Menu
A+ A A-

Μάξιμος Η φωνή της Ελλάδας 1

Αθήνα, 24 Αυγούστου 2021

 

Συνέντευξη
Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Ρ/Σ «Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο»
με τον Γιώργο Διονυσόπουλο

 

Να καλωσορίσουμε τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτή Λάρισας της ΝΔ. Κ. Χαρακόπουλε, καλημέρα!

Καλημέρα κ. Διονυσόπουλε. Χαιρετισμούς σε όλους τους ακροατές μας σε όλο τον κόσμο. Δεν λέω καλημέρα, απλά γιατί αλλού μπορεί να είναι πρωί, αλλού απόγευμα…

Κ. Χαρακόπουλε να ξεκινήσουμε από ένα ενδιαφέρον ταξίδι που κάνατε στο εξωτερικό, Βρεθήκατε στη γειτονική Ιταλία, σε δύο μέρη μάλιστα, στο Ρίμινι και στη Βενετία. Έτσι δεν είναι;

Ναι, κ. Διονυσόπουλε, ήταν πραγματικά ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι. Βρεθήκαμε στην Ιταλία, με αφορμή τη συνάντηση που διοργανώνεται κάθε χρόνο, το μεγάλο φόρουμ που πραγματοποιείται στο Ρίμινι της Ιταλίας. Όπως λέγεται είναι «η συνάντηση του Ρίμινι για την φιλία των λαών’’, που διοργανώνουν δύο μεγάλοι φορείς: το ‘‘Ίδρυμα για την φιλία των λαών’’ και η κοινωνικο-θρησκευτική οργάνωση ‘Κοινωνία και Απελευθέρωση’’. Είναι ένα μεγάλο φόρουμ. Το γεγονός ότι την έναρξη του συνεδρίου την εγκαινίασε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατιας, κ. Σέρτζιο Ματαρέλα καταδεικνύει και την βαρύτητα της διοργάνωσης.

Και να πούμε ότι παραβρεθήκατε εκεί με την ιδιότητα του ΓΓ της ΔΣΟ.

Ήταν η πρώτη φορά που κληθήκαμε σε αυτήν την διοργάνωση που γίνεται στην Ιταλία και αφορά ευρύτερα τον καθολικό κόσμο και νομίζω ότι καταδεικνύει την αναγνωρισιμότητα που απολαμβάνει πιά η ΔΣΟ, ένας θεσμός διακοινοβουλευτικός που συγκεντρώνει εκπροσώπους Ορθοδόξων από 25 και πλέον χώρες, όχι μόνον της καθ’ ημάς Ανατολής αλλά όλου του κόσμου θα έλεγα, όπου βρίσκονται εκπρόσωποι ορθοδόξων. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Υπήρξαν διάφορα πάνελ, εκθέσεις, και είχαμε την ευκαιρία να έχουμε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με την ηγεσία των δύο αυτών φορέων. Με τον πρόεδρο της “Συνάντησης του Ρίμινι για τη φιλία των λαών” κ. Μπέρνχαρντ Σόλτς και εκπρόσωπο της ηγεσίας της οργάνωσης ‘Κοινωνία και Απελευθέρωση’ κ. Ρομπέρντο Φοντολάν. Βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα την πρωτοβουλία που έχουμε για συνεννόηση με τον μουσουλμανικό κόσμο. Όπως ίσως οι ακροατές σας γνωρίζουν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, θα υπογράψουμε με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, στην Αθήνα, ένα μνημόνιο κατανόησης. Κι αυτό έχει μια ιδιαίτερη αξία θα έλεγα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς που ζούμε, με την έξαρση του θρησκευτικού φανατισμού, με τις εξελίξεις που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και στο Αφγανιστάν, τα νέα μεταναστευτικά ρεύματα που τροφοδοτούνται από την αναταραχή που υπάρχει στην ευρύτερη κεντροασιατική περιοχή. Και μάλιστα μας ζήτησαν του χρόνου στη συνάντηση που θα διοργανώσουν, να παρουσιάσουμε αυτά τα βήματα προσέγγισης με το ήπιο Ισλάμ, με στόχο την αλληλοκατανόηση των λαών και την καταλλαγή των παθών.
Και βεβαίως, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, συμφωνήσαμε με αφορμή το γεγονός ότι το 2025, σε 4 χρόνια από σήμερα, θα έχουμε κοινό Πάσχα, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, συμπίπτει η ημερομηνία του Πάσχα, αλλά και το ότι συμπληρώνονται και 1700 χρόνια από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, το 325 μ.Χ., την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της ενωμένης Χριστιανοσύνης, να πραγματοποιήσουμε σειρά κοινών εκδηλώσεων, ενθαρρύνοντας τον διαθρησκευτικό διάλογο, την προσέγγιση Ορθοδόξων και Καθολικών, τη συμπόρευση σε μια σειρά από ζητήματα, στα οποία θα μπορούμε να έχουμε κοινή αντιμετώπιση, όπως είναι για παράδειγμα η έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Βλέπω ότι υπάρχει μια συνεννόηση με τις δομές, όχι σε επίπεδο δόγματος, της Καθολικής Εκκλησίας. Έχω αυτή την αίσθηση, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σύμπλευση σε αρκετά πράγματα. Βεβαίως, σε ότι έχει να κάνει με τον χριστιανισμό γενικότερα υπάρχει μια επιθετική πολιτική από την πλευρά του Ισλάμ, ένα γεγονός που έχει οδηγήσει σε ένα είδος συμπόρευσης μεταξύ Ορθοδοξίας και Καθολικισμού.

