Menu
A+ A A-

ΓΥΝΙΚΕΣ 0

Λάρισα, 2 Μαΐου 2023

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στις γυναίκες της Λάρισας

Αγαπητές φίλες,

Η Λίζα είχε λίγο άγχος γιατί ο καιρός δεν ήταν ο ιδανικότερος για μια τέτοια συγκέντρωση και φοβόταν ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για να ανταποκριθείτε θετικά στην πρόσκλησή μας. Αλλά νομίζω ότι τη διαψεύσετε παταγωδώς. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, για την αγάπη σας, για τη στήριξή σας. Μου δίνει πραγματικά μεγάλη δύναμη ενόψει των εκλογών που έχουμε μπροστά μας στις 21 Μαΐου. Μία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην οποία όλοι και όλες θα πρέπει να είμαστε παρόντες και πρωτίστως παρούσες.

Η Νίκη είναι γένους θηλυκού όπως και η Νέα Δημοκρατία είναι γένος θηλυκού. Και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση η Νίκη θα είναι δική μας, αρκεί όλες οι γυναίκες να συστρατευτούν σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Με συγχωρείτε που είμαστε λίγο στριμωγμένα. Ελπίζαμε ότι ο καιρός θα ήταν καλύτερος, οπότε θα είχε κατακλυστεί και ο εξωτερικός χώρος.

Λέγεται ότι πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα βρίσκεται μία ισχυρή γυναίκα. Δεν ξέρω τι εννοεί ο καθένας όταν λέει “πετυχημένο”. Στην Ελλάδα η επιτυχία έχει πολλές φορές διαφορετική προσέγγιση από την καθεμία και τον καθένα. Πολλοί θεωρούν πετυχημένους τους οικονομικά εύρωστους. Εγώ δεν θεωρώ ότι επιτυχημένος είναι ο πλούσιος, θεωρώ ότι επιτυχημένος είναι αυτός που αφήνει ένα καλό όνομα στα παιδιά του. Αλλά πέρα από την διαφορετική διάσταση που μπορεί να δίνει η καθεμία και ο καθένας στον όρο πετυχημένος, σίγουρα η Λίζα είναι ισχυρή γυναίκα που βρίσκεται πίσω από έναν πετυχημένο ή λιγότερο επιτυχημένο. Και πραγματικά είναι μία ευαίσθητη ψυχή, η οποία θυσιάζεται πρωτίστως για την οικογένειά της, όπως και κάθε Ελληνίδα μάνα φαντάζομαι. Είμαι ευγνώμων στο Θεό γιατί συναντήθηκαν οι δρόμοι μας και έκτοτε πορευόμαστε μαζί σε αυτό το ταξίδι της ζωής.

Αγαπητές φίλες,
η εργαζόμενη γυναίκα, η επιστήμονας, η μητέρα, η οικογενειάρχης δεν είναι το ασθενές φύλο, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Αντιθέτως, είναι οι πραγματικές μαχήτριες της ζωής και οφείλουμε όλες και όλοι εμείς, ως πολιτεία, να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε τη γυναίκα, η οποία προσπαθεί να συγκεράσει την καριέρα με την οικογένεια, την επαγγελματική εξέλιξη με την φροντίδα της οικογένειας. Και πραγματικά χρειάζεται αγώνας γιατί ακόμα και σήμερα η μητέρα, η εργαζόμενη γυναίκα καλείται να αντιμετωπίσει πολλά στερεότυπα που μας ταλαιπωρούν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Και σε αυτήν την τετραετία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάστηκε προς την κατεύθυνση της θεσμοθέτησης ουσιαστικότερων μέτρων, για την εμβάθυνση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων. Οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα σε μία εποχή που δυστυχώς αυξάνονται και τα φαινόμενα της έμφυλης βίας. Νομίζω, όμως, ότι έγινε ουσιαστικό έργο αυτήν την τετραετία κατοχυρώνοντας στην πράξη τα δικαιώματα της εργαζόμενης μητέρας με αύξηση των γονικών αδειών, ενώ δώσαμε για πρώτη φορά και άδεια γονική για τον πατέρα. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την εργαζόμενη έγκυο γυναίκα αυτή την τετραετία, γιατί δεν λείπανε και φαινόμενα καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της εργαζόμενης γυναίκας που ήθελε να γίνει μητέρα.

