Menu
A+ A A-

Μάξιμος ΟΑΚ 1

Χαιρετισμός
Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
Δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην διαδικτυακή εκδήλωση της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης:
«Ορθοδοξία, Πανδημία και Κοινωνική Συνοχή»

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2021

Σεβασμιότατε,
αγαπητέ συνάδελφε,
κύριε περιφερειάρχα,
κύριε δήμαρχε,
άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου,
εκλεκτοί συνομιλητές,
κύριε πρόεδρε της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης,

Ζούμε αναμφίβολα σε μια πολύ παράξενη συγκυρία. Οι εορτασμοί, οι εκδηλώσεις, οι ημέρες μνήμης για τα ιστορικά μας γεγονότα, πραγματοποιούνται εκ του μακρόθεν, μέσω των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Αυτό συμβαίνει και με την αυριανή μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, την οποία είμαστε αναγκασμένοι να την τιμήσουμε με περιορισμένη παρουσία, χωρίς την απαιτούμενη λάμψη, όπως άλλες χρονιές.
Τούτο, βεβαίως, σε τίποτε δεν αφαιρεί από την υψηλή αξία της, καθώς σηματοδοτεί τη νίκη της Ορθοδοξίας, τον ισχυρό δεσμό με τον ελληνισμό, την απήχηση του υπερχιλιόχρονου βυζαντινού πολιτισμού, του οποίοι τέκνα είμαστε όλοι μας. Γιατί αυτή είναι η ταυτότητά μας, που σφυρηλατήθηκε στο διάβα αιώνων, στο καμίνι διαρκών προκλήσεων, που απείλησαν να εξοντώσουν και την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Κι όμως και τα δύο άντεξαν στις πιο φοβερές δοκιμασίες, ιδίως στα ζοφερά έτη της οθωμανικής σκλαβιάς.
Τέτοιες ημέρες, πριν από 200 χρόνια, άναβε το φυτίλι της επανάστασης και στην Ελλάδα, μια επανάσταση που ήδη είχε αρχίσει στις παραδουνάβιες ηγεμονίες λίγες εβδομάδες πριν από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Κι αυτά τα γεγονότα, λόγω της πανδημίας, είμαστε αναγκασμένοι να μην τα εορτάσουμε όπως αρμόζει στη μνήμη των ηρώων που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία του έθνους, αλλά και προς διδαχή των σύγχρονων Ελλήνων, ιδιαίτερα των νέων.
Κι εδώ, όμως, έρχεται αρωγός η τεχνολογία και οι απίστευτες, έως κάποιες δεκαετίες πίσω, ανακαλύψεις για να δώσουν λύσεις και διεξόδους. Πράγματι, και η σημερινή εκδήλωση, που έχω την τιμή να χαιρετίζω, προσκεκλημένος από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, είναι απόδειξη αυτών των δυνατοτήτων που έχει η ανθρωπότητα. Στην πραγματικότητα, βλέπουμε σχεδόν να καταργείται το εμπόδιο του χώρου, καθόσον ο οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μπορεί να συμμετέχει ή να παρακολουθεί μια συζήτηση σε ζωντανό χρόνο. Ιδού ο τόπος και ο τρόπος που είπε νωρίτερα ο δεσπότη.
Στην μακρά αυτή περίοδο της δοκιμασίας λόγω του κορονοϊού, που ήδη έχει ξεπεράσει το ένα έτος, υπήρξε μια αναγκαία προσαρμογή της κοινωνίας σε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας. Ακόμη και από μεγαλύτερες ηλικίες. Επιπλέον, προσαρμόστηκαν τα μοντέλα εργασίας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ειδικά στο κράτος έγιναν άλματα στην ψηφιακή διεκπεραίωση των σχέσεων των πολιτών με αυτό, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία που συνεπάγονταν. Κι αυτό είναι μια θετική κληρονομιά που αφήνει πίσω της αυτή η δύσκολη περίοδος.
