Menu
A+ A A-

ΜΑΧ 1 8

Απολογισμός Γ.Γ. ΔΣΟ δρος Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Φθινοπωρινή Διεθνή Γραμματεία

Σόφια, 24 Νοεμβρίου 2023

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας για την συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.).
Η Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας είναι εκ των ιστορικών ιδρυτικών μελών με αδιάλειπτη παρουσία και ενεργή συμμετοχή στις δραστηριότητες της Οργάνωσής μας.
Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι αισθανόμαστε οικεία, όταν πραγματοποιούμε μια συνεδρίαση ή μια εκδήλωση της Οργάνωσης μας στην Βουλγαρία. Η αίσθηση αυτή έχει καλλιεργηθεί μέσα από τις επιτυχείς δράσεις που πραγματοποιήσαμε στην επικράτεια της Βουλγαρίας, όπως η συνεδρίαση της εαρινής Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. και της επιστημονικής ημερίδας τον Μάρτιο του 2009.
Το ειλικρινές ενδιαφέρον της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης για την προβολή του έργου της Δ.Σ.Ο. αποδείχθηκε περίτρανα και με την πρωτοβουλία της να διοργανώσει ειδική αφιερωματική εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση της Δ.Σ.Ο., τον Μάιο 2018.
Η Βουλγαρική Βουλή εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να είναι ένα σημαντικό μέλος της Οργάνωσης μας και αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου για τη διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού της Οργάνωσης μας με το Εθνικό Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας.
Προτού ξεκινήσω με την απολογιστική αναφορά μου, δεν μπορώ να μη σταθώ στα όσα τραγικά συμβαίνουν στην ευρύτερη εξ Ανατολών γειτονιά μας, την πολύπαθη Μέση Ανατολή, όπου ένας πόλεμος μαίνεται εδώ και έναν μήνα, οδηγώντας σε ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή.
Και αυτή η ένοπλη σύγκρουση έρχεται να προστεθεί στην ήδη ανοιχτή και χαίνουσα πληγή στη Γηραιά Ήπειρο, που αποτελεί ο αιματηρός πόλεμος μεταξύ δυο ομοδόξων λαών, ο οποίος εκτυλίσσεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Οργάνωσή μας διαχρονικά αναπτύσσει λόγο και έργο με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Ορθόδοξου Κόσμου και τον σεβασμό των οικουμενικών αξιών της Ανθρωπότητας.
Σαφώς, η Αραβοϊσραηλινή σύγκρουση, που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει γνωρίσει πολλά επεισόδια εχθροπραξιών και έκρηξης της βίας, αποτελεί μια σύνθετη κατάσταση με όρους ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτισμικούς και γεωπολιτικούς.
Παλαιστινιακά εδάφη τελούν εδώ και πολλές δεκαετίες υπό την κατοχή του Ισραήλ, το οποίο αναπτύσσει πολιτικές εποικισμού και ανθρωπιστικής κρίσης, που δυσχεραίνουν τις όποιες προσπάθειες επίλυσης του μεσανατολικού ζητήματος και ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην περιοχή.
Το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους Κράτος είναι αναντίρρητο. Ωστόσο, η ρητορική και οι πράξεις της Χαμάς είναι φύσει τρομοκρατικές, αφού στοχοποίησαν άμαχους Ισραηλίτες, κατέσφαξαν αθώους πολίτες και κρατούν ακόμη και σήμερα ομήρους πολίτες του Ισραήλ και άλλων χωρών. Οι πρακτικές αυτές στο διεθνές δίκαιο περιγράφονται ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα για τους δράστες.

Βεβαίως, οφείλουμε να δούμε και την άλλη όψη του νομίσματος. Η διεθνής έννομη τάξη προβλέπει ρητώς το κανονιστικό πλαίσιο για τους όρους προσφυγής στη χρήση βίας.
Αναμφισβήτητα, το Ισραήλ όταν δέχεται εισβολή και επίθεση στις συνοριακές περιοχές του από μια τρομοκρατική οργάνωση έχει δικαίωμα νόμιμης άμυνας. Όμως, η αντίδραση πρέπει να πληροί τα κριτήρια που θέτει το ανθρωπιστικό δίκαιο σχετικά με την αναλογικότητα και την αναγκαιότητα της απάντησης.
Η λογική των συλλογικών αντιποίνων σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί μη στρατιωτικών στόχων, όπως νοσοκομεία, σχολεία και χώροι λατρείας και η κατάσταση πολιορκίας, ναυτικού και αεροπορικού αποκλεισμού, που εμποδίζουν την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελούν πρακτικές που ισοδυναμούν, επίσης, με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας.
Η εκτεταμένη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή, δημιουργώντας φόβους για το ενδεχόμενο διεθνοποίησης της σύρραξης μέσω της εμπλοκής άλλων γειτονικών κρατών.
Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρη η αναφορά στην Επετειακή Διακήρυξη που υιοθετήσαμε στην 30η Γενική μας Συνέλευση στη Χαλκιδική τον Ιούνιο 2023 σχετικά με την καταδίκη «κάθε μορφής απειλή ή χρήση βίας που στρέφεται κατά κράτους ή ανθρώπων είτε προέρχεται από κρατικούς είτε από μη κρατικούς δρώντες.
Ο πόλεμος και η τρομοκρατία είναι φαινόμενα καταστροφικά που θέτουν εμπόδια στην ευημερία της Ανθρωπότητας».
