Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Ερωτήσεις
Menu
A+ A A-

Πλημμελής προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον υπουργό Εσωτερικών
(υπόψη αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη)

ΘΕΜΑ: Πλημμελής προετοιμασία του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή θωράκισή του κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

Δυο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του τρέχοντος έτους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Π.Υ.) της χώρας εκπέμπουν σήμα κινδύνου και διατυπώνουν την έντονη ανησυχία τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. Από τις μέχρι σήμερα επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου αλλά και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ολοφάνερο, ότι υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις και παραλείψεις στις απαιτούμενες ενέργειες που έπρεπε και πρέπει να γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί η θωράκιση του Σώματος με όλα τα απαραίτητα μέσα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Συγκεκριμένα σήμερα προκύπτει ότι:
• Παρουσιάζονται ελλείψεις στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, καθώς από τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος δεν γνωρίζουμε πόσα θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, εφόσον έχουν να συντηρηθούν από τον περασμένο Οκτώβριο και πλέον το κόστος αποκατάστασής τους θα είναι μεγαλύτερο.
• Δεν έχει ολοκληρωθεί η μίσθωση των ιδιωτικών ελικοπτέρων που κάθε χρόνο χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα για την ενίσχυση του στόλου του, παρά τις σχετικές δηλώσεις στις 31-05-2017 του αρμοδίου υπουργού στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7.
• Από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που διαθέτει η χώρα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δίδονται σήμερα 10 αεροσκάφη και δεν αναμένεται να ενταχθούν άλλα στον σχεδιασμό.
• Στο στόλο των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η προβλεπόμενη ετήσια συντήρησή του, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά, περίπου το 20% του συνόλου, να είναι παροπλισμένα και πολλά να κυκλοφορούν με προβλήματα. Μάλιστα, πολλοί Διοικητές Πυροσβεστικών Υπηρεσιών περιγράφουν δυσκολίες στη συντήρησή τους που οφείλεται στην άρνηση ιδιωτικών συνεργείων να προβούν στις απαραίτητες εργασίες γιατί τους οφείλονται από το κράτος τα χρήματα από τη συντήρηση προηγούμενων ετών. Επιπλέον, είναι άγνωστο εάν έχει προχωρήσει η προμήθεια νέων ελαστικών για τα οχήματα, με κίνδυνο, ενόψει των συχνών περιπολιών, που αυτά πρόκειται να κάνουν εντός τους καλοκαιριού σε δύσβατους και ορεινούς δρόμους, να αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των πυροσβεστικών οχημάτων που θα χαλάσουν και θα τεθούν εκτός λειτουργίας.
• Χωρίς συντήρηση και εξασφάλιση του ελαχίστου των προδιαγραφών ασφαλείας παραμένουν τα 8 πυροσβεστικά πλοία που διαθέτει το Σώμα και με τον Λιμενικό Πυροσβεστικό Σταθμό Καβάλας να μην έχει λειτουργήσει ακόμη, με συνέπεια την μειωμένη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών πυρασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
• Με την ίδρυση των νέων Π.Υ. των αεροδρομίων και την στελέχωση των κλιμακίων των Εθνικών Οδών μετατέθηκαν πάνω από 500 άτομα (Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, Πυροσβέστες και Πυροσβέστες Πενταετούς Θητείας) από διάφορες Υπηρεσίες της χώρας προς τις νέες αυτές Π.Υ. ειδικού χαρακτήρα. Αυτό έχει άμεσες συνέπειες στην εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, καθώς θα μειωθεί η δυνατότητα στελέχωσης σχεδόν κατά 300 οχήματα (2 άτομα ανά όχημα) σε ημερήσια βάση σε όλη την επικράτεια.
• Δεν έχει υλοποιηθεί καμία δράση για την τόνωση, ανάπτυξη και ενίσχυση του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο θεσμός αυτός τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί.
• Δεν έχει υπάρξει καμία ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών, την συντήρηση των δημοτικών υδροφόρων οχημάτων και υδατοδεξαμενών, την καταγραφή της κατάστασης του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, καθώς και την καταγραφή, τον έλεγχο και το κλείσιμο των ανεξέλεγκτων χωματερών, παρά το ότι αυτό γίνεται απ τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και οι φορείς ενημερώνονται έγκαιρα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε άμεσα να παραμείνουν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος;
2. Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία μίσθωσης πυροσβεστικών ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο;
3. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να επισκευαστούν άμεσα και να είναι έτοιμα όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ που διαθέτει η χώρα μας;
4. Έχει προγραμματιστεί και πότε πρόκειται να γίνει συντήρηση των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων και των πυροσβεστικών πλοίων του Σώματος;
5. Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο τα κενά που δημιουργήθηκαν με την ίδρυση των νέων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών;
6. Ποιες δράσεις πρόκειται να υλοποιήσετε για την ενίσχυση του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα;
7. Έχει γίνει έλεγχος των δράσεων που η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να υλοποιεί κατά την αντιπυρική περίοδο, και ποιο το επίπεδο ετοιμότητας των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

 

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2017

Ο ερωτών βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΩΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΩΣΕΙΣ

