Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής παραγωγής στη χώρα και η οικονομική της σπουδαιότητα για τις περιοχές που καλλιεργείται είναι σημαντική. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία ολόκληρες αγροτικές περιοχές και χωριά βασίζονται στην καλλιέργεια του βαμβακιού και συνεπώς η πρόσοδος από την καλλιέργεια αποτελεί αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος.
Οι βαμβακοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή. Όπως διευκρινίζουν, η τιμή του βαμβακιού που παρέδωσαν φέτος κυμαίνεται στα 41 με 42 λεπτά το κιλό και σε συνδυασμό με την μειωμένη μέση στρεμματική απόδοση, -ενδεχομένως απότοκο των καιρικών φαινομένων- συμπιέζει τα εισοδήματά τους.
Εσχάτως βλέπουν το φως της δημοσιότητας αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών από την πολιτεία, αλλά και για φημολογία περί ενίσχυσης που στόχο έχει κερδοσκοπικά παιχνίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση που επικαλούνται δημοσιεύματα του Τύπου (εφημερίδα Ελευθερία, 07.12.2020) “το Υπουργείο κρατά χαμηλούς τόνους και αφήνει να εννοηθεί οι κινήσεις αυτές οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια παικτών της αγοράς, ώστε να καθησυχάσουν τους παραγωγούς αναφορικά με τις χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν εμπορικά”.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεστε να ενισχύσετε οικονομικά τη βαμβακοκαλλιέργεια ή οι φήμες αυτές διακινούνται για να συμπιεστεί η τιμή στον παραγωγό, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις για εναρμονισμένες πρακτικές;
2. Υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά βάμβακος και αν ναι πως
σκοπεύετε να τα πατάξετε;

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top