Menu
A+ A A-

Μαξιμος βουλη

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2018

 

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον ΘΕΜΑ radio104,6
και στον δημοσιογράφο Βασίλη Αδαμόπουλο

Έχουμε μαζί μας τον κ. Χαρακόπουλο τομεάρχη Προστασία του Πολίτη της ΝΔ. Χθες συνόδευσε τον πρόεδρο της ΝΔ τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο πολύπαθο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, έτσι δεν είναι κ. Χαρακόπουλε; Καλημέρα.

Καλημέρα κ. Αδαμόπουλε, καλημέρα στους ακροατές μας. Έτσι είναι ναι, και η έλευση του προέδρου της ΝΔ προκάλεσε είδαμε και την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης, προσήλθε μετά και η υπουργός με την ηγεσία της αστυνομίας στο πολύπαθο τμήμα που περιγράψατε και σεις νωρίτερα.

Κύριε Χαρακόπουλε, ξέρετε δεν θα ήθελα να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με αυτό που συνέβη στην Ομόνοια, αλλά να τη συνεχίσουμε με αφορμή μια συζήτηση που είχα νωρίτερα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ για την εικόνα της γενικευμένης ανομίας που υπάρχει στα πανεπιστήμιά μας. Δεν είναι ο τομέας σας αυτός...

Όχι, αλλά η ανομία άπτεται και του δικού μου τομέα.

Όχι, αλλά η ανομία είναι ανομία. Είδατε φαντάζομαι, έχετε ενημερωθεί για τη νέα ανάρτηση του Ρουβίκωνα που ξανανοίγει το στέκι σήμερα στη Φιλοσοφική, θα δει και τον κόσμο από τις 10:30 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, όποιος θέλει, περάστε, να πιει καφέ με τα παιδιά, δεν ξέρω τι άλλο...

Πραγματικά, αυτά που ζούμε, είναι πρωτόγνωρα κ. Αδαμόπουλε. Μετά το ΚΕΠ που υπάρχει εδώ και χρόνο πλέον στο Εξαρχιστάν, στο κρατίδιο των Εξαρχείων που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να το απομακρύνει από την πλατεία των Εξαρχείων και ρίχνει το μπαλάκι η κυβέρνηση στο Δήμο Αθηναίων και τανάπαλιν, είδαμε πια και γραφείο Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών. Χτες μάλιστα υπήρχε και διαμαρτυρία, αποκλεισμός καθηγητών για να μην λάβουν απόφαση στη Σύγκλητο για την απομάκρυνση του γραφείου αυτού.
Θα σας έλεγα ότι δεν προκαλεί εντύπωση υπό την έννοια ότι ο κ. Παρασκευόπουλος και οι συν αυτόν «επιτροπή σοφών», όπως αποκλήθηκε, στο πόρισμά της για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια είχε προχωρήσει και σε μια πρόταση να υπάρχει γραφείο καταληψιών μέσα στα πανεπιστήμια.
Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχουν δώσει και μια νομιμοποιητική βάση στη δημιουργία αυτού του γραφείου του Ρουβίκωνα, ο οποίος επιχειρεί να λειτουργεί ως λαϊκό δικαστήριο. Ζητάει τώρα από φοιτητές να καταγγέλουν φαινόμενα αυθαιρεσιών από καθηγητές του πανεπιστημίου...

Δημοσίως, όχι στα κρυφά...