Η μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές του προγράμματος δάσωσης προκαλεί έντονες αντιδράσεις από πλευράς των δικαιούχων, που νιώθουν ξεχασμένοι και αδικημένοι από την πολιτεία.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου για την εκκρεμότητα που υπάρχει με πληρωμές που αφορούν από το 2014 και μετά, στην πράξη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Συνεπώς, οι διαμαρτυρίες εντείνονται και η συνεχής μετάθεση των πληρωμών προς τα πίσω, έχει φέρει σε δύσκολη κατάσταση τους δικαιούχους. Παράλληλα η συγκεχυμένη ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη σχετικά με τις εκκρεμότητες αυτές δυσχεραίνει την κατάσταση και ανατρέπει οποιαδήποτε διάθεση για προγραμματισμό αποπληρωμής των υποχρεώσεων των δικαιούχων, ειδικά για εκείνους που είναι αγρότες.
Δεδομένου δε και του φιλοπεριβαλλοντικού χαρακτήρα του μέτρου της δάσωσης, στην συνείδηση του πολίτη η στάση αυτή μεταφράζεται ως απαξίωση, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να επιφέρει στις προσπάθειες της πολιτείας για την υιοθέτηση πρακτικών πιο φιλικών στο οικοσύστημα.
Πρόσφατα υπογράφηκε η ΚΥΑ που αφορά στην κατανομή πιστώσεων για τις πληρωμές.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Υπάρχει κάποια άλλη εκκρεμότητα ή διαδικασία που θα καθυστερήσει περαιτέρω τις πληρωμές;

2. Αν όχι, προτίθεστε να δώσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών που εκκρεμούν;

Αθήνα, 22 Ιουνίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Στην κατάψυξη το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ


ΕΡΩΤΗΣΗ
- Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Στην κατάψυξη το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Τεράστιο το κόστος για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση στην έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», του ΣΕΣ 2014-2020, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Το κόστος της μη έγκαιρης ενεργοποίησης του προγράμματος προκύπτει, αφενός, από το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να επιδοτηθούν ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους και να μειώσουν έτσι τη δαπάνη για θέρμανση και ψύξη, δεδομένου ότι το 89% των κατοικιών δε διαθέτει ικανή θερμομόνωση, και αφετέρου, από το «πάγωμα» στον κλάδο της οικοδομής και τα συνδεμένα με αυτόν επαγγέλματα και επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης και με τους πόρους αυτούς θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν, να δώσουν απασχόληση και να συνεισφέρουν στην Εθνική οικονομία.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, θα κάλυπτε την ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε έως και 40.000 κατοικίες. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, θα δίνονταν η δυνατότητα ακόμη και σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμμα, συμβάλλοντας έτσι και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει βάναυσα την Ελληνική κοινωνία.
Αντί αυτού, η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί και χρονοτριβεί επί δυόμιση χρόνια, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017 γίνεται συνεχώς λόγος για τον ανασχεδιασμό, την αναθεώρηση και βελτίωση του ιδιαίτερα επιτυχούς προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η έναρξη του νέου Εξοικονομώ μετατίθεται συστηματικά. Μόνο στο τελευταίο εννεάμηνο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη άλλαξαν αρκετές φορές την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος όπως φαίνεται από δηλώσεις τους, απαντήσεις σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και δημοσιεύματα:
• Στις 17-10-2016 ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Χαρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε πως ως το τέλος του 2016 θα έχει ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», από το οποίο θα κινητοποιηθούν συνολικά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ
• Τον Φεβρουάριο του 2017 δημοσιεύματα του ενεργειακού τύπου κάνουν λόγο για έναρξη του προγράμματος στο α΄ τρίμηνο του 2017, ενώ ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τοποθετεί
την προκήρυξη του νέου Εξοικονομώ εντός του Μαρτίου 2017 και παρουσιάζει το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ.
• Αρχές Μαρτίου 2017, σε απάντηση ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλευτού της ΝΔ κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες» δηλ. έως το τέλος Απριλίου 2017.
• Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης απαντά «Ο σχεδιασμός του νέου Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» για την Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020 βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την προκήρυξη του, η οποία αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου του 2017».
• Στις 19-5-2017, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Κορκολής, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία», σημείωσε πως εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον». Δηλ. έως το τέλος Αυγούστου 2017.
• Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 24-5-2017, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», είπε πως θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, και θα αφορά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.
Η κατάσταση σήμερα, λιγότερο από μισό μήνα πριν την εκπνοή και του α’ εξαμήνου του 2017, είναι αποκαρδιωτική. Τα σημάδια για χρονική μετατόπιση εντός ή και μετά του γ’ τριμήνου του 2017 είναι πλέον ορατά, καθώς οι αρμόδιοι δε φρόντισαν να αναθεωρήσουν εγκαίρως τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Η αναθεώρηση του εν λόγω Κανονισμού είναι «αιρεσιμότητα» στο ΣΕΣ 2014-2020, αποτελεί δηλαδή προϋπόθεση προκειμένου να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Εν αναμονή της έγκρισης και δημοσίευσης του αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ, υφίσταται πάγωμα των σχετικών με την ενεργειακή αποδοτικότητα κονδυλίων.
Η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο, ενώ ακόμη και αν προκηρυσσόταν το πρόγραμμα αρχές Σεπτέμβρη, θα απαιτούνταν περίπου 3 μήνες για να αρχίσει να κινείται η διαδικασία. Είναι γνωστό όμως ότι οι οικοδομικές εργασίες στην κλίμακα της ανακαίνισης κατοικιών σχεδόν σταματούν κατά τους χειμερινούς μήνες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα φαίνεται να μετατίθεται στην καλύτερη περίπτωση για τις αρχές του 2018 και τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου να αναθερμαίνονται από την Άνοιξη του 2018 και μετά. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, η καθυστέρηση στην έναρξή του κρατά την Ελλάδα πίσω και ως προς το πλαίσιο και τους στόχους για την ενεργειακή απόδοση (Οδηγία 2010/27/ΕΕ).
Έτσι, οι πολίτες παραμένουν σε ομηρία και ξεκρέμαστοι αναμένουν την έναρξη του προγράμματος.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Γιατί τόση καθυστέρηση στην εκπλήρωση της αιρεσιμότητας για αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ; Πότε αναμένεται να εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή ο αναθεωρημένος ΚΕΝΑΚ;
2. Ποιο το πραγματικό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ; Πότε αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης, ποια τα περιθώρια υποβολής αιτήσεων και οι χρόνοι για την ένταξη στο πρόγραμμα των σχετικών δράσεων;
3. Ποιες οι ενέργειες σας έως σήμερα για την ίδρυση του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, που θα στηρίξει ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα;
4. Ποιο το εκτιμώμενο κόστος για την Ελληνική Οικονομία και τους πολίτες από την καθυστέρηση της έναρξης του Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ;

