ έναν μεγάλο νομό που αντιμετωπίζει ζημιές συχνά πυκνά πλέον, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε νέο αίμα πιστεύω στον ΕΛΓΑ που να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί και τις νέες τεχνολογίες.

Μιας και μπήκαμε στον ΕΛΓΑ να κλείσουμε αυτό μιας και ξέρω ότι το παρακολουθείτε στενά. Υπάρχουν παράπονα και από τα Φάρσαλα και από την Καρδίτσα ότι υπάρχουν αδικίες στις εκτιμήσεις. Κάποιοι πήραν αυτά που έπρεπε να πάρουν, κάποιοι λίγο παραπάνω. Εντάξει εν πάσι περιπτώσει κι αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά κάποιοι δεν πήραν αυτά που έπρεπε από τον Ιανό.

Έλαβα κι εγώ μια εξώδικη διαμαρτυρία από παραγωγούς με πρώτο υπογράφοντα τον αντιπρόεδρο της τον Νίκο Παυλονάσιο. Το μνημόνευσα κι αυτό χθες στην συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό. Έχω κάνει κουβέντα και με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο τις προηγούμενες μέρες, γιατί είχα και μεμονωμένες τέτοιες διαμαρτυρίες, αλλά χθες σας λέω είχα ένα συλλογικό αίτημα με τις υπογραφές τους και με ΑΦΜ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι γνώστης γιατί μου που είπε ότι τον πλησίασαν παραγωγοί, εκπρόσωποι αγροτών...

Ναι στην Καρδίτσα. Τον είδε ο Κώστας ο Τζέλας με τον Σωτήρη τον Γιαννακό σαν εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ και του έθεσαν και αυτοί το θέμα.

Μου είπε ότι είναι γνώστης του θέματος. Υπήρχαν κάποιες επιμέρους αστοχίες. Πιστεύω να αντιμετωπιστούν από τον ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα. Αλλά ήταν μια πρωτόγνωρη καταστροφή και μια μεγάλη πρόκληση στην οποία η πολιτεία, δεν λέω απλά η κυβέρνηση, αλλά η πολιτεία έδωσε εξετάσεις και σε μεγάλο βαθμό τα πήγε πολύ καλά. Νομίζω η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Επιμέρους αστοχίες υπήρξαν. Μένει να τις δούμε και να διορθωθούν.

Μάλιστα. Εν κατακλείδι, αντιλαμβάνομαι ότι η άποψή σας είναι ότι αυτό το ταξίδι του πρωθυπουργού στη δυτική Θεσσαλία ήταν πετυχημένο και γιατί εξήγγειλε το βόρειο τμήμα του Ε65 -μεγάλο αναπτυξιακό έργο- και γιατί μετά, την επόμενη μεθεπόμενη μέρα στη συνάντηση μαζί σας έδωσε την είδηση ότι ξεκινάει και η μελέτη για ένα σημαντικό έργο. Ωστόσο, γενικότερα έχετε την αίσθηση παρά το γεγονός ότι και στην αντιπολίτευση δεν καταγράφεται τουλάχιστον κάποια έντονη δυσαρέσκεια που να πηγαίνει προς την αντιπολίτευση, τα πάμε καλά; Εννοώ τα πάμε καλά ως κυβέρνηση, τα πάει καλά η κυβέρνηση; Γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένας κόσμος που είναι βουβός. Ναι μεν δεν έχει γυρίσει προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, δίνει ακόμη μια μικρή πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, αλλά βλέπω ότι υπάρχουν αστοχίες. Θα σας πω ένα παράδειγμα, θα το είδατε και χθες. Μέσα σε δεκαπέντε- δεκαέξι λεπτά έκλεισε το πρόγραμμα «εξοικονομώ» και χιλιάδες μηχανικοί στη Θεσσαλία έμειναν με το δάχτυλο στο πλήκτρο. Δεν είναι από τα καλύτερα ξέρετε αυτά. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κριτήρια, μοριοδοτήσεις. Τα παραπέμπουμε όλα σε πλατφόρμες, οι λογιστές ξενυχτάνε πολλές φορές για να μπούνε σε επιστρεπτέες προκαταβολές γιατί τα συστήματα δεν λειτουργούν. Φαίνεται ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία. Καλά κάνει η κυβέρνηση και θέλει να τα ψηφιοποιήσει αυτά, ο κ. Πιερρακάκης, και να πάμε στην ψηφιακή δημοκρατία, αλλά ακόμα απέχουμε πολύ. Δεν μπορούμε μόνο με την πλατφόρμα να λύνουμε προβλήματα. Ίσως χρειάζονται και κάποια πιο άμεσα.

