Menu
A+ A A-

Μάξιμος Θεσσαλία tv 2

Λάρισα, 8 Ιουνίου 2019

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη “Θεσσαλία Τηλεόραση” και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Είμαστε και σήμερα κοντά σας, με την εκπομπή «πολιτικοί διάλογοι», και έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον βουλευτή της ΝΔ στον νομό Λάρισας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά που αποδέχθηκε την πρόσκληση,καθώς είμαστε στην τελευταία εβδομάδα για τις εκλογές.Πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα προκηρυχθούν, με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, αλλά είμαστε και μια εβδομάδα μετά και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και δύο εβδομάδες από τις ευρωεκλογές. Όλ’ αυτά βεβαίως είναι ένα μείγμα, που θα αποτελέσει τον πυρήνα της πρώτης ερώτησή μου, αφού τον ευχαριστήσω που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου.

Ευχαριστώ για την πρόσκληση κ. Κόλλατε.

Θα ήθελα να μείνουμε λίγο στις αυτοδιοικητικές εκλογές, γιατί κακά τα ψέματα υπάρχει ένας κόσμος που έδειξε ένα μεγάλο ενδιαφέρον, όχι τόσο τη δεύτερη Κυριακή, όσο στην πρώτηκαι θα ήθελα να εκκινήσουμε από αυτό και τι γεύση σας άφησαν αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ως .Χαρακόπουλο αλλά και ως τοπική ΝΔ.

Εντάξει, νομίζω, σε τοπικό επίπεδο μας άφησε μια αίσθηση χαρμολύπης, γιατί ενώ όλος ο χάρτης έγινε μπλε, εκτός της Κρήτης, στη Λάρισα δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και σε περιφερειακούς δήμους θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, όπως στην Ελασσόνα και στην Αγιά. Αλλά, νομίζω, τα γενικά πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν από την μεγάλη εικόνα, το μεγάλο κάδρο, από την εκλογή σε επίπεδο περιφερειών. Και εκεί νομίζω τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά υπέρ της ΝΔ. 11 Περιφέρειες είχαν επίσημο χρίσμα από την ΝΔ, στις 5 εξ αυτών βγήκε περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή, στη δε 12η στο Βόρειο Αιγαίο, ο κ. Μουτζούρης ήταν ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου, υποψήφιος με την ΝΔ στις προηγούμενεςεκλογές, είναι από τον χώρο μας. Νομίζω από εκεί βγαίνουν τα πολιτικά συμπεράσματα και σε αυτές δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι οι ευρωεκλογές που βεβαίως έστειλαν ένα εκκωφαντικό μήνυμα…

Είναι πιο κομματικές οι περιφερειακές από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του α΄ βαθμού.

Εκείνο που έχει σημασία επίσης είναι το εξής: Προχθές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είχε συνάντηση με τους περιφερειάρχες που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της ΝΔ,προανήγγειλε το Συμβούλιο Περιφερειαρχών, που θα συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό, προκειμένου να χαράσσει πολιτική να υλοποιεί μέτρα και να παρακολουθεί την υλοποίηση του προγράμματος…

Ήλθε η ώρα να γίνουμε Ευρώπη των περιφερειών, μέχρι τώρα ήμασταν της Αθήνας.

Η αποκέντρωση είναι μια σημαντική πρόκληση, έχουμε καθυστερήσει ,αλλά νομίζω η κατεύθυνση που δίνεται από την ΕΕ είναι αυτή.

Η επιλογή της ΝΔ να δώσει χρίσματα και στηρίξεις σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες πιστεύετε ότι δικαιώθηκε ή σε ορισμένους, ίσως, κι αυτό είναι ένα ερώτημα που σχετίζεται και με το γενικότερο πολιτικό κλίμα ενόψει των εθνικών εκλογών, ειδικά στο β΄γύρο λειτούργησε και το αντιδεξιό σύνδρομο και πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις εθνικές εκλογές; Αυτά σε σχέση με τους δύο δήμους που χαθήκαν. Η Λάρισα είναι μια ειδική κατηγορία. Η Ελασσόνα και η Αγιά έχουν δώσει ένα μήνυμα νομίζω...