Όπως, επίσης, ξέρετε ότι αυτή την τετραετία προχωρήσαμε σε ένα νέο μέτρο την ιατρική πρόληψη με τη δωρεάν μαστογραφία στις γυναίκες άνω των 50 ετών. Και είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο, διότι ήδη νομίζω μέχρι το Φεβρουάριο από εκατοντάδες χιλιάδες δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας που έγιναν βρέθηκαν πάνω από 5.000 γυναίκες οι οποίες διεγνώσθησαν με καρκίνο και περί τις 500 εδώ στη Θεσσαλία. Και ξέρετε πολύ καλά ότι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου βοηθάει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας -μιας και βρίσκομαι εδώ στην οικογένεια του Γενικού Νοσοκομείου, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν, κυριολεκτικά σώζονται ζωές από τις προληπτικές εξετάσεις και θα σας προτρέψω όλες να αξιοποιήσετε αυτή την ευκαιρία που δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αγαπητές φίλες,
η Ελληνίδα μητέρα έχει τη φήμη της υπερπροστατευτικής μητέρας. Και νομίζω ότι αυτό το κλίμα το αποτυπώνει πολύ καλά -δεν ξέρω αν συνεχίζει- αυτό το σήριαλ “ζακέτα να πάρεις”. Μπαίνω πια στα 55 κι η μάνα μου ακόμα με αντιμετωπίζει ως το παιδί που πριν πάει στο γραφείο πρέπει να πιει τον χυμό πορτοκάλι, όπως θα έπρεπε να πίνει τον χυμό πορτοκάλι πριν πάει στο σχολείο. Νομίζω ότι για τις μητέρες, σε όποια ηλικία και αν φτάσουμε, θα είμαστε τα παιδιά τα οποία θα πρέπει να τα προσέχουν. Όμως οι μητέρες, η Ελληνίδα μητέρα και όλες όσες θα γίνετε μητέρες, και το εύχομαι, κατανοείτε ακόμα περισσότερο την ανάγκη της σιγουριάς του μέλλοντος για τα παιδιά μας. Και για να υπάρχει σίγουρο μέλλον, χρειάζεται πρωτίστως πολιτική σταθερότητα η χώρα, για να μπορεί να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη. Όλες και όλοι τι ονειρευόμαστε; Να καλοπαντρευτούν τα παιδιά μας, να είναι καλότυχα στη ζωή τους, να συναντήσουν ανθρώπους που θα αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να έχουν καλές σπουδές, να είναι χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία, να μπορέσουν να βρουν καλές δουλειές και να μείνουν στον τόπο τους. Κανείς δεν θέλει να ξενιτευτούν τα παιδιά του και όσα παιδιά βγαίνουν έξω για σπουδές ή για εργασία, στα χρόνια της κρίσης, φιλοδοξούμε μία μέρα να γυρίσουν πίσω και να ριζώσουν εδώ.