Και να αποδίδει αυτός ως λαϊκός δικαστής και εκδικητής, τη δικαιοσύνη. Λοιπόν, αυτά είναι φαινόμενα, τι να σας πω, απόλυτα καταδικαστέα, που θα έπρεπε επιτέλους και η κυβέρνηση να τοποθετηθεί με καθαρότητα. Αλλά δεν προκαλούν όλα αυτά εντύπωση κ. Αδαμόπουλε, γιατί μετά από 4 χρόνια κυβερνητικής ανοχής σε κουκουλοφόρους, σε μπαχαλάκηδες, σε συλλογικότητες, αν θέλετε, όπως βαφτίστηκαν από τον πρ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Τόσκα, έχουμε πλήρη αποθράσυνση, πλήρη αποχαλίνωση.
Και φτάνουν στο σημείο πια να καταφέρονται κατά αστυνομικών, κατά αστυνομικών τμημάτων, θεωρούν ότι αυτά συμβολίζουν, αν θέλετε, το κράτος. Είχαμε την προηγούμενη βδομάδα την επίθεση κατά του αστυνομικού μεγάρου στην Πάτρα. Προχτές είχαμε την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας. Είναι εμφανές ότι επιδιώκουν να υπάρχει θύμα αστυνομικός πια. Και νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Ξέρετε, το θέμα είναι ότι όλη αυτή η κατάσταση που περιγράφετε και έτσι είναι, έρχεται σε συνδυασμό με την έξαρση της λεγόμενης μικροεγκληματικότητας. Γιατί ας πούμε εγώ ακούω από πολλούς να λένε συγνώμη, αλλά εμένα ο Ρουβίκωνας δεν με ενοχλεί, τι με ενοχλεί εμένα ο Ρουβίκωνας, ας πούμε τα παιδιά, τι μπορούν να κάνουν σε μένα το μεροκαματιάρη, ή ας πούμε οι κουκουλοφόροι πάνε και χτυπάνε αστυνομικά τμήματα, εμένα δεν με ενοχλούν.

Ο μιθριδατισμός αυτός οδηγεί σε μεγαλύτερα φαινόμενα σταδιακά κ. Αδαμόπουλε. Από κει και πέρα έχουμε ειδεχθή εγκλήματα που συνταράσουν καθημερινά την ελληνική κοινή γνώμη. Οι πρώτες ειδήσεις κατά κανόνα είναι του αστυνομικού δελτίου στα δελτία των 8. Και η έξαρση της μικροεγκληματικότητας επίσης πολύ μεγάλη.

Επιτρέψτε μου, χίλια συγνώμη, τι θεωρούμε μικροεγκληματικότητα να πω. Δηλαδή αυτό που υπέστη ας πούμε η συνάδελφος, πριν από λίγο καιρό, ότι μπήκε στο σπίτι της ένας, την πλάκωσε στο ξύλο μπροστά στο μωρό της, της άρπαξε λεφτά...

Αυτό δεν μπορεί να θεωρείται μικροεγκληματικότητα, για όνομα του θεού. Αν βαφτίζουμε και αυτά μικροεγκληματικότητα, έχουμε χάσει κάθε έννοια. Η κλοπή, οι πορτοφολάδες στο κέντρο της Αθήνας που φοβάται κανείς να κυκλοφορήσει πια μετά το σούρουπο από την Ομόνοια μέχρι τον Αγ. Παντελεήμονα. Λοιπόν, ολόκληρες γειτονιές πια ζούνε υπό αυτό το κράτος του φόβου. Υπάρχει ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και έχει επιδεινωθεί αυτό στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό δεν έγινε τυχαία, υπήρχαν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, λόγω ιδεοληψιών που έχει ο βαθύς πυρήνας του σχηματισμού που κυβερνάει τη χώρα, του ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε οτιδήποτε νοηματοδοτεί με τις αντιλήψεις του ως «αστυνομικό κράτος». Φτάσαμε με το νόμο Παρασκευόπουλου να ανακυκλώνεται η εγκληματικότητα. Πάνω από 10.000 κακοποιοί έχουν κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και βγαίνουν έξω και έχουμε μια εγκληματικότητα που υποτροπιάζει πολλές φορές και εκθέτει και τη χώρα στο εξωτερικό, γιατί κάποιοι από αυτούς βγήκαν και έξω και εγκλημάτισαν. Όπως ο Αφγανός στη Γερμανία που δολοφόνησε τη φοιτήτρια. Έχουμε τον νόμο Γαβρόγλου που επέκτεινε το άσυλο ανομίας και παραβατικότητας, διότι οι κουκουλοφόροι αυτοί που προχτές χτύπησαν την Ομόνοια, το πλέον πιθανόν είναι να ξαναμπήκαν στο Πολυτεχνείο που τους παρέχει άσυλο και δεν μπορεί να μπει η αστυνομία να τους πιάσει. Ή να πήγαν στο άβατο των Εξαρχείων, όπου και κει πέρα είναι πια αυτό το ιδιότυπο καρκίνωμα, το Εξαρχιστάν, όπου η αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει και να εφαρμόσει παντού τον νόμο κατ’ εντολή σχετικά της πολιτικής ηγεσίας.
Γιατί έχουμε δυο σταθμευμένες κλούβες, μια στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και μια στο Πολυτεχνείο, που λειτουργούν περισσότερο ως συνοριακά φυλάκια του ιδιότυπου αυτού κρατιδίου. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια.

