Menu
A+ A A-

MAX 2 2

Λάρισα, 3 Απριλίου 2023

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη formedia tv και τον Δημήτρη Τάκη

Μαζί μας είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Καλώς ήρθατε κ. Υπουργέ. Ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Θα κάνω και σε σας την πρώτη ερώτηση όπως και στον κύριο Σπίρτζη για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου. Σήμερα είχαμε το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα - Καλαμπάκα και το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα -Λάρισα. Προφανώς, η Λάρισα είναι μία περιοχή πολύ φορτισμένη, διότι στα Τέμπη έγινε αυτό το τραγικό δυστύχημα εκεί υπάρχει μία πολύ μεγάλη φόρτιση όλο αυτό το διάστημα και για οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και βεβαίως γιατί βρέθηκε όλη αυτή η περιοχή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για πολλές εβδομάδες. Εσείς πηγαινοέρχεστε στη Λάρισα κάθε εβδομάδα. Θέλω να μου πείτε, αν θεωρείται ότι υπάρχει μία εντός εισαγωγικών, πολλών εισαγωγικών μία «συναισθηματική διόρθωση». Δηλαδή αν ένα κομμάτι πληθυσμού που είχε φορτιστεί πολύ από το γεγονός, τώρα η συναισθηματική του ένταση μειώνεται να το πούμε έτσι, εξορθολογίζεται.

Αναμφίβολα, η Λάρισα ήταν στο επίκεντρο αυτής της τραγωδίας. Όλοι συγκλονιστήκαμε πανελληνίως, πόσο δε μάλλον η Λάρισα που ήταν στο επίκεντρο αυτής της τραγωδίας. Και την Κυριακή που μας πέρασε είχαμε μνημόσυνο σε πολλές εκκλησίες και στη Λάρισα και στα Φάρσαλα και στα Τέμπη για τα θύματα του δυστυχήματος. Νομίζω, όμως, ότι όσο οδεύουμε προς τις εκλογές, γιατί περίσσεψε και ο θυμός και η αγανάκτηση -εύλογα όλα αυτά τα συναισθήματα για τις παθογένειες και τα ανθρώπινα λάθη που οδήγησαν σε αυτό το συμβάν- τα διλήμματα θα είναι ουσιαστικότερα: Αν θέλουμε σταθερότητα ή περιπέτεια, αν θα θέλουμε η χώρα να κατρακυλήσει πάλι στη μιζέρια στην υπερφορολόγηση που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Αν θέλουμε και πάλι να ξαναδούμε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, με όλες αυτές τις απόψεις που ακούγονται για γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο, για το Αιγαίο που δεν έχει σύνορα. Ή θέλουμε η χώρα να έχει σταθερότητα, να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία στην οικονομία, που δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να ασκεί κοινωνική πολιτική, να αυξάνει μισθούς και συντάξεις. Μετά από 12 χρόνια δόθηκαν για πρώτη φορά αυξήσεις σε συνταξιούχους. Είχαμε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% σε σχέση με το 2019. Νομίζω, το μείζον ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν εν τέλει οι πολίτες, παρά τη φόρτιση των προηγούμενων εβδομάδων θα είναι αυτό.

Ωραία θέλω τώρα να δούμε μία δημοσκόπηση της εταιρείας interview που έγινε χθες. Δημοσιοποιείται σήμερα και δείχνει αυτό που περίμεναν ενδεχομένως πολλοί αναλυτές, μπορεί να το περίμενε και η ηγεσία του κόμματος σας και για αυτό να πήγε και τις εκλογές 21 Μαΐου. Λοιπόν στο ερώτημα αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε η διαφορά αυξάνεται στις πέντε μονάδες. Στην προηγούμενη δημοσκόπηση που έγινε το Μάρτιο, η διαφορά ήταν στο 3,6. Η Νέα Δημοκρατία έχει 31,2% ο ΣΥΡΙΖΑ 26,2%, 9.2% το ΠΑΣΟΚ. Και τα υπόλοιπα κόμματα 6,7%, 4%, 4% και 10,5% δεν έχω αποφασίσει. Στη δεύτερη κάλπη δηλαδή αν πάμε σε δεύτερες εκλογές. Εκεί η Νέα Δημοκρατία παίρνει 33,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, η διαφορά είναι στο 6,4%. Όμως το 33,1% είναι πολύ μακριά από το 37 ή το 38% που χρειάζεστε για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι εβδομάδες μέχρι τις εκλογές είναι αρκετές προκειμένου να γίνει ουσιαστική συζήτηση…

