Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: ΚΛΟΠΗ ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΤΣΙΓΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Κατσίγρα της Λάρισας έχει τη τύχη να φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές στην Ελλάδα, αυτή του γιατρού Γ. Ι. Κατσίγρα. Συγκεκριμένα, η συλλογή Κατσίγρα αποτελείται από 150 έργα του 19ου και 20ού αιώνα, καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν. Όπως, όμως, έγινε γνωστό από δημοσιεύματα και επιβεβαιώθηκε από σχετικές δηλώσεις του Δημάρχου Λαρισαίων και Προέδρου της Πινακοθήκης κ. Απόστολου Καλογιάννη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 16-17 Ιανουαρίου εκλάπη από την εν λόγω Συλλογή ένα από τα έργα του ζωγράφου Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη (Σμύρνη 1881-Αθήνα 1955) με το τίτλο «Γυναίκες στην Αυλή», έργο σημαντικής αισθητικής αξίας, το οποίο εκτίθετο στον α΄ όροφο της Πινακοθήκης. Να σημειωθεί ότι το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης παρετίθετο δεξίωση, με δεκάδες παρευρισκομένους.
Η κλοπή του πίνακα κατέδειξε, δυστυχώς, μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, στα οποία η Πολιτεία οφείλει να σκύψει με ενδιαφέρον και να δώσει τις δέουσες λύσεις.
Πρώτον είναι η φύλαξη του κτιρίου με επαρκές προσωπικό, ώστε να ελέγχει συνεχώς τους εκθεσιακούς χώρους.
Δεύτερο είναι οι ελλείψεις σε εξειδικευμένο αλλά και βοηθητικό προσωπικό το οποίο να εξυπηρετεί την ομαλή λειτουργία της Πινακοθήκης και τη διεξαγωγή των ξεναγήσεων.
Τρίτο ζήτημα, το οποίο έγινε γνωστό μετά την πρόσφατη κλοπή, είναι ότι η μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης είναι ανασφάλιστη.
Το συγκεκριμένο συμβάν προκάλεσε δικαιολογημένα αισθήματα λύπης και αγανάκτησης στους πολίτες της Λάρισας, καθώς τα εκθέματα της Πινακοθήκης αποτελούν έναν κοινό πολιτιστικό θησαυρό, κόσμημα της πόλης, που θα έπρεπε να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί η Δημοτική Πινακοθήκη- Μουσείο Κατσίγρα Λάρισας με επαρκές προσωπικό φύλαξης, καθώς και με εξειδικευμένο προσωπικό για τη συντήρηση και προβολή των εκθεμάτων της;
2. Προτίθεσθε να ασφαλίσετε τα εκθέματα της εν λόγω Πινακοθήκης και των συλλογών που φιλοξενεί;

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2016

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top