Menu
A+ A A-

Μαξιμος Βουλη

Αθήνα, 2 Νοεμβρίου 2021

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στο ν/σ
«Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων»

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πολιτικοί Αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που τους παρέχει ο Κανονισμός να παρεμβαίνουν για το νομοσχέδιο…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ο Κανονισμός δεν τους την παρέχει. Έχει γίνει εθιμικό δίκαιο. Ο Κανονισμός δεν παρέχει τέτοια δυνατότητα.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, έχει καταστεί εθιμικό δίκαιο και ομιλούν δια πάσα νόσον και πάσαν θεραπεία που αυτοί προτείνουν για την αντιμετώπισή τους.
Εμείς οι Βουλευτές δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια να σπαταλάμε το επτάλεπτο που ο Κανονισμός μάς δίνει μιλώντας για αλλότρια προς το νομοσχέδιο ζητήματα. Γι’ αυτό δεν θα απαντήσω στα πολλά που, πράγματι, με επιδέξιο τρόπο έθεσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Λύσης, ο κ. Βελόπουλος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
οι λαϊκές αγορές στην πατρίδα μας συνιστούν έναν θεσμό που διαρκεί στον χρόνο και στις οικιστικές, κοινωνικές και αγοραστικές αλλαγές λόγω του κατ’ εξοχήν λαϊκού τους χαρακτήρα. Σε πείσμα των τεράστιων αλλαγών που έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες με τη δημιουργία πολυκαταστημάτων, υπεραγορών, σουπερμάρκετ και κάθε είδους χώρων που προσφέρουν προϊόντα στον καταναλωτή, η λαϊκή αγορά διατηρεί σταθερά το δικό της πολυπληθές αγοραστικό κοινό. Και αυτό συμβαίνει, πρώτον, διότι ο καταναλωτής βρίσκει προϊόντα που έρχονται κατευθείαν από το χωράφι, από το περιβόλι. Έχει μπροστά του συχνά τον ίδιο τον παραγωγό. Δεν βρίσκεται στο τέλος μιας μακράς και απρόσωπης αγοραστικής αλυσίδας. Αυτό έχει, εκτός των άλλων, και μια βαθιά ανθρώπινη διάσταση, την αμεσότητα του αγοραστή με τον πωλητή και παραγωγό και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης. Βεβαίως, καθοριστικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα των λαϊκών αγορών σε βάθος χρόνου είναι η διάθεση προϊόντων σε προσιτές τιμές για όλα τα βαλάντια. Ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα ν’ αγοράσει απευθείας από τον παραγωγό σε τιμές χαμηλές που δεν διογκώνονται από την μεσολάβηση πολλών μεσαζόντων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εύλογα, μετά από σχεδόν έναν αιώνα ζωής, ο θεσμός των λαϊκών αγορών χρειάζεται εκσυγχρονισμό και εναρμόνιση με τις ανάγκες των καιρών, με βασικό στόχο την καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη καταναλωτή.
Συμμετέχοντας, κύριε Πρόεδρε, ενεργά στη συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, μετά από συνεργασία που είχα με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, τους κυρίους Απόστολο Τσακανίκα και Βασίλη Λιγούδη και τον Πρόεδρο των Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Νομού Λάρισας τον κ. Δημήτρη Πούρικα, θέλω να χαιρετίσω την εποικοδομητική διαδικασία νομοθέτησης, μια διαδικασία που εγκαινίασε ο εισηγητής της Πλειοψηφίας, ο συνάδελφος ο κ. Στράτος Σιμόπουλος και στην οποία επιχείρησα και εγώ να συμβάλλω καταθέτοντας δημιουργικές προτάσεις, όπως και αρκετοί συνάδελφοι της Συμπολίτευσης.
