Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Παράταση των μεταβιβάσεων-αλλαγών για τη δράση Κομφούζιο

Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό όπως αυτός της Λάρισας, λόγω των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας άλλα και των πρόσφατων σεισμικών γεγονότων, προκαλεί εύλογα αιτήματα για διευκολύνσεις σε ότι αφορά αγροτικά ζητήματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων του νομού, ζητά με επιστολή του, την παράταση στις τροποποιήσεις-μεταβιβάσεις της δράσης 10.1.08 (Κομφούζιο) του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του ΠΑΑ 2014-2020. Όπως επισημαίνουν, η υφιστάμενη προθεσμία της 15ης Απριλίου για όσους αγρότες συμμετέχουν στη δράση και επιθυμούν να υποβάλλουν αλλαγές, θα πρέπει να παραταθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) για το 2021. Από τη στιγμή όπου έχει ανακοινωθεί η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την προδημοσίευση του Μέτρου που αφορά στους Νέους Αγρότες και έχει διευκρινιστεί οι υποψήφιοι νέοι αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση καλλιέργειας το 2021, δεν είναι λίγοι οι αγρότες - δικαιούχοι της δράσης Κομφούζιο που θα πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις και αλλαγές στις φετινές τους δηλώσεις καλλιέργειας λόγω συμμετοχής συγγενικών τους προσώπων ή των παιδιών τους στην επικείμενη προκήρυξη.
Επιπροσθέτως, στην επιστολή διευκρινίζεται ότι τα περιοριστικά μέτρα για την επέκταση της πανδημίας ήδη δημιουργούν καθυστερήσεις και δυσκολίες επικοινωνίας μεταξύ μελετητών και αγροτών, ενώ παράλληλα, γίνεται αναφορά και στα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τους σεισμούς στους αγρότες των δήμων Τυρνάβου και Ελασσόνας και αιτιολογούν την παράταση της ημερομηνίας αλλαγών για το κομφούζιο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να διερευνήσετε τις επισημάνσεις του Συλλόγου των Επαγγελματιών Γεωπόνων του νομού Λάρισας σχετικά με την παράταση της ημερομηνίας για αλλαγές στους συμμετέχοντες στη δράση Κομφούζιο του ΠΑΑ;

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top