Menu
A+ A A-

Μάξιμος TRT

 

Αθήνα, 16 Δεκεμβρίου 2021

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο δελτίο ειδήσεων της TRT
και στη δημοσιογράφο Άρτεμις Καλαμογιώργου

 

Στο σημείο αυτό θα καλησπερίσω στο δελτίο μας τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλησπέρα σας.

Καλησπέρα κα Καλαμογιώργου, καλησπέρα στους τηλεθεατές μας.

Θέλω κ. Χαρακόπουλε να ξεκινήσουμε από αυτό το θέμα που μόλις παρακολουθήσαμε και εμείς και οι τηλεθεατές και να ζητήσω το σχόλιό σας. Πριν, όμως, να προσθέσω στο ρεπορτάζ, πως όπως ακούσαμε ο κ. Οικονόμου, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης σήμερα ότι δεν ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού, δεν είχε δοθεί σε κανένα συνεργάτη στο Μαξίμου πριν, η δημοσίευση της συγκεκριμένης έρευνας. Ωστόσο, ένας εκ των δυο καθηγητών, ο κ. Λύτρας, σε δηλώσεις του και χτες και σήμερα, ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή, από τον περασμένο Μάιο, είχε ενημερώσει τους αρμόδιους και αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Χαρακτηριστικά είχε πει: «Ξεκαθαρίζω ότι αν δεν είχαμε δώσει τα στοιχεία σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις, θα ήμασταν εμείς υπόλογοι». Θέλω το σχόλιό σας κ. Χαρακόπουλε.

Κοιτάξτε να δείτε, σε κάθε σοβαρό και ευνομούμενο κράτος, που αντιμετώπισε με μεγαλύτερη επιτυχία από εμάς το ζήτημα της πανδημίας, δεν κατέστη η πανδημία αντικείμενο κομματικής διαπάλης, κομματικής αντιπαράθεσης. Αντιθέτως, σε άλλες χώρες του εξωτερικού που έχουν καλύτερα αποτελέσματα από εμάς, συνέδραμαν την καμπάνια που έγινε σε κάθε χώρα για τους εμβολιασμούς και για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την τήρηση όλων των μέτρων. Εδώ είδαμε μια συστηματική προσπάθεια, η πανδημία και η αντιμετώπισή της, να γίνει μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Είδαμε ουσιαστικά μια προσπάθεια υπονόμευσης του όλου εγχειρήματος από κομβικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, ο κύριος Πολάκης. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς. Δεν ψήφισε την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των εξήντα συμπολίτες μας, που είναι πιο ευάλωτοι. Δεν ψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα σε όσους έχουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Τα λέω όλα αυτά, για να καταδείξω ότι και η σημερινή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση, υπηρετεί αυτόν τον ίδιο στόχο. Βλέπουμε ένα νέο επεισόδιο αυτή τη στιγμή, την εργαλειοποίηση της επιστήμης, την οποία καυτηρίασε και σε δήλωσή του και ο καθηγητής ο κ. Τσιόδρας. Μένω σε αυτό που είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι «δεν υπήρχε καμία ενημέρωση», όταν ο Πρωθυπουργός απήντησε από το βήμα της Βουλής, για όσους νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Ας είμαστε ειλικρινείς στη μεταξύ μας τουλάχιστον συζήτηση. Πόσες ΜΕΘ μπορεί να διαθέτει μια χώρα; Βλέπετε ότι χώρες ισχυρότερες από εμάς, όπως είναι η Γερμανία για παράδειγμα, αναγκάστηκαν να στέλνουν ασθενείς που χρειάζονταν διασωλήνωση, σε γειτονικές τους χώρες όπως η Ιταλία, στα νότια σύνορα της Γερμανίας. Βεβαίως η χώρα υπερδιπλασίασε τις ΜΕΘ, έγιναν χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών, νοσηλευτών, γιατρών και διοικητικού προσωπικού για τη στελέχωση των νοσοκομείων μας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Αντιλαμβάνεστε ότι βεβαίως, θα θέλαμε να ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Έγιναν σημαντικά βήματα, εκείνο που χρειάζεται, όμως, να κατανοήσουμε είναι να μη φτάσουμε στο σημείο να χρειαζόμαστε ΜΕΘ. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι εμβολιασμοί. Ήδη, μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των εξήντα ετών, έχουμε μια μεγαλύτερη προσέλευση. Είδα νωρίτερα στοιχεία ότι εκατόν δέκα εφτά χιλιάδες συμπολίτες μας, είτε έχουν κάνει την πρώτη δόση, είτε έχουνε κλίσει ραντεβού για να κάνουνε την πρώτη δόση -μιλώ για την ηλικιακή ομάδα των άνω των εξήντα ετών. Και βεβαίως είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που σπεύδουν να κάνουν την τρίτη, την αναμνηστική δόση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κα Καλαμογιώργου, γιατί βρισκόμαστε πια απέναντι σε μια νέα παραλλαγή της Covid-19, την παραλλαγή «Όμικρον», που φαίνεται ότι είναι πολύ πιο εύκολη η μετάδοσή της. Ακόμη δεν έχουμε ασφαλή στοιχεία για το πόσο επικίνδυνη είναι, πόσο θανατηφόρα είναι. Βλέπετε ότι και σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία έσπευσε και ο Πρωθυπουργός, ένα από τα ζητήματα που συζητούνται και ήδη λαμβάνονται και μέτρα και σε άλλες χώρες, είναι αυτό της αντιμετώπισης της παραλλαγής «Όμικρον», ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων σε επίπεδο ΕΕ, γιατί αναμένεται μια κορύφωση της παραλλαγής αυτής μέσα στον Ιανουάριο. Η πανδημία αυτή της Covid φαίνεται ότι θα μας ταλαιπωρήσει ακόμα για αρκετούς μήνες και τη νέα χρονιά…