Κοιτάξτε, για να μη χάνουμε το δάσος και βλέπουμε το δένδρο, η μεγάλη εικόνα δίνεται από τις περιφερειακές εκλογές και τις πρωτεύουσες των νομών. Η εικόνα σε αυτό το επίπεδο νομίζω είναι συντριπτικά υπέρ της ΝΔ. Από εκεί και πέρα σε περιφερειακούς δήμους, σε μικρότερους δήμους υπάρχει μια έντονη συζήτηση τα τελευταία χρόνια κατά πόσον θα πρέπει να υπάρχουν κομματικές παρεμβάσεις, χρίσματα ή στηρίξεις. Νομίζω ότι η άποψη που επικρατεί όλο και περισσότερο είναι ότι στις τοπικές κοινωνίες, οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τι επιλογή πρέπει να κάνουν. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ποδηγέτηση, πατρονάρισμα από τα κόμματα, τις πολιτικές παρατάξεις, με χρίσματα. Αυτά παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Βεβαίως, κανένας δεν είναι άχρωμος, άοσμος υποψήφιος. Όλοι έχουν μια ιδεολογία, πολιτικά πιστεύω. Αυτά δεν τα απαρνιέται κανείς όταν είναι υποψήφιος. Αυτό είναι άλλο, και είναι άλλο όταν έρχεται με ένα καπέλο κομματικού υποψηφίου σε έναν περιφερειακό δήμο ένα κόμμα και να λέει αυτός είναι, κι όχι άλλος. Εδώ είδατε στο δήμο Θεσσαλονίκης, στη συμπρωτεύουσα, πόσες υποψηφιότητες υπήρχαν από τον χώρο της ΝΔ, προερχόμενοι δηλαδή από την ίδια ιδεολογική αφετηρία. Οι τρεις πρώτοι προέρχονταν από τον δικό μας χώρο και ήλθε τέταρτη η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό προσφέρεται για εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων αναμφίβολα.
Σίγουρα. Βέβαιο ο έχων το επίσημο χρίσμα της ΝΔ τελικά δεν βγήκε και μάλιστα και κάποιοι που ξέρουν από Θεσσαλονίκη, μου είπαν ότι και επειδή και οι δύο προέρχονταν από τον χώρο της ΝΔ, ο ένας ήταν με τον Άρη και ο άλλος με τον ΠΑΟΚ, συνασπίστηκαν όλοι οι Παοκτσήδες που είναι περισσότεροι από τους Αρειανούς, και γι’ αυτό βγήκε ο κ. Ζέρβας.
Βλέπετε, λοιπόν, πως υπάρχουν κι άλλες παράμετροι που μετρούν στην επιλογή των υποψηφίων…

