Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Ερωτήσεις
Menu
A+ A A-

Προσλήψεις Κτηνιάτρων για ελέγχους ελληνοποιήσεων και απαγόρευση παραγωγής ΠΟΠ σε εισαγωγείς πρόβειου γάλακτος για προστασία φέτας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προσλήψεις Κτηνιάτρων για ελέγχους ελληνοποιήσεων και απαγόρευση παραγωγής ΠΟΠ σε εισαγωγείς πρόβειου γάλακτος για προστασία φέτας

Τον τελευταίο καιρό, τα φαινόμενα μείωσης των τιμών σε γάλα και κρέας έχουν ενταθεί, προκαλώντας εύλογη αναταραχή στον κτηνοτροφικό κόσμο και ιδιαίτερα στους αιγοπροβατοτρόφους. Οι ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος, που ανταγωνίζονται αθέμιτα την εγχώρια παραγωγή, αποτελούν “κόκκινο πανί” για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι ζητούν επειγόντως την εντατικοποίηση επισταμένων ελέγχων, που είναι ευθύνη της πολιτείας. Η μείωση των τιμών, στο ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον που δημιουργεί η υπερφορολόγηση, η εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών και η έλλειψη ρευστότητας, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, όχι μόνο για την κτηνοτροφία, άλλα και για την οικονομία συνολικότερα και τη βιωσιμότητα της περιφέρειας, που ζει και αναπνέει χάρη στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή.
Οι απαντήσεις στα αλλεπάλληλα ερωτήματά μας, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί άμεσα η κατρακύλα των τιμών, περιορίζονται είτε σε γενικές διαπιστώσεις ότι «οι τιμές εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση», είτε επικαλούνται τη δυσκολία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν σε αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά, λόγω έλλειψης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων. Οι ελλείψεις σε προσωπικό επισημαίνονται διαρκώς από τους κτηνοτρόφους, με πλέον πρόσφατη περίπτωση την επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας για απουσία ελέγχων στα αμνοερίφια λόγω μείωσης του αριθμού των κτηνιάτρων (εφημερίδα Ελευθερία, 3-4-2018).
Επιπλέον, σε ότι αφορά το φλέγον ζήτημα της φέτας, εκτός των κατά καιρούς αιτιάσεων για νοθείες με γάλα εισαγωγής, εντόνως ακούγεται εσχάτως ότι γίνονται εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από το οποίο νομίμως παρασκευάζεται λευκό τυρί, το οποίο αν και εξάγεται ως τέτοιο, τελικά, όμως, φτάνει στα ευρωπαϊκά ράφια ως «φέτα». Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένοι και οι εκτός συνόρων έλεγχοι, προκειμένου να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες με ελέγχους και στα ευρωπαϊκά ράφια, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας του ΠΟΠ. Σε αυτή την κατεύθυνση, η άμεση σύσταση της Διεπαγγελματικής θα βοηθήσει όχι μόνο στη διαδικασία προβολής και προώθησης άλλα και στον έλεγχο στα σημεία πώλησής της στη χώρα και στο εξωτερικό, ώστε σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα να παταχθούν εν τη γενέσει τους φαινόμενα “φέτας μαϊμού”.
Η κτηνοτροφία είναι η “βαριά βιομηχανία” της επαρχίας. Ακρογωνιαίος λίθος για να μη μείνουν δώρον άδωρον οι θεσμικές πρωτοβουλίες είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων, η λήψη άμεσων μέτρων για την πάταξη των ελληνοποιήσεων σε γάλα και κρέας και η ουσιαστική στήριξη του εθνικού μας προϊόντος που λέγεται φέτα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Αν και βάσει του μνημονίου επιτρέπεται 1 πρόσληψη για κάθε 4 αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα, οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2016 αυξήθηκαν πλέον των 21 χιλιάδων. Προσλήφθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια κτηνίατροι ή ελεγκτές, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί; Αν ναι, πόσοι προσλήφθηκαν μέχρι σήμερα; Αν όχι, γιατί; Δεν αιτηθήκατε προσλήψεις κτηνιάτρων ή ήταν άλλες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης;
2. Προτίθεστε να εξετάσετε την δυνατότητα απαγόρευσης παραγωγής ΠΟΠ σε όσους εισάγουν πρόβειο γάλα, έτσι ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα εξαγωγής λευκού τυριού ως φέτα;

