Menu
A+ A A-

 larisa 1

 

Λάρισα, 19 Μαΐου 2023

Ολόκληρη η κεντρική προεκλογική ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο DvaniPalace

 

 

Φίλες και φίλοι,

Η συγκλονιστική παρουσία σας σήμερα εδώ είναι προμήνυμα νίκης για τις εκλογές της Κυριακής. Νίκης της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκριμααυτοδυναμίας. Ψήφοςστη σταθερότητα, στη σιγουριά, στην ελπίδα, στο αύριο.

Αλλά και ψήφος ανανέωσης της εμπιστοσύνης σας προς το πρόσωπό μου.Εμπιστοσύνη, που οικοδομήθηκε βήμα βήμαόλα αυτά τα χρόνια που μου κάνετε την τιμή να σας εκπροσωπώ στη Βουλή των Ελλήνων.

Εμπιστοσύνη που δεν ράγισε ούτε στιγμή. Ούτε στα πιο δύσκολα. Γιατί πάντοτε, και το γνωρίζετε, ήμουν μαζί σας.Ήμουν με τα δίκαια αιτήματά σας, ήμουν με το καλό του τόπου μας. Και ήμουν πρωτίστως με την αλήθεια, ακόμη και όταν αυτή ήταν πικρή. Με κάθε κόστος. Πολιτικό και προσωπικό.

Γι’ αυτό και σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ τη διαχρονική σας στήριξη, που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω, το ίδιο μάχιμα, το ίδιο αποφασιστικά, το ίδιο αποτελεσματικά.

Φίλες και φίλοι,
Η σημερινή συγκέντρωση είναι το τέρμα μιας μακράς και επίπονης προεκλογικής περιόδου. Όλο αυτό το διάστημα, πήγαμε σε κάθε περιοχή της περιφέρειάς μας. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό.

Αν και, όπως καλά γνωρίζετε, ποτέ δεν περίμενα τις εκλογές για να το κάνω αυτό. Γιατί πάντοτε ήμουν παρών.Από τότε που ξεκίνησα να πολιτεύομαι.

Σε κάθε ομιλία, όμως, σε κάθε συγκέντρωση, σεκάθε συζήτηση επέμενα σε ένα πράγμα. Στην ανάγκη της συμμετοχής στις εκλογές. Στην ανάδειξη της κρισιμότητας του αποτελέσματος αυτών των εκλογών.

Να μην επιτρέψουμε να επικρατήσει κλίμα χαλαρότητας και αδράνειας. Να μην αφήσουμε να εκραγεί η νάρκη της απλής αναλογικής που άφησε πίσω του ο κ. Τσίπρας, ζηλώσας τη δόξα του αείμνηστου Κουτσόγιωργα.

Τότε, το μακρινό 1989, πουη δική του απλή αναλογικήοδήγησε τη χώρα σε 3 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις και σε παρατεταμένη αβεβαιότητα.Μέχρι να κερδίσει ο Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης οριακή αυτοδυναμία, με πάνω από 46%.

Τώρα,ευτυχώς, τις εκλογές της απλής αναλογικής θα τις διαδεχθούν αυτές με την ενισχυμένη. Και τότε η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι στόχος απολύτως εφικτός. Όπως παραδέχονται όλες οι δημοσκοπήσεις.

Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο αλλά, μια σκόπελος που πρέπει να παρακάμψουμε.

Διότι εάν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και κόμμα του Βαρουφάκη συγκεντρώσουν γύρω στο 46%, μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Για την ώρα, οι δύο μικρότεροι εταίροι κάνουν τους δύσκολους. Μάλιστα, οΓιάνης με το ένα (ν) προτίθεται να κόψει ακόμη και το χέρι του για να μας πείσει ότι δεν συνεργάζεται.

Αν όμως τους βγαίνουν τα κουκιά;Ανδουν ότι υπάρχει η δυνατότητα μεριδίου της εξουσίας;Όταν αναμένουν βέβαιη μείωση δυνάμεων, λόγω πόλωσης και εκλογικού συστήματος ενισχυμένης αναλογικής, στις επόμενες εκλογές;Τότε, ασφαλώς,μπορεί να αλλάξει και ο χαβάς.

