Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: Ένταξη τριτέκνων στα μειωμένα κόμιστρα των Μ.Μ.Μ.

Η ραγδαία δημογραφική συρρίκνωση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, που έχει περιορίσει τις γεννήσεις πολύ κάτω από το όριο που απαιτείται για τη διατήρηση του πληθυσμού στα ίδια επίπεδα, επιβάλει τη λήψη δέσμης μέτρων για τη στήριξη των πολυμελών οικογενειών. Αν στα παλιότερα χρόνια ήταν σύνηθες μια ελληνική οικογένεια να έχει τουλάχιστον τρία τέκνα, αυτό στην εποχή μας έχει γίνει σπανιότερο. Δυστυχώς, οι ρυθμοί του σύγχρονου βίου, οι οικονομικές δυσκολίες, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα, αποτρέπουν τις οικογένειες από το να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά -σε μεγάλο δε ποσοστό να αποκτήσουν έστω και ένα!
Για τον λόγο αυτό, όπως αποφάνθηκε και το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, που εργάστηκε επί τούτου κατά τα έτη 2017-2018, απαιτείται συνδυασμός μέτρων-κινήτρων για να αλλάξει η καθοδική πορεία των αριθμών στο δημογραφικό.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, επιβάλλεται η πολιτεία να σταθεί με επιπλέον μέτρα στήριξης δίπλα στις οικογένειες με τρία παιδιά και να προσφέρει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, όπως είναι η ένταξή τους στα εισιτήρια μειωμένης τιμής, κάτι που συμβαίνει με τις πολύτεκνες οικογένειες. Αυτό, άλλωστε, είναι και ένα αίτημα των ιδίων των τριτέκνων, του οποίου έγινα κι εγώ κοινωνός, μετά τη συνάντηση που είχα προσφάτως με το προεδρείο του Συλλόγου Τριτέκνων νομού Λάρισας.
Πρόκειται για μέτρο που θα βοηθήσει τις τρίτεκνες οικογένειες να μειώσουν τα καθημερινά τους έξοδα, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, λόγω των οικονομικών συνεπειών που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών της ενέργειας, που συμπαρασύρει ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες.

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Με δεδομένο το έντονο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, αλλά και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία -ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια- που πλήττει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, προτίθεσθε να εντάξετε στα μειωμένα κόμιστρα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τις τρίτεκνες οικογένειες;


Αθήνα, 28 Απριλίου 2022

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top