Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Χαιρετισμός Μ.Χαρακόπουλου στο Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων μελών της ΠΟΑΣΥ
Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος ΠΟΑΣΥ

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2017

Χαιρετισμός
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο Γενικό Συμβούλιο των Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων
μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ)

«Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση που μου δίνει τη δυνατότητα ως νέος αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης της Νέας Δημοκρατίας να απευθυνθώ στο σύνολο των προεδρείων των Ενώσεων Αστυνομικών όλης της χώρας.

Πανοσιολογιώτατε, και σύντομα Σεβασμιώτατε, όπως εμμέσως στην προσφώνησή του σας ευχήθηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, κ. Γενικέ, κ. Πρόεδρε της Ένωσης Κεντρώων, εκπρόσωποι των πολιτικών δυνάμεων, εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των υπολοίπων Σωμάτων, κυρίες και κύριοι, για εμάς τα ζητήματα του νόμου και της τάξης, όπως προσφυώς ειπώθηκε από τον Γραμματέα του υπουργείου, είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του προγράμματός μας. Εμείς πιστεύουμε ότι πραγματικό κράτος δικαίου δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την επιβολή του νόμου και της τάξης. Ασφάλεια παντού και πάντα, χωρίς ανοχή σε άβατα και σε άσυλα. Τα ζητήματα αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ξεπερνώντας ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που χαρακτήρισαν την μεταπολίτευση για πολλές δεκαετίες.

Θα έλεγα ότι για εμάς η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας είναι προϋπόθεση των υπολοίπων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η βάση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακρογωνιαίος λίθος. Εάν φοβάται κανείς να κυκλοφορήσει στο δρόμο, για ποια ελευθερία μπορούμε να μιλούμε αγαπητέ μου κ. Γενικέ; Αν φοβάται κανείς να πάει σε μια πολιτική εκδήλωση, ακόμη και παρουσίαση βιβλίου, γιατί κάποιοι μπαχαλάκηδες μπορεί να τον προπηλακίσουν, μπορεί να τον λοιδορήσουν, μπορεί να μπουν στην αίθουσα προκειμένου να αποτρέψουν την υλοποίησή της, για ποια ελευθερία διακίνησης ιδεών μπορούμε να μιλάμε; Πιστεύω ότι η κοινωνία είναι ώριμη να ξεπεράσει τέτοιες ιδεοληψίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Εμείς πιστεύουμε στην αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, των ανδρών και των γυναικών που καθημερινά δίνουν τη μάχη κατά του εγκλήματος, της βίας και της ανομίας. Δεν μπορεί να έχουμε ανοχή, λοιπόν, σε τέτοιες εστίες βίας και ανομίας πουθενά και οφείλουμε ως συντεταγμένη πολιτεία να στηρίξουμε εμπράκτως τους λειτουργούς, τα όργανα της τάξης που δίνουν καθημερινά αυτή τη μάχη. Πρώτα απ’ όλα με τα αυτονόητα. Παρέχοντάς τους τα μέσα αυτοπροστασίας. Ατομικής αυτοπροστασίας, εκσυγχρονίζοντας το στόλο με τον οποίο δίνουν τη μάχη του πεζοδρομίου καθημερινά και, βεβαίως, με τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των συστημάτων ενδοεπικοινωνίας. Είδαν το προηγούμενο διάστημα το φως της δημοσιότητας αρκετά ρεπορτάζ για το πεπαλαιωμένο σύστημα ενδοεπικοινωνίας και τις αβελτηρίες που παρατηρούνται για τον εκσυγχρονισμό του.

Θεωρούμε, επειδή ετέθη και από τον Πρόεδρο στη χειμαρρώδη τοποθέτησή του, αυτονόητο ότι ένα σοβαρό κράτος οφείλει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και να τις υλοποιεί. Υπ’ αυτήν την έννοια είναι αυτονόητη η υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση και του υπολοίπου 50% των παρακρατηθέντων. Βεβαίως “έχετε καεί στο χυλό και φυσάτε και το γιαούρτι”, γιατί στο παρελθόν υπήρξαν μεγάλα λόγια και μεγάλες υποσχέσεις και δυο χρόνια τώρα δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Τώρα, στο μείζον ζήτημα που έθεσε ο Πρόεδρος. Μας ρώτησε αν είναι επικίνδυνο το επάγγελμα του αστυνομικού; Ποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι επικίνδυνο; Προφανώς και είναι επικίνδυνο. Το μαρτυρούν τα τόσα θύματα, οι ήρωες που έχετε στο σώμα αλλά και οι τόσοι άνδρες και γυναίκες που έχουν τραυματιστεί στην εκτέλεση του καθήκοντος. Όμως επειδή θέλω να σας κοιτάω στα μάτια και σήμερα και αύριο, θέλω να είμαι υπεύθυνος σ΄ αυτά που λέω. Πιστεύω αγαπητέ Πρόεδρε ότι η τροπολογία για επικινδυνότητα του επαγγέλματος πρέπει να κατατεθεί ως κυβερνητική τροπολογία. Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να έχουμε έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη δαπάνη που προκαλεί στον προϋπολογισμό της χώρας. Αλλιώς το να έλθει μια απλή βουλευτική τροπολογία, θα είναι ανεύθυνη, δεν θα συνοδεύεται από έκθεση του ΓΛΚ, κανείς δεν θα γνωρίζει την επιβάρυνση που φέρνει στον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να είναι σοβαρές και υπεύθυνες θα είναι σε πολύ δύσκολη θέση να την υπερψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τη δαπάνη που προκαλεί στον προϋπολογισμό του κράτους. Γιατί είμαστε σε εποχή δύσκολη, η χώρα βρίσκεται σε μνημόνια, σε προγράμματα, δεν μπορούμε να προχωρούμε σε μονομερείς ενέργειες, εάν δεν διασφαλίσουμε τα ισοδύναμα. Και για να βρούμε τα ισοδύναμα θα πρέπει να γνωρίζουμε την επιβάρυνση κατ’ αρχάς. Να είμαστε ειλικρινείς απέναντί σας.

Κλείνω, γιατί νομίζω ότι η διαδικασία έχει πολύ χρονοτριβήσει και υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που θέλουν να τοποθετηθούν, λέγοντας το εξής:

Εμείς πιστεύουμε στην αποστολή της αστυνομίας. Στο μέτρο του δυνατού θα στηρίξουμε, και σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, την προσπάθεια που κάνετε. Τα ζητήματα που θέσατε, της αναδιοργάνωσης, μιας σειράς από παθογένειες που σας κατατρύχουν, όλ’ αυτά αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας του κυβερνητικού μας προγράμματος. Βεβαίως, υπάρχουν και οικονομικά αιτήματα και ζητήματα, Εύλογα. Τα ιεραρχούμε. Ως πολιτεία οφείλουμε να ιεραρχούμε τις ανάγκες και να δίνουμε λύσεις.

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι θέλω να σας ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία. Έβλεπα παλαιότερες καρτ ποστάλ, επειδή είμαι και συλλέκτης, που έγραφαν “Αίσιον, Ειρηνικόν και Ασφαλές το νέον έτος”. Λοιπόν, αυτές οι διαχρονικές ευχές σε έναν κόσμο ταραγμένο που έχουν πάψει πια να υπάρχουν βεβαιότητες, καθώς ενώ για δεκαετίες στην Ευρώπη θεωρούσαμε την ειρήνη την ασφάλεια ως κεκτημένο, επειδή δεν είναι πια δεδομένες, κατανοούμε όλοι την αξία τους.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, με ειρήνη με υγεία και ασφάλεια».

 

back to top