Menu
A+ A A-

Μάξιμος TRT 1

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2021

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκπομπή της TRT "Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα"
με τον Σωτήρη Πολύζο

 

Καλησπερίζουμε τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον νομό της Λάρισας, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Γεια σας κ. Χαρακόπουλε. Καλή χρονιά.

Καλή χρονιά! Καλησπέρα κ. Πολύζο. Καλησπέρα και στους ακροατές μας.

Συζητούμε, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα κάνουν, τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία για τον εμβολιασμό. Η δυσαρέσκεια έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα δεν είναι στις ψηλές θέσεις του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις λέγαμε την πολύ μεγάλη γκρίνια που υπάρχει για νέους ανθρώπους που είναι με καρκίνο, που είναι χειρουργημένοι με καρδιά ή άλλα σοβαρά προβλήματα, κι ακόμη δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή για τις περίφημες ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες ακούγαμε και ξανακούγαμε ότι θα προηγηθούν μαζί με τους ηλικιωμένους. Όλα αυτά όσο καθυστερούν βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Δηλαδή λέγαμε πότε θα ‘ρθει η ευλογημένη στιγμή του εμβολίου; Ήρθε. Σαν σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός κάνανε το εμβόλιο για πρώτη φορά. Είμαστε έναν μήνα μετά την έναρξη του εμβολιασμού κι ακόμη δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή.

Κύριε Πολύζο κατανοώ την προσμονή του κόσμου για το εμβόλιο, γιατί αυτό είναι ουσιαστικά το μέτρο για την κατάκτηση, την επανακατάκτηση της ελευθερίας των κινήσεών μας. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Βλέπετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων. Οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις και στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει για τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων. Πριν από λίγο άκουγα ότι η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι η Ισπανία για δύο εβδομάδες σταματάει πλήρως το εμβολιαστικό πρόγραμμα λόγω ελλείψεων των εμβολίων. Αναλογικά με αυτά τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι η χώρα μας δεν είναι στη χειρότερη κατάσταση. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι είναι από αυτές που αντιμετωπίζουν επιτυχώς, με βάση τα δεδομένα που έχουμε, την πανδημία. Νομίζω σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 200.000 εμβόλια, κι όπως είπατε κι εσείς νωρίτερα υπάρχει κι ένας μηχανισμός αναπλήρωσης όσων δεν προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιό τους, από τους υπερήλικες, έτσι ώστε να μην χαθεί καμία δόση και κατευθύνονται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Νομίζω ότι είμαστε δεύτεροι μετά τον Καναδά παγκοσμίως -μόλις 500 δόσεις δεν έχουνε γίνει από τις 200.000 που έχουν έρθει στη χώρα μας.

Σύμφωνοι. Σ’ αυτό μπορεί κι εμείς εκτιμούμε και τη μία δόση που σώζεται κάθε φορά γιατί όπως λέτε μπορεί να είναι σ’ ένα απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας, να μην μπορέσει να σωθεί, να μην μπορέσει κάποιος να πάει στη θέση κάποιου άλλου και λοιπά. Από την άλλη εξακολουθούμε, εγώ θα επαναλάβω, να είμαστε πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βλέπω κάθε μέρα, όχι από βίτσιο, αλλά γιατί πρέπει να ενημερωνόμαστε ότι πάλι είμαστε πίσω απ’τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και απ’ την Κροατία. Δεν καταλαβαίνω τι καλύτερο κάνουν αυτές οι χώρες στην αναλογία του πληθυσμού γιατί και αυτοί αναλογικά παίρνουν τα εμβόλια ή τουλάχιστον έτσι ξέρουμε, έτσι μας λέτε εσείς, έτσι μας λέει η κυβέρνηση. Εγώ άκουσα σήμερα τον Μπάιντεν να δηλώνει πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν εμβολιαστεί 300.000.000 Αμερικάνοι. Μη λέμε λοιπόν ότι είναι παγκόσμιο το φαινόμενο της αργής ροής.

Μέχρι το Σεπτέμβριο μίλησε;

Εάν εμείς μέχρι το καλοκαίρι δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε 10.000.000 Έλληνες είμαστε για κλάματα.

Ο σχεδιασμός κ. Πολύζο είναι να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όπως είπατε το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Αλλά αυτό έχει να κάνει σας λέω με τις ροές των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση εξ όσων γνωρίζω εγώ τουλάχιστον όσον αφορά τις αναλογίες των εμβολίων που έρχονται στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία που διαφοροποιήθηκε δεν την μάλωσε κανείς.

