Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ειρήνη Παπακαλούση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λάρισας 93,6 fm
Λάρισα, 24 Ιουνίου 2022
Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ειρήνη Παπακαλούση
της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λάρισας 93,6 fm
- Θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που σχετίζεται με την έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή έργων ΣΔΙΤ του φράγματος της Σκοπιάς. Εγκρίθηκε όπως έλεγα και πριν το φράγμα στη Σκόπια Φαρσάλων με έναν προϋπολογισμό 185 εκατομμυρίων ευρώ, αν δεν κάνω λάθος. Και είναι μία εξέλιξη η οποία δίνει ανακούφιση και χαρά στους κατοίκους των Φαρσάλων και στους αγρότες της περιοχής μιας και τραβούσαν τα πάνδεινα όλα αυτά τα χρόνια. Ο κύριος Χαρακόπουλος έβαλε πλάτες για αυτή την ιστορία και καλό είναι κάποια στιγμή να αποδίδουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι. Κ. Χαρακόπουλε καλή σας μέρα. Τι κάνετε;
Καλημέρα. Δόξα τω Θεώ. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για την θερμή εισαγωγή που μου επιφυλάξατε. Συνήθως στην πολιτική σπανίως ακούμε καλό λόγο…
- Αλλά εμείς εδώ είμαστε γι’ αυτούς που τα λέμε όταν πρέπει και επισημαίνουμε και τα καλά όταν επίσης πρέπει και νομίζω ότι οφείλουμε να το κάνουμε. Θα σας πω περισσότερα όταν θα τελειώσει το έργο βέβαια αν όλα πάνε καλά έτσι. Για την ώρα έκανα την εισαγωγή γιατί ξέρω ότι είστε ο άνθρωπος ο οποίος κτύπησε την πόρτα του πρωθυπουργού πριν κάνα χρόνο αν δεν απατώμαι και θέσατε το θέμα…
Η ιστορία με την Σκοπιά των Φαρσάλων είναι πολύ παλιά, όπως είπατε και εσείς, είναι ένα έργο το οποίο έχει μελετηθεί από τη δεκαετία του ’60 και ήτανε μία προσδοκία γενεών Φαρσαλινών. Περίμεναν ότι θα έλθει το νερό από τον ταμιευτήρα, που θα δημιουργηθεί με το φράγμα στην Σκοπιά, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης και το πρόβλημα άρδευσης της επαρχίας Φαρσάλων. Θα έλεγα ότι, μετά και την τραγική εμπειρία του “Ιανού”, το φράγμα αυτό θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο. Τα χρόνια περνούσαν, υπήρχε μία μελέτη που είχε γίνει από κάποιους Ελβετούς, στη δεκαετία του ’60, αν θυμάμαι καλά. Όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μου είχανε φέρει κάποια τεύχη αυτής της μελέτης. Δεν νομίζω πως υπάρχει ολοκληρωμένη, αλλά σε κάθε περίπτωση σήμερα χρειάζεται μία καινούργια μελέτη, κι αυτό θα γίνει. Όπως σας είπα, λοιπόν, και τότε όταν βρέθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και νωρίτερα ως νεοκλεγείς βουλευτής προσπάθησα να βρω τρόπους προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Είχαμε φτάσει στον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον συντοπίτη μας τον Γιώργο Σουφλιά, με δημάρχους των καποδιστριακών δήμων εκείνης της εποχής, προκειμένου το έργο να ενταχθεί σε κάποια από τα προγράμματα είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ, είτε του Αγροτικής Ανάπτυξης και, αργότερα, όταν βρέθηκα και εγώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρήσαμε να το εντάξουμε το έργο. Δυστυχώς, το διάστημα που ήμουνα είχαν κλείσει τα έργα για την προγραμματική περίοδο…
- Πάντα κάτι συνέβαινε, εν πάση περιπτώσει, κ. Χαρακόπουλε…
