Menu
A+ A A-

Μαξιμος AstraTV 1

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2020

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ASTRATV
και στους δημοσιογράφους Μάκη Θεοδώρου και Ελευθερία Τζανακούλη

Κύριε Υπουργέ καλησπέρα. Τι κάνετε;

Καλησπέρα. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας.

Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

Αναμφίβολα, είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και για την υγειονομική κρίση και για τις επιπτώσεις στην οικονομία και βεβαίως παραμένει και ανοιχτό το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το επόμενο διάστημα έχουμε και τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ασχοληθεί επισταμένως με τα ευρωτουρκικά. Είμαστε σε μια κομβική στιγμή και χρειάζεται νομίζω ψυχραιμία και αποφασιστικότητα σε όλα τα μέτωπα. Και από πλευράς των πολιτών νομίζω ότι χρειάζεται υψηλή ατομική ευθύνη για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση στην οποία έχει επενδύσει όλες τις δυνάμεις και την ενέργειά της η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, γιατί πρώτα είναι ο άνθρωπος και μετά βεβαίως είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, όπου κι εκεί γίνεται μια προσπάθεια να κρατηθεί όρθια η πραγματική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι για τη Νέα Δημοκρατία ήταν «λαχείο», πρώτος αριθμός κανονικά το γεγονός ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και αντιμετώπισε τον κορωνοϊό. Ενώ, όμως ήταν επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «Τα πήγαμε καλά, δείτε τι κάναμε, δείτε πως τα καταφέραμε, δείτε ότι έχουμε μικρό αριθμό θυμάτων, δείτε την υπόλοιπη Ευρώπη, πήγαμε καλύτερα», τώρα στο δεύτερο κύμα δεν πήγε τόσο καλά ο σχεδιασμός.

Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι στο πρώτο κύμα αιφνιδιάσαμε ευχάριστα τη διεθνή κοινότητα με τα άμεσα αντανακλαστικά μας ως πολιτεία. Στο δεύτερο κύμα είναι γεγονός ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα έρθει με αυτήν τη σφοδρότητα, ότι θα επανακάμψει. Κι αυτό συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Υπήρχε η αίσθηση ότι θα είναι πιο ήπιο, ότι ο ιός δεν θα είναι τόσο ανθεκτικός, δεν θα είναι τόσο θανατηφόρος. Δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν αυτές οι προβλέψεις. Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι λάθος να επενδύει η αντιπολίτευση πολιτικά την κριτική της στον τομέα αυτό. Αφενός γιατί δεν ισχύει η κριτική που ασκείται, αφετέρου είμαστε στην ώρα της μάχης και η κυβέρνηση καταβάλλει μια προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό. Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής, τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας και έγινε γνωστό και επίσημα ότι από 557 μονάδες ΜΕΘ που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν δεκαπέντε μήνες, φτάσαμε να έχουμε 1.230. Δηλαδή είμαστε πια στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Κι αυτό αν θέλετε είναι ένα θετικό, υπό την έννοια ότι με αυτήν την υγειονομική κρίση η χώρα τουλάχιστον συγκλίνει προς το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ποιότητα υπηρεσιών υγείας. Και ανακοίνωσε επίσης ότι θα μονιμοποιηθούν, πριν από λίγο δόθηκε η είδηση, οι γιατροί που δουλεύουν με συμβάσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Γίνονται αορίστου χρόνου, όχι μόνιμοι. Γίνονται αορίστου χρόνου οι γιατροί στις ΜΕΘ. Ναι, σημαντικό.