Αθήνα, 19/6/2017

Οι Ερωτώντες Βουλευτές της ΝΔ:

1. Κώστας Σκρέκας
2. Ντόρα Μπακογιάννη
3. Κωστής Χατζηδάκης
4. Λευτέρης Αυγενάκης
5. Γεώργιος Κουμουτσάκος
6. Βασίλειος Γιόγιακας
7. Απόστολος Βεσυρόπουλος
8. Γεώργιος Βαγιωνάς
9. Μάξιμος Χαρακόπουλος
10. Άννα Καραμανλή
11. Χρήστος Κέλλας
12. Σταύρος Καλαφάτης
13. Σοφία Βούλτεψη
14. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
15. Ιωάννης Αντωνιάδης
16. Κώστας Κοντογεώργος
17. Μάνος Κόνσολας
18. Δημήτρης Σταμάτης
19. Χρήστος Μπουκώρος
20. Θεόδωρος Φορτσάκης
21. Νίκος Παναγιωτόπουλος
22. Θανάσης Δαβάκης
23. Αναστάσιος Δημοσχάκης
24. Γεώργιος Γεωργαντάς
25. Θεόδωρος Καράογλου
26. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
27. Μαρία Αντωνίου
28. Νίκη Κεραμέως
29. Γιάννης Ανδριανός
30. Κωνσταντίνος Τασούλας
31. Γεώργιος Κασαπίδης
32. Γεώργιος Βλάχος
33. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
34. Γεώργιος Στύλιος
35. Γεώργιος Καρασμάνης
36. Δημήτρης Κυριαζίδης
37. Αθανάσιος Μπούρας
38. Ανδρέας Κατσανιώτης
39. Σίμος Κεδίκογλου
40. Αθανάσιος Καββαδάς
41. Βασίλης Οικονόμου
42. Κώστας Τσιάρας

Read more...

ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

Το μένος του καιρού εναντίον των αγροτών στο νομό Λάρισας δεν φαίνεται να έχει τελειώσει. Παρά τις έντονες χαλαζοπτώσεις τον τελευταίο καιρό, τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχίζουν να πλήττουν την αγροτική παραγωγή, γεμίζοντας απογοήτευση και αγανάκτηση τους αγρότες.
Την «τιμητική» του είχε χθες ο Δήμος Τεμπών, όπου σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τις καλλιέργειες σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα. Οι ζημιές ξεκίνησαν από την ορεινή Καλλιπεύκη, άλλα και πιο πριν, από την Καρυά Ελασσόνας και συνεχίστηκαν σε αγροτικές περιοχές στους Γόννους, στον Ευαγγελισμό, στην Ελάτεια, στο Πουρνάρι, στο Συκούριο έως και αγροτικές περιοχές της Αγιάς, όπως το Βαθύρεμα, γύρω από το Γερακάρι και μέχρι τον Αετόλοφο.
Αγρότες, μάρτυρες του φαινόμενου και των ζημιών, τονίζουν το μέγεθος και την ένταση της χαλαζόπτωσης που ζημίωσε σημαντικά ότι βρήκε στο διάβα της. Στις περιοχές του δήμου Τεμπών, όπου η χαλαζόπτωση είχε μεγαλύτερη έκταση, επλήγησαν ελιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, καλαμπόκια, βερίκοκα, κηπευτικά καθώς και φασόλια και πατάτες στα ορεινά, ενώ στις περιοχές της Αγιάς επλήγησαν κυρίως μηλοειδή και κεράσια.
Φέτος, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα η χαλαζόπτωση είναι άνευ προηγουμένου και κυριολεκτικά έχει πλήξει τις περισσότερες περιοχές του νομού. Όπως είναι λογικό, οι αγρότες που δεν θα συγκομίσουν την παραγωγή τους απαιτούν τάχιστη ανταπόκριση από την πολιτεία και τον ΕΛΓΑ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Επειδή η περιοχή που επλήγη είναι μεγάλη σε έκταση και ανομοιόμορφη σε ανάγλυφο, με πολλές και διαφορετικές καλλιέργειες, οι αποτυπώσεις της ζημιάς πρέπει να είναι κατά το δυνατόν γρήγορες και δίκαιες. Τι προτίθεστε να κάνετε προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό;
2. Επαρκεί το προσωπικό του τοπικού Υποκαταστήματος της Λάρισας για να καλύψει επαρκώς τον όγκο των ζημιών που έχει προκύψει; Αν όχι τι προτίθεστε να κάνετε για αυτό;

