Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΚΑΙ

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2018

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στον Παύλο Τσίμα

Κύριε Χαρακόπουλε, η μέρα ξεκίνησε με αυτό το δυσάρεστο ξάφνιασμα. Νομίζω ότι φαίνεται να είναι ένα καινούργιο ξύπνημα, μια αναβάθμιση, μια επιστροφή του τρομοκρατικού φαινομένου στη ζωή μας. Γιατί είχαμε πολύ καιρό να είχαμε τέτοιο κτύπημα εναντίον προσώπου και μάλιστα ενός ανώτατου δικαστικού λειτουργού.

Πράγματι, φαίνεται ότι το φάντασμα της τρομοκρατίας είναι ακόμη ζωντανό και θα έλεγα ότι και τα χθεσινά που ζήσαμε έξω από τα δικαστήρια στην Αθήνα με τις επιθέσεις αναρχο-αντεξουσιαστών σε αστυνομικούς δεν είναι άσχετα το ένα με το άλλο.

Σχετίζεται το ένα με το άλλο κατά τη γνώμη σας; Δηλαδή σχετίζεται η μια δραστηριότητα με τη άλλη;

Νομίζω ότι η πολιτική ανοχής στη βία των διάφορων αντεξουσιαστών, του λεγόμενου αναρχικού χώρου, των ‘συλλογικοτήτων’, που επιδεικνύει η παρούσα κυβέρνηση στα 3,5 χρόνια της διακυβέρνησής της δεν είναι άσχετη με την επανεμφάνιση του φαινομένου της τρομοκρατίας. Δυστυχώς, η ανοχή στα άσυλα, στα άβατα, έχει ως αποτέλεσμα αυτά να εξελίσσονται σε φυτώρια, σε εκκολαπτήρια μιας νέας γενιάς τρομοκρατίας. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, όπως φαίνεται, από την κυβέρνηση αυτή να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα. Και, δυστυχώς και η νέα ηγεσία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δείχνει ότι ενστερνίζεται το προηγούμενο δόγμα, που ακολούθησε ο κ. Τόσκας, της ‘στοργής’ προς τις συλλογικότητες.

Ίσα ίσα που η κ. Παπακώστα εχθές στην πολυσυζητημένη τηλεοπτική της συνέντευξη είπε ότι, εφαρμόζουμε δόγμα μηδενικής ανοχής και θα βάλουμε τους αστυνομικούς να τους κυνηγάνε όλους και γι’ αυτό θα έχουμε επιθέσεις εναντίον τους και θα πρέπει να προστατεύονται οι αστυνομικοί. Αν κατάλαβα καλά, αυτό εννοούσε, έχουμε δόγμα μηδενικής ανοχής τώρα.

Πάντως, εμείς αυτό που μέχρι στιγμής βιώνουμε, και ιδιαίτερα οι αστυνομικοί που διαμαρτύρονται με τους εκπροσώπους τους, είναι μια πολιτική πλήρους ανοχής στην ανομία και στους κάθε είδους μπαχαλάκηδες και στοιχεία του περιθωριακού χώρου. Θα έλεγα ότι το νέο υπουργικό δίδυμο Προστασίας του Πολίτη καλό είναι να αυτοπροστατευθεί από φαιδρές δηλώσεις, που δεν εκθέτουν απλά τις ίδιες, την κ. Γεροβασίλη και την κ. Παπακώστα, αλλά εξευτελίζουν την αστυνομία ως Σώμα Ασφαλείας, ως σκληρό πυρήνα του κράτους. Λοιπόν, τα όσα έγινα εχθές, και τις προηγούμενες ημέρες με τον Ρουβίκωνα με το πάρτι στη Φιλοσοφική, ευτελίζουν την αστυνομία, τους αστυνομικούς. Θα πρέπει να υπάρχει μια σοβαρότερη αντιμετώπιση, θα πρέπει να υπάρχει σαφής πολιτική βούληση, δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε τέτοιες συμπεριφορές.

Υπάρχει βέβαια η λογική αν μεταφέρθηκαν σωστά τα λόγια ενός αξιωματικού που ήταν παρών στο χθεσινό επεισόδιο, αναφέρομαι στην επίθεση αστυνομικοί που ήταν μάρτυρες σε μια υπόθεση μέσα σε μια δικαστική αίθουσα από αντεξουσιαστές, τραμπούκους, όπως θέλει κανείς τους ονομάζει. Ειπώθηκε ας μην κάνουμε συλλήψεις, ας μην κάνουμε προσαγωγές για να μην κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, για να μην ρίξουμε λάδι στη φωτιά.

