Menu
A+ A A-

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΟΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστά τα αυξανόμενα προβλήματα της ασφάλειας που σχετίζονται με την λειτουργία του διαδικτύου. Στην Ευρώπη ιδιαίτερα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει τεράστιο κενό απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις, σε κακόβουλες παρεμβάσεις και σε ποικίλες παράνομες δραστηριότητες -όπως το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ακόμη και παιδιών- αλλά και διακίνησης εξτρεμιστικών μηνυμάτων.
Πολλές φορές έχει επισημανθεί ότι, η Ε.Ε. θα πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσει σε μια ενιαία, αποκλειστικά ευρωπαϊκή, πολιτική ενίσχυσης της ασφάλειας, που θα προστατεύει τόσο τους πολίτες της όσο και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Ειδικά για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα πολλαπλές απειλές, αυτή η αναγκαιότητα καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική.
Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα (24.7) μια νέα στρατηγική της Ε.Ε. για την ‘‘Ένωση Ασφάλειας’’, που θα λάβει χώρα την περίοδο 2020-2025. Η νέα στρατηγική, όπως επισημάνθηκε, θα επικεντρώνεται σε τομείς προτεραιότητας στους οποίους η ΕΕ μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία για τη στήριξη των κρατών μελών στην ενίσχυση της ασφάλειας για όλους όσοι ζουν στην Ευρώπη.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε και ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς: «η ασφάλεια αποτελεί οριζόντιο ζήτημα που καλύπτει σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής και επηρεάζει πολλούς τομείς πολιτικής. Με τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την Ένωση Ασφάλειας συνδέουμε όλες τις κουκίδες για τη δημιουργία ενός πραγματικού οικοσυστήματος ασφάλειας.»
Όπως έγινε γνωστό, οι πρωτοβουλίες για την στρατηγική για την Ένωση Ασφάλειας σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, την πρόληψη και τον εντοπισμό υβριδικών απειλών και την προώθηση της κυβερνοασφάλειας. Ιδιαίτερα για το ζήτημα των κυβερνοεπιθέσεων, που έχουν αυξηθεί, και προέρχονται από διάφορες πηγές εντός αλλά κυρίως εκτός Ευρώπης, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι επίκειται αναθεώρηση της οδηγίας για τα συστήματα δικτύου και πληροφοριών και καθορισμός στρατηγικών προτεραιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, θα δημιουργηθεί και Κοινή Μονάδα Κυβερνοχώρου, ως πλατφόρμας διαρθρωμένης και συντονισμένης συνεργασίας.
Η χώρα μας οφείλει να έχει έναν ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας προωθώντας ταχύτατα πολιτικές που να ανταποκρίνονται στις νέες κατευθύνσεις που προωθεί η Κομισιόν, οι οποίες συνιστούν και ένα ουσιαστικό βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η χώρα μας για την ενίσχυση μιας αποκλειστικά ευρωπαϊκής ασφάλειας έναντι των κυβερνοεπιθέσεων και των κακόβουλων και παρανόμων δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο, κυρίως από περιοχές που βρίσκονται εκτός της Ε.Ε., σύμφωνα και με την νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την ‘‘Ένωση Ασφάλειας’’;