Γι αυτό θέλω να επιμείνω κ. Χαρακόπουλε, στο γεγονός ότι είναι κάτι το οποίο δε φαίνεται ότι θα τελειώσει άμεσα και δυστυχώς φαίνεται ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα. Σήμερα είχαμε 96 ανθρώπους που χάσανε πάλι τη ζωή τους, προχτές είχαμε αυτό το συγκλονιστικό νούμερο των 130 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Έχουμε 692 ανθρώπους που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και φοβάμαι πως αυτό δε θα τελειώσει. Οι γιατροί είναι στα όρια τους, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ακόμα να τους βοηθήσουμε, να βοηθήσουμε τη χώρα μας; Έχουμε κάνει τα πάντα που μπορούσαμε όσον αφορά στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία μας;

Δεν έχω εξειδικευμένη γνώση, δεν μετέχω στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στο Υπουργείο Υγείας. Η ενημέρωση που έχετε εσείς, αυτή είναι που λαμβάνουμε και εμείς. Όμως, πιστεύω ότι το μείζων είναι η πρόληψη, να τηρούμε όλοι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να φορούμε τις μάσκες, να σπεύσουν όλοι όσοι δεν έκαναν τον εμβολιασμό, να κάνουν την αναμνηστική δόση -ακόμα περισσότερο την πρώτη δόση-, να μην παρασυρόμαστε από θεωρίες συνομωσίας που δυστυχώς βρίθουν στο διαδίκτυο, ή από παραινέσεις «ψευδοπνευματικών». Ας ακούμε την επίσημη Εκκλησία, την επίσημη θέση που διατυπώνει η Εκκλησία γιατί, δυστυχώς, έχουμε θρηνήσει και στην πατρίδα μου τη Λάρισα και σε όλη τη χώρα, αρκετούς ανθρώπους που είναι κοντά στην Εκκλησία, που έχουνε παρασυρθεί από τέτοιες απόψεις και δεν έχουν εμβολιαστεί. Εάν τηρήσουμε αυτές τις παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας, των ειδικών, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτή την πανδημία και θέλω να πιστεύω του χρόνου –πρώτα ο Θεός– θα τελειώσει αυτή η πανδημία, η οποία τόσο πολύ μας έχει ταλαιπωρήσει και είναι κρίμα ότι έχουμε θρηνήσει χιλιάδες θύματα και καθημερινά είναι μια εκατόμβη νεκρών. Χάνεται ένα ολόκληρο χωριό, από τα μικρά πλέον χωριά, έτσι όπως έχουν μείνει, καθώς δημογραφικά αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα σε όλη την Ελληνική Περιφέρεια. Είναι σοκαριστικό καθημερινά να ακούμε δεκάδες συνανθρώπους μας που δεν κατάφεραν να βγουν νικητές από τη μάχη αυτή με την πανδημία. Αλλά να υπενθυμίσουμε ότι 90% όσων καταλήγουν στις ΜΕΘ, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί, ή δεν είχαν πλήρως εμβολιαστεί και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό μήνυμα για όσους ακόμα παρασύρονται από διάφορες θεωρίες ή φοβούνται να εμβολιαστούν για τυχόν παρενέργειες. Οι παρενέργειες της Covid είναι εδώ και είναι ο θάνατος, που δυστυχώς μονοπωλεί τα δελτία ειδήσεων καθημερινά!