Και επειδή από τρελόαλλά και από Ζουράρι μαθαίνεις την αλήθεια, πληροφορηθήκαμε ότι προκειμένου να μην κυβερνήσει ο Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει και με τον Βελόπουλο,πάει και με τον διάβολο.
Τώρα τι κυβέρνηση θα είναι αυτή, ο Θεός και η ψυχή τους. Τούτοι εδώ δεν συμφωνούν ούτε στα βασικά. Ούτε ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Ούτε στην οικονομική πολιτική. Ούτε στην εξωτερική πολιτική.

Ο Βαρουφάκης μας είπε στο ντιμπέιτότι αν μπουν οι Τούρκοι σε ελληνική βραχονησίδα θα απαντήσει κάνοντας πολλά τηλεφωνήματα.

Μια κυβέρνηση ηττημένων, θα είναι μια κυβέρνηση Βαβυλωνία.

Στην απόγνωσή τουο περιδεής κ. Τσίπρας, που βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται -πρωτοφανές για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης-και την ήττα να έρχεται πάνω του με φόρα, για να θυμηθώ την κυρίαΤσαπανίδου,κάλεσε και τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής και του Κασιδιάρη να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ως την πιο γνήσια αντισυστημική δύναμη!

Και έβγαλε από το συρτάρι, μετά την κυβέρνηση ηττημένων, μετά την κυβέρνηση ανοχής και την κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Πόση ανευθυνότητα, πόσος τυχοδιωκτισμός πιά σε αυτόν τον πολιτικό χώρο. Τίποτε δεν διδάχθηκαν στα χρόνια που κυβέρνησαν. Τον στόχο μας να πετύχουμε και ας πάει και το παλιάμπελο. Δηλαδή η χώρα;

Γιατί όσο μια κυβέρνηση ηττημένων θα απεργάζεται τρόπους και μέσα για να βάλει τους πολιτικούς της αντιπάλους στη φυλακή,θα επικρατήσει γενική παραλυσία. Θα παγώσει η οικονομική ζωή. Θα προκύψει πρόβλημα με μισθούς και συντάξεις. Θα σταματήσουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Για να μην μιλήσω για την διαρκή απειλή από την γείτονα, στην οποία επικεφαλής θα συνεχίσει όπως φαίνεται να είναι ο νεοσουλτάνος Ερντογάν.
Και την ώρα μιας πιθανής κρίσης, θα πρέπει να συνεννοηθούν πολλές κεφαλές και πολλοί «κοκόροι». Κι όπου λαλούν πολλοί κοκόροιαργεί να ξημερώσει με μοιραία το αποτελέσματα.

Και ρωτώ.Όχι τον νεοδημοκράτη, όχι τον ψηφοφόρο της παράταξής μας, αλλάκάθε συμπολίτη μας, επαγγελματία, αγρότη, κτηνοτρόφο, οικογενειάρχη, συνταξιούχο.Που έχει άλλες πολιτικές αντιλήψεις ή είναι αποστασιοποιημένος από τα πολιτικά. Θα ρίσκαρεποτέ μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα, είτε με τη ψήφο του, είτε με την αποχή του;

Θεωρώ ότι η απάντηση είναι αυτονόητη. Σε καμία των περιπτώσεων. Γι’ αυτό σας καλώ όλους, και ιδίως τους αναποφάσιστους,που μας ακούν από τον τηλεοπτικό τους δέκτη να πάμε όλοι την Κυριακή στις κάλπες.

Και όσοι είμαστε εδώ να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα στις ώρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές. Να κλείσουμε με την ψήφο μας ερμητικά την πόρτα σε κάθε απευκταία πιθανότητα κυβέρνησης ηττημένων.

Και αν κάποιος δεν πείστηκε από την περιγραφή ενός χαοτικού αύριο, τον καλώ να κοιτάξει το χθες. Να αναλογιστεί αυτό που βίωσε η χώρα στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑτο 2015-2019.

