Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Ολόκληρη η Ομιλία Μ. Χαρακόπουλου στην ολομέλεια του νσχ υπ. Εσωτερικών 23.02.17
Menu
A+ A A-

Μάξιμος βουλ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ομιλία
του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στη συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής του νσχ του υπουργείου Εσωτερικών:
«Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις»

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Απολωλός ην και ευρέθη, ο κ. Τσακαλώτος. Πλην, όμως, αν και ομίλησε, άλαλος απεδείχθη όσον αφορά στα αποτελέσματα του Eurogroup. Δεν μας έκανε σοφότερους, μας παρέπεμψε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων την Τρίτη. Όσο και αν αποφεύγει η κυβέρνηση να τοποθετηθεί, να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις -και κρύβεται με non paper- θα το πιει το πικρό ποτήρι…

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η συζήτηση ενός ακόμη νομοσχεδίου την τελευταία διετία διεξάγεται υπό συνθήκες αβεβαιότητας, που έχουν δημιουργήσει κυρίως η αναβλητικότητα, η ανευθυνότητα και η ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης.

Παρακολουθούμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, ένα ρεσιτάλ καθυστερήσεων. Τώρα, πάμε πάλι για έναν νέο γύρο μετά την Καθαρά Δευτέρα. Για να δούμε πόσο μακρά θα είναι η σαρακοστή… Ας ελπίσουμε μόνον να μην ξανακούσουμε τον πρωθυπουργό να βάζει το Πάσχα ως χρονική αφετηρία για την απογείωση της ανάπτυξης, γιατί αυτό το υποσχέθηκε πέρυσι.

Τώρα πια σας μάθαμε. Μοναδικό κριτήριο όλων των αποφάσεών σας είναι οι καρέκλες της εξουσίας. Τα πάντα υποτάσσονται σε αυτόν τον υπέρτατο στόχο: Οι τακτικές κινήσεις, οι επικοινωνιακές ιαχές, η υπονόμευση του πολιτικού κλίματος, η διχαστική ρητορεία, οι λεονταρισμοί άνευ αντικειμένου.

Και δυστυχώς, σε αυτό το ανούσιο και καταστροφικό παιχνίδι εντυπώσεων, εντάσσονται και οι απειλές για πιθανό δημοψήφισμα, για Grexit, για δραχμή. Όλα συντηρούνται εντέχνως από εσάς. Στελέχη σας τα ξαναζεσταίνουν, για να μένουν όλες οι πόρτες ανοιχτές.

Και ό,τι αποφασίζεται είναι κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, στο γόνατο. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ζημιά που προκαλείται στην οικονομία, που αρχίζει και πάλι να βρίσκεται στα όρια του συναγερμού, με μια νέα μπαρουφακειάδα να βρίσκεται προ των πυλών.

Κι όμως, η χώρα και η οικονομία, αυτό που χρειάζονται για να ορθοποδήσουν είναι ακριβώς το αντίθετο: Αξιοπιστία, βεβαιότητα, ηρεμία. Ό,τι δηλαδή δεν προσφέρετε εσείς, γιατί δεν θέλετε και γιατί δεν μπορείτε. Φαίνεται, όμως, ότι η μπογιά σας έχει περάσει. Δύο χρόνια ήταν αρκετά για να πέσουν οι μάσκες και να αποκαλυφθούν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το τι πραγματικά πρεσβεύει η κυβέρνηση αποκαλύπτεται κι από το νομοσχέδιο που συζητούμε. Ένα ακόμη μνημείο προχειρότητας, όπως μας έχει συνηθίσει. Ένα νομοσχέδιο χωρίς ειρμό, διανθισμένο με ρουσφετολογικές διατάξεις και την καλλιέργεια προσδοκιών για μονιμοποίηση σε χιλιάδες συμπολίτες μας για την υφαρπαγή της στήριξης σήμερα, της ψήφου αύριο.

Ιδού το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς. Με κόλπα και τερτίπια επιχειρείτε να ντριπλάρετε το ΑΣΕΠ, για να βολέψετε δικούς σας ανθρώπους. Χωρίς καμία ιεράρχηση αναγκών. Χωρίς καμία αξιοκρατία. Με πρόσχημα παντού τις έκτακτες ανάγκες.

Αλλά εσείς δημιουργείτε τις έκτακτες ανάγκες, με τον τρόπο που διαχειρίζεστε τα πράγματα! Χαρακτηρίζοντας δυο χρόνια τώρα το φαινόμενο της μετανάστευσης, ως έκτακτο, επιχειρείτε να δικαιολογήσετε τις έκτακτες διαδικασίες προσλήψεων και τις παρατάσεις των συμβάσεων, εκτός των προβλεπομένων. Μέχρι πότε, όμως, ένα πρόβλημα που χρονίζει θεωρείται έκτακτο, προκειμένου να έχετε άλλοθι για προσλήψεις χωρίς κριτήρια;

Αντιθέτως, όταν πρόκειται για διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο -και μάλιστα είναι γνωστές από καιρό- τότε παθαίνετε επιλεκτική αμνησία και σύγχυση. Όπως στην περίπτωση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης. Εκεί, χωρίς καμία έκτακτη κατάσταση, καταφέρατε να τους οδηγήσετε σε τρίχρονη ομηρία με την παράταση της αβεβαιότητας για τη μονιμοποίησή τους.

