Menu
A+ A A-

realfm

Εκκλησία

Αθήνα, 1 Μαΐου 2019

 

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ρ/Σ REALFM
και στον δημοσιογράφο Μάνο Νιφλή

Έχουμε μαζί μας τον βουλευτή κ. Χαρακόπουλο, της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας που συμμετείχε στην αποστολή της αφής του Αγίου Φωτός. Καλό σας μεσημέρι, χρόνια πολλά κ. Χαρακόπουλε!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά.

Αληθώς! Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε επειδή εσείς συμμετείχατε στην αποστολή να μας για όλο αυτό το μπέρδεμα και πώς έγινε αυτό, για να πάμε μετά και στα περαιτέρω για να δούμε τι βγαίνει απ’ όλο αυτό.

Κοιτάξτε κ. Νιφλή. Γνωρίζετε ότι αυτό που είθισται κάθε χρόνο είναι να γίνεται η υποδοχή του Αγίου Φωτός με τιμές αρχηγού κράτους, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, και προς τούτο υπάρχει και η συνδρομή της Εκκλησίας. Ο επιχώριος Μητροπολίτης Μεσογαίας οργανώνει την υποδοχή. Αιφνιδίως τα χαράματα που φθάσαμε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Απ’ όπου θα αναχωρούσαμε για τα Ιεροσόλυμα, πληροφορηθήκαμε ότι η επιστροφή μας δεν θα γίνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως μέχρι τότε γνωρίζαμε, αλλά θα γινόταν και πάλι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Και μάλιστα όταν υπήρξε αυτή η αιφνίδια αλλαγή του προγράμματος ο Μητροπολίτης Μεσογαίας δεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο, θεωρώντας ότι πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης της υποδοχής του Αγίου Φωτός. Αυτά είναι τα γεγονότα, επισήμως δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση ούτε από τον παριστάμενο υφυπουργό Εξωτερικών κ. Μπόλαρη, ούτε μέχρι στιγμής υπήρξε κάποια επίσημη τοποθέτηση της Ελληνικής Πολιτείας δια του Υπουργείου Εξωτερικών. Και δια τούτο εντός της ημέρας, προτιθέμεθα μαζί με τον συνάδελφο τον Θανάση τον Μπούρα, που επίσης συμμετείχε εκ μέρους της ΔΣΟ, να καταθέσουμε ερώτηση προς το υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις, για είχαμε μια σειρά από ενέργειες που θα πρέπει να φωτιστούν. Για ποιο λόγο…

Αυτό λέμε και εμείς. Ότι μας κάνει εντύπωση, ότι έχουμε σιωπή και από την μία και από την άλλη πλευρά, και δεν μπορεί να καταλάβει κανείς τι γίνεται. Ενώ θα ήταν πιο απλό αν γνωρίζαμε και να μπορεί ο καθένας να πάρει θέση, να κρίνει.

Πάντως στη υποδοχή που έγινε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο δεν υπήρχε ο μητροπολίτης των Μεγάρων, γιατί η περιοχή της Ελευσίνος υπάγεται στην εκκλησιαστική επαρχία των Μεγάρων. Εξ όσων πληροφορούμαι από τα ΜΜΕ υπήρξε ενόχληση και του Μητροπολίτη Μεγαρίδος δεν παρίστατο, δεν είχε ενημερωθεί, να παραβρεθεί ως όφειλε, στην υποδοχή του Αγίου Φωτός. Εκείνο που αξίζει να ειπωθεί είναι ότι χιλιάδες κόσμου ταλαιπωρήθηκε γιατί είχε ενημέρωση ότι το Άγιο Φως θα δοθεί από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπως κάθε χρόνο, και οι οποίοι δεν μπόρεσαν να έχουν αυτή την ιδιαίτερη ευλογία που θεωρούν οι ίδιοι ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και νομίζω ότι υπήρξε και καθυστέρηση στην μεταφορά του Αγίου Φωτός σε διάφορους προορισμούς της χώρας, γιατί πριν φθάσουμε εκεί υπήρξε ενημέρωση ότι με ελικόπτερο θα μεταφερθεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ελευθέριος Βενιζέλος, προκειμένου να προλάβουν τις πτήσεις που είχαν δρομολογηθεί για διάφορα σημεία της χώρας. Αλλά ούτε αυτό συνέβη, οδικώς έγινε η μεταφορά εξ όσων πληροφορηθήκαμε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Είστε 100% πεπεισμένος, δεν το λέω επειδή γνωρίζω κάτι, απλώς επειδή προσπαθώντας κα κάνω ρεπορτάζ έκανα μερικά τηλεφωνήματα και κάποιοι μου άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο από το περιβάλλον της Εκκλησίας ότι μπορεί να αφορά και σε ενδοεκκλησιαστική διαμάχη με τους Ιεροσολυμίτες και τον Μεσογαίας. Δεν το λέω γιατί έχω αποκλείσει λάθος στη διαδικασία. Ρωτώ μήπως έχετε και εσείς κάποια πληροφόρηση παραπάνω.

Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο, αλλά αν ήταν τέτοιο ζήτημα γιατί δεν είχε ενημέρωση ο Μητροπολίτης των Μεγάρων, να είναι τουλάχιστον αυτός στην υποδοχή του Αγίου Φωτός, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Σε κάθε περίπτωση, κι αν κάτι τέτοιο ακόμη υπήρχε δεν μπορεί να είναι θύμα όλης αυτής της υπόθεσης ο πιστός λαός, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε αναμένοντας το Άγιο Φως και δεν το έλαβε. Κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές και πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις, και γι’ αυτό όπως είπα προτιθέμεθα εντός της ημέρας να καταθέσουμε επίσημη ερώτηση, προκειμένου να τοποθετηθεί επισήμως η Ελληνική Πολιτεία, γι’ αυτήν την εικόνα ανοργανωσιάς, έλλειψης συντονισμού, για να μην πω κάτι άλλο. Γιατί φοβούμαι ότι από το μυαλό όλων περνά ότι ήταν μια συνειδητή προσπάθεια υποβάθμισης του θρησκευτικού αισθήματος του ελληνικού λαού.

Το πιστεύετε αυτό, είναι η εκτίμησή σας;

Φοβούμαι σας είπα, δεν θέλω να το πιστέψω, και γι’ αυτό αναμένω συγκεκριμένες και υπεύθυνες απαντήσεις από την Ελληνική Πολιτεία.

Από την Εκκλησία πάντως είχατε κάποια επικοινωνία που ίσως θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στην υπόθεση;

Κοιτάξτε, υπήρξα αυτήκοος μάρτυς των όσων συνέβησαν τα χαράματα, όπως σας είπα, με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας, ο οποίος δεν επιβιβάστηκε, επειδή δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις για ποιο λόγο άλλαξε ο χώρος υποδοχής του Αγίου Φωτός. Από εκεί και πέρα μιλώ με εκκλησιαστικούς παράγοντες, είμαι κι εγώ αποδέκτης αυτής της δυσφορίας της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά δεν νομίζω ότι αρμόζει σε εμένα να τοποθετηθώ για λογαριασμό της Εκκλησίας. Εγώ, ως πολιτικό πρόσωπο που συμμετείχε στην αποστολή της ελληνικής αντιπροσωπείας για την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός και την μεταφορά Του στην Ελλάδα, θέτω και επισήμως, όπως σας είπα, συγκεκριμένα ερωτήματα στην Ελληνική Πολιτεία για να υπάρξουν και σαφείς απαντήσεις. Ξέρετε η ιστορία του Αγίου Φωτός έχει ερωτηματικά όσον αφορά τη στάση κυβερνητικών στελεχών, σημαινόντων προσώπων και παραγόντων του κυβερνώντος κόμματος. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε δει απαξιωτικές δηλώσεις και τοποθετήσεις, κι αυτό όλο το υπόβαθρο νομίζω ότι αρκεί για να θέσει κανείς τα ερωτήματα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Να είστε καλά κ. Χαρακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ, καλό σας μεσημέρι.

Εγώ σας ευχαριστώ. Καλό μεσημέρι.

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/BJuHnWbtL4I

back to top