Menu
A+ A A-
Μάξιμος ματια
 
Αθήνα, 1 Ιουνίου 2020
 
Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
Στον Pressing fm 90,1 και τον Χρήστο Τσούμαρη
  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και προχτές με αφορμή την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης ακούσαμε πολύ και Μικρά Ασία και βυζαντινό εσπερινό, δεν ήταν καθόλου τυχαίο που επέλεξα να ξεκινήσω αυτό το κομμάτι της εκπομπής με ένα τραγούδι από τον βυζαντινό εσπερινό, για να καλωσορίσω τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής μας γραμμής. Καλημέρα σας. Καλό μεσημέρι.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κ. Τσούμαρη. Το Βυζάντιο ξέρετε ήταν παρεξηγημένο, ήταν μέχρι πρότινος κατά πολύ παρεξηγημένο. Κάποιοι το ταυτίζανε με τον μεσαίωνα, που ήταν σκοταδισμός στη Δύση, αλλά δεν είναι έτσι. Η υπερχιλιετής αυτή βυζαντινή αυτοκρατορία, όπως ονομάστηκε από τους Φράγκους τον 16ο αιώνα, κανονικά είναι η ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έχει πολύ έντονο το στίγμα του ελληνικού πολιτισμού. Και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για αυτή τη υπερχιλιόχρονη αυτοκρατορία.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι η διατήρηση της κληρονομιάς των Ελλήνων πέρασε μέσα από το Βυζάντιο.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Βυζάντιο επίσης δείχνει τη διαχρονικότητα του ελληνισμού. Και το λέω αυτό με την αφορμή που μας δίνεται τώρα στην κουβέντα, γιατί προχτές που είχαμε την Άλωση της Πόλης δεν είδαμε κάποια αναφορά από την περιώνυμη επιτροπή για το 1821, για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Δυστυχώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι ως ελληνικό έθνος εμφανιστήκαμε το 1821 και υποστηρίζουν τις ανιστόρητες αυτές θεωρίες περί ασυνέχειας του ελληνισμού από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι μια που το αναφέρατε τώρα ότι στον πολύ κόσμο όχι σε αυτούς που έχουν την πρόσβαση στη βιβλιογραφία, που ψάχνονται, στον πολύ κόσμο υπάρχουν και χάσματα ιστορικά με βάση του τι διδάσκεται στα σχολεία.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα. Και έχει να κάνει με την παιδεία. Δυστυχώς από τη δεκαετία του ´80 αρχίσαμε να κάνουμε μεγάλες εκπτώσεις στη διδασκαλία των ανθρωπιστικών επιστημών, στην ιστορία. Όλα αυτά που τονίζουνε και υπενθυμίζουν και ενισχύουν την εθνική συνείδηση. Τι να πω. Υποβαθμίστηκαν, υποτιμήθηκαν με πολιτικές που ακολουθήθηκαν, μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας και των αρχαίων ελληνικών και της ιστορίας, τα λατινικά είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα επανέρχονται στην κλασσική παιδεία. Νομίζω ότι μας ενοχλούν όλα αυτά που κάνουν οι Τούρκοι κάθε φορά με αφορμή την Άλωση.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξεκίνησα την κουβέντα μας για αυτό το θέμα, γιατί μου άρεσε να πω την αλήθεια η ανάρτηση που είδα στα social media από την πλευρά σας που ουσιαστικά δείχνει ότι... Έλεγα εκείνη τη μέρα ότι δεν πρέπει να τσιμπάμε σε αυτά, αλλά πρέπει να βλέπουμε τη γενική εικόνα. Και η γενική εικόνα αυτή τη στιγμή νομίζω ότι αποτυπώθηκε στο δικό σας σχόλιο που έλεγε ότι αν αυτή η χώρα με αυτές τις πρακτικές, με αυτή τη νοοτροπία μπορεί να θεωρηθεί επί της ουσίας ευρωπαϊκή χώρα. Και αν πρέπει οι πύλες της Ευρώπης να ανοίξουν για αυτή την Τουρκία.