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ, ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην αγροτική παραγωγή λόγω του κορονοϊού είναι η έλλειψη σε εργατικά χέρια. Οι ανάγκες για τις καλλιεργητικές εργασίες την άνοιξη καλύφθηκαν με τις ρυθμίσεις που προβλέφθηκαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 1ης Μαΐου 2020 (ΦΕΚ Α΄ 90), άλλα όπως αναφέρουν οι αγρότες, υπάρχουν ακόμα πρακτικά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Οι εργάτες γης που απαιτούνται δεν υπάρχουν και η συγκομιδή της παραγωγής τους, που είναι και το επιστέγασμα των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς, αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με ευνοϊκές προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τους αγρότες άλλα και με σχετικό ψήφισμα-επιστολή του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αγιάς, στην ονομαστή για την μηλοπαραγωγή περιοχή της, υφίσταται σημαντικό πρόβλημα στην διαθεσιμότητα των ανάλογων με τον όγκο παραγωγής εργατικών χεριών. Σε λίγες ημέρες, από 15 Αυγούστου και για περίπου 3 μήνες ξεκινά η συγκομιδή των μήλων και υπάρχει αυξημένη ανάγκη για εργατικά χέρια, τα οποία όμως μέχρι σήμερα δεν είναι διαθέσιμα για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι και τα προβλήματα που προκύπτουν από την πρακτική εφαρμογή των ρυθμίσεων της προαναφερόμενης ΠΝΠ. Οι καθυστερήσεις δηλαδή στην έκδοση του ΑΜΚΑ των αλλοδαπών και ο περιορισμός των 90 ημερών εργασίας. Όσοι εισήλθαν στα μέσα με τέλη Μαΐου και παραμένουν στη χώρα εργαζόμενοι, κοντεύουν να συμπληρώσουν το όριο των 90 ημερών και θα πρέπει να φύγουν καταμεσής της κρίσιμης για τους αγρότες περίοδο της συγκομιδής.
Οι αγρότες του Δήμου Αγιάς ζητούν να υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες για να μπορέσουν να συλλέξουν την παραγωγή τους. Πιο συγκεκριμένα, να υπάρξουν ρυθμίσεις ώστε να επιτρέπεται στους αλλοδαπούς εργάτες που εισήλθαν με τις διατάξεις της ανωτέρω ΠΝΠ και έχουν ήδη αποχωρήσει για τη χώρα τους, να μπορούν εισέλθουν ξανά χωρίς να επαναληφθεί η ίδια χρονοβόρα διαδικασία και χωρίς ο αγρότης να επιβαρυνθεί για δεύτερη φορά το κόστος της. Επίσης, να παραταθεί το δικαίωμα εργασίας και πέραν των 90 ημερών, τόσο για αυτούς που επιθυμούν να επανέλθουν όσο και για αυτούς που είναι ήδη στη χώρα και επειδή πλησιάζει ο χρόνος συμπλήρωσης αυτών των 90 αυτών ημερών θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Προτίθεστε να λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω αιτήματα των αγροτών και να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μπορέσουν να συλλέξουν την παραγωγή τους χωρίς προβλήματα;

Αθήνα, 7 Αυγούστου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΕΝΤΟΝΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΝΤΟΝΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δυστυχώς, οι ελπίδες των αγροτών για μια χρονιά χωρίς ζημιές στη φυτική παραγωγή, μετά και την δύσκολη περσινή χρονιά όπου λίγες περιοχές του νομού γλύτωσαν, διαψεύδονται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις όψιμες χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών
Στην Αμπελιά, το Δασόλοφο και το Καστράκι Φαρσάλων, έντονη χαλαζόπτωση είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε καλλιέργειες βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας άλλα και αραβόσιτου. Το μεγάλο μέγεθος του χαλαζιού, ο έντονος άνεμος άλλα και ο μεγάλος όγκος βροχόπτωσης σε σύντομο χρόνο προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές, ειδικά στην περιοχή του Κάτω Δασόλοφου που βρέθηκε στο επίκεντρο αυτών των φαινομένων. Όπως τονίζουν οι αγρότες των πληγέντων περιοχών, η τελική ζημιά σε αυτές τις καλλιέργειες εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το στάδιο το οποίο βρίσκονται κατά την χρονική στιγμή που συνέβη το καταστροφικό συμβάν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το στάδιο των καλλιεργειών που επλήγησαν είναι αρκετά προχωρημένο και τα φυτά δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το κομμάτι της φέρουσας παραγωγής που ζημιώθηκε. Στα βαμβάκια για παράδειγμα η παραγωγή έχει σχηματιστεί και μετά το πέρας των τελευταίων αρδεύσεων το Δεκαπενταύγουστο, οι φυτείες θα εισέλθουν στην τελική τους φάση. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζουν, ότι, τα περισσότερα από τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν γίνει και αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί στο τελικό πόρισμα και τις αποζημιώσεις που θα δοθούν.
Οι όψιμες αυτές ζημιές απογοητεύουν τους αγρότες, ειδικά όσους επλήγησαν σε μεγάλο κομμάτι της εκμετάλλευσής τους. Αδυνατώντας να αντικαταστήσουν το χαμένο τους εισόδημα με διαφορετικό τρόπο, επαφίενται στην άμεση ανταπόκριση και την δίκαιη αποτύπωση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν συνεχώς οι φωνές για επίσπευση των διαδικασιών και ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να υπάρξει ταχύτητα και δικαιοσύνη στην αποζημίωση των πληγέντων αγροτών στα ανωτέρω χωριά των Φαρσάλων;