Ο τρόπος που σκέφτεστε αποκαλύπτεται και στην περίπτωση της ρύθμισης για τους δημοτικούς αστυνομικούς που παρέμειναν στην ΕΛΑΣ, ενώ έχετε επανασυστήσει τη Δημοτική Αστυνομία.

Το ορθό θα ήταν να καταταγούν 312 νέοι αστυνομικοί με αδιάβλητες, αξιοκρατικές διαδικασίες μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Νέους αστυνομικούς που θα έχουν τις ηλικιακές προϋποθέσεις να συνεισφέρουν στην ασφάλεια των πολιτών χρειάζεται η αστυνομία και όχι τέτοιες τακτοποιήσεις.

Αλλά αυτό το νομοσχέδιο βρίθει στοιχείων αδιαφάνειας. Όπως είναι η εξαίρεση των μισθώσεων για τη στέγαση υπηρεσιών της ΕΥΠ από τις ισχύουσες διατάξεις για τη στέγαση των υπηρεσιών του δημοσίου. Και το κάνετε χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας: Ούτε τετραγωνικών μέτρων, ούτε ανώτατου μισθώματος. Ποιόν εξυπηρετεί το ομιχλώδες αυτό τοπίο; Σίγουρα όχι τη διαφάνεια.

Εύλογα ερωτηματικά εγείρουν οι ρυθμίσεις που αφορούν την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως η ρύθμιση που ορίζει ως κριτήριο μετάθεσης τη γεωγραφική έδρα της υπηρεσίας προελεύσεως του μετατιθέμενου, όταν διεθνώς τα κριτήρια για την επιλογή των αστυνομικών που στελεχώνουν τέτοιες μονάδες είναι μόνο τα υψηλότερα πρότυπα επαγγελματισμού.

Επίσης, δεν λάβαμε απάντηση για ποιο λόγο μειώθηκε κατά μία τριετία, από 8 σε 5 χρόνια, ο χρόνος που πρέπει να παρέλθει για να μετατεθεί στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αστυνομικός, ο οποίος έχει υπηρετήσει ή υπηρετεί σε γραφεία μελών της κυβέρνησης, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, κομμάτων και βουλευτών; Ποιοι θα ευνοηθούν από αυτή τη διάταξη μένει να το δούμε.

Καταργείτε, επιπλέον, τη δυνατότητα τοποθέτησης των υπηρετούντων στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά τη λήξη της θητείας τους, στον τόπο συμφερόντων τους. Αυτή δεν ήταν χαριστική παροχή, αλλά κίνητρο για την προσέλκυση άξιων στελεχών στην Υπηρεσία. Ενδεχομένως να υπήρξαν καταχρηστικές συμπεριφορές. Σε κάθε περίπτωση ορθώς υπήρξε νομοτεχνική βελτίωση προκειμένου να είναι σαφής η διατύπωση ότι η νέα διάταξη δεν έχει ισχύ για τους ήδη υπηρετούντες.

Τέλος δεν λάβαμε καμία απάντηση έως τώρα, γιατί εξαιρούνται οι αυτοτελείς υπηρεσίες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που υπάγονται απευθείας στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, από τις υπηρεσίες στις οποίες μπορούν να μετατεθούν μετά τη λήξη της θητείας τους οι υπηρετούντες στο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Ενώ μπορούν να μετατεθούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ή Θεσσαλονίκης, στερούνται τη δυνατότητα μετάθεσης στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην Αντιτρομοκρατική, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.

Εν πάση περιπτώσει, η πολιτεία οφείλει να αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή της στον αγώνα κατά της διαφθοράς υποστηρίζοντας, στελεχώνοντας αξιοκρατικά και αξιοποιώντας το προσωπικό των Υπηρεσιών Εσωτερικού Ελέγχου.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση αναλίσκεται σε διευθετήσεις και τακτοποιήσεις όταν οι εστίες ανομίας πολλαπλασιάζονται, η δράση των γνωστών αγνώστων επεκτείνεται και εκτός του κράτους των Εξαρχείων, ενώ το αίσθημα ανασφάλεια του πολίτη καθημερινά αυξάνεται.

Η κυβέρνηση αυτή είναι η χαρά του κάθε μπαχαλάκη. Δεν ξέρω αν οι δεκάδες προσαγωγές μετά το χτύπημα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνουν και αλλαγή στη στάση σας. Ίδωμεν…

Για όλους αυτούς τους λόγους αδυνατούμε να συναινέσουμε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο - κουρελού.

Σας ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας παρακάτω:
https://www.youtube.com/watch?v=RtoNGF5DeNk&feature=youtu.be

 

back to top