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας προ των ευθυνών μας και να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που διαθέτουμε, προκειμένου να σιγήσουν τα όπλα και να προωθήσουμε την προσφυγή στα ειρηνικά μέσα επίλυσης των διαφορών.
Η λύση των δυο Κρατών είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την εδραίωση και την επικράτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.
Και από αυτό το βήμα προβαίνουμε σε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών, απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά εδάφη, απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς και άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική επίλυση του ευαίσθητου πολιτικά μεσανατολικού ζητήματος.
Σε μια τέτοια διεθνή πρωτοβουλία για την ειρήνη σημαντικό ρόλο εκτιμούμε ότι μπορούν να διαδραματίσουν οι διακοινοβουλευτικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και εν γένει του Αραβικού Κόσμου, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των εμπόλεμων μερών.
Η Δ.Σ.Ο. θέτει στη διάθεση των δυο μερών τις υπηρεσίες της για διαμεσολάβηση. Καλώ τους βουλευτές από Κοινοβούλια του Αραβικού Κόσμου που είναι σήμερα παρόντες να διαμηνύσουν την έκκλησή μας στα εθνικά κοινοβούλια και να μεσολαβήσουν για την εκτόνωση της κρίσης.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Προτού ξεκινήσω με τον απολογισμό των δραστηριοτήτων, επιτρέψτε μου να συγχαρώ τη νέα σύνθεση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων, της οποία είμαι επικεφαλής, στον απόηχο των εθνικών εκλογών της Ελλάδος τον Ιούνιο 2023.
Θα συγχαρώ αρχικά για την επανεκλογή τους συναδέλφους κ.κ. Αθανάσιο Δαβάκη και Ιωάννη Σαρακιώτη. Θερμά συγχαρητήρια και θερμό καλωσόρισμα και στα δυο νέα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας τους κ.κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη και Απόστολο Πάνα.
Εύχομαι μια γόνιμη θητεία κατά την εκτέλεση των εθνικών σας καθηκόντων και καρποφόρα συνεργασία για την προαγωγή των στόχων της Οργάνωσής μας.
Η σημερινή συνεδρίαση αποσκοπεί στην ανασκόπηση των μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων μας, αρχής γενομένης της 30ης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική τον Ιούνιο 2023, μέχρι και σήμερα.

30η Επετειακή Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., Ιούνιος 2023:
Το 2023 είναι έτος ορόσημο, καθώς η Οργάνωσή μας φέτος συμπλήρωσε 30 έτη λειτουργίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η 30η Γενική Συνέλευση μας απέκτησε επετειακό χαρακτήρα και διοργανώθηκε με απαράμιλλη επιτυχία σε εορταστικό κλίμα.
Δεν θα μπορούσαμε παρά να την πραγματοποιήσουμε στον ιστορικό γεωγραφικό χώρο, όπου γεννήθηκε, την Χαλκιδική, πλησίον του Αγίου Όρους.
Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν εκπρόσωποι 19 κοινοβουλίων, και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Κύπρο, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Σουδάν. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και διακοινοβουλευτικών ενώσεων.
Η αθρόα συμμετοχή πολιτειακών παραγόντων, κυβερνητικών στελεχών, κοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, θρησκευτικών ηγετών, έγκριτων ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων προσέδωσε ιδιαίτερη αξία σε αυτή την επετειακή εκδήλωση και προκάλεσε συγκίνηση.
Η επίσημη κήρυξη έναρξης των εργασιών έγινε από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιο Μπούρα, που μετέφερε και τις θερμές ευχές του προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος έχει αποδείξει σε πολλές περιστάσεις την στήριξη του στην Οργάνωσή μας και του είμαστε ευγνώμονες.
Χαιρετιστήρια μηνύματα ανέγνωσαν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου.
Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Γέροντας Ελισαίος. Το Μοναστήρι της Σιμωνόπετρας διαχρονικά εκ της συστάσεως της Οργάνωσής μας έχει υπάρξει πολύτιμος σύμμαχος και συμπαραστάτης στην ευόδωση των σκοπών και του έργου μας.
Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν με την Ειδική Θεματική Συνεδρίαση «Ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις».
Μετά την αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του διαλόγου για το «Μέλλον της Ευρώπης» από τον Σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη, εισηγήσεις στη θεματική ενότητα ανέπτυξαν οι παρευρισκόμενοι σύνεδροι – βουλευτές, αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκοί.
Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήσαμε τις εκλογές για τη σύνθεση των καταστατικών οργάνων της Δ.Σ.Ο.
Επικεφαλής και Γενικός Γραμματέας επανεκλέχθηκε ο ομιλών, ενώ νέος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του θεσμού, μετά από σχετική πρόταση του Γενικού Γραμματέα εξελέγη ο Πολωνός βουλευτής κ. Ευγένιος Τσικβίν. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας εξελέγη ο κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.
Την Διεθνή Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. απαρτίζουν οι κ.κ. Ιοάν Βουλπέσκου (Ρουμανία), Ράντομιρ Τσολάκωβ (Βουλγαρία), Πανίκος Λεωνίδου (Κύπρος), Αλεξέι Τσέπα (Ρωσία), Ντιράρ Αλνταούντ (Ιορδανία) και Σισάκ Γκαμπριελιάν (Αρμενία).
Στην Επιτροπή Οικονομικών συμμετέχουν οι κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης (Ελλάδα), Ηλίας Μυριάνθους (Κύπρος) και Χράτσια Χακομπιάν (Αρμενία).