Στο διάστημα αυτό κ. Θεοδώρου να πούμε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Η πλειονότητα αυτών θα μείνει ως προίκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα μονιμοποιηθούν. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης. Από τους 88.000 περίπου απασχολούμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε φτάσει περί τις 100.000. Δεν αφορά μόνο υγειονομικό-ιατρικό προσωπικό, είναι και λοιπό διοικητικό προσωπικό. Άρα, νομίζω είναι άδικη η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση. Όπως επίσης και οι δαπάνες. Σήμερα έγινε γνωστό ότι ενώ οι δαπάνες για τη υγεία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2020 ήταν κ. Θεοδώρου 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για την υγεία.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι τις έχετε μειώσει. Σήμερα ο ριζοσπάστης είχε πρώτο θέμα ότι μειώθηκαν οι δαπάνες για την υγεία. Αλλά έχουμε πρόσληψη διοικητικού προσωπικού όταν χρειαζόμαστε γιατρούς; Γιατί βέβαια εδώ στη Θεσσαλία δεν έχει φτάσει τίποτα από γιατρούς. Πού πήγαν;

Κοιτάξτε να δείτε κ. Θεοδώρου, δεν χρειάζονται μόνον οι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Προφανώς χρειάζεται και λοιπό προσωπικό για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Σας είπα τα επίσημα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα. Από 88.000 απασχολούμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτή τη στιγμή είναι περί τις 100.000. Και σας είπα ότι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι της τάξεως των 7.000 οι προσλήψεις που έχουν γίνει στους δεκαπέντε αυτούς μήνες. Και οι μονάδες ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Εγώ να δεχθώ την όποια κριτική γίνεται από την αντιπολίτευση ή και από τα ΜΜΕ, καλόπιστη θέλω να πιστεύω, αλλά νομίζω οι αριθμοί είναι αυτοί που δίνουν το μέτρο της αλήθειας των πραγμάτων. Δε σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά τα νούμερα. Μακάρι να υπάρξει η δυνατότητα και το επόμενο διάστημα να υπάρξει συνολικότερη αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να υπάρξουν αν θέλετε περισσότερες μόνιμες προσλήψεις. Αλλά ότι θεωρώ θετικό απ’ όλη αυτήν την υγειονομική κρίση το γεγονός ότι όλοι συνειδητοποιούν την αξία πια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και ξέρετε ξεπεράστηκαν και ιδεοληψίες κάποιων. Μια κυβέρνηση που θεωρείται κεντροδεξιά είναι αυτή που έκανε επίταξη σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, το είδατε στη Θεσσαλονίκη, και είναι αυτή η οποία επενδύει περισσότερα από άποψη δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κ. Χαρακόπουλε, πολύ καλά όλα αυτά, αλλά ανεξάρτητα από την αντιπολίτευση, που σαφώς θα κάνει κριτική αφού είναι αντιπολίτευση, είναι και οι γιατροί στα νοσοκομεία που δεν λένε απλώς ότι δεν φτάνουν οι γιατροί. Κάνουν λόγο για προχειρότητα της κυβέρνησης κι ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός. Από την άλλη εδώ στη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα στη Λάρισα, όπου είστε και βουλευτής υπάρχει πληρότητα και στα δύο νοσοκομεία. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα επιταχθούν και εδώ κλινικές ιδιωτικές;

Εάν χρειαστεί θα γίνει κυρία Τζανακούλη, αλλά ήδη νομίζω ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας με δύο φορείς του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Κοιτάξτε να δείτε, ότι υπάρχει πληρότητα στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλίας αυτό έχει να κάνει με την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή μας, όπως και στη Β. Ελλάδα. Από κει και πέρα, βεβαίως μπορεί ενδεχομένως να υπήρξαν και αστοχίες, αλλά όλα αυτά ξέρετε θα τα δούμε πολύ πιο ήρεμα όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος που δίνουμε, γιατί είμαστε στην ώρα της μάχης. Νομίζω κριτική την ώρα της μάχης δεν έχει νόημα, δεν είναι νομίζω σωστό να σπαταλούμε τις δυνάμεις στο να ασκούμε κριτική για ενδεχόμενες αστοχίες και λάθη. Αυτά όλα θα έχουμε τη δυνατότητα και την άνεση του χρόνου να τα δούμε αφού λήξει αυτός ο πόλεμος της γενιάς μας, γιατί ουσιαστικά είναι ένας πόλεμος της γενιάς μας αυτός που δίνουμε με τον κορωνοϊό. Η γενιά μας και η προηγούμενη γενιά, δόξα τω Θεώ, δεν έζησαν πόλεμο, δεν έζησαν καταστροφή, δεν έζησαν εμφύλιο, δεν έζησαν Κατοχή. Αλλά αυτός είναι ο πόλεμος που δίνει η δική μας γενιά και από το μέγεθος της ατομικής μας ευθύνης, της αυτοπειθαρχίας μας στα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία και στις οδηγίες που δίνει η επιστημονική κοινότητα, οι ειδικοί, θα κριθεί και η αποτελεσματικότητα αυτού του πολέμου, πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια. Ουσιαστικά “αγοράζουμε” χρόνο αναμένοντας το εμβόλιο. Οι ενδείξεις, τα νέα από το μέτωπο αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ως και το τέλος του χρόνου μπορεί να δοθεί απ’ ότι φαίνεται το εμβόλιο. Θα χρειαστεί, λοιπόν, και υπάρχει ένας ολόκληρος σχεδιασμός από πλευράς της ελληνικής πολιτείας σε βάθος έξι μηνών από την αρχή του νέου έτους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού -όσοι βεβαίως το επιθυμούν με προτεραιότητα βέβαια τις ευπαθείς ομάδες, τους πιο ηλικιωμένους που χρειάζονται άμεσα τη θωράκιση της προστασίας από το εμβόλιο.

