Menu
A+ A A-

ΜΑΧ 5 24

Λάρισα, 18 Φεβρουαρίου 2024

Χαιρετισμός
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοπή βασιλόπιτας της ΔΗΜ.Τ.Ο. Φαρσάλων ΝΔ
παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου

Φίλες και φίλοι,

Καλωσορίζω και εγώ σε αυτή την οικογενειακή, όμορφη συνάντηση που έχουμε σήμερα, εδώ, στα Φάρσαλα, τον καλό φίλο, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Έναν Θεσσαλό υφυπουργό σε ένα Υπουργείο που ουσιαστικά η αρμοδιότητά του ξεκίνησε μετά την καταστροφή που βρήκε τη Θεσσαλία με τον Ιανό και, δυστυχώς, συνεχίστηκε με τον Ντάνιελ και τον Ελίας.

Αγαπητέ Χρήστο η παρουσία σου στα Φάρσαλα γίνεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία -τριπλή θα έλεγα συγκυρία. Η πρώτη είναι, νωπή ακόμη, η υπερψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας. Να το πω με κομψό τρόπο, πίκρανε, ενόχλησε την πλειοψηφία της βάσης της ΝΔ αν κρίνω από τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που δέχομαι όλες αυτές τις ημέρες. Επ’ ουδενί, όμως, αγαπητές φίλες και φίλοι αυτή η ενόχληση δεν πρέπει να εκφραστεί ως ψήφος διαμαρτυρίας, ως ψήφος αποχής, ως ψήφος πικρίας, στις ευρωεκλογές, γιατί οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση. Δεν είναι χαλαρή ψήφος. Αναλογιστείτε μόνο το ψήφισμα, το επαίσχυντο, καταδίκης της Ελλάδας για το κράτος δικαίου από το Ευρωκοινοβούλιο. Πώς φτάσαμε σε αυτό; Εάν είχαμε ισχυρότερη, σοβαρότερη και πιο υπεύθυνη παρουσία στις Βρυξέλλες, δεν θα φτάναμε σε αυτή την εξέλιξη. Αλλά για την κρισιμότητα των ευρωεκλογών θα αναφερθώ με αφορμή και τα αγροτικά στην συνέχεια.

Η δεύτερη συγκυρία της παρουσίας του καλού μας φίλου υφυπουργού στα Φάρσαλα είναι οι αγροτικές κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην Ελλάδα. Που καταδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής σε όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Και χρειαζόμαστε διπλή παρέμβαση. Μία σε εθνικό επίπεδο και μία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα χρήματα που έδωσε την προηγούμενη τετραετία για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα η κυβέρνηση ΝΔ ξέρετε ότι δεν έχουν προηγούμενο στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Πρέπει, όμως, να γίνουν ακόμη περισσότερα και γενναιότερα βήματα. Ήδη, ο Πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι τον Σεπτέμβριο που θα έχουμε καλύτερη εικόνα των δημοσιονομικών μπορεί να ξαναδούμε συνολικότερα το ζήτημα του αγροτικού πετρελαίου ως προς το ύψος της επιστροφής του φόρου που δίνουμε στους αγρότες μας και κυρίως να καθιερωθεί μονίμως στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γινόταν και την περίοδο που θήτευσα και εγώ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανακοινώθηκαν παρεμβάσεις που αφορούν το αγροτικό ρεύμα, επίσης, γενναίες παρεμβάσεις και όσο τα δημοσιονομικά βελτιώνονται, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε ότι στηρίζει έμπρακτα γενναιότερα τους αγρότες.

Όμως, είναι σημαντικό να έχουμε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη γιατί εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ο Ευρωπαίος παραγωγός σήμερα καλείται να πληρώσει το κόστος της λεγόμενης πράσινης μετάβασης. Να έχει, δηλαδή, υψηλότερο κόστος παραγωγής, αγρανάπαυση, νέες καλλιεργητικές μεθόδους, τα λεγόμενα οικολογικά σχήματα που χάσαμε τον μπούσουλα, όταν οι άλλοι παραγωγοί του υπόλοιπου κόσμου δεν λαμβάνουν καμία τέτοια πρόνοια. Άρα, λοιπόν, ή θα πρέπει να είναι πιο σταδιακή και ομαλή αυτή η μετάβαση ή θα πρέπει να στηριχθούν γενναιότερα οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι συνολικότερα αγρότες που τηρούν τις προδιαγραφές αυτές τις πράσινης μετάβασης.