Αθήνα, 19 Απριλίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Επίλυση του προβλήματος της πυροπροστασίας των Κυθήρων

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
(ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)


ΘΕΜΑ: Επίλυση του προβλήματος της πυροπροστασίας των Κυθήρων

Με αναφορά μας (618/1/3/2018) είχαμε ζητήσει από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα του Δήμου Κυθήρων, για την επαρκή δασοπυρόσβεση του νησιού, μετά τη θλιβερή εμπειρία της μεγάλης πυρκαγιάς του θέρους του 2017, που κατέκαψε το 12% της έκτασής του. Δυστυχώς, εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, υπήρξε απόλυτη απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ουδέποτε λάβαμε ολοκληρωμένη απάντηση, αλλά πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε απάντηση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον Δήμο Κυθήρων. Αυτό μας ανάγκασε να απευθυνθούμε με επιστολή μας προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία ζητήσαμε να ανακληθεί στη τάξη ο αναπληρωτής υπουργός. Ταυτοχρόνως, όμως, επανερχόμαστε στο ζήτημα της πυροπροστασίας των Κυθήρων, με βάση τα όσα υποστηρίζονται στην επιστολή του Αρχηγού του ΠΣ, καθώς δεν δίδονται πραγματικές απαντήσεις στα εύλογα αιτήματα του Δήμου:

• Κατ’ αρχάς η απλή απαρίθμηση των προβλεπόμενων θέσεων στο ΠΚ Κυθήρων δεν απαντά αν αυτές είναι επαρκείς για την πυροπροστασία της νήσου, καθώς ο Δήμος Κυθήρων τις κρίνει ελλιπείς σε σχέση με την έκταση και το μέγεθός του. Ο Δήμος έχει ζητήσει την ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό με σειρά 6 επιστολών του προς τους αρχηγούς του ΠΣ, την τελευταία τριετία.
• Όσον αφορά στην παραλαβή ενός παλαιού πυροσβεστικού οχήματος τύπου UNIMOG από δωρεάν παραχώρηση στις 29-08-2016 χρειάστηκαν 2 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να εκδοθεί η απαραίτητη Υ.Α. του κ. Σπίρτζη προκειμένου το όχημα να λάβει δημοτικές πινακίδες, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από 05-03-2018 (αριθ. πρωτ. 2119/120). Εξυπακούεται ότι εάν οι σχετικές διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως, το εν λόγω όχημα θα μπορούσε να συνεισφέρει στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς του 2017.
• Σχετικά δε με τις εργασίες συντηρήσεων-επισκευών των πυροσβεστικών οχημάτων του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κυθήρων, στο Πυροσβεστικό Συνεργείο του Σώματος στην Αθήνα καθώς και σε ιδιωτικά συνεργεία, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτές έγιναν μόνον μετά από σχετική επιστολή του Δήμου Κυθήρων. Όπως αποδεικνύεται και από την απάντηση του Αρχηγού του ΠΣ, η συντήρηση των οχημάτων του ΠΚ Κυθήρων διατάχθηκε μετά την επιστολή του Δημάρχου (05-02-2018). Εάν δεν είχε υπάρξει αυτή η πρωτοβουλία σήμερα το ΠΚ Κυθήρων θα παρέμενε μόνο με 1 όχημα εν ενεργεία.
• Μη ικανοποιητική είναι και η απάντηση για τα εναέρια μέσα, καθώς, ως γνωστόν, αυτά δεν μπορούν να επιχειρήσουν στα Κύθηρα πέραν του ημιώρου, γιατί πρέπει να ανεφοδιαστούν στην Ανδραβίδα. Όπως απέδειξε και η μεγάλη πυρκαγιά του 2017, επιβάλλεται να εξεταστεί σοβαρά η λύση της περιοδικής στάθμευσης αεροσκάφους στον Αερολιμένα Κυθήρων ώστε να επεμβαίνει άμεσα και να μην καθίστανται οι φωτιές ανεξέλεγκτες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανεπάρκεια μέσων και προσωπικού για την πυροπροστασία των Κυθήρων, προτίθεσθε να εξετάσετε την αναβάθμιση του Π.Κ. Κυθήρων σε Σταθμό Δ΄ Τάξης, με συνακόλουθη αύξηση προσωπικού και μέσων δασοπυρόσβεσης;
2. Προτίθεσθε να αποστείλετε για περιοδική στάθμευση πυροσβεστικό αεροσκάφος στον αερολιμένα Κυθήρων, ώστε να επεμβαίνει άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιών στα Κύθηρα;
3. Προτίθεσθε να μεριμνήσετε για την αποστολή στο νησί των Αντικυθήρων ενός πυροσβεστικού οχήματος δασοπυρόσβεσης με πλήρωμά του για ολόκληρη την αντιπυρική περίοδο 2018, καθώς στο νησί δεν υπάρχει μέσο πυρόσβεσης;

