Menu
A+ A A-

MAXIMOS ASTRA TV 2

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2018

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στο ASTRA TV
και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο

Καλησπερίζουμε στο στούντιό μας στη Λάρισα, άρτι αφιχθέντα από την Αθήνα τον νέο τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη. Σιδεροκέφαλος κ. Χαρακόπουλε! Ο καιρός στην Αθήνα είναι πραγματικά παντελώς διαφορετικός από αυτό που βλέπετε εδώ στη Λάρισα.

Ευχαριστώ. Πράγματι έτσι είναι. Πριν από λίγο έφτασα. Είχαμε το πρωί τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για την προσπάθεια κομματισμού, άλωσης του κράτους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όσο ανεβαίναμε προς Θεσσαλία, τα φαινόμενα υποχωρούσαν.

Τα σύννεφα τα οποία βρίσκονται πάνω από τη χώρα μας σε ότι αφορά το θέμα της επόμενης μέρας μετά το μνημόνιο, περνάνε από διάφορες συμπληγάδες. Μια εξ αυτών είναι το θέμα των συντάξεων, το οποίο πρωταγωνιστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και νομίζω ότι θα μας πάει έτσι μέχρι και το Eurogroup της 3ηςΔεκεμβρίου, οπότε και θα παρθούν τελικές αποφάσεις. Θα ζητήσω το συνολικό σας σχόλιο και για το θέμα των συντάξεων και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς πολλοί πλέον συνδέουν ανοιχτά τα δύο ζητήματα. Ότι η κυβέρνηση εν είδει συναλλαγής έδωσε, παραχώρησε κάποια ζητήματα, κάποιες λεπτομέρειες σημαντικές ή όχι, θα το πείτε εσείς, στο εθνικό μας θέμα, προκειμένου να διασφαλίσει την ανοχή των δανειστών στη μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από τις αρχές του νέου έτους.

Κύριε Ράιδο, δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο. Δεν μπορώ να διανοηθώ κάτι τέτοιο, γιατί πια αγγίζει τα όρια της εθνικής μειοδοσίας.
Το να δίνουμε, να υποχωρούμε στο εθνικό θέμα, σε ένα μείζον εθνικό θέμα, του οποίου οι συνέπειες θα μας ακολουθούν για πολλά χρόνια, για κάτι που έχει να κάνει με τις συντάξεις, με ένα οικονομικό αντίδωρο, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι καμιά κυβέρνηση θα το έκανε. Εκείνο που θέλω να πω είναι το εξής...

Δεν το ακούτε από μένα πρώτη φορά.

Βέβαια το διαβάζω, θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Το θεωρώ τι να σας πω...
Όσον αφορά τις συντάξεις, κοιτάξτε από τις 20 Αυγούστου που η κυβέρνηση με πανηγυρικό τρόπο ανήγγειλε την έξοδο από τα μνημόνια, περιφέρει αυτή τη συζήτηση της δήθεν διαπραγμάτευσης, τέλος πάντων, για τη μη περικοπή των συντάξεων. Να υπενθυμίσουμε στους τηλεθεατές μας, μείωση συντάξεων, δεν υπήρξε κανένα τέτοιο ενδεχόμενο τον Γενάρη του 2015, όσο ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση. Ουδείς μας ζήτησε από την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου περικοπή των συντάξεων. Όλοι θεωρούσαν βιώσιμο τότε το ασφαλιστικό. Η ανάγκη προέκυψε μετά τα δημοψηφίσματα, μετά την περίοδο Βαρουφάκη, μετά την άφρονα πολιτική στην οικονομία της κυβέρνησης, που οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη εκροή νέου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, άρα σε μείωση των εσόδων των ταμείων, σε μεγαλύτερες μορφές ευέλικτης εργασίας και σε αδήλωτη εργασία. Έτσι προέκυψε η ανάγκη περικοπής των συντάξεων. Από εμάς δεν ζητήθηκαν ποτέ οι περικοπές στις συντάξεις. Μόνη της αυτή η κυβέρνηση με την πολιτική της τις προκάλεσε, μόνη της, τις ψήφισε. Εμείς τις καταψηφίσαμε τις μειώσεις στις συντάξεις. Λοιπόν, τώρα αυτές τις μειώσεις στις συντάξεις που οι ίδιοι τις έφεραν, προσπαθούν να διαπραγματευτούν την ακύρωση ή την αναβολή ή τη μετάθεση του μέτρου αυτού. Και μάλιστα και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησαν μέχρι μακάβρια επιχειρήματα για το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων που είναι πια στην 7η δεκαετία του βίου τους. Λοιπόν, ένα ζητούμενο είναι αυτό. Αυτοί επέβαλαν τις μειώσεις. Η συζήτηση για το αν θα πραγματοποιηθεί η μείωση ή όχι, αφορά αυτούς. Αλλά δεν γίνεται η ίδια συζήτηση για την περικοπή στο αφορολόγητο, που έρχεται 1η Ιανουαρίου του 2020. Η περικοπή στο αφορολόγητο, κ. Ράιδο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι επιφέρει ουσιαστικά μια απώλεια ακόμη ενός μισθού ή ακόμη μιας σύνταξης για τους συνταξιούχους.