Την τυχοδιωκτική πολιτική που μας οδήγησε ένα βήμα από την πτώση στον γκρεμό.Στην έξοδο από την Ευρωζώνη.Στην εκδίωξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ύψιστο σε καιρό ειρήνης επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας.

Που και αυτό, οφείλεται σε αυτήν εδώ την παράταξη και στον ιδρυτή της στον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή. Παρά και ενάντια στις φωνές των τότε λαϊκιστών της αντιπολίτευσης.
Να θυμηθεί, λοιπόν, τις κλειστές τράπεζες, τους απελπισμένους καταθέτες, το τρίτο, και εντελώς αχρείαστο μνημόνιο, των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια.

Να θυμηθεί ακόμη την χωρίς προηγούμενο φοροκαταιγίδα, με τους 29 φόρους, που στοίχησαν στους πολίτες επιπλέον 7 δισ.

Και αν κάποιος τα έχει λησμονήσει, ή πιστεύει καλόπιστα ότι οι δράστες έχουν μετανοήσει, έρχονται οι ίδιοι να μας τα υπενθυμίσουν.

Προχθές ο κ. Κατρούγκαλος μας είπε ότι θα επιβάλλουν πάλι ασφαλιστικές εισφορές 20%. Θα ξαναβάλουν τη θηλιά στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Είχε προηγηθεί, ο αμετανόητος κ. Βαρουφάκης, που μας προτείνει αντί του ευρώτις«Δήμητρες».
Ακολούθησε, ο αντικαταστάτης του στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος, επικεφαλής και της συριζαϊκήςτάσης «Ομπρέλα των 53», που μας προτείνει κάτι ακόμη πιο ριζοσπαστικό και ευφάνταστο.

Όχι πανελλήνιο νόμισμα, αλλά τοπικό. Ίσως ανά περιφέρεια.Θεσσαλικό, μακεδονικό, ηπειρωτικό και ούτω καθ’ εξής.

Και πάλι ρωτώ. Ποιος θα άφηνε στην τύχη το αποτέλεσμα των εκλογών, εάν αντιλαμβανόταν ότι θα μπορούσαν να συμβούν κάτι από τα παραπάνω, τα παράλογα και συνάμα επικίνδυνα;

Ποιος θα επέτρεπε τέτοιους πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς να καταστρέψουν το μέλλον το δικό του και των οικείων του;

Βέβαια, όπως έχω ξαναπεί, ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να στείλει ανθοδέσμες στα στελέχη της αριστεράς. Γιατί η προσφορά τους στην αφύπνιση του εκλογικού σώματος είναι αναμφίβολα καθοριστική.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Καλώ κάθε σκεπτόμενο πολίτη, ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες και κομματικές επιλογές του παρελθόντος να επιλέξει με βάση το έργο και τα προγράμματα κάθε κόμματος εξουσίας.

Να συγκρίνει το έργο αυτής της κυβέρνησης με τα έργα και τις ημέρες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Γιατί είμαστε βέβαιοι ότι η ζυγαριά θα γύρει απολύτως στη δική μας την πλευρά. Τόσο στο σύνολο του έργου που παρήχθη το διάστημα 2019-2023, όσο και ανά τομέα.

Γιατί αυτά τα χρόνια, πραγματοποιήθηκε κάτι πολύ σημαντικό. Η Ελλάδα, έπειτα από μια μακρά περίοδο κρίσεων, αναταράξεων, αβεβαιότητας, μπήκε επιτέλους σε μια κανονικότητα.

Κορυφαία απόδειξη αυτού είναι ότι κατόρθωσε να πετύχει ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης διπλάσιους από τους μέσους ευρωπαϊκούς. Αυτό θα συμβεί και το 2023 αρκεί να υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Και τούτοτο κατόρθωσε στο πιο αντίξοο περιβάλλον που θα μπορούσε να συμβεί σε μια κυβέρνηση. Σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί έπεσαν στο κεφάλι μας αυτή την περίοδο.

Από την πανδημία, που δοκίμασε το εθνικό σύστημα υγείας και την οικονομία, μέχρι την πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση τουρκική επιθετικότητα.