Αθήνα, 10 Απριλίου 2018


Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Κυβερνητικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για επίδομα στελεχών της ΕΚΑΜ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
(ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Κυβερνητικές υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για επίδομα στελεχών της ΕΚΑΜ

Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Ομάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) είναι επίλεκτο τμήμα των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο έχει συγκροτηθεί για τη διεξαγωγή εξαιρετικά δύσκολων και απαιτητικών επιχειρήσεων και για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου (τρομοκρατικές ενέργειες, συλλήψεις βαριά οπλισμένων κακοποιών, αεροπειρατείες, απαγωγές ομήρων κ.ά.).
H ΕΚΑΜ από την ίδρυσή της υπαγόταν στις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, κι ως υπηρετούντες σε αυτές λάμβαναν επίδομα ύψους 150 ευρώ, ενώ ως στελέχη της ΕΚΑΜ το ποσό των 141 ευρώ, δηλαδή συνολικά 291 ευρώ.
Με τον Ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος» ιδρύθηκε η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (ΔΕΑΔ), η οποία αποτελείται από την α) ΕΚΑΜ, β) Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και συνοδών Αστυνομικών Σκύλων και γ) Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας, οι οποίες λειτουργούν σε επίπεδο υποδιεύθυνσης στη Θεσσαλονίκη.
Τα προβλήματα άρχισαν να δημιουργούνται με την εφαρμογή του ειδικού μισθολογίου ν. 4472/2017 από τις αρχές του 2018, όπου αν και προσδιορίστηκε εκ νέου το επίδομα της ΕΚΑΜ, δεν υπήρξε ρητή πρόβλεψη ώστε να ανέλθει στα 291 ευρώ, όσο δηλαδή ελάμβαναν καθόν χρόνο υπάγονταν στις παραπάνω Δ/νσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων.
Με το ΦΕΚ Β’-1021/21.03.2018 «Καθορισμός ύψους δικαιούχων, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης επιδομάτων κινδύνου (πτητικό, ΕΚΑΜ, ΕΜΑΚ, δυτών, υποβρύχιων διασώσεων, καταδυτικό, ΜΑΤ) τελικά το επίδομα ΕΚΑΜ, ούτε αναπροσαρμόστηκε ούτε έγινε πρόβλεψη ώστε να καταβάλλεται στο προηγούμενο ύψος 291 ευρώ, με αποτέλεσμα το προσωπικό της υπηρεσίας να υποστεί σημαντική μείωση των αποδοχών του με τις ανάλογες συνέπειες στο ηθικό κ.ά.
Επειδή το υπόλοιπο της διαφοράς του εν λόγω επιδόματος (150 ευρώ), αποτελεί ένα σημαντικό ηθικό και οικονομικό κίνητρο για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στη δύναμη της ΕΚΑΜ

ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Θεωρείτε σημαντικό και απαραίτητο το έργο της ΕΚΑΜ, που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου, όπως είναι τρομοκρατικές ενέργειες, συλλήψεις βαριά οπλισμένων κακοποιών, απαγωγές ομήρων, κ.ά.;

2. Εάν θεωρείτε σημαντική την ΕΚΑΜ για ποιο λόγο δεν έχετε προβεί σε αποκατάσταση μέχρι σήμερα, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις σας αυτής της αδικίας;

3. Πότε σκοπεύετε να καταβάλετε το επίδομα που έχετε υποσχεθεί στους αστυνομικούς που υπηρετούν στη δύναμη της ΕΚΑΜ και το έχουν απόλυτη ανάγκη, καθώς έχουν υποστεί σημαντική μείωση στις αποδοχές τους;

Αθήνα, 2 Απριλίου 2018

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Χαρακόπουλος Μάξιμος

Δημοσχάκης Αναστάσιος

Βαρβιτσιώτης Μιλτιάδης

Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης)

Βούλτεψη Σοφία

Δαβάκης Αθανάσιος

Γεωργαντάς Γεώργιος

Γκιουλέκας Κωνσταντίνος

Καραγκούνης Κωνσταντίνος

Καρασμάνης Γεώργιος

Κικίλιας Βασίλειος

Κυριαζίδης Δημήτριος

Παναγιωτόπουλος Νίκος

Τασούλας Κωνσταντίνος

Τζαβάρας Κωνσταντίνος

 

Read more...

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ;

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ;

Το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών είναι το σημαντικότερο μέτρο για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και ένα απαραίτητο εργαλείο ώστε να καταστεί ο πρωτογενής τομέας πραγματικός πυλώνας ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Ωστόσο, η διαχείριση του προγράμματος από την κυβέρνηση έδειξε από την αρχή την απουσία σαφούς σχεδιασμού και χρονοδιαγράμματος. Η μόλις τριετής δέσμευση των δικαιούχων για ενασχόληση με τη γεωργία, αλλά και το γεγονός ότι όλα τα χρήματα για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη προκήρυξη, σε μια εποχή που η ανεργία μαστίζει τους νέους μας, εύλογα δημιούργησαν μεγάλο ενδιαφέρον υποψήφιων νέων αγροτών.
Η άρνηση ένταξης των επιλαχόντων στο πρόγραμμα -σε αντίθεση με το παρελθόν- προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες. Ειδικά σε περιφέρειες όπου η αγροτική παραγωγή αποτελεί κύρια οικονομική δραστηριότητα -όπως η περιφέρεια Θεσσαλίας- οι, επί σχεδόν έναν χρόνο, αντικρουόμενες δηλώσεις και ασαφείς απαντήσεις δημιουργούσαν σύγχυση και εύλογη αγανάκτηση. Και αυτό παρά τις πιέσεις από τους ενδιαφερόμενους, τους περιφερειάρχες, την Π.Ε.Ν.Α. αλλά και την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Εντέλει, ο πρωθυπουργός, στο λεγόμενο “Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης” της Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη την ένταξη όλων των επιλαχόντων της προκήρυξης του Προγράμματος Νέων Αγροτών στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014–2020, ενώ ο αρμόδιος υπουργός από το ίδιο βήμα δήλωσε ότι “με τροποποίηση του ΠΑΑ, την οποία προωθούμε για έγκριση στην ΕΕ αυξάνουμε τους πόρους του Μέτρου των Νέων Γεωργών για να καλύψουμε το σύνολο των επιλαχόντων της 1ης Πρόσκλησης καθώς και των υποψηφίων της 2ης Πρόσκλησης”.
Έστω και τώρα, παρά την ταλαιπωρία που υποβλήθηκαν οι επιλαχόντες αναμένουν συγκεκριμένες ενέργειες για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Πόσα είναι τα επιπλέον χρήματα που απαιτούνται για την απορρόφηση των επιλαχόντων νέων αγροτών και από πού συγκεκριμένα θα τα αντλήσετε;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και εντέλει πότε θα ενταχθούν και θα πληρωθούν όλοι οι επιλαχόντες νέοι αγρότες;

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2018

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Υπόμνημα Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων

Αναφορά
προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων


Θέμα: Υπόμνημα Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων με αίτημα την αυτονόητη ανάγκη στελέχωσης των υπό σύσταση ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) με κοινωνικούς επιστήμονες.