Σε αυτό το σημείο, επιθυμώ να αναφερθώ στο ζήτημα της συμμετοχής της Ρωσίας στην Δ.Σ.Ο. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο πολιτικά ζήτημα το οποίο εκτιμώ ότι διαχειριστήκαμε με ιδιαίτερη προσοχή και διακριτικότητα, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον διεθνή αντίκτυπο.
Φροντίσαμε να λάβουμε μια απόφαση ισόρροπη και δίκαιη, ώστε αφενός να μην αποβληθεί ένα ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσής μας, αλλά και να επιβάλλουμε τις ανάλογες θεσμικές συνέπειες που επισύρει μια συμπεριφορά που αντιστρατεύεται το γράμμα και τον πνεύμα της Δ.Σ.Ο..
Το ζήτημα έχει δυο όψεις. Η πρώτη όψη σχετίζεται με την αδυναμία συμμετοχής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνεδριάσεις και τις εκδηλώσεις της Οργάνωσής μας, λόγω των κυρώσεων που ισχύουν στα κράτη μέλη της ΕΕ. Πρέπει να επισημάνω ότι πρόκειται για κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε.
Ωστόσο, επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι επιχειρήσαμε να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να διασφαλίσουμε τη ρωσική συμμετοχή, όπως η διοργάνωση της Διεθνούς Γραμματείας στην Αίγυπτο ή στην Ιορδανία, όπου οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν ισχύουν, ωστόσο οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν επέτρεψαν την ευόδωση αυτών των σχεδίων.
Η δεύτερη όψη του ζητήματος αφορά την απόφαση της Ρωσικής Δούμα –για πρώτη φορά- να απέχει από την υποχρέωση καταβολής της ετήσιας συνδρομής της προς την Δ.Σ.Ο., θέτοντας εμπόδια στο έργο της σε μια συγκυρία επετειακή για την Οργάνωση. Και μάλιστα, χωρίς καν να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: Ποιος λόγος οδήγησε σε μια τέτοια απόφαση; Η απερίφραστη καταδίκη της ρωσικής εισβολής από τα καταστατικά όργανα της Οργάνωσης;
Θα έπρεπε μετά από 30 χρόνια συμμετοχής στην Δ.Σ.Ο. –αλλά και σύμφωνα με το πλούσιο παρελθόν διακοινοβουλευτικής συνεργασίας που έχει η Ρωσία σε ανάλογους διακοινοβουλευτικούς οργανισμούς- να αντιλαμβάνεται την ανεξαρτησία αυτών.
Από την πλευρά μας, προχωρήσαμε σε μια σολομώντεια λύση, ώστε να συνεχίσει να παραμένει η Ρωσία στους κόλπους της Οργάνωσης, χωρίς ωστόσο να διατηρεί πλέοντη διακριτή θέση στη θεσμική αρχιτεκτονική που εθιμικά είχε όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή τη θέση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης.
Ως εκ τούτου, το κατ’ εξοχήν όργανο λήψης συλλογικών αποφάσεων, η Γενική Συνέλευση, αποφάσισε –κατόπιν δικής μου εισήγησης- να εκλέξει για τη θέση του Προέδρου, τον εκλεκτό φίλο Ευγένιο Τσίκβιν.
Η υποψηφιότητα του για τη θέση του Προέδρου δεν ήταν τυχαία. Ο κ. Τσικβιν υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσής μας, καθώς συμμετείχε ήδη στο Συνέδριο της Ορμύλιας και στη συνέχεια στην Ιδρυτική Συνέλευση.
Σημαντικός δε παράγοντας αποτελεί και το ιδιαίτερο υπόβαθρό του, όντας μέλος της ορθόδοξης μειονότητας σε μια μεγάλη Καθολική χώρα, την Πολωνία. Δυστυχώς, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της Πολωνίας, η εντολή του κ. Τσίκβιν δεν ανανεώθηκε και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να διατελεί ως Προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση.
Σε κάθε περίπτωση αξιολογούμε ως θετικό το γεγονός ότι σε αντίθεση με περιπτώσεις άλλων διεθνών κοινοβουλευτικών θεσμών, όπου η Ρωσία αποβλήθηκε ή αποχώρησε οικειοθελώς, εξακολουθεί έως σήμερα να συμμετέχει στις εργασίες της δικής μας Οργάνωσης.
Αυτό οφείλεται στην μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης που είχε οικοδομηθεί σε αυτές τις τρεις δεκαετίες και στον «χειρουργικό» τρόπο με τον οποίο χειριστήκαμε την κρίση που προέκυψε.
Ωστόσο, στις 9 Νοεμβρίου, έλαβα επιστολή της αντιπροέδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, της κυρίας Κουζνετσόβα, που αξιώνει η ΔΣΟ να καταγγείλει στους διεθνείς οργανισμούς, στον Πρόεδρο, την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, διώξεις εναντίον της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τις αρχές της Ουκρανίας.
Μάλιστα, η επιστολή της καταλήγει με τη διατύπωση ότι αν η ΔΣΟ δεν το κάνει αυτό εγείρει ζήτημα αναφορικά με την σκοπιμότητα της συμμετοχής της Ρωσίας στις δραστηριότητες της Δ.Σ.Ο.