Όταν παίζει Άρης-ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, δυστυχώς είναι περισσότεροι οι Παοκτσήδες. Έκανα λίγο χιούμορ.
Νομίζω, όμως, για να μην χάνουμε ο δάσος, τα πολιτικά συμπεράσματα εξάγονται από την μεγάλη εικόνα.
Πάμε να δούμε την τρέχουσα επικαιρότητα και πώς διαμορφώνεται ο καμβάς.Σήμερα ψηφιζόταν το αφορολόγητο, αποφασίσατε να απέχετε από την Βουλή, παρ’ ότι ήταν δικιά σας τροπολογία πριν τις ευρωεκλογές.
Αυτά που ζούμε κινούνται στη σφαίρα του γελοίου. Προφανώς δεν το ανέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, δεν ανέμενε αυτό το εκκωφαντικό μήνυμα του ελληνικού λαού. Όσοι βρισκόμασταν σε επαφή με τους πολίτες καθημερινά, εισπράτταμε αυτή τη δυσαρέσκεια την έντονη στον κόσμο που ένοιωθε ότι εξαπατήθηκε. Ήλθε, λοιπόν, το αποτέλεσμα των 9,5 μονάδων, και ο κ. Τσίπρας, με πολύωρη καθυστέρηση, γιατί ήταν άλλος ο προγραμματισμός τους, ήλπιζαν ότι ήταν μια διαχειρίσιμη ήττα και θα πάνε σε εκλογές το φθινόπωρο, αλλά το βράδυ εκείνο αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει την προκήρυξη εκλογών. Είπε ότι την επόμενη του δεύτερου γύρου θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει εκλογές. Όλοι είχαν σημειώσει στο ημερολόγιό τους ότι στις 30 Ιουνίου η χώρα θα πάει στις εθνικές εκλογές. Είναι, όμως, τόσο συνδεδεμένοι με τις καρέκλες οι άνθρωποι -νομίζω ότι ο Αρκάς στα πολύ εύστοχα σκίτσα του έχει και ένα που έχουν γίνει ένα με την καρέκλα, έχουν πακτωθεί- που για να δρομολογήσουν τις ρουσφετολογικές φωτογραφικές διατάξεις στο όργιο αυτό που είδαμε αυτές τις ημέρες, τον γελοίο αυτό τακτικισμό με το αφορολόγητο και τον ορισμό της ηγεσίας στην δικαιοσύνη παρέτειναν για μια βδομάδα τις εργασίες της βουλής. Να τα πάρουμε ένα ένα. Η ΝΔ όπως ξέρετε εδώ και καιρό είχε εξαγγείλει ότι θα συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο τρίτο μνημόνιο, για την περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του Γιάνη με το ένα ν, και πώς οδηγηθήκαμε στα κάπιταλ κοντρόλς, στο υπερταμείο, στη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας κ.λπ. Δεν ξέρω αν υπήρχε πρεμούρα, επειδή η ΝΔ εξήγγειλε τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής και η κυβέρνηση κράτησε ανοιχτή τη Βουλή και προχώρησε σε αυτό το θεσμικό πραξικόπημα, όπως έχει χαρακτηρισθεί από όλους τους έγκριτους συνταγματολόγους που δεν προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, από τον κ. Μανιτάκη μέχρι τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Μποτόπουλο, και όρισε την ηγεσία της δικαιοσύνης...
Ο αντίλογος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ότι υπάρχουν και κάποια ανοιχτά ζητήματα της δικιάς σας διακυβέρνησης, όπως το σκάνδαλο Νοβάρτις, που θα ήθελε να συνεχιστούν.
Εδώ θα είμαστε να συζητήσουμε, γιατί επιχείρησε με παροχολογία, σκανδαλολογία και fake news να πολιτευτεί αυτή η κυβέρνηση. Το ένα κομμάτι ήταν ο ορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης και γι’ αυτό κράτησαν ανοιχτή τη Βουλή. Το άλλο είναι το αφορολόγητο, που θέσατε ως ερώτημα. Μα με συγχωρείτε, να θυμίσουμε στους τηλεθεατές ότι αυτή η κυβέρνηση δύο φορές μείωσε το αφορολόγητο, δεν υπήρχε καμία ανάγκη μείωσης του αφορολογήτου μέχρι τον Γενάρη του 2015. Άλλωστε η χώρα δεν θα είχε μπει σε 3ο και 4οοιωνεί μνημόνιο που μπήκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική που ακολουθήθηκε τότε. Αυτοί, λοιπόν, που μείωσαν δύο φορές το αφορολόγητο, και να θυμίσω στους τηλεθεατές μας ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι αν μειωθεί το αφορολόγητο θα παραιτηθεί, αλλά επανερχόμαστε πάλι στο πόσο συνδεδεμένοι είναι και βαθύτατα ερωτευμένοι είναι με τις καρέκλες τους οι άνθρωποι…
Σήμερα έκανε ακόμη μια δήλωση ότι αν είχε φοιτητή τον κ. Ρεκλινγκ θα τον έκοβε γιατί βγάζει αυθαίρετοσυμπέρασμα ότι χρεώθηκε η Ελλάδα από αυτούς τους 6 μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του Γιάννη Βαρουφάκη και τις διαπραγματεύσεις 100 δις, αυτά είναι αστειότητες. Αυτό είπε στη συνέντευξή του. Νομίζω στο ACTION 24, αυτά είπε στη συνέντευξή του.
Κατανοώ ότι φεύγοντας οι άνθρωποι επιχειρούν να απαξιώνουν πρόσωπα και θεσμούς και με όποιον διαφωνούν επιχειρούν να μειώσουν την αξιοπιστία των λόγων του. Να ολοκληρώσω τη σκέψη μου σχετικά με το αφορολόγητο. Εμείς είχαμε διαφωνήσει, μόνοι τους ψήφισαν τη μείωση του αφορολόγητου.
Με την προτροπή των δανειστών γιατί ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα για να μπορέσει να δοθεί αυτό το τελευταίο δις, τα ξέρετε αυτά, εντάξει. Προφανέστατα για να φτάσουμε εκεί είχαν αποτύχει κάπου αλλού εκεί θα συμφωνήσει.