Άκουσα αυτή τη φιλολογία κι εγώ κ. Πολύζο, αλλά δεν είδα κάποια στιγμή να δημοσιοποιείται ή να γνωστοποιείται κάτι τέτοιο, διότι υπάρχουνε μηχανισμοί ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβολής κυρώσεων. Θα ήταν μια αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά αυτή. Δεν είδα στη πράξη να γίνεται. Κατανοώ το ενδιαφέρον που υπάρχει και είναι εύλογο γιατί σας λέω το εμβόλιο είναι αυτό που θα μας λύσει τα χέρια, αλλά νομίζω ότι όλοι οι χειρισμοί από πλευράς της πολιτείας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευρωπαϊκά θα πιέσουμε. Δεν έχουμε άλλον μηχανισμό πίεσης. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σ’ έναν εθνικιστικό εμβολιασμό, έναν εμβολιασμό εθνικισμού που ακούμε τις τελευταίες μέρες. Φαίνεται ότι κάποιες εταιρείες ελέγχονται κατά πόσον ήταν συνεπείς στα συμβόλαιά τους με την Ευρώπη, από την οποία έλαβαν γενναίες προκαταβολές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και κατευθύνονται σε άλλες αγορές με τις οποίες μπορεί να συνάπτουν πιο υψηλά συμβόλαια.

Ελάτε να δούμε λίγο τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, διότι αργότερα θα φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Λάρισας, τον κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο. Κυρίως η εστίαση, αλλά και μεγάλο μέρος της αγοράς γιατί το είδατε κι εσείς οι μισές τελικά αιτήσεις πέρασαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, από 730.000 αιτήσεις εγκρίθηκαν οι μισοί. Άλλες 350.000 επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα έμειναν εκτός και καταλαβαίνετε ότι είναι στα κάγκελα όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Κατανοώ την οποιαδήποτε, εάν θέλετε, διαμαρτυρία αλλά θα πρέπει όλοι να έχουμε και συναίσθηση της πραγματικότητας που βιώνουμε. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή νομίζω ανταποκρίθηκε με ένα οργανωμένο σχέδιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων που πραγματικά πλήττονται. Και με τα μέτρα της επιστρεπτέας προκαταβολής, νομίζω ότι ξεκίνησε η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή να καταβάλλεται από σήμερα, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αθροιστικά θα προστεθεί στα 7 δισεκατομμύρια που συνολικά δόθηκαν με αυτήν τη διαδικασία. Αλλά επειδή αναφέρατε και νούμερα κ. Πολύζο, εξ όσων γνωρίζω από τις εφτακόσιες τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση για επιστρεπτέα προκαταβολή, οι μισές θα λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι υπόλοιπες, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός, πάνω από 250.000, οι οποίες νομίζω δεν είχανε μείωση στον τζίρο τους. Εάν δεν είχανε μείωση στον τζίρο τους σε σχέση με το Σεπτέμβριο, με το Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν αυτοί να πάρουν, να επωφεληθούν της ενίσχυσης. Παρουσίασαν αύξηση, λοιπόν, απ’ όσο βλέπω εδώ και τα επίσημα στοιχεία που έγιναν γνωστά από το Υπουργείο Οικονομικών 262.000 επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση του τζίρου, 92.000 επιχειρήσεις είχανε μείωση κάτω του 20% και 12.000 επιχειρήσεις κ. Πολύζο δεν είχαν τον ελάχιστο τζίρο αναφοράς των 600 ευρώ την προηγούμενη χρονιά, την περίοδο αναφοράς.

Οι μεγάλες αντιδράσεις προέρχονται από το χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Είναι δυνατό αυτές οι επιχειρήσεις, στο διάστημα που εσείς περιγράφετε Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, που στο μεγαλύτερο μέρος ήταν κλειστές. Θυμόμαστε πότε έκλεισε η εστίαση, πότε έκλεισε η ψυχαγωγία.

Η επιστροφή δεν δίνεται μόνο στο χώρο της εστίασης...

Οι μεγάλες αντιδράσεις προέρχονται από εκεί.

