Χρησιμοποιούμε τα cookies στην ιστοσελίδα μας, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μάξιμος Χαρακόπουλος | Νέα Δημοκρατία - Ομιλία Μ. Χαρακόπουλου κατά τη συζήτηση στης επίκαιρης επερώτησης προς την υπ. Δ/κής Ανασυγκρότησης
Menu
A+ A A-

ΒΟΥΛΗ 2

Αθήνα, 31 Ιανουαρίου 2017

Ομιλία
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτή Λαρίσης,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

κατά τη συζήτηση στης επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα:

“Με αδιαφάνεια και αναξιοκρατία η κυβέρνηση διογκώνει συνεχώς το δημόσιο”

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

τα δύο χρόνια της περιπέτειας των δημαγωγών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας φέρνουν εκ νέου στο χείλος του γκρεμού. Το καταστροφικό έργο που δεν ολοκλήρωσαν το 2015 ορθώνεται και πάλι ενώπιον μας. Τέταρτο μνημόνιο, GREXIT, δραχμή, χρεωκοπία, ξαναμπαίνουν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Το θέατρο της διαρκούς διαπραγμάτευσης, της δήθεν ηρωικής αντίστασης στις πιέσεις των δανειστών έχει καταντήσει κακόγουστο ανέκδοτο. Η δεύτερη αξιολόγηση έχει αργήσει έναν ολόκληρο χρόνο, η ποσοτική χαλάρωση, το αναγκαίο οξυγόνο για την ταλαιπωρημένη οικονομία, αναβάλλεται, τα τελευταία αποθέματα εξανεμίζονται, οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, οι πολίτες αγωνιούν.

Όμως, αντί να σοβαρευτούν, συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο, με μόνο ένα κριτήριο των επιλογών τους: να γαντζωθούν στην εξουσία όσο το δυνατό περισσότερο, έστω και κάποιους μήνες, έστω και επί ερειπίων. Σκέφτονται και δρουν αποκλειστικά με όρους μικροκομματικού συμφέροντος και πελατειακών εκδουλεύσεων. Έχουν εξοβελίσει στο πυρ το εξώτερον κάθε έννοια αξιοκρατίας, κάθε διαδικασία αξιολόγησης.

Βλέπουν το κράτος μόνο ως μέσο βολέματος ημετέρων και σε αυτόν τον τομέα αναμφίβολα είναι πρωταθλητές. Δεν ξέρω εάν υπάρχει μέλος του κόμματός σας που να μην έχει αμειβόμενη σχέση με το κράτος. Την ώρα που κόβουν ΕΚΑΣ, τσεκουρώνουν τα επιδόματα σε ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού, χτυπούν ανελέητα τους αγρότες, την ώρα που βάζουν φόρο στο φόρο σε κάθε άνθρωπο του μόχθου, που εξοντώνουν κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, φορτώνουν το Δημόσιο με φίλους και γνωστούς από πόρτες, παράθυρα και φεγγίτες, χωρίς καμία αξιοκρατία, χωρίς καμία ιεράρχηση αναγκών.
Κατ’ αρχάς, δουλεύει φουλ η μηχανή πρόσληψης των μετακλητών. Μπουκώνουν τη δημόσια διοίκηση με «Καρανίκες», αυτό το σύμβολο της διετούς διακυβέρνησής σας -ήδη τον Οκτώβριο του 2016 οι μετακλητοί είχαν φτάσει στο ύψος ρεκόρ των 2.099- και ο μετρητής αυξάνεται διαρκώς με νέες θέσεις σε υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς. Όμως, δεν φθάνει μόνο αυτό. Δημιουργούν επί τούτου και νέες δομές, χωρίς να απαντούν στις ανάγκες της Διοίκησης, πάντα με στόχο να αυξήσουν τον κρατικοδίαιτο “στρατό” τους.

Ταυτόχρονα, έχουν βάλει μπροστά τη «φάμπρικα» των βουλευτικών τροπολογιών για νομιμοποίηση από την “πίσω πόρτα”, με τη μετατροπή εργασιακών σχέσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή έργου εργαζομένων στο Δημόσιο σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, αλλά και τις διαδοχικές παρατάσεις συμβάσεων για τους εργαζομένους των δήμων. “Τσαλαπατούν” έτσι κάθε κανόνα αξιοκρατίας και ίσων ευκαιριών, αλλά και τις διατάξεις του Συντάγματος, που προβλέπουν ότι η πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου γίνεται μόνο μέσω ΑΣΕΠ.