Τα έργα του ΠΑΑ σχεδιάζονται κάθε 7 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο μιλάμε για 185.500.000 ευρώ, πλην ΦΠΑ. Και όπως είπατε και εσείς, πέρυσι την 1ηΦεβρουαρίου, τη σημειώνω την ημερομηνία γιατί έχει μία ιστορική αξία πια, συνάντησα τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και είχαμε μία μακρά συζήτηση για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία, με αφορμή και την τελμάτωση των έργων του Αχελώου, όπου και εκεί έχουμε δύο έργα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, το φράγμα στη Μεσοχώρα και το φράγμα στη Συκιά, τα οποία θα μας δώσουν και τη δυνατότητα παραγωγής “πράσινης” φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Και του είπα του Προέδρου της κυβέρνησης ότι ακόμη και αν ολοκληρωθεί αύριο ο Αχελώος και έρθει στον κάμπο δεν θα φτάσει στην επαρχία Φαρσάλων. Δεν είναι στο σχεδιασμό να φτάσει στην επαρχία Φαρσάλων και εκεί υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας και, ταυτόχρονα, να δοθεί μία τεράστια ώθηση αναπτυξιακή σε ολόκληρη την επαρχία Φαρσάλων και στην τοπική οικονομία και αυτή ακούει στο όνομα φράγμα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός ενώ ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού να κρατήσει ένα τέταρτο σχεδόν επί μία ώρα είχαμε μία μακρά συζήτηση γι’ αυτό. Επιτόπου ενήργησε και κάλεσε τον τότε γενικό γραμματέα Υποδομών και νυν υφυπουργό Υποδομών, τον Γιώργο Καραγιάννη, δίνοντάς του εντολή να δρομολογήσει όλες εκείνες τις ενέργειες. Και ακολούθως υπήρχαν μία σειρά επαφών μου, γιατί στην Ελλάδα, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν αρκεί να κουρδίζεις κανείς το ρολόι πρέπει να σπρώχνει με το δάχτυλο και τους δείχτες…
- Πολύ ωραία το περιγράφετε!
Η γραφειοκρατία, δυστυχώς, υπάρχει και, πολλές φορές, χανόμαστε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Παρότι ήταν πρωθυπουργική εντολή, αναγκάστηκα πολλές φορές να έχω συνεργασίες με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, του Υποδομών, του Ανάπτυξης, του Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για ζητήματα κρίσεων και αντιμετώπισής τους, τον κ. Τριαντόπουλο. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα και πάλι συνάντηση, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την προηγούμενη με τον πρωθυπουργό, που του είπα ότι με αφορμή και όλη αυτή τη συζήτηση περί προεκλογικού κλίματος ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση πριν την προκήρυξη εκλογών να έχει τουλάχιστον περάσει από την διυπουργική επιτροπή έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί και αυτή τη φορά η όλη αυτή η προσπάθεια. Γιατί κι άλλες φορές, όπως σας είπα, φτάσαμε στην πηγή και δεν ήπιαμε νερό. Το κατέγραψε και δύο μέρες μετά ενημερώθηκα ότι περνά από την διυπουργική επιτροπή, με ενημέρωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ…
- Η προκήρυξη του διαγωνισμού πότε θα γίνει;