Αθήνα, 5 Αυγούστου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΑΡΩΓΗ» ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ «ΑΡΩΓΗ» ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε τραγικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι 100 εργαζόμενοι του Κέντρου Αποκατάστασης “Αρωγή” στη Λάρισα, καθώς εδώ και μήνες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια αβέβαιη κατάσταση που δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην καθημερινότητά τους και ταυτόχρονα δεν τους επιτρέπει να γνωρίζουν το εργασιακό τους μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, το πρόβλημα ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ενημερώθηκαν για παύση της δραστηριότητας για 20 ημέρες, λόγω ανακαίνισης. Έκτοτε, όμως, δεν έχουν επιστρέψει στον εργασιακό τους χώρο και οι επανειλημμένες τους απόπειρες προς τη διοίκηση άλλα και οποιονδήποτε άλλο σχετίζεται με την επιχείρηση για να μπορέσουν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι, αν και πότε θα επιστρέψουν στην εργασία τους, αν θα συνεχιστεί η δραστηριότητα της επιχείρησης ή έστω αν θα απολυθούν, δεν βρίσκουν ουσιαστική ανταπόκριση.
Οι διφορούμενες απαντήσεις τους έχουν ταλαιπωρήσει αρκετά ενώ τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουν παντελή απουσία και αδιαφορία της διοίκησης στις οχλήσεις τους.
Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα λόγω των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους. Ωστόσο θα βρεθούν ενώπιον φορολογικής επιβάρυνσης για τα δεδουλευμένα του 2019, τα οποία όμως οι ίδιοι δεν έχουν εισπράξει στο σύνολό τους, άλλα η επιχείρηση έχει δηλώσει ότι τα έχει καταβάλει, ενώ απώλεσαν και τα επιδόματα αναστολής εργασίας λόγω πανδημίας εξαιτίας αμέλειας των υπευθύνων να υποβάλουν τις απαραίτητες δηλώσεις στο σύστημα “Εργάνη”. Επίσης, ζητούν την παρέμβαση των αρμοδίων για περιπτώσεις όπου καρκινοπαθείς συνάδελφοί τους και γονείς με μικρά παιδιά δεν μπορούν να λάβουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την επιχείρηση είτε για να λάβουν αναρρωτική άδεια είτε να δηλώσουν συμμετοχή για την εγγραφή των τέκνων τους σε παιδικούς σταθμούς.
Ως εκ τούτων, οι εργαζόμενοι έχουν καταφύγει σε σειρά καταγγελιών και διαμαρτυριών, όπως και προσφυγών στη δικαιοσύνη, άλλα επίσημα δεν έχουν ενημερωθεί από την επιχείρηση για το τι πραγματικά ισχύει. Όπως υποστηρίζουν, παρότι οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης έχουν επιταχθεί για τον κορονοϊό, η επιχείρηση εξακολουθεί να φαίνεται ενεργή (πχ σε ασφαλιστικά ταμεία) όμως οι 100 περίπου εργαζόμενοί της ούτε έχουν απολυθεί ούτε εργάζονται και η παντελής απουσία υπεύθυνης ενημέρωσης εύλογα εγείρει ερωτηματικά και αγωνία για το μέλλον τους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεστε να διερευνήσετε τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου Αποκατάστασης “Αρωγή” και να λάβετε τις δέουσες πρωτοβουλίες προκειμένου να λάβει τέλος η ταλαιπωρία τους;