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μακάρι να ήταν ευρωπαϊκή χώρα και μακάρι να προσέγγιζε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Αλλά δυστυχώς κ. Τσούμαρη από τη δεκαετία του ´90 και τη σταδιακή επικράτηση των ισλαμιστών αρχικά με τον Ερμπακάν και στη συνέχεια με τον Ερντογάν απομακρύνεται από την Ε.Ε. η Τουρκία. Και αυτό που λέμε ευρωπαϊκό κεκτημένο, και όλη αυτή η συζήτηση αν θα ξαναγίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί δείχνει έναν βαθύτατο διχασμό της ίδιας της Τουρκίας. Γιατί η απόφαση αυτή, η προσέγγισηαυτή της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με την παγκόσμια κοινότητα, με τον ορθόδοξο κόσμο, με τη χριστιανοσύνη παγκοσμίως, αλλά και με το γεγονός ότι ηΑγιά Σοφιά είναι μνημείο αναγνωρισμένο από την UNESCO, είναι μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δηλαδή έρχεται απέναντι με αυτό που θεωρείται παγκόσμιος πολιτισμός αφενός, αλλά θα τολμούσα να πω ότι έρχεται απέναντι και με τον ιδρυτή της Τουρκίας τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Είναι αυτός που προσέδωσε κοσμικό χαρακτήρα στην Τουρκία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη δημιουργία του τουρκικού κράτους. Είναι αυτός που προσέδωσε κοσμικό χαρακτήρα στην Τουρκία και είναι και αυτός ο οποίος μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά το 1935 από τζαμί που είχε γίνει μετά την Άλωση από τον Μωάμεθ τη μετέτρεψε σε μουσείο. Και τώρα βλέπετε ότι απειλείται ο μουσειακός χαρακτήρας. Αλλά αυτό δεν είναι τυχαίο. Έρχεται νομίζω προς αναβίωση νεο-οθωμανικών οραματισμών απέναντι στον οραματισμό του Ατατούρκ που ήθελε μια Τουρκία που να προσεγγίζει τη Δύση. Γιατί αντέγραψε ο Ατατούρκ τότε το λατινικό αλφάβητο. Μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι την αραβική γραφή, τα κείμενα τα παλιά δεν μπορεί να τα διαβάσει σήμερα ένας σύγχρονος Τούρκος. Πρέπει να έχει πολύ εξειδικευμένη γνώση. Αντέγραψε το αστικό δίκαιο. Αντέγραψε νομοθεσίες. Λοιπόν όλα αυτά έδειχναν ότι η Τουρκία κινείται προς τη Δύση. Με τη νίκη του κόμματος Ερντογάν, και αυτή την ώρα είναι πανίσχυρος στην Τουρκία, τις δυο τελευταίες δεκαετίες ο Ερντογάν, η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση και βλέπει προς την Ανατολή. Επιδιώκει να έχει ηγεμονικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο. Βλέπετε ότι επιχειρεί να προσελκύσει μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια προσδιορίζοντας τες ότι είναι κατάλοιπα της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εδώ έφτασε μέχρι τη Λιβύη, ενθυμούμενοι ότι προ του Α΄ παγκοσμίου πολέμου ήταν ουσιαστικά εδάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, κατακτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δίνει ωστόσο την αίσθηση ότι όταν στριμώχνεται από οτιδήποτε άλλο αφορά την εσωτερική πολιτική, ψάχνει να βρει τρόπους να προκαλέσει, να γυρίσει την κουβέντα αλλού.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αλήθεια είναι και αυτό. Το χρησιμοποιεί και για εσωτερική κατανάλωση. Επενδύει και στο θρησκευτικό φανατισμό, στο θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά και στα εθνικιστικά αντανακλαστικά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει ανάγκη ως εταίρο τον Μπαχτσελί, τον ηγέτη των γκρίζων λύκων, των ακραίων εθνικιστών της Τουρκίας. Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια αυτών μπόρεσε και εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Τουρκία όπως ξέρετε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να προχωρήσουμε την κουβέντα λίγο, εστάλη ένα μήνυμα από έναν ακροατή όση ώρα συζητάμε επειδή αναφερθήκαμε στην Αγιά Σοφιά. Λέει θα ήθελα ένα σχόλιο από τον κ. Χαρακόπουλο αναφορικά με την άλλη Αγία Σοφία, το νοσοκομείο, όπου είχαμε το κλείσιμο της παιδοχειρουργικής και το θέτει γενικότερα ως προς την κουβέντα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω απάντησε ο υπουργός. Το ζήτημα είναι στη χώρα μας δυστυχώς στα social media υπάρχει πλειοδοσία αναληθών ειδήσεων που αναπαράγονται, αναδημοσιεύονται. Νομίζω υπήρχε καθαρή τοποθέτηση από τον κ. Κικίλια. Κάπου το είδα νωρίτερα. Δεν νομίζω πως ισχύει.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν ωραία να το διευκρινίσουμε και αυτό, αφού εστάλη το ερώτημα. Απλά μας δίνει μια πάσα να πάμε λίγο στα θέματα τα πιο δικά μας εδώ, όπως είναι η κουβέντα που είχαμε κάνει αρχικά, θα το θυμάστε και σεις. Κατά πόσο το δημόσιο σύστημα υγείας παίρνει σιγά σιγά τη θέση που του αρμόζει στην καθημερινότητά μας. Αν θυμάστε το είχαμε συζητήσει αυτό και είπαμε ότι γενικότερα η Ευρώπη έπρεπε να το ξαναδεί το που θα τοποθετήσει το δημόσιο σύστημα υγείας ανάμεσα στις αξίες της. Το βλέπετε να συμβαίνει, βλέπετε να υπάρχει μια τέτοια ανταπόκριση;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπω πρώτα απ’ όλα ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης από πλευράς Ε.Ε., 750 δις όπως ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Κομισιόν. Τα 500 θα είναι απευθείας αναθέσεις και τα άλλα 250 στα κράτη που θα χρειαστούν δανεισμό. Η Ελλάδα είναι από τους μεγάλους κερδισμένους αυτού του προγράμματος. Πάνω από 32 δις θα έρθουν στη χώρα. Προφανώς ένα σημαντικό ποσό από αυτά θα κατανεμηθεί για την ενίσχυση των συστημάτων υγείας σε όλη την Ευρώπη. Ήδη στην περίοδο της κρίσης,όπως είχαμε πει και άλλη φορά που είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε, ενισχύθηκε το σύστημα. Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Και αυτές θα πρέπει να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα. Έγιναν χιλιάδες προσλήψεις, κάπου 4.000 νομίζω προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Οι θέσεις αυτές πιστεύω θα μονιμοποιηθούν. Δεν θα είναι απλά επικουρικό προσωπικό, αλλά θα είναι μόνιμες θέσεις. Και δω είμαστε βεβαίως να δούμε και αδυναμίες που ενδεχομένως, τι ενδεχομένως, υπάρχουν, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας για να δούμε πως θα θεραπευτούν προκειμένου η αφορμή αυτή της υγειονομικής κρίσης να γίνει και μια ευκαιρία για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, όπως δεσμεύτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει η απειλήενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και ότι τα μέτρα ήταν τόσο αυστηρά στην Ελλάδα εξαρχής και εκ του αποτελέσματος επιτυχημένα στο υγειονομικό τους κομμάτι, γιατί υπήρχε και μια ανησυχία, μια ανασφάλεια για το κατά πόσο θα μπορέσει να αντέξει το δημόσιο σύστημα υγείας. Τώρα πιστεύετε είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο ενδεχόμενο κύμα χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε τόσο σκληρά μέτρα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμφίβολα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση απ´ ότι ξεκίνησε η κρίση. Το ζήτημα είναι τι ένταση θα έχει αυτό το δεύτερο κύμα, διίστανται οι απόψεις, ακόμη δεν έχουμε ακριβείς προβλέψεις. Το πλέον πιθανό είναι, όμως, ότι επειδή ως κοινωνία έχουμε εκπαιδευτεί στα μέτρα ατομικής υγιεινής, ατομικής προστασίας που είναι και δείγμα κοινωνικής ευθύνης, πιστεύω ότι δεν θα είναι με την ένταση το πρόβλημα που το συναντήσαμε στο πρώτο κύμα. Τώρα αν θα χρειαστεί να υπάρχει lockdown, γενική απαγόρευση, αν θα χρειαστούν περιοριστικά μέτρα κατά περίπτωση, αυτό θα το δούμε στην εμφάνιση του δεύτερου κύματος.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφώς και έχουμε επίγνωση καλύτερη και του οικονομικού κόστους από την άλλη μεριά, γιατί μέχρι τον Σεπτέμβρη θα έχουμε ζυγίσει κάποια πράγματα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αναμφίβολα υπάρχει οικονομικό κόστος, αλλά νομίζω το στοίχημα ήταν να μην έχουμε νεκρούς, να μπορέσουμε να σώσουμε όσους περισσότερους συμπολίτες μας και νομίζω αυτό το στοίχημα το κερδίσαμε κατά κοινή ομολογία. Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν ένας από τους πολιτικούς που εξαρχής έθεσε θέμα σε διεθνές επίπεδο και εδώ επίσης πάλι το είχαμε συζητήσει και είχατε πει δεν πρέπει να ξαναμπούμε σε έναν κυκλώνα ευρωσκεπτικισμού και πρέπει η Ευρώπη να λειτουργήσει με αλληλέγγυο τρόπο στην προκειμένη περίπτωση. Το πρόγραμμα, λοιπόν, που εξαγγέλθηκε, που προχωράει, που θα ρευστοποιηθεί μέσα στο 2021 είναι αυτό που σώζει πραγματικά την Ευρώπη και την κρατάει όρθια στην προκειμένη περίπτωση ή έχουμε και άλλα πράγματα να ζητήσουμε;
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πραγματικά ήταν για μένα θα έλεγα μια ευχάριστη έκπληξη. Αλλά συνήθως η Ευρώπη μέσα από συγκρούσεις και συμβιβασμούς προχωράει. Αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή ιστορία. Τώρα βρισκόμασταν σε ένα οριακό σημείο, είχαμε το BREXIT, είχαμε αυτές τις φυγόκεντρες τάσεις, το ότι τα κύματα εθνολαϊκισμού, τα κόμματα διαμαρτυρίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που συνέθεταν μια εικόνα αποσύνθεσης. Νομίζω ότι η πανδημία ήταν ένα ισχυρό σοκ που ξαναέβαλε την Ευρώπη στις ράγες της αλληλεγγύης, που είναι βασική αρχή, καταστατική αρχή, ιδρυτική αρχή της Ε.Ε και είναι μια απάντηση νομίζω απέναντι και σε αυτόν τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ γενναία η πρόταση της Κομισιόν και θα συνοδεύεται και επίσης με ένα πολυετές δημοσιονομικό πρόγραμμα ύψους 1 τρις ευρώ επίσης που πιστεύω θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και νομίζω ότι η απάντηση αυτή της Ευρώπης θα πρέπει να προβληματίσει και τους Βρετανούς που ψήφισαν με μεγάλη ευκολία το BREXIT και βιώνουν σήμερα πιο έντονα τις συνέπειες της υγειονομικής αυτής κρίσης.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο και στα πιο δικά μας. Το όνομά σας συζητήθηκε πολύ την περασμένη βδομάδα για μια αντιπαράθεση που υπήρξε με τον κ. Κόκκαλη. Μιλήσαμε και με τον κ. Κόκκαλη εδώ. Μας είπε ότι δεν έχω τίποτα ούτε με τον κ. Χαρακόπουλο, ούτε με τους υπόλοιπους συναδέλφους, απλά αυτό που εκτίμησε είναι ότι μέσα από την τοποθέτησή σας προέκυψε σαν συμπέρασμα δικό του μια ανησυχία δική σας για την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης στον ΕΛΓΑ, που φυσικά είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τον πρωτογενή τομέα, η ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών. Οπότε πάμε να δούμε λίγο αν υπήρξε παρεξήγηση και ποια ήταν η τοποθέτηση η δική σας.