Το ερώτημά μου με βάση και την επαφή που έχετε με τους πολίτες. Πρώτον να μου πείτε αν επιβεβαιώνετε αυτή η διόρθωση που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις όσον αφορά την απώλεια των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας που ξανακερδίζει αυτή την απώλεια και αν πράγματι πιστεύετε ότι όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές το αφήγημα της αυτοδυναμίας θα μπορείτε με πραγματικά επιχειρήματα να το στηρίξετε και να του ζητήσετε από τους πολίτες.

Κοιτάξτε κύριε Τάκη, τις πρώτες ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα περίσσευε, όπως σας είπα, ο θυμός και η οργή. Δεν άκουγε κανένας. Και δεν ήταν νομίζω και σωστό να γίνεται ουσιαστική πολιτική συζήτηση για τα διακυβεύματα των εκλογών, όταν η χώρα βρισκόταν σε εθνικό πένθος -ιδιαίτερα στην εκλογική μου περιφέρεια, στη Λάρισα. Νομίζω ότι κάθε μέρα που περνάει και όσο οδεύουμε προς τις εκλογές θα είναι πιο ουσιαστικό το δίλημμα που θα τίθεται για όλους τους τομείς. Θα υπάρχει η δυνατότητα της σύγκρισης. Εμείς επιδιώκουμε τη σύγκριση με την προηγούμενη διακυβέρνηση, γιατί θεωρούμε ότι η χώρα, παρά τις όποιες αστοχίες, ενδεχομένως, υπήρξαν, και τα λάθη που μπορεί να έγιναν, σε γενικό βαθμό το πρόσημο είναι θετικό και η σύγκριση είναι καταλυτική σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Άρα αντί τη σύγκρουση που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, τον εκχυδαϊσμό της πολιτικής, την τοξικότητα, εμείς θα επενδύσουμε περισσότερο στην θετική ατζέντα, στο πρόγραμμά μας, στην παρουσίαση του σχεδιασμού μας και του κυβερνητικού μας προγράμματος για την επόμενη τετραετία και στη σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Λέτε συνεπώς το δυνατό σας σημείο πηγαίνοντας προς τις εκλογές θα είναι η σύγκριση με την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ…

Και το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε. Γιατί κοιτάξτε να δείτε, η Αριστερά για πολλές δεκαετίες στη χώρα είχε εντός εισαγωγικών «καθαγιαστεί», ότι είναι η παράταξη που ενδιαφέρεται για τους αδύναμους συμπολίτες μας, αυτή που έχει σε πρώτο πλάνο την κοινωνική δικαιοσύνη. Κυβέρνησαν, όμως, τον τόπο και έδωσαν απτά δείγματα γραφής. Λοιπόν, αυτή η κυβέρνηση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, με εξωγενείς αλλεπάλληλες κρίσεις, κατάφερε να δώσει αυξήσεις και στις συντάξεις, να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς και έχει ως πρόταγμα για την επόμενη διακυβέρνηση τους καλύτερους μισθούς.

Θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο, που και αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού τις τελευταίες ημέρες είναι η περίφημη κυβέρνηση των ηττημένων, ή τερατογένεση που συνηθίζει να τη λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Μα είναι τερατογένεση όταν ο λαός ψηφίζει ένα πρώτο κόμμα, του δίνει δηλαδή ένα προβάδισμα για να συμμετέχει στη διακυβέρνηση, αν δεν έχει αυτοδυναμία, και να σχηματίζεται μία κυβέρνηση των ηττημένων, του δεύτερου του τρίτου και του πέμπτου κόμματος…

Η τερατογένεση απαιτεί τουλάχιστον τρία κόμματα εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το Μερα25. Ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ ο κ. Δουδουνής λέει ότι δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να δεχτεί καμία κυβέρνηση με τη συμμετοχή του κυρίου Βαρουφάκη. Ακόμη κι αν χρειαστεί να πάμε σε δεύτερες εκλογές, ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος και τα βρει σε όλα με το ΠΑΣΟΚ και στο θέμα ακόμα και του Πρωθυπουργού, δεν δέχεται το ΠΑΣΟΚ τον κύριο Βαρουφάκη ως συμμέτοχο σε μία συγκυβέρνηση.