Από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που συντάραξε το παγκόσμιο σύστημα μέχρι την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των πληθωριστικών πιέσεων, που προκλήθηκαν από τον πόλεμο. Όλα ήταν ενάντια.

Κι όμως. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι αυτή η παράταξη που βγάζει πάντα τα κάστανα από τη φωτιά. Γιατί σε όλες αυτές τις κρίσεις, μέσα στη φουρτούνα, κράτησε σταθερά το πηδάλιο της χώρας και την έβγαλε στο ξέφωτο.

Το «μαύρο πρόβατο» έγινε πρότυπο μίμησης. Μας επαινούν όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Μας επιβραβεύουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Βρισκόμαστε ένα μόνο βήμα, λίγους μήνες, εφόσον υπάρξει πολιτική σταθερότητα, από την επενδυτική βαθμίδα.

Που σημαίνει ότι ανεβαίνουμε πίστα στις δυνατότητες εισροών κεφαλαίων και επενδύσεων.

Δεχόμαστε τα μπράβο των ξένων κυβερνήσεων. Ποιος Έλληνας άραγε δεν ένοιωσε υπερήφανος όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταχειροκροτείτο από το σύνολο των βουλευτών και γερουσιαστών του Κογκρέσου των ΗΠΑ;

Αυτό ακριβώς το διάστημα ήταν που δοκιμαστήκαμε από την πανδημία του κορονοϊού, που απείλησε σοβαρά την παραγωγική δομή της χώρας.

Όμως, με 50 δισεκατομμύρια στηρίξαμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Και μείναμε όρθιοι. Παράλληλα ενισχύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πόρους και επιπλέον ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό.

Ενώ δέσμευση μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και οι προσλήψεις 10.000 στον χώρο της υγείας, κυρίως νοσηλευτών.

Και ρωτώ. Αναλογιστείτε αν στη θέση του υπουργού Υγείας ήταν ο πολλά βαρύς Σφακιανός, ο κ. Πολάκης. Ένας αρνητής των εμβολίων. Ποια θα ήταν η κατάσταση;

Αυτό ακριβώς το διάστημα ήταν και ο υβριδικός πόλεμος που δεχθήκαμε από την Τουρκία. Με αρχή την εισβολή των μεταναστών στον Έβρο. Που τον αποκρούσαμε με αποφασιστικότητα.

Και αλλάξαμε άρδην το σκηνικό με τις εισροές των παράτυπων μεταναστών. Ενώ προηγουμένως το 75% των παράνομων μεταναστών που έμπαιναν στην Ευρώπη, περνούσαν από την Ελλάδα, τώρα συρρικνώθηκε μόλιςστο 5%.

Κι αποδείξαμε στον κ. Τσίπρα ότι και η θάλασσα έχει σύνορα. Και θα προχωρήσουμε στον φράχτη του Έβρου είτε με ευρωπαϊκά είτε με εθνικά κονδύλια, παρά τις προσπάθειες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ,προεξάρχοντος του κ. Παπαδημούλη, να σαμποτάρουν το έργο.

Και ρωτώ. Αναλογιστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση αν την εποχή της εισβολής στον Έβρο υπουργός Μετανάστευσης ήταν η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, που ήθελε τους μετανάστες να λιάζονται στην Ομόνοια.

Και το ίδιο διάστημα, η Άγκυρα ξεκίνησε μια επίθεση διαρκείας, αμφισβητώντας και την κυριαρχία μας επί των νήσων του Αιγαίου.

Και απαντήσαμε όπως έπρεπε. Με ένα γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Έπειτα από υπερδεκαετή πάγωμα. Με νέα αεροσκάφη, RAFALE από την Γαλλία, με εκσυγχρονισμό των F16, με τις φρεγάτες Μπελαρά.

Καισήμερα που τιμούμε την μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων, κατανοούμε όλοι πόση αξία έχει το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέκτησε την υπεροπλία της σε αέρα και θάλασσα στο Αιγαίο, αλλάζοντας τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Και ρωτώ. Σκεφτείτε αν υπουργός Άμυνας τις ώρες της κρίσης ήταν ο κ. Πάνος Καμμένος. Ουδέν σχόλιον.