Φθάσαμε εκεί από μια συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, τα δημοψηφίσματα, όλα αυτά που ζήσαμε, τα κάπιταλ κοντρόλς, όλ’ αυτά μας οδήγησαν εκεί πέρα, δεν υπήρχε ανάγκη μείωσης του αφορολογήτου νωρίτερα. Ήλθαμε, λοιπόν, εμείς στις 9 Μαΐου και καταθέσαμε πρόταση νόμου, τροπολογία για να καταργηθεί η μείωση του αφορολογήτου. Και η κυβέρνηση δεν την έκανε δεκτή, δεν την έφερε σε συζήτηση. Τώρα, λοιπόν, μια μέρα πριν διαλυθεί η βουλή, πριν πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, φέρνει τροπολογία και καλεί την ΝΔ, την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τα άλλα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που απείχαν από την συζήτηση, προκειμένου να την υπερψηφίσουν. Λοιπόν, αυτοί είναι γελοίοι τακτικισμοί, στους οποίους δεν συμμετείχε η ΝΔ και δεν ήθελε να τους νομιμοποιήσει. Αλλά εκείνο που προκαλεί περισσότερο την κοινή γνώμη και το αίσθημα περί δικαίου του κόσμου είναι ότι στη Βουλή αυτή την εβδομάδα που έμεινε ανοιχτή παρά την προαναγγελία των εκλογών το βράδυ των ευρωεκλογών, είχαμε πραγματικά ένα όργιο ρουσφετολογικών, φωτογραφικών διατάξεων. Είχαμε τακτοποιήσεις συζύγων, πρώην συζύγων, θυγατέρων, τέκνων, ιδιαιτέρων, διευθυντών. Εγώ δεν λέω ότι δεν γίνονταν και στο παρελθόν, αλλά τέτοιο όργιο δεν έχει ξαναγίνει.
Θα σας ρίξω ένα καρφί εδώ.Έχω την αίσθηση ότι στο Μουσείο της Αθήνας, το 80% είναι Καλαματιανοί, όταν υπουργός πολιτισμού ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και στη Βουλή ήταν πάρα πολλοί οι Καρδιτσιώτες όταν πρόεδρος ήταν ο μακαρίτης ο Δημήτρης ο Σιούφας.
Όταν μιλάμε για συμβασιούχους είναι μια άλλη κουβέντα. Σας είπα, όχι ότι δεν γινόντουσαν στο παρελθόν, το θέμα είναι ότι σαν χώρα διδαχθήκαμε κάτι από όλη αυτή την περιπέτεια; Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, τόσο απροκάλυπτα, όπως αυτά που σας είπα με συγγενικά πρόσωπα υπουργών, βουλευτών δεν έχουν ξαναγίνει.
Και μάλιστα η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου σήμερα είπε ότι δεν κατεβαίνει ως υποψήφια.
Ο κυνισμός με τον οποίο τα αντιμετωπίζουν όλα αυτά αυτοί που μίλαγαν για δήθεν ηθικό πλεονέκτημα. Η κα Χριστοδουλοπούλου παραδέχθηκε, την άκουσα σε τηλεοπτικό κανάλι, να λέει πράγματι αυτά γίνονται με γνωριμίες με διασυνδέσεις, με μεθοδεύσεις. Αυτά είναι απίστευτα.
Αυτό την οδήγησε να παραιτηθεί.
Δεν ξέρω αν την οδήγησε αυτό ή την οδήγησε η βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, οπότε θα εκλέξει το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας που σήμερα βρίσκονται στα έδρανα της βουλής.
Νομίζω ότι για τα δύσκολα θέλει ο κόσμος να σας κρίνει. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το διάστημα με την παροχολογία της κυβέρνησης, υπάρχουν κάποιες σημαντικές σημειώσεις, με καθυστέρηση θα έλεγα από τους ευρωπαίους εταίρους, μας άφησαν λίγο πιο χαλαρούς στις ευρωεκλογές, καθένας βγάζει τα συμπεράσματάτου αν αυτό ήταν καλό ή κακό, ότι κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν την επόμενη ημέρα στις 8 Ιουλίου αν είναι κυβέρνηση η ΝΔ ή εν πάση περιπτώσει, με όποιον συγκροτήσει κυβέρνηση αν δεν είναι αυτοδύναμη. Τα κόκκινα δάνεια, και εκεί κάποιος αναρωτιέται τι διαφορετικό θα κάνει η ΝΔ. Θέλω να θυμίσω παίρνοντας αφορμή ότι οι θεσμοί είπαν στο Eurogroup και στο EWG ότι, λόγω των παροχολογιών θα πρέπει να απολύσετε 1.500 υπαλλήλους. Το χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός αυτό για να πει ότι έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μας φέρει πίσω στις εποχές των μνημονίων. Υπάρχει ένας κόσμος, δεν ξέρω αν υπάρχει, δεν φάνηκε στις ευρωεκλογές, γιατί πραγματικά και στους δημοσίους υπαλλήλους η ΝΔ ήταν πιο ψηλά από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ωστόσο υπάρχει ένας κόσμος που πιθανότατα να μπαίνει σε μια περίοδο αμφισβήτησης και φόβου, ιδιαίτερα από τον δημόσιο τομέα. Αν θα τα αλλάξει αυτά.
Ότι η κυβέρνηση αυτή επενδύει στην τρομοκράτηση των δημοσίων υπάλληλων, το βιώνουμε εδώ και πολύ καιρό. Από την εποχή που ήμουν στον τομέα παιδείας, και είχα την ευθύνη, υπήρχε αυτή η τρομοκράτηση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι αν έλθει η ΝΔ με όχημα την αξιολόγηση θα κάνει απολύσεις. Κατ’ επανάληψιν έχει δεσμευτεί η ΝΔ ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση, καμία πρόθεση, καμία σκέψη για απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Ο δημόσιος τομέας έχει συρρικνωθεί στα χρόνια της κρίσης, στα 8-9 χρόνια της κρίσης. Αντιθέτως θα σας έλεγα ότι είναι και γηρασμένος σε έναν σημαντικό βαθμό, άρα θα χρειαστούμε και νέο αίμα στη δημόσια διοίκηση, ανθρώπους με προσόντα, με ΑΣΕΠ αναμφίβολα, με διατάξεις που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, με διαφάνεια. Τώρα αυτό το καινούργιο που ακούσαμε εχθές ότι, η ΝΔ θα κάνει απολύσεις συμβασιούχων, γιατί η έκθεση της Κομισιόν μιλάει…