Θα ήθελα να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα το οποίο και αυτό καίει πάρα πολύ. Είναι αυτό της αύξησης στο θέμα της ενέργειας. Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα το κόστος της ενέργειας έχει χτυπήσει κόκκινο παγκοσμίως και όπως ήταν φυσικό ήρθε και στη χώρα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ φουσκωμένους λογαριασμούς και πολλές φορές και διπλάσια έχουνε φτάσει τα νούμερα που φτάνουν στα νοικοκυριά, ή στις επιχειρήσεις. Τι μπορεί να γίνει; Τι θέλω να πω κ. Χαρακόπουλε; Η κυβέρνηση, έχει κάνει ήδη δυο φορές, αν δεν κάνω λάθος, αύξηση στην επιδότηση για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τον άκουσα σήμερα τον κ. Μητσοτάκη που είπε ότι το Σάββατο, θα ανακοινώσει κάποια καινούργια μέτρα. Πιστεύετε ότι φτάνουν αυτά, δηλαδή μπορεί να ανταπεξέλθει ο πολίτης πλέον σε αυτό που συμβαίνει;

Όπως η πανδημία είναι μια δυναμική εξέλιξη και δεν μπορεί να πει κανείς ότι έλαβε άπαξ κάποια μέτρα και με αυτό τελειώσαμε -είναι μια κατάσταση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, άρα θα πρέπει να υπάρχει εγρήγορση και συνεχώς να αναπροσαρμόζει κανείς και τα μέτρα που λαμβάνει- ομοίως και εδώ, στην παγκόσμια κρίση που έχουμε στον τομέα της ενέργειας είμαστε αναγκασμένοι συνεχώς να λαμβάνουμε μέτρα. Η κυβέρνηση, όπως είπατε, ήδη είχε λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ, για τις επιχειρήσεις , μέτρα ανακούφισης. Προχώρησε αυτή η κυβέρνηση μετά από αρκετά χρόνια στη μερική καταβολή είναι η αλήθεια του «αγροτικού πετρελαίου» σε νέους αγρότες και σε αγρότες που είναι συνεταιρισμένοι σε συνεργατικά σχήματα. Θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατήργησε το λεγόμενο «αγροτικό πετρέλαιο», την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου για αγροτική χρήση, το οποίο δίναμε το προηγούμενο διάστημα. Θυμούμαι ότι όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης δίναμε περί τα εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα ως πρώτο βήμα, επανήλθε αυτή η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο «αγροτικό πετρέλαιο» και δόθηκαν πενήντα εκατομμύρια ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι, όπως το εστιάσατε και εσείς, στην εκτίναξη των τιμών στο ρεύμα και ιδιαίτερα….

Και θα έρθει και στο φυσικό αέριο…

Βεβαίως και στο φυσικό αέριο, γιατί όλα αυτά είναι αλληλοσυνδεόμενα. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, η προσφορά έχει μειωθεί, έχουν εκτιναχθεί οι τιμές διεθνώς και είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον κόσμο και απασχολεί και την ΕΕ. Είναι επίσης και αυτό -μαζί με την πανδημία και το μεταναστευτικό- το ζήτημα της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους των τιμών της ενέργειας, ένα από τα ζητήματα που συζητούνται αυτές τις ώρες στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχει και ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, όπως είπατε και εσείς νωρίτερα. Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση δείχνει να έχει άμεσα αντανακλαστικά.
Θεωρώ ότι ο βουλευτής και ο κυβερνητικός βουλευτής, δεν πρέπει να αρκείται σε χειροκροτήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Οφείλει, αν θέλει να είναι συνεπής προς τις αρχές του και προς τους ψηφοφόρους που τον τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, να μεταφέρει τη φωνή τους και να θέτει τα ζητήματα, ακόμη και αν είναι δυσάρεστα, προκειμένου να αντιμετωπίζονται. Τις προηγούμενες μέρες έγινα αποδέκτης αρκετών διαμαρτυριών παραγωγών από τη Λάρισα και από όλη την Ελλάδα. Λόγω της προηγούμενης ιδιότητας που είχα ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώ με πάρα πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα, οι οποίοι μου μετέφεραν ακριβώς αυτή την αίσθηση διαμαρτυρίας, τα παράπονά τους, τα οποία είναι εύλογα βεβαίως…

Ναι γιατί επηρεάζεται το κόστος παραγωγής τους, τα αγροτικά εφόδιά τους, όλα είναι μια αλυσίδα…