Και το ίδιο διάστημα, ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, με τη ρωσική εισβολή. Που εκτίναξε τις τιμές της ενέργειας αλλά και πολλών αγαθών, που προέρχονται από αυτήν την περιοχή. Και πολλοί προέβλεπαν κατάρρευση της οικονομίας.

Κι όμως, με 8 δισεκατομμύρια στηρίχθηκαν οι λογαριασμοί του ρεύματος. Και με επιδοτήσεις, ενισχύσεις, pass, το κράτος βρέθηκε δίπλα στον πολίτη. Ασφαλώς, και υπάρχει ακόμη πρόβλημα από αυτήν την εξωγενή κρίση.

Ασφαλώς και η ακρίβεια είναι ένα αγκάθι για τα νοικοκυριά. Αλλά έγιναν βήματα. Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στο 4,5%.

Και ρωτώ για ακόμη μια φορά. Αναλογιστείτε τι θα είχε γίνει αν υπουργός Οικονομικών σε αυτή τη συγκυρία ήταν ο κ. Βαρουφάκης, αν αντί του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Φίλες και φίλοι,
Το σπουδαιότερο είναι ότι όλα αυτά έγιναν, χωρίς να ξεφύγουμε από τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις. Είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους και μειώσαμε 50 φόρους.

Μείωση 35% τουΕΝΦΙΑ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου γονικών παροχών, του φόρου στο κρασί και στον καφέ.

Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός 20% από το 2019, από τα 650 στα 780 ευρώ. Με στόχο να φθάσει στα 950 την νέα τετραετία.

Αυξήθηκαν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά 12 χρόνια. Ναι, υπάρχουν ακόμη οι αδικημένοι από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, αλλά αναγνωρίζοντας την αδικία η κυβέρνηση έδωσε την έκτακτη ενίσχυση των 200 έως 300 ευρώ.

Δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας, μειώθηκε η ανεργία σχεδόν 7 μονάδες. Μπήκε ένα φρένο στην μεγάλη διαρροή νέων στο εξωτερικό.

Όλ’ αυτά αποδεικνύουν στην πράξη ποιος είναι ο κοινωνικά ευαίσθητος. Γιατί για δεκαετίες ζούσαμε με τον μύθο της αριστεράς, που είχε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, που ήταν στο πλευρό των αδυνάτων.

Ήρθε,όμως, το πλήρωμα του χρόνου. Κυβέρνησε η αριστερά. Και τι έκανε για τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους; Τους στραγγάλισε με φόρους, με περικοπές συντάξεων, με εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών.

Αν και πληρώσαμε ακριβά το πάθημα της περιόδου 2015-2019, τουλάχιστον μας έγινε μάθημα. Το παραμύθι της αριστεράς Ρομπέν των Δασών πλέον δεν πουλάει. Γιατί το ψέμα έχει πάντοτε κοντά ποδάρια.

Αλλά γιατί τα κατάφερε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Διότι ακολούθησε μια συνετή οικονομική πολιτική. Με λιγότερους φόρους, με καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα, με μικρότερη γραφειοκρατία.

Δείτε τι συνέβη με το ψηφιακό κράτος. Πρόκειται για μια ειρηνική επανάσταση. Από το κινητό σου πλέον μπορείς να κάνεις μια η σειρά από δοσοληψίες με υπηρεσίες. Γλυτώνοντας χρόνο, κόπο, χρήμα. Κι αυτό είναι έργο της Νέας Δημοκρατίας.

Το ίδιο συμβαίνει με τις επενδύσεις. Την τελευταία 4ετία αυξήθηκαν κατά 45%. Είχαμε 36 νέες στρατηγικές επενδύσεις, με πάνω από 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Επενδύουν στη χώρα μας παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Amazon, η Pfizer.

Αυτό είναι ένα νέο τοπίο για την ελληνική οικονομία. Είναι η βάση για τομεγάλο άλμα στην νέα τετραετία. Που θα επιτρέψει την σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων.