Για να μπορέσει, όμως, ένα παιδί να έχει τη δυνατότητα να βρει δουλειά και να βρει στέγη θα πρέπει η οικονομία πάνω απ’ όλα να πάει καλά. Και η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτή την τετραετία αξιοποίησε όσο λίγες τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την οικονομία προς τις δύο κατευθύνσεις: εργασία και στέγη, καλές αμειβόμενα δουλειές και πρόσβαση σε φθηνή στέγη. Όπως ξέρετε, η ανεργία που συναντήσαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ξεπερνούσε το 17%. Δυσθεώρητα νούμερα. Και στις γυναίκες ακόμα χειρότερα, ξεπερνούσε το 25% η ανεργία. Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πραγματικά κατάφερε να αναστρέψει την κατάσταση. Η Ελλάδα ξέρετε ότι είναι ήταν το ‘‘μαύρο πρόβατο’’ της Ευρώπης. Λίγο έλειψε να βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή να χάσουμε το κεκτημένο το ευρωπαϊκό, να απωλέσουμε τη μεγαλύτερη εθνική επιτυχία σε καιρό ειρήνης, που ήταν η ένταξή μας τότε στην ΕΟΚ από τον εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στα τέσσερα αυτά χρόνια, λοιπόν, η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο της Ευρώπης έγινε σημείο αναφοράς Success Story, ιστορία επιτυχίας μιας χώρας η οποία έφτασε στο τελευταίο σκαλοπάτι και όχι μόνο ανέκαμψε αλλά την ίδια ώρα είναι από αυτές που πρωταγωνιστούν σε ανάπτυξη. Μιλούμε για διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μειώσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε θέσεις απασχόλησης. 300.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν αυτά τα τέσσερα χρόνια. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό περισσότερο από όσο είχαμε δεσμευτεί. Είχαμε δεσμευτεί για διπλάσια αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και τελικά η αύξηση ήταν τριπλάσια και έφθασε ο κατώτατος μισθός στα 780 ευρώ. Και η δέσμευση του πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι και τη νέα περίοδο ο κατώτατος μισθός θα αγγίξει τα 1.000 ευρώ, θα είναι 950 ευρώ, ο μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ, και στο δημόσιο θα έχουμε αυξήσεις μετά από πολλά χρόνια μειώσεων και περικοπών. Άρα το ένα είναι η πρόσβαση σε καλές δουλειές, καλές ευκαιρίες απασχόλησης.

Και το δεύτερο, όπως είπα, και δεν μακρηγορώ είναι το σπίτι. Ξεκινήσαμε με το πρόγραμμα το ‘‘σπίτι μου’’. Απευθύνεται σε νέα ζευγάρια δίνοντας τη δυνατότητα είτε να πάρουν δάνειο ουσιαστικά με λιγότερο από το ενοίκιο που δίνουν σήμερα, δηλαδή με το ένα τέταρτο του επιτοκίου. Και μάλιστα για μία οικογένεια τρίτεκνη ή πολύτεκνη το επιτόκιο είναι μηδενικό, είναι άτοκο. Βάλαμε 500 εκατομμύρια αρχικά και μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρχε το ποσό διπλασιάζεται στο ένα δισεκατομμύριο. Και την νέα τετραετία το πρόγραμμα αυτό, ‘‘σπίτι μου’’ θα έχει 1 δισεκατομμύριο 800 εκατομμύρια, προκειμένου χιλιάδες νέα ζευγάρια να το αξιοποιήσουν.

Προϋπόθεση, όμως, για όλα αυτά, όπως είπα, είναι η πολιτική σταθερότητα. Και πολιτική σταθερότητα στη χώρα μπορεί να υπάρξει μόνο με την καθαρή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Με Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στη νεφελώδη πρόταση της Κυβέρνησης ηττημένων του κυρίου Τσίπρα του κυρίου Βαρουφάκη, που μας υπενθύμισε και πάλι ότι τα εφιαλτικά σενάρια που ζήσαμε το 2015 είναι παρόντα. Απειλεί ουσιαστικά με την έξοδο της χώρας από το ευρώ ενθυμούμενος τις ‘‘Δήμητρες’’.

Για να μην επιτρέψουμε να γίνουν όλα αυτά στις 21 Μαΐου προσερχόμαστε όλες και όλοι στις κάλπες ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία. Προχωρούμε μπροστά, τολμηρά, αποφασιστικά, και είμαι βέβαιος ότι όλες, όπως το κάνατε πάντα, όταν πάρετε το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας θα ξεκινήσετε βάζοντας σταυρούς από χαμηλά μην εξαντληθούν οι σταυροί πριν φτάσουμε στο Χ, στον Χαρακόπουλο.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την αγάπη σας, την παρουσία σας. Ζητώ από εσάς όχι απλά να ανανεώσετε την εντολή σας στο πρόσωπό μου να σας εκπροσωπώ και τη νέα τετραετία στη Βουλή των Ελλήνων μαχητικά, όπως το έκανα πάντα, αλλά και εσείς να γίνετε “απόστολοι” αυτής της νίκης για τη Νέα Δημοκρατία.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς, να είστε όλες και όλοι καλά».

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/0w6n3tE4M5s

back to top