Είναι προφανές ότι τα περιστατικά στα οποία αναφέρεται η κ. αντιπρόεδρος λαμβάνουν χώρα σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού μεταξύ δυο εκκλησιαστικών οντοτήτων: της Ορθόδοξησ Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) και της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) στη σκιά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Πάγια θέση της Οργάνωσής μας είναι η αποφυγή ανάμειξης σε εκκλησιαστικές διενέξεις. Η ΔΣΟ είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός, στην βάση των Ορθόδοξων Χριστιανικών Αξιών. Ακόμη και στην περίπτωση του δισχιλιόχρονου παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, σε βάρος της δικαιοδοσίας του οποίου το Πατριαρχείο της Μόσχας και Πασών των Ρωσιών αποφάσισε να ιδρύσει Εξαρχία δεν προέβημεν σε διαβήματα.
Ανάλογη στάση κρατήσαμε και στην κρίση που ενέσκηψε στις σχέσεις των παλαιφάτων Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιόχειας για την δικαιοδοσία περιοχής εκκλησιαστής ευθύνης στο Εμιράτο του Κατάρ.
Από καμία διάταξη της Ιδρυτικής Πράξης ή άλλου Καταστατικού κειμένου δεν απορρέει υποχρέωση της ΔΣΟ, να παρέμβει σε Διεθνείς Οργανισμούς και στη διεθνή κοινή γνώμη, για ανάλογα θέματα.
Αναμφίβολα, μας λυπεί η κατακλείδα της επιστολής της κ. Κουζνετσόβα ότι σε περίπτωση απουσίας αντίδρασης της ΔΣΟ στα όσα μας αναφέρει, η Ρωσική Δούμα θα επανεξετάσει την σκοπιμότητα της συμμετοχής της στους κόλπους της Οργάνωσής μας.
Εκ των πραγμάτων, η απόφαση της Ρωσικής Δούμας να μην καταβάλλει την ετήσια συνδρομή της στην ΔΣΟ –για πρώτη φορά στα 30 έτη δράσης της Οργάνωσης- συνεπάγεται μια αναδίπλωση της συμμετοχής της. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι εμείς καθ’ όλη την δύσκολη περίοδο που διανύουμε έχουμε επιχειρήσει να διατηρήσουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη Δούμα.
Ακόμη και η φθινοπωρινή Διεθνής Γραμματεία της Σόφιας προγραμματιζόταν για την Αίγυπτο ή την Ιορδανία, προκειμένου να δυνηθεί να συμμετέχει και η ρωσική αντιπροσωπεία. Δυστυχώς, οι τραγικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μας υποχρέωσαν να αναθεωρήσουμε αυτή την απόφαση.
Η Οργάνωσή μας έχει αποδείξει ότι δεν επιθυμεί την καθ’ οιονδήποτε τρόπο ανάμιξή της στις πάσης φύσεως εκκλησιαστικές διενέξεις, θέση την οποία στηρίξαμε όλοι μας και βέβαια ο εκάστοτε Ρώσος πρόεδρος της Γενικής μας Συνέλευσης.
Τα διαρκή προβλήματα που ενσκήπτουν στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασής μας. Η ΔΣΟ κατόρθωσε να διατηρεί αγαθές σχέσεις αλληλοσεβασμού και συνεργασίας με όλες τις Ορθόδοξες αυτοκέφαλες Εκκλησίες.
Η Ρωσική Δούμα επί 30 έτη συμμετέχει ενεργά και έχει συμβάλλει στις επιτυχίες της ΔΣΟ, ακριβώς επειδή ακολούθησε μια ισορροπημένη, μετριοπαθή και βασισμένη στον διακοινοβουλευτικό διάλογο πορεία, που αποφεύγει την ανάμιξη σε εκκλησιαστικές διαμάχες.
Αυτήν ακριβώς την υπεύθυνη στάση προβάλαμε και προς το Ουκρανικό κοινοβούλιο όταν το θέρος του 2022 ζητούσε την αποπομπή της Ρωσικής Δούμα από την ΔΣΟ. Ευελπιστούμε ότι η Ρωσική Δούμα θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τη ΔΣΟ, προσπερνώντας τα όποια προσκόμματα, ανταποκρινόμενη στην ιδιότητά της ως πλήρες μέλος της ΔΣΟ.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στην επετειακή Γενική μας Συνέλευση λάβαμε και μια ακόμη σημαντική απόφαση. Διαπιστώσαμε ότι η νέα φάση της ζωής της Οργάνωσης μας χρειάζεται ορισμένες ενέργειες για τη θεσμική μεταρρύθμιση και την ενδυνάμωση του νομικού καθεστώτος της Οργάνωσής μας στο άμεσο μέλλον.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, ως πρώτο βήμα να τροποποιήσουμε το Καταστατικό της Δ.Σ.Ο. στην επόμενη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να το επικαιροποίησουμε στα σύγχρονα δεδομένα, απαλείφοντας αναχρονιστικές αναφορές, και να καταστήσουμε τη λειτουργία της Οργάνωσης αποτελεσματικότερη, καλύπτοντας θεσμικά και νομικά κενά.
Προς τούτο προτείναμε τη συγκρότηση Επιτροπής τροποποίησης του Καταστατικού με την ακόλουθη σύνθεση: Πρόεδρος: Πανίκος Λεωνίδου (Κύπρος), μέλη: Αθανάσιος Δαβάκης (Ελλάδα), Αλεξάντερ Τσότριτς (Σερβία), Μίλε Ταλέφσκι (Βόρεια Μακεδονία), Ιρακλή Κανταγκισβίλι (Γεωργία) και Ελίας Μπου Σάαμπ (Λίβανος).
Στη συνέχεια θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε την εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής τροποποίησης του Καταστατικού του κ. Πανίκου Λεωνίδου, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας λόγω ασθένειας -του ευχόμαστε περαστικά- και τις προτάσεις του θα μας μεταφέρει ο συνάδελφος Ηλίας Μυριάνθους από την κυπριακή αντιπροσωπεία.
