Menu
A+ A A-

Μάξιμος Ραψάνη 1

Λάρισα, 26 Ιουνίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΑΨΑΝΗΣ:

Είμαστε ανάδελφοι, πατριώτες, αλλά και κοσμοπολίτες!

«Έχει ειπωθεί ότι είμαστε έθνος ανάδελφο. Εγώ θα έλεγα ότι είμαστε ξεχωριστό πετράδι στο μωσαϊκό της Ευρώπης και δικαίως καμαρώνουμε ως η γενέτειρα της δημοκρατίας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνούμε ότι ο ελληνισμός, η ρωμιοσύνη μεγαλούργησε όποτε είχε ανοιχτούς ορίζοντες, όποτε κινηθήκαμε ως πατριώτες αλλά κι ως κοσμοπολίτες». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην 4η πολιτιστική εκδήλωση «Βήματα Πολιτισμού» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης που πραγματοποιήθηκε στο μικρό αμφιθέατρο του μουσείου Οίνου και Αμπέλου. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης κ. Κατερίνας Γιαννούκα και ακολούθως το χορευτικό σύνολο των γυναικών της Ραψάνης χόρεψε χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδας μας σε επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Γιώργου Μακρή, ενώ την αφήγηση για τα δρώμενα του γάμου έκανε η κ. Λαμπρινή Παπάζογλου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τη χαρά του «που βρίσκομαι στη Ραψάνη, ένα από τα πιο όμορφα χωριά της πατρίδας μας, με τα γραφικά σοκάκια, τα αρχοντικά και τα πετρόχτιστα σπίτια, μοναδικό μπαλκόνι στον Κίσσαβο. Τη βυζαντινή Ραψάνη των Αγίων Θεοδώρων, τη Ραψάνη του οίνου και του αμπέλου με τα ξακουστά κρασιά, τη Ραψάνη του πολιτισμού και του Καραγάτση. Και θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση και να συγχαρώ το δραστήριο Σύλλογο Γυναικών για τις εκδηλώσεις αυτές “στα βήματα πολιτισμού” με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς που υπενθυμίζουν τις ρίζες και τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας. Είναι όλα αυτά που διατήρησαν ασυναίσθητα την ταυτότητά μας, την εθνική μας συνείδηση στα χρόνια του οθωμανικού ζυγού, τα 200 χρόνια από την αποτίναξη του οποίου με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 γιορτάσαμε πέρυσι.
Έχει ειπωθεί ότι είμαστε έθνος ανάδελφο. Εγώ θα έλεγα ότι είμαστε ξεχωριστό πετράδι στο μωσαϊκό της Ευρώπης και δικαίως καμαρώνουμε ως η γενέτειρα της δημοκρατίας. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνούμε ότι ο ελληνισμός, η ρωμιοσύνη μεγαλούργησε όποτε είχε ανοιχτούς ορίζοντες, όποτε κινηθήκαμε ως πατριώτες αλλά κι ως κοσμοπολίτες. Άλλωστε, οι αρχαίοι Έλληνες τα έχουν πει όλα. Εδώ διατυπώθηκαν όλοι οι όροι από την πολιτική, την φιλοσοφία, την ιατρική και την αστρονομία μέχρι τις καλές τέχνες. Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια τώρα ουσιαστικά αναλύουμε και εμβαθύνουμε σε πράγματα που έχουν ειπωθεί από τους προγόνους μας».
Ο βουλευτής και συγγραφέας κατέληξε λέγοντας «είμαστε, λοιπόν περήφανοι ως Έλληνες, ως Ευρωπαίοι, αλλά κι ως κοσμοπολίτες και χαίρομαι για τις δράσεις πολιτισμού που σχεδόν όλον τον χρόνο -και ιδιαίτερα το καλοκαίρι- πραγματοποιούνται στη Ραψάνη, όχι μόνο από τον Σύλλογο Γυναικών, αλλά και από τη δημοτική βιβλιοθήκη -θυμούμαι πάντα τη στενή συνεργασία μας για τη συντήρηση από τη Βουλή των Ελλήνων του ιστορικού Κώδικα της Ραψάνης. Και πάλι και πολλάκις συγχαρητήρια για τις δράσεις σας». Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Θανάσης Βλάχος και πλήθος κόσμου.

Μάξιμος Ραψάνη 2

Μάξιμος Ραψάνη 3

Μάξιμος Ραψάνη 4

Μάξιμος Ραψάνη 5

Μάξιμος Ραψάνη 6

back to top