Ναι, και μάλιστα λέει ότι ο τελευταίος υπουργός που εισηγήθηκε απολύσεις στο δημόσιο ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ήταν στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης.
Εντάξει, τα έχουμε ακούσει κατ’ επανάληψιν αυτά. Αλλά ξέρετε ποιο είναι το αστείο της υπόθεσης; Η έκθεση της Κομισιόν που έλεγε ότι υπάρχει μια υπέρβαση των συμβασιούχων, δεν μιλούμε για τους δημοσίους υπαλλήλους, υπήρξε από τον Νοέμβριο του 2018 και στο σημείωμα εκείνο της Κομισιόν υπήρξε αναφορά ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι υπήρξε υπέρβαση των συμβασιούχων και μέσα σε ένα τριετές πλαίσιο θα εξορθολόγιζε τον αριθμό των συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι ίδιοι είχαν δεσμευτεί για εξορθολογισμό και τώρα εγκαλούν την ΝΔ. Όλα αυτά, και το διάγγελμα του πρωθυπουργού στις νεραντζιές έξω από το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν έναν πανικό. Συνεχίζουν να πολιτεύονται με την ίδια τακτική, από την μία παροχολογίες, από την άλλη σκανδαλολογίες και το τρίτο είναι τα fake news . Παροχολογία είναι με την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, την ίδια ώρα καταργούν τα λεγόμενα αντίμετρα, μέτρα υπέρ της μεσαίας τάξης. Για τον ΕΝΦΙΑ δεν ήλθε η ρύθμιση, καταργήθηκε. Η μείωση εισφοράς αλληλεγγύης που είχε εξαγγελθεί έως 30.000 ευρώ δεν ήλθε ποτέ, δεν εφαρμόζεται, όπως επίσης στην φορολογία των φυσικών προσώπων. Όλα αυτά αφορούσαν τη μεσαία τάξη. Παροχολογία, σκανδαλολογία, αναφερθήκατε στην Νοβάρτις, πού είναι τα βραχιολάκια που μας έλεγαν, πού είναι τα πολιτικά πρόσωπα; Επιχείρησαν να σπιλώσουν δύο πρώην πρωθυπουργούς, υπουργούς, πολιτικά στελέχη και της ήσσονος αντιπολίτευσης, ευελπιστώντας ότι με αυτό το κλίμα θα έπειθαν τον ελληνικό λαό ότι ορίστε οι άτεγκτοι, οι καθαροί από την μια μεριά και αυτοί που έβαλαν το δάκτυλο στο μέλι από την άλλη. Τι αποδείχθηκε τελικά, με κουκουλοφόρους μάρτυρες, προστατευόμενους όπως τους είπαν, υπήρχε σε αυτούς μια πίεση να κατονομάσουν πολιτικά πρόσωπα. Στοιχεία δεν βρέθηκαν, ροή χρήματος δεν αποδείχθηκε πουθενά, μιλούμε για ένα σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων, αλλά σε όλο τον κόσμο μιλούμε για εμπλοκή γιατρών, υπερτιμολογήσεις σκευασμάτων και ιατρικού εξοπλισμού. Εδώ πέρα επιχειρήθηκε να δοθεί ώθηση στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων, έμεινε πίσω στην διερεύνηση στο δεύτερο μέρος της υπόθεσης.
Πέστε μου κάτι άλλο, Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην ανάλυση που κάνατε, πέραν όλων των άλλων λόγων που έχουμε αναφερθεί, οικονομική πολιτική που αποδοκιμάστηκε. Κατά την άποψή σας,πόσο ρόλο έπαιξε το θέμα των Σκοπίων; Το ρωτώ γιατί εμφανίστηκε ένα κόμμα που έχει σημαία μόνον αυτό, ότι εμείς είμαστε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Για ποιο κόμμα λέτε;
Του Βελόπουλου.
Όχι μόνον αυτό. Ότι έχει επιστολές ιδιόχειρες του Ιησού λέει…
Με ξεπερνάει, είναι στη σφαίρα της μεταφυσικής. Υπάρχει ένας κόσμος που λέει αν συγκροτηθεί κυβέρνηση της ΝΔ στις 8 Ιουλίου και το θέμα κάποια στιγμή θα έλθει, της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε., πραγματικά θα βάλει βέτο, ή τώρα τα λέει αυτά ο Κυριακός Μητσοτάκης να κερδίσει αυτή τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση και μετά θα δει τα ζητήματα με μια σφαιρικότερη άποψη -είμαστε μέλος της Ε.Ε.- δηλαδή υπάρχει μια δυσπιστία στον κόσμο και πιθανόν ένα κομμάτι τις δυσπιστίας να το εισέπραξε και αυτό το κόμμα που ανέφερα
Οι συνέπιες, οι επιπτώσεις της πεντάχρονης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε όλους σχεδόν τους τομείς είναι πολύ αρνητικές. Στην οικονομία είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε. Δεν είναι μόνον η οικονομία. Και στη δημόσια τάξη, και στην παιδεία, σε πολλούς τομείς. Αλλά η πιο βαριά κληρονομιά που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας είναι η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για μια διεθνή συνθήκη, η οποία υπογράφηκε από την χώρα, δεν φέρει απλά την υπογραφή του κ. Κοτζιά και του κ. Τσίπρα, αλλά του Έλληνα Υπεξ και του Έλληνα πρωθυπουργού που δεσμεύει την χώρα και είναι μια συμφωνία που επικυρώθηκε από την ελληνική βουλή. Η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να ανατρέψει αυτήν την εξέλιξη. Θυμίζω ότι πριν την μονογραφή της συμφωνίας στο χωριό Ψαράδες, με όλη αυτή την ιστορία που κουβαλά από τον εμφύλιο. Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής. Το δε κόμμα του κ. Καμμένου και όλοι αυτοί οι δήθεν υπερπατριώτες, οι οποίοι όμως αποκαλύφθηκαν και καταποντίστηκαν στις εκλογές, είχε την ευκαιρία εκείνο το βράδυ να πει ότι αίρει την εμπιστοσύνης της προς την κυβέρνηση και να πέσει η κυβέρνηση προκειμένου να μην ολοκληρωθεί αυτό το ανοσιούργημα. Θυμίζω επίσης ότι εξήντλησε στην Βουλή κάθε δυνατότητα προκειμένου να μην υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Υπήρξε ζήτημα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση κ.ο.κ. Εμείς λοιπόν είπαμε ότι από τη στιγμή που η χώρα έχασε ένα από τα βαριά διαπραγματευτικά χαρτιά της, που ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, τουλάχιστον, για να αμβλύνουμε τις πολλές αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας κατά την ενταξιακή πορεία τους στην ΕΕ, από τη στιγμή που θέλουν να γίνουν μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν είχε κανένα λόγο να είναι επισπεύδουσα στο ζήτημα της διαφοράς για το όνομα με τα Σκόπια. Τα Σκόπια ήταν αυτά που είχαν κάθε λόγο να είναι επισπεύδοντες γιατί έχουν σοβαρό ζήτημα με μια ισχυρή εσωτερική αλβανική μειονότητα και είχαν σπέρματα διάλυσης, θυμίζω ότι είχαν και ένοπλες συρράξεις στο εσωτερικό τους. Και βεβαίως η διεθνής κοινότητα, η λεγόμενη Δύση, οι ευρωατλαντικοί θεσμοί είχαν κάθε λόγο να επιδιώκουν λύση της διαφοράς της χώρας μας με τα Σκόπια, διότι υπήρχε η αίσθηση της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια. Αντί, λοιπόν, η πίεση να ασκηθεί προς την άλλη πλευρά, προς τους βόρειους γείτονές μας για να έλθουν σε έναν έντιμο συμβιβασμό στο ζήτημα του ονόματος με την Ελλάδα, φάνηκε ότι η Ελλάδα ήταν η επισπεύδουσα. Αλλά εδώ, απευθυνόμενος προς τους τηλεθεατές μας, θέλω να πω ότι αν για τα θέματα της οικονομίας μάς αιφνιδίασε η κυβέρνηση, αν για τα ζητήματα αυτά μας είπε ψέματα, μας έβαλε σε τρίτο μνημόνιο, αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια θα τα καταργούσαν με έναν νόμο και ένα άρθρο, αυτοί που θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ, για το ζήτημα του μακεδονικού δεν μας αιφνιδίασαν. Αντιθέτως, στο πρόγραμμά τους μίλαγαν για αναγνώριση νέτα σκέτα Μακεδονία. Γι’ αυτούς είναι και μια υποχώρηση ότι μπήκε και ένας γεωγραφικός προσδιορισμός... Βεβαίως, τι να τον κάνεις τον γεωγραφικό προσδιορισμό όταν η χώρα για πρώτη φορά αναγνώρισε εθνική ταυτότητα μακεδονική και εθνική γλώσσα μακεδονική. Λέμε, λοιπόν, εμείς τώρα για να επανέλθω στο ερώτημά σας στην ενταξιακή προσπάθεια των Σκοπίων, η ΝΔ σε όλα τα κεφάλαια που θα ανοίξουν μπορεί να θέτει βέτο. Μια όταν ανοίγει και μια όταν κλείνει. Βέτο για να ανοίξει και βέτο για να κλείσει και να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Λοιπόν, έχουμε πει ότι θα προστατεύσουμε τα αγροτικά μακεδονικά μας προϊόντα και δεν θα επιτρέψουμε τον σφετερισμό του «μακεδονικός», «μακεδονική» από πλευράς των Σκοπίων. Κάτι που είδαμε να γίνεται παρά την υπογραφή της συμφωνίας σε διεθνείς εκθέσεις αμέσως μετά.
Θέλω να κλείσουμε με δύο θέματα που τα ξέρετε καλά. Το ένα είναι ο τομέας της ασφάλειας, που έχετε την ευθύνη, και το άλλο είναι το αγροτικό. Τ μπορεί να αλλάξει όχι μόνον στην Αθήνα αλλά σε όλη τη χώρα στον τομέα αυτό και πόσο πιστεύετε πραγματικά μια κυβέρνηση αν έχει πολιτική βούληση να σπάσει το άβατο των Εξαρχείων, γιατί πραγματικά είναι μια πληγή στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Κοιτάξτε, η κατάσταση στη δημόσια ασφάλεια, στη δημόσια τάξη, επιβαρύνθηκε αναμφίβολα επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αυτό καταγράφεται και στις επίσημες στατιστικές της ΕΛΑΣ.
Είναι εύκολο να σπάσει το άβατο των Εξαρχείων; Σας το ρωτώ ευθέως γιατί ο κόσμος λέει καλά τα λέει η ΝΔ αλλά το προσπάθησαν και τα προηγούμενα χρόνια αλλά…