Σας αποστέλλω συνημμένα το υπόμνημα του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (Αριθ. Πρωτ. 2/23-03-2018), με το οποίο αιτείται τη στελέχωση των υπό σύσταση ΚΕΣΥ (Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης) με κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς η απουσία των σπουδών στην κοινωνιολογία και στην κοινωνική πολιτική από τα ρητώς αναφερόμενα ως επιθυμητά προσόντα για τη στελέχωση της συγκεκριμένης δομής, συνιστά αδικαιολόγητη παράλειψη.
Παρακαλώ για την αξιολόγηση και την ικανοποίηση του εύλογου αιτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων και την ενημέρωσή μου επ’ αυτού.

 

Αθήνα, 28 Μαρτίου 2018

Ο βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Άσυλο συγκάλυψης κακουργηματικών πράξεων εντός και εκτός Νομικής Σχολής Αθηνών

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
(ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ)

ΘΕΜΑ: Άσυλο συγκάλυψης κακουργηματικών πράξεων εντός και εκτός Νομικής Σχολής Αθηνών

Το πρόβλημα της ανομίας στη χώρα καθίσταται καθημερινά ολοένα και οξύτερο. Η κατάσταση, ιδιαιτέρως, στον χώρο των Πανεπιστημίων έχει κυριολεκτικά ξεφύγει, λόγω του περιβόητου νόμου για το άσυλο της ασυδοσίας. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν παραδοθεί σε κάθε είδους παρανόμους και «μπαχαλάκηδες», που σκορπούν τον φόβο σε διδάσκοντες και φοιτητές, οι οποίοι με τη σειρά τους απευθύνουν κραυγή απόγνωσης, χωρίς δυστυχώς, να βρίσκουν ουδεμία ανταπόκριση.
Τελευταίο κρούσμα, στον μακρύ κατάλογο των διαμαρτυριών από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αποτελεί ανοικτή επιστολή που υπογράφουν 93 (!) καθηγητές της Νομικής Αθηνών, για την κατάσταση που επικρατεί στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Σχολής, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων. Η περιγραφή της κατάστασης της Νομικής Σχολής στην εν λόγω επιστολή προκαλεί θλίψη και οργή για την κατάντια του ελληνικού πανεπιστημίου, καθώς σ’ αυτήν γίνεται λόγος για καθημερινές «αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα». Κι όλα αυτά σε μια σχολή που, όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι καθηγητές, διδάσκεται το Δίκαιο και προετοιμάζει τους αυριανούς δικαστές και δικηγόρους. Πρόκειται για την πιο εκκωφαντική απόδειξη της αποτυχίας της αντίληψης περί «πανεπιστημιακού ασύλου» που εκπορεύεται από αναχρονιστικές και περιθωριακές ιδεοληψίες. Όπως, άλλωστε, καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, πρόκειται για «διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτιρίου της Νομικής Σχολής».
Συντασσόμαστε απολύτως με τους διδάσκοντες και φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπως πριν από αυτούς με τους Καθηγητές του ΟΠΑ, τους φοιτητές του ΑΠΘ, τους καθηγητές από το ΕΚΠΑ και την Πάντειο, ζητώντας επιτέλους η κυβέρνηση να παύσει να κωφεύει στο πρόβλημα, παρέχοντας ιδιότυπη προστασία σε κάθε παρανομία, και να λάβει τα επιβαλλόμενα μέτρα, αποκαθιστώντας το αίσθημα ασφάλειας στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Είναι σε γνώση σας οι καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εντός και εκτός της Νομικής Σχολής Αθηνών, όπως καταγγέλλεται από 93 καθηγητές της εν λόγω Σχολής; Αν ναι γιατί δεν πράξατε έως σήμερα τα δέοντα;
2. Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες διδασκόντων και φοιτητών από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας για την έξαρση της ανομίας που επικρατεί στους χώρους των ΑΕΙ, από τη δράση διαφόρων παρανόμων στοιχείων και ομάδων τραμπούκων, προτίθεσθε να καταργήσετε τον νόμο Γαβρόγλου για το άσυλο;