Ε, αυτή η πολιτική που οδηγεί σε τελική ανάλυση κ. Τσίμα; Δυστυχώς, έτσι φαίνεται ότι είναι όπως το περιγράφετε. Και το καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών ότι η επικοινωνία του αξιωματικού υπηρεσίας δεν ήταν μέσω του συστήματος ενδοεπικοινωνίας , των ασυρμάτων, αλλά με κινητό τηλέφωνο. Ακριβώς γιατί έλαβε εντολή, όπως καταγγέλλουν να μην δράσουν, να μην παρέμβουν, παρότι έβλεπαν συναδέλφους τους αστυνομικούς που προσήλθαν ως μάρτυρες κατηγορίας με πολιτικά να απειλούνται, να γρονθοκοπούνται, να κτυπιούνται και είχαμε και 3 τραυματίες αστυνομικούς που πήγαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες. Αυτά δεν συνάδουν με το δόγμα της μηδενικής ανοχής που υποτίθεται ευαγγελίζεται η κ. Παπακώστα.

Ναι, παρ’ όλα αυτά και μόνον που το λέει, που μιλάει για δόγμα μηδενικής ανοχής είναι σαν να αναγνωρίζει και εκείνη ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι το πράγμα έχει ξεφύγει, όπως το παρακολουθούμε κάθε μέρα, έχει όντως ξεφύγει. Το ερώτημα είναι ανεξάρτητα από την κ Παπακώστα, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση από άποψη αστυνομική, επιχειρησιακή, από άποψη αισθήματος τάξης, είναι αναστρέψιμη αυτή η κατάσταση ή έχουμε γλιστρήσει τόσο ώστε είναι πλέον πολύ δύσκολο και πολύ επικίνδυνο να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση;

Ότι είναι δύσκολο σίγουρα. Αλλά πιστεύω ότι είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Η αστυνομία έχει αποδείξει ότι διαθέτει επαγγελματισμό και την ικανότητα να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα -το κάνει σε υποθέσεις βαριάς εγκληματικότητας. Το ζήτημα είναι στην αντιμετώπιση όλων αυτών των παραβατικών συμπεριφορών, των έκνομων συμπεριφορών, της βίας, που ασκείται από περιθωριακές ομάδες δεν έχουμε αποτελέσματα γιατί δεν υπάρχει σαφής εντολή, γιατί δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Γιατί η πολιτεία με θεσμικά μέσα έχει βάλει εμπόδια στο έργο της αστυνομίας, και αναφέρομαι στον νόμο του Γαβρόγλου για το άσυλο της ανομίας. Όταν διώκουν τους μπαχαλάκηδες ή τους αναρχο-αντιεξουσιαστές και καταφεύγουν μέσα στο πανεπιστήμιο, που δεν μπορεί να μπει η αστυνομία, παρότι γίνονται εγκληματικές πράξεις καταλαβαίνετε ότι δυσκολεύεται το έργο της. Όταν έχουν σαφή εντολή να μην μπουν μέσα στα Εξάρχεια και οι κλούβες των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ λειτουργούν μάλλον ως συνοριακά φυλάκια στο αυτόνομο αυτό κρατίδιο του “Εξαρχιστάν”, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Όταν καταργείται η ομάδα ΔΕΛΤΑ ταχείας επέμβασης γιατί αυτό αποτέλεσε αξίωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ –η ομάδα ΔΕΛΤΑ θυμίζω στους ακροατές μας είχε γίνει φόβος και τρόμος των μπαχαλάκηδων-, όταν αποδυναμώνεται η ομάδα ΔΙΑΣ, τότε θα έχουμε τέτοιες συμπεριφορές. Επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, ελέγχους ταυτοπροσωπίας σε πολίτες από αυτοαποκαλούμενα μέλη του Ρουβίκωνα, και τώρα φθάσαμε στο μη παρέκει, με απειλές, με προπηλακισμούς, με βία σε αστυνομικούς, κι αυτό στέλνει ένα κακό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και στα νέα παιδιά. Είδαμε πριν λίγες ημέρες την κατάληψη του υπουργείου Παιδείας…

Το μήνυμα είναι όντως κακό.

Μαθητές να προπηλακίζουν αξιωματικό της ΕΛΑΣ και να μην γίνεται καμία σύλληψη, καμία προσαγωγή, καμία αντίδραση. Είναι λάθος το μήνυμα που στέλνουμε στην ελληνική κοινωνία. Κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο από όλα αυτά τα φαινόμενα που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.

Σας ευχαριστώ κ. Χαρακόπουλε, καλημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/MI_Qy51aQPA

 

back to top