Ακούω ότι ετοιμάζεται μετάβαση αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα. Καλό είναι να υπάρχει ένα μέτρο στις διαμαρτυρίες των αγροτών. Πάντοτε ξέρετε ότι είμαι με την πλευρά των αγροτών -από αγροτική οικογένεια προέρχομαι, όπως και όλοι μας εδώ μέσα. Αλλά να μη χάσουν το δίκιο τους οι αγρότες με ακραίες κινητοποιήσεις, με ακραίες μορφές κινητοποιήσεων. Μέχρι σήμερα, το γεγονός ότι η κοινωνία είναι με τους αγρότες, ενίσχυσε τη φωνή των αγροτών και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Και η τρίτη συγκυρία, αγαπητέ υφυπουργέ, για να μην μακρηγορώ -αναφέρθηκαν και οι προλαλήσαντες ομιλητές- αφορά τις ζημιές που υπέστημεν στη Θεσσαλία. Βλέπω απέναντί μου τον Πρόεδρο του συνεταιρισμού “Ενιπέας” από το Ευύδριο. Το επισκεφθήκαμε πρόσφατα με το κυβερνητικό κλιμάκιο με τους δύο υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, τους φίλους, τον Σταυρό Κελέτση και τον Διονύση Σταμενίτη και μας είπε ότι έχουμε, δυστυχώς, ακόμη απλήρωτους δικαιούχους της κρατικής αρωγής από τον Ιανό. Μιλήσαμε και μου είπατε ότι το πρόβλημα είναι από λάθη της Περιφέρειας. Ο πολίτης, όμως, βλέπει απέναντι το κράτος ως ενιαίο. Εάν οι Περιφέρειες δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως πήραμε τώρα τα μεγάλα έργα για την αποκατάσταση του Ντανιέλ και του Ελίας, μπορούμε να βρούμε και εκεί τη χρυσή τομή. Μια λύση περιμένουν και αυτοί που, 3 χρόνια μετά, δεν έχουν αποζημιωθεί από τον Ιανό και το ακούμε ως παράδοξο και προκλητικό. Να βρούνε και αυτοί το δίκιο τους και να λάβουν την αποζημίωσή τους.

Τα αντανακλαστικά της πολιτείας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν γρήγορα. Με εντολή του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε από την πρώτη στιγμή. Οι ζημιές είναι πρωτόγνωρες, το κατανοούμε όλοι, αλλά χρειαζόμαστε και εδώ να σηκώσουμε ακόμα περισσότερο τα μανίκια για να τρέξουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Φαρσάλων την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Καρδίτσα, στο πρόβλημα της σύνδεσης όλης της Δυτικής Θεσσαλίας με τη Μαγνησία, μετά την πτώση της γέφυρας στην Αμπελιά, την οποία όλοι την έχουμε επισκεφθεί. Είχα θέσει, και ο Δήμαρχος μαζί, σε προηγούμενη σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το ζήτημα στον αρμόδιο υφυπουργό, τον συνάδελφό σας, τον κ. Ταχιάο, ζητώντας μια απάντηση αν μπορεί να υπάρξει μια πρόχειρη λύση, μία στρατιωτικού τύπου γέφυρα. Τελικώς, στην Καρδίτσα μάθαμε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Ο υπουργός Υποδομών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, που τον είδα πριν λίγες μέρες, μου είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα εκπονηθεί η μελέτη και το έργο της καινούργιας γέφυρας θα γίνει τα επόμενα δυο χρόνια. Αλλά για δύο χρόνια θα υφίσταται ολόκληρη περιοχή μια ταλαιπωρία στις μετακινήσεις και στις μεταβάσεις.