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπική αντιπαράθεση δεν έχω. Εγώ συνηθίζω να ακολουθώ την παραίνεση που μου έδωσε στα φοιτητικά μου χρόνια όταν τον πρωτογνώρισα αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος μας έλεγε ομιλείτε περί πραγμάτων, σπανίως περί προσώπων και ουδέποτε δια τον εαυτόν σας. Λοιπόν, δεν έχω κάποια προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Κόκκαλη. Για πολιτικά ζητήματα μιλάμε. Βρέθηκε στη δυσχερή θέση, επειδή θέλησε να απαξιώσει την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, όταν είπε ότι δεν κάνει κάτι καινούριο η κυβέρνηση, απλά φέρνει μια εναρμόνιση με έναν ευρωπαϊκό κανονισμό. Στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι ο κανονισμός έπρεπε να ενσωματωθεί από το 2017. Αποδείχτηκε ότι 2,5 χρόνια αράχνιαζε στα συρτάρια της ηγεσίας του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ. Και προσπαθώντας να κάνει μια ρελάνς πιάστηκε από μια κουβέντα που έγινε για τον ΕΛΓΑ, όπου εγώ μετέφερα στον υπουργό την αγωνία των παραγωγών από πολλές περιοχές και τις ονομάτισα, του νομού μας, από την Αγιά με τα κεράσια, από τα Τέμπη με τα αμύγδαλα, από τη Χάλκη με τον αρακά που έχουν υποστεί ζημιές. Αλλά με τον υφιστάμενο κανονισμό δεν αποζημιώνονται. Και ζήτησα να δω αν θα υπάρξει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αναπροσαρμογή του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Και εκεί πάνω είπα επειδή πολύς λόγος γίνεται και για την εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων, ιδιωτικών φορέων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην αγροτική ασφάλιση, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας. Όποιος θέλει να ασφαλιστεί είτε στον κρατικό ΕΛΓΑ είτε στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί λοιπόν ο κ. Κόκκαλης την επομένη της συνεδρίασης έβγαλε μια ανακοίνωση που φιλοξενήθηκε στο αγαπημένο του ΣΥΡΙΖΑ DOCUMENTO, που έλεγε ότι ιδιωτικοποιείται ο ΕΛΓΑ από την πίσω πόρτα και μάλιστα «εγώ ευχήθηκα να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ», λες και θα έβγαινε ο ΕΛΓΑ σε δημοπρασία, λες και θα έβγαινε ο ΕΛΓΑ σε πλειστηριασμό, ότι ξεπουλιέται ο ΕΛΓΑ. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Αυτό που υπάρχει είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα και στον αγροτικό τομέα να μπορεί να ασφαλίσει την αγροτική παραγωγή. Μακάρι να μπορέσουν να το κάνουν. Εγώ έχω ερωτηματικά αν θα μπορέσουν να το κάνουν υπό την έννοια ότι ο ΕΛΓΑ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Τα χρήματα που εισπράττει ως ασφάλιστρα τα ανταποδίδει στους παραγωγούς. Αν υπάρχουν ιδιωτικοί φορείς που θα μπορέσουν να δώσουν ανταγωνιστικά πακέτα, θα είναι προς όφελος του αγρότη προφανώς. Μακάρι να υπάρχουν. Μέχρι εκεί. Εγώ άλλωστε, δεν μου αρέσει να προσωποποιώ όπως σας είπα τις αντιπαραθέσεις. Μου αρέσει να μένουμε στην αντιπαράθεση των επιχειρημάτων. Και αυτό έκανα. Και αν χρειαστεί θα το κάνω και αύριο που έχουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να βρεις ανταγωνιστικά πακέτα. Δεν ξέρω αν οι ιδιωτικές εταιρείες μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μακάρι να το κάνουν. Αλλά εγώ αυτό που είπα είναι ότι όπως το Ι.