Αθήνα, 27 Μαρτίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Καταστροφές χριστιανικών μνημείων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO από τον τουρκικό στρατό

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Καταστροφές χριστιανικών μνημείων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO από τον τουρκικό στρατό

Η Τουρκία, εξακολουθεί να συμπεριφέρεται με βαρβαρότητα σε θρησκευτικά μνημεία του πολιτισμού, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Πρόσφατο κρούσμα αποτέλεσε η καταστροφή χριστιανικού αρχαιολογικού χώρου, έξω από την πόλη Αφρίν, εντός της συριακής επικράτειας, όπου έχει εισβάλει κατά παράβαση κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, που παραπέμπουν σε ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία (DGAM) τουρκικά αεροσκάφη κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών τον τάφο του προστάτη των Μαρωνιτών Αγίου Μάρωνα και την Εκκλησία του Αγίου Ιουλιανού, μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες στον κόσμο, που έχει ανεγερθεί στα τέλη του 4ου αιώνα. Η τοποθεσία του Μπραντ που βρίσκονται και τα δύο μνημεία περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμια κληρονομιάς της UNESCO από το 2011. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν τρεις εκκλησίες και ένα μοναστήρι.
Η εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας ομοιάζει με αυτήν που επέδειξαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που ισοπέδωναν προχριστιανικά και χριστιανικά μνημεία, με σκοπό την εξάλειψη της ιστορικής μνήμης.
Είναι φανερό ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταστρέφει μνημεία και εκκλησίες, όσο δεν αντιμετωπίζει μια στιβαρή αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Τι προτίθεσθε να πράξετε ώστε οι πράξεις βαρβαρότητας της Τουρκίας στη Συρία, όπου καταγράφονται καταστροφές εκκλησιών και μνημείων, που βρίσκονται στο κατάλογο της UNESCO, να καταδικασθούν από τη διεθνή κοινότητα;

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Επιστολή του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Ν. Λάρισας

Αναφορά
προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Τουρισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: Επιστολή του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Ν. Λάρισας με δέσμη προτάσεων για την αναβάθμιση της παράλιας ζώνης του Ν. Λάρισας.

Σας αποστέλλω συνημμένα την επιστολή του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Ν. Λάρισας, με την οποία προτείνεται μια δέσμη οκτώ προτάσεων, που αφορούν διαφόρους τομείς, με σκοπό την αναβάθμιση της παράλιας ζώνης του Ν. Λάρισας και, εν συνεπεία, την αναγκαία αναθέρμανση της οικονομικής ζωής.
Παρακαλώ για την αξιολόγηση και την ικανοποίηση των αιτημάτων του του και την ενημέρωσή μου επ’ αυτού Συλλόγου Καταστηματαρχών Παραλίων Ν. Λάρισας.

 

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2018

Ο Βουλευτής


Μάξιμος Χαρακόπουλος

 

 

Read more...

Επιστολές του Πανελλαδικού Σωματείου & Πενταετούς Υποχρέωσης Πυροσβεστών για ικανοποίηση αιτημάτων του κλάδου τους

Αναφορά
προς το Υπουργείο Εσωτερικών
Υπ’ όψιν Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη


Θέμα: Επιστολές του Πανελλαδικού Σωματείου & Πενταετούς Υποχρέωσης Πυροσβεστών για ικανοποίηση αιτημάτων του κλάδου τους .

