Menu
A+ A A-

Μάξιμος astra tv

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2021

 

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο astra tv
και τον Απόστολο Ράιδο

 

Συνδεόμαστε άμεσα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή Λάρισας, πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Καλησπέρα σας κ. Χαρακόπουλε.

Καλησπέρα κ. Ράϊδο. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Δεν μας μπήκε καλά η βδομάδα. Θα μου πείτε τώρα εδώ και ενάμισι χρόνο πότε μας μπαίνει καλά η βδομάδα; Θέλω να ξεκινήσω με τα τοπικά και να αφήσω για το τέλος το θέμα της πανδημίας να το συζητήσουμε, διότι στα Φάρσαλα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Δυστυχώς, το ένα χτύπημα έρχεται πίσω από το άλλο. Οι αγρότες ήδη έχουν μεγάλες πληγές ανοιγμένες εδώ και ενάμισι χρόνο και αυτό που ζητάνε πλέον είναι στην πεπατημένη του «Ιανού» είναι να πάμε σε προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Έχουν πληρώσει τα έξοδα καλλιέργειας και λίγο πριν- το βαμβάκι, ξέρετε τώρα είναι στα ποτίσματα, βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται. Έχετε επικοινωνήσει εάν δεν κάνω λάθος με την διοίκηση του ΕΛΓΑ. Τι νέα έχουμε;

Κύριε Ράιδο αμέσως μόλις δέχθηκα τηλεφωνήματα από πολλούς παραγωγούς για τις ζημιές που υπήρξαν από το χθεσινό μπουρίνι, την «ψυχρή λίμνη» όπως ονομάστηκε αυτό το φαινόμενο, την ενημέρωση που είχα επίσης από τον αντιδήμαρχο Φαρσάλων τον Δημήτρη Γούσια και τον αντιπρόεδρο της «Πέννα» από το Κατωχώρι, επικοινώνησα με την διοίκηση του ΕΛΓΑ. Το πρωί, μάλιστα, είχα ενημέρωση και από τον διευθυντή του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας, τον Μιχάλη Λιόντο που ήταν με παραγωγούς σε χωράφια. Τηλεφώνησα στον Διοικητή τον κ. Λυκουρέντζο, είχαμε μια πρώτη κουβέντα γιατί συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην περιοδεία που πραγματοποιεί στη Μεσσηνία και την Αρκαδία και στη συνέχεια επισκέφτηκα στη διοίκηση του ΕΛΓΑ τον αντιπρόεδρο, τον Νίκο Δούκα. Ήταν σε γνώση του το φαινόμενο, δεν περιορίζεται μόνο στα Φάρσαλα. Έπληξε και το νομό Καρδίτσας, τα χωριά του δήμου Παλαμά. Ήταν σφοδρό σε ένταση. Προκάλεσε, όπως είπατε, μεγάλες ζημιές, ιδιαίτερα σε βαμβακοκαλλιέργειες, αλλά χτύπησε ακόμη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Στην Ζωοδόχο Πηγή ξηλώθηκαν στέγαστρα, στέγες από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Στα δικά μας τα χωριά στα Φάρσαλα εντοπίζεται κυρίως στον Αγ. Γεώργιο, στο Κατωχώρι, στον Σταυρό, στο Σιτόχωρο, στη Ρευματιά, στη Βαμβακού, στη Ζωοδόχο Πηγή και δυστυχώς οι παραγωγοί βρίσκονται για πολλοστή φορά στο ίδιο έργο θεατές. Τέτοια εποχή το 2019 είχαμε πάλι λίγο πριν τη συγκομιδή χαλαζόπτωση και ζημιές, πέρυσι είχαμε τον «Ιανό» με τις πλημμύρες. Εύλογα οι παραγωγοί, λοιπόν, ζητούνε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημιώσεων. Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ο κ. Δούκας με διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει, ότι οι ζημιές αυτές καλύπτονται απόλυτα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Βεβαίως, το υποκατάστημα της Λάρισας έχει επιβαρυνθεί από μια σειρά από ζημιές γιατί πράγματι αυτόν τον ενάμισι χρόνο, όπως είπατε κι εσείς, είχαμε πάρα πολλές ζημιές, από τους παγετούς της άνοιξης, από χαλαζοπτώσεις, από καύσωνα. Το υποκατάστημα στη Λάρισα έχει λοιπόν να δει όλα αυτά. Έχει να δει και τις ενστάσεις του Ιανού. Ο οργανισμός, όμως, δεν έμεινε με στάσιμα τα χέρια. Το προηγούμενο διάστημα ενισχύθηκε με 300 γεωτεχνικούς, υπέγραψε συμβάσεις 8μηνες και 5μηνες για να «τρέχουν» οι διαδικασίες της καταγραφής και το εκτιμητικό έργο πιο γρήγορα. Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ είναι δεδομένος με το μέγεθος των ζημιών που είχαμε ουσιαστικά δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να καταβληθούν αποζημιώσεις δίκαια σε όλους. Ο νόμος του ΕΛΓΑ λέει ότι όταν δεν επαρκούν οι αποζημιώσεις έχουμε οριζόντιες περικοπές. Ωστόσο υπάρχει ξεκάθαρη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι κανείς αγρότης δεν θα υποληφθεί στις αποζημιώσεις. Θα αποζημιωθούν όλοι μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν. Ξέρετε ότι για πρώτη φορά καταβλήθηκε η κρατική συμμετοχή που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν είχε δοθεί -35 εκατομμύρια ευρώ και θα υπάρξει και ενίσχυση για να δοθεί η προκαταβολή που κι εσείς μνημονεύσατε νωρίτερα, το 40% για τον παγετό που έπληξε το προηγούμενο διάστημα.