Το άλλο εμβληματικό έργο για την περιφέρειά μας είναι το φράγμα στον Ενιπέα, στη Σκοπιά. Ο Δημήτρης Γιακοβής το ξέρει πολύ καλά, χρόνια το παρακολουθεί πολύ στενά. Όσοι από τους παρευρισκόμενους είστε πιο επιμελείς και προσέχετε και τις λεπτομέρειες, θα θυμόσαστε ότι πριν ο Πρωθυπουργός έρθει στα Φάρσαλα και το ανακοινώσει τον Σεπτέμβρη του 2021, την 1η Φεβρουαρίου του ‘21 τον συνάντησα στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά από παραίνεσή του γνωστοποίησα και με δημόσια δήλωσή μου ότι το έργο θα γίνει ως ΣΔΙΤ, Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Άρα, λοιπόν, όλη αυτή η παραφιλολογία, ότι δεν εντάχθηκε δήθεν σε κάποιο ταμείο ανάκαμψης, δεν έχουνε δεσμευτεί πόροι, είναι μια συζήτηση άνευ αντικειμένου. Όταν λέμε ότι ένα έργο -θα μας τα εξηγήσει αναλυτικά ο κ. υφυπουργός- θα γίνει ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σημαίνει ότι μια κοινοπραξία -και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης της δημοπράτησης του έργου, ελέγχονται οι φάκελοι- θα πάρει το έργο για 30 χρόνια. Τέσσερα χρόνια είναι η κατασκευή του και άλλα 26 χρόνια θα είναι η διαχείριση του έργου. Η κοινοπραξία θα καταβάλει το απαιτούμενο ποσό που ξεπερνά αν θυμάμαι καλά τα 200 εκατομμύρια και το κράτος σταδιακά θα αποπληρώσει. Άρα δεν μιλούμε για δέσμευση πόρων σήμερα. Αυτό γιατί στην Ελλάδα ομιλούμε πολύ και ομιλούμε συχνά χωρίς να γνωρίσουμε τα θέματα σε βάθος και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Περισσεύει ο λαϊκισμός, όλοι θέλουν να χαϊδεύουν αυτιά, να εισπράττουμε εύκολο χειροκρότημα, αλλά αυτό είναι μια από τις πληγές, επίσης, του πολιτεύματός μας και πρέπει και ως πολίτες να το προσέχουμε την ώρα που κάνουμε τις επιλογές μας.

Λοιπόν και πάλι να σε καλωσορίσω αγαπητέ υφυπουργέ. Αντίπαλος του Μητσοτάκη δεν υπάρχει. Προχθές κάνανε μεγάλη εκδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά με στελέχη τους και το ερώτημα: “Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;” Ο κανένας! Δεν υπάρχει αντίπαλος! Αντίπαλος είναι τα προβλήματα. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να δημιουργεί ούτε εφησυχασμό σε εμάς, ούτε πολύ περισσότερο ολιγωρίες. Δηλαδή, να χρειάζεται ο Πρωθυπουργός να παρέμβει για να υπάρχει ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα που εξαγγείλαμε όταν έγιναν ζημιές. Θα πρέπει με εντολή του πρωθυπουργού να γίνεται η τροπολογία; Χρειάζεται να έχουμε πιο γρήγορα αντανακλαστικά όλες και όλοι. Γιατί όπως είπα αντίπαλός μας δεν είναι κανείς άλλος. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και γι’ αυτό εν όψει των ευρωεκλογών χρειάζεται εγρήγορση όλων. Οι μεγάλες αποφάσεις, όπως είπα, για την Κοινή Αγροτική Πολιτική λαμβάνονται εκεί, στις Βρυξέλλες, και εκεί η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή φωνή με περισσότερους βουλευτές της ΝΔ με ακόμη σοβαρότερη, υπευθυνότερη και ενεργότερη παρουσία στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και πάλι καλώς όρισες υφυπουργέ, προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία μέχρι να επουλωθούν οι πληγές.

Καλή Χρόνια!

Μπορείτε να δείτε τον χαιρετισμό του Μ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://www.youtube.com/watch?v=o2UFFfCfq2Y

back to top