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Η δολοφονία του 11χρονου μαθητή στον Δήμο Αχαρνών, η όξυνση της εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική

ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον υπουργό Εσωτερικών
(υπόψη αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη)

ΘΕΜΑ: Η δολοφονία του 11χρονου μαθητή στον Δήμο Αχαρνών, η όξυνση της εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική και η αδράνεια της αντιμετώπισής της από την Πολιτεία

Η δολοφονία ενός 11χρονου μαθητή, στο προαύλιο του σχολείου, την ώρα της σχολικής εορτής, από αδέσποτη σφαίρα, συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα και ταυτοχρόνως έφερε στην επιφάνεια το μείζον πρόβλημα της παντελούς έλλειψης ασφάλειας και ανεπαρκούς αστυνόμευσης στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Δυστυχώς, παρά τη διαρκή κραυγή αγωνίας των κατοίκων του Δήμου Αχαρνών αλλά και των άλλων Δήμων της περιοχής, για την αδυναμία τους, πλέον, να επιβιώσουν φυσιολογικά σε συνθήκες “άνθησης” κάθε είδους παραβατικότητας και εγκληματικότητας, αυτή δεν έχει βρει ακόμη ευήκοα ώτα στους αρμοδίους.
Αντιθέτως, τα 2,5 τελευταία χρόνια, διαπιστώνεται μια άνευ προηγουμένου υποχώρηση της παρουσίας του κράτους στους χώρους που τελούνται παράνομες και εγκληματικές πράξεις, τόσο στη Δυτική Αττική όσο και στο κέντρο των Αθηνών, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία, προφανώς δεν είναι άσχετη με ιδεοληπτικές εμμονές, που ως παρωπίδες, εμποδίζουν την παραδοχή της σκληρής πραγματικότητας.
Στη περίπτωση της Δυτικής Αττικής, τα όσα επακολούθησαν της δολοφονίας του παιδιού αποκάλυψαν πράγματι το τεράστιο μέγεθος των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί και την αδήριτη ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων. Σταχυολογούμε μερικά:
• Οργανωμένες μαφίες, που έχουν δημιουργήσει γκέτο, επιδίδονται σε κάθε είδους εγκληματικές ενέργειες και κυρίως στο ανεξέλεγκτο εμπόριο ναρκωτικών. Η Δυτική Αττική έχει καταστεί κέντρο διακίνησης για όλο το λεκανοπέδιο, καθώς εκατοντάδες χρήστες και “βαποράκια” επισκέπτονται καθημερινώς την περιοχή για να προμηθευτούν ναρκωτικά.
• Η περιοχή, ταυτοχρόνως, έχει μετατραπεί σε χώρο χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Είναι σοκαριστικές οι καταγγελίες κατοίκων ότι ναρκομανείς κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών στη διάρκεια της ημέρας, σε κοινή θέα, ακόμη και παιδιών.
• Γυναίκες, ναρκομανείς, εκδίδονται με σκοπό να συγκεντρώσουν τα χρήματα για τη δόση τους.
• Τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τις περιοχές της Δυτικής Αττικής είναι καθημερινώς γεμάτα από ναρκομανείς που μετακινούνται με σκοπό να αγοράσουν τη δόση τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επιβάτες.
• Η οπλοκατοχή και η οπλοχρησία στην περιοχή είναι πολύ έντονη και ιδιαίτερα στα λεγόμενα γκέτο. Οι άσκοποι πυροβολισμοί, στη διάρκεια γλεντιών (συνήθως για αποφυλακίσεις διακινητών), που είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι συνεχείς, και πολλές οι καταγγελίες για τραυματισμούς, και για σφαίρες που πέφτουν στα σπίτια της περιοχής.
