Menu
A+ A A-

Μάξιμος Τσέχοι βουλευτές β

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2019

Παρέμβαση
του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης,
Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην συνάντηση με μέλη της Επιτροπής Αναφορών
του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Κύριε πρέσβη,

Σας καλωσορίζω στην Ελλάδα και εύχομαι να έχετε ευχάριστη διαμονή στην Αθήνα. Σας καλωσορίζουμε ως φίλους, καθώς Ελλάδα και Τσεχία είμαστε εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

Θέλω να πιστεύω ότι η επίσκεψή σας θα συμβάλει στην κατανόηση των ελληνικών θέσεων για το μεταναστευτικό διότι, δυστυχώς, μας στεναχωρεί η στάση των χωρών του Visegrad, που δείχνουν να μην ιεραρχούν ψηλά τη βασική ευρωπαϊκή αξία της αλληλεγγύης.

Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται σε μια συγκυρία έξαρσης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό ως διεθνής ταραξίας ασκώντας κυνικά πίεση στην ΕΕ. Ήδη εισέβαλε στη Συρία και τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη αρκούνται σε ανέξοδες δηλώσεις συμπαθείας προς τους Κούρδους.

Η Ελλάδα υφίσταται δυσβάσταχτο βάρος κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου οι τοπικές κοινωνίες δυσανασχετούν με τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Και σας μιλώ εκ πείρας, καθώς οι φήμες, το προηγούμενο διάστημα, για επέκταση της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο και η δημιουργία νέας δομής στο Κυψελοχώρι -που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση- στην εκλογική μου περιφέρεια, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις.

Το πρόβλημα, πλέον, από προσφυγικό έγινε μεταναστευτικό, καθώς 8 στους δέκα εισερχομένους είναι παράτυποι οικονομικοί μετανάστες.

Πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να το επωμισθούν μόνες τους οι χώρες που έχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Θεωρούμε ότι η ισομερής κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη ορθή διαχείριση του ζητήματος. Θα ήταν σκόπιμο ως μια πρώτη κίνηση καλής θέλησης να εξεταστεί μια διαδικασία καταμερισμού των ασυνόδευτων παιδιών μεταξύ των κρατών-μελών. Σαν πρώτη προτεραιότητα θέτουμε την κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών των ανηλίκων.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα, που δέχεται και τον μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών, δεν μπορεί να μετατραπεί σε ζώνη αποθήκευσης ψυχών, προς χάριν της ευρωπαϊκής γαλήνης. Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης, είναι το ανατολικό της σύνορο, και συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Αναμένουμε, λοιπόν, την ανάλογη αντίδραση από τα κράτη μέλη της ΕΕ, που πρέπει να επιδείξουν την αρμόζουσα αλληλεγγύη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Αναμένουμε μια συνεκτική και ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική, που προϋποθέτει μια σειρά από δράσεις όπως:

1. Την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου στη βάση των αρχών της δίκαιης κατανομής των ευθυνών και της αλληλεγγύης, μέσω ανακατανομής του βάρους κατά την υποδοχή αιτούντων άσυλο και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Σε εθνικό επίπεδο έχει δρομολογηθεί νομοθετική πρωτοβουλία -ήδη παρουσιάσθηκε στο υπουργικό συμβούλιο νομοσχέδιο για ένα δίκαιο σύστημα ασύλου, χωρίς περιθώρια κατάχρησής του και κυρίως με πιο γρήγορες διαδικασίες.

2. Την συλλογική πίεση της ΕΕ σε χώρες προέλευσης μεταναστών, όπως το Πακιστάν ή τις περιοχές του Μαγκρέμπ, να δεχθούν τους πολίτες τους πίσω. Πρέπει να δημιουργηθεί προς τούτο ένας Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφής, και όχι το κάθε κράτος μέλος να προσπαθεί ανεπιτυχώς τις πλείστες φορές να πείσει την χώρα προέλευσης να πράξει το αυτονόητο. Η υφιστάμενη ρύθμιση του “γεωγραφικού περιορισμού” στην Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ δημιουργεί τεράστια προβλήματα, καθώς στερεί τη δυνατότητα επαναπροώθησης στην Τουρκία όσων μετακινούνται από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα ή το εξωτερικό.

3. Την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, που σημαίνει πραγματική φύλαξη, και εδώ σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η FRONTEX. Ταυτοχρόνως, την εξάρθρωση των παράνομων δικτύων διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών –συμπεριλαμβανομένων όσων δρουν υπό την ταμπέλα διαφόρων ΜΚΟ.

4. Την εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής ανάπτυξης σε περιοχές προέλευσης των μεταναστών και προσφύγων, που θα μειώσουν τα αίτια της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να είναι θεατής στα τεκταινόμενα στη Συρία, απ’ όπου προέρχεται και η πλειοψηφία των προσφύγων.

Σε κάθε περίπτωση αν διολισθήσουμε σε μια Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων, πέρα δυστυχώς από τον οικονομικό τομέα που ήδη συμβαίνει, και στον μεταναστευτικό, τότε είναι βέβαιο ότι το ευρωπαϊκό όραμα θα χάσει ακόμη περισσότερο την αίγλη του μεταξύ των λαών της ηπείρου μας.

Νομίζω ότι κανείς δεν επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη, αναλογιζόμενοι τις θυσίες και τις κατακτήσεις που έγιναν στο διάβα των δεκαετιών για να φθάσουμε μέχρι εδώ.
Η Ελλάδα στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει μια επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Αν και οι αριθμοί είναι μικρότεροι, εντούτοις τα κλειστά σύνορα προς τον βορρά, εγκλωβίζουν τους ανθρώπους αυτούς στο ελληνικό έδαφος.

Περιοχές, όπως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, πρώτη γραμμή εισόδου από τα τουρκικά παράλια, κυριολεκτικά βουλιάζουν. Κινδυνεύουμε σε κάποιες περιπτώσεις οι κάτοικοι να είναι λιγότεροι από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Όπως είναι φυσικό δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα τόσο στη διαβίωση των χιλιάδων μεταναστών όσο και στις τοπικές κοινωνίες.

Χρέος μας, λοιπόν, είναι να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό κατά τρόπο που δεν θα δημιουργεί χαοτικές καταστάσεις στις χώρες μας, αλλά στο μέτρο του δυνατού θα συμβάλει τόσο στην ανακούφιση των ανθρωπιστικών κρίσεων, όσο και στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του στόχου είναι η συνεργασία των κρατών-μελών.

Κυρίες και κύριοι,
Η ΕΕ κλυδωνίζεται εξαιτίας του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού και του εθνικισμού. Πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι όσοι θεωρούμε την Ευρώπη σπίτι μας να εργαστούμε ώστε το μεταναστευτικό να μην καταστεί η θρυαλλίδα για την αποσύνθεση και τη διάλυση της ΕΕ, του πιο πετυχημένου εγχειρήματος που έφερε ειρήνη και ευημερία για δεκαετίες στην γηραιά ήπειρο.

Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι στο ελληνικό κοινοβούλιο, ευελπιστώντας ότι η εδώ παρουσία σας θα είναι εποικοδομητική και χρήσιμη.

Σας ευχαριστώ».

 Μάξιμος Τσέχοι βουλευτές α

back to top