Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΑΠ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ο τομέας της παιδείας στη χώρα μας απειλείται περαιτέρω με υποβάθμιση και συρρίκνωση ελέω Μνημονίου. Για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν την οικονομική κρίση φοιτητές και διδάσκοντες: Σειρά τώρα έχει ο θεσμός του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι μείωση του 30% των συμβασιούχων καθηγητών του ΕΑΠ, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί οι ετήσιες συμβάσεις τους και έχουν ξεκινήσει το εκπαιδευτικό έργο τους.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης στο βωμό των κυβερνητικών δεσμεύσεων για μειώσεις μισθών και περικοπές δαπανών απέναντι στην τρόικα και μάλιστα στη μέση σχεδόν του ακαδημαϊκού έτους, θα απορρυθμίσει πλήρως όλα τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών του ΕΑΠ. Η απόλυση του 30% των 1700 περίπου συμβασιούχων διδασκόντων θα οδηγήσει αναγκαστικά σε συμπτύξεις και συγκέντρωση των τμημάτων στις μεγάλες πόλεις. Αυτό σημαίνει υπεράριθμα τμήματα και, επιπλέον, επιβάρυνση των φοιτητών με το κόστος μετακίνησης.

Επισημαίνεται ότι στις διεθνείς πρακτικές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ισχύει ο κανόνος των 20 περίπου φοιτητών ανά τμήμα, προκειμένου να παρέχεται υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και να διασφαλίζεται η ευχερής συνεργασία φοιτητή-καθηγητή. Ενώ ακόμη και σήμερα στο ΕΑΠ ο μέσος όρος φοιτητών σε κάθε τμήμα είναι ήδη υψηλότερος.

Τέλος, η μείωση του αριθμού των διδασκόντων του ΕΑΠ θα επιβαρύνει πρωτίστως τους φοιτητές της επαρχίας: Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθερία (28-12-2010) είναι πιθανή η κατάργηση των τμημάτων του ΕΑΠ στη Λάρισα γεγονός που θα υποχρεώσει τους φοιτητές να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη επιβαρυνόμενοι με επιπλέον κόστος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Σε τι ποσοστό επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από τη λειτουργία του ΕΑΠ; Σε τι ποσοστό καλύπτεται από τα δίδακτρα των φοιτητών η μισθοδοσία των διδασκόντων του;

2. Σκοπεύετε να διατηρήσετε για τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη τον υφιστάμενο αριθμό διδασκόντων του  ΕΑΠ  ώστε να  μην υπονομευθεί η  ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών στους φοιτητές του;

3. Εξετάζετε το ενδεχόμενο κατάργησης τμημάτων του ΕΑΠ στη Λάρισα;

Ο ερωτών βουλευτής

Μάξιμος Χαρακόπουλος

___________

back to top