Ωστόσο, απέναντι σε αυτήν την εξωφρενική κατάσταση, που θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει το αρμόδιο υπουργείο για να δώσει λύσεις, διαπιστώνεται ολιγωρία και υποτίμηση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυνάμεις της αστυνομίας στη Δυτική Αττική υπολείπονται κατά το 1/3 των οργανικών θέσεων, δηλαδή στις 1.675 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν αυτή τη στιγμή 1.114 αστυνομικοί, με ότι αυτό συνεπάγεται στην ουσιαστική αστυνόμευση της περιοχής.
Αρκετοί από τους συλληφθέντες και καταδικασθέντες για παράνομες πράξεις, κάνοντας χρήση των διατάξεων του “νόμου Παρασκευόπουλου”, βρέθηκαν σε ελάχιστο διάστημα και πάλι εκτός φυλακής, συνεχίζοντας την πρότερη παράνομη δράση τους.
Η έκρυθμη ατμόσφαιρα που επικρατεί, πλέον, στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, με τις καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις πράξεις αυτοδικίας, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που δεν συνάδουν με ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Πόσες είναι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις αστυνομικού προσωπικού, στη Δυτική Αττική, πόσες είναι καλυμμένες και ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός υπηρετούντων αστυνομικών; Σκοπεύετε να καλύψετε τις κενές οργανικές θέσεις με δεδομένες τις συνθήκες εγκληματικότητας στην περιοχή;
2. Θα αυξήσετε, στον αναγκαίο, τον αριθμό των περιπολιών των δυνάμεων ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ για τις συγκεκριμένες περιοχές; Εάν δεν επαρκούν οι δυνάμεις σκοπεύετε να ενισχύσετε με επιπρόσθετο προσωπικό τις ανωτέρω ειδικές αστυνομικές μονάδες;
3. Σκοπεύετε να ανασχεδιάσετε - επικαιροποιήσετε κάποιο σχέδιο ουσιαστικής αστυνόμευσης, ώστε το προσωπικό των δυνάμεων τάξης, ασφάλειας και τροχαίας, συνεργαζόμενο με κατευθύνσεις και εποπτεία, να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την μετακίνηση, μετάβαση ναρκομανών στις ως άνω περιοχές για καθημερινές δοσοληψίες στους δρόμους, μεταξύ εμπόρων και ναρκομανών;
4. Πόσες πεζές και εποχούμενες περιπολίες δύνανται, με την υπάρχουσα δύναμη, να διαθέτουν για αστυνόμευση το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφαλείας Αχαρνών; Καλύπτονται επαρκώς και σε 24ωρη βάση όλες οι βάρδιες; Σκοπεύετε να οργανώσετε πεζές περιπολίες καθημερινώς σε όλη την περιοχή του Δήμου Αχαρνών και των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως γκέτο;
5. Πώς θα αποτρέψετε την παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία στην περιοχή, και με ποιο τρόπο θα σταματήσει η διαρκής ηχορύπανση που προκαλείται στα γκέτο, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής;
6. Εξακολουθείτε να υποστηρίζετε ότι η περιοχή του Δήμου Αχαρνών είναι “άβατο” στο οποίο το κράτος δεν μπορεί να επιβάλει τον νόμο και την τάξη;
7. Εξακολουθεί η κυβέρνηση να υποστηρίζει ακόμη ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητας δεν είναι μείζον για τη χώρα; Αν ναι, ποια είναι τα στοιχεία τα οποία σας κάνουν να υποστηρίζετε αυτήν την άποψη;