Ο κ. Τσακαλώτος προέτρεξε, προεξόφλησε ότι δεν θα εφαρμοσθεί το μέτρο για τις συντάξεις και πήγε και ένα βήμα παραπέρα και είπε ότι προς τα κει πάει και το άλλο επαχθές μέτρο.

Μακάρι, αλλά αυτοί τις ψήφισαν. Ε, να το δούμε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για να δούμε τελικώς αν έχει τις μειώσεις στις συντάξεις ή όχι. Αλλά όλη αυτή η συζήτηση ξέρετε προκαλεί θυμηδία. Μέτρα τα οποία δεν υπήρχε καμία ανάγκη να ληφθούν πριν 4 χρόνια. Χάθηκαν 4 χρόνια. Τα επέβαλαν αυτοί και τώρα επιχειρούν να μας πουν ότι κάποια από αυτά τα αμβλύνουν. Ακούσαμε και τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα να λέει ότι θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. Μα ποιος ανέβασε τις ασφαλιστικές εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες σε βαθμό που είναι πια και πολλοί αδυνατούν να τις καταβάλουν; Ποιος έφερε το νόμο Κατρούγκαλου; Μας λέει θα μειώσει μια μονάδα τον ΦΠΑ. Ποιος αύξησε τον ΦΠΑ; Ποιος μετέφερε από τον χαμηλό συντελεστή μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, όπως τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13 στο 24%; Μας λέει ότι θα μειώσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις. Μα ποιος αύξησε τους φορολογικούς συντελεστές; Μας λέει τώρα για τον ΕΝΦΙΑ ότι θα έχει μια μείωση στο χαμηλό συντελεστή, σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία ως 60.000. Μα με συγχωρείτε, ποιος αύξησε τις αντικειμενικές αξίες και επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τις λαϊκές συνοικίες; Επομένως, συγκεφαλαιώνοντας, θα έλεγα ότι αυτοί που επέβαλαν μια σειρά από δεινά στους Έλληνες φορολογούμενους, στους Έλληνες πολίτες δεν μπορεί να πανηγυρίζουν, γιατί κάποια από αυτά υποστηρίζουν ότι μπορούν να τα άρουν τώρα που λένε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια.