Χ αυτοκίνητο που οδηγούμε δεν είναι ανασφάλιστο, αλλά είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο, έτσι πρέπει να είναι και η παραγωγή.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι κ. Χαρακόπουλε στη βάση νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κανονισμός είπαμε θα αναπροσαρμοστεί. Και μακάρι να μπορεί να ασφαλίσει και περισσότερους ασφαλιστικούς κινδύνους. Εγώ είπα επίσης ότι θα προτιμούσα, θα το έβλεπα την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα επικουρικά ως πρόσθετη ασφάλιση. Για ασφαλιστικούς κινδύνους που δεν ασφαλίζει σήμερα ο ΕΛΓΑ για παράδειγμα. Να μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να ασφαλίζει αυτούς τους κινδύνους. Ή για το ποσοστό εκείνο που δεν ασφαλίζεται από τον ΕΛΓΑ. Να μπορεί να δίνει ασφάλιση πρόσθετη. Αλλά αυτά είναι μεγάλη κουβέντα. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση το μελετά, φαντάζομαι κάποια στιγμή θα μας παρουσιάσει την πρότασή της και θα έχουμε τη δυνατότητα επί της προτάσεως αυτής να κάνουμε παρατηρήσεις.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα το θέσατε αν δεν κάνω λάθος και σε κορυφαίο επίπεδο. Ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί σε κορυφαίο επίπεδο στην κυβέρνηση.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και δεσμεύτηκε ο υπουργός, ο κ. Βορίδης να γίνει αυτή η συζήτηση και για την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και σε ποια κατάσταση βρήκαμε τον ΕΛΓΑ. Διότι ως αντιπολίτευση κ. Τσούμαρη εμείς ασκούσαμε κριτική με πρώτη την τότε τομεάρχη την κα Αραμπατζή, που σήμερα είναι υφυπουργός, γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ ο ΕΛΓΑ έπαψε να δίνει 100% εφάπαξ δηλαδή την αποζημίωση, αλλά έδινε μια προκαταβολή 70% και σε δεύτερο χρόνο τα υπόλοιπα όταν είχε την ταμειακή δυνατότητα. Και ενώ θα αναμέναμε λοιπόν να επανέλθουμε στην 100% την εφάπαξ καταβολή των αποζημιώσεων, επί των ημερών του κ. Βορίδη είχαμε μείωση από το 70 στο 65%. Και γι’ αυτό κάλεσα τον υπουργό να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία, τους βουλευτές και δι’ ημών τον αγροτικό κόσμο για το σε ποια κατάσταση βρήκε τον ΕΛΓΑ και αναγκάστηκε να μειώσει και άλλο την προκαταβολή από το 70 στο 65%.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και περιμένουμε τις απαντήσεις δια στόματος Μάξιμου Χαρακόπουλου. Η αλήθεια είναι, οφείλω να το ομολογήσω αυτό δεν σας προλαβαίνουμε. Είναι κάποιοι βουλευτές μεταξύ των οποίων και σεις που είναι τέτοια η θεματολογία με την οποία ασχολείστε που μπορούμε να αναπτύξουμε σε μια κουβέντα που δεν μας φτάνει μια τηλεφωνική επικοινωνία. Παρακαλώ στον αέρα να δεσμευτείτε ότι κάποια στιγμή όταν θα είστε ήρεμος, με διαθέσιμο χρόνο στη Λάρισα, να έρθετε εδώ σε μια δίωρη ολόκληρη εκπομπή να την αφιερώσουμε, να τα βάλουμε όλα κάτω να τα συζητήσουμε.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με χαρά.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα δεν μπορώ όμως να μην το κάνω. Αναφερθήκατε πριν στο τι σας έλεγε ο κ. Στεφανόπουλος. Δυστυχώς στη Λάρισα τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ συναδέλφων σας και δεν ξέρω σαν έμπειρος και ο παλιότερος ενδεχομένως τούτη τη στιγμή δεν ξέρω αν μου διαφεύγει ο κ. Λαμπρούλης ενδεχομένως είναι παλιότερος από σας, δεν το θυμάμαι. Λοιπόν υπήρχε η αντιπαράθεση μεταξύ της κας Λιακούλη με την κα Βαγενά, της κας Βαγενά με την κα Λιακούλη, όπου ακούστηκαν πράγματα που δεν περιμέναμε να τα ακούσουμε.