Πρώτα από όλα να πούμε ότι είναι αρκούντως αντιθεσμική η στάση του αρχηγού του τρίτου κόμματος, του κυρίου Ανδρουλάκη, ότι δεν θα δεχτεί ως πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος όποιο και αν είναι αυτό, όπως είπε. Η στάση του αυτή έναντι πρωτίστως του πρωθυπουργού του Κυριάκου Μητσοτάκη, που όλες οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι θα είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής όταν αρνήθηκε τουλάχιστον δύο φορές επισήμως να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Από κει και πέρα στο συγκεκριμένο ερώτημα καλοδεχούμενη...

Γιατί το λέω γιατί όταν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να συγκυβερνήσω με τον Βαρουφάκη. Άρα το σενάριο της Κυβέρνησης ηττημένων ή της τερατογένεσης δεν προκύπτει εφόσον χρειάζονται τρία κόμματα.

Πρώτον, καλό θα είναι να το ακούσουμε από τον ίδιο τον αρχηγό του Κινήματος Αλλαγής, τον κύριο Ανδρουλάκη αυτό ως κατηγορηματική δήλωση. Σε κάθε περίπτωση, επειδή στην πολιτική έχουμε δει πολλά, και αν υπάρξει αθροιστικά ένα 45% στα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορεί ενδεχομένως να προκύψει ως οριακή πλειοψηφία το 151…

Λέτε ότι αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ τώρα μπορεί να τα πάρει πίσω;

Εγώ σας λέω να το ακούσω επίσημα από τον αρχηγό του κόμματός του. Επειδή έχουμε δει πολλά στην πολιτική…

Ο κ. Δουδούνης χρησιμοποίησε και τα τρία γράμματα Όμικρον, Χι, Γιώτα, ΟΧΙ δεν θα συγκυβερνήσουμε ποτέ με τον Βαρουφάκη.

Εγώ θα έλεγα, λοιπόν, ο ελληνικός λαός για να μην αφήσει κανένα περιθώριο να γίνει κάτι τέτοιο, δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα τα τρία αυτά κόμματα αθροιστικά να έχουν 45%. Το θεωρώ απίθανο, αλλά επειδή στην πολιτική έχουμε δει πολλά, για αυτό λέω το ζητούμενο είναι στην πρώτη εκλογή που επιλέγουμε ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα να έχει ισχυρό προβάδισμα η Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε στη δεύτερη κάλπη, στο πώς θα κυβερνήσει τη χώρα, να έχει ακόμα ισχυρότερο προβάδισμα, που θα της δώσει τη δυνατότητα να κυβερνήσει αυτοδύναμα και όχι με κυβέρνηση συνεργασίας.

Πάμε σε ένα άλλο θέμα επειδή ήσασταν αντιπρόεδρος στη διακομματική επιτροπή για το δημογραφικό στη Βουλή, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Για όλη την Ευρώπη πια...

Για όλη την Ευρώπη γιατί είναι μία ήπειρος που γερνά. Σήμερα είχαμε την έναρξη του προγράμματος αυτό της Νέας Δημοκρατίας για τα χαμηλότοκα δάνεια. Όσον αφορά νέες οικογένειες νέα ζευγάρια να αγοράσουν ένα σπίτι με χαμηλό επιτόκιο δανείου, να φτιάξουν το σπιτικό τους. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι έχετε βάλει λίγα κονδύλια στο πρόγραμμα σταθερότητας για το θέμα της στήριξης της κατοικίας. Μάλιστα άκουσα τον κ. Φίλη να λέει ότι είναι μόλις λίγα εκατομμύρια. Άκουσα τον κ. Χατζηδάκη σήμερα να λέει ότι είναι 500 εκατομμύρια για αρχή. Ακόμα και αυτά φτάνουν όταν η Πορτογαλία έχει βάλει κοντά στο 1 δις στο πρόγραμμα σταθερότητας για την στήριξη της στέγης;

Η πρόνοια και η δική μας είναι αυτού του μεγέθους, είναι 500 εκατομμύρια τα οποία θα διπλασιαστούν ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα υπάρξει. Αλλά σας ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί το δημογραφικό όπως είπα είναι ένα μείζον πρόβλημα για όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη γερνάει, άρα χρειαζόμαστε σημαντική ανανέωση του πληθυσμού και πρέπει να υπάρχουν σημαντικά κίνητρα. Επειδή εργάστηκα στην επιτροπή αυτή ως αντιπρόεδρος, θα σας έλεγα ότι δεν αρκούν μόνο τα επιδόματα…

Εδώ δεν είναι επίδομα είναι χαμηλότοκο δάνειο.

