Menu
A+ A A-

ραδιο θεσσαλονικη

Μάξιμος Έδρα 6

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και στην εκπομπή της Κλαούντια Eggers

 

- SOS για τον πληθυσμό της Ελλάδας. Απώλεια πάνω από 40.473 άτομα το 2020. Το 2050 θα είμαστε στην Ελλάδα μετά βίας 9 εκατομμύρια, όταν η Τουρκία θα έχει ξεπεράσει τα 97 εκατομμύρια κατοίκους. Από τις χώρες με το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα. Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον της Ευρώπης, καθώς οι προβλέψεις θέλουν τη γηραιά ήπειρο να συρρικνώνεται πληθυσμιακά, με την Ελλάδα συγκεκριμένα να είναι μία από τις χώρες που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα της δημογραφικής αυτής κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της αντιπροέδρου για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας της Ε.Ε. Ντούμπραβκα Σούιτσα, η οποία με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημειώνει πως η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. για τις οποίες οι εκτιμήσεις προβλέπουν μείωση του πληθυσμού. Τα στοιχεία που παρατίθενται προκαλούν σοκ, αφού η Κομισιόν μετατάσσει την Ελλάδα στη χορεία των κρατών που θα δουν μεγάλες μειώσεις από 21 έως 27% στον πληθυσμό, εκτιμώντας ότι το 2070 θα κατοικούν στην Ελλάδα μόλις οκτώμισι εκατομμύρια άνθρωποι. Η κατάσταση αυτή πάντως δεν αφορά το κοντινό ή το μακρινό μέλλον, αλλά έχει αρχίσει να διαφαίνεται ήδη στο σήμερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός της χώρας μας ήδη μειώθηκε, έστω και οριακά, αφού την πρώτη του Γενάρη του 2021 ο μόνιμος πληθυσμός εκτιμάται στα 10.718.565 άτομα όταν πέρυσι ήταν 10.724.599 άτομα. Η μείωση είναι της τάξης του 0,06%. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ο πληθυσμός έχει μπει σε φθίνουσα πορεία αφού ο συσχετισμός γεννήσεων-θανάτων δεν είναι ικανός ούτε να διατηρήσει τον πληθυσμό της χώρας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ που αναδημοσιεύονται, η μείωση του πληθυσμού της χώρας μας εντός του 2020 ανέρχεται σε ποσοστό 0,48 %. Το ποσοστό αυτό σε πραγματικά νούμερα σημαίνει 50.400 λιγότεροι έλληνες. Δηλαδή κάθε μήνα ο πληθυσμός το 2020 μειωνόταν κατά 4.200 πολίτες ή αλλιώς 138 λιγότεροι έλληνες κάθε μέρα ή περίπου έξι πολίτες κάθε ώρα. Με άλλα λόγια μέσα στο 2020 χάθηκε μια πόλη σαν την Λαμία. Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό 2017-2019. Όπως μας είπε ο κύριος Χαρακόπουλος το δημογραφικό είναι το μείζον εθνικό πρόβλημα. Βρισκόμαστε, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, σε οριακή κατάσταση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Δεν είναι μόνον οικονομικό το πρόβλημα που φτάσαμε ως εδώ ,είναι και ζήτημα προτύπου ζωής.

Δυστυχώς, το δημογραφικό είναι πράγματι το μείζον εθνικό πρόβλημα και το επισημαίνουμε εδώ και καιρό και κάποιοι έσπευδαν να ρίχνουν τον λίθο του αναθέματος, λέγοντας ότι αυτά είναι συντηρητικές υπερβολές. Το πόρισμα, όμως, της Βουλής, στο οποίο καταλήξαμε σχεδόν ομόφωνα -με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ- στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο καταδεικνύει ότι πράγματι βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση. Θα σας έλεγα, όμως, επειδή αναφερθήκατε νωρίτερα και στην Ευρώπη, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Η Γηραιά Ήπειρος, όπως συνηθίζουμε να λέμε την Ευρώπη, είναι και γηρασμένη Ήπειρος,. Αν και θα έλεγα ότι είναι ευρύτερα πρόβλημα της άλλοτε καλούμενης χριστιανικής Δύσης το δημογραφικό. Έχουμε μια δημογραφική έκρηξη στην Ασία, στην υποσαχάρια Αφρική και, αντιθέτως, στην Ευρώπη έχουμε μείωση πληθυσμού, έχουμε γηρασμένο πληθυσμό πια κι αυτό δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα.
Τώρα το πώς φτάσαμε είναι πολύ σύνθετο το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με μέτρα στήριξης των οικογενειών. Έχει να κάνει και με το υπόδειγμα, το πρότυπο ζωής. Μακάρι να ήταν μόνον οικονομικοί οι λόγοι και να αρκούσαν μόνον τα επιδόματα για την αναστροφή του δημογραφικού προβλήματος. Θα σας έλεγα ότι προφανώς το κατά κεφαλήν εισόδημα των Γερμανών για παράδειγμα, που είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε., είναι υψηλότερο από το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Αφγανιστάν ή στην υποσαχάρια Αφρική. Κι όμως, η Γερμανία έχει δημογραφικό πρόβλημα, ενώ οι χώρες που αναφέραμε προηγουμένως έχουν δημογραφική έκρηξη. Όμως είμαστε σε μια οριακή κατάσταση και ως χώρα είμαστε, όπως είπατε, από τις τελευταίες και στην Ε.Ε. και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Εγώ θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συναισθανόμενη το μέγεθος του προβλήματος προχώρησε στη συγκρότηση για πρώτη φορά ενός υφυπουργείου αρμοδίου για την οικογένεια και την δημογραφική πολιτική. Ήταν ένα από τα αιτούμενα που είχαμε βάλει και στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και είχαμε καταλήξει στην πρόταση αυτή στο κοινό μας πόρισμα.