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν ευχάριστα, πραγματικά. Και μένα με λυπούνε οι προσωπικές αυτές αναφορές και αιχμές. Η κα Λιακούλη άσκησε κριτική στην απελθούσα κυβέρνηση, στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δέσμευση στο υπερταμείο χιλιάδων ακινήτων του δημοσίου. Και νομίζω ότι ορθώς ασκήθηκε αυτή η κριτική και στο παρελθόν και εγώ όταν βρισκόμουν στην αντιπολίτευση είχαμε επισημάνει όταν αποκαλύφθηκαν όλα αυτά, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας. Γιατί στην αρχή μιλούσανε για κωδικούς, δεν δίνανε και ποια περιουσιακά στοιχεία είναι αυτά που είχαν δεσμευτεί στο υπερταμείο. Και στη Λάρισα έχουμε από το αρχαίο θέατρο μέχρι το αστυνομικό μέγαρο δεσμευμένα στο υπερταμείο. Ήμουν μεταξύ αυτών και τότε ο συνάδελφος ο κ. Μπαργιώτας που είχαμε ασκήσει έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό έκανε και η κα Λιακούλη. Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι άδικη η επίθεση που δέχτηκε, οι προσωπικές αναφορές που έγιναν και ιδιαίτερα για την προσφορά της στον ΟΚΑΝΑ.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγχαρεί με όλους τους τρόπους όσο ήταν κυβέρνηση και τις πρωτοβουλίες που είχε λάβει ως πρόεδρος η κα Λιακούλη, αλλά και συμμετέχοντας.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι υπηρέτησε στο κέντρο πρόληψης του ΟΚΑΝΑ ως άμισθη πρόεδρος και έφερε ένα βραβείο στη χώρα. Πήρε το βραβείο πρόληψης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το εργαστήρι Ζωής. Εντάξει, τι να σας πω. Νομίζω δεν είναι καλά πράγματα αυτά. Όλοι θα πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί. Ας μένουμε στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Δεν τιμούν τους πολιτικούς που χρησιμοποιούν πολιτικές αιχμές, προσωπικούς χαρακτηρισμούς στην πολιτική διαπάλη. Ας ελπίσουμε ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν και δεν θα υπάρχει συνέχεια.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο μάλλον σε μια περίοδο που ο κόσμος ήδη βρίσκεται σε μια σύγχυση και μόνο αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. Σας το λέω για την κα Λιακούλη, με την οποία, όπως ξέρετε, ανήκουμε σε δυο ιστορικές παρατάξεις, οι οποίες έχουν αντιπαρατεθεί στην μεταπολίτευση με ένταση. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, έχει ενστερνιστεί βασικές, αν θέλετε, κατευθύνσεις, τουλάχιστον, στην εξωτερική πολιτική. Δεν είναι οι αρνητές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποδέχονται το ανήκομεν εις τη Δύσιν, που είχε πει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μπορεί να έχουμε βασικές πολιτικές διαφορές, αλλά νομίζω ότι στα ζητήματα αυτά της πρόληψης, της αντιμετώπισης των ναρκωτικών, της εξάρτησης των νέων παιδιών ιδιαίτερα, θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να έχουμε ένα ενιαίο μέτωπο.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κρατάω την υπόσχεση. Βέβαια θα τα πούμε ενδιάμεσα για οτιδήποτε χρειαστεί για μια δια ζώσης μεγάλη κουβέντα.
 
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ.
 
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://youtu.be/r0Ky4_mSqao
 
back to top