Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Αθήνα, 14 Ιουλίου 2022

Εισηγητική παρέμβαση του Μάξιμου Χαρακόπουλου
της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου «Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζήτημα που πραγματεύεται το υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα “Εθνικό Σύστημα Επιτροπείας και Πλαίσιο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων” είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και κρίσιμο, καθώς άπτεται της ζωής και του μέλλοντος ανηλίκων. Και μάλιστα ανηλίκων που βρέθηκαν στη χώρα μας υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χωρίς να έχουν μαζί τους κάποιον γονέα τους.
Παιδιά που άφησαν πίσω τους τις οικογένειές και τις πατρίδες τους, λόγω πολέμων, διωγμών, διακρίσεων, φτώχειας, και με την ελπίδα για ένα φωτεινότερο αύριο, όπου τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Και η Ευρώπη, παρά τις όσες παθογένειες μπορούμε να τις καταλογίσουμε, είναι ακόμη μια ήπειρος που δίνει προοπτικές, δίνει ελπίδες.
Εν πάση περιπτώσει, η ευθύνη κάθε πολιτισμένης και ευνομούμενης πολιτείας, που διέπεται από τις αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, απέναντι σε αυτήν την ιδιαίτερη κατηγορία συνανθρώπων μας είναι να δείξει κάτι περισσότερο από ένα τυπικό ενδιαφέρον.
Να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε αυτά τα παιδιά, να ενταχθούν με τον ομαλότερο τρόπο στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή της Ελλάδας. Να τα δώσει πρωτίστως τα γνωστικά εφόδια ώστε να προσαρμοστούν και να ενσωματωθούν με τον ταχύτερο και πιο ουσιαστικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία.
Και βασικός μοχλός γι αυτό είναι η ελληνική γλώσσα. Αυτή είναι το κλειδί όχι μόνον για την επιβίωση και την πρόοδο στο ελληνικό κοινωνικό περιβάλλον, αλλά για την κατανόηση της ιστορίας, του πολιτισμού και της ψυχοσύνθεσης των Ελλήνων.
Μέσω αυτής της γνώσης, μέσω «της παιδεύσεως της ημετέρας» τα παιδιά αυτά θα κάνουν την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα τους. Θα την αγαπήσουν πραγματικά. Θα νοιώσουν ότι αποτελούν μέρος της και θα θελήσουν να της προσφέρουν. Και να μην τη δουν απλώς ως έναν χώρο που θα εργαστούν για να ζήσουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πιστεύω ότι όσα περιγράφω δεν είναι καθόλου ρομαντικά ή ακόμη και ουτοπικά. Έχουμε πρόσφατο το παράδειγμα του 19χρονου Κούρος Νουρμοχαμμαντί, από το Ιράν, ο οποίος αρίστευσε στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια, παρά το γεγονός ότι ήλθε στην Ελλάδα μόλις πριν από τρία χρόνια.
Και πολύ ορθά, κα υφυπουργέ, ο εξαιρετικός αυτός νέος, που μας κέρδισε όχι μόνον με την επάρκειά του στην ελληνική γλώσσα, αλλά και με το αυθεντικό του χαμόγελο, έγινε μέλος της Ομάδας Μεντόρων της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Εκεί, όπου μαζί με παιδιά από το Αφγανιστάν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, μπορούν να λειτουργήσουν σαν θετικά πρότυπα για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες που βρέθηκαν στην Ελλάδα.
Γιατί όλοι θέλουμε αυτοί οι νέοι να προκόψουν και όχι να διολισθήσουν σε γκετοποιημένες καταστάσεις, τις οποίες δυστυχώς συναντούμε σε πολλές περιοχές των Αθηνών. Εκεί, δηλαδή, που μεγάλες ομάδες προσφύγων και μεταναστών ζουν σε έναν παράλληλο κόσμο.
Χωρίς την γνώση της γλώσσας, χωρίς την γνώση των αξιών και των αρχών μας. Αλλά σε κλειστούς κύκλους όπου μεταφέρονται από τις χώρες προέλευσής τους παραδόσεις συχνά αναχρονιστικές, με μειωμένο σεβασμό στη γυναίκα, η οποία αντιμετωπίζεται ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Αυτά τα φαινόμενα, έχουμε, ήδη, δει πού καταλήγουν σε πλείστες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Εμείς, αν και είμαστε ακριβώς στο σύνορο της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική, πρέπει να προλάβουμε με στοχευμένες πολιτικές τη διόγκωση αντίστοιχων καταστάσεων.
Πριν δώσω τον λόγο στους εισηγητές, θα ήθελα να πω ότι είναι καιρός πλέον όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δείξουν την απαιτούμενη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό και προσφυγικό.
Η συνέχιση της πολιτικής των δύο ή τριών ταχυτήτων, με τις χώρες της πρώτης γραμμής να σηκώνουν το κύριο βάρος του προβλήματος, είναι αδιέξοδη και υπονομευτική για την ίδια την Ένωση. Και αυτό είναι καταστροφικό, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, όπου διεξάγεται ένας πόλεμος εντός της Ευρώπης.
Και το λέω αυτό διότι από προσωπική μου εμπειρία με εκπροσώπους κοινοβουλίων των χωρών του Βίζεγκραντ, διαπίστωσα ότι η άρνηση για επιμερισμό των προσφύγων άγγιζε ακόμη και τους ασυνόδευτους ανήλικους. Ελπίζω ότι εμπειρία από τις στρατιές των Ουκρανών προσφύγων να έχει αλλάξει την απαράδεκτη αυτή στάση τους.

back to top