Menu
A+ A A-

tamplokakaitopaketoΓιατί οι αγρότες κλείνουν τους δρόμους; Είναι μικρό το πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων ευρώ; Αντέχει η οικονομία γενναιότερη ενίσχυση του αγροτικού τομέα; Ποια τα περιθώρια κινήσεων εντός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ; Έχει μέλλον η ελληνική γεωργία;

Αυτά είναι τα σημαντικότερα ερωτήματα που αναδεικνύονται από τις αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Σε αυτά θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στο σημερινό σημείωμα:

Α) Οι αγρότες είναι στους δρόμους γιατί η φετινή χρονιά είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. Καλλιέργησαν με πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, με την κούρσα του πετρελαίου που ξεπέρασε τα 140 δολάρια το βαρέλι να συμπαρασύρει και τις τιμές των αγροτικών εφοδίων. Την ίδια ώρα οι τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα είτε έχουν πλήρως καταρρεύσει είτε δεν προσφέρουν βιώσιμο εισόδημα.

Β) Η κυβέρνηση σε μια περίοδο ισχνών αγελάδων, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να χτυπά και το κατώφλι της ελληνικής οικονομίας, προχώρησε στη λήψη σημαντικών μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Το «πακέτο Χατζηγάκη» δεν είναι ευκαταφρόνητο. Βεβαίως μακάρι να υπήρχαν οι οικονομικές δυνατότητες για γενναιότερα μέτρα. Στη συγκεκριμένη, όμως συγκυρία ουδείς καλοπροαίρετος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει κοινωνική ευαισθησία αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος των αγροτών μας. Όλοι θα θέλαμε αυτά τα μέτρα να είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα, χωρίς να χρειαστεί οι αγρότες να βγουν στους δρόμους, η Ελλάδα να κοπεί στα δύο και οι πολίτες να ταλαιπωρούνται. Όπως επίσης καλό θα ήταν τα μέτρα άμεσα να είχαν εξειδικευτεί. Τούτο όμως δεν μειώνει την αξία τους, ούτε μπορεί να αποτελεί άλλοθι γι’ αρνήσεις προσέλευσης στο διάλογο για την εξειδίκευσή τους.

Γ) Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η χώρα μας οφείλει να κινείται εντός του πλαισίου της ΚΑΠ που δεν αφήνει περιθώρια εθνικών ενισχύσεων. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες στις οποίες έρευσε πακτωλός χρημάτων μέσω των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες. Πολλά όμως είναι και τα χρήματα που επεστράφησαν λόγω καταλογισμού προστίμων στις Βρυξέλλες για παραβίαση της ΚΑΠ. Γι’ αυτό και θα πρέπει όλοι, πολιτικές δυνάμεις και εκπρόσωποι των αγροτών να αρθρώνουν υπεύθυνο δημόσιο λόγο. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο η κυβέρνηση μέσω του ΕΛΓΑ αποζημιώνει τους αγρότες για τη ζημία που υπέστησαν την περσινή χρονιά.

Δ) Η ελληνική γεωργία αντιμετωπίζει χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα: Έχουμε μικρό και πολυδιασπασμένο κλήρο, συρρικνούμενο αγροτικό τομέα, μεγάλο μέσο ηλικιακό όρο των αγροτών, λίγους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.  Το να παράγουμε συμβατικά προϊόντα συναγωνιζόμενοι αγρότες τρίτων χωρών με χαμηλό βιοτικό επίπεδο είναι δώρων άδωρο. Οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα, με στήριξη της πολιτείας στον τομέα της ενημέρωσης και της πρόσβασης σε προγράμματα θα είναι πλέον αγρότες-επιχειρηματίες. Μπορούμε να επενδύσουμε στην ποιοτική γεωργία, σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, σε Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), στην μεταποίηση και τυποποίηση αυτών των προϊόντων, ώστε να μένει στους παραγωγούς η προστιθέμενη αξία τους. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντικός είναι ο ρόλος νοικοκυρεμένων συνεταιρισμών, οργανωμένων στη βάση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και θαύματα δεν γίνονται.

 

Ο δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής

back to top