Κανείς, ωστόσο, δεν θα ισχυριστεί ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς. Όχι μόνον γιατί η πανδημία αυτές τις ημέρες έχει κτυπήσει κόκκινο, με αύξηση των κρουσμάτων και κυρίως των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ. Αλλά και γιατί υπάρχουν δύο ιδιαίτερα αρνητικοί παράγοντες, που υπονομεύουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της πανδημίας.
Ο ένας είναι η οικονομική δυσπραγία πολλών επαγγελματικών κλάδων, που όλο αυτό το διάστημα είτε έχουν παύσει τη δραστηριότητά τους ή υπολειτουργούν. Το κράτος έως σήμερα έχει προσπαθήσει να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις, με θετικά αποτελέσματα. Όμως, αυτό δεν μπορεί να είναι για όλους στο βαθμό που θα ήθελαν, και επίσης δεν μπορεί να συμβαίνει για πολύ ακόμη.
Ο δεύτερος παράγων είναι η ομολογημένη και εύλογη ψυχολογική κόπωση που διαπιστώνεται σε όλους τους πολίτες. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όλοι έχουν φθάσει στα όριά τους. Ο άνθρωπος για να ζήσει σωστά χρειάζεται κοινωνικότητα, άμεση επικοινωνία με τους συνανθρώπους του, ελευθερία κινήσεων, εκδήλωση των ενδιαφερόντων και των επιθυμιών του. Οι περιορισμοί δημιουργούν δυσανασχέτηση, απογοήτευση, κατάθλιψη ακόμη και αντίδραση.
Αυτή την τόσο λεπτή ισορροπία καλούμαστε όλοι -πολιτεία και πολίτες- να διαφυλάξουμε το επόμενο κρίσιμο διάστημα. Γνωρίζοντας, βέβαια, ότι σε κάθε περίπτωση, οι μαζικοί εμβολιασμοί, που ευτυχώς στην πατρίδα μας, δεδομένων των αποθεμάτων εμβολίων που μας διατέθηκαν, τρέχουν γρήγορα, σύντομα θα δημιουργήσουν μια νέα θετική κατάσταση.
Για τον λόγο αυτό και θα πρέπει όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση, σύνεση και κατανόηση, ώστε να προστατέψουμε τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους. Είναι συγκλονιστικές οι διηγήσεις των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν, και κάποιοι εξ αυτών νέοι και υγιείς, που έφθασαν να παλεύουν ακόμη και για την ίδια τους την ζωή στις εντατικές των νοσοκομείων.
Συγκλονιστικός είναι και ο αγώνας που διεξάγουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό να σταθούν δίπλα στους ασθενείς. Όσοι ανεύθυνα, σε διάφορες χώρες, καλούν ή συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ή σε άλλου είδους συναθροίσεις, ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους, δρουν αντικοινωνικά, ναρκισσιστικά. Το ζητούμενο δεν είναι οι συμπεριφορές αυτές να περιορίζονται με μέτρα καταστολής. Απαιτείται προσωπική ευθύνη, αίσθημα αγάπης για τον άνθρωπο και την δημιουργία.

Σεβασμιότατε,
Ελπίζω, εντέλει, ότι όταν θα έχει περάσει αυτή η δοκιμασία, να μας αφήσει ως θετικό αποτύπωμα όχι μόνο τη χρήση των τεχνολογικών μέσων, αλλά κυρίως μια διαφορετική ματιά για τον άνθρωπο, όπως διδάσκει η Ορθόδοξη παράδοσή μας, και που η υλιστική εποχή μας είχε παραμερίσει τα προηγούμενα χρόνια.
Αναμένω με χαρά να ακούσω τις προσεγγίσεις επ’ αυτού των πνευματικών ανθρώπων που σήμερα η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και ο ακαταπόνητος πρόεδρός της έχουν προσκαλέσει για να μας μιλήσουν.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή. Και πάλι συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία.

Μάξιμος ΟΑΚ 2

back to top