Ειδικά στους δήμους επιβάλλουν κατά τρόπο αυθαίρετο ένα υπέρμετρο μισθολογικό κόστος, το οποίο πολλές φορές καλούνται να καλύψουν οι δημότες μέσω αυξήσεως των δημοτικών τελών.
Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η εκτόξευση των μισθολογικών δαπανών της Κεντρικής Διοίκησης το πρώτο εννεάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κατά 146 εκατομμύρια ευρώ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

όσο και αν θέλετε να κρυφτείτε, δεν σας αφήνουν οι αριθμοί, μιλούν από μόνοι τους. Γνωρίζετε, όμως, ότι η ανεργία δεν μειώνεται με μαζικούς διορισμούς στο Δημόσιο. Αυτή η λύση είναι επιστροφή στα μονοπάτια του 1980, γιατί αυτά ήταν δρόμος προς τον γκρεμό, η οδός της απωλείας, της καταστροφής.

Η χώρα χρειάζεται πραγματική ανάπτυξη, κίνητρα για την ιδιωτική οικονομία, για την αύξηση της παραγωγικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, μόνο έτσι θα πάψει η αιμορραγία της συνεχούς φυγής νέων στο εξωτερικό. Χρειάζεται, δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνετε εσείς, το αντίθετο από τη συνταγή της αποτυχίας, της στασιμότητας, της καταστροφής.

Βεβαίως, σε κάθε νουθεσία της λογικής ξεκινάτε πάλι τη γνωστή “καραμέλα” δήθεν της απειλής των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προβάλλετε ένα σκιάχτρο για να φοβίσετε, για να κρατήσετε τους ψηφοφόρους, αλλά αυτό το παραμύθι πια δεν περπατάει. Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι και ήδη σας γυρίζουν την πλάτη. Αυτό που έχουμε εξαγγείλει –και θα γίνει- είναι η εφαρμογή της αξιολόγησης, για την οποία έχετε μια χρόνια αλλεργία, αλλά και η κινητικότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες της Δημόσιας Διοίκησης.

Τα αποκαλυπτήρια από τα έργα και τις ημέρες σας στον δημόσιο τομέα συνιστούν και την τελική κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Και δείχνετε, δυστυχώς, παντού το ίδιο αναξιόπιστο πρόσωπο, όπως και στις πρόσφατες κρίσεις στην Πυροσβεστική και την Ελληνική Αστυνομία, όπου κάθε αξιοκρατική αρχή, κάθε σεβασμός προς τον τρόπο ανάδειξης των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας πήγε περίπατο, θυσιάστηκε στον βωμό των στενών κομματικών συμφερόντων. Γελοιοποιώντας κάθε διαδικασία, καταλήξατε σε έναν άνευ προηγουμένου τραγέλαφο με “είπες-ξείπες”, με δημοσιοποίηση των κρίσεων που τις πήρατε πίσω και μετά τις ξαναβγάλατε αυτούσιες. Φαρσοκωμωδία που για τη χώρα είναι πλέον μια τραγωδία, καθώς αποστρατεύσατε άξιους αξιωματικούς που είχαν ακόμη πολλά να προσφέρουν στην πατρίδα, ενώ και οι τοποθετήσεις έχουν βαρύ κομματικό αποτύπωμα.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι όλα αυτά που χρόνια τα φωνάζατε από το πεζοδρόμιο ήταν όλα υποκριτικά, ψευδή και παραπλανητικά, γιατί όλη η πολιτεία σας είναι παραπλανητική και μάλιστα ενσυνείδητη και εσκεμμένη και όχι προϊόν αυταπάτης, για να ξεγελάσετε τον κόσμο. Μα, τώρα σας πήραν χαμπάρι και οδός διαφυγής δεν υπάρχει άλλη παρά η έξοδος διά των εκλογών, που όσο και αν τις ξορκίζετε δεν θα τις γλιτώσετε.

Μια μόνο τελευταία υπηρεσία έχετε να προσφέρετε στην πατρίδα, να προκηρύξετε εκλογές και να αποχωρήσετε με την ίδια ταχύτητα που αναρριχηθήκατε στην κορυφή. Ήρθε πλέον η στιγμή, μετά απ’ αυτό το διετές πικρό μάθημα, που το πληρώσαμε όλοι ακριβά, να στραφούμε στο ρεαλισμό.

Κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ,

το μόνο καλό που θα αφήσετε πίσω σας είναι η διάλυση των βολικών μύθων με τους οποίους κατατρέχετε την Ελλάδα για δεκαετίες, γιατί τώρα πια κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε. Όλοι πια γνωρίζουμε τι σημαίνει Αριστερά».

back to top