Νομίζω έχω ξαναπεί από την εκπομπή σας κ. Διονυσόπουλε ότι αυτοί που σφάζουν σε περιοχές εντάσεων χριστιανούς, δεν ρωτούν αν είναι Ορθόδοξοι, Καθολικοί ή Προτεστάντες. Άρα εκ των πραγμάτων πρέπει να συνεννοηθούμε και με το ήπιο Ισλάμ, προκειμένου να απομονωθούν ακραίες φωνές, ει δυνατόν, όσο μπορούμε να το περιορίσουμε και κυρίως με τους εκπροσώπους των Καθολικών και των άλλων δογμάτων για να δούμε σε πολιτικό επίπεδο κινήσεις, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που θα κατατείνουν στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Όπως είπατε, στο επίπεδο των δογμάτων δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε εμείς. Μακάρι να ευοδωθεί ο διαθρησκειακός διάλογος, ο διάλογος μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών που πραγματοποιείται μεταξύ των Εκκλησιών. Αλλά εμείς σε πολιτικό επίπεδο, ως εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών θεσμών, μπορούμε να βρούμε κοινούς βηματισμούς για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις.

Πάντως, κ. Χαρακόπουλε, ακόμη και σε επίπεδο ήπιου Ισλάμ, για το πω έτσι, όπως είναι η γειτονική μας Τουρκία, το θίξατε κι εσείς στις συναντήσεις που είχατε με τους Καθολικούς βλέπουμε ότι υπάρχουν ακραίες αποφάσεις, με χαρακτηριστικότερη την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Βλέπουμε μια ριζοσπαστικοποίηση ακόμη και στην Τουρκία, που παλαιότερα θεωρείτο πρότυπο κοσμικής ισλαμικής χώρας. Η Τουρκία επιχειρεί επί των ημερών του νυν προέδρου, του Ερντογάν, την εργαλειοποίηση της θρησκείας. Κι αυτό τον στόχο υπηρετεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του οικουμενικού συμβόλου της Χριστιανοσύνης, όχι μόνον της Ορθοδοξίας, σε τέμενος. Μάλιστα, χαίρομαι για την ερώτηση, γιατί το θέσαμε το ζήτημα αυτό στη συνάντηση που είχαμε με την ηγεσία του φόρουμ στο Ρίμινι και δέχθηκαν του χρόνου στην ετήσια συνάντησή τους να φιλοξενήσουν στις εγκαταστάσεις του φόρουμ την Έκθεση Φωτογραφίας, του διεθνούς αυτού διαγωνισμού, που πραγματοποιήσαμε εφέτος με θέμα τις Αγίες Σοφίες ανά τον κόσμο. Έναν φωτογραφικό διαγωνισμό που δεν περιορίζεται μόνον σε εμβληματικούς ναούς της Ορθοδοξίας, αλλά και σε νεώτερους ναούς που αναγείρονται και στις ημέρες μας καταδεικνύοντας και την έντονη σχέση που έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι με τη Σοφία του Θεού, τη δοξολογική σχέση με τη Σοφία του Θεού, αλλά και το βαθύ αποτύπωμα που έχει στο υποσυνείδητο των Ορθοδόξων η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη. Και προχωρούμε επίσης και στην έκδοση ενός ειδικού αφιερωματικού τόμου, στον οποίο περιλαμβάνονται 37 εμβληματικοί Ναοί της Αγίας Σοφίας, από τη Σκωτία μέχρι και την Κίνα, ο οποίος θα εκδοθεί σε πολλές γλώσσες, και στην ιταλική, προκειμένου να τον παρουσιάσουμε και στην Ιταλία, όχι μόνον στο Ρίμινι αλλά και στην Βενετία, όπου επίσης βρεθήκαμε αυτό το τριήμερο που ήμασταν στη γειτονική μας χώρα και είχαμε εξαιρετικά αποδοτικές, πιστεύω, συναντήσεις με την ηγεσία του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας και τον Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Πολύκαρπο.