Όπως ανακοινώθηκε επισήμως θα είναι εντός του καλοκαιριού. Το έργο αυτό θα χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να υλοποιηθεί. Μιλούμε για φράγμα, μιλούμε για δίκτυο άρδευσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί πολλές φορές στην Ελλάδα σχεδιάζουμε κάτι μισό. Όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θυμάμαι, λοιπόν, παραγωγούς που είχαν έλθει από την Δυτική Μακεδονία, δεν θέλω να φωτογραφίσω περισσότερο τον δήμο και την περιοχή, όπου το κράτος, η πολιτεία με έργα του ΠΑΑ είχε φτιάξει φράγμα, υπήρχε δίκτυο του ΤΟΕΒ για να ποτίσει, και δεν είχε προβλεφθεί η σύνδεση του φράγματος με το ΤΟΕΒ, γιατί μία δημοτική αρχή τότε είχε προτιμήσει τα απαραίτητα χρήματα κάπου 300.000 ευρώ να το δοθούν αντί για τη σύνδεση του νερού του φράγματος με το δίκτυο του ΤΟΕΒ να δοθούν για τον εξωραϊσμό μιας πλατείας σε ένα χωριό, γιατί ήταν παραμονές δημοτικών εκλογών. Αυτές οι παθογένειες είναι θετικό ότι ξεπερνούνται πιά, έχουμε τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου έργου και του φράγματος και των δικτύων και της σύνδεσής του φράγματος με τα δίκτυα. Γι’ αυτό μιλάμε και για 185.500.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
- Είναι ένα έργο, λοιπόν, που θα βοηθήσει τους αγρότες της περιοχής να ποτίσουν τα 100.000 στρέμματα που υπάρχουν εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα πλέον όταν με το καλό γίνει και είναι καθόλα έτοιμο, να βελτιώσουν σίγουρα το εισόδημά τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής σημαντικότατο, μιας και τα λέμε όλα τώρα, και κυρίως να σταματήσει αυτή η υπεράντληση στην περιοχή που γινόταν από αγρότες και δημιουργούσε και ζημιές στο οικοσύστημα γενικότερα κ. Χαρακόπουλε. Είναι άλλη ιστορία αυτή…
Όλες αυτές οι παράμετροι είναι πάρα πολύ σημαντικές, που έχετε θέσει. Είχαμε υπεράντληση, έχουν φτάσει στα 300 μέτρα, είχαμε φαινόμενα καθιζήσεων σε πολλές περιοχές, ζητήματα ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου ευρύτερα. Το έργο αυτό θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα που θα συγκεντρωθεί το νερό και δεν θα χάνεται. Και μπορεί να ποτίσει, όπως είπατε, ο σχεδιασμός είναι 100.000 στρέμματα. Θα φέρει δυναμικές καλλιέργειες στην περιοχή. Κάποτε η επαρχία των Φαρσάλων που τα νερά ήταν περισσότερα, είχε καλλιέργειες βαμβακιού και δυναμικές καλλιέργειες και εισοδήματα. Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει πολύ έντονο ζήτημα λειψυδρίας επανήλθαμε σε καλλιέργειες ξερικές, σε δημητριακά και τα λοιπά, τα οποία δεν προσφέρουν βεβαίως ούτε τα εισοδήματα, ούτε τις δυνατότητες κατ’ επέκταση ανάπτυξης της περιοχής.
Είναι, λοιπόν, πολλαπλώς σημαντική η απόφαση που ελήφθη προχθές από την διυπουργική επιτροπή και πιστεύω ότι πια όλοι αντιλαμβανόμαστε αυτή την αξία. Επειδή, όπως σας είπα, θα πρέπει όχι απλά να κουρδίζουμε αλλά με το δάχτυλο να σπρώχνουμε τους δείχτες θα συνεχίσω να το παρακολουθώ.
- Αυτό θα έλεγα τώρα, να συνεχίζετε να το παρακολουθείτε…
Θα το παρακολουθώ το καλοκαίρι, γιατί ζούμε σε καιρούς περίεργους και ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να προκύψει την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό ο στόχος είναι εντός του καλοκαιριού να δημοπρατηθεί και να δρομολογηθεί έτσι πια χωρίς κανένα ερωτηματικό ή πρόσκομμα η υλοποίηση του έργου αυτού που είναι έργο πνοής για όλη την περιοχή.
- Με τον Αχελώο τι θα γίνει κ. Χαρακόπουλε; Έχουμε μία ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης; Με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στο ζήτημα αυτό. Εδώ με εσάς αργούμε λίγο να αντιληφθούμε τι ακριβώς γίνεται.