Αυτό λέω. Για να κάνει κανείς οικογένεια και να κάνει το δεύτερο βήμα, να κάνει παιδί θα πρέπει να νιώθει ότι ζει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Και βασικό για να νιώσει κάνεις ασφάλεια, είναι να έχει δουλειά και να έχει ένα κεραμίδι να βάλει πάνω από το κεφάλι του. Άρα να έχει πρόσβαση σε φθηνή στέγη και δουλειές με σταθερότητα που θα του δώσουν ένα εισόδημα. Γι’ αυτό λοιπόν πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικά τα μέτρα που λαμβάνει σήμερα η κυβέρνηση, παρά τις εξωγενείς κρίσεις, και για τα οποία δεσμεύεται στην επόμενη τετραετία να επεκτείνει ακόμη περισσότερο. Δουλειές, δηλαδή με καλύτερους μισθούς. Η ανεργία έχει μειωθεί κατά 7 μονάδες σε σχέση με το ’19. Για αυτό λέω θα επιμείνουμε στη σύγκριση από το 17% πέσαμε στο 10%. Δίνουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, περισσότερες δουλειές, έρχονται κολοσσοί και επενδύουν στη χώρα, από την Amazon, τη Microsoft μέχρι την Pfizer. Άρα, λοιπόν, η μία κατεύθυνση αυτή και η δεύτερη είναι η πρόσβαση σε φθηνή κατοικία. Το πρόγραμμα “σπίτι” είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι δίνει, άτοκα δάνεια σε τρίτεκνες-πολύτεκνες οικογένειες, και όσες οικογένειες με δύο παιδιά αποκτήσουν τρίτο παιδί εν μέσω της διαδικασίας αποπληρωμής του δανείου, με μηδενικό επιτόκιο ή αλλιώς με χαμηλότοκο επιτόκιο της τάξεως του ¼ από τα επιτόκια τα στεγαστικά που τρέχουν αυτή την ώρα στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι δίνει μία δυνατότητα δόσης ουσιαστικά με χαμηλότερο τίμημα από το ενοίκιο που δίνει ένα ζευγάρι αν νοικιάσει ένα σπίτι.

Για να το εξηγήσουμε απλά, γιατί άκουγα και τον κ. Χατζηδάκη το πρωί να το λέει, αν από μία τράπεζα μπορείς να πάρεις δάνειο με επιτόκιο 8%, το δάνειο που μπορείς να πάρεις με αυτό το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα είναι 2%.

2% για ένα νέο ζευγάρι και 0% αν είναι τρίτεκνη ή πολύτεκνη η οικογένεια. Δηλαδή ουσιαστικά η δόση του δανείου θα είναι χαμηλότερη από το ενοίκιο που μπορεί να πληρώνει κάποιος για να μένει σε ένα σπίτι.

Έχετε υπάρξει αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Το θέμα βεβαίως των ελέγχων ενόψει Πάσχα για τον οβελία είναι και θέμα του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά αφορά και το υπουργείο αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θέλω να μου πείτε αν θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων ενόψει του Πάσχα για τον οβελία και άκουσα τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι γίνεται μία προσπάθεια να κρατηθεί γύρω στα 10 ευρώ το κιλό. Δεν ξέρω αν θα είναι στο καλάθι του Πάσχα του νοικοκυριού ή όχι. Πιστεύετε ότι μπορεί να την κερδίσει τη μάχη η κυβέρνηση γιατί ακούω ότι μπορεί να έχει 18 και 19 ευρώ το κιλό.