Σας αποστέλλω συνημμένα την επιστολή του Πανελλαδικού Σωματείου & Πενταετούς Υποχρέωσης Πυροσβεστών (αρ. πρωτ. 11, 15/02/2018), που μου εστάλη, καθώς και τις επιστολές με αρ. πρωτ. 4, 6, 7 8 και 13, όλες με ημερομηνία 15/02/2018), προς τον αναπληρωτή υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ., οι οποίες αναφέρονται στην
• Μονιμοποίηση περίπου 2.200 Π.Π.Υ.
• Ομογενοποίηση μέχρι συνταξιοδότησης και καθηκοντόλογιο 1.800 Π.Π.Υ.
• Νομοθετική ρύθμιση, παράταση των συμβασιούχων πυροσβεστών για τις επόμενες αντιπυρικές περιόδους.
• Απορρόφηση των ήδη 70 κενών περίπου θέσεων Π.Π.Υ. από τη λίστα επιλαχόντων.
Παρακαλώ για την αξιολόγηση και την ικανοποίηση των αιτημάτων του Πανελλαδικού Σωματείου & Πενταετούς Υποχρέωσης Πυροσβεστών και την ενημέρωσή μου επ’ αυτού.

 

Αθήνα, 7 Μαρτίου 2018

Ο Βουλευτής


Μάξιμος Χαρακόπουλος

 

 

Read more...

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ LEADER

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ LEADER

Τα προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης, γνωστά στο ευρύ κοινό ως Leader, αποτελούν χρηματοδοτικά εργαλεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τοπικό επίπεδο, με τη συμμετοχή είτε ιδιωτών είτε δημοσίων φορέων. Η χρησιμότητά τους έγκειται στο ότι μπορούν να προσαρμόζουν πιο στοχευμένα τις ενισχυόμενες δράσεις που προκηρύσσουν, ανιχνεύοντας τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τις προοπτικές που υπάρχουν, με αποτέλεσμα πιο βραχυπρόθεσμα οφέλη στις τοπικές οικονομίες. Ειδικά για την περιφέρεια, καθώς κάποιες δράσεις εστιάζουν σε ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, το ενδιαφέρον είναι αυξημένο.
Στη Θεσσαλία, οι δράσεις του τοπικού προγράμματος περιλαμβάνουν ενίσχυση σε επενδύσεις στη μεταποίηση της αγροτικής και δασικής παραγωγής, στις βιοτεχνίες για είδη μετά την πρώτη μεταποίηση, στον τουρισμό και στην παροχή υπηρεσιών στον αγροτικό πληθυσμό.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή για τη Θεσσαλία, δεν υπάρχει ακόμη καμία προκήρυξη για το τοπικό πρόγραμμα Leader. Καθότι κατά τον σχεδιασμό του υπήρξαν ενημερωτικές ημερίδες και συναντήσεις με το ευρύ κοινό για τις επιμέρους δράσεις από το 2016 ακόμα, πολλοί ιδιώτες που ενδιαφέρθηκαν και επιθυμούν να ενισχυθούν, ειδικά σε δράσεις της μεταποίησης της αγροτικής παραγωγής, ακόμα αναμένουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε), μέσω της οποίας θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, με ευθύνη του Υπ.Α.Α.Τ.. Επιπλέον, οι Αναπτυξιακές Εταιρίες των Περιφερειών δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προκήρυξης των δράσεων.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, με σκοπό την μείωση της γραφειοκρατίας και την αμεσότερη ανταπόκριση στην χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Π.Α.Α., είχε προχωρήσει στην μεταφορά του 30% των κονδυλίων του στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Συνεπώς, οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στην κεντρική Κυβέρνηση, οφείλουν να ξεπεραστούν τάχιστα, προκειμένου η τοπικές οικονομίες να έχουν τις ευκαιρίες να πάρουν τις απαραίτητες αναπτυξιακές ανάσες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Για ποιο λόγο καθυστερεί η προκήρυξη του νέου προγράμματος Leader (CLLD/ LEADER) για τις επενδύσεις των ιδιωτών; Προτίθεστε να εντατικοποιήσετε τις προσπάθειές σας για την άρση των όποιων εμποδίων και αν ναι με ποιο τρόπο και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2018

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...