Θεωρείτε κ. Χαρακόπουλε ότι ένα εκ των δύο ζητημάτων ενδεχομένως να δημιουργήσουν και ντόμινο εξελίξεων που θα μας φτάσει σε μια πρόωρη προσφυγή στην κάλπη;

Για το Σκοπιανό μιλάτε τώρα;

Μάλιστα. Και για το Σκοπιανό και για τις συντάξεις. Αν δεν μπορέσει για παράδειγμα η κυβέρνηση να αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε 1/1/2019 θα έχουμε μια μείωση σημαντική στις συντάξεις. Ή αν δεν μπορέσει να περάσει το θέμα από την ελληνική βουλή

Κοιτάξτε να δείτε. Με τις μεν συντάξεις, αν δεν επιτευχθεί αυτό που διατυμπανίζει, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει πάλι μια εικονική πραγματικότητα με κάποια χρήματα από το υπερπλεόνασμα που προήλθε βεβαίως από την υπερφορολόγηση των πολιτών και να εμφανίσει ένα μποναμά εν είδει 13ης σύνταξης, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν. Και θα επιχειρήσει έτσι να εξαπατήσει τους πολίτες για να κερδίσει λίγους μήνες χρόνο μέχρι τις εκλογές. Πιο σοβαρό ενδεχόμενο νομίζω για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις είναι το Σκοπιανό. Όπως φαίνεται στο δημοψήφισμα που έχουμε μεθαύριο θα υπερισχύσει με τον έναν ή άλλον τρόπο το ΝΑΙ. Υπάρχουν ζητήματα και ερωτηματικά όσον αφορά τη συμμετοχή του κόσμου. Όπως ξέρετε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα. Καλεί τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε αυτό. Είναι ένα ερώτημα λοιπόν, αλλά το δημοψήφισμα όπως ξέρετε με βάση τη συμφωνία δεν είναι δεσμευτικό, είναι δυνατότητα.

Η εικόνα που έχετε εσείς για την ελληνική βουλή αυτή τη στιγμή ποια είναι;

Κοιτάξτε να δείτε, φαίνεται ότι η κυβέρνηση μπορεί ενδεχομένως και χωρίς τη ψήφο των βουλευτών του κ. Καμμένου να σχηματίσει μια οριακή πλειοψηφία. Γι’ αυτό άλλωστε προχώρησε και στη διεύρυνση, αν θέλετε, με τον ανασχηματισμό και με δάνεια που έλαβε από τους ανεξάρτητους που τους υπουργοποίησε. Όμως καταλαβαίνετε όλοι ότι είναι νοσηρό πια αυτό το κλίμα. Μια κυβέρνηση που θα έχει α λα καρτ πλειοψηφίες, δεν θα έχει πλειοψηφία από τον κυβερνητικό της εταίρο στη ψήφο για τη συμφωνία των Πρεσπών, μια ψήφο μείζονα που επηρεάζει, αν θέλετε, την πορεία της χώρας στη Βαλκανική για τα επόμενα χρόνια και θα έχει επιμέρους ψήφο εμπιστοσύνης σε άλλα ζητήματα; Για μένα, νομίζω είναι ανοιχτό πια ότι η κυβέρνηση έχει πια ζήτημα δεδηλωμένης, από τη στιγμή που δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τον εταίρο της.

Η εκτίμηση του πρωθυπουργού στη Wall Street Journal ότι ακόμη και αν ο κ. Καμμένος δεν τον στηρίξει, θα μπορέσει να περάσει τη συμφωνία και να συνεχίσει να κυβερνάει, είναι και ένα εσωτερικό μήνυμα στον κυβερνητικό του συνεταίρο ότι μπορεί και χωρίς αυτόν; Είναι μια προειδοποίηση λέτε;