Είναι ζήτημα, πρωτίστως, πολιτικής βούλησης. Ότι υπήρξαν προσπάθειες και στο παρελθόν είναι αναμφίβολο. Ότι υπήρξαν, βεβαίως, προβλήματα στα Εξαρχεια υπήρξαν και παλαιότερα, ποτέ όμως όπως τώρα, οι ίδιοι οι κάτοικοι το ομολογούν με τις επιστολές που στέλνουν, κραυγές αγωνίας. Όμως, το πρόβλημα της ανομίας να μην το εστιάζουμε στο κέντρο της Αθήνας. Το πρόβλημα της εγκληματικότητας καταγράφεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Από το μικρότερο χωριό, την γενέτειρά μου τα Βούναινα, που είχαμε ανθρωποκτονία ηλικιωμένης με βασανισμό που συντάραξε την μικρή κοινωνία, προκειμένου να κλέψουν μια σύνταξη του ΟΓΑ, μέχρι όλα αυτά που ζούμε στις μεγαλουπόλεις. Βεβαίως, δεν ζούμε στα χρόνια που τα καλοκαίρια εδώ στα χωριά του κάμπου μπορούσαμε να κοιμόμαστε έξω στις αυλές και στις βεράντες. Έχουμε φθάσει στο σημείο να κάνουμε φυλακές τα ίδια τα σπίτια μας, με κάγκελα στα παράθυρα, κλειδαμπαρώνοντας, βάζοντας συναγερμούς και κάμερες ασφαλείας ακόμη. Φθάσαμε εδώ πέρα γιατί υπήρχαν συγκεκριμένες πολιτικές στοχεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφει δυο δυο τα μνημόνια επιχειρεί να δώσει εξετάσεις αριστεροφροσύνης σε διάφορους τομείς, όπως είναι η παιδεία, η δημόσια τάξη. Επειδή υπάρχουν συμπλέγματα και στερεότυπα του παρελθόντος και άλλων εποχών, φοβούμενοι ότι θα κατηγορηθούν για αστυνομικό κράτος έχουν φθάσει στο άλλο άκρο. Και μιλώ για συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Την νομοθέτηση του νόμου Γαβρόγλου για το άσυλο της ανομίας στα Πανεπιστήμια, που οποιοσδήποτε κακοποιός, εγκληματικό στοιχείο διώκεται από την αστυνομία, από τη στιγμή που περάσει την πόρτα του Πανεπιστημίου έχει άσυλο. Πουθενά στον κόσμο η αστυνομία δεν εμποδίζεται και να επιτελέσει το έργο της όταν τελούνται εγκληματικές πράξεις. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει. Μόνον στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί αυτό, μόνον στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό με το λεγόμενο άσυλο της ανομίας. Το δεύτερο που κάνανε ήταν η ψήφιση του νόμου Παρασκευόπουλου με τον οποίο πάνω από 10.000, όπως επισήμως που απήντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, βγήκαν από τις φυλακές -εγκληματίες, κάθε είδους έκαναν χρήση των ευνοϊκών αυτών διατάξεων. Και ουσιαστικά ανατροφοδοτείται το έγκλημα. Πόσες φορές ένας αστυνομικός να συλλάβει τον ίδιο κακοποιό; Κάποια στιγμή καταντά ρουτίνα και γι’ αυτούς. Λοιπόν, κατήργησαν την ομάδα ΔΕΛΤΑ, των δικυκλιστών που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των μπαχαλάκηδων, κατ’ απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αποδυνάμωσαν την ομάδα ΔΙΑΣ. Δυστυχώς, σας λέω ότι είναι αποτελέσματα συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και βλέπουμε μεθοδεύσεις που γίνονται στην ΕΛΑΣ ακόμη και στο παρά ένα. Υπήρξε προαναγγελία από την ηγεσία της ΕΛΑΣ ότι το Σάββατο θα συγκληθεί το Ανώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων. Ένα 24ωρο πριν τη διάλυση της Βουλής επιχειρούν να συγκαλέσουν το Συμβούλιο Μεταθέσεων για να τακτοποιήσουν ημετέρους. Υπήρξε καταγγελία από την ΠΟΑΣΥ και την ΠΟΑΞΙΑ, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών και των αξιωματικών της ΕΛΑΣ. Δυστυχώς, η ηγεσία της ΕΛΑΣ, ο νυν αρχηγός στιγμάτισε την θητεία του αρχικά με τις έκτακτες κρίσεις που είχαμε να δούμε από την δεκαετία του 1990, που ήταν δεκαετίες με ένταση και αντιπαραθέσεις για τα ζητήματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, και αφετέρου με την παρουσία του ως οπαδός χειροκροτητής σε κομματικές εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι είναι καιρός να αποκατασταθεί και πάλι το κύρος της ΕΛΑΣ. Η ΝΔ πιστεύει ότι η ασφάλεια είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε και νομίζω οι πολίτες προσερχόμενοι στην κάλπη πέρα από τα ζητήματα της οικονομίας, θα πρέπει να σταθμίσουν και τα ζητήματα που έχουν σχέση με την προστασία του πολίτη. Λιγότερους φόρους, λέμε εμείς, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, και περισσότερη ασφάλεια.
Η ασφάλεια δημιουργεί το κλίμα και για περισσότερες επενδύσεις.
Έτσι είναι Και η αποδοκιμασία κ. Κολλάτε γίνεται την ώρα της κάλπης, την ώρα της ψήφου. Ο κ.Τσίπρας μέχρι τις ευρωεκλογές έλεγε πού βλέπετε να αποδοκιμάζεται η κυβέρνηση; Πουθενά δεν αποδοκιμάζονται υπουργοί, κυβερνητικά στελέχη. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα, δεν τους έβλεπα να πολυκυκλοφορούν. Τα λέει αυτά γιατί οι ίδιοι είχαν επιδοθεί σε τέτοιες συμπεριφορές, στελέχη τους ήταν αυτά που είχαν ακυρώσει την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη παρουσία του τότε προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Στελέχη τους ήταν που προπηλάκιζαν, εξύβριζαν, χλεύαζαν στις παρελάσεις, κι εδώ στην Λάρισα, στεκόμενοι απέναντι από την εξέδρα. Τι άλλαξε και σταμάτησαν. Αυτοί που ήταν από την απέναντι πλευρά της εξέδρας και ύβριζαν και χλεύαζαν και μούτζωναν, ανέβηκαν στις εξέδρες. Νομίζω η αλλαγή είναι πολύ εύκολα κατανοητή. Εμείς, λοιπόν, δεν καλέσαμε ποτέ τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες αυτές τακτικές και μεθόδους. Τους καλούμε την ώρα