Menu
A+ A A-

Μάξιμος Θεσσαλία TV 1

Αθήνα, 27 Μαΐου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο μαγκαζίνο της “Θεσσαλίας Τηλεόρασης”
με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

 

Θα πάμε να συνομιλήσουμε τώρα ζωντανά μέσω skype με τον συμπολίτη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Την ιδιότητα αυτή δεν την αναφέρω τυχαία γιατί θα κουβεντιάσουμε κάποιες εξελίξεις που είχαμε με ένα μνημόνιο που σχετίζεται και με την Ορθόδοξη Ρωσία.
Καλό μεσημέρι κ. Χαρακόπουλε.

Καλό μεσημέρι κ. Κολλάτε. Όταν ακούνε μνημόνιο οι τηλεθεατές μας φαντάζομαι “κουμπώνονται”. Αυτό είναι καλό μνημόνιο. Δεν έχει να κάνει με αυτά που περάσαμε στο παρελθόν…

Πριν πάμε σε αυτό. Δεν ξέρω εάν προλάβατε να ακούσετε προηγουμένως λίγο τον κ. Αραχωβίτη.

Δεν είχα καλό ήχο. Δεν σας άκουγα, όχι.

Είπε κάτι που προέκυψε και από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε εδώ το αγροτικό του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα. Ότι φάνηκε από την καταβολή των επιδοτήσεων στα ζωικά, των συνδεδεμένων σε αιγοπρόβατα και τις αγελάδες και μας έκαναν και εμάς πολλά παράπονα οι κτηνοτρόφοι ότι ένα 50% έμεινε έξω από λάθη και αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν ξέρω πρέπει να το δείτε εκεί με τον φίλο σας τον κύριο Μελά, τον είχατε και γενικό γραμματέα όταν ήσασταν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τι ακριβώς έχει συμβεί.

Θα μιλήσω με τον κ. Μελά και θα το δω, αλλά το 50% που λέτε μου φαίνεται λίγο υπερβολικό. Η αντιπολίτευση συνήθως υπερβάλλει, αλλά εντάξει... Εγώ δεν έγινα αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών. Για να μην έχω γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από κτηνοτρόφους της περιοχής μου, μάλλον δεν νομίζω πως ανταποκρίνονται τα νούμερα σε αυτά που λέτε. Εάν υπήρχαν κάποιες αστοχίες εδώ είμαστε να τις διορθώσουμε.

Και επίσης υπάρχει ένα ζήτημα -για να κλείσουμε τον τομέα των αγροτικών και να πάμε στα σημαντικά με αυτήν την εξέλιξη στην ορθόδοξη προσπάθεια που γίνεται- με τους αμπελουργούς από Χάλκη κυρίως, με τα επιτραπέζια σταφύλια Crimson που δεν μπήκαν στο de minimis. Εκεί φαντάζομαι μπορεί να έχουμε κάποια θετική εξέλιξη. Έτσι δεν είναι;

Κοιτάξτε να δείτε, επειδή ήμουν ο πρώτος που το έθεσα το ζήτημα όταν έγινα αποδέκτης του εγγράφου που είχαν στείλει αρχικώς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χάλκης, με τον αντίστοιχο συνεταιρισμό της Πιερίας, των καλλιεργητών Crimson, το αρχικό τους αίτημα ήταν ενίσχυση για τις συνέπειες του κορονοϊού, για τις συνέπειες της πανδημίας. Η ενίσχυση που δόθηκε στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας τεκμηριώθηκε ότι δόθηκε λόγω του παγετού...

Μετά όμως είπαν ότι είχαν προβλήματα και από τον Ιανό. Δεν ξέρω μετά.