Πάντως μέχρι να έρθει το εμβόλιο δεν είναι σίγουρο εάν θα αντέξουν τα νοσοκομεία της Λάρισας, και πόσο μάλλον οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Συγκεκριμένα για το Γενικό Νοσοκομείο οι γιατροί τονίζουν ότι «Δεν ξέρουμε εάν θα αντέξουμε να βγάλουμε άλλη εφημερία».

Ναι, ακούω κι εγώ την κραυγή αγωνίας που διατυπώνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, τους αξίζει πραγματικά ο δημόσιος έπαινος και η αναγνώριση της πολιτείας. Πρέπει να είναι και έμπρακτη αυτή η αναγνώριση το επόμενο διάστημα. Δεν αρκούν μόνο τα χειροκροτήματα και οι καλοί λόγοι. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα η ισχυρή βούληση της πολιτείας για την επιβράβευση όλων αυτών που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή- γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Το κατανοώ, αλλά σας λέω ότι αυτήν την ώρα δίνουμε μια μάχη συνολικότερα και θα πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το καταφέρνουμε εν τινί μέτρω. Δυστυχώς, έχουν αυξηθεί πολύ οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πραγματικά θέλω να ευχηθώ περαστικά σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που δίνουν μάχη ζωής στα κρεβάτια των εντατικών μονάδων και κουράγιο και δύναμη και στις οικογένειές τους που αναμένουν εναγωνίως καθημερινά την ενημέρωση για τους δικούς τους ανθρώπους.

Μιας και κάναμε λόγο και για τις ιδιωτικές κλινικές, όσον αφορά το κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή» που το έχετε ακουστά κι εσείς και είναι κλειστό αυτή τη στιγμή, τι ακριβώς θα γίνει; Διότι είναι κενά κρεβάτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που είναι μολυσμένοι από κορωνοϊό. Θα ανοίξει η κλινική αυτή, θα επιταχθεί;

Κα Τζανακούλη, όπως ξέρετε στο πρώτο κύμα της πανδημίας χρησιμοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις της «Αρωγής» για την περίθαλψη των κατοίκων από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης όπου είχε γίνει το τοπικό lockdown. Το αν θα χρησιμοποιηθούν τώρα ή αύριο οι εγκαταστάσεις της «Αρωγής» ή άλλης μονάδας από το χώρο του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας θα αποφασιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την πλήρη εικόνα. Εσείς κι εγώ μπορούμε να κάνουμε ακαδημαϊκή συζήτηση, αλλά αυτά τα πραγματικά περιστατικά, τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες τα γνωρίζουν οι αρμόδιοι, δηλαδή η διοίκηση της ΥΠΕ, οι διοικητές των νοσοκομείων, το Υπουργείο Υγείας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτοί φαντάζομαι ότι βλέπουν καθημερινά ποια είναι τα δεδομένα και θα αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό βαθμό τις συνέπειες αυτής της υγειονομικής κρίσης που χτύπησε απροσδοκήτως τόσο έντονα και την περιοχή της Θεσσαλίας.