Έτσι ακριβώς είναι κα Καλαμογιώργου και αναγκάστηκα να καταθέσω και ερώτηση, αλλά και εχθές ήμουν από τους πρώτους ομιλητές, στον πρώτο κύκλο ομιλητών που έλαβαν τον λόγο στη συζήτηση του προϋπολογισμού, και μίλησα για λογαριασμούς οι οποίοι προκαλούν «ηλεκτροπληξία» στους αγρότες όταν τους παίρνουν στα χέρια τους. Χαίρομαι γιατί είδα ότι η κυβέρνηση, όπως είπα, επιδεικνύει άμεσα αντανακλαστικά. Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής -είχαμε και δείγματα γραφής τις προηγούμενες μέρες- ανακοίνωσε ήδη, ότι το Σάββατο με τη λήξη της συζήτησης του προϋπολογισμού -η τελευταία ημέρα του Σαββάτου είναι αφιερωμένη στις ομιλίες μόνο των πολιτικών αρχηγών- θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα και για τους αγρότες και για το αγροτικό ρεύμα. Ας αναμένουμε, θα ανακοινωθούν επίσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το Σάββατο. Εγώ κρατώ τη θετική είδηση, ότι η κυβέρνηση κατανόησε το πρόβλημα και ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει πραγματικά ενδιαφέρον για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν είναι αγνώμονες, ξέρουν ότι έχουν σε μια δύσκολη περίοδο, εν μέσω λοιμών, σεισμών, καταποντισμών, πρωτόγνωρων καταστροφών που έχει βιώσει ο τόπος, είχαμε σεισμούς, είχαμε Ιανό, είχαμε Μήδεια…

Ναι είχαμε πραγματικά πολλά προβλήματα φέτος…

Η κυβέρνηση αυτή, πραγματικά στηρίζει τους παραγωγούς. Ο ΕΛΓΑ έχει δώσει αποζημιώσεις που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό του και αυτό γίνεται πράξη, χάρη στη στήριξη από τη πολιτεία, την αναδρομική καταβολή της κρατικής συνδρομής στον ΕΛΓΑ, η οποία είχε να γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπιζε έως πρόσφατα η χώρα, η οποία βρισκότανε σε μνημόνια. Υπάρχει πραγματικά ενδιαφέρον για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και νομίζω ότι και η περίοδος της πανδημίας έδειξε και κάτι ακόμη, ότι η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, δεν μπορεί να είναι μια ασφαλής διέξοδος. Βεβαίως επενδύουμε πολλά στον τουρισμό, είναι το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας, αλλά είδατε ότι εξωγενείς παράγοντες πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουνε σε κάμψη, σε πτώση του τουρισμού. Φέτος είναι πολύ θετικό ότι είχαμε μια μεγάλη ανάκαμψη και επεκτάθηκε το τουριστικό κύμα και το καλοκαίρι, αλλά όπως είπα, καλό είναι να επενδύουμε και σε άλλους τομείς. Και ο πρωτογενής τομέας είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να επενδύσουμε πολλά. Η Ελλάδα μπορεί να είναι το περιβόλι της Ευρώπης. Είμαστε ένας ευλογημένος τόπος που έχει όλες τις κλιματικές προδιαγραφές να παράξει προϊόντα διατροφής υψηλής αξίας, βιολογικά προϊόντα, προϊόντα με οικολογικές προδιαγραφές, που μπορούν να κερδίσουν επάξια τη θέση τους στα ευρωπαϊκά ράφια, στις ευρωπαϊκές αγορές. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας και προς αυτή την κατεύθυνση είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι γίνεται μια προσπάθεια για την ανανέωση του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού. Υπάρχει σε εξέλιξη αυτές τις μέρες ένα νέο πρόγραμμα νέων αγροτών, με υπερδιπλάσιο προϋπολογισμό σε σχέση με αυτόν που υπήρχε στο παρελθόν και είναι ευκαιρία να σπεύσουνε νέοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, που έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, με προδιαγραφές «έξυπνης» πια γεωργίας. Δεν είναι η παραδοσιακή γεωργία που ξέραμε, ή η κτηνοτροφία των προηγούμενων χρόνων.

Κύριε Χαρακόπουλε σας ευχαριστώ που ήσασταν σήμερα μαζί μας. Αναμένουμε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού το Σάββατο. Ελπίζω να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και να καλύψει εν μέρει τις ανάγκες που έχουν βγει μπροστά μας. Σας ευχαριστώ πολύ. Στο επανιδείν. Καλό απόγευμα.

Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια. Να είστε καλά.

Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=N5JsJe4MGrU

back to top