Ως είθισται, η 30η επετειακή Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ομόφωνα και ειδική Διακήρυξη.
Πρόκειται για ένα κείμενο που αποκρυσταλλώνει τις βασικές πολιτικές και ηθικές αξίες που πρεσβεύει η Οργάνωσή μας σε σημαντικούς τομείς, όπως η Διεθνής Ειρήνη και Ασφάλεια, ο σεβασμός των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η προώθηση της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η πίστη στους μηχανισμούς της διεθνούς συνεργασίας και των διαθεσμικών σχέσεων και η ανάδειξη του ρόλου των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο.
Από τη μεγάλη εμπειρία που έχετε στον χώρο της πολιτικής μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου κειμένου δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και απαιτεί προσεκτικές διατυπώσεις προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Είναι, λοιπόν, επιτυχία το γεγονός ότι το κατορθώσαμε. Το εν λόγω διακηρυκτικό κείμενο το διακοινώσαμε σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς της κοινωνίας των πολιτών με τους οποίους συνεργαζόμαστε, αλλά και σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφους και αποσπούμε μόνο θετικά σχόλια.
Η επετειακή Συνέλευση της Δ.Σ.Ο. ολοκληρώθηκε με ειδική εκδήλωση για τα 30 χρόνια δράσης του θεσμού κατά την οποία, σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, μίλησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας που ήταν παρόντες στην ιδρυτική πράξη που έλαβε χώρα στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, το 1993.
Οι αναφορές σε σημαντικά πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα και εμβληματικούς χώρους μας «ταξίδευσαν» στο παρελθόν και μας έδωσαν μια εικόνα για τη διαδρομή που χάραξε η Οργάνωση μας για 30 ολόκληρα χρόνια.
Οι εργασίες της 30ης επετειακής Γενικής μας Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την προσκυνηματική επίσκεψη των συνέδρων στο Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας και στο Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή». Τον πνευματικό χώρο που κυοφόρησε το μέλλον της Οργάνωσης μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα συνεχίσω με τον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Οργάνωσής μας από την επετειακή Γενική Συνέλευση μέχρι σήμερα.

Συμμετοχή στην 14η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ), Αθήνα, 14 Ιουλίου 2023:
Οφείλω να επισημάνω ότι τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις της Οργάνωσης μας με την ΠαΔΕΕ έχουν αποκτήσει έναν τακτικό χαρακτήρα, που μας δίνει τη δυνατότητα να προσδώσουμε θεσμική υπόσταση στην συνεργασία μας για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, εκλεκτός συνάδελφος, γερουσιαστή Λου Ραπτάκης, με προσκάλεσε να απευθύνω χαιρετισμό στα παριστάμενα μέλη της ΠαΔΕΕ κατά την Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων.
Δεν παρέλειψα να εκφράσω την ικανοποίηση μας για την παρουσία ορθοδόξων βουλευτών της ΠαΔΕΕ «που συμμετέχουν και στις εργασίες της Δ.Σ.Ο. εκπροσωπώντας τα κοινοβούλια τους, όπως ο Βαγγέλης Ντούλε από την Αλβανία, ο Γεράσιμος Καουάς από την Ιορδανία και ο Λαοκράτης Κόρανις από την Ουγγαρία».
Μέσω αυτών των περιοδικών επαφών έχουμε διαπιστώσει ότι μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως είναι η ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, η καταδίκη του αναθεωρητισμού και της καταπάτησης των αρχών του διεθνούς δικαίου, όπως συμβαίνει στην Ουκρανία, η προώθηση της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, 1 Σεπτεμβρίου 2023:
Όπως γνωρίζετε, κατά πάγια τακτική της Οργάνωσης μας, η νέα ηγεσία της Δ.Σ.Ο. επισκέπτεται το Φανάρι.
Με αφορμή την τελετή της νέας Ινδίκτου, της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους, επισκεφτήκαμε μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, τον εκλεκτό φίλο Ευγένιο Τσίκβιν, το Φανάρι, συνοδευόμενοι από τους Συμβούλους της Οργάνωσης μας, τον δρα Μυγδάλη και τον κ. Fomenko.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία της εορτής της Ινδίκτου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν Συνοδική συγχοροστασία, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.
Με την ευκαιρία αυτού του εορτασμού, είχαμε συνάντηση με τον Παναγιώτατο τον οποίο ευχαριστήσαμε για την ηθική συμπαράσταση που παρείχε όλ’ αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της Δ.Σ.Ο. «ως πνευματικός οδηγός των αποφάσεών μας, καθοριστικός αρωγός των ενεργειών μας».
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο επισημάνω το γεγονός ότι οι σχέσεις μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκονται σε περίοδο άνθισης και αυτό φαίνεται μέσα από τις τακτικές επαφές που έχουμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλει την Οργάνωσή μας και την θερμή υποδοχή που επιφυλάσσει κάθε φορά στην αντιπροσωπεία μας στο Φανάρι.

Επίσκεψη στη Φινλανδία και Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, Ελσίνκι, 23 – 27 Σεπτεμβρίου 2023:
Στα τριάντα χρόνια λειτουργίας της Δ.Σ.Ο. φέτος ήταν η δεύτερη φορά που πραγματοποιήσαμε επίσημη επίσκεψη στην Φινλανδία. Το 2011 είχαμε διοργανώσει με ιδιαίτερη επιτυχία στο Ελσίνκι Ημερίδα με θέμα: «Η διαμόρφωση των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας κατά τον Απόστολο Παύλο και την Ορθόδοξη Ανατολική Παράδοση».