Κυριε βουλευτά, αυτήν την ώρα έχουμε γιατρούς οι οποίοι είναι 3 και 4 ημέρες στην εφημερία. Έχουν πέσει από τα πόδια τους και υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και δεν φτάνουν και τα κρεβάτια. Καλά μας λέτε την ευθύνη έχει ο Κικίλιας. Προφανώς δεν είστε εσείς υπεύθυνος, αλλά είστε ο βουλευτής της Λάρισας, είστε ο βουλευτής της Θεσσαλίας. Και ο Βόλος και η Λάρισα έχουν μια τρομερή πίεση αυτήν την ώρα. Οι γιατροί δεν αντέχουν άλλο. Τα έχετε μεταφέρει αυτά;

Με συγχωρείτε κ. Θεοδώρου τώρα, αυτό είναι κάτι που το κάνουμε ανελλιπώς. Και εάν ανατρέξετε και στο κοινοβουλευτικό έλεγχο θα δείτε ότι σε καιρούς που δεν υπήρχε η υγειονομική κρίση έχω θέσει τα ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας και στα δύο νοσοκομεία της πόλης της Λάρισας. Αλλά δεν νομίζω πως είναι αυτό το ζητούμενο τούτην την τώρα. Τούτη την ώρα δίνουμε μια μάχη όπως σας είπα. Αν υπήρξαν αστοχίες ή λάθη έχουμε την άνεση του χρόνου μετά να τα δούμε. Αυτήν την ώρα πρέπει να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτούς που πραγματικά δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, κι αυτό κάνει η κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται νομίζω να πούμε τίποτε παραπάνω επ’ αυτού.

Ξέρετε ότι ένας γιατρός ιδιώτης, ο οποίος θα πάει τώρα και θα εμφανιστεί σε ένα νοσοκομείο στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα, θα πάει τώρα και θα πει «Έρχομαι, να βοηθήσω», ας είναι και ο μεγαλύτερος λοιμοξιωλόγος του κόσμου δεν μπορεί να μπει μέσα στο νοσοκομείο να βοηθήσει γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. Σήμερα ψάχνουν να βρουν πως θα το λύσουν το θέμα. Αυτό δεν δείχνει ετοιμότητα από την κυβέρνηση.

Από εσάς το ακούω αυτό. Δεν το γνωρίζω αν ισχύει. Είδα μάλιστα ότι υπήρξε μια πρόσκληση να προσέλθουν οι ιδιώτες για να συνδράμουν στο δημόσιο σύστημα υγείας επ’ αμοιβή και έγινε μεγάλη συζήτηση το προηγούμενο διάστημα γιατί η αμοιβή αυτή είναι μεγαλύτερη από την αμοιβή που λαμβάνουν οι ήδη εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας. Άρα για να έγινε πρόσκληση να εργαστούν και να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια, άρα φαντάζομαι θα υπάρχει και το πλαίσιο εκείνο που θα μπορούν να το κάνουν.

Ναι. Με αμοιβή ναι πραγματικά υπάρχει. Αν κάποιος πει εθελοντικά έρχομαι να βοηθήσω δεν προβλέπεται διαδικασία. Όσο για την αμοιβή δεν φάνηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τους ιδιώτες. Δεν ξέρω ίσως βγάζουν περισσότερα χρήματα ως ιδιώτες έξω από τα 2.000 που θα παίρνουν στο ΕΣΥ για 6 μήνες.