Πήρατε κάποιες αποφάσεις ή διερευνήσατε κάποια πράγματα, κάποιου είδους συνεργασία για το μέλλον, κ. Χαρακόπουλε;

Στην Βενετία, όπως ξέρετε, υπάρχει το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, που είναι ένα πολύ σπουδαίο Ίδρυμα, που επιτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο στην γειτονική μας χώρα. Η Ελλάδα έχει διαχρονικά έντονη παρουσία στην Ιταλία, από αρχαιοτάτων χρόνων κυρίως στην Κάτω Ιταλία, στην Σικελία. Σχέσεις, οι οποίες ανανεώθηκαν την περίοδο των βυζαντινών χρόνων και ιδιαίτερα μετά την Άλωση, θα έλεγα ότι η ελίτ της Κωνσταντινούπολης, του Βυζαντίου βρέθηκε στην Βενετία και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το κίνημα της Αναγέννησης. Το Ινστιτούτο της Βενετίας φωτίζει με το ερευνητικό έργο που επιτελεί αυτές τις ιδιαίτερες σχέσεις του Βυζαντίου με τον δυτικό κόσμο, της Ορθόδοξης Ανατολής με την Καθολική Δύση. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να παρουσιαστεί ο τόμος για την Αγία Σοφία και η έκδοση στην ιταλική στους χώρους όπου φιλοξενείται το Ελληνικό Ινστιτούτο της Βενετίας, όπου δίπλα είναι ο ιστορικός Ναός του Αγίου Γεωργίου, της ελληνικής κοινότητας Βενετίας. Και ταυτόχρονα, μπορεί να φιλοξενηθεί αυτή η έκθεση φωτογραφίας. Αυτό μπορεί να γίνει λίγες ημέρες πριν την ετήσια συνάντηση του φόρουμ του Ρίμινι, προκειμένου να συζητηθεί ευρύτερα το ζήτημα. Ο στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, και κατά ευτυχή συγκυρία, εκείνο το διάστημα, κ. Διονυσόπουλε, θα πραγματοποιηθεί και το παγκόσμιο συνέδριο βυζαντινών σπουδών στην Βενετία. Θα συμμετέχουν, δηλαδή, δεκάδες διακεκριμένοι βυζαντινολόγοι απ’ όλον τον κόσμο. Είναι νομίζω μια ευκαιρία να φωτιστεί ακόμη περισσότερο και η πρωτοβουλία η δική μας για την άρση της απόφασης της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Κ. Χαρακόπουλε να σας ευχαριστήσω πολύ για την συνομιλία μας. Εκτιμώ ότι μέσα στον Σεπτέμβριο να τα πούμε άλλη μια φορά με αφορμή και την συνάντηση που θα έχετε με την Μουσουλμανική Λίγκα. Θα έχει ενδιαφέρον, και λόγω των εξελίξεων που υπάρχουν στο Αφγανιστάν. Θεωρώ ότι θα υπάρξει κάποιου είδους συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα, διότι είναι ένα ζήτημα που αφορά και τον ισλαμικό κόσμο, εάν και κατά πόσο, οι εξελίξεις εκεί σε αυτήν την χώρα θα θρέψουν το ακραίο Ισλάμ, θα δώσουν πάτημα σε διάφορες οργανώσεις να κινηθούν και να κτυπήσουν τη Δύση, όπως έγινε το 2001, όπως έγινε με τους δίδυμους πύργους. Θεωρώ ότι θα ξαναπούμε και τότε.

Σας ευχαριστώ πολύ κ. Διονυσόπουλε. Πάντοτε στη διάθεσή σας. Να είστε καλά. Καλημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/B95Xrp-6W40

back to top