Menu
A+ A A-

Μάξιμος Προϋπολογισμός 1

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2016

Αγόρευση
του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2017


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να εκφράσω την ανησυχία μου για την κατάσταση στα εθνικά μας θέματα και για τον εθνικιστικό παροξυσμό που επικρατεί στη γειτονική Τουρκία και όχι μόνο. Αυτή η κατάσταση κάνει εντονότερη την ανάγκη για ταχεία ανασυγκρότηση της χώρας, που προϋποθέτει την οικονομική ανασύνταξη.

Ο προϋπολογισμός, λοιπόν, συζητείται την επαύριον των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ που είναι δυστυχώς μακράν των μεγαλεπήβολων προσδοκιών που είχε θέσει η κυβέρνηση. Αντιθέτως, εισερχόμαστε σε μια νέα δραματική φάση χωρίς ορίζοντα ανάσας, καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% θα διαρκέσουν για άλλα 3-10 χρόνια. Και ακόμη το ΔΝΤ δεν έχει πει τη δική του κουβέντα, τι μέτρα θα έχει το κοστούμι που θα φορέσουμε. Ενώ και η αξιολόγηση καρκινοβατεί.

Τη σκληρή αυτή δοκιμασία θα μπορούσαμε να την είχαμε αποφύγει εάν οι σημερινοί κυβερνώντες δεν είχαν αποφασίσει να παίξουν σε μια ζαριά το μέλλον όλων των Ελλήνων.

Και ιδού τα αποτελέσματα σήμερα! Ιδού που έχουμε κατρακυλήσει από το σημείο που είχαμε βρεθεί στα τέλη του ‘14 γιατί ένα μεγάλο τμήμα συμπολιτών μας παρασύρθηκε από τα παχιά λόγια και τις εύκολες υποσχέσεις. Σήμερα, λοιπόν, έρχεται ο λογαριασμός παραφουσκωμένος, και καλείται ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασμένα των Βαρουφάκηδων. Γιατί τα φανταχτερά πουκάμισα, και ο «κοπανιστός αέρας» έφεραν μαζί με τα capital controls, κομμένες συντάξεις, κομμένο ΕΚΑΣ, κομμένα επιδόματα, άδεια καταστήματα, φουσκωμένο ΦΠΑ.

Δυστυχώς, αγαπητοί συνάδελφοι,
Πίσω από τον καλλωπισμό του προϋπολογισμού, κρύβονται τραγικές αποτυχίες και πίσω από την υπεραισιοδοξία για τον επόμενο χρόνο καιροφυλαχτεί η διάψευση. Γιατί η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να φανεί ανάγλυφα η καταστροφή που επέφερε ο τυχοδιωκτισμός της. Και καθώς καταρρέει γαντζώνεται από τη τελευταία γραμμή της απελπισμένης άμυνας. Προβάλουν το επιχείρημα «γιατί οι άλλοι καλύτεροι ήταν;». Ναι ήταν καλύτεροι, κάτι που συνειδητοποιούν σήμερα οι πολίτες γιατί έχουν μέτρο σύγκρισης.

Θυμίζουμε, λοιπόν, για παράδειγμα ότι το Δεκέμβριο του 2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και των φορέων του ήταν 9,6 δις ευρώ.
Για να πάνε το Δεκέμβριο του 2014, από την κυβέρνηση που, με πρόσχημα την προεδρική εκλογή, έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στα 3,7 δις ευρώ.
Πόσες είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές με τη σημερινή κυβέρνηση; 6,2 δις ευρώ. Από τα οποία τα 3 είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αλλά τα παραδείγματα δεν έχουν τελειωμό. Και τα βιώνουν οι πολίτες, και ιδιαίτερα τα πιο αδύναμα στρώματα. Γιατί δεν κρύβονται τα 8 δις που πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς από τα οποία τα 3,2 για τον ΕΝΦΙΑ, που είχατε ως σημαία την κατάργησή του.