Αυτό που καταλαβαίνω για αυτά που μας μεταφέρετε είναι ότι αφενός θα έχουμε προκαταβολές στις αποζημιώσεις και αφετέρου θα έχουμε… Παρακαλώ…

Εκείνο που μπορώ να μεταφέρω δημόσια, γιατί δεν θέλω να λέω κάτι παραπάνω από το μπόι μου κ. Ράϊδο, είναι ότι οι ζημιές αυτές καλύπτονται απόλυτα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα αποζημιωθούν. Ήδη, σας λέω ξεκίνησαν οι επισημάνσεις σήμερα. Επισκέφτηκαν κλιμάκια του ΕΛΓΑ τις πληγείσες περιοχές. Θα γίνουν αναγγελίες των ζημιών και θα προχωρήσει κανονικά η εκτιμητική διαδικασία προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις. Τώρα, το ζήτημα των προκαταβολών που λέτε αφορούσε τις ζημιές που είχαμε το προηγούμενο διάστημα από τον παγετό και υπήρξε η δέσμευση ότι μέχρι τέλος του Ιουλίου θα δοθεί το 40% των αποζημιώσεων στις περιπτώσεις εκείνες που έχει ολοκληρωθεί το εκτιμητικό έργο. Να πω και κάτι ευχάριστο σε όλο αυτό που αντιμετωπίζουμε: είχαμε ένα υπόλοιπο από τις πληρωμές των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα γνωστά στους αγρότες μας ως ΠΣΕΑ, για τις ζημιές που είχαν γίνει το 2017. Εντός της εβδομάδος, μέχρι μεθαύριο 21 του μηνός θα πληρωθεί από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία το ποσό των 400.000, εκ των οποίων 166.000 ευρώ αφορούν παραγωγούς στον νομό της Λάρισας, κυρίως είναι αποζημιώσεις σε καλλιεργητές και παραγωγούς ελιάς που επλήγησαν το 2017 από ζημιές.

Για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είπατε κι εσείς ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ είναι πολύ μικρός, νομίζω ότι είναι στο ¼ ή στο 1/5, από τον καιρό που ήταν πρόεδρος εδώ ο Λαρισαίος, ο κ. Κατσαρός…

Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ διαμορφώνεται με βάση τις εισφορές που καταβάλλουν στον οργανισμό οι αγρότες. Είναι περίπου στα 180 εκατομμύρια και άλλο 20% λέει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα πρέπει να καταβάλλεται για τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού ως κρατική αρωγή από τον προϋπολογισμό του κράτους. Γύρω στα 200 εκατομμύρια είμαστε. Αλλά τα τελευταία χρόνια, κ. Ράϊδο, δυστυχώς είναι τέτοιες οι ζημιές που υπερκαλύπτουν τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και τις ζημιές που υφιστάμεθα, γιατί η χώρα μας είναι από αυτές που πρωτοστατούν σε επίπεδο Ε.Ε. και δημιουργούν συμμαχίες με άλλες χώρες του Νότου, την Ιταλία και τη Γαλλία και προωθούν το ζήτημα να υπάρξει ενίσχυση και να υπάρξει ένα γενναίο πακέτο από την Ε.Ε. μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Αυτό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εγώ τώρα ήθελα να σας ρωτήσω εάν εκτιμάται ότι θα έχουμε έναν ειδικό κωδικό, όπως έγινε με τον «Ιανό» για να μπορέσουν να πληρωθούν τα χρήματα που λείπουν από το πορτοφόλι του ΕΛΓΑ και θέλω να μου κάνετε και ένα σχόλιο για το που είμαστε στο θέμα της αλλαγής κανονισμού. Γιατί όλοι το συνομολογούμε ότι πρέπει να αλλάξει αυτός ο κανονισμός, είναι παρωχημένος, δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών.

