Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

ΘΕΜΑ: ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΛΟΓΩ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Η παρατεινόμενη ύφεση της οικονομίας σε συνδυασμό με τα αλλεπάλληλα μέτρα περικοπών μισθών και συντάξεων και συνεχούς φορολόγησης των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων οδηγούν σε απόγνωση τα ελληνικά νοικοκυριά. Συνέπεια των αρνητικών εξελίξεων αποτελεί και το φαινόμενο της ραγδαίας μείωσης στην κατανάλωση βασικών διατροφικών αγαθών.

Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα «Μέτρηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης όσον αφορά τις δαπάνες διατροφής. Η περίπτωση της Θεσσαλίας», και τα οποία δημοσιεύτηκαν στον Τύπο (Ελευθεροτυπία, 15-06-2011): Έξι στα δέκα νοικοκυριά μείωσαν την κατανάλωση βοδινού και χοιρινού κρέατος, καθώς και ψαριών, ενώ ένα ποσοστό 20% δεν αγοράζει καθόλου αλλαντικά και γλυκά. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 57% των ερωτηθέντων νοικοκυριών περιόρισε ακόμη και την αγορά ελαιολάδου, με ένα 26% να μην αγοράζει ελιές! Για βασικά διατροφικά προϊόντα, όπως γάλα, φέτα, ζυμαρικά, φρούτα, ψωμί, ρύζι, οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα χαμηλότερης τιμής ιδιωτικής ετικέτας των super market.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα διεξήχθη στους πρώτους μήνες εφαρμογής του μνημονίου. Έτσι, αναμένεται η τάση αυτή μείωσης της αγοράς βασικών αγαθών να βαίνει αυξανόμενη όσο βαθαίνει η κρίση, με τα μικρομεσαία νοικοκυριά να δέχονται τελικά τις περισσότερες και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Επιπλέον, γίνεται φανερό ότι η μείωση της κατανάλωσης βασικών ειδών διατροφής πλήττει πρωτίστως τους Έλληνες παραγωγούς, σε μία και γι’ αυτούς δύσκολη συγκυρία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Με δεδομένες τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ασθενέστερα  οικονομικά  στρώματα  της  ελληνικής  κοινωνίας,   πώς προτίθεσθε   να   αποτρέψετε   την   μείωση   στην   κατανάλωση   των απαραίτητων ειδών διατροφής;

2. Υπάρχει  σχέδιο  ενίσχυσης  των  Ελλήνων παραγωγών  καθώς  και στήριξης της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων διατροφής από τους καταναλωτές, και αν ναι ποιοι είναι οι βασικοί του άξονες;

Αθήνα, 20 Ιουνίου 2011

Ο ερωτών βουλευτής

Μάξιμος Χαρακόπουλος

____

back to top