Κοιτάξτε, έλαβα χτες αρκετά τηλεφωνήματα από φίλους μηχανικούς ότι το πρόγραμμα έκλεισε πολύ γρήγορα, καλύφθηκαν οι θέσεις που υπήρχαν για τη Θεσσαλία και το κριτήριο ήταν αυτό. Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε, που λέμε. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση. Στην επόμενη προκήρυξη θα πρέπει να υπάρχει μοριοδότηση. Τι στοχεύουμε; Για ποιο λόγο προχωράμε το πρόγραμμα αυτό «εξοικονομώ»; Δεν θα πρέπει να υπάρχουν κάποια κριτήρια; Δεν θα πρέπει να είναι μόνο όποιος πρόλαβε να καταθέσει την αίτησή του. Δεν μπορεί να είναι η επετηρίδα, όπως λέγαμε παλιότερα και στους διορισμούς. Νομίζω ότι στην επόμενη προκήρυξη θα υπάρξει διόρθωση. Είναι εύστοχο ότι ετέθησαν τα ζητήματα αυτά. Εάν είχαν τεθεί και νωρίτερα -γιατί ξέρετε κάποια στιγμή είχε τεθεί το ζήτημα να μην ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα το Δεκέμβριο- ενδεχομένως εάν ετίθετο και συλλογικά τότε το ζήτημα αυτό να μπορούσαμε να το είχαμε προλάβει. Ξέρετε, λάθη θα γίνονται πάντοτε. Αστοχίες θα υπάρχουνε. Όσο κι αν προσπαθεί κανείς. Το ζήτημα είναι να έχει κανείς ανοιχτά αυτιά και μάτια και να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει. Και νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει άμεση επαφή με την κοινωνία. Δεν είναι αποκλεισμένος ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια γυάλα, σε ένα γυάλινο κλουβί. Αντιθέτως έχει άμεση επαφή με τους πολίτες κι αυτό επιβραβεύεται νομίζω κι από την κοινωνία των πολιτών, που αναγνωρίζει ότι βρέθηκε σε συνθήκες απρόβλεπτες. Ποιος περίμενε ότι η κυβέρνηση με το καλημέρα θα βρισκόταν να αντιμετωπίζει μια τριπλή κρίση, μια πανδημία που εμφανίζεται μια φορά τον αιώνα με συνέπειες στην οικονομία επίσης απρόβλεπτες. Εκεί που βγαίναμε από μια δεκαετή οικονομική κρίση μπήκαμε σε μια δίνη η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στην πραγματική οικονομία και από την άλλη έχει τα ελληνοτουρκικά, την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας παράλληλα με τις μεταναστευτικές ροές και την απόπειρα εισβολής που έγινε από τα βόρεια σύνορά μας. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση νομίζω απάντησε με αποτελεσματικότητα. Με σχέδιο, με υπευθυνότητα και με αποτελεσματικότητα και αναγνωρίζεται πιστεύω κι από την κοινωνία των πολιτών και φαίνεται και σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης. Δεν το λέω αυτό για να καθησυχάζουμε. Αντιθέτως, για να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Ο πολιτικός χρόνος πια είναι πολύ συμπιεσμένος. Τα γεγονότα τρέχουν τόσο γρήγορα που δεν υπάρχουν Και νομίζω ότι η χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό ήταν άκρως εποικοδομητική και σημαντική για τον νομό. Ήταν μια συνάντηση που έδωσε θετικές ειδήσεις για τον νομό.

