Menu
A+ A A-

ΔΣΟ Αρχιεπίσκοπος 1

Αθήνα 25 Μαίου 2021

Προσφώνηση ΓΓ ΔΣΟ σε Αρχιεπίσκοπο

Μακαριώτατε, Χριστός Ανέστη!

Σας ευχαριστούμε που για μια ακόμη φορά βρίσκουμε ανοικτές τις θύρες της Αρχιεπισκοπής για να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις και το σχεδιασμό της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Είμαστε εδώ με τον Πρόεδρο της Γενικής μας Συνέλευσης, το μέλος της Ρωσικής Δούμας, τον συνάδελφο Σεργκέι Γκαβρίλωφ και τους δυο συμβούλους μας, τον δρ Κώστα Μυγδάλη και τον νεώτερο Αλέξανδρο Φομένκο, με την ευκαιρία της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Χαιρόμαστε που στο πρόσωπό σας συναντούμε τη νηφαλιότητα της ορθόδοξης προσέγγισης σε κάθε δοκιμασία, αλλά και έναν ειλικρινή συμπαραστάτη των προσπαθειών μας για καταλλαγή, αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη των λαών.

Η χαρά μας δε, είναι μεγαλύτερη γιατί αυτή η συνάντησή μας έρχεται κατά κάποιο τρόπο να δηλώσει ότι ήδη βρισκόμαστε σε μια αισιόδοξη καμπή της μεγάλης δοκιμασίας της πανδημίας που μας ταλαιπωρεί για τόσους μήνες.

Όλο αυτό το διάστημα αναμφίβολα οι συνήθειές μας, οι κοινωνικές μας επαφές, οι εκδηλώσεις μας ετέθησαν υπό αναγκαστικό περιορισμό στο όνομα της υγείας. Και ορθώς.

Και θα πρέπει να επαινεθεί η Εκκλησία της Ελλάδος, η ιεραρχία της οποίας συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, προσαρμόζοντας ανάλογα και τις λειτουργικές ανάγκες.
Με τις αποφάσεις που λάβατε και τα λόγια νουθεσίας μειώθηκαν δραστικά οι επιδράσεις από τις φωνές εκείνες των κάθε φύσεως και προελεύσεως αρνητών, οι οποίες παραπλανούσαν και επέφεραν ταχύτερη διάδοση της ασθένειας. Άλλωστε και η ίδια η Εκκλησία θρήνησε θύματα μεταξύ των ιερωμένων όλων των βαθμίδων.

Με αυτή την δοκιμασία έγινε πιστεύω ακόμη πιο διακριτή η σχέση επιστήμης και θρησκείας, όπου δεν πρέπει να γίνονται συγχύσεις και προσπάθεια αλληλοκατάργησης.

Άλλωστε, η απειλή του θανάτου που γνώρισε σύμπασα η ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως φυλής, τάξης, φύλου και ηλικίας, κατέδειξε την απουσία απόλυτων βεβαιοτήτων σε αυτόν τον κόσμο, όπως επίσης και την αδήριτη ανάγκη της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών και των ανθρώπων, για την υπέρβαση των μεγάλων προβλημάτων.

Δυστυχώς, όμως, όλοι είδαμε ότι παρόλο που ο πλανήτης έδινε αυτή τη μάχη ζωής και θανάτου, δεν έλλειψαν οι αντιπαραθέσεις ακόμη και οι πόλεμοι.

Πριν από λίγους μήνες είχαμε τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των Αρμενίων αυτής της περιοχής και αυτές τις ημέρες τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, με θύματα εκατοντάδες ανθρώπους, μεταξύ αυτών και αμάχους. Και γι’ αυτό χαιρετίζουμε την εκεχειρία που επετεύχθη ευχόμενοι να διατηρηθεί και να αποτελέσει την απαρχή μιας ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος.

Το ίδιο διάστημα εντάθηκε και η πρόθεση εργαλειοποίησης του Ισλάμ από τη γειτονική μας Τουρκία, η οποία ταυτίζει τη θρησκεία με την πολιτική, τη θρησκευτική πίστη με την πολιτική ταυτότητα. Κι αυτή η διαδικασία είναι τρομερά επικίνδυνη για τα χάσματα που δημιουργεί εντός των κοινωνιών, αλλά και στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών.

Είναι μια εξέλιξη που θα πρέπει να αποτραπεί με παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, των διεθνών θεσμών, των πνευματικών ανθρώπων. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μην υπάρχει συντονισμένη αντίδραση στην αυθαίρετη μετατροπή του φάρου της ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας, σε μουσουλμανικό τέμενος από την τουρκική ηγεσία, επιβραβεύοντας έτσι την υπεροχή του δικαίου της κατάκτησης επί της ισχύος του δικαίου.

Η Δ.Σ.Ο., όπως γνωρίζετε δεν υποστέλλει τη σημαία της εκστρατείας της ενημέρωσης για αυτό το ζήτημα, και με σειρά πρωτοβουλιών επιδιώκει να το κρατήσει στην επικαιρότητα.

Προς τούτο, αποφασίσαμε να προωθήσουμε: α) την έκδοση ειδικού τόμου με τίτλο: «Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας στον Κόσμο» σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, β) έναν παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα τη φωτογράφιση ναών που τιμούν την Σοφία του Θεού σε όλο τον κόσμο και γ) την χάραξη πολιτιστικής διαδρομής και την υποβολή αίτησης αναγνώρισής της στο Συμβούλιο της Ευρώπης με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Διαδρομή των Μνημείων της Σοφίας του Θεού (Αγία Σοφία)».

Όλες αυτές τις δραστηριότητες τις προωθούμε με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Αριστείας του ΕΚΠΑ «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος» με το οποίο μόλις χθες υπογράψαμε Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων ειδικά στον χώρο της Μέσης Ανατολής, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ειρηνική συμβίωση όλων των κατοίκων της πολύπαθης αυτής περιοχής.

Ήδη, τα δείγματα από τις επαφές και τις κοινές εκδηλώσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κοινοβουλίων δεκάδων χωρών από την Ευρώπη και την Μέση Ανατολή έχει δώσει τους πρώτους καρπούς. Γνωρίζουμε ότι είναι ένας μακρύς δρόμος, με πολλά αγκάθια και απότομες στροφές, όμως πρέπει να τον διαβούμε και η Δ.Σ.Ο. πιστεύει ότι μπορεί να παίξει θετικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση χάριν της ειρήνης.

Άλλωστε, έχουμε και εμείς ευθύνη για την προστασία του χριστιανικού πληθυσμού της ευρύτερης περιοχής, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια, βιώνει διώξεις και εκτοπίσεις, λόγω της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, που τον έχουν οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο Ιράκ και στη Συρία, στα όρια της εξάλειψης.

Προσδοκούμε ότι με την δημιουργία ομαλών συνθηκών διαβίωσης, και με την απόσυρση από τα εδάφη των κρατών αυτών όσων ξένων στρατευμάτων βρίσκονται εκεί παράνομα, κατέχοντας μάλιστα ολόκληρες ζώνες, να ξαναδούμε να επιστρέφουν οι χριστιανοί στις εστίες τους συνεχίζοντας μια ιστορική παρουσία 2.000 ετών.

Μακαριώτατε,
Σε αυτούς τους στόχους, όπως προείπα, είμαι βέβαιος ότι θα σας βρούμε συμπαραστάτη γιατί γνωρίζουμε ότι συμμερίζεστε τις ανησυχίες μας.

Και πάλι σας ευχαριστούμε για την τιμή

back to top