Menu
A+ A A-

THEMA FM 1

Μάξιμος 2 1

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Θέμα Radio 104.6 και στον Βασίλη Αδαμόπουλο

 

Έχουμε μαζί μας τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο που είναι τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συζητήσουμε όλα αυτά τα ωραία που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες σε σχέση με την αστυνομία, τις συλλογικότητες, την αυτοπροστασία. Κύριε Χαρακόπουλε καλή σας μέρα.

Καλημέρα κ. Αδαμόπουλε. Καλημέρα στους ακροατές μας.

Λοιπόν, δεν ξέρω αν ακούσατε τις χθεσινές δηλώσεις της κας Κατερίνας Παπακώστα. Φαντάζομαι τις ακούσατε, γιατί υπήρχε και μια ανακοίνωση από τη ΝΔ.

Υπήρξε και ανακοίνωση από τη ΝΔ, ναι.

Δεν ξέρω αυτό το δόγμα της αυτοπροστασίας, θεωρείτε ότι είναι μια υπόθεση που έχει να κάνει μόνο με την κα Παπακώστα και τείνει να γίνει ανέκδοτο, ή είναι κάτι που βλέπετε να αποτελεί, ας πούμε, της κυβέρνησης; Αυτοπροστασία των αστυνομικών εννοώ.

Τι να σας πω τώρα. Όλ’ αυτά είναι στα όρια της φαιδρότητας. Αυτό είναι καινούριο τώρα, το ακούσαμε χτες από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, την κα Παπακώστα. Είχαμε μέχρι πρότινος τις επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, είχαμε μετά τον έλεγχο, την απόπειρα ταυτοπροσωπίας αστυνομικών από μέλη του Ρουβίκωνα…

Μα αυτό, συγνώμη κ. Χαρακόπουλε, αλλά είπε η κα Παπακώστα και η ίδια θυμάται από τον πατέρα της, πρέπει οι αστυνομικοί να δείχνουν τις ταυτότητες. Το ακούσατε φαντάζομαι.

Με συγχωρείτε, κάθε πολίτης μπορεί να ζητάει την ταυτότητα άλλου πολίτη, αν είναι αστυνομικός ή όχι;

Δεν ξέρω κ. Χαρακόπουλε.

Πρωτόγνωρα πράγματα που ακούμε τώρα. Τι να σας πω. Φτάσαμε μετά να έχουμε χτες στα δικαστήρια, σε έναν χώρο καλά φυλασσόμενο θεωρητικά, επίθεση από αντεξουσιαστές, αναρχικούς, μπαχαλάκηδες, συλλογικότητες, όπως θέλετε βαφτίστε τους, σε αστυνομικούς, οι οποίοι, ήταν στα δικαστήρια, ως μάρτυρες. Δεν ήταν, αν θέλετε, ένστολοι, εν ώρα υπηρεσίας. Και δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση, γιατί πήγαν να καταθέσουν για μια υπόθεση του παρελθόντος. Και από ότι καταγγέλουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποί τους, οι συνδικαλιστές των αστυνομικών, υπήρξε εντολή στην παρακείμενη ένστολη αστυνομική παρουσία να μην δράσουν, να μην συλλάβουν αυτούς που χτυπούσαν, απειλούσαν θα σας σφάξουμε, βιαιοπραγούσαν κατά των αστυνομικών. Τρεις μάλιστα, τραυματίστηκαν, μετέβησαν στο 401 για την παροχή ιατρικής βοήθειας. Καταγγέλλουν οι ίδιοι ότι η ενδοεπικοινωνία δεν γίνεται πια, του παριστάμενου εκεί ανωτέρου αξιωματικού υπηρεσίας, μέσω των ασυρμάτων γιατί αυτή καταγράφεται, αλλά μέσω κινητών…

Ακριβώς έτσι είναι, όπως τα λέτε. Εγώ θα ήθελα να…

τους δόθηκε εντολή να μην παρέμβουν.

Έτσι έγιναν όπως τα λέτε. Εγώ θα ήθελα την πολιτική σας ερμηνεία κ. Χαρακόπουλε. Πως το ερμηνεύετε αυτό πολιτικά, όλο αυτό το πράγμα, πως το εξηγείτε πολιτικά.