Μετά από αυτό ζήτησα διευκρινήσεις από τον υπουργό γιατί υπήρξε μόνο αποζημίωση των παραγωγών στην Πέλλα και στην Ημαθία και ότι δεν πρέπει να υπάρχει η εντύπωση ότι υπάρχουν “δύο μέτρα και δύο σταθμά”. Ο υπουργός μίλησε με υπηρεσιακούς παράγοντες και η ενημέρωση που μου παρείχε ήταν αυτή που σας είπα. Ότι ήταν ενισχύσεις ακριβώς γιατί υπήρχαν ζημιές από καιρικές συνθήκες που πιστοποιούνταν από τον ΕΛΓΑ. Ενημέρωσα τον Δημήτρη Κοκκινούλη του συνεταιρισμού της Χάλκης και επανήλθαν οι παραγωγοί της Χάλκης με νέα επιστολή, την οποία κατέθεσα εν είδει Αναφοράς μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε αντίστοιχη ενίσχυση ,αφού εξετάσει τα δεδομένα, τα οποία είναι τεκμηριωμένα στο σημείωμά τους. Έχουν εάν θέλετε και μετρήσεις από την Συκεώνα και από τη Χάλκη. Την Συκεώνα στα όρια του νομού μας, στην Καρδίτσα, που κι εκεί έχουν καλλιέργειες επιτραπέζιου σταφυλιού, που δείχνουν ότι ήταν πολύ υψηλά τα ποσοστά βροχόπτωσης από τον Ιανό και είχαν μια σειρά από προβλήματα στις καλλιέργειες.

Ναι κυρίως έχασαν το χρώμα.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι εξελίξεις έχουμε στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

Κοιτάξτε να δείτε. Η ΔΚΣ είναι ένας διεθνής θεσμός που ιδρύθηκε το 1993 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Συμπεριλαμβάνει βουλευτές από 25 χώρες που έχουν Ορθόδοξη μαρτυρία, που ακολουθούν την Ορθόδοξη παράδοση. Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν εκ των πραγμάτων έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου με το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέτος συμπληρώνει 184 χρόνια διαδρομής, μαζί με τον συνάδερφό μου από τη Ρωσική Δούμα, τον Σεργκέι Γκαβρίλοφ, Πρόεδρο της Γενικής μας Συνέλευση, είχαμε μια σειρά επαφών. Είδαμε την πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία της χώρας. Συναντήσαμε τον Πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρόεδρο της Βουλής και βεβαίως υπογράψαμε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Φαντάζομαι αυτό το μνημόνιο λειτουργεί και σαν ένα επιπλέον «ατού» και στην εξωτερική μας πολιτική, με δεδομένο ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας περνούν από χίλια κύματα. Πότε είναι πολύ θερμές, πότε ξαναμπαίνουν στον πάγο. Τον τελευταίο καιρό είδα ότι ξαναμπαίνουν στον πάγο, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό και ο κύριος Δένδιας πήγε στη Ρωσία.

Ναι και το επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Βουλής στην συνάντηση που είχαμε χθες. Ότι την ώρα που εμείς βλέπαμε τον Πρόεδρο της Βουλής ήταν σε εξέλιξη μια πολύ καλή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος με τον ομόλογό του τον Ρώσο, τον κ. Λαβρόφ, στο Σότσι, στον Εύξεινο Πόντο -από τη πλευρά της Ρωσίας. Εμείς επιδιώκουμε αυτή τη συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και για την τεκμηρίωση των δράσεών μας με την απόλυτη επιστημονική γνώση, με τους εξειδικευμένους επιστήμονες που παρέχει, αλλά και για την σύσταση ενός Ινστιτούτου, ενός επιστημονικού κέντρου, που θα καταγράφει την παρουσία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, που απειλούνται με διώξεις και αφανισμό. Ένα παρατηρητήριο, δηλαδή, καταγραφής των διώξεων. Ήδη προχωρούμε, επίσης, σε μια σειρά δράσεων, όσον αφορά τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας με τη μετατροπή της σε τζαμί από την τουρκική ηγεσία το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε προγραμματίσει τρεις πρωτοβουλίες. Τις παρουσιάσαμε και στον πρωθυπουργό. Προχωρούμε άμεσα στην έκδοση ενός τόμου με εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, από την Σκωτία μέχρι την Κίνα, που δείχνει εάν θέλετε πόσο σημαντική είναι αυτή η δοξολογική σχέση που έχουν οι χριστιανοί και γενικότερα οι Ορθόδοξοι με τη “Σοφία του Θεού”. Είναι μία έκδοση που θα βγει σε τέσσερις γλώσσες, στα ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά, προκειμένου να παρουσιαστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες πρωτεύουσες και να προκαλέσει έτσι εάν θέλετε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Γιατί, δυστυχώς, οι αντιδράσεις στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κ. Κολλάτε, δεν ήταν οι αναμενόμενες ούτε από διεθνείς οργανισμούς στους οποίους καταφύγαμε, Ηνωμένα Έθνη, UNESCO -είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς η Αγία Σοφιά- ούτε…