Πείτε μου κάτι τελευταίο. Νομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας. Νίκη Κεραμέως. Πανεπιστημιακή αστυνομία. Βάσεις στην εισαγωγή που πιθανόν να σημάνουν ειδικά για τα περιφερειακά τμήματα και κλείσιμο και για την περιοχή μας, για τη Λάρισα. Και παρέμβαση Γιώργου Σουφλιά, όπου ασκεί μια κριτική για αστοχίες που πιθανόν έχουν γίνει πάνω σε αυτήν τη λογική.

Κύριε Κολλάτε, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να απαντήσει σε υπαρκτά προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα της εκπαίδευσης; Με το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία βάση εισαγωγής; Ότι το 75% των παιδιών που δίνουν εξετάσεις μπαίνουν σε πανεπιστήμια; Πολλές φορές με 1 και με 2 και με 3; Στο Μαθηματικό της Σάμου νομίζω στις τελευταίες εξετάσεις μπήκαν με βαθμό κάτω από 5 στα Μαθηματικά. Για τι πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορούμε να μιλούμε λοιπόν; Και πολλοί από αυτούς βαλτώνουν μετά και μετατρέπονται σε αιώνιους φοιτητές. Επίσης, δεν έχουμε κατ’ επανάληψη φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια; Το τελευταίο που ζήσαμε με την διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, δεν μας εκθέτει παγκοσμίως στη διεθνή κοινή γνώμη, στη διεθνή κοινότητα; Άρα, λοιπόν, η κυβέρνηση έρχεται συνεπέστατη θα έλεγα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Άρα κατά την άποψή σας κακώς άσκησε κριτική ο Γιώργος ο Σουφλιάς;

Ο Γιώργος ο Σουφλιάς δικαιούται και είναι προς τιμήν του, ενώ έχει αποχωρήσει εδώ και χρόνια από την πολιτική ζωή, ότι καταθέτει με παρρησία τις δικές του προτάσεις συγκεκριμένα. Άρθρο-άρθρο έχει κάνει ο άνθρωπος τις προτάσεις του...

Και υπογράφει ως πρώην υπουργός Παιδείας. Δεν είναι τυχαίο.

Δυστυχώς, όμως εάν ανατρέξετε τότε στην περίοδο της διακυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν ο Γιώργος Σουφλιάς ήταν υπουργός Παιδείας θα θυμόσαστε τις αντιδράσεις που υπήρξαν και το πώς ο Τύπος υποδέχθηκε τις προσπάθειες που έγιναν τότε και για την αντιμετώπιση των αιώνιων φοιτητών και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις προσπάθειες που έγιναν για τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Λοιπόν, κάθε φορά θα υπάρχουν αντιδράσεις. Το ζήτημα είναι κάποτε να ασχοληθούμε σοβαρά με τα προβλήματα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Θα έρθει και στην Ολομέλεια. Προφανώς θα υπάρχει διάλογος. Αρκεί να υπάρχει καλή πίστη από όλες τις πλευρές. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει υπαρκτά ζητήματα στον χώρο της εκπαίδευσης. Μην κλείνουμε τα μάτια μας και μην υποκρινόμαστε ότι αυτά δεν είναι υπαρκτά προβλήματα. Είναι υπαρκτά προβλήματα και φιλοδοξούμε να δώσουμε λύσεις. Εδώ είμαστε να συζητήσουμε εάν υπάρχουν βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου. Να κατατεθούν και να τις δούμε στην πράξη πως μπορούν να εφαρμοστούν.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί ξεδιψάσαμε εκεί στα Φάρσαλα. Θα έχουμε νεράκι σε λίγα χρόνια και είναι πολύ σημαντικό. Να είστε καλά.

Πρώτα ο Θεός. Μακάρι να τελειώσει και αυτή η περιπέτεια.

Να είστε καλά σας ευχαριστώ.

Μάξιμος Θεσσαλία Τηλεόραση 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=VkF01VyBTHw

back to top