Menu
A+ A A-

ΕΤ 2

Μ.Χαρακόπουλος 2

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2018

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΟΥΝ ΤΟΝ …ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΤΩΝ ΙΔΕΟΛΗΨΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κατσαβού

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συντελέσει στην έκρηξη της βίας και της δράσης των κάθε είδους περιθωριακών στοιχείων

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τη δραματική αύξηση των φαινομένων βίας. Με συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής καλεί την Όλγα Γεροβασίλη και την Κατερίνα Παπακώστα «αν πραγματικά επιθυμούν να κάνουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει, να διαβούν τον… Ρουβίκωνα των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ» και διαμηνύει ότι η Ν.Δ. θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα.

Το τελευταίο διάστημα ζούμε μια πρωτοφανή έκρηξη βίας και ανομίας, που σε πολλές περιπτώσεις έχει ως στόχο αστυνομικούς. Θεωρείτε συγκυριακή αυτή την κατάσταση ή πιστεύετε ότι συμβαίνει κάτι σοβαρότερο;

Μακάρι όσα συμβαίνουν αυτό τον καιρό να ήταν μόνο μια μπόρα και να περάσει. Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για τη μοιραία κατάληξη της πολιτικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην εξουσία και έχει συντελέσει στην έκρηξη της βίας και της δράσης των κάθε είδους περιθωριακών στοιχείων. Η κυβέρνηση ακολούθησε το δόγμα Τόσκα, της ιδιότυπης «στοργής» προς τις λεγόμενες «συλλογικότητες». Αυτό σημαίνει ότι το κράτος, αντί να παρεμβαίνει όπως οφείλει, στις περιπτώσεις βιαιοπραγίας και παραβίασης του νόμου, τηρεί στάση ανοχής και, ενίοτε, ακόμη και προστασίας των μπαχαλάκηδων. Τα παραδείγματα πλείστα, με πιο χαρακτηριστικό τον «Ρουβίκωνα», που κτυπά ανενόχλητος κατά το δοκούν. Στα Εξάρχεια περιθωριακοί και παράνομοι έχουν εγκαθιδρύσει δικό τους καθεστώς στην περιοχή, οδηγώντας κατοίκους και επαγγελματίες σε απόγνωση. Κυριολεκτικά κράτος εν κράτει! Στα πανεπιστήμια τα ίδια. Τραμπούκοι, ληστές, ναρκέμποροι λυμαίνονται τους ακαδημαϊκούς χώρους, εκτοπίζοντας καθηγητές και φοιτητές. Όταν, λοιπόν, το υπουργικό δίδυμο στο Προστασίας του Πολίτη, οι κυρίες Γεροβασίλη και Παπακώστα, που έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν την τάξη, υποβαθμίζουν το πρόβλημα και υποτιμούν τον κίνδυνο, φοβούμαι ότι μπορεί να υπάρξουν και χειρότερα…

Θεωρείτε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν θα αλλάξει ρότα στην ακολουθούμενη πολιτική; Η κ. Παπακώστα μίλησε για μηδενική ανοχή, αν και τα έμπλεξε με κάποιες περίεργες παραινέσεις στους αστυνομικούς για… αυτοπροστασία.

Τα μέχρι τώρα δείγματα της ασκούμενης πολιτικής δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Η ίδια ατολμία για δράση, η ίδια αμφισημία στις προθέσεις της δικέφαλης ηγεσίας Γεροβασίλη-Παπακώστα. Έγινε η επίθεση στο ΑΤ Ομονοίας, που παραλίγο να καούν αστυνομικοί και δεν είχαμε καμία σύλληψη. Είχαμε τον ξυλοδαρμό των αστυνομικών στα δικαστήρια, κανείς δεν συνελήφθη. Ο «Ρουβίκωνας», μετά τις επιθέσεις σε πρεσβείες, κατέλαβε χώρο στη Φιλοσοφική Σχολή, έκανε ελέγχους ταυτοτήτων σε αστυνομικούς και τίποτε δεν τον πειράζει. Το μόνο που ακούσαμε ήταν κάποιες περίεργες δηλώσεις από την κ. Παπακώστα ότι θα στείλει το λογαριασμό στον «Ρουβίκωνα» και προφανώς ακόμη ψάχνει τη διεύθυνσή του! Κερασάκι στην τούρτα οι δηλώσεις περί «αυτοπροστασίας» των αστυνομικών, που είναι στο όριο της φαιδρότητας. Αν πραγματικά επιθυμούν να κάνουν τη δουλειά που έχουν αναλάβει, πρέπει οι ίδιες να διαβούν τον… Ρουβίκωνα των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ. Φοβούμαι, όμως, ότι είναι ελάχιστα πιθανό να συμβεί.

Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία είναι σε απόγνωση από αυτά τα φαινόμενα, αλλά δεν φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει δραματική αλλαγή αν αλλάξει η κυβέρνηση.

Αυτό οφείλεται σε μια γενική απογοήτευση που επικρατεί στη χώρα μας, και είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Γιατί όπου λείπει η ελπίδα, εκεί επικρατεί η παραίτηση και τα πράγματα χειροτερεύουν. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι δεσμευόμαστε να αποκαταστήσουμε την νομιμότητα, κι αυτό θα γίνει από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησής μας. Δεν κρύβουμε το σχεδιασμό μας. Μιλάμε ανοιχτά για κατάργηση του ασύλου ανομίας του Γαβρόγλου για τα πανεπιστήμια, για κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, που έχει ανοίξει τις φυλακές για κάθε εγκληματικό στοιχείο, για λειτουργία φυλακών τύπου Γ΄, για να μην μπορούν εγκληματίες και τρομοκράτες να καθοδηγούν τη δράση των συνεργών τους μέσα από το κελί. Αυτονόητη είναι η επιβολή του νόμου στα Εξάρχεια και σε κάθε νησίδα ανομίας, η ενίσχυση της αστυνομίας και η επανίδρυση της μηχανοκίνητης ομάδας ΔΕΛΤΑ που θα περιπολεί στο κέντρο. Στόχος μας είναι το κέντρο της Αθήνας να δοθεί και πάλι στους κατοίκους και στους επισκέπτες του.

Μιας και μιλήσατε για τρομοκράτες, πώς κρίνετε την αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια κατά του αντιεισαγγελέα Ι. Ντογιάκου;

Το τελευταίο που μας έλειπε σε αυτό το κλίμα της ανασφάλειας, είναι να επανακάμψει και η τρομοκρατία, που θεωρούσαμε ότι την είχαμε αφήσει πίσω μας. Ωστόσο, τα άβατα και τα άσυλα φαίνεται ότι εξελίσσονται σε φυτώρια μιας νέας γενιάς τρομοκρατών.

Επιτομή του λαϊκισμού οι προτάσεις Μαξίμου για τη συνταγματική αναθεώρηση

Πώς βλέπετε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση με ανοιχτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών;

Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί μια τέτοια σοβαρή διαδικασία γίνεται με όρους πολιτικής υστεροβουλίας. Τα… μαγειρεία του Μαξίμου, κάθε φορά που τα βρίσκουν σκούρα από την πραγματικότητα, βγάζουν από το καπέλο έναν νέο λαγό, για να αλλάξουν την ατζέντα της συζήτησης. Αυτό κάνουν και με την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου οι προτάσεις τους είναι η επιτομή του λαϊκισμού και της προχειρότητας. Αντί να κάνουν πραγματικές τομές, όπως είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ένα μέτρο που θα προσφέρει σε εκπαίδευση και οικονομία ανυπολόγιστα οφέλη, φέρνουν προτάσεις για δημοψηφίσματα και άλλα ευτράπελα. Και δεν αισχύνονται ότι ήταν οι ίδιοι που γελοιοποίησαν το δημοψήφισμα που διενήργησαν το 2015, παραπλανώντας εκατομμύρια ανθρώπους, μέχρι που… ξεθόλωσε το μυαλό του κ. Τσίπρα.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ωστόσο ότι ο χωρισμός κράτους–εκκλησίας, που συμφωνήθηκε μεταξύ του κ. Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου λύνει ένα πρόβλημα δεκαετιών, και ότι η ΝΔ δεν τον αποδέχεται γιατί είναι δέσμια ακροδεξιών αντιλήψεων.

Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως η Ελλάδα είναι χώρα που κατοικούν κατά συντριπτική πλειοψηφία Ορθόδοξοι. Αυτό είναι ένα αναντίρρητο γεγονός. Επιπλέον, να συμφωνήσουμε ότι η Εκκλησία είναι αλληλένδετη με τους εθνικούς αγώνες, όπως και η Ορθοδοξία στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας. Κι αυτό το αποδέχεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Ως εκ τούτου, αυτό που καταγράφεται στο Σύνταγμα αποτυπώνει μια πραγματικότητα. Όσο για την ίδια τη συμφωνία, έχει μεγάλα και σοβαρά κενά, κυρίως με το καθεστώς εργασίας και συνταξιοδότησης 10.000 ιερέων, κάτι που δεν πρέπει να παραβλέψουμε, γιατί ψυχή της εκκλησίας είναι ο παπάς της ενορίας!

 

 

back to top