Εκείνο πάντως που θέλω να πω είναι ότι έγινε κατανοητό από όλους ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση το εθνικό σύστημα υγείας. Κι εγώ κρατώ απ’ όλα αυτά ως θετικό, γιατί θέλω πάντα να βλέπω μισογεμάτο και όχι μισοάδειο το ποτήρι, ότι όλοι κατανοούμε την ανάγκη ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας κι ότι όλοι πια συμφωνούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Και η κυβέρνηση αυτή το κάνει πράξη. Δεν μένει στα λόγια. Σας ανέφερα αριθμούς. Που βρισκόμασταν από άποψη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί στους δεκαπέντε αυτούς μήνες, σας ανέφερα στοιχεία όσον αφορά τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Βεβαίως, δεν σημαίνει αυτό ότι οι ανάγκες όλες έχουν καλυφθεί, αλλά έχουν γίνει γενναία βήματα προς τα μπροστά. Και ξέρετε επειδή εγώ κατανοώ την κριτική που γίνεται ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη, νυχθημερόν, στα νοσοκομεία και την καλόπιστη κριτική που μπορεί να ασκείται και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. αλλά το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Και η Ελλάδα το αντιμετωπίζει εν τινί μέτρω θα σας έλεγα με καλύτερα αποτελέσματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λίγο πολύ ίδια πληθυσμιακά δεδομένα με εμάς. Αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση χωρίς να έχει τις υπηρεσίες υγείας που έχουν άλλες χώρες. Δείτε τι γίνεται στο Βέλγιο για παράδειγμα. Αλλά ξέρετε αυτή η συζήτηση είναι λίγο άχαρη. Ακόμη κι ένας άνθρωπος να χάνει τη ζωή του είναι δραματικό για την οικογένεια, για τους οικείους αυτού του ανθρώπου. Αλλά δεν θέλω να μπω σε αυτήν την κουβέντα. Θέλω να πω, όμως, ότι γίνονται σημαντικά βήματα. Νομίζω ότι όλοι βγαίνουμε σοφότεροι από αυτήν την περιπέτεια. Δεν τυχαίνει κάθε μέρα μια τέτοια κρίση, μια πανδημία. Μια φορά στον αιώνα συμβαίνει αυτό. Δεν μπορεί κανείς να ήταν προετοιμασμένος για το τι θα συμβεί, ούτε μπορεί να ξέρεις πως θα συμπεριφερθεί ένας νέος ιός σε σχέση με τις εμπειρίες που έχουμε από το παρελθόν, όπως ήταν η ισπανική γρίπη του 1918 για παράδειγμα.

Δεν αναρωτηθήκατε, όλη η Ελλάδα έχει αναρωτηθεί, εάν παίρνονταν αυτά τα μέτρα με το lockdown 10 μέρες νωρίτερα θα είχαμε λιγότερους νεκρούς. Δεν ξέρω εάν θα ήταν 50, 100, ή 200. Δεν νομίζω ότι μπορεί να δοθεί απάντηση σ’ αυτό. Αλλά πολλοί διερωτήθηκαν, γιατί κινήθηκε τόσο γρήγορα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πρώτο lockdown, στην πρώτη κρίση, στο πρώτο κύμα και γιατί είχαμε αυτήν την καθυστέρηση με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στο Βόλο; Είμαστε σε περιοχές επιβαρυμένες πολύ αυτήν την ώρα.

Ναι, πράγματι είμαστε σε περιοχές πολύ επιβαρυμένες και η Θεσσαλία όπως είπα, και η Λάρισα είναι στις περιοχές αυτές, είναι στο επίκεντρο. Κοιτάξτε να δείτε αυτή η συζήτηση πάλι έχει να κάνει με επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν τα έχουμε υπόψη μας ούτε εγώ ούτε εσείς για να μπορέσουμε να κάνουμε τη συζήτηση. Αλλά εάν μιλούμε από άποψη πολιτικής ευθύνης ή πολιτικής ανάληψης πρωτοβουλιών δεν βοηθούσε και το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν ήταν από αυτούς που επέμεναν ότι έπρεπε να λάβουμε έγκαιρα μέτρα. Αντιθέτως, κι όταν ελήφθησαν στο παρελθόν μέτρα ήταν από αυτούς που έλεγαν ότι θα πρέπει να αρθούν τα μέτρα, να ανοίξει γρηγορότερα η εστίαση. Είδατε την κριτική που έγινε το προηγούμενο διάστημα, πριν μπούμε στο ολικό Lockdown, από τους εκπροσώπους της εστίασης, τους οποίους συναντούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουσιαστικά υπονοώντας ότι και τα περιοριστικά μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί τότε προκειμένου να λειτουργεί έστω και περιορισμένα η εστίαση έπρεπε να αρθούν και αυτά. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι ζούμε δύσκολες στιγμές. Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους. Ξέρετε είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς από λαϊκισμούς και να θελήσει να “χαϊδεύει τα αυτιά” με τα λεγόμενά του, με τις υποσχέσεις σε επιμέρους κοινωνικές ομάδες, προσβλέποντας στην πολιτική τους στήριξη. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από αυτό. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της άλλα 3 χρόνια. Η αντιπολίτευση έχει άλλα 3 χρόνια μπροστά να της ασκήσει κριτική. Θα έχει τις ευκαιρίες να το κάνει. Ας αφήσουμε εκτός κριτικής, και κυρίως εκτός μικροπολιτικής και λαϊκίστικης κριτικής την περιπέτεια της πανδημίας, την οποία ζούμε σε επίπεδο χώρας εμείς, αλλά και όλος ο κόσμος θα έλεγα.