Που θα δώσει τη δυνατότητα οι νέοι να μείνουν στον τόπο τους, να δουλέψουν, να κάνουν οικογένειες, να αποκτήσουν παιδιά.

Κι αυτό θα έπρεπε να είναι το μεγάλο μας όραμα, η νέα Μεγάλη Ιδέα μας. Να αντιστρέψουμε τη δημογραφική μας συρρίκνωση.

Και είναι κάτι που φωνάζω χρόνια τώρα. Και εργάστηκα εντατικά και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να δούμε πού βρισκόμαστε και τι πρέπει να γίνει, για να μην εξαφανιστούμε τον επόμενο αιώνα ως έθνος.

Και χαίρομαι, που αυτή η κυβέρνηση προώθησε το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που δίνει χαμηλότοκα δάνεια σε νέους έως 39 ετών, σε νέα ζευγάρια. Κάτω από το νοίκι που πληρώνουν. Για να αγοράσουν μια στέγη. Και ήδη, σχεδόν 1500 αιτήσεις έχουν εγκριθεί. Και το πρόγραμμα των 500 εκ. διπλασιάζεται.

Και στην νέα τετραετία, εφόσον η ΝΔ κυβερνήσει και πάλι, θα φθάσει σχεδόν τα 2 δις. Είναι μια επιλογή που δείχνει τον δρόμο για το αύριο. Και το καταλαβαίνουν πρώτοι από όλους οι ίδιοι οι νέοι μας που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους για τη δική τους ζωή.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Δεν θα μπορούσε σε έναν αγροτικό νομό, εδώ στο κέντρο του κάμπου, στην καρδιά της πρωτογενούς παραγωγής όλης της Ελλάδας, να μην μιλήσω για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Γιατί γνωρίζετε εσείς καλύτερα από τον καθένα ότι δεν έπαψα ποτέ, ούτε μια ημέρα, να ασχολούμαι με τα προβλήματα, με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Και ομολογουμένως η προηγούμενη τετραετία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Οι φυσικές καταστροφές, όπως ο Ιανός, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα, είχαν συνέπειες στο αγροτικό εισόδημα.

Θεωρώ,όμως, ότι η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.Δεν υπήρξε χρηματοδοτικό εργαλείο, δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης που δεν χρησιμοποιήθηκε:

• Μόνο πέρυσι δόθηκαν 340 εκατομμύρια ευρώ από τον ΕΛΓΑ, υπερδιπλάσιο ποσό του ετήσιου προυπολογισμόυ του για αποζημιώσεις.
• 80 εκατομμύρια για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο -αυτό που κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

• 98 εκατομμύρια για ζωοτροφές.

• Κι ακόμη Κορονοενισχύσεις, «Ουκρανόμετρο», Deminimis, Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις.

• Μειώσαμε δραστικά τις ασφαλιστικές εισφορές,που με τον νόμο Κατρούγκαλου καθορίζονταν με βάση τον τζίρο και είχαν γίνει βρόχος και για τους παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους.

• Καταργήσαμε τον φόρο στο κρασί.

• Πατάξαμε τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και τα βαφτίσια φέτας.

• Με την αστικοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και την εντατικοποίηση των ελέγχων η τιμή του πρόβειου γάλακτος από τα 65 λεπτά το λίτρο που είχε καταβαραθρωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε στο 1,7 ευρώ.

• Προχωρήσαμε στο πιο γενναίο πρόγραμμα νέων αγροτών, με πριμ πρώτης εγκατάστασης ύψους 40.000 ευρώ.

• Μειώσαμε στο μισό τη φορολόγηση των αγροτών και κτηνοτρόφων μελών συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών, αλλά και σε όσους προχωρούν σε συμβολαιακή γεωργία.

• Επιπλέον, μπήκε το νερό στο αυλάκι για σημαντικά έργα που αφορούν στο σημαντικό πρόβλημα του νομού που είναι το υδατικό.