Ενδεχομένως είναι ένας εκβιασμός, ξέρετε, υπό την έννοια ότι οι δημοσκοπήσεις όλες δείχνουν ότι ο κ. Καμμένος απέχει πάρα πολύ από το όριο του 3%. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στις επικείμενες εκλογές θα συνθλιβεί, ακριβώς διότι ήταν κραυγαλέα αντίθετος προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση των Σκοπίων, του δημοψηφίσματος και της συμφωνίας των Πρεσπών, όπου ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές του προτίμησαν τις καρέκλες τους, αντί της Μακεδονίας. Γιατί θυμίζω, κ. Ράιδο, η ΝΔ την παραμονή της υπογραφής της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Σκοπίων παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών, κατέθεσε πρόταση μομφής, προκειμένου να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Ο κ. Καμμένος και οι βουλευτές του είχαν την ευκαιρία να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση για να μην μονογραφεί μια συμφωνία, η οποία από την υπογραφή της παράγει αρνητικά τετελεσμένα για τη χώρα. Εμείς έχουμε πει ότι δεν θα την επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία ούτε σε αυτή τη βουλή, ούτε στην επομένη, αλλά ήδη σας λέω ότι παράγει τετελεσμένα. Έχει κατατεθεί η υποψηφιότητα της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Κύριε Χαρακόπουλε, να τρέξουμε λίγο, δεν έχουμε πολύ χρόνο, ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ο πρώην υπουργός από το ΠΑΣΟΚ έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, επανέφερε τον όρο ‘‘αργυρώνητους’’, χαρακτηρίζοντας κάποιους βουλευτές ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα έρθει στις αρχές του 2019 στην ελληνική βουλή, κάτι που είχαμε ακούσει τελευταία φορά αν θυμάστε με την προεδρική εκλογή το 2014. Το ασπάζεστε;

Το 2014 αποδείχτηκαν όλα αυτά ότι ήταν φαιδρά και αστεία. Κοιτάξτε είναι πολύ βαρύς ο χαρακτηρισμός. Για να τον εκτοξεύσει κάποιος θα πρέπει να έχει και πειστήρια, θα πρέπει να έχει αποδείξεις. Τι να σας πω; Δεν το γνωρίζω και θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι πολιτικοί.

Εδώ τώρα έχουμε ένα contrast από τη μια σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο κ. Γκουτέρες συνεχάρη, απένειμε τα εύσημα στον κ. Τσίπρα και στη χώρα μας για τη διαχείριση του προσφυγικού και από την άλλη έχουμε τη Μόρια και έχουμε και πολύ πολύ σοβαρές αιχμές από τη ΝΔ ότι υπάρχει και μαύρο χρήμα μέσα σε αυτό το τεράστιο πακέτο των 1,6 δις για το προσφυγικό. Υπάρχει μια δήλωση που λέει ότι η ΝΔ, όταν έρθει ως κυβέρνηση θα ψάξει και θα μάθει που πήγε και το τελευταίο ευρώ για τους πρόσφυγες. Γνωρίζετε κάτι κ. Χαρακόπουλε;

Κύριε Ράιδο, πρώτα απ’ όλα οι εικόνες της Μόρια δεν εκθέτουν απλά την κυβέρνηση που διαχειρίζεται το προσφυγικό, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Μιλάμε για κολαστήριο, οι εικόνες που είδανε το φως της δημοσιότητας από ξένα τηλεοπτικά δίκτυα δυστυχώς, Έλληνες δημοσιογράφοι δεν επιτρέπεται να μπουν και τα ξένα δίκτυα προφανώς μπήκαν χωρίς την άδεια των αρχών, εκθέτουν τη χώρα. Και πραγματικά προκαλεί εκνευρισμό και, τι να πω, οργή το γεγονός ότι αυτοί που κόπτονταν κάποτε και αποκαλούσαν κολαστήριο το κλειστό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, που χαρακτήριζαν ακροδεξιά την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, σήμερα δεν έχουν να πουν μια λέξη για τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια; Όπου έχουμε πάνω από 4 φορές πληθυσμό από αυτό που μπορεί να φιλοξενήσει; Η Αμυγδαλέζα μπροστά τη Μόρια ήταν πεντάστερο ξενοδοχείο, για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Αλλά τόσο πολύ τους έχει αλλοτριώσει η κυβέρνηση. Όσον αφορά τις καταγγελίες που λέτε, μα με συγχωρείτε, εδώ διερευνά την υπόθεση κ. Ράιδο η OLAF, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαφθορά. Δεν την ερευνά γιατί είπε κάτι η ΝΔ, ή κατήγγειλαν βουλευτές ή γράφτηκαν κάποια ρεπορτάζ σε ελληνικές εφημερίδες. Η οργάνωση αυτή προχωρά σε έρευνα όταν έχει χειροπιαστά στοιχεία, όταν έχει αποχρώσες ενδείξεις. Προφανώς έχουν πάρα πολλά σκοτεινά ερωτηματικά για το ρόλο ΜΚΟ, για τη δράση τους, γιατί μιλάμε για ένα πάρτι εκατομμυρίων. Η χώρα πήρε πάνω από 1,6 δις ευρώ για σχεδόν 100.000 μετανάστες που φιλοξενούνται εντός του ελληνικού εδάφους. Όταν δόθηκαν 3 δις για σχεδόν 3 εκατομμύρια στην Τουρκία. Λοιπόν, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό και πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Και δεν είναι λύση η αποσυμφόρηση της Μόρια με τη μετακίνηση μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, με τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στέλνει ένα λάθος μήνυμα σε όσους θέλουν ή προσδοκούν να μπούνε στην Ευρώπη από την πύλη των ελληνικών νησιών.