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2017

Ο ερωτών βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις για το ΙΓΜΕ


ΕΡΩΤΗΣΗ

- Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Η Κυβέρνηση αρνείται να δώσει λύσεις για το ΙΓΜΕ


Η αειφόρος αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.
Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) είναι ο θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα γεωεπιστημών, με βασικό σκοπό τη γεωλογική μελέτη της χώρας, την έρευνα και την αξιολόγηση των ορυκτών πρώτων υλών (πλην υδρογονανθράκων) και υπόγειων νερών. Αν και η προσφορά του είναι αναγνωρισμένη στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας για εξήντα και πλέον χρόνια, σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπο με τραγικές καταστάσεις και ελλείψεις, στις οποίες η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΕΝΛ κωφεύει, και κατά τη συνήθη πια πρακτική αδρανεί.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρχές Ιουνίου του 2017 το ΙΓΜΕ:
• Δεν έχει διοίκηση λόγω παραίτησης της προηγούμενης εξαιτίας της δέσμευσης όλων των τραπεζικών λογαριασμών του Ινστιτούτου για την υλοποίηση τελεσίδικων δικαστικών εφετειακών αποφάσεων βάσει προηγούμενης αμετάκλητης απόφασης Αρείου Πάγου, για τη μη καταβολή αποζημιώσεων σε πρώην εργαζόμενους του Ινστιτούτου
• Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τουλάχιστον δύο μήνες
• Είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένο εξαιτίας της κωλυσιεργίας του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει, τη στελέχωση του φορέα με νέο προσωπικό και την έναρξη εκτέλεσης των ερευνητικών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ,
• Βρίσκεται σε αναμονή της έγκρισης και έναρξης των έργων του ΣΕΣ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000€ (Ορυκτοί Πόροι, Γεωθερμία, Καταστροφικά Γεωλογικά Φαινόμενα, Υπόγεια Ύδατα, Γεωλογικές Χαρτογραφήσεις, Ανοιχτά Ψηφιακά Δεδομένα), που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στην οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει.
• Ελλείψει πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, το Ινστιτούτο έχει σταματήσει όλα τα έργα του υπέρ τρίτων (πχ γεωθερμία στην Ηράκλεια Ν. Σερρών, ερευνητικές μελέτες για οδικά δίκτυα στην Ήπειρο, κατολισθήσεις στην Πελοπόννησο, ΧΥΤΥ Γραμματικού, Υδροδότηση Αγ. Θεοδώρων κλπ.) με αποτέλεσμα να εκτίθεται στους φορείς που του αναθέτουν ερευνητικά έργα και να υποβαθμίζεται το κύρος του.
Η απάντηση για το μέλλον του ΙΓΜΕ από το Υπουργείο φαίνεται να καθυστερεί εγκληματικά και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, υπάρχει μόνο μια μετέωρη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού κ. Σταθάκη στο τέλος Μαΐου 2017, περί νομοθετικής ρύθμισης σε ένα μήνα που θα καταργήσει το σημερινό ΙΓΜΕ, θα βάλει Διοίκηση στο νέο ευέλικτο ΙΓΜΕ, ώστε ενδεχόμενα τον Ιούλιο του 2017 να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, χωρίς όμως να αναφέρει τι θα γίνει με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του ινστιτούτου προς προμηθευτές και πιστωτές.
Στην πράξη ο κ. Σταθάκης χωρίς κάποιο σαφές σχέδιο στα χέρια του, απάντησε σύμφωνα με δελτίο τύπου του Συνδικάτου των εργαζομένων, ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ξαναπληρωθούν τον Ιούλιο του 2017, με τέσσερις μήνες καθυστέρηση, αδιαφορώντας για το πώς αυτοί οι άνθρωποι και οι οικογένειές τους θα επιβιώσουν και θα καλύψουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.
Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για το ΙΓΜΕ;
2. Τι σημαίνει νέο και ευέλικτο ΙΓΜΕ;
3. Τι θα γίνει με τα εν εξελίξει έργα του ΙΓΜΕ;
4. Πως θα ικανοποιηθούν οι υφιστάμενες οικονομικές υποχρεώσεις του ΙΓΜΕ;
5. Γιατί καθυστερεί η έναρξη των έργων του ΣΕΣ 2014-2020 που προορίζονται για το ΙΓΜΕ;

Αθήνα, 8/6/2017

Οι Ερωτώντες Βουλευτές της ΝΔ:
1. Κώστας Σκρέκας
2. Κώστας Κατσαφάδος
3. Ελευθέριος Αυγενάκης
4. Βασίλειος Γιόγιακας
5. Γεώργιος Καρασμάνης
6. Ιωάννης Αντωνιάδης
7. Δημήτριος Σταμάτης
8. Ιωάννης Κεφαλογιάννης
9. Χρήστος Μπουκώρος
10. Χαράλαμπος Αθανασίου
11. Μαρία Αντωνίου
12. Μάνος Κόνσολας
13. Θεόδωρος Καράογλου
14. Αθανάσιος Μπούρας
15. Χρήστος Κέλλας
16. Αναστάσιος Δημοσχάκης
17. Μάξιμος Χαρακόπουλος
18. Βασίλειος Οικονόμου
19. Αθανάσιος Δαβάκης
20. Γεώργιος Βαγιωνάς
21. Άννα Καραμανλή
22. Γεώργιος Βλάχος
23. Ιάσονας Φωτήλας
24. Συμεών Κεδίκογλου
25. Δημήτριος Κυριαζίδης
26. Γεώργιος Στύλιος
27. Νίκη Κεραμέως
28. Κώστας Βλάσης
29. Στέργιος Γιαννάκης
30. Κωνσταντίνος Τζαβάρας
31. Γεώργιος Γεωργαντάς
32. Ανδρέας Κατσανιώτης
33. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας
34. Γεώργιος Κουμουτσάκος
35. Αθανάσιος Καββαδάς
36. Χρίστος Δήμας
37. Φωτεινή Αραμπατζή
38. Έλενα Ράπτη

Read more...

Τι θα πράξετε για την κατάρρευση των τιμών στα φρούτα λόγω ρωσικού εμπάργκο;


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: Τι θα πράξετε για την κατάρρευση των τιμών στα φρούτα λόγω ρωσικού εμπάργκο;

Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του αγροτικού κόσμου, λόγω των κυβερνητικών μέτρων -με πρώτο τις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές- θα μπορούσε να μετριαστεί μόνο με τη διαμόρφωση ικανοποιητικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα και την αύξηση των εξαγωγών.
Η έλλειψη ρευστότητας, όμως, και η οικονομική δυσπραγία των ελληνικών νοικοκυριών, έχουν άμεση επίπτωση στην εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ζήτηση και να συμπιέζονται οι τιμές προς τα κάτω. Αλλά και στο μέτωπο των εξαγωγών, τα πράγματα, μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστα. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες κυβερνητικών παραγόντων ότι επίκειται άρση του εμπάργκο των εξαγωγών αγροτικών μας προϊόντων στη ρωσική αγορά, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με οδυνηρά αποτέλεσμα στην εμπορία των φρούτων. Αλλά η κυβέρνηση απέτυχε να βρει και νέες αγορές για την προώθηση των εξαγωγών μας, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το ρωσικό εμπάργκο.
Έτσι, η συγκομιδή φρούτων έχει ξεκινήσει με δυσάρεστα “μαντάτα” σχετικά με τις τιμές -κυρίως στα ροδάκινα. Παρά τις ελπίδες των αγροτών ότι η χρονιά θα ήταν καλύτερη, καθώς η αναμενόμενη παραγωγή είναι αυξημένη όπου δεν υπήρξαν ζημιές, στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στην αγροτική μας οικονομία είναι καταλυτικές, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις διάθεσης της παραγωγής. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι τιμές στα ροδάκινα, ένα προϊόν που επλήγη σοβαρότατα από το εμπάργκο, είναι άκρως απογοητευτικές στην αρχή της συγκομιδής. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται πόσο θα κατρακυλήσουν ακόμα, όσο οδεύουμε προς την συγκομιδή του κύριου όγκου της παραγωγής.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί ώστε να λήξει το ρωσικό εμπάργκο για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τα οποία πλήττονται από την κάμψη των εξαγωγών; Τι ενέργειες έχετε κάνει στην Ε.Ε. ώστε να επανεξεταστούν οι κυρώσεις προς τη Ρωσία και συνακόλουθα να επανεκκινήσουν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά, προβάλλοντας την ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη αύξησης των εξαγωγών;
2. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί προκειμένου, να βρεθούν, τουλάχιστον, εναλλακτικές λύσεις για την εξαγωγή των ελληνικών φρούτων;
3. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των χαμηλών τιμών στον παραγωγό λόγω του εμπάργκο; Αν ναι, τι έχετε πράξει έως σήμερα;
4. Σχεδιάζετε κάποιου είδους αντίμετρα προς τους παραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο, και αν ναι ποια είναι αυτά;

Αθήνα, 8 Ιουνίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή του νομού Λάρισας δεν έχουν τελειωμό. Οι άστατες καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους αγρότες, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό δεν ξέρουν πραγματικά τι να κάνουν καθώς μεγάλες περιοχές του νομού έχουν πληγεί από χαλαζοπτώσεις και σφοδρές βροχοπτώσεις.
Αρχές Ιουνίου, χαλαζόπτωση έπληξε την περιοχή Ανωχωρίου - Κατωχωρίου - Σταυρού στα Φάρσαλα, πλήττοντας σοβαρά την παραγωγή σε καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής τομάτας, άλλα και σιτηρών, ενώ λίγες μέρες πριν παρόμοιες ζημιές είχαν γίνει στην αγροτική περιοχή γύρω από το Δασόλοφο, τη Νεράιδα και τον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων.
Στο δήμο Κιλελέρ, τα περιστατικά είναι παρόμοια. Παρότι πρόσφατη χαλαζόπτωση και υψηλή βροχόπτωση έπληξε μια μεγάλη περιοχή του δήμου Κιλελέρ, τα φαινόμενα επαναλήφθηκαν χθες, με σφοδρή χαλαζόπτωση και πολύ ισχυρή βροχόπτωση σε μια περιοχή πέριξ του άξονα Δίλοφου, Ζάππειου, Νέων Καρυών και Χαράς με επίκεντρο το Ζάππειο και μέχρι τις αγροτικές περιοχές των Αγίων Αναργύρων, Άγιου Γεώργιου, Κραννώνα και Δοξαρά.
Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τους αγρότες που περίμεναν να δρέψουν τους καρπούς των κόπων τους. Τα σιτηρά και ιδιαίτερα τα κριθάρια που συγκομίζονταν άμεσα καταστράφηκαν, ενώ η επόμενη μέρα για τα ψυχανθή που καλλιεργούνται παραδοσιακά στην περιοχή, όπως φακές και ρεβίθια, καθώς και για τις βιομηχανικές ντομάτες και τα βαμβάκια είναι τραγική. Ο πολύ μεγάλος όγκος νερού σε λίγη ώρα –υπάρχουν αναφορές για πάνω από 70 χιλιοστά βροχής– και η χαλαζόπτωση για πάνω από είκοσι λεπτά της ώρας κατά τόπους, μετέτρεψαν την αγροτική περιοχή σε σεληνιακό τοπίο, ενώ δεν έλειψαν και ζημιές σε υποδομές.
Στο δήμο Τυρνάβου, αγροτική περιοχή στο Αργυροπούλι και τη Λυγαριά, δέχθηκε επίσης μεγάλο όγκο βροχής και χαλάζι, με αποτέλεσμα να πληγούν δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια.
Άπαντες οι πληγέντες αγρότες επαφίουν τις ελπίδες τους στον ΕΛΓΑ, που πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα, ώστε να υπάρξουν εκτιμήσεις και αποζημιώσεις γρήγορα και δίκαια.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειές προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτητα και το δίκαιο των αποζημιώσεων στις καλλιέργειες που επλήγησαν από χαλάζι και βροχοπτώσεις και ιδιαίτερα εκείνων που δεν πρόλαβαν τη συγκομιδή ή ήταν σε διαδικασία συγκομιδής;