Κοιτάξτε να δείτε ο κανονισμός είναι παλιός και πρέπει να αλλάξει αλλά να είμαστε ειλικρινείς. Η όποια αλλαγή του κανονισμού, η όποια δηλαδή δυνατότητα να αποζημιώνονται περισσότερες ζημιές από αυτές που σήμερα αποζημιώνονται, περισσότερα ζημιογόνα αίτια, θα πρέπει να συνοδεύονται από μια αναλογιστική μελέτη, η οποία θα μας δείξει τι επιπλέον κόστος θα έχει αυτό, δηλαδή τι επιπλέον ασφάλιστρα θα πρέπει να καταβάλλουν οι αγρότες. Δωρεάν χρήμα δεν υπάρχει πουθενά, κ. Ράϊδο να είμαστε ειλικρινείς. Εμένα δεν μου αρέσει να χαϊδεύω τα αυτιά κανενός. Όταν για παράδειγμα ασφαλίζουμε το αυτοκίνητό μας και θέλουμε επιπλέον να βάλλουμε θραύση κρυστάλλων ή θέλουμε να βάλουμε επιπλέον ασφαλιστικούς κινδύνους από τρομοκρατικές ενέργειες ή πυρπόληση ή δεν ξέρω άλλα αίτια, αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε μεγαλύτερο ασφάλιστρο. Εάν θέλουμε λοιπόν να προσθέσουμε ασφαλιστικούς κινδύνους θα πρέπει να έχουμε μια νέα ασφαλιστική μελέτη και να έχουμε επιπρόσθετους κινδύνους. Καλλιεργήθηκε η εντύπωση από την προηγούμενη κυβέρνηση ότι υπήρχε μια αναλογιστική μελέτη. Ουδέν ψευδέστερο αυτού αποδείχθηκε ότι ήταν μία μελέτη κόστους οφέλους, μια μελέτη βιωσιμότητας με τα ήδη δεδομένα του διαγωνισμού. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση δημόσια με τους εκπροσώπους των αγροτών ουσιαστικά σε ένα στρογγυλό τραπέζι να καθίσουμε και να δούμε όλα τα δεδομένα. Εγώ πιστεύω, με βάση τα αποτελέσματα μιας αναλογιστικής μελέτης όπως σας είπα, στη δυνατότητα προαιρετικής επιπλέον ασφάλισης. Ο ΕΛΓΑ να καλύπτει ένα βασικό πακέτο ασφάλισης όπως γίνεται σήμερα κι επιπλέον όποιος θέλει να ασφαλιστεί για επιπρόσθετους κινδύνους να γνωρίζει ότι αυτό μπορεί να το κάνει με ένα επιπλέον ασφάλιστρο. Αλλιώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμος ο οργανισμός. Κι επιπλέον νομίζω το ότι μέχρι σήμερα κανείς ιδιώτης δεν θέλει να εμπλακεί στο χώρο της αγροτικής ασφάλισης, δείχνει ότι ο ΕΛΓΑ με τα μύρια όσα πολλές φορές του καταλογίζουμε κι εμείς και οι αγρότες, προφανώς δεν είναι ένας κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά τα χρήματα που εισπράττει ως ασφάλιστρα τα αποδίδει και πάλι στους αγρότες και με το παραπάνω. Αλλά χρειάζεται να γίνουν αρκετές διορθωτικές κινήσεις -σε αυτό να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας.

Κατανοητός. Πάμε λίγο γρήγορα και σε ένα άλλο τοπικό θέμα διότι το έχετε ανακινήσει τον τελευταίο καιρό και θέλω να μου πείτε εάν τελικά υπάρχει και φωτιά πίσω από τον καπνό. Λέω για τον δρόμο Λάρισας-Κοζάνης.