Όπως δεν κρύβονται τα έργα και οι ημέρες σας στον πρωτογενή τομέα. Οι αγρότες που σας ανέδειξαν πρώτη δύναμη εισπράττουν τώρα το μεγάλο ευχαριστώ της κυβέρνησής σας: Εκτίναξη ασφαλιστικών εισφορών, Κατάργηση αγροτικού πετρελαίου, Φορολόγηση επιδοτήσεων, 24% ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, Ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.

Δείχνετε, λοιπόν, να μην θέλετε να κατανοήσετε ότι η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει εξαντληθεί. Ότι η εμμονή στη φορολογία σκοτώνει νοικοκυριά και επιχειρηματικότητα. Και ταυτόχρονα κάνετε ότι περνά από το χέρι σας για να μην γίνει μια επένδυση της προκοπής στη χώρα.

Κύριοι συνάδελφοι,
Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για πειραματισμούς, για χάσιμο, για αυταπάτες. Η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο, η κοινωνία είναι κουρασμένη, εξουθενωμένη. Τα προβλήματα διογκώνονται καθημερινά και λύσεις δεν δίδονται.

Χθες για μια ακόμη φορά γίναμε μάρτυρες βίαιων επεισοδίων από «επαγγελματίες μπαχαλάκηδες», που μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης. Δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, κάτοικοι αυτών των περιοχών, καθίστανται ουσιαστικά όμηροι των ταραξιών, χωρίς το κράτος να τους παράσχει το αυτονόητο δικαίωμα της ασφάλειας.

Το άβατο του Εξαρχιστάν, διασπείρεται σαν καρκίνωμα παντού, με νησίδες ανομίας και παραβατικότητας, όπου κάθε είδους κακοποιοί βρίσκουν ευνοϊκό περιβάλλον να κάνουν τις δουλειές τους. Έχουμε φθάσει στο σημείο νόμος να είναι το «δίκιο» του μπαχαλάκη. Αυτού που καίει τα τρόλεϊ στη Πατησίων, που καταστρέφει τα εκδοτήρια εισιτηρίων, που απειλεί και προπηλακίζει καθηγητές στο πανεπιστήμιο.

Εμπεδώνεται μια κουλτούρα βίας που το κράτος δείχνει ανίκανο ή, και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, απρόθυμο να καταστείλει. Και οι πολίτες στέκουν αδύναμοι και φοβισμένοι από την έξαρση της εγκληματικότητας, και νοιώθουν ότι απειλείται το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας. Κι αυτό είναι μια κατάσταση απαράδεκτη, η οποία δεν δικαιολογείται από καμία οικονομική κρίση, ούτε μπορεί να βρει δικαιολογία ύπαρξης και συνέχισης σε οποιαδήποτε ιδεολογικά φληναφήματα.

Η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά ώστε να καταλύσει τα ιδιόμορφα άβατα και άσυλα της ανομίας και της βίας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι καιρός να εγκαταλείψει την τακτική του ουδέτερου παρατηρητή και να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν πρωτίστως απέναντι στους ανυπεράσπιστους πολίτες. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να αποκαταστήσει το αίσθημα εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος, να αισθανθεί ο κάθε άνθρωπος ότι δεν απειλείται από βίαιες ενέργειες, από ψυχολογικούς ή σωματικούς καταναγκασμούς, ούτε υπάρχουν εδάφη εκτός κρατικής αρμοδιότητας. Κι αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από εμάς και όχι από τρόικες ή κουαρτέτα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κυβέρνηση, συνεχίζει να βυθίζεται στην απαξίωση και την ανυποληψία. Κι αυτό κάνει κακό στην χώρα και στην οικονομία.

Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα, μια άλλη κυβέρνηση, που με σοβαρότητα, σχέδιο, υπευθυνότητα, με γνώμονα την ανάταξη της οικονομίας, με άξονα την επιχειρηματικότητα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων θα μας βγάλει από τον βάλτο της κρίσης που μας κρατά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον αναλάβει η Νέα Δημοκρατία. Και θα τον αναλάβει σύντομα.
Σας ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο της αγόρευσης στην παρακάτω διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=AII7ZTsE6B0

back to top