- Ο κ. Χαρακόπουλος μας είπε ότι τα πρότυπα ζωής αλλά και το τι θέλει να προσφέρει κάνεις στα παιδιά του είναι ένα θέμα. Σήμερα οι νέοι δεν κάνουν ούτε καν γάμο. Το βασικό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι το πώς θα δώσουμε κίνητρα για γάμους και γεννήσεις.

Τα πρότυπα ζωής που έχουμε, η αίσθηση που έχει ο καθένας από εμάς τι θα πρέπει να προσφέρει στο παιδί του, στην επόμενη γενιά. Θεωρεί ότι θα πρέπει να του προσφέρει πολλά σε επίπεδο μόρφωσης, σε επίπεδο οικονομικής ευμάρειας, προκειμένου να έχει καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή του. Έτσι, από τα 5 και 6 παιδιά που είχε η γενιά των παππούδων μας πήγαμε στα 2, 3 παιδιά που είχαν οι γονείς μας και σήμερα,, δυστυχώς έχουμε πολλά παιδιά τα οποία δεν κάνουν το βήμα, θεωρούν ότι είναι τολμηρό βήμα στις παρούσες συνθήκες ο γάμος. Δεν κάνουν καν γάμο, όχι να κάνουν 3, 4 παιδιά που είναι το ζητούμενο από πολλές μεγάλες οικογένειες που συμβάλλουν στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος. Άρα, νομίζω ότι το βασικό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι πως θα δώσουμε πραγματικά κίνητρα έτσι ώστε να έχουμε περισσότερους γάμους και περισσότερες γεννήσεις. Στο πώς θα έχουμε το πρώτο και το δεύτερο παιδί είναι το μεγάλο στοίχημα.

- Στην δέσμη προτάσεων που είχαμε παρουσιάσει δεν εστιάσαμε μόνο στα επιδόματα αλλά και σε κίνητρα να υπάρξει το πρώτο παιδί. Είμαστε μια χώρα που έχει αυξημένο ποσοστό ηλικιωμένων, κάτι το οποίο καταδεικνύει και πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μια κοινωνία με περισσότερους παππούδες, παρά εγγόνια, δύσκολα θα συντηρεί συντάξεις.

Στην δέσμη προτάσεων που είχαμε παρουσιάσει στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής δεν είχαμε εστιάσει μόνο στα επιδόματα και στα φορολογικά μέτρα που είναι αναγκαία για την στήριξη των μεγάλων οικογενειών, των τριτέκνων και των πολυτέκνων, αλλά και σε κίνητρα για να υπάρξει το πρώτο παιδί. Σε κίνητρα, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αν θέλετε, της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, ιδιαίτερα των γυναικών. Νομίζω ότι πολλά είναι εκείνα που πρέπει να γίνουν. Οι κατευθύνσεις υπάρχουν στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Το γεγονός ότι είμαστε πια μια χώρα η οποία έχει αυξημένο ποσοστό ηλικιωμένων και σε όλη την Ευρώπη που σας είπα είναι το πρόβλημα έντονο, καταδεικνύει και πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε μία υγιή γήρανση του πληθυσμού. Γιατί αλλιώς, με το δημογραφικό σε αυτά τα νούμερα που βλέπουμε και με την προοπτική που κάνουν πολλοί ότι το 2050 ότι θα είμαστε κάπου 8 εκατομμύρια και εκ των οποίων πάνω από το ένα τέταρτο θα είναι άνω των 65 ετών, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες στο ασφαλιστικό σύστημα. Μια κοινωνία με περισσότερους παππούδες από ότι εγγόνια δύσκολα μπορεί να συντηρεί και να δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις. Θα έχει συνέπειες στο εθνικό σύστημα υγείας, στην ερήμωση περαιτέρω της περιφέρειας. Θα έχει συνέπειες, επίσης, στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα έχουμε λιγότερους μαθητές. Εγώ έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη νέα υφυπουργό δημογραφικής πολιτικής και οικογένειας, στην Μαρία Συρεγγέλα -θέλω να πιστεύω την παραπάνω βδομάδα θα έρθει στην Βουλή να την συζητήσουμε. Την καλώ να μας παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα και το προγραμματισμό δράσης της κυβέρνησης για την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος.

- Ήδη έχουν γίνει θετικά βήματα μας είπε ο κ. Χαρακόπουλος. Εφάπαξ επίδομα 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα μέτρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποδίδουν σε βάθος χρόνου.

Ήδη έχουν γίνει θετικά βήματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμίζω ότι καθιερώθηκε το εφάπαξ επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Έχουμε παρεμβάσεις στο φορολογικό, έχουμε μειώσεις στον ΦΠΑ στα βρεφικά είδη. Χρειάζονται, όμως, ακόμη πολλά να γίνουν και, κυρίως, να υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο, γιατί, δυστυχώς, οποία μέτρα κι αν ληφθούν σήμερα δεν αποδίδουν άμεσα. Χρειάζεται επιμονή και τα μέτρα αποδίδουν σε βάθος χρόνου. Αυτό δείχνει τουλάχιστον η διεθνής εμπειρία και τα θετικά παραδείγματα που είχαμε κι αλλού, σε χώρες όπως η Σουηδία, οι χώρες οι σκανδιναβικές -είχαμε καλέσει και ειδικούς επιστήμονες από αυτές τις χώρες και μας παρουσίασαν τα δικά τους τα μοντέλα- ή τη Γαλλία, που υπάρχει μία σταθερότητα και μία ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος. Χρειάζεται επιμονή και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, δεν χρειάζονται αποσπασματικά μέτρα.

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://indt.gr/mcxb2A

back to top