Αθήνα, 2 Αυγούστου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΙ

Οι καιρικές συνθήκες αποτελούν τον σημαντικότερο αστάθμητο παράγοντα στην αγροτική παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια, ελέω κλιματικής αλλαγής, ολοένα και πυκνώνουν απρόσμενα καιρικά φαινόμενα που προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες κυριολεκτικά στο «πάρα πέντε» πριν τη συλλογή και σπέρνουν την απελπισία στους πληγέντες αγρότες.
Στο Αργυροπούλι του δήμου Τυρνάβου, η ανεμοθύελλα κατά τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου επέφερε ζημιές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικά κτήρια. Λόγω των ισχυρών ανέμων, που συνοδεύτηκαν από δυνατή βροχή και χαλάζι, προκλήθηκαν ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και βασικές υποδομές, όπως οι αγροτικοί δρόμοι και το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Σημαντικότερες ήταν οι καταστροφές σε δενδροκαλλιέργειες καθώς ξεριζώθηκαν ακόμα και δένδρα σε ελεύθερα σχήματα οπωροφόρων. Το πλήγμα ήταν μεγαλύτερο για τα αχλάδια και τα πρώιμα αμπέλια, κύριες καλλιέργειες της περιοχής, που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη συλλογή. Παρότι καλλιεργούνται σε υποστηριζόμενα σχήματα (παλμέτα), η σφοδρότητα του ανέμου ήταν τέτοια που εκθεμελίωσε ολόκληρες σειρές και κατέστρεψε την υπάρχουσα υποδομή, προκαλώντας απόγνωση στους αγρότες.
Εύλογα, οι πληγέντες αγωνιούν καθώς βλέπουν να πάνε χαμένοι οι κόποι μια ολόκληρης χρονιάς και αναμένουν την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου οι πληγείσες καλλιέργειες βρίσκονται μερικές ημέρες πριν την συγκομιδή, η άμεση καταγραφή των ζημιών είναι επιβεβλημένη ώστε να υπάρξει αντικειμενική αξιολόγηση και δίκαιες αποζημιώσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη αποτύπωση των ζημιών, ειδικά για τις καλλιέργειες που βρίσκονται λίγο πριν τη συγκομιδή, ώστε να γίνει πράξη η μέριμνα της πολιτείας για τους πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αγρότες και κτηνοτρόφους του Αργυροπουλίου;