Ωραία. Τις κατανοώ. Θα δούμε τι επιπλέον μπορεί να γίνει. Σας λέω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μαζί με το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Δεν ήταν μόνο η εστίαση που έκλεισε. Ήταν σχεδόν το σύνολο της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας. Ότι γινόταν σε μεγάλο βαθμό, γινόταν μέσω των ηλεκτρονικών συνδιαλλαγών. Από κει και πέρα, όπως ξέρετε, η μισή ουσιαστικά επιστρεπτέα δεν επιστρέφεται στο κράτος. Υπάρχει το ελάχιστο των 1.000 ευρώ για μονοπρόσωπες εταιρείες, 2.000 για όσους έχουν εργαζόμενους από 1-5, και 4.000 για όσους έχουν από 5 εργαζόμενους και πάνω. Τα ελάχιστα είναι αυτά που σας λέω. Κι ανάλογα με τη μείωση του τζίρου η επιστρεπτέα μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 100.000 ευρώ. Δεν είναι αμελητέα τα ποσά αυτά. Είναι νομίζω μια σημαντική βοήθεια. Από κει και πέρα για το κομμάτι της εστίασης που λέτε εδώ είμαστε να ακούσουμε και προτάσεις και το οικονομικό επιτελείο φαντάζομαι θα επεξεργαστεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, γιατί μπροστά μας φαίνεται ότι έχουμε ακόμη μακρύ, δυστυχώς, διάστημα. Δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουμε μέσα στο πρώτο διάστημα άμεσα το πρόβλημα.

Ελάτε να πάμε κ. υπουργέ στα ελληνοτουρκικά.

Να πούμε και μια θετική είδηση ακόμη, ότι την Παρασκευή θα πληρωθεί επίσης το επίδομα θέρμανσης σε δύο δόσεις, όπως ξέρετε και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον...

Το λέτε αυτό ως καλό; Όλος ο κάμπος έχει εξαιρεθεί στη Θεσσαλία. Όλα τα πεδινά της Θεσσαλίας. Έχει εξαιρεθεί το πέλετ και χρηματοδοτεί μόνο καυσόξυλα.

Μισό λεπτάκι. Ίσως δεν ξέρετε κ. Πολύζο, οι τηλεθεατές μας κι όσοι καίνε ίσως το ξέρουν, πέρυσι και μέχρι πρότινος το πέλετ, το αέριο και τα καυσόξυλα εξαιρούνταν από την επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης. Αυτό καθιερώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση και για πρώτη φορά φέτος. Κι έτσι έχουμε 124.000 επιπλέον δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Χρειάζονται βελτιώσεις. Εγώ ο ίδιος έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο και το έχω θέσει και το θέμα και στον Χρήστο τον Σταϊκούρα, τον Υπουργό των Οικονομικών, γιατί υπάρχει ένας κόφτης για όσους χρησιμοποιούν πέλετ ή καυσόξυλα σε οικισμούς άνω των 2.500 κατοίκων, κι έτσι εξαιρείται για παράδειγμα ο ορεινός οικισμός, η κωμόπολη της Κρανιάς Ελασσόνας, που στην απογραφή βρέθηκαν 2.700. Αλλά είναι θετικό νομίζω ότι για πρώτη φορά δίνεται επίδομα θέρμανσης για όλες αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού που χρησιμοποιούν διαφορετικό μέσο για τη θέρμανσή τους πέραν του πετρελαίου. Ας λέμε και τα καλά, τα θετικά που γίνονται σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Ναι. Πάντως δεν είναι παρηγοριά ότι ο γείτονάς του που έχει καυσόξυλα πήρε, κι εκείνος που έχει το πέλετ δεν πήρε επειδή πέρυσι, πρόπερσι στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν μέσα. Πάντως, όση ώρα μιλάμε μου λένε ότι παίρνουν πολλοί που έκανα τώρα έναρξη επιχειρήσεων και βεβαίως δεν μπαίνουν στην επιστρεπτέα γιατί δεν υπάρχουν τα συγκριτικά στοιχεία με την προηγούμενη σεζόν. Θέλω να πω ότι όλα αυτά σηκώνουν διορθώσεις και το καταλαβαίνετε. Όπως λέτε κάνατε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ναι.

