Menu
A+ A A-

MAXIMOS 1 1

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2023

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι προκλήσεις των τελευταίων ετών από την κλιματική και την υγειονομική κρίση μέχρι την ενεργειακή κρίση και την απειλή επισιτιστικής ασφάλειας καθιστούν αναγκαία την αναδιάρθρωση των Οργανισμών που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή.
Και αυτό γιατί οι κρίσεις σε οποιοδήποτε τομέα επιφέρουν αλυσιδωτά επιπτώσεις και στην πρωτογενή παραγωγή.
Είναι αλήθεια ότι με την συγχώνευση, το 2011, των 4 πρώην φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), του (Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης(Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. "ΔΗΜΗΤΡΑ"), του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων(Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π) και του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ), υπό την σκέπη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, επιχειρήθηκε:
➢ να αποσοβηθούν οι αρνητικές παράμετροι από την διάσπαση των αντικειμένων που αφορούσαν την αγροτική παραγωγή,
➢ να εξοικονομηθούν πόροι
➢ και να υπάρξουν ωφέλειες από την κοινή διοίκησή τους.

Μετά, όμως, από μια υπερδεκαετή περίοδο ανακατατάξεων και προκλήσεων είναι εύλογη η θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση του Οργανισμού.
Στη σύγχρονη εποχή, αυτό που περιμένει η παραγωγική βάση, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας, είναι ένας οργανισμός:
➢ που θα προάγει την έρευνα και θα την διαχέει στον παραγωγό,
➢ θα τον προστατεύει επαρκώς από τα φαινόμενα νοθείας με αυστηρούς ελέγχους, εντός και εκτός συνόρων,
➢ και θα παρέχει αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες εκπαίδευσης.

Υπ’ αυτό το πρίσμα είναι θετική η σύσταση επταμελούς Επιτροπής Αγροτικής Έρευνας η οποία θα μεριμνά για την αξιολόγηση των Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας, καθώς και για την αποτελεσματικότητα και την σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία.
Κομβικής σημασίας για το μέλλον και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής είναι η έρευνα να μην παραμένει στα χαρτιά αλλά να περνά στην αγορά και ειδικά στον παραγωγό, ο οποίος πρέπει να είναι μέτοχος της όλης ερευνητικής διαδικασίας.
Για το έτερο πολύ σημαντικό κομμάτι των ελέγχων, το οποίο έχει ταλανίσει πολλάκις την αξιοπιστία εμβληματικών μας προϊόντων όπως η Φέτα και άλλα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), με την εμφάνιση μαϊμού προϊόντων στα ράφια σούπερμάρκετ του εξωτερικού, θεωρώ σημαντική τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να ανιχνεύεται η “αλλαγή μανδύα” από όσους παρανομούν, αισχροκερδούν, εκθέτουν τη χώρα, εκμεταλλεύονται τον μόχθο των παραγωγών, και απλά αλλάζουν ονομασία ώστε να συνεχίσουν την καταστροφική τους δραστηριότητα.
Όπως σημαντική για τη βελτίωση της ελεγκτικής διαδικασίας είναι και η πρόβλεψη για αύξηση των ημερών μετακίνησης του προσωπικού του Οργανισμού για ελέγχους από 60 σε 180 ημέρες.
Δυστυχώς, κ. υπουργέ, τα φαινόμενα νοθείας και εξαπάτησης των καταναλωτών συνεχίζονται. Όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, εταιρεία που και στο παρελθόν παραβίασε τους κανόνες παραγωγής και διακίνησης Φέτας ΠΟΠ, πρωταγωνιστεί και πάλι με παρασκευή τυριού τύπου φέτας από αγελαδινό γάλα.
Καταθέτω στα πρακτικά την καταγγελία των κτηνοτρόφων που διαμαρτύρονται ότι δεν γίνονται έλεγχοι ή αυτοί που γίνονται είναι αμελητέοι.
Στη σωστή κατεύθυνση είναι και η λειτουργία επιτροπής από ειδικούς επιστήμονες και εκπρόσωπο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας για τον προσδιορισμό των ορίων των αποδόσεων γάλακτος, κατά την παραγωγή των τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, καθώς το κομμάτι αυτό είναι μεν τεχνικό, άλλα και σπουδαίας σημασίας για την ταυτότητα των ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων μας.
Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στο άρθρο 46 με το οποίο δίνεται επιτέλους λύση στο πρόβλημα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της λίμνης Κάρλας, που κατείχαν κάτοικοι των παρακάρλιων χωριών και δεν είχαν αμφισβητηθεί από το δημόσιο τα τελευταία 40 χρόνια.
Η διαδικασία αποτύπωσης των ιδιοκτησιών στο κτηματολόγιο περιέπλεξε την κατάσταση με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες που μεταβίβασαν τις περιουσίες τους νόμιμα, που απέδιδαν από το 1983 φόρους και επίσης χρηματοδοτηθήκαν για αυτά τα χωράφια μέσω προγραμμάτων του ΥπΑΑΤ, να αδυνατούν να τα κατοχυρώσουν στο κτηματολόγιο.
Για το ζήτημα είχαμε κατ’ επανάληψη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, τον κ. Κουτνατζή, για την εξεύρεση λύσης.
Σας ευχαριστώ και προσωπικά κ. υπουργέ που ακούσατε τα εύλογα επιχειρήματα των κατοίκων των παρακάρλιων και σήμερα δίνετε λύση στο δίκαιο αίτημά τους.

Κύριε υπουργέ,
Επιτρέψτε να αναφερθώ και σε ορισμένα ζητήματα που χρήζουν απαντήσεων.
Όπως γνωρίζετε η έγκαιρη παρουσία γεωπόνων του ΕΛΓΑ στα χωράφια για την εκτίμηση των ζημιών είναι καθοριστικής σημασίας για την ορθή αποτύπωσή τους.
Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι εύλογο το αίτημα επανεξέτασης του καθεστώτος των μετακινήσεών των εργαζομένων του ΕΛΓΑ και της αναπροσαρμογής προς τα πάνω, εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των καυσίμων, της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις τους.
Τέλος, κ. πρόεδρε, θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων από τα νεοσυσταθέντα γεωπονικά τμήματα.
Δυστυχώς, η συγχώνευση των ΤΕΙ με πανεπιστήμια έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση στο πόδι, χωρίς πρόνοια για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των νέων τμημάτων. Σε λίγες μέρες θα έχουμε ορκωμοσία αποφοίτων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα!

Για το ζήτημα έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα ήθελα και από το βήμα της Βουλής να θέσω το θέμα και να σας καλέσω κ. υπουργέ να δώσετε λύση.

Σας ευχαριστώ

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/LQtobm2IMF0

back to top