Αθήνα, 2 Αυγούστου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ,
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Η επέλαση του κορονοϊού προκάλεσε προβλήματα στην έλευση αλλοδαπών εργατών γης κατά την περίοδο των εαρινών καλλιεργητικών εργασιών. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 1ης Μαΐου 2020 (ΦΕΚ Α΄ 90), θεσπίστηκε έκτακτη διαδικασία για την έκδοση αδειών εργασίας πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική παραγωγή. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν αγρότες, έχουν προκύψει πρακτικά προβλήματα που χρήζουν άμεσων πρωτοβουλιών για την επίλυσή τους.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω ΠΝΠ προέβλεπε την έκδοση νέων αδειών εργασίας για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Όμως, ο χρόνος αυτός δεν επαρκεί για να καλύψει και την περίοδο της συγκομιδής, όπου η ανάγκη για εργάτες γης κορυφώνεται. Η συγκομιδή ήδη ξεκίνησε για διάφορες καλλιέργειες φρούτων, αλλά θα ενταθεί σημαντικά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενώ στην επαρχία Αγιάς, η συγκομιδή μήλων κρατά τη ζήτηση για εργατικά χέρια σταθερά υψηλή μέχρι και τον Οκτώβριο.
Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπεται η επέκταση του χρονικού διαστήματος ισχύος των έκτακτων αδειών εργασίας για αλλοδαπούς εργάτες γης. Ωστόσο, υφίσταται θέμα με τους αλλοδαπούς εργάτες γης που εισήλθαν στη χώρα με την έκτακτη αυτή διαδικασία, εργάστηκαν, αλλά για διάφορους λόγους έχουν αποχωρήσει. Η διατύπωση στη νομοθεσία ότι η έκτακτη διαδικασία έκδοσης νέων αδειών εργασίας ισχύει μόνο μία φορά, δεν επιτρέπει την επανείσοδό τους με τον ίδιο τρόπο. Συνεπώς, οι παραγωγοί προβληματίζονται για το πως θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργατικά χέρια κατά τη συγκομιδή.
Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές από αγρότες για στασιμότητα στην έκδοση ΑΜΚΑ για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, που εργάστηκαν νόμιμα με την έκτακτη διαδικασία. Με την καθυστέρηση στην έκδοσή του οι παραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν τα ανάλογα εργόσημα, ενώ το κράτος κινδυνεύει να χάσει έσοδα από νόμιμη εργασία..
Γνωρίζοντας τις ανάγκες τους, άλλα και την έλλειψη εργατικών χεριών, οι αγρότες ζητούν, πέραν της παράτασης του χρόνου ισχύος των έκτακτων αδειών εργασίας για αλλοδαπούς εργάτες γης, να υπάρξει η δυνατότητα επανεισόδου όσων έφυγαν, ώστε να μπορέσουν να συγκομίσουν την παραγωγή τους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Λόγω της σοβαρής έλλειψης εργατικού προσωπικού σε εποχικές αγροτικές εργασίες, εξετάζετε τη δυνατότητα επανεισόδου σε όσους αλλοδαπούς εποχικούς εργαζόμενους απασχολήθηκαν νομίμως το προηγούμενο διάστημα στην αγροτική παραγωγή και στη συνέχεια επέστρεψαν στην πατρίδα τους;
2. Προτίθεσθε να επισπεύσετε τις διαδικασίες έκδοσης ΑΜΚΑ στους αλλοδαπούς εργάτες γης;

Αθήνα, 17 Ιουλίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Διαμαρτυρίες για αναμονή συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Θέμα: Διαμαρτυρίες για αναμονή συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση

Πολλοί συνταξιούχοι, που κατά τον εργασιακό τους βίο είχαν και δεύτερη απασχόληση με εισφορές στα ανάλογα ταμεία, διαμαρτύρονται ότι βρίσκονται σε “καθεστώς ομηρίας“, αναμένοντας επί μακρύ διάστημα την απόδοση όσων δικαιούνται. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατά την περίοδο που εργάζονταν ως μισθωτοί είχαν ασφάλιση και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με τη συνταξιοδότησή τους ως μισθωτοί, μετά τη συμπλήρωση του απαραίτητου ασφαλιστικού χρόνου και του απαιτούμενου ορίου ηλικίας, δεν έχουν λάβει τις προσαυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές τους για τις εισφορές που πλήρωναν για αρκετά χρόνια και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Όπως, μάλιστα, οι ίδιοι επισημαίνουν μετά την υποβολή σχετικών ερωτημάτων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, η απάντηση που λαμβάνουν για την καθυστέρηση της διευθέτησης του προβλήματος, παραπέμπει στην απουσία μηχανογραφικής εφαρμογής για τον υπολογισμό των ακριβών ποσών που δικαιούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι αριθμούν αρκετές χιλιάδες και ανήκουν σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όπως αυτοκινητιστές, μηχανικοί, γιατροί κλπ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το θέμα έχει μια δυσκολία, λόγω της πληθώρας των αλλαγών και τροποποιήσεων των τελευταίων ετών. Ωστόσο, καθώς η συγκεκριμένη εκκρεμότητα καθυστερεί σε βάθος χρόνου, προς ζημία των δικαιούχων, απαιτείται η ταχύτερη διευθέτησή της.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων με τις συντάξεις όσων δικαιούνται προσαυξήσεις από τις εισφορές που είχαν καταβάλει και σε δεύτερο ασφαλιστικό φορέα κατά τον εργασιακό τους βίο;

2. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα διευθέτησης του προβλήματος και ποιος εκτιμάτε ότι είναι ο χρονικός ορίζοντας της απόδοσης της προσαύξησης που αναμένουν οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι;

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΕ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΚΑΙ ΤΥΡΝΑΒΟ

Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το Σαββατοκύριακο (5 και 6/7ου) καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές σε χωριά των δήμων Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου.
Σε μια ευρεία έκταση που περιλαμβάνει τον Κραννώνα, τον Κάμπο, τους Αγίους Αναργύρους, το Μαυροβούνι και τα Βούναινα, επικράτησαν πολύ ισχυροί άνεμοι και έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να πληγούν βαμβάκια, βιομηχανικές ντομάτες, καλαμπόκια άλλα και δενδροκομικές καλλιέργειες, ενώ μεγάλες ήταν οι ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποδομές εντός των οικισμών.
Παρόμοια κατάσταση έζησαν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας στην περιοχή της Ποταμιάς, καθώς και στον Τύρναβο, τα Πλατανούλια, τα Δένδρα, το Δαμάσι και το Αργυροπούλι. Σημειώθηκαν ζημιές σε υποδομές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους, ενώ τοπικά ξεριζώθηκαν δένδρα, ακόμα και υποστηριζόμενες καλλιέργειες αχλαδιών (παλμέτες). Τα φαινόμενα, όμως, αυτά συνοδεύτηκαν και από χαλαζόπτωση, η οποία τοπικά στο Πραιτώρι έπληξε καπνοκαλλιέργειες λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής των καπνόφυλλων και στα Πλατανούλια προκάλεσε ζημιές σε κτήματα με αχλάδια και άλλες δενδροκαλλιέργειες.
Τα χτυπήματα από την αστάθεια του καιρού ανησυχούν αγρότες και κτηνοτρόφους και συνεπώς τα αιτήματά τους για αποτύπωση των ζημιών με ταχύτητα και δικαιοσύνη, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, είναι εύλογα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε άμεσα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αγρότες και κτηνοτρόφοι του Κιλελέρ, της Ελασσόνας και του Τυρνάβου;

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού για όλους τους αγρότες που εξόφλησαν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Δυνατότητα συμμετοχής στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού για όλους τους αγρότες που εξόφλησαν τις ασφαλιστικές εισφορές του 2019

Τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας προσφέρουν στον αγροτικό κόσμο ευκαιρίες ξεκούρασης αλλά και πολιτιστικής επιμόρφωσης. Ιδιαίτερα κατά τη φετινή χρονιά, που ο τουριστικός κλάδος βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αποκτούν διττή σημασία, καθώς συμβάλουν στον περιορισμό των μεγάλων απωλειών.
Ωστόσο, κατά την εκκίνηση της διαδικασίας των αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας -κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού, εκδρομών, δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου, παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ)- παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες που αδικούν ορισμένους δικαιούχους.
Εν πρώτοις, κάποιοι από τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία, διότι δεν φαίνονται ασφαλιστικά ενήμεροι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019, παρότι έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που αρκετοί δικαιούχοι για διάφορους λόγους τακτοποίησαν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες για το 2019 πρόσφατα, αλλά πάντως πριν την έναρξη της περιόδου αιτήσεων συμμετοχής στα ΚΕΠ της χώρας. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι επικαλούνται για την καθυστερημένη εξόφληση λόγους οικονομικής δυσπραγίας, καθώς ως ενεργοί αγρότες, των οποίων το εισόδημα επλήγη από τις επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν νωρίτερα στην κάλυψη των υπολοίπων των ασφαλιστικών εισφορών για το 2019. Έτσι, η τακτοποίηση των οφειλών τους έγινε μόλις είχαν έσοδα από την πώληση της φετινής τους παραγωγής.
Τέλος, εκτός του προγράμματος παροχής χρηματικών βοηθημάτων βρέθηκαν τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (π. ΟΓΑ), λόγω καθυστερημένης τακτοποίησης των οφειλών τους για το 2019, επίσης για λόγους οικονομικής αδυναμίας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λησμονείται ότι το επάγγελμα του αγρότη έχει μια εποχικότητα ως προς τα έσοδά του, κι αυτό αντανακλάται στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του. Η αναντίρρητη αυτή πραγματικότητα επιβάλλει εκ μέρους της πολιτείας μια ευέλικτη προσέγγιση σε ζητήματα όπως η συμμετοχή στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, ιδιαίτερα κατά τη φετινή δύσκολη οικονομικά χρονιά για όλους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεσθε να δώσετε τη δυνατότητα σε όλους τους αγρότες που έχουν αποδεδειγμένα εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2019, να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας;