Δεν φαντάζομαι να φτάσουμε σε τέτοια νούμερα. Καταρχήν επειδή πολλοί έχουν λοιδορήσει το καλάθι του νοικοκυριού και την προσπάθεια που κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης, νομίζω ότι έχει συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των τιμών γιατί η χώρα λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και όλη η Ευρώπη, είχε μια εκτίναξη του πληθωρισμού. Τις τελευταίες μέρες είχαμε μία θετική είδηση, ο πληθωρισμός έπεσε στο 5,4%, είναι πέμπτος χαμηλότερος νομίζω σε επίπεδο ΕΕ. Έχουμε μία αποκλιμάκωση και σε αυτό συνέβαλαν και οι έλεγχοι και το καλάθι του νοικοκυριού...

Απλά να δούμε αυτή την πτώση και στις τιμές των προϊόντων, έτσι;

Αυτό λέω, έχουμε μια πτώση πληθωρισμού, δεν είναι η αποκλιμάκωση του ύψους που θα θέλαμε στα τρόφιμα και είναι πολύ σωστή η παρατήρηση που κάνετε. Επειδή βρίσκομαι σε διαρκή επαφή και με τους κτηνοτρόφους, υπάρχει πάντοτε αυτή η αγωνία των ελληνοποιήσεων που γίνονται τέτοιες μέρες, αμνοεριφίων, που έρχονται πρωτίστως από τη Ρουμανία. Θέλω να πιστεύω ότι θα εντατικοποιηθούν αυτοί οι έλεγχοι για να μην έχουμε εξαπάτηση και του κοινού. Διότι όλοι επιδιώκουν να πάρουν ελληνικό αρνί αυτές τις ημέρες και είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάτι παραπάνω, αλλά, το κάτι παραπάνω να αφορά τουλάχιστον στα ελληνικά αρνιά. Πιστεύω, με βάση αυτά που ακούω από τους κτηνοτρόφους, ότι μπορεί να συγκρατηθεί η τιμή του οβελία γύρω στα 11 ευρώ για τον καταναλωτή, για να φύγει γύρω στα 8 ευρώ από τον παραγωγό, γιατί είχαμε μία εκτίναξη, όπως είπα, και στις τιμές των ζωοτροφών το προηγούμενο διάστημα.

Τώρα ένα άλλο θέμα έχει να κάνει με τον παγετό που προκάλεσε ζημιές στις αμυγδαλιές σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, προφανέστατα και της Λάρισας. Θέλω να μου πείτε πόσες νέες ζημιές είχαμε και εν πάση περιπτώσει τι θα κάνει ο ΕΛΓΑ όσον αφορά το θέμα των αποζημιώσεων.

Είναι αλήθεια ότι είχαμε μεγάλη ζημιά από τον παγετό τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου. “Μάρτης γδάρτης” λέει ο λαός και όχι τυχαία…

Και τώρα αυτή την εβδομάδα αναμένονται χιόνια στα ορεινά της κεντρικής Ελλάδας.

Αυτά όλα είναι φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής που παίρνει διαστάσεις κλιματικής κρίσης και εκεί πέρα χρειάζεται συνολικότερα από την ΕΕ. Μία πολιτική αντιμετώπισης, ένα ιδιαίτερο ταμείο για τη στήριξή του πρωτογενούς τομέα για τέτοιες περιπτώσεις κρίσεων. Η ζημιά φαίνεται ότι είναι καθολική. Στις αμυγδαλιές είναι καθολική η ζημιά. Δυστυχώς, οι πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται από τον ΕΛΓΑ είναι αυτού του μεγέθους. Θα χρειαστεί, λοιπόν, γενναία αποζημίωση των παραγωγών. Πέρυσι είχαμε υπερπαραγωγή, η οποία αδυνατεί να διατεθεί. Αυτή τη στιγμή είναι στις αποθήκες των παραγωγών και υπάρχει δυστοκία στο αγροτικό εισόδημα, άρα θα πρέπει γρήγορα να κινηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, να γίνει καταγραφή της ζημιάς για να υπάρχει και αποζημίωση. Θα δω μεθαύριο τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, για να επισπευστούν οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων. Ο ΕΛΓΑ είναι αλήθεια είναι…

Θα τον έχουμε και εμείς μία μέρα τον κ. Λυκουρέντζο για να μας δώσει πιο αναλυτικές πληροφορίες γιατί αφορά πολλούς αγρότες και πολλά αγροτικά προϊόντα ο ΕΛΓΑ.