της κάλπης να δείξουν την αποδοκιμασία τους. Να δώσουν ψήφο στην πολιτική αλλαγή, ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ γιατί πιστεύω ότι έχει το πρόγραμμα, έχει το σχέδιο, για να πάρει μπροστά η οικονομία, να υπάρξουν επενδύσεις, να μειωθεί η φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές, να ανοίξουν δουλειές, και έτσι θα παραχθεί πλούτος, θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, έτσι θα έλθουν τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά που βρέθηκαν στο εξωτερικό αναζητώντας θέσεις απασχόλησης. Και δεν είναι ξέρετε οι γκασταρμπάιτερ των προηγούμενων δεκαετιών που πήγαιναν στις φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές, που τραγουδούσε κάποτε ο Καζαντζίδης, αλλά παιδιά που επένδυσε η πατρίδα στη μόρφωσή τους. Δηλαδή, φανταστείτε πόσα δαπανήσαμε για να γίνουν γιατροί, μηχανικοί, κι αυτά τα παιδιά δεν είχαν ευκαιρίες εδώ και πάνε έτοιμοι επαγγελματίες, έτοιμοι επιστήμονες στην Γερμανία…
Δεν είχαν τις διασυνδέσεις και τις γνωριμίες που είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Ναι δυστυχώς, είναι ένα κακό μήνυμα που στέλνει στην ελληνική κοινωνία.
Είδα ένα άρθρο νομίζω στην Καθημερινή που ήταν καίριο. Την ίδια μέρα που ξεκινούν τα παιδιά πανελλαδικές τι μήνυμα εκπέμπεται.
Και βλέπετε ότι κι εκεί ακόμη λαϊκίζουν, αυξάνοντας τις θέσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ξέρετε, σε όλη την Ευρώπη έχουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την τεχνολογική εκπαίδευση και λιγότερο για την γενική παιδεία. Στην Ελλάδα ζούμε ακριβώς το αντίθετο. Έχει απαξιωθεί η τεχνολογική εκπαίδευση και αυτό είναι ένα λάθος. Θα πρέπει να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Και νομίζω ότι το μήνυμα που έστειλε η κυβέρνηση με τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ κι αυτό ήταν ένα λάθος. Χρειαζόμαστε καλής ποιότητας και προδιαγραφών τεχνολογική εκπαίδευση. Αλλά στην παιδεία τα μηνύματα που έστειλαν από την αρχή ήταν μια προσπάθεια υποβάθμισης οτιδήποτε έχει σχέση με τη εθνική και θρησκευτική συνείδηση, η αριστεία που είναι ρετσινιά, η καριέρα που είναι χολέρα, το σύνθημα του κ. Καρανίκα και του κ. Μπαλτά, για την παιδεία. Η λογική της ήσσονος προσπάθειας που κατίσχυσε παντού…
Θέλω να σας ευχαριστήσω, αλλά θέλω να μου δώσετε την υπόσχεση, για να μην το αδικήσουμε,ότι θα κουβεντιάσουμε μόνον για τα αγροτικά, γιατί έχουμε πολλά να πούμε, έχουμε να πούμε και για κόστος παραγωγής και ελέγχους στο γάλα, ήσασταν από τους ανθρώπους που είχατε παραιτηθεί για το γάλα, δεν το ξεχνά ο κόσμος.
Είναι πραγματικά να γελά κανείς, να μειδιά με θλιβερό χαμόγελο, για τα έργα και τις ημέρες αυτής της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα Παρασύρθηκαν οι αγρότες και τους ψήφισαν. Έταξαν, υποσχέθηκαν τα πάντα...
Στις ευρωεκλογές ήταν πάντως κάτω από το 20% στο 18%. Νομίζω ότι το μικρότερο ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα exitpolls ήταν στην ύπαιθρο και στον αγροτικό τομέα, αν αυτό ήταν ένα μήνυμα.
Δικαίως, γιατί κι άλλη φορά είχα την ευκαιρία να πω ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν αυτό που έβαλε στον μεγεθυντικό φακό τους αγρότες. Κι εμείς δεχόμαστε πιέσεις να επιβάλουμε υπερβολική φορολόγηση στους αγρότες, και εμείς δεχόμασταν πιέσεις να καταργήσουμε τον ΟΓΑ, που ήταν το ταμείο των αγροτών, και να αυξήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές. Και εμείς δεχόμασταν πιέσεις να καταργήσουμε το αγροτικό πετρέλαιο. Κι εμείς δεχόμαστε μια σειρά πιέσεων για να θίξουμε μια σειρά από ζητήματα διαβίωσης των αγροτών. Δεν τα κάναμε και τότε ήμασταν εμείς οι σκληροί και οι ανάλγητοι και ήλθε η… κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα κατήργησε όλα αυτά. Αυτά που κάποτε ήταν αυτονόητα σήμερα είναι ζητούμενα για τους αγρότες. Θα έχουμε την ευκαιρία κι αυτόν τον μήνα των εκλογών επισκεπτόμενοι τα χωριά να τα επισημάνουμε.
Θα κάνουμε μια εκπομπή αποκλειστικά γιατί είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και υπάρχει κόσμος εδώ στην ύπαιθρο που διψά για να ξέρει ποιες είναι οι θέσεις της ΝΔ για το αγροτικό ζήτημα. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά κ. Χαρακόπουλε.
Εγώ να σας ευχαριστώ και θέλω να πιστεύω ότι στις εκλογές της 7ης Ιουλίου οι πολίτες με την εμπειρία της 5χρονης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Μάθαμε πιά τι σημαίνει αριστερά, και θέλω να πιστεύω ότι στην κάλπη με την ψήφο μας θα πούμε ποτέ ξανά αριστερά!


Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=Amz7p1XJIN0

back to top