Menu
A+ A A-
deltiotipou

«Το θέμα της αντιμετώπισης της αρχαιοκαπηλίας, της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αντικειμένων θρησκευτικής λατρείας αποτελεί για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις Υπηρεσίες  της Ελληνικής Αστυνομίας μία από τις υψηλές προτεραιότητες», σημειώνει σε απάντησή του προς τον Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας. Το Αρχηγείο της Αστυνομίας παρακολουθεί την εξέλιξη της εγκληματικότητας της συγκεκριμένης μορφής στη χώρα μας και αναπτύσσει τις απαραίτητες συνεργασίες με συναρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες άλλων χωρών, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός.

Ο κ. Χαρακόπουλος, μετά την κλοπή 100 εικόνων από τρεις εκκλησίες της Σαμαρίνας, ρωτούσε τον κ. Βούγια αν είναι χρέος της πολιτείας η διάσωση, η διαφύλαξη και η ανάδειξη των θρησκευτικών τεχνουργημάτων, ώστε να μπορέσουμε να τα παραδώσουμε ως πολύτιμη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός σημειώνει αναλυτικά τα εξής: «Το Αρχηγείο της Αστυνομίας παρακολουθεί την εξέλιξη της εγκληματικότητας της συγκεκριμένης μορφής στη χώρα μας και αναπτύσσει τις απαραίτητες συνεργασίες με συναρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες, καθώς και με τις Υπηρεσίες άλλων χωρών, για την απόκτηση τεχνογνωσίας και εμπειριών, δίνοντας τις κατάλληλες κατευθύνσεις στις περιφερειακές Υπηρεσίες του.

Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας, πέραν των κατά τόπους αρμοδίων αστυνομικών Υπηρεσιών, έχουν συσταθεί και λειτουργούν  στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης εξειδικευμένα Τμήματα, τα οποία στελεχώνονται από κατάλληλους και έμπειρους αστυνομικούς. Τα Τμήματα αυτά επιλαμβάνονται και σε υποθέσεις εκτός της τοπικής τους αρμοδιότητας, για την παροχή συνδρομής και στις κατά τόπους Υπηρεσίες, δεδομένου ότι η πείρα, η γνώση, το πληροφοριακό δίκτυο και τα κατάλληλα τεχνικά μέσα που διαθέτουν συμβάλλουν καθοριστικά στη διαλεύκανση σημαντικών υποθέσεων.

Επίσης, με το ν. 3568/2008, προβλέφθηκε η διάθεση στη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ενός αξιωματικού του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, ως συνδέσμου εξασφάλισης της συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας αυτής και της Ελληνικής Αστυνομίας, σε θέματα αντιμετώπισης αρχαιοκαπηλίας.

Πέραν αυτών, επειδή η αρχαιοκαπηλία αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας, αλλά και με αφορμή κρούσματα αρχαιοκαπηλίας που παρατηρήθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, δόθηκαν προς τις περιφερειακές Υπηρεσίες μας ειδικές εντολές και οδηγίες, ώστε να εντάξουν την προστασία των αγαθών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως προτεραιότητα στα σχέδια των δράσεών τους. Ειδικότερα οι εντολές αυτές αφορούν στην ουσιαστική επιτήρηση, με εποχούμενες περιπολίες, Ιερών Μονών, Ιερών Ναών και γενικότερα χώρων όπου φυλάσσονται αρχαιότητες και ιερά κειμήλια, στην περαιτέρω ανάπτυξη του πληροφοριακού τους δικτύου και στη στενή συνεργασία με τις τελωνειακές και λιμενικές Αρχές, για την πρόληψη της φυγάδευσης στο εξωτερικό  κλεμμένων έργων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες προκειμένου αρμόδιοι αξιωματικοί  να έλθουν σε επικοινωνία με τους υπευθύνους Ιερών Μονών, Ιερών Ναών, Μητροπόλεων κ.λπ., για να τους γνωρίσουν τα λαμβανόμενα αστυνομικά μέτρα πρόληψης, αλλά και για να τους υποδείξουν προληπτικές δράσεις που μπορούν να αναλάβουν οι ίδιοι, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες κλοπής ιερών κειμηλίων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υφίστανται χώροι θρησκευτικής λατρείας και κυρίως εκκλησίες σε απομακρυσμένα μέρη της υπαίθρου όπου φιλοξενούνται σημαντικής αξίας ιερά αντικείμενα, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί από τους υπεύθυνούς τους στοιχειώδη μέτρα για την προστασία τους. Συνεπεία αυτού κατεγράφησαν κλοπές σε βάρος χώρων προσκυνήματος, όπου οι δράστες εισήλθαν σε αυτούς από ανασφάλιστες πόρτες, σπασμένα παράθυρα κ.λπ. Περαιτέρω, καταγγέλθηκαν  κλοπές από Ιερούς Ναούς, όπου οι υπεύθυνοι αυτών δεν ήταν σε θέση να περιγράψουν τι ακριβώς αφαιρέθηκε ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες.

Πέραν αυτών σας πληροφορούμε ότι οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ευθύς μόλις καταγγελθεί κλοπή εικόνας ή αντικειμένου θρησκευτικής λατρείας, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα:

  • Διενεργείται άμεση προανάκριση.
  • Αποστέλλεται άμεσα προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας έγγραφο, με φωτογραφίες των κλεμμένων αντικειμένων (εάν υφίστανται) και πλήρη περιγραφή αυτών, για την ενημέρωσή τους και τον εντοπισμό αυτών.
  • Ενημερώνεται άμεσα η ΙΝΤΕΡΠΟΛ, με την αποστολή ειδικού εντύπου, καθώς και σχετικού φωτογραφικού υλικού, εάν υφίσταται, προκειμένου να προληφθεί η πώληση των κλαπέντων αντικειμένων στο εξωτερικό.
  • Οι τοπικές αστυνομικές Υπηρεσίες αιτούνται τη συνδρομή των εξειδικευμένων Τμημάτων Αρχαιοκαπηλίας των Διευθύνσεων Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, εφόσον τούτο απαιτηθεί.
Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι, στην προσπάθεια πάταξης της αρχαιοκαπηλίας σημαντική βοήθεια στις διωκτικές Αρχές προσφέρουν οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στο ν.3528/08 «Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και άλλες διατάξεις», καταλήγει στην απάντησή του ο υφυπουργός.
back to top