Σε όλη τη χώρα είχαμε ακραία καιρικά φαινόμενα και την προηγούμενη χρονιά ο ΕΛΓΑ έδωσε υπερδιπλάσιες αποζημιώσεις από τον προϋπολογισμό του, κυρίως χάρη στη γενναία στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Και η τελευταία μου ερώτηση κ. Χαρακόπουλε. Από τη μια η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας χρειάζεται εργάτες γης, από την άλλη έχουμε το θέμα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που ο φράχτης στον Έβρο προσπαθεί να το αντιμετωπίσει και χρειάζεται μία ισορροπία από τις ανάγκες που έχει χώρα μας στους εργάτες γης, γενικά σε εργατικά χέρια από τη μία, και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί από την άλλη μία ανεξέλεγκτη μετανάστευση ένα ανεξέλεγκτο κύμα. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία;

Θα πρέπει να βρεθεί ισορροπία.

Άκουσα τον κ. Τσακλόγλου προχθές σε ένα podcast να λέει ότι και για το κομμάτι του συνταξιοδοτικού θα πρέπει κάποια στιγμή να εντάξουμε και το μεταναστευτικό στο κομμάτι του συνταξιοδοτικού, διότι καλώς ή κακώς η Ευρώπη γερνά.

Όλα αυτά είναι απόρροια όπως είπατε και εσείς τώρα του δημογραφικού ζητήματος. Μια Ευρώπη που γερνά και μια ελληνική κοινωνία που γερνά, χρειάζεται μια ισορροπία. Από τη μία ισχυρά κίνητρα…

Οι εργάτες γης όχι απαραιτήτως του δημογραφικού, αλλά γιατί πολλοί Έλληνες έχουμε συνηθίσει δύσκολες δουλειές θα τις κάνουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Υπάρχει και αυτό. Και αυτό είναι μία αλήθεια, αλλά χρειαζόμαστε αφενός κίνητρα για να έχουμε νέες γεννήσεις στην Ελλάδα και αφετέρου φύλαξη των συνόρων για να υπάρχει ένας έλεγχος. Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, όποιος θέλει να έρχεται. Και από κει και πέρα για τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχουμε σε εργατικά χέρια χρειάζονται διακρατικές συμφωνίες, όπως αυτές που έχουμε συνάψει στην παρούσα διακυβέρνηση με το Μπαγκλαντές, με την Αίγυπτο, με άλλες χώρες, προκειμένου εποχιακοί εργάτες που χρειάζονται κυρίως στον αγροτικό τομέα, αλλά και στο τουριστικό προϊόν χρειαζόμαστε εργαζόμενους, να έρχονται συντεταγμένα, να γνωρίζουμε ποιοι είναι, να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Εκεί έχει να κάνει και αυτό που είπε ο υφυπουργός κοινωνικής ασφαλίσεως, ο κ. Τσακλόγλου, να είναι ασφαλισμένοι αυτοί οι άνθρωποι, να δουλεύουν νόμιμα και βεβαίως, όταν λήξει η σύμβασή τους να επιστρέφουν στη χώρα τους.

Κλείνοντας, θα ξαναβαφτεί γαλάζια η Θεσσαλία στο χάρτη σε αυτές τις εκλογές;

Πιστεύω ναι, γιατί όπως σας είπα στο τέλος της ημέρας, λίγο πριν την κάλπη, οι πολίτες θα έχουν ακούσει και θα έχουν πια τη δυνατότητα να κρίνουν και να συγκρίνουν. Αφενός, το έργο που έγινε στην περίοδο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν μπορεί να αδικηθεί και να επισκιαστεί από το τραγικό συμβάν των Τεμπών που έδειξε χρόνιες παθογένειες, τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, και σε σύγκριση με το τι έγινε την προηγούμενη διακυβέρνηση. Και αφετέρου, να κρίνουμε προγράμματα, στόχους και με τι εχέγγυα μπορεί ο καθένας να εγγυηθεί την υλοποίηση προγραμμάτων. Διότι εμείς ότι είπαμε το κάναμε και όπου υπήρξε αθέτηση υποσχέσεων υπήρξε προς το καλύτερο, διότι είχαμε υποσχεθεί ότι η αύξηση που θα δώσουμε στον κατώτατο μισθό θα είναι διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά ήταν τριπλάσια!

Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Χαρακόπουλε. Καλή επιτυχία, θα τα ξαναπούμε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Και εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/TVwDEOxxx90

back to top