Θέλω όμως να μου πείτε κάτι, επειδή άκουσα χτες τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να λέει σε δηλώσεις που έκανε έξω από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας ότι εμείς σαν έρθουμε στην εξουσία, αυτά θα σταματήσουν την επόμενη μέρα. Πως; Με ένα μαγικό ραβδί;

Βεβαίως. Είναι πρώτα από όλα ζήτημα πολιτικής βούλησης κ. Αδάμοπουλε και σας είπα, πρώτον θα σαρώσουμε τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ που εμποδίζουν το έργο της αστυνομίας. Ο νόμος Παρασκευόπουλου θα καταργηθεί. Το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια θα καταργηθεί. Δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κρύβονται όλα αυτά τα παραβατικά στοιχεία που εγκληματούν μέσα στα πανεπιστήμια.

Δηλαδή, τι θα κάνατε, θα λέγατε ας πούμε στην αστυνομία, ευθέως σας ρωτώ για να ακούει και ο κόσμος, θα λέγατε στην αστυνομία μπες μέσα και βγάλτους έξω ας πούμε;

Οποιοσδήποτε εγκληματεί δεν μπορεί να κρύβεται στο πανεπιστήμιο κ. Αδαμόπουλε. Σας λέω θα άρουμε τα νομοθετικά εμπόδια στο έργο της αστυνομίας και τα άλλα επίσης αντικειμενικά εμπόδια που ετέθησαν. Καταργήθηκε η ομάδα ΔΕΛΤΑ, ταχείας επέμβασης δικυκλιστών, που θα έφτανε αν υπήρχε προχτές στο συμβάν, μέσα σε ελάχιστο χρόνο ντε-τε, για να αντιμετωπίσει τους μπαχαλάκηδες και τους κουκουλοφόρους.
Η ομάδα αυτή καταργήθηκε κατά απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα πρέπει να το ακούσουμε, να ακουστεί, κατά απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είχε γίνει ο φόβος και τρόμος των μπαχαλάκηδων, των κουκουλοφόρων. Αποδυναμώθηκε η ομάδα ΔΙΑΣ, δεν έχουμε εμφανή αστυνόμευση. Ξεκίνησε κάτι προχτές, μακάρι να γίνει οργανωμένα, γιατί στην πρεμιέρα του ΠΕΡΣΕΑ συνέβησαν αυτά που έγιναν στο Α.Τ. Ομόνοιας.
Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ασφάλεια δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, αφορά τον κάθε πολίτη. Όταν ο πολίτης βάζει κάγκελα στο σπίτι του, στις πόρτες, στα παράθυρα και κάνει φυλακή το σπίτι του για ποια ελευθερία και δημοκρατία μιλάμε! Όταν ο άλλος φοβάται να κυκλοφορήσει μετά το σούρουπο στο κέντρο της πρωτεύουσας μιας ευρωπαϊκής χώρας, για ποια ασφάλεια μιλάμε. Όταν γίνονται τέτοια ειδεχθή εγκλήματα και στο τελευταίο χωριό της χώρας, για ποια ασφάλεια μιλάμε. Θα πρέπει να αποφασίσουμε τελικά κράτος δικαίου χωρίς ισχυρή αστυνομία μπορεί να υπάρχει; Κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να υπάρχει.

Κ. Χαρακόπουλε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμμετοχή. Καλή σας ημέρα και καλή συνέχεια.

Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλημέρα. Να είστε καλά.

Ήταν ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής της ΝΔ, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/QCHLIbXuaag

 

back to top