Κοιτάξτε να δείτε, δεν είναι σημερινό το φαινόμενο κ. Αδαμόπουλε. Είναι εμφανές ότι υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος που συνδέει το βαθύ ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του 3% που ξεκίνησε πριν 4-5 χρόνια, με αυτό τον χώρο, τον ευρύτερο που αποκαλούν ‘συλλογικότητες’, που τον αντιμετωπίζουν με μια ιδιαίτερη στοργή. Συλλογικότητες τις βάφτισε, τον Ρουβίκωνα και όλους αυτούς τους χώρους των αναρχικών, αντιεξουσιαστών, ο προηγούμενος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τόσκας και φαίνεται ότι το δόγμα αυτό ακολουθείται και σήμερα από το νέο υπουργικό δίδυμο, την κα Γεροβασίλη και την κα Παπακώστα.

Η οποία είναι και καραμανλική.

Δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο, δίνουν λάθος μηνύματα στην ελληνική κοινωνία. Είδατε τις εικόνες, πριν λίγες μέρες, από την κατάληψη που επιχειρήθηκε στο γραφείο του υπουργού Παιδείας. Νέοι, μαθητές να προπηλακίζουν αστυνομικό της ελληνικής αστυνομίας, να τον καθυβρίζουν, να τον απωθούν. Λοιπόν, τι μηνύματα στέλνουμε; Γιατί πριν λίγο, πληροφορούμαι, ότι υπήρχε τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, στην οικία του αντιεισαγγελέα, του κ. Ντογιάκου. Λοιπόν, όταν ο αρχιδολοφόνος της 17 Νοέμβρη, παίρνει κάθε τόσο άδειες, όταν μετακινείται σε αγροτικές φυλακές για να περνά καλύτερα το διάστημα που βρίσκεται στις φυλακές, όταν κάθε φορά που παίρνει άδεια, τον υποδέχονται εν χορδαίς και οργάνοις, διάφοροι πολιτικοί του φίλοι, τι μηνύματα στέλνουμε στην ελληνική κοινωνία; Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται όλοι αυτοί που λένε ότι τελικά υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος, του χώρου της τρομοκρατίας, που φαίνεται ότι αναβιώνει αυτό το φάντασμα της τρομοκρατίας, από το οποίο πιστεύαμε ότι είχαμε λυτρωθεί, με το άβατο των Εξαρχείων, με τους χώρους των αναρχικών, αντεξουσιαστών. Φαίνεται ότι τα Εξάρχεια είναι ένα φυτώριο αν θέλετε μιας νέας γενιάς τρομοκρατών. Δεν μπορεί να τα αφήσουμε όλα αυτά έτσι. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα. Και ας αυτοπροστατευθεί από την αυτόγελοιοποίηση η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ας ασχοληθεί σοβαρά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ας αφήσει τέτοιες φαιδρές δηλώσεις.

Κ. Χαρακόπουλε νομίζω δεν έχω να ρωτήσω κάτι, ίσως μόνο κάτι τελευταίο. Αν πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση έτσι όπως έχει εξελιχθεί και έχει διαμορφωθεί, μαζεύεται, αν μπορεί να μαζευτεί όλη αυτή η ιστορία.

Κοιτάξτε να δείτε, η αστυνομία έχει και τον επαγγελματισμό και την εμπειρία και τη γνώση και τις δεξιότητες για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Το απέδειξε στο παρελθόν. Αρκεί να έχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, ξεκάθαρη πολιτική εντολή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά. Μπορεί να το κάνει, αρκεί να αφεθεί ελεύθερη να το κάνει, να αρθούν τα θεσμικά εμπόδια που έχουν τεθεί στη δράση της και να της δοθούν τα αντικειμενικά μέσα για την υλοποίηση των στόχων της. Μπορεί να το κάνει, το έχει επιτύχει στο παρελθόν, εξαρθρώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τη 17 Νοέμβρη, αντιμετωπίζοντας την εγκληματικότητα στο κέντρο της πόλης, σπάζοντας άβατα. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνει.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμμετοχή.

Να είστε καλά.

Καλή σας ημέρα. Ήταν ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής της ΝΔ, για όλη αυτή την κατάσταση, την τραγική που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες με τις διάφορες συλλογικότητες.

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:https://youtu.be/KW94x8BjX_M

back to top