Χαίρομαι που το λέτε. Να προλάβουμε τα ελληνοτουρκικά. Και μιλάω με έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί πολύ με τις σχέσεις μας με την Τουρκία και σε πολλές πτυχές γιατί είναι πολυδιάστατο το ζήτημα. Θα έπρεπε κανονικά να σας ρωτήσω εάν είστε «Σαμαρικός» ή «Μητσοτακικός» έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Το άρθρο σήμερα στην ιστοσελίδα «News.247» του πρώην Πρωθυπουργού αποκαλύπτει ένα παρασκήνιο. Λέει πως «όταν φώναξα τον Μητσοτάκη, όπως όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους πω ότι θα προχωρήσω στη συμφωνία των Πρεσπών, μου είπε από την αρχή ότι θα αρνηθεί να συναινέσει στην προσπάθεια να βρεθεί έντιμη λύση και του απάντησα στο εάν θα προχωρήσει, δείχνοντας προς το πρωθυπουργικό γραφείο αριστερά μας, πως όποιος κάθεται σε αυτήν την καρέκλα πρέπει να κάνει αυτό που θεωρεί εθνικά επωφελές κι όχι αυτό που ορίζει το δικό του πολιτικό και κομματικό συμφέρον», μιλώντας για έναν Πρωθυπουργό που είναι στην ομηρία, αυτά που έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες μετά τη συνέντευξη Σαμαρά την Κυριακή στην «Καθημερινή». Τι γίνεται με αυτήν τη ιστορία; Τι διάθεση έχουμε; Θέλουμε εμείς να δείξουμε ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο; Θέλουμε πραγματικά να βρεθεί μια λύση; Δεν θέλει η άλλη πλευρά; Τι γίνεται τελικά;

Να δούμε τα πραγματικά γεγονότα κ. Πολύζο;

Το λέω γιατί ο κ. Σαμαράς έβαλε τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας σε ένα δίλημμα. Αν πάμε στο διάλογο ακυρώνουμε τις κυρώσεις; Δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία όπως λέει; Δεν θα πρέπει να ακυρώσει τότε η Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών;

Κύριε Πολύζο οι κυρώσεις για ποιον λόγο μπαίνουν στο τραπέζι; Προκειμένου να συνετιστεί η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες και να λύσουμε τη μόνιμη διαφορά που αναγνωρίζουμε με τη γείτονα χώρα, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Για αυτό το λόγο δεν μπαίνουν στο τραπέζι οι κυρώσεις; Άρα λοιπόν εγώ βλέπω το εξής, ότι έχουμε μια κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας το προηγούμενο διάστημα. Είχαμε την προσπάθεια εισβολής από τον Έβρο. Αναχαιτίστηκε. Είχαμε την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο. Με την παρουσία του ελληνικού στόλου και της αεροπορίας τα τετελεσμένα αυτά δεν επιτεύχθηκαν. Είχαμε προσπάθεια συνολικής αναθεωρητικής πολιτικής από την Τουρκία, που αμφισβητεί την συνθήκη της Λοζάνης. Επιχείρησε να κάνει το «τουρκολυβικό» μνημόνιο και είχαμε μια διπλωματική αντεπίθεση της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση επέδειξε αποφασιστικότητα κι ένα διπλωματικό κρεσέντο, θα έλεγα, που έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Συμμαχίες με μια σειρά από χώρες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενδυνάμωση της θέσης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να μην έχουν επιβληθεί κυρώσεις αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα και συνειδητοποιούν, και η Τουρκία το κατανοεί πια, ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και οδηγήθηκε η Τουρκία, σύρθηκε, να επανέλθει μετά από 5 χρόνια, που με υπαιτιότητά της διεκόπησαν οι διερευνητικές συζητήσεις, προσήλθε στις διερευνητικές με την ατζέντα που εξαρχής είχαμε πει, με αυτή που υπήρχε μέχρι τότε, ότι το μόνο ζήτημα που συζητούμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εγώ νομίζω ότι υπέστη μια ήττα η Τουρκία και η χώρα μας αξιοποίησε αυτό το διάστημα του ενάμισι έτους που βρίσκεται στη διακυβέρνηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα. Προχωρήσαμε σε γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό. Όπως ξέρετε υπογράφηκε η συμφωνία για τα «Ραφάλ», για μία μοίρα «Ραφάλ» 18 αεροσκαφών που θα έρθουν από τη Γαλλία στη χώρα μας το επόμενο διάστημα και βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φρεγατών και για την ενίσχυση του στόλου μας. Εγώ βλέπω λοιπόν, ότι έχουμε μια συγκροτημένη πολιτική που έχει από τη μία βεβαίως διπλωματική εγρήγορση και από την άλλη έχει ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας που ενισχύει αν θέλετε τη διπλωματική θέση της χώρας. Αυτό βλέπω. Αυτήν την ανάγνωση της πραγματικότητας. Χωρίς να είμαστε αφελείς και να προσδοκούμε πολλά πράγματα από τις διερευνητικές, πρέπει να τις βλέπουμε με πραγματισμό, ότι η Τουρκία είναι αυτή που σύρθηκε γιατί η πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα δεν της βγήκε και συνειδητοποιεί ότι θα βρεθεί σε ακόμη πιο δυσχερή θέση μετά και την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεν υπάρχει πια ο πλανητάρχης στον οποίο με ευκολία μιλούσε απευθείας σηκώνοντας το τηλέφωνο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Έχουμε μια επάνοδο αν θέλετε της Αμερικής στα της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι προφανές. Γιατί θα πρέπει να είναι ένας πολιτικός πραγματιστής όση αισιοδοξία κι αν έχει μέσα του. Προφανώς και δεν περιμένουμε πολλά. Γιατί τις κάνουμε; Για να δείξουμε κι εμείς την καλή μας διάθεση απέναντι στους γείτονες; Εκείνοι λένε δέκα ζητήματα, εμείς λέμε ένα, που είναι μόνο αυτό της ρύθμισης των θαλασσίων ζωνών. Είναι φανερό ότι είναι αδιέξοδη αυτή η συζήτηση. Δεν χρειάζεται να είσαι έμπειρος για να το καταλάβεις.