Ναι είναι ένας πολύπαθος δρόμος επίσης. Είχα την ευκαιρία μιλώντας κατά την κύρωση της ανανέωσης, της αναπροσαρμογής της σύμβασης για το τελευταίο, το βόρειο και πιο δύσκολο κομμάτι του Ε65, το Τρίκαλα-Εγνατία, να πω προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον Κώστα Καραμανλή, ότι πια μετά την ολοκλήρωση και του Ε65 κλείνουν ουσιαστικά οι μεγάλοι «δρόμοι της ανάπτυξης», όπως τους είχε χαρακτηρίσει τότε ο συμπατριώτης μας ο Γιώργος Σουφλιάς, γιατί είχε αδειοδοτηθεί και είχε δρομολογηθεί τότε η ολοκλήρωσή τους από την κυβέρνηση Καραμανλή, το 2004-2007. Άρα θα πρέπει να δούμε σοβαρά διαπεριφερειακά και τοπικά έργα. Στον νομό μας, τη Λάρισα, μετά την παραχώρηση του δρόμου Λάρισα-Φάρσαλα, που είναι επίσης ένας πολύπαθος δρόμος και έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα δυστυχώς, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υλοποίησή του από την Περιφέρεια, η μεγάλη εκκρεμότητα που έχουμε είναι ο δρόμος Λάρισας-Κοζάνης που συνδέει την ανατολική Θεσσαλία με την δυτική Μακεδονία. Γι΄ αυτόν τον δρόμο επειδή είχα ασχοληθεί και στο παρελθόν κ. Ράϊδο, είχαμε επισκεφθεί τον Γιώργο Σουφλιά όταν ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με τον δήμαρχο Σαρανταπόρου, τον Θανάση τον Κλεισιάρη…

Τα τελευταία 20 χρόνια έχω ακούσει εδώ να μοιράζονται εκατοντάδες εκατομμύρια.

Ωραία. Επειδή αυτά μένουν στα χαρτιά και δυστυχώς εκπονούνται μελέτες οι οποίες δεν οδηγούνται στην υλοποίηση αλλά απλά μπαίνουν στα ράφια, αυτό ακριβώς είπα. Τότε ο Σουφλιάς είχε δώσει εντολή να εκπονηθεί μελέτη. Οι μελέτες αυτές σήμερα ουσιαστικά αδυνατούν να υλοποιηθούν γιατί η Ε.Ε. πια έχει αυστηροποιήσει τους όρους με τους οποίους χρηματοδοτεί τέτοια μεγάλα οδικά έργα και θεωρεί -με βάση την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών- ότι ουσιαστικά η χώρα έχει τρεις παράλληλους δρόμους με τον Λάρισα-Κοζάνη, την ΠΑΘΕ, την «Ιόνια οδό» και τον Ε65. Άρα δεν δικαιολογεί χρηματοδότηση για ένα τέτοιο έργο με χαρακτηριστικά εθνικής οδού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος δρόμος δεν είναι εθνική οδός δεν πρέπει να είναι καλός δρόμος. Υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις. Θα μπορούσε να είναι ένας ασφαλής δρόμος, όπως είναι ο Λάρισα-Καρδίτσα, όπως είναι ο Λάρισα-Τρίκαλα, χωρίς να έχει νησίδα, χωρίς να έχει 2,5 λωρίδες και λωρίδα έκτακτης ανάγκης για παράδειγμα, με μείωση των διατομών του οδοστρώματος και με επαναχαράξεις. Αυτό είπα, λοιπόν, από το βήμα της Βουλής γιατί είναι σουρεαλιστικό αυτήν την ώρα που μιλάμε κ. Ράϊδο, να συνεχίζεται να εκπονείται μια μελέτη με χαρακτηριστικά εθνικής οδού, που ουδέποτε, τουλάχιστον στο άμεσο προβλεπόμενο ορίζοντα μπορεί να υλοποιηθεί. Θα είναι μια μελέτη που θα καταλήξει σε ένα ράφι. Γι΄ αυτό το είπα στον υπουργό και όταν κατέβηκα από το βήμα μου είπε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναθεώρηση μελετών γιατί δεν είναι δυστυχώς μόνο ο Λάρισα- Κοζάνη, είναι μια σειρά δρόμοι για τους οποίους εκπονούνται μελέτες, που ποτέ με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Η χρηματοδότηση είναι αδύνατη. Ο δρόμος Λάρισα-Κοζάνη θέλει τουλάχιστον μισό δις ευρώ για να υλοποιηθεί με βάση τη μελέτη που εκπονείται. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν με εθνικούς πόρους και από τη στιγμή που η Ε.Ε. θεωρεί ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και άλλος παράλληλος τέτοιος δρόμος με χαρακτηριστικά εθνικής οδού στον κεντρικό κορμό της χώρας θα πρέπει να πάμε σε πιο ρεαλιστική λύση. Και χαίρομαι που βλέπω ότι αρχίζει να ωριμάζει μια τέτοια κατάσταση. Χτες δέχθηκα μια ευχάριστη έκπληξη, μου τηλεφώνησε ο πρώην νομάρχης Λάρισας, ο Πασχάλης Μητλιάγκας που ζει στην Κοζάνη για να με συγχαρεί και είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενεργοποίηση περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, και της αυτοδιοίκησης και ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά και στη Δυτική Μακεδονία όπως και στην Ανατολική Θεσσαλία γιατί είναι ένας δρόμος πολύ δύσκολος. Προχθές είχα την ευκαιρία να τον ανέβω πάλι, γιατί ανέβηκα επάνω στο Σαραντάπορο που πανηγύριζε. Είναι δύσκολος δρόμος και επικίνδυνος δρόμος. Θα πρέπει να βελτιωθεί να γίνει ένας σύγχρονος δρόμος με βάση τον φόρτο της κίνησης που έχει.