Πάντως, ούτε η Ρωσία έδειξε να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη όταν έγινε αυτή η εξέλιξη.

Αυτό λέω ότι θα περιμέναμε και από ομόδοξα κράτη να υπάρχει άλλη αντίδραση. Ξέρετε, πολλές φορές και σε επίπεδο κυβερνήσεων τα κράτη μετρούν γεωπολιτικά συμφέροντα και τη συγκυρία της στιγμής...

Ωστόσο, θα έλεγα ότι το όπλο «Ορθοδοξία» είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της εξωτερικής μας πολιτικής. Έτσι δεν είναι;

Αναμφίβολα, και μπορεί να αξιοποιηθεί. Πιστεύω βαθύτατα στην αξία της κοινοβουλευτικής και της θρησκευτικής διπλωματίας. Η Ορθοδοξία είναι ένας πλούτος, τον οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση με δεκάδες, εκατοντάδες, εκατομμύρια ομοθρήσκους μας μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Όχι μόνο κοινή πίστη, αλλά είμαστε και κληρονόμοι αυτού του πλούτου που μας άφησε η πάλαι ποτέ υπερχιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία, που στον πυρήνα της ήταν ελληνική.
Εκτός από την έκδοση αυτή προχωρούμε σε έναν διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό, που απευθύνεται σε ερασιτέχνες φωτογράφους και παιδιά με στόχο να φωτογραφηθούν ναοί της Αγίας Σοφίας παλαιότεροι και νεότεροι. Για παράδειγμα στη Λάρισα οικοδομείται ένας τέτοιος ναός, αφιερωμένος στη “Σοφία του Θεού”. Αυτό επίσης καταδεικνύει πόσο έντονη είναι αυτή η σχέση, η ανάμνηση που υπάρχει στον Ορθόδοξο κόσμο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Και το τρίτο που ετοιμάζουμε είναι μια πρόταση που θα υποβάλλουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τη χάραξη μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα φέρει το όνομα αυτό, “Αγία Σοφία”. Ακριβώς θα είναι μια πολιτιστική διαδρομή στις πόλεις όπου υπάρχουν εμβληματικοί ναοί της Αγίας Σοφίας, από την Κωνσταντινούπολή μέχρι την Σκωτία. Εντοπίσαμε ακόμα και στην Κίνα έναν ορθόδοξο ναό της Αγίας Σοφίας, των αρχών του 20ου αιώνα.

Σας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξετε και στον κ. Γαβρίλοφ τη σημασία που είχε η ρωσική στάση, μιας και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Πράγματι. Κοιτάξτε είναι κομβική αναμφίβολα και η συμβολή της Ρωσία στην αίσια κατάληξη που είχε ο εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος για την ελληνική ανεξαρτησία και την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Όπως μνημόνευσε και ο Αρχιεπίσκοπος, στα χρόνια της μακράς δουλείας, προσβλέπαμε στο λεγόμενο “ξανθό γένος”, στις προσπάθειές του και στη συμπαράστασή του.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι μας “πούλησε” μερικές φορές και με τα Ορλωφικά και με τον Κατσώνη, άλλα εν πάση περιπτώσει…