Αθήνα, 27 Ιουνίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Άμεση λύση στο θέμα με τους κωδικούς 037 και 038 για το αφορολόγητο των αγροτών

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Άμεση λύση στο θέμα με τους κωδικούς 037 και 038 για το αφορολόγητο των αγροτών

Ανησυχία και αναστάτωση έχει προκαλέσει σε πολλούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το γεγονός ότι οι κωδικοί 037 και 038 στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είναι προσυμπληρωμένοι.
Όπως αναφέρουν, κατά την προσέλευσή τους στα λογιστικά γραφεία για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, διαπίστωσαν το ανωτέρω πρόβλημα παρότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Εκφράζουν δε την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να χάσουν το αφορολόγητο των 1.900 ως 2.100 ευρώ που δικαιούνται, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων. Επιπρόσθετα, διατυπώνουν έντονους φόβους ότι θα αναγκαστούν να εμπλακούν σε μια χρονοβόρα διαδικασία απόδειξης της επαγγελματικής τους ιδιότητας, η οποία, όμως, πριν διεκπεραιωθεί, θα τους επιβαρύνει φορολογικά και θα τους δημιουργήσει σειρά προβλημάτων οικονομικής και διοικητικής φύσης.
Οι λόγοι για τους οποίους έχει συμβεί αυτό δεν είναι γνωστοί επακριβώς, ενώ και οι ίδιοι οι αγρότες αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν αν έπρεπε να προβούν σε ενέργειες πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα. Επισημαίνουν ακόμη ότι, δεν έχουν μέχρι στιγμής υπόψη τους καμία επίσημη ενημέρωση που να ξεδιαλύνει την κατάσταση και να δίνει σαφείς οδηγίες. Έτσι αναγκάζονται να αναλώνονται σε ερωτήσεις στους λογιστές, στους φορείς που υποβάλλουν τις δηλώσεις καλλιέργειας, καθώς και στα κατά τόπους ΚΕΠΠΥΕΛ για να μπορέσουν να βρουν την αρχή του νήματος και να προβούν έγκαιρα στις αναγκαίες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Πού οφείλεται το πρόβλημα που ανέκυψε φέτος με το αφορολόγητο πολλών κατά κύριο επάγγελμα αγροτών;
2. Θα προβείτε άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να αποσοβηθούν επιπλοκές στο θέμα του αφορολόγητου των αγροτών ή παρενέργειες οικονομικής και διοικητικής φύσης;
3. Θα μεριμνήσετε προκειμένου να ανακοινωθούν τα απαραίτητα βήματα, ώστε να γνωρίζει ο κάθε ενδιαφερόμενος αγρότης λεπτομερώς τις υποχρεώσεις του, δηλαδή τι πρέπει να κάνει και πότε;

Αθήνα, 26 Ιουνίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...