Όπως είναι το φράγμα στη Σκοπιά Φαρσάλων, για το οποίο είμαι υπερήφανος γιατί όταν το έθεσα στον πρωθυπουργό στη συνάντησή μας την 1η Φεβρουαρίου 2021, στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι μόνο πείσθηκε για την αναγκαιότητά του, αλλά μπροστά μου έδωσε οδηγίες στον τότε Γ.Γ. Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη να δρομολογήσει την υλοποίηση του έργου με ΣΔΙΤ.

Το έργο έχει δημοπρατηθεί και μέσα στην επόμενη τετραετία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, αλλάζοντας άρδην τις αναπτυξιακές δυνατότητες της επαρχίας Φαρσάλων.

Και επειδή, όπως έχω ξαναπεί, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, ούτε αγνώμονες είναι, ούτε αδύναμη μνήμη έχουν, παρά τις όποιες επιμέρους αστοχίες της τελευταίας στιγμής, όπως αυτές για τα αμύγδαλα και τα επιτραπέζια σταφύλια, θα στείλουν το δικό τους μήνυμα στις κάλπες της Κυριακής.
Θα δώσουν τη στήριξή τους και πάλι στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί βίωσαν τις πολιτικές και των δύο διεκδικητών της εξουσίας. Και τώρα ξέρουν. Ξέρουν ποιος έταζε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, και ποιος ήταν δίπλα τους. Ποιος τους αφαίμαξε οικονομικά και ποιος τους στήριξε.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Όλη αυτή την προεκλογική περίοδο είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τι υπόσχεται για την επόμενη ημέρα το κάθε κόμμα. Ακούσαμε τα προγράμματά τους. Τις δεσμεύσεις τους για τη νέα τετραετία.

Τι αποκομίσαμε; Ότι το δίλημμα της κάλπης είναι ένα: αξιοπιστία ή λαϊκισμός. Σταθερότητα ή πορεία στο άγνωστο. Ελπίδα ή επιστροφή στο ζοφερό παρελθόν.

Και το λέω αυτό συγκρίνοντας τα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξε και σε αυτές τις εκλογές ότι είναι ανεπίδεκτο μαθήσεως. Ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η παραπλάνηση είναι στο DNAτου.

Παρά το γεγονός ότι κάηκε η γούνα του ελληνικού λαού με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ύψους 40 δις, επανέρχονται σήμερα με διπλάσιου κόστους πρόγραμμα, 83 δις. Πάλι τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, προσφέροντας τα πάντα σε όλους, προς άγραν ψήφων.

Και αν το πρώτο πρόγραμμα μάς βούλιαξε και φέσωσε εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, που ακόμη δεν έχουν γεννηθεί, 100 δις, τι θα χρεωθούμε για το νέο πρόγραμμα; Από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;

Τους καλέσαμε να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας αντικειμενικά. Από την Τράπεζα της Ελλάδας ή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Να δούμε πόσο στοιχίζουν οι υποσχέσεις καθενός. Και αυτό να το νομοθετήσουμε. Να πάψει αυτή η κοροϊδία, το ανεύθυνο εμπόριο ελπίδας. Έως αυτή την ώρα αρνούνται με διάφορα προσχήματα.

Για εμάς,όμως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Με ένα πρόγραμμα 9 δισεκατομμυρίων, πλήρως κοστολογημένο. Που στοχεύει στην ανάπτυξη και στηδημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

Έχουμε δεσμευτεί. Και θα το πράξουμε όπως κάναμε και σε αυτήν την τετραετία. Να αυξηθούν οι μισθοί. Και στους δημοσίους υπαλλήλους. Ο μέσος μισθός σε αυτή την τετραετία στόχος είναι να ανέβει στα 1.500 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ. Να αυξηθούν οι συντάξεις. Να μειωθεί η ανεργία στο 8%.
Φίλες και φίλοι,
Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει. Οι πειραματισμοί στη διακυβέρνηση της χώρας στοιχίζουν ακριβά. Και το πληρώνουμε όλοι. Και πρωτίστως η νέα γενιά. Που είναι το μεγάλο θύματων λαθών του παρελθόντος.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη πορεία. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία και βεβαιότητα. Κι αυτά μόνον μια αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία τα εγγυάται.