Η ιστορία είναι πλούσια. Όμως, αναμφίβολα είναι καθοριστική η συμβολή τους στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου ο συμμαχικός στόλος των Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων κατατρόπωσε την Οθωμανική αρμάδα και έτσι, ουσιαστικά δρομολογήθηκε η απελευθέρωση της χώρας. Επίσης, κ. Κολλάτε, σημαντική ήταν και η συμφωνία της Ανδριανουπόλεως, η νίκη των Ρώσων στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, το 1829, που ουσιαστικά ανάγκασε την Οθωμανική Πύλη να αναγνωρίσει την Ελληνική ανεξαρτησία.

Άλλωστε, τινί τρόπω, και η απελευθέρωση της Θεσσαλίας προέκυψε και μετά από έναν ρωσοτουρκικό πόλεμο, για όσους δεν το γνωρίζουν.

Του 1878 λέτε ναι. Και ακολούθησε το 1881 η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό.

Πάμε τώρα στην ψήφο των αποδήμων. Τι γίνεται εδώ; Τι εξελίξεις έχουμε;

Κοιτάξτε να δείτε τώρα. Αυτό κι αν είναι θέατρο του παραλόγου! Όπως ξέρετε, εμείς πάντοτε διαχρονικά πιστεύαμε ότι ο απόδημος ελληνισμός, οι εκτός συνόρων έλληνες, που είναι μια άλλη Ελλάδα ουσιαστικά, οφείλουν να έχουν λόγο για τα ελληνικά πράγματα, να διατηρούμε ζωντανούς τους δεσμούς και τις σχέσεις μας με αυτούς. Είναι άνθρωποι, που ειδικά την τελευταία δεκαετία της κρίσης δεκάδες χιλιάδες νέοι με πολλά προσόντα, με ικανότητες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αναζητώντας περισσότερες ευκαιρίες. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτοί θα πρέπει να έχουν λόγο. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να στερούμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν σε αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η συζήτηση, λοιπόν, που είχε ξεκινήσει πέρυσι, με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα των εκλογών μπορούν να είναι στην Ελλάδα και να ψηφίζουν, αυτοί να μπορούν να ψηφίζουν ακόμη κι αν είναι εκτός συνόρων. Να ψηφίζουν κοντά στην κατοικία τους, σε εκλογικά κέντρα που μπορούν να γίνουν σε πρεσβείες, σε προξενεία, σε ελληνικές κοινότητες, σε ενορίες της Ελληνορθόδοξης παροικίας. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ήσσονος, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 2/3, χρειάζονται 200 βουλευτές για να υπάρξει αυτή η όποια αλλαγή στις διαδικασίες των εκλογών. Και αναγκαστήκαμε να βάλουμε πολύ “νερό στο κρασί μας” αποδεχόμενοι μια σειρά από περιορισμούς που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ουσιαστικά στερούν στην πράξη όπως φάνηκε απ’ όσους έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, που είναι μερικές εκατοντάδες μόλις, τη δυνατότητα αυτή. Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξε μια συνέντευξη της υπευθύνου του απόδημου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της κ. Τζάκρη, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έγινε από το δημοσιογράφο του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης, είπε ότι διαφωνεί βεβαίως με τους περιορισμούς που έχουν μπει στον νόμο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα τους καταργήσει. Και βεβαίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε άμεσα. Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα φέρει έναν νόμο με ένα άρθρο, όπως και έγινε στη Βουλή. Πραγματικά ήμουν στην έδρα, προεδρεύω στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και εξέφρασα κι εγώ τη χαρά μου που απ’ ότι φαίνεται θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική πλειοψηφία, προκειμένου να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί. Όμως, η χαρά μας κράτησε πολύ λίγο, διότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος, και ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης, έσπευσαν να πούνε ότι δεν είναι έτσι, ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις, ότι θα κατέθεταν άλλη πρόταση. Η άλλη πρόταση ουσιαστικά είναι να εκλέγονται 4 βουλευτές από την ομογένεια, η ψήφο των ομογενών των βουλευτών να μην προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα και απλά να υπάρχουν 4 βουλευτές εκ των ομογενών, δηλαδή να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών. Όσοι θα ψηφίζουν και θα διαμορφώνουν με την ψήφο τους με το εκλογικό αποτέλεσμα και άλλοι που θα στέλνουν απλά 4 βουλευτές για να ακούγεται απλά η φωνή τους, χωρίς να έχουν ουσιαστικό λόγο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Και πέρα από την Ελλάδα που είναι 10 εκατομμύρια Έλληνες στην ουσία δεν θα εκπροσωπούνται αυτό μου λέτε…