Ελάτε να μου κάνετε τώρα κι ένα σχόλιο για την πανδημία. Πώς βλέπετε τα πράγματα; Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση για δεύτερη φορά άφησε αυτήν την ευφορία της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου να την συμπαρασύρει όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ότι δεν πάρθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Μυκόνου δεν είχε φροντίσει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και να υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία για τη καραντίνα; Πώς βλέπετε το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αλλά και το πλάνο που είδαμε χθες σε γνωστή εφημερίδα των Αθηνών που φέρεται να δείχνει ότι η κυβέρνηση θα πάει σε ακόμη σκληρότερες επιλογές; Ή θα εμβολιαστείς ή θα είσαι σπίτι σου πρακτικά.

Κοιτάξτε κ. Ράϊδο, η μεν στάση της αντιπολίτευσης είναι κατώτερη των περιστάσεων. Όταν ο πρώην υπουργός Υγείας, που εμφανίζεται να έχει σημαίνοντα ρόλο στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνει τις απόψεις που διατυπώνει για τα εμβόλια, νομίζω ότι εύλογο είναι το ερώτημα στους πολίτες που μας ακούν. Ας αναρωτηθούν τι θα συνέβαινε σήμερα εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα το ζήτημα της πανδημίας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα ζήτημα που έχει μια δυναμική. Δεν υπάρχουν δυστυχώς ακόμη βεβαιότητες. Έχουμε μεταλλάξεις, άλλες διαδίδονται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Χρειάζεται εγρήγορση από όλους. Η πολιτεία προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και νομίζω ότι σε γενικές γραμμές και με όσα βλέπουμε σε γειτονικές μας χώρες αλλά και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορούμε να πούμε ότι ανταποκρίνεται με την υπευθυνότητα που πρέπει. Αλλά χρειάζεται εγρήγορση και από πλευράς της κοινωνίας των πολιτών. Έχουμε πια τα εμβόλια. Υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να εμβολιαστεί. Απευθυνθήκαμε στην ανεξάρτητη αρχή, την επιτροπή της βιοηθικής. Έκρινε σκόπιμο η συγκεκριμένη επιτροπή να εισηγηθεί ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Ακούγεται εύλογο. Όταν έχεις ανθρώπους που είναι σε ανοσοκαταστολή, ανθρώπους που είναι καρκινοπαθείς και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, είναι δυνατόν ο νοσηλευτής ή ο γιατρός που είναι αρνητής να μπορεί να τον κουράρει, να παρακολουθεί την νοσηλεία του θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο τον ασθενή; Ή ομοίως και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, σε οίκους ευγηρίας, σε χώρους όπου βρίσκονται ηλικιωμένοι, οι οποίοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι. Εάν ασθενήσουν αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο εύκολο να καταλήξουν στις ΜΕΘ και να χάσουν και τη ζωή τους. Νομίζω ότι χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους. Η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή την πανδημία στηρίζοντας και την πραγματική οικονομία με πρώτιστη έγνοια, όμως, τη δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών, Και αυτό θα πράξει χωρίς να υπολογίζει εάν θέλετε το όποιο πολιτικό κόστος γιατί βλέπω ότι υπάρχουν και αντιδράσεις. Είδαμε και πορείες στην Αθήνα και σε μεγάλα αστικά κέντρα από αρνητές, από αντιεμβολιαστές. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να προσμετρά κανείς το όποιο πολιτικό κόστος, και φάνηκε και από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είδαμε προχθές και στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας μια τέτοια μέτρηση που δείχνει υψηλότατες αποδοχές όσον αφορά και την αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας και μεγάλη διαφορά εάν θέλετε της Νέας Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ κ. Χαρακόπουλε.

Εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου δώσατε. Να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Q9ryadhWwXA

back to top