Φέτος, με αφορμή την Παρουσίαση του Τόμου για την Αγία Σοφία αποφασίσαμε να επισκεφτούμε και πάλι την Σκανδιναβική χώρα, ώστε να συσφίξουμε τις θεσμικές επαφές μας και να τονίσουμε την παρουσία μας.
Στην αντιπροσωπεία, που είχα την τιμή να συμμετέχω ως επικεφαλής, συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Ταμίας της Δ.Σ.Ο. κ. Αθανάσιος Δαβάκης, και οι βουλευτές-μέλη της Δ.Σ.Ο., κ.κ. Irakli Kadagashvili από την Γεωργία, Mile Taleski και Ane Leshkoska από τη Βόρειο Μακεδονία, και Dragan Bojovic από το Μαυροβούνιο, καθώς και ο Σύμβουλός μας Κώστας Μυγδάλης.
Η παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Sofia” υπό την οργανωτική ευθύνη και το συντονισμό του πρώην Μητροπολίτη Ελσινκίου κ. Αμβροσίου, ο οποίος είναι ένας εκ των “ιδρυτικών φίλων” της Δ.Σ.Ο., όντας παρών στην 1η Γενική μας Συνέλευση στην Ορμύλια της Χαλκιδικής το 1993 και συνεισφέροντας ενεργά επί τριάντα συναπτά έτη στο έργο της.
Το Κέντρο «Σοφία», που αντλεί και το ίδιο το όνομά του από την του Θεού Σοφία αποτελεί έναν σπουδαίο πολιτιστικό χώρο γύρω από τον οποίο συσπειρώνεται η ορθόδοξη κοινότητα της Φινλανδίας.
Στην εν λόγω εκδήλωση, συμμετείχαν ως ομιλητές προβεβλημένα μέλη της φιλανδικής ακαδημαϊκής κοινότητας, ο καθηγητής Βυζαντινολογίας κ. Paavo Hohti και η ειδική στην εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, Λέκτωρ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, δρ Ρένια Σουομίνεν Κοκόνεν.
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία μας επισκέφτηκε το Φινλανδικό Κοινοβούλιο και είχαμε την τιμή να προσκληθούμε σε πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε η Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, κα Τάρια Φιλάτοφ, με την οποία είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για τις νέες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ανθρωπότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή.
Θέσαμε, επίσης, τις βάσεις για ενεργοποίηση της συμμετοχής του Φινλανδικού Κοινοβουλίου στους κόλπους της Δ.Σ.Ο.
Επιτρέψτε μου μια παρένθεση. Όλα αυτά τα χρόνια επιχειρούμε να δούμε τους λόγους για τους οποίους η Φινλανδία ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος της Οργάνωσής μας, πλέον δεν συμμετέχει στις εργασίες μας.
Το ζήτημα αυτό έχει προκύψει και με άλλες χώρες, όπως το Μαυροβούνιο, αν και εκεί είχαμε μια θετική εξέλιξη. Έχουμε επαφή και προσκαλέσαμε στη Φινλανδία τον βουλευτή από το Μαυροβούνιο κ. Dragan Bojovic και πλέον πληροφορούμαστε ότι στην νέα κυβερνητική σύνθεση αναλαμβάνει ως Υφυπουργός Παιδείας, γεγονός που μας δίνει σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας με την εν λόγω Βαλκανική χώρα.
Παρόμοιες προσπάθειες συντονισμού επιχειρούμε να εφαρμόσουμε και στην περίπτωση της Μολδαβίας.
Επιστρέφοντας στην επίσκεψή μας στο Φινλανδικό Κοινοβούλιο, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με την κα Καρολίνα Παρτάνεν, την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας της Φινλανδίας στο Βόρειο Συμβούλιο, τον περιφερειακό διακοινοβουλευτικό οργανισμό στο οποίο συμμετέχουν βουλευτές από όλες τις σκανδιναβικές χώρες, με την οποία ανταλλάξαμε απόψεις για τον ρόλο της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.
Πρόκειται για μια σημαντική επαφή, αν αναλογιστούμε ότι και στη Διακήρυξη των 30 ετών που υιοθετήσαμε στη Χαλκιδική τονίσαμε την ανάγκη να «Επενδύουμε στην ανάπτυξη διαθεσμικής συνεργασίας με άλλους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Κοινοβουλευτικούς Θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι».
Τέλος, κατά την παραμονή μας στο Ελσίνκι, επισκεφτήκαμε και τον επιβλητικό καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Εκτιμώ ότι η επίσκεψή μας στη Φινλανδία εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Οργάνωσής μας, μετά από 30 έτη παρουσίας και δράσης, προκειμένου να ενδυναμώσουμε την συμμετοχή και άλλων χωρών στις εργασίες μας.
Είναι σημαντική και για έναν ακόμη λόγο. Διότι η παρουσία μας στη Φινλανδία έκανε γνωστή τη δράση και το έργο της Οργάνωσής μας στην τοπική ορθόδοξη κοινότητα και τη φινλανδική κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να αποκτούμε περισσότερη νομιμοποίηση στη συλλογική συνείδηση.

Επίσημη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, 8 – 15 Οκτωβρίου 2023:
Για αρκετά χρόνια, συζητούσαμε με τον Σύμβουλό μας το κ. Μυγδάλη την προοπτική επίσημης επίσκεψης αντιπροσωπείας της Οργάνωσης μας στις ΗΠΑ και συναντήσεων με εκπροσώπους των Αμερικάνικων πολιτικών θεσμών.
Υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν στην Οργάνωση μας συμμετείχε και αντιπροσωπεία ορθοδόξων βουλευτών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όμως η συμμετοχή αυτή ατρόφησε σταδιακά.
Η τελευταία φορά που αντιπροσωπεία της Οργάνωσής μας επισκέφτηκε τις ΗΠΑ ήταν πριν 10 χρόνια, το 2012, τότε που ο αείμνηστος Γενικός Γραμματέας Αναστάσιος Νεράντζης, συνοδευόμενος από βουλευτές από διάφορες χώρες-μέλη, ταξίδευσε στη Βοστώνη, την Ουάσιγκτον και το Σικάγο.
Θα ήταν ευχής έργον να μπορέσουμε να ανανεώσουμε αυτούς τους δεσμούς σύνδεσης με κοινοβουλευτικούς της εν λόγω μεγάλης χώρας.
Τελικά, την αφορμή για αυτό το στόχο, μας έδωσε η εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το ζήτημα του Ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης μέσω της παρουσίασης του Τόμου, που έχουμε εκδώσει.
Στην αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο. στην Αμερική, συμμετείχαν, εκτός από τον ομιλούντα, οι συνάδελφοι βουλευτές κ.κ. Ιοάν Βουλπέσκουαπό τη Ρουμανία, Πανίκος Λεωνίδου από τη Κύπρο, και Ράντομιρ Τσολάκοβ από τη Βουλγαρία, καθώς, επίσης, και ο Σύμβουλος της δρ Κώστας Μυγδάλης.
Η παρουσίαση του Τόμου, πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό Μουσείο της Βίβλου της Ουάσιγκτον στις 11 Οκτωβρίου.
Το Μουσείο της Βίβλου λειτουργεί από το 2010 και αποτελεί ένα σπουδαίο μορφωτικό ίδρυμα, το οποίο -μέσω διαδραστικών εκθεμάτων και νέων τεχνολογικών μέσων- αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της Βίβλου στην Ιστορία της Ανθρωπότητας και στην ιστορική σχέση μεταξύ επιστήμης και θρησκείας.
Στοχεύει δε στην προβολή της επίδρασης της Βίβλου στους τομείς του πολιτισμού και των τεχνών τόσο στις ΗΠΑ, όσο και παγκοσμίως. Για τον περικαλλή Τόμο μίλησαν ο Διευθυντής του Μουσείου της Βίβλου κ. Τζεφ Κλόχα, ο Ραβίνος Αρί Λαμ, ο καθηγητής του Θεολογικού Σεμιναρίου της Βιρτζίνια π. Τζον Γιέ, ο αναπληρωτής καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών και Θεολογίας του Κολλεγίου Σεντ Μέριδρ Ιωάννης Φωτόπουλος, ενώ ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη δράση και τους στόχους της ΔΣΟ. Την εκδήλωση συντόνισε η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ταφτς της Βοστώνης κ. Ελισάβετ Προδρόμου.
Εκτός από την Παρουσίαση του Τόμου, διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Μουσείο της Βίβλου –που θεμελιώνεται μέσα από σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας- την Έκθεση φωτογραφιών με θέμα τους ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, η οποία συμφωνήθηκε να παραμείνει στις εγκαταστάσεις του Μουσείου της Βίβλου μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου 2024.
Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι, διότι σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση, με εκπροσώπους διπλωματικών αρχών, πολιτειακών παραγόντων, εκπροσώπων εκκλησιών, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφων και διαπιστώσαμε το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών πολιτών να ενημερωθούν για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.
Με αφορμή την παρουσίαση του Τόμου και τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών στην Ουάσιγκτον, η αντιπροσωπεία μας πραγματοποίησε συναντήσεις με αξιωματούχους του State Department. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την εκτελεστική διευθύντρια της ανεξάρτητης ομοσπονδιακής Επιτροπής των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία κ. Έριν Σίνγκσινσουκ και την επικεφαλής Δημοσίων Υποθέσεων του State Department κ. Ντάνιελ Ασμπαχιάν.
Σημειώνουμε δε ότι η εν λόγω Επιτροπή συντάσσει την ετήσια έκθεση του State Department για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον διευθυντή του γραφείου της Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας του State Department κ. Ντάνιελ Νάντελ.
Στις συναντήσεις αυτές, μεταξύ άλλων, επεσήμανα ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μια πράξη που υποθάλπει τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, σε μια εποχή που έχουμε περισσότερο από ποτέ ανάγκη από πρωτοβουλίες για την αλληλοκατανόηση λαών με διαφορετική πίστη και τον σεβασμό στην πολιτισμική τους παράδοση, που έχει καθοριστικά διαμορφώσει η θρησκεία.
Επίσης, ενημερώσαμε αναλυτικά τους Αμερικανούς αξιωματούχους για τον κίνδυνο που διατρέχει το μνημείο, σημειώνοντας ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας αφορά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο.
Μάλιστα, στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων προέβην σε μια σειρά από σχετικές προτάσεις προς τους αξιωματούχους του State Department, που περιλαμβάνουν:
α) Τον ορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την προστασία των υπό εξαφάνιση χριστιανών στη Μέση Ανατολή και τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία.
β) Την συμπερίληψη της Τουρκίας στις χώρες υπό επίβλεψη για παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών.