Μιλάμε για 7-7,5 εκατομμύρια Έλληνες. Δεν είναι ακριβώς καταγεγραμμένο το νούμερο. Είναι μια δεύτερη Ελλάδα στην ουσία. Το παράδοξο ξέρετε ποιο είναι κ. Κολλάτε; Αυτοί που κόπτονται ως αριστεροί, που βάζουν σε κάθε προσέγγισή τους και ένα ταξικό πρόσημο, είναι αυτοί που επιβραβεύουν τον ομογενή που έχει την οικονομική δυνατότητα να πάρει το αεροπλάνο από την Νέα Υόρκη, ή από το Βερολίνο ή από τη Ν. Αφρική και να έρθει να ψηφίσει την Κυριακή των εκλογών στην Ελλάδα. Αλλά κάποιος που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, που είναι εργάτης, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, αυτός ενώ έχει το δικαίωμα του “εκλέγειν και εκλέγεσθαι”, αυτός δεν θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει γιατί δεν μπορεί να υποβληθεί σε αυτή τη δαπάνη για να έρθει στη χώρα να ψηφίσει. Αυτό πραγματικά είναι σουρεαλιστικό, αλλά ελπίζω να βρεθεί κάποια άλλη στιγμή αυτή η πλειοψηφία που θα διορθώσει αυτό το κραυγαλέο λάθος.

Για την αυτοδιοίκηση. Τι γίνεται;

Με τον νόμο αυτό αίρεται η τρικλοποδιά που επιχείρησε να βάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αυτοδιοίκηση. Όπως ξέρετε ψήφισαν απλή αναλογική για τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να δυσκολεύουν το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Και το ίδιο ακριβώς έκαναν και στην αυτοδιοίκηση. Επειδή ακριβώς στερούνται αυτοδιοικητικών στελεχών, δεν έχουν δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση, επιχείρησαν την “μπαχαλοποίηση”. Έφεραν έναν νόμο, ο οποίος ουσιαστικά οδήγησε -το ζήσαμε- σε παραλυτικά φαινόμενα, σε αδυναμία κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών. Εάν μπορεί κ. Κολλάτε μια κυβέρνηση να σχηματίζεται στη χώρα με 39-40%, δεν θα πρέπει, τουλάχιστον, με 43%, όπως λέει ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση, που ψηφίζουμε την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια, να μπορεί να έχει αυτοδυναμία και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, και να μην είναι όμηρος δημοτικών ή περιφερειακών σχημάτων διαμαρτυρίας; Και γι’ αυτό βάζουμε το κατώφλι του 43%. Το βασικό ερώτημα όταν ψηφίζουμε είναι η κεβερνησιμότητα. Βεβαίως να αποτυπωθούν και οι δυνάμεις οι πολιτικές στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά το πρώτο και το μείζον είναι να μπορεί να υπάρξει κυβερνησιμότητα, να μπορεί να κυβερνηθεί ο δήμος και η περιφέρεια. Κι αυτό αποκαθίσταται με τον νόμο που θα ψηφίσουμε την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά.

Εγώ σας ευχαριστώ. Καλό μεσημέρι.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/ZQiY1xBp_dc

back to top