Εγώ καταλαβαίνω τα ερωτηματικά και ιδιαίτερα και ανθρώπων που γνωρίζω χρόνια, που εγώ τους αποκαλώ και ‘‘θεσμική μνήμη’’ του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, την ομάδα αυτή που πρωτοστατεί για την αντιμετώπιση του υδατικού ζητήματος και την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου. Ένα ζήτημα, που όπως σας είπα, έχω ενημερώσει στο ανώτατο δυνατό βαθμό και την κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Με πρωτοβουλία μου είχε πραγματοποιηθεί μία διευρυμένη σύσκεψη στην αρχή του κυβερνητικού βίου αυτής της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του κ. Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργών, των φορέων της Θεσσαλίας. Για πρώτη καθίσαν σε ένα τραπέζι όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας, οι δημοτικές αρχές, οι εκπρόσωποι των αγροτών μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς για να δούμε πως μπορεί να ξεμπλοκάρει αυτό το έργο και προκάλεσα ο ίδιος συζήτηση επίσης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής και έχω ζητήσει να υπάρξει και μία νέα συζήτηση, θέλω να πιστεύω μες στο καλοκαίρι, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε θερινά τμήματα, θα λειτουργεί η Ολομέλεια της Βουλής, να υπάρξει η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής. Βρίσκομαι σε συνεννόηση με την κ. Αυγερινοπούλου, την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Σκοπός είναι ξεμπλοκάρουμε τα έργα. Πώς μπορούν να ξεμπλοκάρουν τα έργα; Το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών στην Θεσσαλία. Γιατί πρέπει να γίνει αυτό; Διότι η προηγούμενη επικαιροποίηση που είχε γίνει επί των ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν περιελάβανε στο σχέδιο διαχείρισης τη δυνατότητα μεταφοράς νερού από άλλη λεκάνη απορροής, δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στην Θεσσαλία. Άρα η όποια συνέχιση των έργων εκ των πραγμάτων σκόνταφτε στο συμβούλιο της Επικρατείας. Θα πρέπει λοιπόν να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Σκρέκας, σε μία παρέμβαση που είχε διαδικτυακά σε εκδήλωση που οργανώθηκε από την ΠΕΔ Θεσσαλίας, πριν κανένα χρόνο, αν θυμούμαι καλά, είχε πει ότι προχωράει η επικαιροποίηση. Σε νεότερη σύσκεψη που είχε γίνει πάλι με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Θεσσαλίας είχα ζητήσει, γιατί είχε μπει ο στόχος να γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής -αυτό ξεπερνά τις δικές μου δυνατότητες και προσπαθώ να είμαι ουσιαστικός και αποτελεσματικός…
- Εσείς έχετε αντιληφθεί, επειδή δεν έχω χρόνο, δύο λεπτά μου απομένουν, έχετε αντιληφθεί και μπορούμε να το πούμε και στον κόσμο ότι όντως η παρούσα κυβέρνηση θέλει να το συνεχίσει το έργο και να το ολοκληρώσει ή όχι; Για να ξέρει και ο κόσμος εδώ της περιοχής τι να περιμένει. Υπάρχει μία ασάφεια, πρέπει να ξεκαθαριστούν λίγο τα πράγματα.
Το έργο σκοντάφτει δικαστικά. Έχουμε αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, να αρθούν τα εμπόδια που προκύπτουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για να αρθούν αυτά τα εμπόδια, πρέπει να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών στην Θεσσαλία. Η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και το σενάριο που επεξεργάζεται είναι, το νέο σχέδιο να περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες και την μεταφορά νερού από τον Αχελώο, την μερική μεταφορά στο θεσσαλικό κάμπο. Πρέπει αυτό το στάδιο να ολοκληρωθεί για να “ξεκλειδώσει” η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι έγκλημα να εγκαταλειφθεί το έργο, ένα έργο για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια. Θα είναι δηλαδή, τι να πω…
- Κ. Χαρακόπουλε, πολύ σας ευχαριστώ για το χρόνο σας πραγματικά και το νου σας το φράγμα της Σκοπιάς, ξέρετε εσείς, έτσι, θα τα ξαναπούμε, την καλημέρα μας.
Καλημέρα.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/7D8RvnFGA6k