Έτσι. Τώρα να έρθουμε στο χαρτοφυλάκιό σας. Εδώ και αρκετό καιρό η κοινή γνώμη, αν θέλετε, κλονίζεται η πίστη της κοινής γνώμης απέναντι στα εκτελεστικά όργανα, στην ελληνική αστυνομία εν προκειμένω, η οποία έχει βρεθεί πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα για συμπεριφορές ή μη συμπεριφορές και θέλω να μου πείτε κατά πόσο πιστεύετε ότι όλη αυτή η αδράνεια σε πολλές των περιπτώσεων ενδεχομένως να οδηγήσει σε φαινόμενα είτε αυτοδικίας είτε έξαρσης της εγκληματικότητας από μια κυβέρνηση, η οποία επιλεκτικά, και φέρνω το παράδειγμα του Ζακ Κωστόπουλου, δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο, ο Θεός να τον συγχωρέσει, όπου και αν πίστευε αυτός, επιλεκτικά αναδεικνύει και στοχοποιεί περιστατικά βίας.

Κοιτάξτε να δείτε, η αλήθεια είναι ότι οι αστυνομικοί είναι ο εύκολος σάκος του μποξ, στην κάθε μορφής εκτελεστική εξουσία που τους παραδίδει βορά στην κοινή γνώμη πολλές φορές. Τα φαινόμενα αυτοδικίας κ. Ράιδο δυστυχώς εκτρέφονται όταν υπάρχει απουσία αστυνόμευσης, και δυστυχώς τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουμε μια απουσία αστυνόμευσης από μια κυβέρνηση, η οποία επειδή ο σκληρός πυρήνας του 3-4% που την κατευθύνει και την καθοδηγεί, διατρέχεται από ιδεοληψίες και αντιλήψεις άλλων εποχών, βάζει φρένο, εμπόδια στο έργο της αστυνομίας. Δεν έχουμε πεζές περιπολίες, διαλύθηκε η ομάδα ΔΕΛΤΑ ταχείας επέμβασης με αξίωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, αποδυναμώθηκε η ομάδα ΔΙΑΣ, δεν υπάρχει εμφανής αστυνόμευση για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπάρχει “αστυνομικό κράτος” με κυβέρνηση της... πρώτης φοράς αριστερά, όπως αρέσκονται να λέγονται. Αν υπήρχε εμφανής αστυνόμευση, πεζές περιπολίες στο κέντρο της Αθήνας, όπου η κατάσταση είναι τραγική, έχουμε πια ολόκληρες νησίδες, περιοχές ολόκληρες όπου βασιλεύει η ανομία και η βία, τότε ενδεχομένως να μην υπήρχε και αυτή η τραγική κατάληξη με τον Κωστόπουλο στο κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.
Η ΝΔ πιστεύει ότι η ασφάλεια δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ασφάλεια είναι βασικό θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, είναι προϋπόθεση δημοκρατίας και ελευθερίας. Και σε μας είναι ακρογωνιαία πολιτική μας η εφαρμογή του νόμου και της τάξης Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και αύριο ως κυβέρνηση, προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και σήμερα αναδεικνύοντας τα ζητήματα αυτά. Θα άρουμε τα εμπόδια, τα νομοθετικά που έχει βάλει η κυβέρνηση, το νόμο Παρασκευόπουλου με τον οποίο πάνω από 10.000 έγκλειστοι κάνοντας χρήση αυτού του νόμου έχουν βγει με τις ευνοϊκές του διατάξεις έξω και υπάρχει αυτός ο υποτροπιασμός, αυτή η ανακύκλωση του εγκλήματος. Πόσες φορές ένας αστυνομικός να πιάσει τον ίδιο εγκληματία τέλος πάντων...