Κ. Χαρακόπουλε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για τρίτο κύμα που αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού. Υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση για το τρίτο κύμα, ενώ διανύουμε ήδη το δεύτερο;

Διανύουμε ήδη το δεύτερο. Υπάρχει αυτός ο προβληματισμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα, νέο κύμα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους κι αυτό αυξάνει και τις ευθύνες όλων μας, έτσι ώστε να μην πιέζουμε για να αρθούν άμεσα τα μέτρα. Το θεωρώ πολύ δύσκολο έως απίθανο να αρθούν τα μέτρα 30 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικώς εξαγγελθεί. Θεωρώ ότι είναι πολύ απίθανο με βάση τα ήδη αυξημένα νούμερα που έχουμε από εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από κρούσματα ότι μπορούμε να εξέλθουμε από το lockdown την 1η Δεκεμβρίου. Άρα, λοιπόν, για να είμαστε έτοιμοι. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να υπάρχει –και από πλευράς κυβέρνησης είμαι σίγουρος ότι υπάρχει- σχεδιασμός από τη στιγμή που κρούει το καμπανάκι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί το ζήτημα είναι να τηρούμε τώρα τα μέτρα, γιατί δυστυχώς βλέπουμε συμπεριφορές και δημοσίων προσώπων ορισμένες φορές που δεν συνάδουν με τα μέτρα που αναγγέλλει η πολιτεία, και τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να δίνουν πρώτα το παράδειγμα.

Γεγονός είναι αυτό. Εγώ είμαι πολύ φοβητσιάρης. Τον φοβάμαι τον κορωνοίό. Δεν ξέρω, εσείς ανησυχείτε, τον φοβάστε; Παίρνετε μέτρα;

Χαίρομαι που το ακούω. Στην παρούσα φάση, κ. Θεοδώρου, θα έλεγα ότι ο φόβος από τον κορωνοϊό που είναι τόσο ύπουλος είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Εάν έχουμε την αίσθηση του φόβου σε οποιαδήποτε κίνησή μας αυτό το διάστημα, νομίζω μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα και εμάς και τους οικείους μας και τους ανθρώπους που αγαπούμε. Δεν χρειάζονται απερισκεψίες και ιδιαίτερα από τους νέους που νιώθουν ότι είναι άτρωτοι. Βλέπετε ότι ακόμη και νέα παιδιά βρίσκονται στις εντατικές.

Είστε κι εσείς σχολαστικός με τη μάσκα, με τα αντισηπτικά και αυτά;

Βεβαίως. Σε βαθμό υπερβολής θα έλεγα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Το καλύτερο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο είναι τα μέτρα προστασίας: Η μάσκα, οι αποστάσεις, η ατομική υγιεινή και ευθύνη. Αυτό το τρίπτυχο πρέπει να το ακολουθούμε όλοι καθημερινά, με θρησκευτική ευλάβεια.

Ευχαριστούμε πολύ κ. υπουργέ. Καλό σας απόγευμα.

Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/4b6_1biyhkQ

back to top