Και η αυτοδυναμία θα έλθει στις επόμενες εκλογές. Αλλά πριν, έχουμε ανάγκη την ισχυρή αφετηρία των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ένα αποτέλεσμα αδιαμφισβήτητο. Γι’ αυτό, λοιπόν, την Κυριακή ρίχνουμε δαγκωτό το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,
Από την πρώτη στιγμή που πολιτεύθηκα, ο τόπος μας και οι άνθρωποι του ήταν και είναι η πρώτη μου προτεραιότητα.

Στα χρόνια που είμαι στην πολιτική βρέθηκα συχνά σε δύσκολα σταυροδρόμια. Δεν δίστασα, όμως, ούτε στιγμή να πράξω αυτό που η συνείδησή μου υπαγόρευε. Με κάθε κόστος, όπως πολύ καλά ξέρετε.

Αυτή η στάση ειλικρίνειας είναι που με δένει μαζί σας, με ένα ισχυρό συμβόλαιο εμπιστοσύνης, με όλους εσάς που μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές. Γιατί πολιτική χωρίς αρχές, χωρίς ήθος, είναι ένα πουκάμισο αδειανό!

 

Γιατί στην πολιτική δεν μπορεί να σταθεί κανείς σε βάθος χρόνου αν στέκεται σε πήλινα πόδια και σε δεκανίκια, αν προσπαθεί να υποκλέψει την ψήφο των πολιτών λέγοντας παχιά λόγια και ωραία ψέματα.

Αν προβάλλει ένα όμορφο περιτύλιγμα, που φιλοτεχνούν άλλοι, όσα χρήματα κι αν ξοδεύει.

Γιατί ο χρόνος είναι ο αλάνθαστος κριτής. Κι αυτός ξεσκεπάζει το κάλυμμα, αποκαλύπτει το ψεύδος, γκρεμίζει τα ψεύτικα στηρίγματα.

Σε όλα αυτά χρόνια που μου κάνετε την τιμή να σας εκπροσωπώ αξιοποίησα κάθε θέση, κάθε αρμοδιότητα για να δοθούν λύσεις που βοηθούν τη χώρα και τους πολίτες της.

 

Είτε ως υπουργός, είτε ωςσυνεπής βουλευτής, είτε ως πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου επεξεργαστήκαμε κρίσιμα νομοσχέδια, είτε ως επικεφαλής του διεθνούς θεσμού της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, που προωθήσαμε μια σειρά ζητημάτων υπέρ της ορθοδοξίας, εργάστηκα με ευσυνειδησία και αφοσίωση.

Φίλες και φιλοι,
Η ποιότητα της δημοκρατίας μας,το επίπεδο της πολιτικής ζωής του τόπου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα όσων επιλέγουμε να μας εκπροσωπούν στη Βουλή των Ελλήνων.

Η ώρα της κάλπης είναι η ιερότερη στιγμή της δημοκρατίας και με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης οφείλουμε να κάνουμε τις επιλογές εκείνων που θεωρούμε ότι επάξια θα μας εκπροσωπήσουν.
Η ψήφος σας για εμένα ήταν πάντοτε τιμή αλλά χρέος να είμαι πάντα μάχιμος δίπλα σας.

Στέκομαι, λοιπόν,σήμερα απέναντί σας και κοιτώντας σας στα μάτια ζητώ από εσάς τους συνοδοιπόρους μου, αλλά και από τη σιωπηλή πλειοψηφία των σκεπτόμενων, των ενεργών πολιτών του νομού, την ανανέωση της εντολής σας στο πρόσωπό μου.

Ζητώ την ψήφο σας, ζητώ τη στήριξη σας για να συνεχίσω επάξια να σας εκπροσωπώ με σοβαρότητα, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα στη Βουλή των Ελλήνων.

Την Κυριακή,εορτή του Αγίου Κωνσταντίνου, με το σημείο της νίκης, το «εν τούτω νίκα» του Μεγάλου Κωνσταντίνου, πάμε και πάλι μαζί για τη νίκη, σταθερά, μπροστά, τολμηρά!

 larisa 2

larisa 13

back to top