γ) Την ενεργότερη παρέμβαση της UNESCO –με την ευκαιρία της επανεισδοχής των ΗΠΑ στον διεθνή Οργανισμό- για την προστασία της Αγίας Σοφίας, που είναι αναγνωρισμένο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στις συναντήσεις που είχαμε με εκπροσώπους των ομοσπονδιακών δομών του Αμερικανικού Κράτους τύχαμε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και κυρίως προσοχής στις απόψεις που διατυπώσαμε.
Ουσιαστική, επίσης, υπήρξε και η συνάντηση μας με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Τζον Σαρμπάνης, καθώς έχει βαθιά γνώση των διεθνών εξελίξεων στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και την Μέση Ανατολή.
Κατά την παραμονή μας στις ΗΠΑ, προγραμματίσαμε και μετάβαση στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε συναντήσεις με αξιωματούχους του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντική ήταν η συνάντηση με την Διευθύντρια της Συμμαχίας των Πολιτισμών του ΟΗΕ (UNAOC) κ. Νιχάλ Σάαντ. Η UNAOC αποτελεί διεθνή πρωτοβουλία του ΟΗΕ που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην επίλυση των πολιτιστικών και θρησκευτικών διαφορών μεταξύ Δύσης και Μουσουλμανικού Κόσμου.
Πρωτοβουλία που επιχειρεί να τονώσει τη διεθνή δράση κατά του εξτρεμισμού μέσω της εδραίωσης του διεθνούς διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου.
Θα λέγαμε ότι πρόκειται για την δομή του παγκόσμιου οργανισμού, με το πιο σχετικό αντικείμενο προς το πεδίο δράσης της Δ.Σ.Ο. και για τον λόγο αυτό επιδιώξαμε να έχουμε συναντήσεις με εκπροσώπους του.
Στη διάρκεια της συνάντησης, παρουσίασα τους καταστατικούς σκοπούς και τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Οργάνωσής μας και στη συνέχεια η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στο κοινό ενδιαφέρον των δυο θεσμών για την προστασία των πολιτισμικών μνημείων, με ιδιαίτερη έμφαση στα θρησκευτικά μνημεία, όπως ο Ναός της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.
Η λειτουργός των Ηνωμένων Εθνών συμφώνησε με την ανάγκη ανάδειξης της σημασίας του διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου ως εργαλείων για την εδραίωση της ειρήνης και μας προσκάλεσε να συμμετέχουμε στο επικείμενο διεθνές συνέδριο που θα έχει ως θέμα την προστασία της αυθεντικότητας των θρησκευτικών χώρων.
Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον Αντιπρόεδρο της Ορθόδοξης Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (OPAC), κ. Ανδρέα Βενιόπουλο. Υπενθυμίζω ότι στο παρελθόν είχαμε συνεργασία στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάδειξη της σημασίας της προστασίας των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής.
Τέλος, η αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο., πριν την αναχώρησή της από τις ΗΠΑ εκκλησιάστηκε στον ελληνορθόδοξο ναό του Αγίου Νικολάου της Νέας Υόρκης, που ανοικοδομήθηκε και λειτούργησε 21 χρόνια μετά από την καταστροφή που προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους δίδυμους πύργους.
Η παρουσία της Δ.Σ.Ο. στις ΗΠΑ αποδεικνύει το αυθεντικό μας ενδιαφέρον για επαναδραστηριοποίηση των συμμετεχουσών χωρών και για αναζωογόνηση των δραστηριοτήτων μας και στο πλαίσιο της νέας φάσης στην οποία έχουμε μπει μετά τη συμπλήρωση 30 ετών θεσμικής ζωής και δράσης.

Παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας, Μόναχο, Νοέμβριος 2023:
Οι επαφές μας στο Μόναχο υπήρξαν πολύ σημαντικές, ιδίως με το Ίδρυμα Hanns Seidel, ενώ έχουμε προτείνει συνεργασία και με το Ίδρυμα Konrad Adenauer. Οι επαφές με γερμανικά ιδρύματα μας δίνουν τη δυνατότητα μιας πιο σημαντικής παρουσίας στον γερμανικό χώρο και τη δυνατότητα επαφών με ετερόδοξους πληθυσμούς και οργανώσεις από τον χώρο των Καθολικών και των Λουθηρανών.
Είχαμε ενδιαφέρουσες συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο του βαυαρικού κοινοβουλίου Tobias Reiss, εκπροσώπους της δημοτικής αρχής του Μονάχου και του Συμβουλίου Εκκλησιών της Βαυαρίας.
Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η εκδήλωση για την παρουσίαση του τόμου με τις Αγίες Σοφίες στην γερμανική γλώσσα. Η παρουσίαση του τόμου έλαβε χώρα στο πολιτιστικό κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των Αγίων Πάντων με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων της περιοχής.
Συμμετοχή εκπροσώπου της Δ.Σ.Ο. στην εκδήλωση της Οργάνωσης Together for Europe, Τιμισοάρα, Νοέμβριος 2023:
Πριν λίγες ημέρες, η Together for Europe πραγματοποίησε στην πόλη της Τιμισοάρα της Ρουμανίας –που εξελέγη Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα- εκδήλωση. Την Οργάνωση μας εκπροσώπησε ο συνάδελφος από το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας κ. Ιοάν Βουλπέσκου, τον οποίο θα παρακαλέσω στη συνέχεια να μας πει λίγα λόγια για την εν λόγω εκδήλωση.
Σε αυτό το σημείο, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του απολογιστικού έργου της Δ.Σ.Ο. από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.

ΜΑΧ 2 8

back to top