Λοιπόν, κ. Χαρακόπουλε, τελευταία ερώτηση, και γελάω γιατί δεν γίνονται αυτά κ. Χαρακόπουλε. Κάνατε μια ερώτηση στο υπουργείο Υγείας και ζητήσατε να γίνει κάτι, να ενισχυθούν κάποια χωριά της Ελασσόνας, τα οποία είναι ορεινά, δεν έχουν αγροτικούς γιατρούς και εκεί οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν. Η Ελασσόνα είναι και μακριά και δύσβατος ο δρόμος και η απάντηση που σας δώσανε για το χωριό της Τσαπουρνιάς, με συγχωρείτε που γελάω, συγνώμη και στους τηλεθεατές, είναι ότι στείλανε έναν γιατρό, αλλά ήταν Νιγηριανός, δεν ήξερε ελληνικά και έτσι έφυγε από το χωριό;

Τι να σας πω; Σοκαρίστηκα και εγώ, όταν έλαβα την απάντηση του υπουργού Υγείας και δεν μιλούμε για τον κ. Πολάκη, τον αναπληρωτή του, μιλώ για τον κ. Ξανθό. Είχα επισκεφτεί το καλοκαίρι, τα χωριά της Ελλασόνος, στην Τσαπουρνιά μου διαμαρτυρήθηκαν οι κάτοικοι ότι δεν έχουν τακτική επίσκεψη του αγροτικού γιατρού, τους έχει εγκαταλείψει. Κατέθεσα λοιπόν μια ερώτηση, ζητώντας διευκρινήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μια από τις υποχρεώσεις του βουλευτή, είναι η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στην εκτελεστική εξουσία. Και η απάντηση ήταν σοκαριστική. Ο κ. Ξανθός μας απαντά ότι υπήρχαν πράγματι ζητήματα, γιατί στείλανε κάποια στιγμή...

Διορίσανε γιατρό, που δεν ήξερε ελληνικά στην Ελλάδα.

Ναι, διορίσανε αγροτικό γιατρό νιγηριανής εθνικότητας, όπως λέει, ο οποίος δεν ήξερε ελληνικά και γι’ αυτό τον αποσύρανε και τον πήγανε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, προφανώς εκεί να μπορούσε να συνεννοηθεί...

Να έχει και διερμηνέα ο γιατρός; Δεν έχουμε κάτι με τον γιατρό, προς Θεού.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά. Πώς διορίστηκε αγροτικός γιατρός που δεν γνωρίζει ελληνικά, πώς πήρε πτυχίο από ελληνικό πανεπιστήμιο, αν δεν γνωρίζει ελληνικά. Έχουμε αγγλόφωνα τμήματα στην Ιατρική; Κάτι που εμείς το λέμε εδώ και χρόνια. Η Ελλάδα να γίνει πόλος έλξης και ξένων φοιτητών. Αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει εμμονές με αυτά τα ζητήματα, όπως ξέρετε...

Σε τι γλώσσα να συνεννοηθεί με τον παππού και τη γιαγιά στην Τσαπουρνιά;. Για όνομα του Θεού.

Τι να σας πω; Πραγματικά είναι για γέλια και για κλάματα αυτές οι απαντήσεις.

Τους εμπαίζουν, έχουν τον πόνο τους και τους εμπαίζουν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή δύναμη και πάλι στα νέα σας καθήκοντα κ. Χαρακόπουλε.

Εγώ ευχαριστώ για τη συνομιλία. Να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/tKubvcywt88

 

back to top