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Η τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει ο τομέας της Υγείας στη χώρα μας είναι τοις πάσι γνωστή, ανεξάρτητα αν την παραδέχεται η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου. Τα προβλήματα εκδηλώνονται σε καθημερινή βάση, φθάνοντας ενίοτε στην ακραία κατάσταση της αδυναμίας λειτουργίας ολόκληρων Νοσοκομείων.
Αυτό συνέβη και με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Π.Γ.Ν.Λ.), το οποίο σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» (στις 09.06.17) τίθεται πρακτικά εκτός λειτουργίας «καθώς την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα γίνουν προγραμματισμένα χειρουργεία, ούτε έκτακτα που θα προκύψουν λόγω της εφημερίας του». Όπως αναφέρεται στο εν λόγω Νοσοκομείο «ανακύπτουν καθημερινά αμέτρητα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, με ελλείψεις υλικών ακόμη και των πιο βασικών, με περιορισμένο προσωπικό σε όλους τους τομείς, με καίριες βλάβες στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό». Μάλιστα, όλα τα παραπάνω προβλήματα οφείλονται στην ελλιπή χρηματοδότηση και τον συμπιεσμένο προϋπολογισμό.
Όπως πληροφορούμαστε «οι αναισθησιολόγοι παύουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μη αναλαμβάνοντας το ρίσκο έναντι στους ασθενείς επειδή ο ιατρικός εξοπλισμός για τις αναισθησίες παραμένει ασυντήρητος, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί το σέρβις των μηχανημάτων. Κατά πληροφορίες πρόκειται για το υπέρογκο ποσό των 4.000 ευρώ + ΦΠΑ».
Και αυτά ενώ τα προβλήματα ήταν σε όλους γνωστά, καθώς, ο ίδιος ο διοικητής κ. Παναγιώτης Νάνος προέβλεψε ότι λόγω των συγκεκριμένων πιστώσεων το νοσοκομείο, το οποίο καλείται να λειτουργήσει φέτος με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό που είχε ποτέ, «δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει μετά το Σεπτέμβριο». Τελικώς, αποδείχθηκε ότι τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα και το κραχ επήλθε 3 μήνες νωρίτερα.
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε για την επείγουσα ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Π.Γ.Ν.Λ., το οποίο καλύπτει μια τεράστια περιφέρεια και εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Αναφέρουμε μόνον την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, ο οποίος σε σχετική του ανακοίνωση, αφού εκφράζει την «έντονη ανησυχία του για την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των Νοσοκομείων της περιοχής» ζητά μεταξύ άλλων «την τροποποίηση του προϋπολογισμού και την ενίσχυση του Π.Γ.Ν.Λ. με έκτατο κονδύλι, για να αρθεί η αδικία σε σύγκρισή του με άλλα τριτοβάθμια νοσοκομεία».

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Αληθεύει ότι ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός του Π.Γ.Ν.Λ. είναι ο μικρότερος που είχε ποτέ;
2. Είχατε γνώση των σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων του εν λόγω Νοσοκομείου, κι αν ναι γιατί δεν προβήκατε εγκαίρως στις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυσή τους;
3. Πότε θα δώσετε λύση στα προβλήματα του Π.Γ.Ν.Λ. ώστε να αποφευχθεί η επώδυνη για τους ασθενείς και απαξιωτική για ευρωπαϊκό κράτος αναστολή της λειτουργίας του;
4. Εξετάζετε την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας για τροποποίηση του προϋπολογισμού και ενίσχυση του Π.Γ.Ν.Λ. με έκτατο κονδύλι;


Αθήνα, 9 Ιουνίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΖΗΜΙΑΣ ΣΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΓΕΛΙΕΣ ΖΗΜΙΑΣ ΣΕ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Οι χιονοπτώσεις και ο παγετός του χειμώνα είχαν ιδιαίτερα αρνητική επίδραση σε καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας. Σύμφωνα με επισημάνσεις αγροτών της περιοχής, οι ζημιές -που εστιάζονται κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες ελιάς και ροδιάς- δεν ήταν ορατές αμέσως.
Με την έλευση, όμως, της άνοιξης φάνηκε το μέγεθος και η έκταση της ζημιάς, η οποία, δυστυχώς, είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Εύλογα, λοιπόν, οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν αναμένουν αποζημιώσεις από τον αρμόδιο ασφαλιστικό τους φορέα, τον ΕΛΓΑ.
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι παραγωγοί, δεν μπορούν να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η απαραίτητη απόφαση της κεντρικής υπηρεσίας του ΕΛΓΑ για την αναγγελία της ζημίας και την εκκίνηση της διαδικασίας των δηλώσεων ζημίας.
Ως εκ τούτου υπάρχουν αντιδράσεις, ιδιαίτερα από εκείνους τους αγρότες που ενώ πληρώνουν τις εισφορές τους δεν βλέπουν γρήγορη ανταπόκριση στα αιτήματα για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα, ώστε να αποφασίσει ο ΕΛΓΑ την αναγγελία της ζημιάς και την έναρξη της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων, προκειμένου οι αγρότες της περιοχής της Ελασσόνας να τύχουν δίκαιων και κατά το δυνατόν ταχέων αποζημιώσεων;

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2017

Ο ερωτών Βουλευτής:


Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...