Είναι προς τιμήν του παριστάμενου Υπουργού Ανάπτυξης, του κ. Γεωργιάδη, ότι δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά αντιθέτως, ήδη από τις πρώτες συνεδριάσεις στην αρμόδια Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κάνει δεκτές σειρά αλλαγών που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στόχος δεν είναι άλλος από το να γίνει πιο λειτουργικός ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο. Είχαμε ζητήσει -και έγινε αποδεκτό- η διάρκεια ισχύος των αδειών και για τους παραγωγούς να είναι πενταετούς διάρκειας, όπως και για τους επαγγελματίες. Είχαμε ζητήσει -και έγινε αποδεκτό- οι υφιστάμενες άδειες να μην τίθενται σε προκήρυξη, έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο παραγωγοί χάνοντας θέσεις που χρόνια έχουν. Είχαμε ζητήσει -και έγινε αποδεκτό- να μην είναι αναγκαία για την εκ νέου χορήγηση θέσης σε λαϊκές αγορές η πώληση τουλάχιστον του 50% της παραγωγής που θα προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του ΟΣΔΕ, όταν η φυτική παραγωγή επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες. Οι ποσότητες των προϊόντων που θα πωλούνται θα δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού.
Κύριε Υπουργέ, συνεχίζοντας αυτή τη δημιουργική ανταλλαγή απόψεων που αποτελεί -θα έλεγα- και έναν οδοδείκτη καλής νομοθέτησης, μαζί με την ικανοποίηση των εκπροσώπων των παραγωγών της Θεσσαλίας για τις αλλαγές που υπήρξαν, θα ήθελα να προσθέσω ορισμένες παρατηρήσεις με στόχο επιμέρους ρυθμίσεις να γίνουν πιο ρεαλιστικές και ταυτόχρονα εφαρμόσιμες στην επαρχία.
Επιχειρηματολόγησα και στην Επιτροπή Παραγωγής για τις δυσκολίες ενημέρωσης της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή από ηλικιωμένους παραγωγούς που δεν έχουν εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες. Επιπλέον, η ενημέρωση αυτή στις επαρχιακές πόλεις, όπου την ίδια ημέρα δεν υπάρχει άλλη λαϊκή αγορά, δεν προσφέρει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα σύγκρισης τιμών. Επομένως, αν έχει κάποια χρησιμότητα για τον καταναλωτή η αποστολή στοιχείων για την τιμή εκκίνησης και τη διαθέσιμη ποσότητα ανά προϊόν, αυτή είναι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, όπου την ίδια ημέρα γίνονται περισσότερες της μίας λαϊκές αγορές.
Εάν επιμένετε σε αυτό, τουλάχιστον ας αρχίσει πιλοτικά στην Πρωτεύουσα και τη Συμπρωτεύουσα, με την κατάλληλη προετοιμασία και ενημέρωση των παραγωγών και των επαγγελματιών λαϊκών αγορών.
Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις, σχετικά με το ποιος θα είναι ο φορέας που θα διαχειρίζεται τις λαϊκές αγορές στην επαρχία, όπου αυτόν τον ρόλο προτείνεται να τον αναλάβουν οι δήμοι. Θα σας καλούσα, επίσης, να δείτε τη δυνατότητα της ελεύθερης προσέλευσης των παραγωγών σε γειτονικές λαϊκές, εάν υπάρχει προσωρινή θέση μέχρις ότου αυτή προκηρυχθεί. Τέλος, όπως υπογράμμισα και στην Επιτροπή, τα πρόστιμα θα πρέπει να επανεξεταστούν στο πλαίσιο της ισονομίας με το στεγασμένο εμπόριο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουν εξοντωτικό χαρακτήρα.
Κύριε Πρόεδρε, η αξία των λαϊκών αγορών αναδεικνύεται έτι περαιτέρω σε περιόδους αναταραχών στις παγκόσμιες αγορές, όπως αυτή που διερχόμαστε λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους που επιφέρει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Πιστεύοντας, λοιπόν, στη χρησιμότητα του θεσμού των λαϊκών αγορών, οφείλουμε να τον εκσυγχρονίσουμε με στόχο τη διαφάνεια των συναλλαγών και την ασφάλεια των καταναλωτών. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης.
Σας ευχαριστώ.

 ΜΑΞΙΜΟΣ 1 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/BAPYP2ILlds

back to top