Κοιτάξτε κ. Πολύζο. Ή συζητάμε ή κάνουμε πόλεμο. Τι από τα δύο προτιμούμε δηλαδή τώρα;

Καλά υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ναι, ναι. Η συζήτηση που κάνουμε όμως δεν είναι με τους όρους που ήθελαν οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να έρθουν σε μια συζήτηση που είναι με βάση το διεθνές δίκαιο. Λέμε, λοιπόν, ότι εάν δεν καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία, ελάτε να υπογράψουμε συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες. Ότι κάναμε με την Αλβανία. Όπως ξέρετε η χώρα μας άσκησε για πρώτη φορά το κυριαρχικό της δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια προς το Ιόνιο Πέλαγος, η Αλβανία έχει ασκήσει επίσης αυτό της το δικαίωμα και είμαστε σε συνεννόηση τώρα με την Αλβανία προκειμένου να οριοθετήσουμε την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Κι έχουμε καταλήξει ότι εάν δεν συμφωνήσουμε θα πάμε σε συνυποσχετικό, άρα στη Χάγη. Το ίδιο λέμε και στην Τουρκία. Εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία να πάμε στη Χάγη.

Τώρα τι θα συμβεί στη Νέα Δημοκρατία; Δημιουργεί εσωκομματικό θέμα ο κ. Σαμαράς στη Νέα Δημοκρατία;

Κοιτάξτε ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός της χώρας. Στη χώρα μας δικαιούται κατά τη λαϊκή ρήση «και η κουτσή Μαρία» να έχει άποψη για τα εξωτερικά, για την άμυνα ή για τη διακυβέρνηση. Δεν μπορεί να διατυπώσει τις θέσεις του ο πρώην πρωθυπουργός;
Κι εάν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, οι απόψεις που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να λειτουργήσουν θετικά προς την άσκηση πίεσης και προς την Τουρκία και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί εμείς να προσερχόμαστε στις διερευνητικές, αλλά να ξέρετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κι άλλες απόψεις, οι οποίες είναι πιο σκληρές, πιο καθαρές όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που ασκούνε μια πίεση προς την άλλη κατεύθυνση…

Μάλιστα. Άρα υποκαθιστά τον Πρωθυπουργό ως επιπλέον μοχλός πίεσης;

Δεν είπα ότι υποκαθιστά κανέναν. Η πολιτική ασκείται υπεύθυνα από την ελληνική κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό κι από τον Υπουργό εξωτερικών. Εγώ είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από τους μέχρι στιγμής χειρισμούς στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Παρακολουθούμε πραγματικά ένα διπλωματικό κρεσέντο, να αναπτύσσεται με διπλωματική δεινότητα η ελληνική εξωτερική πολιτική επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων.

Ευχαριστούμε θερμά κ. Χαρακόπουλε. Καλή χρονιά!

Να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Ο Βουλευτής ΝΔ Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος στην TRT 270121 - YouTube

 

back to top